兩三碗餃子就係慈雲山兩三碗車仔麵嘅姊妹店💛兩間舖就開正係喺對面馬路🤣 之前去食車仔麵嘅時候已經好想試埋佢哋嘅餃子,因為自問都係一個 🥟😛 所以前排疫情未係好嚴重嘅時候就試咗一次喇~每隻餃都幾大隻餃子,而且餡料飽滿,餃子皮嘅厚薄適中,但湯餃嘅皮都幾易爛~除咗基本嘅湯餃(可選配鮮雞湯/番茄薯仔湯),其中一個特色係佢哋嘅煎餃係用鐵板上,另外仲有比較少見嘅口水汁撈餃子🌶•📸 生煎餃10隻 $50 (雙拼)煎餃用鐵板上,所以可以keep到餃子熱焫焫🔥餃子皮半煎炸到脆卜卜,不過可能因為要避免痴底,鐵板都落咗唔少油😬🥢 羽衣甘藍鮮蝦墨魚餃 (煎)羽衣甘藍餃真係未喺其他地方食過🤩 墨魚味好出,又好彈牙,加埋爽脆嘅羽衣甘藍,同埋彈牙嘅蝦仁,真係幾夾,幾有驚喜😍 而且調味啱啱好,唔使點醬都得~•🥢 韮菜鮮豬肉餃 (煎)韮菜嘅份量都唔少,但韮菜味比起其他食過嘅韮菜餃唔夠濃郁,加上調味有啲啲太鹹,所以呢款都幾失望😢•📸 鮮雞湯餃10隻 $65 (期間限定餃、雙拼)鮮雞湯底就不過不失,飲落唔會太重味精,亦都唔會蓋過餃子嘅味道~ 不過就有啲油~🥢 紫菜蔥花鮮豬肉餃 (湯)紫菜餃都算係比較少見嘅一款,少啲地方食到

📸 生煎餃10隻 $50 (雙拼)

🥢 羽衣甘藍鮮蝦墨魚餃 (煎)
羽衣甘藍鮮蝦墨魚餃

🥢 韮菜鮮豬肉餃 (煎)
韮菜鮮豬肉餃

📸 鮮雞湯餃10隻 $65 (期間限定餃、雙拼)

🥢 紫菜蔥花鮮豬肉餃 (湯)
紫菜餃都算係比較少見嘅一款,少啲地方食到~ 呢款嘅紫菜味夠香濃,而且調味恰到好處,令到紫菜味更加香🤤
紫菜蔥花鮮豬肉餃

🥢 瑤柱豆苗鮮豬肉餃(湯)
呢款係期間限定嘅餃子,超鍾意食豆苗嘅我,一見到就決定叫呢款😛
不過食落就有少少失望,因為個人覺得佢啲豆苗嘅草青味有啲濃🤨有改善空間~ 但朋友反而幾鍾意🤔
不過我哋未喺其他地方食過豆苗餃,就比較唔到到底嗰種「草青味」係唔係正常喇🙈
瑤柱豆苗鮮豬肉餃
瑤柱豆苗鮮豬肉餃
羽衣甘藍鮮蝦墨魚餃
2022-03-13 113 浏览
試咗佢嘅咖喱薯仔煎餃子咖喱薯仔好入味 餃子煎得好香脆另外再試左豬肉椰菜餃配雞湯銀針粉雞湯味道比較淡銀針粉唔會太林 幾好食總括嚟講 質素幾好但唔會話太過驚喜都係對面嘅兩三碗車仔麵會驚喜好味啲呢度主要係食比較清淡健康少少嘅感覺
試咗佢嘅咖喱薯仔煎餃子

