2021-02-19 547 浏览
以前成日喺屋企附近間元朗冰室食佢哋的厚豬扒,疫情後就少咗好多落街食飯,今日經過太子長榮大廈見到有分店,又到左Lunch Time,所以就同朋友一齊去食。我哋分別叫左一份厚豬扒出前一丁,一份和風叉燒豬骨湯烏冬,一杯紅豆冰和熱好立克。厚豬扒出前一丁,出前一丁的麻油係另上的,方便我哋自己加多加少,厚豬扒一如以往地好食,夠厚夠林好容易切開。和風叉燒豬骨湯烏冬的配菜都好多,有蔥,紫菜,半熟蛋和蛋餅,叉燒都幾大塊,肥瘦適中,好啱口味。食完再追加多一份西多士,呢份西多士真係超好味,上面有勁多的煉奶和朱古力醬,食落口暖暖的,一啖一個,回味無窮!

2021-02-09
等候时间
5 分钟 (堂食)
用餐时段
一個人閒日1:30pm入到餐廳,餐廳中間明明都有幾張吉枱,但樓面帶位,一係叫我坐太陽曬到正嘅窗邊位,一係叫我坐職員用嚟執餐具補豉油嘅面壁位,枱上有個筲箕,坐位旁邊仲有架用嚟裝餐具的手推車,但阿姐完全冇諗住執走啲雜物,嗰刻我覺得自己去咗柴房,所以我掉頭走咗。二人限聚令,生意係難做,如果餐廳嫌棄單頭客賺唔到錢,可以响門口貼張告示話俾人知。仲有,樓面容許個客坐响放餐具嘅手推車旁進餐,可想而知,佢哋有幾咁注重衛生。

2020-12-25 389 浏览
$22就有大熱狗加飲品?除了點了歐洲大熱狗,還點了雙拼三文治,兩者都是茶餐,附飲品。侍應把熱狗送上,嘩,真的很大!拍照時故意把茶匙放在旁邊做比例。麵包烘得脆脆的,香腸味道不錯,生菜和番茄還有沙律醬,令這熱狗更美味, $22簡直超值!雙併三文治我們選了鹹牛肉和雞蛋、烘底。看樣子麵包烘得很好,但可能不是一做好就立即上桌,所以麵包已經不太脆,可惜!幸好餡料充足,鹹牛肉和雞蛋一向是絕配,仍算好吃。看看餐牌,原來這冰室在早上、中午、下午和晚上都各有一款特價食物。吃過這熱狗餐後,知道店家不是將貨就價,特價食物也不會水準欠佳,所以會再來試試其他特價食物。
$22就有大熱狗加飲品?
2020-10-24 510 浏览
今天走到太子,獨自一人想找一間餐廳吃早餐,便找到這一家。我叫了沙嗲牛肉米粉配滑蛋厚多士,也叫了一杯茶走,茶走是奶茶加煉奶,是傳統茶餐廳的飲品。這家的茶走做得不錯,奶香、茶也很滑,很好飲。滑蛋也炒得很好,配上厚多士一起吃味道不錯。牛肉麵再加上沙嗲的香味,配上我喜歡吃的米粉,好吃。
2020-08-06 613 浏览
約左朋友太子見面,揀左呢間幾大間既茶記,一入門口,探完熱,坐底揀野食,1O分鐘都冇人理,樓面算多,但冇人理,明明見到都扮見唔到!諗住今日食邪惡D,所以點左個下茶餐A,炸雞脾跟薯條。凍檸茶,檸茶正常,茶底OK不太甜。薯條唔夠脆,而且好多油,有燶味同油溢味,要點茄汁先勉強食到。炸脾唔算大隻,形狀大小似雞扒,皮脆,但又係好油好油,而且冇味,超級難食,結果食曬D皮,D肉剩低一大半。中左伏,以後唔會再幫襯。
薯條唔夠脆,而且好多油,有燶味同油溢味,要點茄汁先勉強食到
,結果食曬D皮,D肉剩低一大半。中左伏,以後唔會再幫襯。
2020-08-05
2020-06-29 568 浏览
今日因為老公要搬公司所以晨早就要出去幫下手,近老公公司附近食早餐要坐得舒適嘅唔太多選擇,元朗冰室都比較寬闊又有好多卡位所以就入去食過早餐,早餐都有幾多選擇~不過通常我第一次幫襯都會試火腿通粉感覺比較穩陣,老公就食雪菜肉絲湯米大家都是配煎雙蛋蒜蓉多士,火腿通粉湯底清清地有好多雜豆火腿絲都唔少嘅味道都可以配煎蛋蒜蓉多士,個蒜蓉多士本來幾好食不過最可惜就是完全唔熱嘅,真係浪費咗一件本來好好味嘅蒜蓉多士,老公個雪菜肉絲米粉就正正常常味道都可以嘅
2020-05-25 464 浏览
第八次寫食評放工,去了太子的元朗冰室食晚餐。看完餐牌,決定點了個麵餐,就係《辛辣麵餐》Shin Ramyum Set辛辣麵:夠熱辣辣,亦夠辣味雞脾:夠大件,如手掌般,皮夠脆,肉夠滑,又唔太油蒜香多士:脆多士配合蒜蓉及牛油,夠香口凍檸茶:冰略嫌太多合共:HK$55
第八次寫食評

