2023-02-28 467 浏览
食過一次就不斷想返去食,我最鍾意嘅唔係佢嘅招牌沾麵。係佢嘅芝士蟹皇🦀一個蟹殼上面有滿滿的蟹膏再加上燒過嘅芝士🧀兩樣嘢加埋係超級夾,雖然好邪惡🫣佢嘅沾麵都係好掛汁嘅亦都唔會好鹹😚

2023-02-25 324 浏览
見到OpenRice嘅評價係好同壞係一半半😎我同男朋友都係覺得呢一間沾麵係好好食嘅,好多時候喺尖沙咀最諗唔到食咩都會寫呢一間!沾麵嘅湯底好濃郁,拉麵嘅口感都係好煙靭,豚肉都好淋!
1K
2023-02-16 592 浏览
今日同朋友行街,行到肚餓時,行過去厚福街搵食,見到這間沾麵店,朋友好想食,於是便入去了,店內裝修都好有日式麵店感覺,座位有卡位同面向牆位置,亦有個人位置,空間都算闊落舒適,而麵店嘅麵款款式多,有不同配搭,可在點餐紙選擇,今日就點了豚肉魚介沾麵,沾麵既湯底係用石頭鍋盛住,上枱時候會好熱陣陣香濃嘅魚介香味撲鼻,配上凍身嘅麵底,所以將個麵放在石頭鍋沉一陣,個麵食落先會熱,而且個麵沾滿了個湯底,夾埋個魚介湯食就覺得味道十分濃郁,而跟麵嘅豚肉而經火炙,入口都十分肥美,沉在魚介湯中入口,味道一樣配合,如果喜歡濃味嘅朋友都可以試吓呢款口味!
而跟麵嘅豚肉而經火炙,入口都十分肥美,
下午茶
2023-02-15 363 浏览
睇完日本旅行節目,突然間好想食沾麵,尖沙咀勝在有食街,值得支持的小店,元祖沾麵!元祖沾麵專門店雖然店舖細細,勝在乾淨企理,喺厚福街都好受歡迎。屬於日式沾麵餐廳,多達廿種各類型的沾麵供應~such as 海膽芝士沾麵、鮑魚龍蝦、黑松露芝士帆立貝⋯全部都好正,份量超多又夠飽,鍾意食🍜沾麵的朋友 必試!Ganso Tsukemen 用石頭鍋奉上熱湯,能把沾麵湯汁保持溫度,仲可以叫店員免費加湯啊!極上芝士蟹皇沾麵 $148好肚餓好想食芝士味道沾麵,試下極上芝士蟹皇沾麵,石鍋熱辣辣嘅芝士湯底,芝士湯味道濃郁,湯底鋪了幾塊海膽,海膽份量都唔少,材料豐富又高貴。沾麵粗身夠彈牙,掛汁度很高。還有另一位主角出場,分上 芝士焗蟹蓋 ,啖啖蟹肉,加上蟹膏,邪惡到不得了,還有粒粒飽滿的蟹籽,金黃色的芝士配搭最吸引,芝士控不能錯過。CP值高!只收現金。下次再嚟試吓龍蝦🦞沾麵!

極上芝士蟹皇沾麵 $148

沾麵粗身夠彈牙,掛汁度很高。

CP值高!只收現金。下次再嚟試吓龍蝦🦞沾麵!

• 極上芝士海膽沾麵
2023-02-15 231 浏览
極上廣島蠔沾麵炸蠔個炸粉唔算好厚~蠔肉都幾大隻👍咬落好滿足🤩🤩龍蝦沾麵沾麵口感幾好·煙韌有咬口🤩龍蝦湯底加左一粒粒軟骨之類~肉粒勁好食🤣湯底濃厚當沾麵食係掛哂汁🤩🤩🤩自家煎餃雖然唔算好大隻~不過皮薄得黎肉質咬落啖啖肉👍調味唔會好咸~可以跟店員建議點醋食亦得😋唐揚魷魚 炸粉唔厚~食落發揮正常😊盛惠💰3xx好味指數(7級最佳)▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆ —————————————————☻非專業食評·純個人口味☻—————————————————📍總結:小編會想再返黎試下其他湯底~元祖沾麵好好味👍部分小食唔算突出😉
極上廣島蠔沾麵
炸蠔個炸粉唔算好厚~蠔肉都幾大隻👍咬落好滿足🤩🤩

