🍜 豚肉魚介沾麵 $89沾麵既湯底係用石頭鍋, 黎既時候會好熱, 而麵底係凍既, 所以要放麵係石頭鍋一陣食落先會熱,魚介湯小編食就覺得偏濃味, 推薦比中意重口味既朋友🍜 極上芝士海膽沾麵 (原板海膽) $179對比起魚介, 芝士湯底小編偏叫好, 好重芝士既香, 但食落又唔會太膩, 另外海膽額外一個小板上既, 不過不失, 留意湯底都有海膽架記得呀🌟 要留意會有茶數再加一服務費收既🌟 依家係IG STORY 分享會有 20張$5送比你小編個人感受, 服務同清潔度上可以再提升一下 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~📍 元祖沾麵專門店Ganso Tsukemen地址: 尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下5號舖※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※
🍜 豚肉魚介沾麵 $89
魚介湯小編食就覺得偏濃味, 推薦比中意重口味既朋友

🍜 極上芝士海膽沾麵 (原板海膽) $179

🌟 要留意會有茶數再加一服務費收既
🌟 依家係IG STORY 分享會有 20張$5送比你

小編個人感受, 服務同清潔度上可以再提升一下

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

📍 元祖沾麵專門店Ganso Tsukemen
地址: 尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下5號舖

※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※
元祖沾麵,沾沾自喜😋‼️全港只有一家的元祖沾麵專門店‼️元祖沾麵專門店既日式沾麵餐廳,有成廿種選擇,芝士海膽、鮑魚龍蝦、黑松露芝士帆立貝、芝士龍蝦⋯⋯等全部都好名貴,必是選擇!早幾年前來過一次,除咗魚介湯。相對今天來到真的驚喜💯高尚沾麵湯底而餐廳內貼心為食客印有自己logo嘅紙巾,放在人每台上二話不說點了✨ 一人前[極上芝士蟹皇沾麵]$148極上龍蝦湯湯濃郁味道撲面而來。而沾麵份量多,粗麵煙煙靭靭口感不錯,沾麵上鋪滿薄薄四片半隻流心🥚叉燒肥瘦平均😋龍蝦湯鮮沾著麵, 一試難忘嘅滋味🤤燒芝士蟹皇,拉絲芝士蟹味蒸發出嚟,creamy 到一啖接一啖😍粒粒黃金蟹子放在沙律菜上能中和漏的感覺📍元祖沾麵專門店尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下5號舖
元祖沾麵,沾沾自喜😋‼️

全港只有一家的元祖沾麵專門店‼️

而餐廳內貼心為食客印有自己logo嘅紙巾,放在人每台上

二話不說點了

✨ 一人前[極上芝士蟹皇沾麵]$148

📍元祖沾麵專門店
尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下5號舖

2022-12-13
  • 極上芝士蟹皇沾麵
2022-12-12 244 浏览
元祖沾麵專門店 (尖沙咀)尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下5號舖好耐冇去過旅行,好掛住日本嘅嘢食,尤其係沾麵呀! 今日就特登去尖沙咀去搵吓日本美食,順便睇吓有冇沾麵食,見到呢間元祖沾麵專門店喺OpenRice 有唔少好評!於是吸引我特登去試一試!我哋平日下午茶時間去到,入邊都坐咗唔少客人,可見其受歡迎程度😃 好彩唔使等位姐!喺厚福街望入去,舖頭門面唔算好大,但係其實推開門入到去,就見到入邊係一個好長嘅長方形,入邊有唔少座位,枱同枱之間嘅距離亦都足夠,可以坐得幾舒服㗎 !我叫咗極尙芝士蟹黃沾麵,服務員上菜時我驚喜的嘩咗一聲,因為真係好吸引呀!芝士醬係用石鍋上,可以保存熱力,啱晒而家寒冷嘅天氣!呢樣值得加分!芝士鍋內有豐富的熱辣辣蟹膏同豚肉!我把蟹蓋內的蟹肉和蟹膏撈埋黎食,好好味! 百零蚊食到咁多好味😋蟹黃超級抵!😎
元祖沾麵專門店 (尖沙咀)
尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下5號舖

好耐冇去過旅行,好掛住日本嘅嘢食,尤其係沾麵呀!

