2021-07-30 623 浏览
睇戲食飯拍拖做人做事買股票,都離唔開期望管理。期望愈大,即使最終得出嘅結果係平均以上,你都可能失望而回。當你對依個香港都接近冇期望,每日聽到睇到三幾個以為冇可能發生嘅黑色幽默,你仲可以點?🥲都係唔好愈講愈遠,講食嘢:「光榮冰室」我應該係第二次去食。第一次去食嘅係蔥油豬扒飯,真心覺得幾好食,正常豬扒正常蔥油,水準係平均以上。咁講真,蔥油+豬扒,依兩樣咁簡單嘅野,又幾難整到唔好食。今次去食下午茶,期望都唔係咁高,我自己一條友就食左兩個下午茶餐:美式珍寶熱狗,生炸大雞髀配薯角 + 兩杯凍檸茶走甜總數都係$56熱狗嘅賣相都幾平價下,但食落又幾好食,簡簡單單一條咸咸地嘅腸,加兩塊蕃茄酸瓜,再加啲好普通嘅沙律醬。好似返咗細個嘅時候,放學去啲平價餐室食嘅熱狗味道。幾好食,童年嘅回憶係無價;亦都可能我本身cheap,cheap野先啱自己。炸雞髀就真心好唔掂,就咁睇個樣都知。油,Hea,同埋應該唔係生炸。因為由我落單到雞髀上枱都係用咗2分鐘🌝🌚但重點真係好Hea,薯角變左薯條都冇乜所謂,但係啲薯條真係幾難食,有啲好硬有啲好軟,分明炸咗好耐放埋左一邊。佢上菜嗰時,望都唔望,炸物嗰啲渣都仲喺度,好心啦😮‍💨

都係唔好愈講愈遠,講食嘢:
「光榮冰室」

總數都係$56

其實,廿幾蚊,食物質素差/份量少都好正常,但其實只要嗰員工用多🤏心機,出多🤏力,隔一隔油,隔一隔啲渣,薯條炸好🤏。即使同樣嘅食材,就算都係一隻斷咗嘅細雞髀,其實廿幾蚊黎講,好多人都會收貨。

Mcmug綜合評分:4/10 下午茶好平,但真心質素麻麻,但我都會俾機會你,希望你唔好淨係sell個名,做返好自己,加油。私心加多2分,6/10。
2021-07-27 341 浏览
係一間耐唔耐就會想食嘅茶餐廳 佢嘅食物全部都好地道 而且份量勁足 非常抵食 每次落左單唔使5分鐘就食得😋開心浩園餐✨ (hkd50)見到個賣相已經滿分💯 3大隻流心太陽蛋🍳 仲有成隻碟咁大嘅雞扒ヽ(゚∀゚)ノ 再加啲甜豉油同埋蔥油 材料簡單得黎又好惹味!雞扒好嫩一啲都嚡口 撈勻黎食 好快就啪晒成個飯捧住個肚走🥺🤍沙嗲牛肉煲仔麵🐂 (hkd46)一個無加任何調味料嘅公仔麵 加上沙嗲牛 本身都有啲驚味道會唔夠濃 但一撈勻 成個麵都蓋住沙嗲牛嘅香味 就知我一開始嘅擔心係多餘😆 撈麵比平時食開嘅沙嗲牛湯麵更濃郁 如果再加多啲葱頭味道會更香~

開心浩園餐✨ (hkd50)

沙嗲牛肉煲仔麵🐂 (hkd46)
2021-07-27 310 浏览
餐廳位於我公司5分鐘路程之內,就成為一間我最常幫襯嘅茶記。 午餐時間份外多人,所以通常我都會買走外賣,而且有好幾款美食我留意到係兩點之後先至有,適逢今日開OT,響做嘢之前先匆匆落嚟食個快嘅晚飯,當然要食一啲平時外賣買唔到而且午餐時段冇賣既嘢啦。砂鍋爆茜肥牛公仔麵,果然係爆茜,啲茜成座山咁高,加埋肥牛同公仔麵,食完齒頰留香,而且滿滿嘅蔬菜真係好健康哦!肥牛嘅份量亦都唔少,而且有少少沙嗲醬,唔多剛剛好。用砂鍋想更加係夠熱亦都夠好睇,不過少咗皮蛋,芫荽同我講佢有啲寂寞。嘢飲連碗麵都係$50左右,真係抵到冇朋友。

