2014-05-23 1056 浏览
今日做完野路經此地~有少少餓就搵地方醫肚~心好想食D濕濕地既野~因為唔係咁熟路所以四維撞~無意比發現呢間細細間的拉麵店由於真係細細間,我呢D米之連唔係咁好意思行入去,望望下就比服務員小姐發現,開門叫我入去,~噢~隨緣LA...一坐落就問服務員小姐有咩好介紹,佢就好善意地推介左牛骨湯叉燒拉麵下午茶餐~我覺得感覺好好~至少服務員唔會因為客人唔知掟而勁力推介好貴價的招牌菜~反而係我自己睇有咩出名野想試下~可恨我只有一個人~胃量有限~!來了來了!!牛骨湯叉燒拉麵 -唔會有令人嘩一聲的感覺,牛骨湯真係好有牛羶味~好特別,好濃好正~~同平時食開的豬骨湯有好大的對比~叉燒唔算好大塊,有少少乾身,唔算好特別,幼身拉麵軟得黎好彈牙,只係份量少左D, 外面簡單~可能係下午茶餐的關係吧~可能跟主餐牌點會感覺豐富D!!芝麻蕃茄小食 - 好簡單又新鮮的食法~厚隻去皮蕃茄,入口有少少涼意又唔算太凍~配合埋香香地的芝麻醬,清新又舒服!!差D連湯都飯埋~!估唔到今日有個小店小驚喜!!埋單時服務員小姐比左張咭片我,筅知原來係連鎖店~即時有少少失望~哈~~我個人比較欣賞自家開的小店~!
因為唔係咁熟路所以四維撞~無意比發現呢間細細間的拉麵店
由於真係細細間,我呢D米之連唔係咁好意思行入去,
來了來了!!
差D連湯都飯埋~!估唔到今日有個小店小驚喜!!
我個人比較欣賞自家開的小店~!

2014-01-21
2014-05-01 943 浏览
今日帶o左仔仔,同朋友o既仔仔一齊去上課外活動堂,之後一齊去附近食lunch。之前聽朋友講話呢間拉面店都幾多人食,所以今次o黎試下。我同仔仔叫o左個拉面,同吉列豪,同埋溏心蛋。拉面比預期之中無咁好食,麵質比較硬。。。 其他兩樣都不過不失啦 服務都係一般,唔會特別恩勤,但又唔算好差。ok啦。 但係我o地食完都嗱嗱聲走啦,因為見出面都仲有人等緊位。
今日帶o左仔仔,同朋友o既仔仔一齊去上課外活動堂,
之後一齊去附近食lunch。

之前聽朋友講話呢間拉面店都幾多人食,所以今次o黎試下。
我同仔仔叫o左個拉面,同吉列豪,同埋溏心蛋。
拉面比預期之中無咁好食,麵質比較硬。。。

其他兩樣都不過不失啦

服務都係一般,唔會特別恩勤,但又唔算好差。ok啦。

但係我o地食完都嗱嗱聲走啦,因為見出面都仲有人等緊位。
2014-05-01
2014-04-28 912 浏览
買咗團購,2人去食,去到已經10pm,有好多位剩,只有2-3枱客,叫咗3樣嘢食,雜菌拉麵,無味仲要吾熱,只係暖暖的!份量都好大碗,可以2人食都足夠!芝士年糕,好味夠熱,香濃芝士味,啲年糕夠QQ😄,燒豬頸肉一碟有4⃣️件,味道都可以接受!如沒有團購就吾會再去!因拉麵都吾平,平均$60-$70,味道真係麻麻哋,有㸃失望!