總括嚟講 質素幾好
但唔會話太過驚喜
都係對面嘅兩三碗車仔麵會驚喜好味啲

呢度主要係食比較清淡健康少少嘅感覺
ᴛᴡᴏ, ᴛʜʀᴇᴇ & ᴍᴏʀᴇ ᴅᴜᴍᴘʟɪɴɢs 🥟⠀As 𝘢𝘯 𝘢𝘷𝘪𝘥 𝘥𝘶𝘮𝘱𝘭𝘪𝘯𝘨 𝘧𝘢𝘯 I couldn’t not try out the famed @23.bowl which is loved by many for their 𝗛𝗨𝗚𝗘 𝘀𝗲𝗹𝗲𝗰𝘁𝗶𝗼𝗻 𝗼𝗳 𝗱𝘂𝗺𝗽𝗹𝗶𝗻𝗴 𝗰𝗵𝗼𝗶𝗰𝗲𝘀 at 𝘴𝘶𝘱𝘦𝘳 𝘥𝘦𝘤𝘦𝘯𝘵 𝘱𝘳𝘪𝘤𝘦𝘴 🥟 had a hard time narrowing down my choices but rest assured that I’ve tried almost all of the options on their menu cuz I’ve 𝘳𝘦𝘷𝘪𝘴𝘪𝘵𝘦𝘥 𝘵𝘩𝘪𝘴 𝘱𝘭𝘢𝘤𝘦 𝘴𝘰 𝘮𝘢𝘯𝘺 𝘵𝘪𝘮𝘦𝘴 🤣 you can get them served 𝗰𝗿𝘂𝗻𝗰𝗵𝘆 𝗼𝗻 𝗮 𝘀𝗶𝘇𝘇𝗹𝗶𝗻𝗴 𝗵𝗼𝘁 𝗽𝗹𝗮𝘁𝗲 🔥 but tbh I much enjoyed them in the 𝗰𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗯𝗿𝗼𝘁𝗵 🥣⠀My favs are their 𝘴𝘦𝘢𝘧𝘰𝘰𝘥 𝘰𝘯𝘦 that has 𝕂𝕒
ᴛᴡᴏ, ᴛʜʀᴇᴇ & ᴍᴏʀᴇ ᴅᴜᴍᴘʟɪɴɢs 🥟

煎餃

My favs are their 𝘴𝘦𝘢𝘧𝘰𝘰𝘥 𝘰𝘯𝘦 that has 𝕂𝕒𝕝𝕖,🍤 & 🦑 , classics like 𝕎𝕒𝕥𝕖𝕣𝕔𝕣𝕖𝕤𝕤, ℂ𝕒𝕓𝕓𝕒𝕘𝕖 & ℂ𝕙𝕚𝕧𝕖𝕤 𝕨𝕚𝕥𝕙 ℙ𝕠𝕣𝕜, and some fusion ones like ℂ𝕦𝕣𝕣𝕪, 🥔 𝕨/ ℙ𝕠𝕣𝕜 & ℂ𝕙𝕚𝕔𝕜𝕖𝕟, 🧀 & 🌽 - 𝗦𝗢𝗢 𝗺𝗮𝗻𝘆 𝗼𝗽𝘁𝗶𝗼𝗻𝘀 to choose from 🥰
湯餃