嘢飲連碗麵都係$50左右,真係抵到冇朋友。
2021-07-24
  • 爆茜肥牛公仔麵
2021-07-25 365 浏览
令人落淚的說話不提了,總之,身為香港人,是一件很光榮的事。亦因為這樣,要多去一些以表揚香港人光榮的餐廳光顧。是日,有差事要去到灣仔處理,身為一個香港人,雖未能在前線,也要默默地去支持,而其中一個支持方法,就是去支持這一間令香港人感光榮的《光榮冰室》了。《光榮冰室》,格局就是一間很簡陋的食堂形餐室。同一般冰室形茶餐廳一樣,提供的餐飲選擇是不多的。因為生活同工作都在沙田區,因為《光榮》在沙田沒有分店,所以,這一次我是第一次來。第一次來,當然要吃這兒最招牌的一個飯啦。那就是 『開心浩園餐』了。 『開心浩園餐』,就是三蛋雞扒了。單是賣相,已經可以媲美上環某老字號的出品。上環的老字號,做的是三蛋叉燒飯,《光榮》的則換上了雞扒,而且加了更可愛的蔥油。在味道上,可以說是更上一層樓。此外,三隻半流心黃的煎蛋,配合埋甜豉油,吃過後,直頭是更勝上環某老字號的出品,而且份量好大,我吃得超飽的。食茶餐廳 / 冰室,當然要配一杯港式的絲襪奶茶啦。奶其實落得好足,但其茶味非常之濃,奶味蓋不過茶味,要多加一點糖才會好飲。地方簡陋,坐得不舒服就是一定的了。但食物好,速度又夠快,也是一個好處。中午快食,又要好食,又要快

地方簡陋,坐得不舒服就是一定的了。但食物好,速度又夠快,也是一個好處。中午快食,又要好食,又要快,又要支持香港人。這《光榮冰室 》一定食大大力去支持。
2021-07-20 275 浏览
登龍街多野食係人都知,今日落雨見平時排曬隊的光榮冰室唔洗排,入去試下先!見對面位人兄個窩仔沙爹牛肉麵好靚仔,上台熱辣辣水滾咁既樣,即刻跟住叫,再大佢4蚊窩蛋!😆46蚊包野飲,飲住杯鴛鴦等食。一路聽住佢d懷舊金曲真係不得了,成件事好似返左呀媽年代咁🤭沙爹牛麵到,睇落唔錯,食落幾夠味,下次想試埋佢既開心浩園餐🤤

👌🏻沙嗲牛肉麵配火腿奄列(包嘢飲) $45沙嗲牛勁多醬,加上個麵吸哂啲湯,變到撈麵咁,好濃郁🤣牛肉都幾多!幾有咬口,唔係拿到淋patpat個種火腿奄列細份左啲,啲餡好少又比較乾身🥲方包就正正常常啦都係三眼仔飯抵食啲😫!(可以睇返我地之前既post🤪)味道:7/10性價比:7/10-📍#光榮冰室銅鑼灣登龍街37號地下#hkfoodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkrestaurant #美食 #香港美食 #外賣 #平食 #窮遊 #打卡 #香港打卡 #情侶好去處 #拍拖好去處 #銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣好去處 #銅鑼灣打卡 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #尖沙嘴 #尖沙嘴美食 #尖沙咀好去處 #尖沙咀打卡 #荃灣美食 #旺角美食 #觀塘美食 #九龍灣美食
👌🏻沙嗲牛肉麵配火腿奄列(包嘢飲) $45
沙嗲牛勁多醬,加上個麵吸哂啲湯,變到撈麵咁,好濃郁🤣
牛肉都幾多!幾有咬口,唔係拿到淋patpat個種
火腿奄列細份左啲,啲餡好少又比較乾身🥲
方包就正正常常啦
都係三眼仔飯抵食啲😫!(可以睇返我地之前既post🤪)
味道:7/10
性價比:7/10

📍#光榮冰室
銅鑼灣登龍街37號地下

2021-07-01 307 浏览
這裡食物的份量真的大得誇張‼️😜 ❥開心浩園餐🍚 大大塊雞扒外皮煎得非常香脆、雞肉不韌又ᴊᴜɪᴄʏ‼️👍🏻 三顆鮮橙色的蛋黃蠢蠢欲墜極吸睛😻 完美的把蔥油、雞扒遮蓋住了‼️( ꈍᴗꈍ)ノ✿ 米飯粒粒分明,拌上餐廳秘制的醬油, 好滿足‼️😗😙😘
2021-06-30 325 浏览
落銅鑼灣雖然登龍街好多餐廳都好吸引,不過我都係去光榮食返個lunch開心啲。叫左份地道既魚香茄子飯加杯凍檸茶少冰少甜。大大份既飯,汁勁汁,正。不過煮既時候已經加左蔥,如果唔食蔥既朋友就叫其他野食好啲喇。