2014-04-27
宵夜
團購
  • 芝士年糕
2014-04-17 912 浏览
八王子係之前去開既一間拉麵館~不嬲都好鍾意食 特別係佢個胡椒拉麵點知今次去…真係失哂望我地六點幾去到 無乜人 直入就坐低叫左八王子拉麵,牛骨白湯拉麵,加$10set 有salad同甜品(雪米糍)仲有清酒蜆 都加左個set有雪糕同花茶/清酒 (全set $58)兩個拉麵好快就到左~兩隻餓特就好快食啦~食到一半兩個都停哂口…好油呀個湯……真係搵湯匙不極都不唔哂食唔落  俾d油搞到飽哂不過service都ok黎哂d野食之後佢仲拍埋隔離張台俾我地因為趕住去睇戲…佢最後俾左杯雪糕我地食左兩啖就想打包佢仲問我地要唔要個紙袋裝住~但係我諗…應該唔會再去了
八王子係之前去開既一間拉麵館~
不嬲都好鍾意食 特別係佢個胡椒拉麵

點知今次去…真係失哂望
我地六點幾去到 無乜人 直入就坐低

兩個拉麵好快就到左~
兩隻餓特就好快食啦~
食到一半兩個都停哂口…

好油呀個湯……

真係搵湯匙不極都不唔哂
食唔落  俾d油搞到飽哂

不過service都ok
黎哂d野食之後佢仲拍埋隔離張台俾我地
因為趕住去睇戲…
佢最後俾左杯雪糕我地食左兩啖就想打包
佢仲問我地要唔要個紙袋裝住~

但係我諗…應該唔會再去了

2014-04-12
2014-03-24 1715 浏览
下午茶時段, $29 一碗拉麵. 送埋汽水. 仲免加一, 真係好抵~!!叫左一個辣味增拉麵. + $9 兩件炸雞. . 係平日, 下午茶時段, 人客不多, 只有3至4名客人.拉麵即叫即煮, 大約等了7,8分鐘, 拉麵就上枱.一上枱, 見琉麵熱辣辣, 又大碗~ 好滿足.奇怪的是...明明叫辣味增, 點解個湯好似唔辣既??再睇真D, 原本有個"辣味增球"!客人可以因應自己既口味, 去熔化呢個球. 很貼心~!辣味十足, 湯亦唔會太咸, 至少食完, 冇好口渴既感覺~炸雞有兩小件. 炸得好香脆. 但隔油時間不足. 碟底有好多油.總結, 味道唔錯, 下午茶時段更係好抵食~!

叫左一個辣味增拉麵. + $9 兩件炸雞. .

係平日, 下午茶時段, 人客不多, 只有3至4名客人.

拉麵即叫即煮, 大約等了7,8分鐘, 拉麵就上枱.

一上枱, 見琉麵熱辣辣, 又大碗~ 好滿足.

奇怪的是...明明叫辣味增, 點解個湯好似唔辣既??
再睇真D, 原本有個"辣味增球"!

客人可以因應自己既口味, 去熔化呢個球.

很貼心~!

辣味十足, 湯亦唔會太咸, 至少食完, 冇好口渴既感覺~

總結, 味道唔錯, 下午茶時段更係好抵食~!
2014-03-21
2014-03-19 1546 浏览
在附近購物完畢, 發現此店, 試!非常香,爽,脆的天婦羅, 十分之難忘, 拉麵軟硬合理, 湯底夠濃夠香胃, 實在是難得的享受不用湯麵亦能表現出美味, 這店絕對做到, 簡單的配料, 但十分足夠, 賣相一流, 味道一流這店是吃過會再回頭的. 實在很難得, 服務更是很好
在附近購物完畢, 發現此店, 試!
天婦羅拉麵