𝕎𝕙𝕒𝕥’𝕤 𝕪𝕠𝕦𝕣 𝕗𝕒𝕧𝕠𝕦𝕣𝕚𝕥𝕖 𝕕𝕦𝕞𝕡𝕝𝕚𝕟𝕘 𝕡𝕝𝕒𝕔𝕖 🥟

𝚆𝚑𝚊𝚝 𝚆𝚎 𝙶𝚘𝚝
• 𝗗𝘂𝗺𝗽𝗹𝗶𝗻𝗴𝘀 𝗶𝗻 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗕𝗿𝗼𝘁𝗵 ($𝟰𝟰 /𝟭𝟬)
• 𝗗𝘂𝗺𝗽𝗹𝗶𝗻𝗴𝘀 𝗼𝗻 𝗦𝗶𝘇𝘇𝗹𝗶𝗻𝗴 𝗣𝗹𝗮𝘁𝗲 ($𝟱𝟬/ 𝟭𝟬, +$𝟱 𝗳𝗼𝗿 𝘀𝗲𝗹𝗲𝗰𝘁 𝗳𝗹𝗮𝘃𝗼𝘂𝗿𝘀)
• 𝗗𝗿𝘂𝗻𝗸𝗲𝗻 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 ($𝟯𝟴, 𝘀𝗺𝗮𝗹𝗹)
• 𝗩𝗲𝗴𝗴𝗶𝗲𝘀 𝗶𝗻 𝗙𝗲𝗿𝗺𝗲𝗻𝘁𝗲𝗱 𝗕𝗲𝗮𝗻 𝗖𝘂𝗿𝗱 ($𝟮𝟮)
• 𝗠𝗮𝗹𝗮 🌶 𝗖𝗲𝗻𝘁𝘂𝗿𝘆 𝗘𝗴𝗴 ($𝟮𝟱)
📍 𝐓𝐰𝐨 𝐓𝐡𝐫𝐞𝐞 𝐁𝐨𝐰𝐥 𝐃𝐮𝐦𝐩𝐥𝐢𝐧𝐠𝐬 @23.bowl
𝔻𝕦𝕞𝕡𝕝𝕚𝕟𝕘𝕤 ☞︎ #thefchk_dumplings
𝔻𝕚𝕤𝕥𝕣𝕚𝕔𝕥 ☞︎ #thefchk_tws
#23.bowl
#兩三碗餃子

2022-02-07
  • 羽衣甘藍鮮蝦墨魚餃
  • 西洋菜豬肉餃
  • 大白菜豬肉餃
2022-02-07 209 浏览
我哋真係好鐘意食餃子😆今日放假凍冰冰都特登揸車去食😂黎到慈雲山嘅兩三碗餃子我初時以為友人一定揀煎餃點知因為有個汁撈佢就放棄左個煎餃喇(一開頭🤣)我哋首先一人叫10隻try try先🥢西洋菜豬肉蕃茄湯餃($44/10pcs)凍冰冰食湯餃最好難得見到蕃茄湯底一定要試下加上冬天應該係西洋菜好味所以揀左西洋菜鮮豬肉餃🥟餃子脹卜卜D餡係實的的架完全係不計成本咁滯味道唔錯蕃茄湯底足料蕃茄切到細細粒可以連湯飲👍🏻🥢紫菜蔥花鮮豬肉 口水汁撈餃 ($46/10pcs)又係脹卜卜d餡真係好似唔洗錢咁塞晒入去紫菜餃第一次食好夠紫菜味不過個人覺得唔係餃子應該有嘅味🤣🤣但平心而論佢d餡係真係好食只係我太傳統🙈口水汁呢就好似普通辣椒油咁啫🥢蝦籽蠔油菜心($22)呢排聖誕食西餐多好似好耐無食過菜咁見到個菜心有埋蝦籽咁得意所以就食個菜蝦籽唔算好豪爽不過我覺得以呢個價錢有嘅份量已經好多架喇我哋食食下見到隔離上菜係煎餃子仲要用鐵板上忍唔住話不如叫多個煎餃😆仲要唔知哪來的勇氣叫多10隻🙈🙉🥢洋蔥牛肉煎餃($50/10pcs)其實一上枱我已經有少少後悔我哋真係食得晒?!🙈連個店員幫我哋落單都問多2次係咪堂食🥲煎餃好靚仲要用鐵
我哋真係好鐘意食餃子😆
今日放假凍冰冰都特登揸車去食😂
黎到慈雲山嘅兩三碗餃子
我初時以為友人一定揀煎餃
點知因為有個汁撈
佢就放棄左個煎餃喇(一開頭🤣)
我哋首先一人叫10隻try try先

🥢西洋菜豬肉蕃茄湯餃($44/10pcs)
凍冰冰食湯餃最好
味道唔錯
蕃茄湯底足料
蕃茄切到細細粒
可以連湯飲👍🏻

🥢紫菜蔥花鮮豬肉 口水汁撈餃 ($46/10pcs)
又係脹卜卜d餡真係好似唔洗錢咁塞晒入去
紫菜餃第一次食
好夠紫菜味
不過個人覺得唔係餃子應該有嘅味🤣🤣
但平心而論
佢d餡係真係好食
只係我太傳統🙈
口水汁呢就好似普通辣椒油咁啫