龍蝦沾麵

自家煎餃

唐揚魷魚
炸粉唔厚~食落發揮正常😊

盛惠💰3xx

好味指數(7級最佳)
▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆

—————————————————
☻非專業食評·純個人口味☻
—————————————————

📍總結:

這家沾麵店專賣各類型的沾麵,應該在厚福街開業很久了,這次就去試一試裏面空間不大,感覺像一條隧道,然後有密密麻麻的坐位極上廣島蠔沾麵🍜 $165用石頭鍋端上能把沾麵湯再保溫一段時間,另外有三大隻炸蠔,湯底濃厚但蝦味不夠突出,個人認為偏咸,麵量很多!最後我是吃不完的😂如果怕太濃可以叫店員免費加湯

裏面空間不大,感覺像一條隧道,然後有密密麻麻的坐位

極上廣島蠔沾麵🍜 $165
用石頭鍋端上能把沾麵湯再保溫一段時間,
如果怕太濃可以叫店員免費加湯
2023-01-01
2023-02-10 235 浏览
個環境污糟到真係想快啲食完快啲走枱面與枱面上嘅玻璃之間夾住了過往無數客人留下嘅食身調味碎屑真係頂唔緊 再嚟都最多只會一個人hea食一定唔會同朋友嚟餐廳有心做落去的話 希望會花時間改善
個環境污糟到真係想快啲食完快啲走
枱面與枱面上嘅玻璃之間
夾住了過往無數客人留下嘅食身調味碎屑
真係頂唔緊 再嚟都最多只會一個人hea食
一定唔會同朋友嚟
餐廳有心做落去的話 希望會花時間改善
2023-02-04 426 浏览
一坐低,有包紙巾送都幾貼心。打開menu見到有蝦湯,就諗住叫啦,點知佢話冇蝦湯,但係龍蝦湯就有喎🤣貴$20 ,食落就……「合味道個湯可能會好味過佢」麵份量係多嘅,但湯唔係食開「神山」、「一生懸麵」沾麵入面嘅湯,只係生粉溝水加杯麵啲粉,熬都無熬過,真係越食越灰機……至於,湯入面嘅肉,仲差過屋企煲湯嘅肉。而麵入面嗰幾塊薄過燒味店叉燒嘅肉就,建議大家可以一試,越食會越嬲😂咁啱喺尖沙嘴抱住想食沾麵嘅心態,厚福街多好嘢食打算試下……呢個價錢,呢個只值得開喺旺中賣50蚊一碗嘅質素,真係唔會有下次。P.S 自動加$25 服務費 同「宇治抹茶」茶錢😆

「合味道個湯可能會好味過佢」

P.S 自動加$25 服務費 同「宇治抹茶」茶錢😆
2023-02-04
2023-02-01 222 浏览
如果去一間高級西餐廳食飯有唔同既餐湯比我選擇龍蝦湯一定係我既首選今日偶然行過,發現有鋪頭用龍蝦湯黎配合沾麵而且價錢又一d都唔貴肚子上既我就決定行入去試下裡面既裝修無咩特別,但係食物就值得一讚首先食沾麵一定會怕食到最尾,d湯凍晒而呢間鋪頭就用左石鍋黎上菜保證湯底送到你面前仲係滾熱辣而且仲可以免費加湯完全唔需要擔心溫度問題講下味道我叫左既呢個極上芝士蟹黃沾麵(龍蝦湯底)湯底非常濃郁,麵條可以完美咁掛上湯汁每一啖都係滿滿既龍蝦味叉燒夠稔,肥瘦亦適中芝士蟹黃燒份量非常足料成隻蟹蓋都係蟹膏,再鋪上芝士去燒只能用惹味形容總括黎講好抵食既一餐中意食拉麵沾麵又食厭左一般湯底既人可以試下
如果去一間高級西餐廳食飯
有唔同既餐湯比我選擇
龍蝦湯一定係我既首選

今日偶然行過,發現有鋪頭用龍蝦湯黎配合沾麵
而且價錢又一d都唔貴
肚子上既我就決定行入去試下

裡面既裝修無咩特別,但係食物就值得一讚
首先食沾麵一定會怕食到最尾,d湯凍晒
而呢間鋪頭就用左石鍋黎上菜
保證湯底送到你面前仲係滾熱辣
而且仲可以免費加湯
完全唔需要擔心溫度問題