這店是吃過會再回頭的. 實在很難得, 服務更是很好
2014-02-11
天婦羅拉麵
2014-03-19 1446 浏览
之前團購咗2碗拉麵, 好似半價咁上下, 其實好耐之前行過見到呢間拉麵, 但太多人, 所以冇入去試過, 又咁啱見到咁抵, 於是買嚟試試..............由於上次七點左右經過已經好多人, 於是今次專登早D出嚟, 當是未夠六點半, 所以仲有大把位, 一到差不多七點, 已經坐滿咁濟, 可能佢呢度地方唔大, 廿幾個位再加幾個BAR枱位, 所以其實都好易滿坐, 而枱與枱之間都幾近下, 坐得唔係太自在, 所以都係快食快走................由於係團購, 所以特別有個MENU, 只有約十款拉麵比你選, 對我地未食過的人嚟講, 當然冇問題, 但最大問題係全部得個名, 完全唔知係咩餸, 只知係咩湯底, 就算正價果個MENU都係冇介紹每款拉麵有咩餸, 咁樣唔係太好, 一係你就逐樣問, 一係好似我地咁, 求其撞嚟叫~叫完拉麵後, D姐姐會係咁介紹你叫小食呀飲品呀咁, 到食完時, 又會拎個甜品MENU介紹, 有好又有唔好~  八王子拉麵係牛骨湯底, 味道唔算太濃, 而且都幾油下, 至於配料有洋蔥粒、大蔥圈、海帶、1片鳴門卷、半隻溏心蛋、芽菜, 餸就係類似豬頸肉的物體, 有4片, 點解話係類

八王子拉麵
係牛骨湯底, 味道唔算太濃, 而且都幾油下, 至於配料有洋蔥粒、大蔥圈、海帶、1片鳴門卷、半隻溏心蛋、芽菜, 餸就係類似豬頸肉的物體, 有4片, 點解話係類似豬頸肉? 因為平時食果D豬頸肉係好爽, 但佢呢D好林, 不過個樣又似豬頸肉, 又係燒熟的, 我當佢係豬頸肉咋~ 相反個拉麵就好彈牙, 好爽, 似係真正的日本拉麵~

自家豚組麵
係豬骨湯底, 味道比牛骨湯底濃, 而仲冇咁油, 配料都係一式一樣, 只係餸就變咗做切到一粒粒的叉燒, 佢d叉燒外面有的黑椒碎, 應該係醃料, 因為咁啱有d邊位, 所以先食到黑椒粒, 變咗有少少辣, 個肉都好爽口, 雖然你見佢唔肥, 但一d都唔un, 又多粒, 粒粒都有半吋咁上下~

仙台鹽燒牛舌粒
仙台鹽燒牛舌粒
有大約十幾粒, 粒粒都有半吋咁大, 燒得都幾香口, 面頭有少少鹽, 咬落又好夠林, 開頭食熱辣辣, 覺得好正, 但唔知點解食多幾粒之後, 有少少反胃的感覺, 好似好油膩咁~

吉列廣島蠔
吉列廣島蠔
有4隻, size唔大, 如果唔係熱辣辣, 真係可以一口一隻, 但由於新鮮炸好, 好鬼死熱, 要分幾啖先食得哂, 個皮係吉列豬果d皮, 好脆, 但都幾由下, 睇下墊底果張吸油紙就知~ 個粉漿皮唔算好厚, 按比例都係隻蠔佔多d~ 唔知係咪隻蠔細得濟, 唔係好食到有蠔味~

當食完主菜後, 侍應姐姐拎個甜品menu比我地, 仲勁推介雪糕同布甸, 話啱啱今日先返到, 我見佢個MENU印哂日文, 猛話抵食, 話佢自己都成日買嚟食, 咁見佢廿零蚊, 又以為係日本空運到, 所以叫咗一杯雪糕一杯布甸, 點知食食下八掛睇下佢個成份, 先見到原來唔係日本製的, 係香港葵涌某工廈製的, 激死~
 如果係香港製, 只得咁細杯, 又真係唔係好抵lor~~ 雖然味道唔錯~

紫蕃薯雪糕
真係有一粒粒紫蕃薯粒, 而且都幾香蕃薯味, 又唔會太甜, 最好就係食完唔會放屁~

北海道牛奶布甸
食落唔係真係好濃牛奶味, 不過都有d牛奶香味, 都幾滑, 我最鍾意個樽, 於是問下侍應姐姐可唔可以拎走, 佢不但話可以, 仲叫我地食完話比是旦一位姐姐聽, 佢地會幫我洗埋個樽tim~ 雖然係水滴滴咁比返我, 但都叫洗咗~