🥢蝦籽蠔油菜心($22)
呢排聖誕食西餐多

係煎餃子仲要用鐵板上
忍唔住話不如叫多個煎餃😆
仲要唔知哪來的勇氣
叫多10隻🙈🙉

🥢洋蔥牛肉煎餃($50/10pcs)
其實一上枱
外貌協會👍🏻👍🏻👍🏻
洋蔥味夠又唔會搶到牛肉味
不過可能煎嘅原固
佢感覺上無湯餃里脹卜卜
相反,佢d汁多度咬一啖就咇晒出嚟

最後我哋係食得晒嘅
我好少可食緊已經口渴😅
不過雖然明知係味精
我都係飲晒d湯😆
2022-01-17 927 浏览
聽講有間好出名嘅車仔麵店嚟慈雲山一定要試下仲係深水埗開咗分店!今次就冇去食車仔麵留俾大家探索下話我知😜反而去咗佢哋嘅餃子店🥟呢間餃子店門面唔算大主要做街坊生意以半自助式運作餃子款式都有十多款供應湯餃同煎餃🥟亦有飯麵 小食 都好多選擇〰️湯餃 雙拼 HKD$40 / 8隻湯底有兩款 一款係鮮雞湯今次就試咗另一款蕃茄薯仔湯嗯⋯我諗佢唔係sell湯底個蕃茄湯味道似罐頭湯冇新鮮煲個隻清甜味道唔差嘅 如果當佢普通湯底西洋菜鮮豬肉餃餃子粒粒都好飽滿 皮薄食落好香西洋菜味 冇苦澀味西洋菜比例多過肉但都唔錯 比較清淡嘅選擇咖哩薯仔豬肉餃味道好有趣😆好有咖喱香 辣辣地入面有好多切粒嘅薯仔🥔我諗煎餃會更適合!〰️生煎餃 雙拼HKD$45 / 8隻餃子用熱鐵板上夠哂gimmick😆仲可以保持煎餃熱辣辣食到尾都仲係脆卜卜☺️呢樣夠哂貼心❣️洋蔥牛肉餃呢個推介!一定要嗌煎餃!好重洋蔥味 同牛肉好夾🤤牛肉餡又唔會實的的而且仲帶汁 夠鹹香 惹味!芝士粟米雞肉餃原先好期待但食落有啲失望🥴見到芝士本人但冇乜芝士香味道唔錯嘅 有雞肉同粟米不過啲餡就實啲石燒蒜片牛柳粒見好似幾正咁就叫嚟食呢個牛柳粒真係出色😍份量都好多!用熱石燒住滋
聽講有間好出名嘅車仔麵店
嚟慈雲山一定要試下
仲係深水埗開咗分店!

今次就冇去食車仔麵

咖哩薯仔豬肉餃

味道好有趣😆
好有咖喱香 辣辣地
入面有好多切粒嘅薯仔🥔
我諗煎餃會更適合!

生煎餃

〰️生煎餃 雙拼HKD$45 / 8隻

餃子用熱鐵板上夠哂gimmick😆
仲可以保持煎餃熱辣辣
食到尾都仲係脆卜卜☺️
呢樣夠哂貼心❣️

洋蔥牛肉餃

呢個推介!一定要嗌煎餃!
好重洋蔥味 同牛肉好夾🤤
牛肉餡又唔會實的的
而且仲帶汁 夠鹹香 惹味!