放工,去了太子的元朗冰室食晚餐。

辛辣麵:夠熱辣辣,亦夠辣味
雞脾:夠大件,如手掌般,皮夠脆,肉夠滑,又唔太油
蒜香多士:脆多士配合蒜蓉及牛油,夠香口
凍檸茶:冰略嫌太多

合共:HK$55

2020-05-21 335 浏览
有陣時鍾意食一樣野都好似毒癮咁樣,久唔久都會發作,唔食個心就會囉囉攣,食完又會好開心,好似中咗六合彩咁,其實自從識咗幾次厚切豬扒,我成日見到近似既餐廳名都會諗起,但係今日就好似發現新大陸咁,唔再食all day breakfast, 轉下新口味,因為見到有一個厚切豬扒雙拼飯餐,好耐冇食過蓮藕餅,一於試吓,呢一個餐有1塊厚切豬扒,已經有情意結我唔再多作介紹,有2塊蓮藕餅,炸到脆脆既4方型,肉同蓮藕份量比例各佔一半,最值得介紹係豉油汁,一種係傳統嘅甜豉油加油,香噴噴淨係呢一碟豉油已經可以食兩碗飯
2020-05-03 298 浏览
行完天光墟過來食個早餐,點了一個傳統的早餐腿通+炒蛋+蒜蓉多士+熱奶茶 $37價位算中高,先講份量,炒蛋少,味道ok腿通用清湯,一般多士有驚喜,幾好味奶茶ok. 整體我覺得係一般
行完天光墟過來食個早餐,點了一個傳統的早餐
腿通+炒蛋+蒜蓉多士+熱奶茶 $37
價位算中高,先講份量,炒蛋少,味道ok
腿通用清湯,一般
多士有驚喜,幾好味
奶茶ok.

整體我覺得係一般
2020-04-30 285 浏览
今晚去左元朗冰室食。叫左厚豬扒飯食。豬扒好鬆軟👍🏻不過就算多油😛份量都好多,食到飽一飽,女仔就有機會食唔哂。不過d飯比較硬,但d秘製豉油幾好味😋整體都唔錯。坐位都幾好👍🏻
2020-04-30
2020-01-11 642 浏览
今朝屋企人買咗元朗冰室既早餐返嚟,有最出名厚切豬扒😍😍。果然一試真心真係唔錯!.一個早餐有一塊厚多士、一碗麵、同埋厚豬扒,對於我一個唔算係大食嘅女仔來講真係飽到上心口啊😆豬扒咬落去啖啖肉,豬肉好夠味道之餘又好鬆化,完全唔似X心(美x)啲豬扒咁薄😡!.至於厚多士係蒜香味道,外賣打返嚟林咗少少,我就自己烘返脆,脆口嘅多士真係好正。但係可惜嘅係米線湯底好清,冇乜味道,好彩嘅係豬扒味道搭救,齋食米線真係有啲淡啊。.加上位置都好方便,可以食一個頂級早餐再返工🤪見到佢餐牌都仲有其他唔同嘅選擇,自己對佢一個全日早餐都好有興趣,有機會會再試。