芝士鍋內有豐富的熱辣辣蟹膏同豚肉!

2022-12-08
下午茶
  • 極上芝士蟹黃沾麵
2022-12-05 208 浏览
行到攰攰地突然想食沾麵就諗起元祖沾麵分別叫咗豚肉魚介沾麵同埋海膽芝士沾麵加一款炸魷魚小食海膽芝士沾麵湯底非常濃郁上菜嘅時候有好濃郁嘅芝士香味聞到已經流晒口水海膽分量十足餐廳同一般嘅沾麵好唔同平時湯底用一般碗上 而佢哋就用咗石碗送上好前面汁嘅溫度熱辣辣一邊食一邊傾偈天氣咁凍keep住慢慢食溫度仲可以保留值得一讚有少少注意嘅地方餐廳只收現金大家食嘢嘅時候記得要帶備現金啊!
行到攰攰地突然想食沾麵就諗起元祖沾麵

天氣咁凍keep住慢慢食
溫度仲可以保留值得一讚

有少少注意嘅地方
餐廳只收現金
大家食嘢嘅時候記得要帶備現金啊!
2022-12-05 155 浏览
沾麵來講其實選擇都唔係好多,而且種類都唔係話好多,通常食開都係魚介嘅沾麵或者係類似,但係元組嘅沾麵係好有創意得來亦都非常之邪惡,今次試咗佢哋嘅擊傷芝士蟹和煎面,仲加咗一版海膽,成個煎面勁多香滑,芝士味同喺我微信好彩,但係又唔會太過重口味,加埋啲字面一齊食係啱啱好,而且新鮮啦超級好食。食完個湯底仲可以叫佢加湯再飲埋去,成件事非常之滿足,以朋友就食咗個普通嘅禦街湯之麵,味道都好香濃,前面嘅棉OK質偏硬,係我鍾意嘅麵質,所以落熱湯嘅時候浸淋左會啱啱好

2022-12-01 124 浏览
每次見到出面都有人排隊 價錢合理 款式多呢間餐廳同一般拉麵沾麵店唔同 有好多款唔同湯底嘅沾麵 有海老 魚介 豚骨 龍蝦 奢侈啲仲可以加埋海膽龍蝦湯沾麵 湯底濃 麵好煙韌 軟硬適中炸魷魚圈一般 好厚炸粉
每次見到出面都有人排隊 價錢合理 款式多
呢間餐廳同一般拉麵沾麵店唔同
有好多款唔同湯底嘅沾麵
有海老 魚介 豚骨 龍蝦 奢侈啲仲可以加埋海膽

龍蝦湯沾麵 湯底濃 麵好煙韌 軟硬適中

炸魷魚圈一般 好厚炸粉
2022-11-22 260 浏览
香港都終於開放去旅行✈️身邊好多嘅朋友都會第一時間去日本旅行🇯🇵今次咁啱同朋友傾開,以前去日本啲嘢,傾傾吓搞到好想食拉麵🍜咁我哋就搵咗呢一間尖沙咀好多人食,好多人排隊嘅拉麵舖頭🤓一入到去,你會見到佢嘅裝修風格同日本嘅居酒屋好似🤓打下卡影下相扮自己去咗日本都得😆😆一坐低,服務員都好細心介紹餐牌上唔同嘅選擇,會好清楚邊一款啱自己心水,服務員水準值得稱讚🤓最後我哋叫咗服務員推介嘅 🧀極上芝士蟹皇沾麵 🦀 同埋 🐷豚肉魚介沾麵🐟先上枱嘅 🧀極上芝士蟹皇沾麵 🦀冇諗過芝士嘅香味同埋蟹膏嘅香味係咁夾,但食落口又唔會覺得好肥膩。拉麵底煮得啱啱好,湯底亦都非常之濃郁,做到 嘅效果。真係好好食😆再黎嘅就係🐷豚肉魚介沾麵🐟呢款係呢間拉麵舖頭嘅主打款式,好有信心一定非常之唔錯。魚介湯有好獨特嘅濃郁嘅魚香,加上湯底用咗唔同嘅豬骨豬肉熬製,味道好出。配埋拉麵底嘅日式叉燒,簡直係味覺上嘅一場盛宴❤️總結一下,下次有朋友黎,一定要跟隊再嚟多次😎
香港都終於開放去旅行✈️
身邊好多嘅朋友都會第一時間去日本旅行🇯🇵