芝士粟米雞肉餃

想加單或者想問多少少嘅時候
店員嘅語氣都好似好唔耐煩咁
生煎餃
2022-01-14 218 浏览
慈雲山毓華里很熱鬧, 而且整條街都很多美食。今天來到一間新派的餃子店, 餃子本身的種類都很多, 已經除了餃子還有很多其他食物。我們點了牛肉併雞肉芝士餃(蕃茄湯底),石燒蒜片牛柳粒(銀針粉),醉雞, 口水雞。同時在餐廳的另外兩位食客都是點了蕃茄湯底, 我應該沒選錯。餃子很大粒, 餡料很多。 $44 就有10只,好味底食。醉雞比口水雞出色,雞件好滑,酒味香濃, 已經$38 (細份)的份量都不少。燒蒜片牛柳用石板上, 熱辣辣香噴噴, 牛柳軟熟,牛的份量又多, 都只係$58 跟飯/麵。整體而言, 好食抵食。
慈雲山毓華里很熱鬧, 而且整條街都很多美食。

同時在餐廳的另外兩位食客都是點了蕃茄湯底, 我應該沒選錯。

餃子很大粒, 餡料很多。 $44 就有10只,好味底食。

整體而言, 好食抵食。

2022-01-14
2022-01-09 192 浏览
慈雲山 #兩三碗餃子 🥟主打每日新鮮製造,13款餡料可配搭不同煮法,最平$40已有一碗8隻餃子,講緊只係$5蚊隻 ㋛ 性價比高😍店員每日店舖鮮製即包餃子,出品新鮮,有圖有真相,我睇住佢不停包架😎餃子4種煮法包括鮮雞湯餃、蕃茄薯仔湯餃、生煎餃及口水汁撈餃,其中生煎餃仲要係熱石上,上枱時咋咋聲非常吸引😍#生煎韮菜鮮豬肉餃 拼 #咖喱薯仔豬肉餃 $45熱石上既熱辣辣煎餃,皮薄爆餡,外皮脆卜卜,入口juicy. #芝士粟米雞肉餃 配蕃茄薯仔湯 $40 半溶芝士加上粟米清甜,而雞肉完全唔嚡,蕃茄湯底濃郁,配雞肉餃好夾👍🏻#石燒蒜片牛柳粒 $78除咗餃子之外,呢個我極力推介,每粒都好淋,唔會死實咬唔到,因為熱石上,半個鐘後牛柳都係微熱😋#香煎鹹魚肉餅飯 $45真係無得頂,$45大大件,真正有鹹魚在內,送飯一流❤️‍🔥#洛神花茶 #羅漢果茶自家製,分別都係$9 健康飲品 💮呢度咁抵食,唔怪得Keep 住都滿座啦,店內亦有多款小食及飯類供應,亦有生餃售賣,非常方便。

#生煎韮菜鮮豬肉餃 拼 #咖喱薯仔豬肉餃 $45
熱石上既熱辣辣煎餃,皮薄爆餡,外皮脆卜卜,入口juicy.

#芝士粟米雞肉餃 配蕃茄薯仔湯 $40

• 韭菜鮮豬肉餃子
  • 蕃茄薯仔湯
  • 石燒蒜片牛柳粒
2021-12-13 181 浏览
叫左8隻西洋菜餃 蕃茄薯仔湯 $40講返個蕃茄湯先仲衰過食味精味精起碼有味呢個番茄湯完全係水同番茄分開好浠同出邊食餃子嘅番茄湯真係完全冇得比西洋菜餃方面餃子肉好實,幾有咬口但係係味道方面就淡口自助區而家醃製蘿蔔自家醃製辣菜脯豆瓣醬醃蘿蔔幾好食值得讚👍🏾
叫左8隻西洋菜餃 蕃茄薯仔湯 $40