整體上食物同招呼都唔錯, 上菜速度都算快, 可能係我地果陣冇乜人掛? 而且見佢好多肥仔畫, 同侍應姐姐d衫一樣, 原本想影低d畫, 但幅幅畫下面都有人坐, 我驚比人話做乜影佢, 所以只能用文字形容~
2013-06-01
團購
2014-02-27 1282 浏览
邊度可以揾到午餐$39 有一碗拉麵, 一個小食, 一杯飲品?!v有時餛飩麵車仔麵都唔得啦!學生仲抵, 著校服-$3!咁嘅價錢都無乜要求喇~招呼周到, 出餐快 (可能因為個個都係食套餐嘅關係啦), 地方枱面餐具干淨企理.啲麵彈牙 (不過有啲啲鹼水味, 日式拉麵真係唔應該用鹼水囉, 雖然咁樣啲麵冇咁易煮過龍冧晒).湯底有層麻油喺面, 好香. 其實有啲即食麵feel, 唔係淆出嚟嘅湯底. 叉燒ok, 切得薄所以唔覺鞋. 豬肉香味普普通通.小食方面都有唔少選擇. 例如番茄沙律整得好好, 成個番茄上, 好清新, 啲汁濃度啱啱好.除咗氣水麥茶, 可以轉花茶, 只係+$5咋. 平時啲樓上cafe 飲杯花茶都起碼$30啦.~12:45 開始就要排隊㗎喇. 不過啲學生好快閃, 所以可以嘗試等下啦.

有時餛飩麵車仔麵都唔得啦!
學生仲抵, 著校服-$3!
咁嘅價錢都無乜要求喇~

叉燒ok, 切得薄所以唔覺鞋. 豬肉香味普普通通.

小食方面都有唔少選擇.

除咗氣水麥茶, 可以轉花茶, 只係+$5咋.
平時啲樓上cafe 飲杯花茶都起碼$30啦.

2014-02-21 1350 浏览
情人節你和最愛去了哪裡吃晚飯?我和老公早一天慶祝,來了這間對我們很有意義的小店吃晚餐。還記得當初來小店時,看看師傅調較計時器十分緊張地煮麵,現在可能忙了,也多了分店,不常見到師傅了!麵的質素依然是不錯,但卻總差一點點!是晚的八王子拉麵是儲印仔的贈品,質素不錯。另外,我亦多點了一款豚肉粒拉麵,亦不錯。(八王子拉麵)野菜天婦羅譚仔三哥米線十分值得試,約30元,有10多片天婦羅,對於不喜歡吃蝦的我,最合心意!(當然亦有炸蝦天婦羅的!)
情人節你和最愛去了哪裡吃晚飯?

我和老公早一天慶祝,來了這間對我們很有意義的小店吃晚餐。

是晚的八王子拉麵是儲印仔的贈品,質素不錯。

另外,我亦多點了一款豚肉粒拉麵,亦不錯。
(八王子拉麵)
(當然亦有炸蝦天婦羅的!)

2014-02-13
庆祝纪念
情人节
其他
2013-12-21 883 浏览
近來天氣凍成咁  真係要食d熱野暖身  而下午茶食拉麵必定黎哩度無他  抵食又好味二人不約而同點了辣拉麵大大的一球辣味噌泥浮在湯上  自己愛多辣就拌多少泥這次我全拌勻  結果對我來說太辣食到我頭皮同頸都出汗  麵條係我喜愛既硬度  正+$9小食選了小番茄原粒番茄去皮  淋上日式沙律醬 面頭灑些白芝麻同紫菜條簡簡單單  但就係好食  (怪唔得呢款小食咁易賣晒 )食飽暖粒粒
近來天氣凍成咁  真係要食d熱野暖身
而下午茶食拉麵必定黎哩度
無他  抵食又好味