今次咁啱同朋友傾開,以前去日本啲嘢,傾傾吓搞到好想食拉麵🍜
咁我哋就搵咗呢一間尖沙咀好多人食,好多人排隊嘅拉麵舖頭🤓

先上枱嘅 🧀極上芝士蟹皇沾麵 🦀
冇諗過芝士嘅香味同埋蟹膏嘅香味係咁夾,但食落口又唔會覺得好肥膩。拉麵底煮得啱啱好,湯底亦都非常之濃郁,做到 [掛麵] 嘅效果。真係好好食😆

再黎嘅就係🐷豚肉魚介沾麵🐟

總結一下,下次有朋友黎,一定要跟隊再嚟多次😎
2022-11-20 229 浏览
雖然可以外遊.但工作關係真係唔係想飛就飛!今日突斷然好掛住日本沾麵!立即出尖沙咀滿足一下.幾一鍾意呢度既麵量夠多!與及湯底既味道!魚介的湯頭很鮮甜柴魚味濃厚!唔會死鹹!叉燒切的很厚!整體是瘦肉帶些許油質,口感幾嫩又唔鞋仲聞到炙燒的香氣!湯唔夠可以免費加湯,濃湯稀釋變得更清爽!極上芝士蟹皇沾麵上桌時會將麵跟湯分開黃金色湯底以芝士蟹膏煮成格外香濃享用時可把芝士蟹蓋上蟹膏拌入湯內增添海洋鹹香鮮味!粗身麵條質地緊緻彈牙入口有嚼勁每一根麵條都容易沾上creamy湯汁!
雖然可以外遊.但工作關係真係唔係想飛就飛!

魚介的湯頭很鮮甜柴魚味濃厚!

湯唔夠可以免費加湯,濃湯稀釋變得更清爽!

極上芝士蟹皇沾麵上桌時會將麵跟湯分開

黃金色湯底以芝士蟹膏煮成格外香濃
享用時可把芝士蟹蓋上蟹膏拌入湯內
增添海洋鹹香鮮味!

粗身麵條質地緊緻彈牙入口有嚼勁
每一根麵條都容易沾上creamy湯汁!
  • 極上芝士蟹黃沾麵
2022-11-16 211 浏览
🔥日本之旅🔥同一大班朋友準備好11月要去日本旅行傾傾吓,又好想食下拉麵過下口癮🤤行行下,見門口排哂隊,都知來頭唔細🫣一坐低,發現呢度嘅裝潢有少少日本居酒屋嘅味道,令人覺得自己去咗日本嘅拉麵店之後店員都好好咁介紹唔同湯底嘅同埋分別,亦推介今期最多人食嘅係邊一款拉麵之後我哋就叫咗 極上芝士蟹皇沾麵 🦀同埋 豚肉魚介沾麵🐟🦀極上芝士蟹皇沾麵🦀冇諗過個芝士同蟹黃嘅香味咁夾,一上枱已飄落鼻仔到👃湯底濃而不膩🤤 絕對係呢一度其中一個王牌之作🐟豚肉魚介沾麵🐟作為呢一度另一款必食推介,佢嘅魚介沾麵湯有好濃郁嘅木魚香,同埋好多唔同配料係湯底🍜麵底🍜不得不提佢嘅面底,拉麵煮得啱啱好,唔會太生,唔會太淋。加上日式叉燒處理得好好,厚薄適中,所有野都好好簡單講,值得再嚟🤓
🔥日本之旅🔥