講下味道
我叫左既呢個極上芝士蟹黃沾麵(龍蝦湯底)
湯底非常濃郁,麵條可以完美咁掛上湯汁
每一啖都係滿滿既龍蝦味
叉燒夠稔,肥瘦亦適中

芝士蟹黃燒
份量非常足料
成隻蟹蓋都係蟹膏,再鋪上芝士去燒
只能用惹味形容

總括黎講好抵食既一餐
中意食拉麵沾麵又食厭左一般湯底既人可以試下
2023-01-28 298 浏览
🧀元祖沾麵專門店💛在年三十晚那天,為了哄自己開心一下就跑去享用了一個人的奢華午餐🤣🤣🤣🦞極上Raclettle芝士龍蝦沾麵之前每次來都是點海膽的我,這次來點不一樣!大正午就來吃龍蝦!看到整只龍蝦上桌的確帶點爽,當天發限動時還一直被說太過份😂龍蝦上面有灸燒過的Raclettle芝士,半熟蛋上還會些是魚子醬(不確定?)但也絕對再增加了豪華感。湯底是以石鍋裝的,帶有很濃郁的起司香,還會有龍蝦肉跟豚肉粒,麵底是粗麵量偏多,掛湯能力不錯,每口都是滿足並邪惡著。然後配料還有荀子跟叉燒,湯底吃光了還可以請店員再添加的哦~之前就很愛久不久來這家吃麵,好像已經分別跟🐢🍯小姐、母親大都去過好幾次了,好像是該找天帶吳先森去了吧🤔💲Hkd168🏡香港尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下
🧀元祖沾麵專門店💛

🦞極上Raclettle芝士龍蝦沾麵

💲Hkd168
🏡香港尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下
係尖沙咀厚福街睇一睇個面門細細間,入到去環境迫左小小同裝修有D舊野食方面好好食談唔上但性價比就一定高 ,埋單$50到日式拉麵,另外注意茶錢一位$5特製八代海赤海老叉燒拉麵雖然只係午餐特選,但係品質都算好,個湯底非常之濃郁,相信要經過長時間嘅新烹煮,先能夠令到味道咁濃厚八代小海赤有海鮮的鮮味叉燒有2塊有炙燒既味道,尚算惹味流心蛋不過不失京都宇治抹茶$5同元氣杯綠茶冇咩分別,錦標出黎收$5荼錢有D不爽元祖沾麵專門店地址 :尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下5號舖 電話號碼:67999663營業時間:星期一至五11:45 - 00:00#濠愛美食 #hkfood #Hkfoodblog #Food #food blog #香港美食 #香港美食指南 #相機食先 #尖沙咀美食 #午餐 #午市套餐 #性價比 #上班一族恩物 #元祖沾麵專門店 #特製八代海赤海老叉燒拉麵 #京都宇治抹茶 #流心蛋
另外注意茶錢一位$5
特製八代海赤海老叉燒拉麵
雖然只係午餐特選,但係品質都算好,

八代小海赤有海鮮的鮮味

電話號碼:67999663
營業時間:星期一至五11:45 - 00:00

2023-01-19
2023-01-20 426 浏览
真心建議唔好食,伏到xx1)野食難食146蚊嗌個海膽豚肉蛋包飯,海膽唔新鮮之餘,啲飯係純白飯,連炒都冇炒,啲蛋都完全冇特別,唔係啲咩旋風蛋,成餐飯得幾塊豚肉ok, 其他淡而無味,我呀媽炒飯都比佢好食,完全唔知點解可以值146(茶仲要加5蚊)2)服務態度差入去坐左一個窄到pk既位,係想坐後啲都冇位個種,問侍應可唔可以調位,佢聽完零反應,我仲以為佢聽唔明中文(但原來唔係),過左一陣先有人黎話唔可以,但明明其他2人位冇人坐。幾個侍應講野大聲,夾雜粗口,明明收加一服務費,但從來唔黎幫手添茶,5蚊既茶先飲得一杯。總結,又貴又唔好食態度又差。
真心建議唔好食,伏到xx
1)野食難食