二人不約而同點了辣拉麵
辣拉麵 (名字忘記了:P )
大大的一球辣味噌泥浮在湯上  自己愛多辣就拌多少泥
這次我全拌勻  結果對我來說太辣

食到我頭皮同頸都出汗  麵條係我喜愛既硬度  正

+$9小食選了小番茄
番茄沙律
原粒番茄去皮  淋上日式沙律醬 面頭灑些白芝麻同紫菜條
簡簡單單  但就係好食
(怪唔得呢款小食咁易賣晒 )

食飽暖粒粒

2013-12-20
辣拉麵 (名字忘記了:P )
番茄沙律
2013-11-27 803 浏览
今日老公陪我去佐敦睇醫生, 佢帶咗我黎呢間拉麵鋪試 (佢之前同朋友食過, 話食完唔口渴)。$39午餐, 有拉麵小食及飲品, 拉麵店中確實底食。先送上熱麥茶小食選咗溫泉蛋和章魚燒。章魚燒端上時熱辣辣的, 外層香脆, 好味。我選咗店內招牌拉麵: 八王子拉麵拉麵麵質同一般拉麵店不同, 食落爽口彈牙。叉燒有2大塊, 口感嫩滑, 有D似食豬頸肉唯一美中不足的係個湯底, 完全食唔出係咩味道, 而且油份極多。老公食辣味噌拉麵辣味噌放在湯中間, 隨個人喜好混幾多。我都加咗少少放湯, 香而不算太辣, 而且令到我碗本身無味既拉麵帶番點味道。
$39午餐, 有拉麵小食及飲品, 拉麵店中確實底食。
先送上熱麥茶
我選咗店內招牌拉麵: 八王子拉麵
八王子拉麵
拉麵麵質同一般拉麵店不同, 食落爽口彈牙。
叉燒有2大塊, 口感嫩滑, 有D似食豬頸肉

老公食辣味噌拉麵
元祖辣味噌拉麵

题外话/补充资料: 由於湯底太油, 食完個胃已經開始有點不適 : (
2013-11-26
2013-11-17 587 浏览
這已是第四次光顧,第一次和愛人一起來,點的是下午茶餐。$29一碗小拉麵,加$9有份小食。 八王子拉麵是基本款,湯底濃淡得宜,麵質是我喜愛的彈牙,而叉燒很大片,肥瘦剛好。小碗的份量剛剛好,再加上小食選了溏心蛋,不會太飽。 星期六日沒有下午茶餐,點了正常份量的。很大的碗 ,當然份量也加大了,食味不變。可是因為碗口大了,湯頭也涼得較快 ,不夠燙令拉麵美味度下降。可惜.....而且平時只需用$40便吃到拉麵和小食,現在要付出2倍價錢才吃到,好像變得不伐算了
這已是第四次光顧,第一次和愛人一起來,點的是下午茶餐。
$29一碗小拉麵,加$9有份小食。

星期六日沒有下午茶餐,點了正常份量的。很大的碗
,不夠燙令拉麵美味度下降。可惜.....

2013-11-15 457 浏览
這一間八王子拉麵,湯底不算是很濃,可是麵質很彈牙,是我喜愛的類型。最精彩的是它的叉燒,肥瘦適中入口即溶,還有用火燒過,十分可口!另外一提,它其中一個員工很熱情亦很建談,令整餐晚飯很愉快!
這一間八王子拉麵,湯底不算是很濃,
可是麵質很彈牙
,是我喜愛的類型。
最精彩的是它的叉燒,肥瘦適中入口即溶,
還有用火燒過,十分可口!
另外一提,它其中一個員工很熱情亦很建談,令整餐晚飯很愉快!