同一大班朋友準備好11月要去日本旅行
傾傾吓,又好想食下拉麵過下口癮🤤

行行下,見門口排哂隊,都知來頭唔細🫣

之後我哋就叫咗 極上芝士蟹皇沾麵 🦀同埋 豚肉魚介沾麵🐟

🦀極上芝士蟹皇沾麵🦀
冇諗過個芝士同蟹黃嘅香味咁夾,一上枱已飄落鼻仔到👃
湯底濃而不膩🤤 絕對係呢一度其中一個王牌之作

🐟豚肉魚介沾麵🐟

🍜麵底🍜

簡單講,值得再嚟🤓

今天剛好來到尖沙咀,吃了很久沒吃的元祖沾麵,對上一次吃已經是數年前。沒想到過了幾年,質素每況愈下。叫了一個豚肉魚介沾麵,份量10分多,配有叉燒三片,紫菜和青檸。沾麵汁內裏有豚肉,鰹魚粉,和湯汁。面的份量雖然多,但是比較粗身,咬下去像是未熟的麵條一樣,容易黏着牙齒。沾麵汁湯底極淡,需要自己加調味料。吃了三份一的麵已經用了一半湯,豚肉堅韌而無味,一點也不像同一鍋內煮。最重要的是, 綠茶是需要$5的,全間鋪也沒有什麼位置寫杯茶要收錢,一般人也認為這是免費的,店員也沒有說,店方有點不老實,不如下次放低五粒枝豆,然後再收$25比起買麵更好賺,還要收取+1服務費,但是沒有什麼服務,還只收取現金,帶不夠錢不用出門口。這個價錢在同區有更好選擇。
2022-11-14
午餐
2022-11-11 149 浏览
去尖沙咀食人氣沾麵!本身都比較少有餐廳做沾麵 見多人排隊就好試下豚肉魚介沾面$89 雖然有d貴 但魚介超香 又有大大舊豚肉 都算足料 食落飽肚湯汁極濃 配拉面濃味又唔會搶左豚肉味 cp值算高 會回頭
去尖沙咀食人氣沾麵!
本身都比較少有餐廳做沾麵 見多人排隊就好試下
湯汁極濃 配拉面濃味又唔會搶左豚肉味
cp值算高 會回頭
2022-11-10 158 浏览
📍元祖沾麵專門店去左尖沙咀行下 整下文件 好耐無食拉麵 朋友推薦下就去左呢間鋪頭試下🧐我叫左個極上芝士蟹皇沾麵 🤓滿滿嘅芝士係石鍋上 可以一路保溫 但小心辣手~ 我自己有時出街食芝士野好怕有啲芝士好重味 呢個唔會~有需要仲可以叫職員幫手加湯 免費的🤓🤓有四大塊叉燒 份量都幾多將啲沾麵點落啲芝士到好正👍🏻好掛汁好好味 麵質都幾煙韌 甲羅燒入面都好多蟹膏 上面鋪滿芝士 😋😋😋仲有勁多蟹籽 脆卜卜 食到好飽😝😝
📍元祖沾麵專門店
我叫左個極上芝士蟹皇沾麵 🤓
滿滿嘅芝士係石鍋上 可以一路保溫 但小心辣手~
有四大塊叉燒 份量都幾多
將啲沾麵點落啲芝士到好正👍🏻好掛汁好好味 麵質都幾煙韌
  • 極上芝士蟹皇沾麵
唔係黃就大曬 食物質素對得住香港人?行到少少肚餓諗住去厚福街搵野食 經過呢間餐廳見到話守護小店就入去試下同朋友叫咗2個極上芝士海膽沾麵 $179上檯視覺效果係OK㗎,影完相一食就知中曬伏!個麵係凍同結實,用筷子叉開佢都叉唔到,一舊舊痴實曬🫠麵質都係硬,放埋D麵條入個湯都一樣硬,分別只係由凍變熱🙂之後試下個海膽,見隔離都係大約一板4-5舊海膽,哇真係唔知食咗D咩,又話日本直送但係超級苦超級澀,要攞杯茶沖下陣苦味,以為係我個板係咁,原來朋友個板都一樣,成個餐咁嘅質素$179,值唔值呢?買單嗰時先見到熱茶原來要+$5, 食嗰時周圍都冇見到要收檯面杯茶錢☺️淨係見到話用佢D紙巾要收錢🙂呢間餐廳真係唔係黃店就大曬,唔好諗住靠立場黎R客,好多人可能諗住支持下小店,但係就食埋D咁嘅質素仲要連加一俾咗三百幾四百, 唯一好嘅地方係冷氣夠大,但係食物質素咁樣值唔值得客人支持呢?相信香港仲有更加多好味又高質嘅小店~🫡
唔係黃就大曬 食物質素對得住香港人?
同朋友叫咗2個極上芝士海膽沾麵 $179
蟹🦀️季x 元組沾麵🍜! 尖沙咀站!秋冬嘅季節一定係食蟹! 少少科普:到底咩係沾麵? 就系將湯和醬油分開上,用拉麵浸湯佐食。呢個獨特日本食法,就演變成今時今日大家所吃到既大眾沾麵了!極上芝士蟹🦀皇沾麵$148啖啖濃郁既蟹膏,姐系蟹皇✨🌟放左入蟹蓋🍜好味!龍蝦湯都唔錯,幾香唔咸,食完都唔會口渴。但當然唔夠芝士海膽湯咁正豚肉魚介沾麵$89超香魚介同大大嚿嘅豚肉, 大滿足!❤沾麵正宗享用方法:將青檸汁或七味粉加入面中調味,然後夾一口涼麵放入熱辣辣的沾麵湯中浸,❤️海鮮x拉麵控既朋友仔一定鐘意️❤️所有沾麵均可「無料」即係免費加湯, 有魚介, 赤海老,龍蝦。 十分惹味元祖沾麵專門店尖沙咀厚福街 5-6號多富閣地下5號舖#尖沙咀美食#沾麵#拉麵#打卡 #厚福街 #noodles #hkfood#hkfoodie #foodgram #hkfoodblogger#likeforlikes #lovefood #picoftheday#hkrestaurant #instafood#foodlover #foodmap #foodphotography
蟹🦀️季x 元組沾麵🍜! 尖沙咀站!