2021-05-30 605 浏览
Lunch過到黎呢邊搵食,好多餐廳,但朋友話未食過光榮,就一齊試下啦。呢到有兩層,樓下應該比較少位,坐滿左,我地上樓上,都坐左一半。 呢個煲仔係menu寫2點先有,我地係1點5十幾分到,佢都比我地落單,服務好好,值得一贊👍🏻餐好快就送到,非常滾,仲有水泡出。我地加左4蚊要隻蛋,牛肉份量多,唔係梅既牛肉,麵有咬口,沙嗲夠濃,加埋有少少蔥,好香口! 包埋野飲先係50蚊,糧尾恩物,一定會再黎! 提醒大家要盡快食用,麵耐就會淋

煲仔沙嗲牛肉麵

餐好快就送到,非常滾,仲有水泡出。

提醒大家要盡快食用,麵耐就會淋

煲仔沙嗲牛肉麵
2021-05-20 399 浏览
下午茶真心抵食之前行完山, 外賣咗個炸雞脾沙律+蔥油鴛鴦扒飯吃吓吃吓一個人吃哂😅😅😅(證明行馬鞍山用咗好多體力🤣🤣🤣)之後一日堂食又係鴛鴦扒飯,四十蚊包嘢飲,邊度揾?朋友吃咖哩牛腩飯,話5冧,要扣吓分喎服務態度算唔錯
下午茶真心抵食
之前行完山, 外賣咗個炸雞脾沙律+蔥油鴛鴦扒飯
吃吓吃吓一個人吃哂😅😅😅
(證明行馬鞍山用咗好多體力🤣🤣🤣)
之後一日堂食又係鴛鴦扒飯,四十蚊包嘢飲,邊度揾?
朋友吃咖哩牛腩飯,話5冧,要扣吓分喎
服務態度算唔錯
2021-05-04 573 浏览
黃店。大大碟,有一塊大得有2隻手掌般的雞扒,煎香過的雞扒肉質嫩滑又juicy!另有3隻太陽蛋。蛋黃仍是流心狀態,拮穿流出來,加上甜豉油和香蔥伴飯,味道不錯。自己一個吃完一整碟,飽得要捧著肚走!還配飲品一杯,極抵呀!

開心浩園餐
開心浩園餐
2021-04-27 434 浏览
放假一早出咗港島區, d大商場全部未開, 搵d野食醫下肚.本身想試下沙爹牛面, 但一早唔想刺激個胃, 所以叫咗叉燒湯意, 茶走, 加1蚊轉多士建議多士可以先食, 因為我食得偏慢, 最後食多士林咗. 埋單三十幾蚊唔錯抵食
放假一早出咗港島區, d大商場全部未開, 搵d野食醫下肚.

2021-04-25
$35 (早餐)
  • 早餐
2021-04-11 534 浏览
香港人🇭🇰的茶餐廳煲仔沙爹牛窩蛋公仔面🍜非常邪惡但係非常惹味😋沙爹牛辣辣地得黎好香大少一路嗌辣但係又一路食😅土魷肉餅煲仔飯滑雞煲仔飯另外叫左兩個煲仔飯但係飯焦唔夠有啲失望肉餅好彈牙而雞都夠滑下次又黎試下其他餸先
香港人🇭🇰的茶餐廳

但係飯焦唔夠有啲失望
肉餅好彈牙而雞都夠滑
下次又黎試下其他餸先

2021-04-07 385 浏览
Is my pleasure to come.😍😍光榮茶記識食梗係下午茶過嚟la~叫左個hotdog 😍😍岩岩先食完個IKEA ,真係可以比對一下,呢度既hotdog 都幾大碟上菜仲熱辣辣,條腸仲係脆皮, 性價比高

2021-04-07
2021-03-24 553 浏览
👍🏻蔥油雞扒三蛋飯(連凍飲) $50雞扒入味,都算嫰滑,重點係勁大塊😍太陽蛋隻隻都做到流黃,配埋蔥油鼓油撈飯一流👍🏻提示:光榮既三眼仔雞扒飯比蔥油雞扒飯只係貴$2,但係多左3隻蛋,去到你地識嗌啦😏味道:7/10性價比:9/10-📍#光榮冰室銅鑼灣登龍街37號地下
👍🏻蔥油雞扒三蛋飯(連凍飲) $50
雞扒入味,都算嫰滑,重點係勁大塊😍
太陽蛋隻隻都做到流黃,配埋蔥油鼓油撈飯一流👍🏻
提示:
味道:7/10