2013-11-13
2013-11-05 408 浏览
明明看著谷歌地圖去找 卻總是找不到結果走到《中華素食》附近的時候致電店家對方回答道: 就在旁邊! (啥米?!! 我竟愚蠢到沒看到...)因為店面沒有誇張的招牌 也不是大大隻字的店名竟給我忽略了點餐時還未到6pm 所以點了較小份又便宜的下午茶餐$29一碗小拉麵 加$9有小食 包餐飲小小的一碗份量剛好 麵質較硬 (是我的菜)湯底很濃郁 而自家制叉燒肥瘦剛好 大大片吃起來很爽而愛人的味噌拉麵也不錯 只是那球味噌泥實在太大份到最後弄得湯底很咸溏心蛋很正 我沒有放湯吃 而是單吃 所以對味道沒有影響
明明看著谷歌地圖去找 卻總是找不到

题外话/补充资料: 服務員很殷勤
2013-11-05
糖心鹵蛋
2013-10-31 226 浏览
話說今日約左朋友喺佐敦食飯但要等佢放學(夜校嗰d),約我十點喺八王子等自己俾人"罰留堂"。印象中嘅拉面店係好似拿拿聲食完走嗰d,不過見佢唔係好多人就"面monk monk"咁坐住等個friend。無遭白眼不特止店員仲攞埋雜誌俾我睇,認真唔話得(不過都係d有介紹佢地舖頭嘅雜誌,認真hard sell)。因為唔知個friend幾點先到咁問定有咩推介啦,阿店員哥哥可能怕我悶同我傾多幾句幾乎介紹晒成個menu十幾廿款嘅拉麵各自嘅特色,老實講,吸引到幾乎想叫個全餐全部都想試吓。最可惜係試唔到店員哥哥講嘅招牌牛骨湯,據稱(都係阿店員哥哥所講)係全港唯一用日本牛骨湯整拉麵,每日只有100碗。雖然失望但10:30 last call 呢個鐘數賣晒又可以理解嘅,唯有下次早d。等左幾個字有d唔好意思先叫個章魚燒食住等。面頭好多熱勒勒時會自己郁下郁下嗰d一塊塊(唔記得叫咩),正!好彩個friend喺last call前趕到,唔係嘅話唔知係咪要買外賣坐街邊食。佢個豚組拉麵無平常一片片叉燒但用叉燒粒代替,試左一粒,比起我嗰碗嘅一片片叉燒比較有咬口,個豬骨湯都幾香坐對面位都聞到。我叫左個元祖味噌拉麵,又要讚下阿店
)。

章魚燒
豚組拉麵
元祖激辣拉麵
我叫左個元祖味噌拉麵,又要讚下阿店員哥哥,事關小弟唔係好食得辣,但店員哥哥極力推薦又形容埋係香辣唔係麻辣,盛情難卻即管試吓。真心正!辣得嚟好香,另一店員(今次唔係店員哥哥
)上檯時仲提醒我每食幾啖記得攪下個湯,因為味噌會慢慢沉澱到尾會好咸。有興趣試嘅朋友都記得呀!
「曲麵」
呢張相可能唔算靚,希望唔影響食慾,因為已經將味噌攪左落個湯度。平時食開嘅拉麵係好似上海麵嘅直身麵,第一次食呢種「曲麵」(出前一丁除外),因為食落係幾大分別真係要食過先知,唔識形容但粗身得嚟幾好食。原來曲麵可以將湯「掛」係麵上,咁啱隔離檯有個大叔向佢老婆拋書包偷聽到,諗落都make sense,果然係「高手在民間」。

成餐飯食得幾開心,可能本身無咩要求,整體都感覺良好。尤其服務好「到位」,幾細心。我見對面檯有個大肚嘅太太一坐低店員就問佢要唔要杯熱水。幾十蚊食碗拉麵有人咁細心照顧,依家好多幾百蚊一餐嘅西餐都做唔到,值得一讚!
题外话/补充资料: 埋單時有張「級印」卡仔送,食滿12個拉麵送一碗招牌拉麵,不過有期限要印滿,好似要幾個月內印滿。張卡俾「留堂仔」搶左....唔太肯定。
2013-10-30
元祖激辣拉麵