值得讚👍🏾
2021-12-13
午餐
2021-11-29 224 浏览
舖內裝修有種輕文青感覺,正門左面有自助醬油區,有酸白蘿蔔、豆辦醬(偏鹹)、菜甫,菜甫濃味夠辣自家製。門外等位探頭見人家有碟石板托着的巨餃已拇食指都大動。見太多「餃」作,選擇困難,於是將生煎餃點了比較傳統的韮菜豬肉、洋蔥牛肉餃,4件一列,排列整齊,韮菜餃味清,韮菜含量不算多,反而蔥牛餃很搶味,咬一口香味撲鼻,加少許菜甫、豆辦醬,熱烘烘的送入口,非常惹味。嫌不夠飽加個石燒蒜片牛柳粒飯,配的白飯目測有兩三碗份量,牛柳粒部分表面還有血水,就靠自己將之在還熾熱發出滋滋聲的石板燙熟,蒜片已腍不過味濃,再蘸另上的燒汁,嘴不停。吃了燙口的熱食,來客醉鴨舌,花彫味不算重,兒童也能吃,滿足噒骨的慾念。吃畢甫出外,見馬路對面是同樣字體招牌的兩三碗車仔麵座無虛席,原來是姐妹舖,又多個覓食點。

自助菜甫、豆辦醬、醃白蘿蔔
石板燒牛柳粒
石板燒牛柳粒配飯、燒汁
  • 石板煎餃
2021-11-22 179 浏览
今日同朋友來到慈雲山食晏 原本諗住食兩三碗車仔麵 由於食晏時分 爆哂場 所以聽咗侍應姐姐來咗哩間兩三碗餃子店食喇 三個男人 餃子店?我諗食到破產都未飽 好彩佢有個午餐套餐 有飯有麵 我叫咗個石燒蒜香牛柳粒飯 來到真係有驚喜無馬虎 大家睇下相就知道成件事幾認真 除此之外 煎餃子都會咁樣出餐的 仲有一樣野好好食嘅 就係佢免費無限量供應嘅自家制酸蘿蔔 由於太好食 食得忘應 唔記得影相 唯一一樣唔係咁好就係 坐得唔舒服 同埋地方比較細 座位唔係太多 有機會再試試其他再同中家分享
午餐
餃控們對呢間兩三碗餃子可能都唔會陌生😎餐廳雖然喺慈雲山都幾隔涉🏔但食物質素同價錢都好保證👍🏻👅✨鐵板煎餃✨ $45/8隻 my fav❤️鐵板煎餃真係由頭食到尾隻餃都keep到熱辣辣😚煎餃個外皮好香脆但又唔會話好dry個餡係保持到juicy感😍我強烈建議煎餃可以揀🥘咖哩薯仔豬肉餃🐷好好味‼️我就鐘意煎餃配埋菜脯食🥰超惹味🥳✨蕃茄薯仔湯餃✨ $40/8隻 個湯見到真係有好多新鮮茄茸🍅非常香濃🥣其實就甘飲我都覺都好正🤣✨口水汁撈餃子✨ $42/8隻口水汁即係有d麻辣味嘅汁⁉️😂但食落我覺得係完全唔辣嘅🌶反正都係重口味d frd☺️呢個汁撈餃係會越食越開胃👅✨醉雞✨ $55/例牌🐓私心推介👑個雞係超嫩滑😍洒味都好香濃🍶同埋‼️例牌都份量好多真心超抵食🤩必試🙌🏻✨醉乳鴿✨ $36/隻🦆呢個係d frd叫😸我無試到👽因為我對個外型有少少恐懼感💀但佢哋都話好食嘅✨口水青瓜✨ $25🥒清新之選😌青瓜係原條切開再拍爛比平時食嗰d仲清爽👍🏻撈埋口水汁食好正☺️

餃控們對呢間兩三碗餃子可能都唔會陌生😎

撈埋口水汁食好正☺️
  • 鐵板煎餃
  • 醉雞
2021-11-02 301 浏览
之前食過佢嘅外賣煎餃,已經覺得餃子餡好足料(😆係我食過餡最飽滿嘅餃子)。一試上癮,今次真係專誠搭車入去,估唔到係鐵板上,上個陣仲吱吱聲(小心彈親)。一邊食一邊仲香煎緊,慢慢唔驚會凍。👍👍特別推介京蔥牛肉餃,超野味😋完全演繹左咩係皮簿餡靚🤤鐵板牛柳粒,啲牛肉好嫩,不過要小心反面,好容易熟同窿🌚鍾意食鴨舌嘅朋友可以過吓口癮😋唔錯值得一提,小店設有免費配料吧,酸蘿蔔辣菜譜免費任裝🤤🤤酸蘿蔔好爽口,越食越開胃。清盤說明一切😋😋真係好好食另外餐廳環境比較細,多人嗰陣要搭枱,同埋係小店生意,唔好expect服務會好好。
羊肉牛肉雙拼煎餃

