2020-10-24 367 浏览
隨住感染疫情的數字漸漸減少 (其實都唔太相信官方數字), 睇完戲, 喺銅鑼灣想搵間餐廳食晚飯, 已經很多人, 原本打算幫襯TIME SQUARE 後面街的一間專做外賣的腐皮壽司店, 但無奈太多外賣單, 要30分鐘後後才再做生意。再轉到MIDTOWN 一間日式餐廳, 超多人輪候。結果在登龍街決定幫襯光榮冰室。我們點了: 滑蛋叉燒飯, 臘味煲仔飯滑蛋叉燒飯果然出色, 滑蛋好多, 配上好好撈飯嘅甜甜地豉油, 真係好正, 叉燒都唔錯, 份量多。臘味煲仔飯係朋友叫, 等咗好耐至上枱, 超過20分鐘, 不過味道都唔錯, 臘味種類多。店員服務不錯

我們點了: 滑蛋叉燒飯, 臘味煲仔飯

店員服務不錯
2020-10-21 327 浏览
去銅鑼灣剛好經過光榮冰室,之前都經過好多次,但無食過,今日一於入去試試🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩叫左個午餐D ,蔥油雞扒飯加lemon tea,講真銅鑼灣$48都無咩要求,但光榮交足homework,雞扒夠大件,新鮮即製,蔥油夠香,唯一要彈係是油重手左,下次可叫廚房輕手d😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂另外杯lemon tea見到茶膽夠清,呢個重要,又唔使加錢👍👍👍👍👍

2020-10-20 210 浏览
每次經過光榮冰室都很多人,今天終於有機會試到。看到抗疫餐很平,但還是想試下滑蛋叉燒飯(走蔥)😃凍熱飲都是一樣,選擇了凍檸茶🤗🤗凍檸茶正常不苦澀,不會太多冰,茶濃度適中,而叉燒滑蛋飯,叉燒,飯,份量也不少,加上甜豉油,味道不錯😋,叉燒偏瘦少少,如果半肥瘦就更好😋蛋也很滑~$48來說,性價比高😋推介下次希望有機會試浩園飯😂😂還有收銀哥哥很誠實,由於小妹比錢時候雲遊中,差點比多了$100,感謝他及時比返我下次我一定會再來支持
每次經過光榮冰室都很多人,今天終於有機會試到。

下次我一定會再來支持

2020-10-20
2020-10-09 406 浏览
說話最近食沙嗲牛米/麵食上癮,早餐、下午茶唔嗌唔舒服😂主要係幫襯港島區既冰室/茶餐廳! 頒獎先😎🏅光榮冰室既沙嗲牛米就較為遜色了,大家都睇到個雞湯好淺色,味道都真係好淡下😟沙嗲牛既味道係可以,但牛肉有啲韌,可能有筋🧐最欣賞係隻蛋,浸左一段時間都係流心😀

沙嗲牛米拼太陽蛋
2020-09-25
2020-10-06 303 浏览
呢間餐廳好出名,但我今次係第一次幫襯,所以其實食嘢嘅時候有啲三心兩意。我本來好想食佢哋嘅咖喱牛腩飯,但有聽講呢度嘅蔥油雞扒好好食,然後又見到下午茶餐有蔥油鴛鴦扒飯,諗咗好耐之後我就決定叫個蔥油鴛鴦扒飯外賣。落單時候客人心大心細,通常企喺收銀枱嘅姐姐就會俾說話你聽,但我15 16咗好耐收銀姐姐都好有耐性,響呢度先要多謝佢。鴛鴦扒係雞扒同豬扒,煎同調味都好香口,另外要提一提個蔥油,個蔥油好香之餘亦都冇生蔥好討厭嘅青草味, 用來撈飯認真一流,亦好配合嗰兩塊煎炸扒。下午茶時段連埋飲品先大約$50 ,抵食。

下午茶時段連埋飲品先大約$50 ,抵食。
2020-10-03
8 分钟 (外卖自取)
2020-09-22 456 浏览
Weekday 放工晚餐,7:30pm 去登籠街睇下有咩食🤔,先發現分店銅鑼灣都有。唔洗等位就試下先,有兩層,地下已經滿坐,就派咗去樓上。店裡裝修同旺角嗰間差唔多「光明、簡約」😌 點了光榮快餐-鮮茄豬扒飯🐷🍅🍚 ,跟餐有熱飲 $48。等咗一陣,好快就有得食,唔.... 其實好似大學嘅快餐🍛😅🤣一啲令人回想到大學學生飯嘅紅色醬+幾舊蕃茄🍅同豬扒🐷成個餐同大學飯堂食到嘅差唔多🤔 可能下次都係食返三眼仔飯,好似好味啲😅
鮮茄豬扒飯
2020-09-22
2020-09-18 431 浏览
我本身就住附近,勁鐘意食冰室,好鐘意果種香港人既味道。開頭諗住呢間野個門面雖然難睇🤨但睇在佢寫住「冰室」又「光榮」,咁就入去食個T。入到去發覺中中地伏😰環境勁污糟,仲要有啲黑色野係碗麵度,好聲好氣叫店員換過碟啦,仲要態度勁差好似啲黑色野我自己加俾自己食咁,食到勁委屈☹️咁講返碗野,味道差過我自己係屋企碌個丁面,咁我情願係屋企食自己....總括黎講,無任何吸引我去食既因素,點解我唔食第二間?大把好食好多,你問會唔會回頭食多次?不了
我本身就住附近,勁鐘意食冰室,好鐘意果種香港人既味道。
光榮冰室 不解釋 💛👍🏻良心到爆好多朋友都話呢間冰室,話佢啲野食性價比好高,今次終於試到啦。呢個飯係開心浩園餐,淨係聽個名都覺得店家好有創意。入面有三個煎蛋同一塊雞扒。雞蛋煎到岩岩好蛋黃仲係流心狀態,吉穿佢撈飯一流。雞扒都好嫩滑。飯有淋上自己製醬汁,同埋有葱油伴碟,撈埋食都好正。餐點份量仲要好大碟,超飽肚。
光榮冰室 不解釋 💛👍🏻良心到爆

2020-09-07