極上芝士蟹🦀皇沾麵$148

豚肉魚介沾麵$89
超香魚介同大大嚿嘅豚肉, 大滿足!

❤沾麵正宗享用方法:
❤️海鮮x拉麵控既朋友仔一定鐘意️

元祖沾麵專門店
尖沙咀厚福街 5-6號多富閣地下5號舖

#尖沙咀美食#沾麵#拉麵
#打卡 #厚福街 #noodles #hkfood
#hkrestaurant #instafood
2022-10-31 255 浏览
係尖沙咀遊走尋食,路過見到呢間門面窄小,店內如深遠隧道的小店,再看看店外招牌,元祖龍蝦沾面99元,價格不錯,加上好奇心下而錯入這店。環境不理想剛入座時已經心有微言,因為店內燈光昏暗,主要的光源是每張枱上的射燈,可式大多損壞,客人需要摸黑進食。再看餐牌,元祖龍蝦沾面109元,相差10元?!?算罷,已經坐穩,點了一客,加了15元加面底。劣質危險待應服務等待期間,店內三位待應在我身邊聚集並大聲笑談,把腳踩在牆上,在峽窄的店內通道互相拍打推撞,要知道沾面的湯容器是石鍋,表面熱度足以把皮膚瞬間燙傷,打翻面湯後果更嚴重,而在我停留的30分鐘,他們並未有停止以上行為,更未有一人主動介紹餐點進食方法,加茶,加湯等,客人得不到服務,反而送上滿滿驚嚇危險。味道一般食物方面,沾面味道較淡,質感似西式白汁,完全沒有龍蝦湯的濃香鮮。沾面面質尚可,偏硬,份量正常,面溫比室溫低。配料方面味道正常,但看照片發現正常有四塊精刀功薄燒肉片,但我的只有兩塊。由於我有加面底,故沾面汁到後期已盡,加上味道淡,未能試加湯食法。價格不符因職員比較急險,故完膳離開,共計142元,與預計的124元有出入,由於太多不滿,當時未有多想,但

環境不理想

劣質危險待應服務

味道一般

價格不符
因職員比較急險,故完膳離開,共計142元,與預計的124元有出入,由於太多不滿,當時未有多想,但過後回想,收費不對,店內亦未有明顯標示需收取15%附加費。

總結:不要試!不要試!不要試!

2022-10-31