加上位置都好方便,可以食一個頂級早餐再返工🤪

2020-01-10
外卖自取
$45 (早餐)
  • 厚豬扒
2019-12-23 340 浏览
第一次出食評, 寫得唔好請勿見怪。今日寫間唔係元朗嘅元朗冰室。 打正招牌豬扒專門店, 下午茶時間食個豬扒沙律40幾蚊, 心念係有啲唔底, 不過記得上次食午飯時間都幾大兜, 咁唔想念咁多, 一於又試下試。話晒我知網名有都打正招牌玩健康,就當然要食健康小小, 姐姐來, 下午茶豬扒沙律呀唔該。 來到豬扒都到大塊, 沙律就生果來, 有蘋果喎,仲係新鮮嘅, 其他生果就…… 唔係新鮮嘅。 (其實好正常, 有新鮮蘋果已經好唔錯, 大佬人地茶仔來架咋。 ) 不過減磅人事小心, 冇得走沙律醬, 不過先食晒沙律再食豬扒, 在茶餐廳來說, 可能己經是為一出路啦。 😁總括嚟講, 豬扒同沙律都不錯, 對得住呢個價錢。
第一次出食評, 寫得唔好請勿見怪。
總括嚟講, 豬扒同沙律都不錯, 對得住呢個價錢。
2019-12-19
  • 極厚豬扒沙律
2019-12-13 366 浏览
元朗冰室當然不用真的在元朗,油尖旺都有不少,豬扒最正好食,肉餅都夠用。醬油係最適合豬扒的,服務員每次都是那麼幾個都差不多喇。|厚切猪扒^都還可以,還是比較寬敞的,在太子這個地方是算比較方便。我們從地鐵站走過來差不多也是很近太子,太子吃飯的時候這家還是最大的地方。
元朗冰室當然不用真的在元朗,
油尖旺都有不少,
豬扒最正好食,肉餅都夠用。
醬油係最適合豬扒的,

[服务]服務員每次都是那麼幾個都差不多喇。|厚切猪扒^

[环境]都還可以,還是比較寬敞的,在太子這個地方是算比較方便。
豬扒肉餅
2019-10-30 367 浏览
星期日早上六點半不到的時候,作為消費者也談不上擁有選擇權,因為大部份食店還未營業,路上只見這家茶餐廳開門迎客,所以必須是它了。炒蛋配蒜茸多士,炒蛋無蛋香且水份過多,導致狀態太散碎,若加長烹煮時間使蛋汁多凝固可改善。平常早餐多是配牛油多士,這裡用上蒜茸多士有點新意,但是多士烘烤情況不理想,沒有烤出來的香脆感。這個名叫金牌沙嗲牛肉即食麵,味道不錯,重點是沙嗲汁給很多,使整碗麵充滿沙嗲香,而且牛肉很軟,適合早上還沒睡醒的時候食用😅即食麵比一般份量大,遺憾口感不好,麵條已微脹,不爽過軟,沙嗲味道再好也因為麵條而大大失色。奶茶有點苦澀,我雖然不滿,但大多茶餐廳做出來都有這種狀況,所以這裡說不上特別差,而且它還沒苦得令我不想喝下去。早餐咱一令我滿意的是沙嗲牛肉,其他都有不足之處,但在清晨沒有選擇的情況下,草草吃一頓還是可以。當下情況客觀來看其實能達到合格水平,倒不至於難吃,而且定價符合大眾,但寫出來總得着眼於問題之處,所以比較多提缺點。然而,個人對食物要求比較高,即使客觀來說合格,我寧可吃幾塊錢的杯麵,也不願意再來吃早餐😅
炒蛋配蒜茸多士
金牌沙嗲牛肉即食麵
即食麵
奶茶

2019-09-01
$35 (早餐)
2019-10-15 333 浏览
去開會旺角附近開會,食個快食!旺角嘅元朗冰室已經唔係第一次嚟,呢度出名豬扒厚切,今次食有少少失望!已經冇之前咁好食同埋咁厚,而且質感都冇之前咁鬆軟。不過上菜速度真係幾快!凍檸七加$3 ,買單$59正常價錢!

去開會旺角附近開會,食個快食!
不過上菜速度真係幾快!凍檸七加$3 ,買單$59正常價錢!
2019-10-13