2)服務態度差

總結,又貴又唔好食態度又差。
2023-01-20
2023-01-17 293 浏览
每次星期六日經過都好多人排隊 今日平日終於有機會試下😂門面細細 但原來其實裡面坐到都幾多人😂🔸秘製地獄拉麵有分三個辣到分別係中辛激辛同地獄級加左d木耳 增加左口感好正自問挑戰唔到地獄級 但又想食辣少少 所以揀左中辛 雖然都會食到留鼻水 但好中意呢個辣🤭🔸極上芝士蟹黃沾麵 我加8蚊轉左龍蝦湯同10蚊要埋個飛魚子麵質又好彈牙,龍蝦湯滾住上好正碗湯有好濃既龍蝦味入面真係有龍蝦嫁🤣好爽口彈牙加左少少醋落去吊下味龍蝦味重出添所有沾麵都可以免費加湯所以唔怕食到一半個湯凍咗👍芝士蟹黃蓋超正 焗既芝士加埋蟹膏同飛魚子好惹味🍀總結有好多唔同款既沾麵 欣賞可以免費添湯唔洗擔心凍左唔好食👍

每次星期六日經過都好多人排隊
今日平日終於有機會試下😂
門面細細 但原來其實裡面坐到都幾多人😂

🔸秘製地獄拉麵
有分三個辣到分別係中辛激辛同地獄級
加左d木耳 增加左口感好正

🔸極上芝士蟹黃沾麵
我加8蚊轉左龍蝦湯同10蚊要埋個飛魚子
麵質又好彈牙,龍蝦湯滾住上好正
碗湯有好濃既龍蝦味

🍀總結
有好多唔同款既沾麵 欣賞可以免費添湯
唔洗擔心凍左唔好食👍

2023-01-08 300 浏览
呢到嘅沾麵有成20幾款選擇✌🏻啲配塔唔係到到有架 想食特別啲嘅沾麵可以嚟試下😆例如有芝士海膽,芝士龍蝦,鮑魚龍蝦,黑松露芝士帆立貝等等極上芝士蟹皇沾麵 $148一鍋熱辣辣嘅芝士湯湯底石鍋上 夠哂熱芝士湯味道濃郁 上面鋪上幾塊海膽海膽份量唔少 唔係食左一啖就冇🤣沾麵幾彈牙 幾掛汁另一個重頭戲係分開上嘅芝士焗蟹蓋一啖啖蟹肉放入口 加上烘到金黃嘅芝士🧀好邪惡嘅配搭鍾意食芝士嘅朋友 呢個沾麵你不防試下😙豚肉魚介沾麵 $89如果唔洗咁特別又唔洗咁重口味嘅 可以試下呢個豚肉嘅肉汁加上魚介嘅鮮味 幾夾架😙
呢到嘅沾麵有成20幾款選擇✌🏻
啲配塔唔係到到有架 想食特別啲嘅沾麵可以嚟試下😆
例如有芝士海膽,芝士龍蝦,鮑魚龍蝦,黑松露芝士帆立貝等等

極上芝士蟹皇沾麵 $148

如果唔洗咁特別又唔洗咁重口味嘅
可以試下呢個
豚肉嘅肉汁加上魚介嘅鮮味 幾夾架😙
2022-12-18 521 浏览
去開尖沙咀又想食日本野,搵到元祖沾麵,睇落都好岩我口味,就入去食,餐廳環境好日式,聖誕佈置都幾有心,餐廳有音樂播放唔錯,店員安排入座同點餐快手,要加茶加湯隨即到龍蝦製作需時,推薦大家食,所以要等一陣, 真係出面冇幾多龍蝦沾麵會咁正,元祖真係始祖係最正!叫左極上RACLETTE芝士龍蝦沾麵味道好,難怪咁多人食,龍蝦份量十足,芝士味道超濃郁,佢有教學教你點食沾麵,將沾麵放進熱熱的湯中再食,勁惹味,湯中有豚肉,口感幾好吾會韌仲好滑溜,送沾麵絕配, 龍蝦配芝士簡直一流,幾岩自己口味既一餐沾麵食用方法,好正!龍蝦超大超大隻,啖啖肉加上芝士的香濃,食沾麵必點,大大碗一定夠飽,備有龍蝦鉗方便食用龍蝦,下次黎食都會再試!

極上RACLETTE芝士龍蝦沾麵

叫左極上RACLETTE芝士龍蝦沾麵

沾麵食用方法,好正!

豚肉湯
沾麵