👍👍特別推介京蔥牛肉餃,超野味😋完全演繹左咩係皮簿餡靚🤤

石燒蒜片牛柳粒

鐵板牛柳粒,啲牛肉好嫩,不過要小心反面,好容易熟同窿🌚

鍾意食鴨舌嘅朋友可以過吓口癮😋唔錯

清盤說明一切😋😋真係好好食

羊肉牛肉雙拼煎餃
  • 京蔥羊肉煎餃(鐵板上)
2021-11-02 133 浏览
開咗好耐都冇試過呢一間兩三碗餃子,又真係幾特別喎,入到去覺得惠珊幾好間隔都唔算逼夾,講返餃子,有好多隻餡料被客人選擇,我揀咗羊肉煎餃,用石板相真係好特別,另外仲可以加面底食添,我覺得可以一戰,
2021-10-30 249 浏览
之前聽爸爸既同事特別推介呢間餃子店,趁今日放假就特登走去食下。地方不算大,但夠企理,坐得舒服。餐牌很清晰又夠乾淨唔會有漬,有好多店舖既餐牌好污槽,污槽到唔想拎係手,這間十分乾淨。坐定定後望下餐牌,當然要點下這店舖的餃子,一望之下,餃子款式太多,睇左一陣先決定食兩款煎餃及一款湯餃,同埋石燒片牛柳粒。 香芹芫茜鮮豬肉湯餃京蔥羊肉餃及洋葸牛肉餃石燒蒜片牛柳粒總體:食物賣相都幾好, 特別是鐵板牛柳粒及煎餃子,用鐵盛載着食物很有賣點,而拍起照來亦10分引人入勝,但原來食吃過後,反而覺得湯餃子是最好的。雖然睇落平平無奇,但這碗湯底是成個餐中最美味的,所以我把它完全地喝掉。自助醬料

地方不算大,但夠企理,坐得舒服。

京蔥羊肉餃及洋葸牛肉餃
京蔥羊肉餃及洋葸牛肉餃

總體:

自助醬料

2021-10-29
石燒蒜片牛柳粒
上到黎慈雲山,第一次拜會兩三碗餃子店舖算大,約有6-7張4人台,有自助區選擇醃蘿蔔/蝦米菜脯/豆瓣醬/水好多人叫煎餃,佢會用熱石板上,上菜後,客人要自己稍為煎兩面,否則好快燶我喜歡飲湯,所以叫湯餃。洋蔥牛肉+西洋菜豬肉餃+蕃茄薯仔湯蕃茄薯仔湯非常濃,好夠蕃茄味,落左洋蔥令湯有小小甜,單係飲湯都非常正,最終飲哂成碗湯餃子size 中規中矩,洋蔥牛肉包得有啲散,牛肉陣蘇味唔多夠,但口味大眾化啲。西洋菜餃反而好食啲,大粒餡料多啲,西洋菜唔苦自助區醃蘿蔔同蝦米菜脯都好出常,作為等餃子的前菜都相當唔錯對餃控黎講呢間抵食!只係唔多常去慈雲山,無得日日狂食不過小店一人多就有啲亂,隔離台的一家人,叫湯餃煎餃倒轉左,希望小店可以多加留意
上到黎慈雲山,第一次拜會兩三碗餃子
我喜歡飲湯,所以叫湯餃。
洋蔥牛肉+西洋菜豬肉餃+蕃茄薯仔湯

西洋菜餃反而好食啲,大粒餡料多啲,西洋菜唔苦
自助區醃蘿蔔同蝦米菜脯都好出常,作為等餃子的前菜都相當唔錯
對餃控黎講呢間抵食!只係唔多常去慈雲山,無得日日狂食