2009-02-17 8 浏览
已經吃過不小次數了 ...因為我個人十分喜歡吃烏冬.而男朋友每次亦十分遷就我 不過在這裡真的只有烏冬好吃 ~我覺得冷烏冬比熱湯烏冬彈牙.冷烏冬的汁甜甜的味道很清 . 我會加七味粉 !熱湯烏冬 . 可以看到湯底的確沒有油.我說的是剩烏冬 ,如果烏冬上有一塊豬排不要問為什麼有油而小食我亦試過幾款 .3種味道的雞翼我也試過 ...燒汁 / 七味 / 芥辣 只能說沒有誠意 -_- 因為3種雞翼出來的味道都一樣只是醬汁不同 .... 炸茄子/冬茹/南瓜 .... 不過不失吧煎肉腸 ... 應該是司華力腸 -_-
已經吃過不小次數了 ...
因為我個人十分喜歡吃烏冬.
而男朋友每次亦十分遷就我

不過在這裡真的只有烏冬好吃 ~
我覺得冷烏冬比熱湯烏冬彈牙.
冷烏冬的汁甜甜的味道很清 . 我會加七味粉 !
熱湯烏冬 . 可以看到湯底的確沒有油.
我說的是剩烏冬 ,如果烏冬上有一塊豬排不要問為什麼有油

而小食我亦試過幾款 .
3種味道的雞翼我也試過 ...
燒汁 / 七味 / 芥辣
只能說沒有誠意 -_- 因為3種雞翼出來的味道都一樣
只是醬汁不同 ....
炸茄子/冬茹/南瓜 .... 不過不失吧
煎肉腸 ... 應該是司華力腸 -_-

2009-01-15 9 浏览
已經好耐冇時間寫食評,但食完一餐超級難食既烏冬,忍唔住都要寫吓感受。 燒鰻魚飯: 份量細都算喇,飯又硬又涷,以為自己食緊鰻魚冷飯,鰻魚亦唔覺係燒過,完全唔合格 天婦羅蝦烏冬: 食完個飯好失望,寄望佢烏冬做出水準,可惜只係第一口有僅僅的彈牙感覺,第二口已經淋pat pat,難食到想放棄。炸蝦的粉厚過隻蝦,要拆皮先可以食入口,可惜隻蝦冇鮮味,唔知自己食緊啲乜.............. 難以接受及浪費 quota 的一餐....

難以接受及浪費 quota 的一餐....
行完街諗唔到食咩, 就行吓女人街, 睇吓有無食店想試。行到這間店, 看到大大隻字有手打烏冬, 而且竟然有5個人等位, 一於試吓, 由於只係兩個人, 唔使等位~今日喉嚨好痛, 所有煎炸食物都唔揀, 一直想試一盆的冷烏冬, 就要了大的冷烏冬, 加中華沙律, 而朋友就要了滑蛋肥牛撈烏冬。落完單個侍應先好快咁話今日有每人最低消費$40, 之後又指吓貼在收銀處的a4 size 告示, 都未來得切返應, 個侍應就走咗.......... 咁即係又要諗過........還差$19, 其實份量已經夠, 而且沒有煎炸的食物真的好少好少, 最後加多個煎八爪魚餅, 唯有叫朋友食多一點~冷烏冬: 用上竹盆裝着, 比平時一包裝的薄和幼, 幾彈牙, 加上日本醬油, 咸咸的, 幾有風味~中華沙律: ok, 同其他店的無分別, 非常一般 滑蛋肥牛撈烏冬: 滑蛋和肥牛完全融合, 滑蛋真的好滑, 好多蛋汁都未凝結。而肥牛就太肥了, 好似只見到肥肥的脂肪, 肉的比例是少得可憐。烏冬有了肥牛的醬汁, 更加滋味。煎八爪魚餅: 是炸的, 一大片切開有6塊, 粉多了點, 八爪魚不多, 整個餅不彈牙, 是軟軟的, 都幾香口~希望服務

中華沙律: ok, 同其他店的無分別, 非常一般

希望服務員下次要預先告知顧客設有最底消費, 為何我地看着餐牌這麼久, 侍應都無意欲告訴我們?
2008-12-14 4 浏览
係女人街永遠都有新發現,今次又俾我發現一間適合兩個人去食既小店。佢話自己係手打讚岐烏冬,當然要食烏冬喇。晚餐約$48,有飯/烏冬+小食+飲品,算ok喇。我地兩人叫左照燒雞扒飯配細烏冬+墨魚黑魚子湯烏冬,雞扒扒飯質素一般喇,不過魚子烏冬味道幾特別,不過d烏冬就唔係好彈牙,好似腍左少少。小食係蝦春卷,都炸得幾香脆,又夠熱,合格喇。而家$48可以食到有d特色又夠飽既日本餐已經唔多,金融海嘯之下,食肆要求存,一定要抵食又有特色先會做得住!

2008-08-20 47 浏览
同個FRD行行下MK覺得支力;又好熱-_____-見到佢門口有可樂就入左去喇試下喇入到去;係AFTERNOON TEA時間...但係我地諗住食LUNCH..但係我地冇食到餐-____-"事關我見佢個新既明太子冷烏冬;好似幾正咁..真係好多明太子下.幾好WO真係...咁就叫左黎試下喇;而個FRD就叫左熱烏冬;我地是是但但咁叫左D小食..有汁煮牛肉同天婦羅南瓜個汁煮牛肉我覺得好味過吉家果D真係估佢唔到.平時去吉家唔食洋蔥;佢呢度以金菇代替...我欣賞佢呢樣野!呢間野我會再食架.!又唔係好貴...加上我地2個坐左好耐傾左好耐個WAITRESS都冇黑面.仲要唔加一.!!
同個FRD行行下MK覺得支力;又好熱-_____-
見到佢門口有可樂就入左去喇試下喇

但係我地冇食到餐-____-"
事關我見佢個新既明太子冷烏冬;好似幾正咁..
真係好多明太子下.幾好WO真係...

咁就叫左黎試下喇;而個FRD就叫左熱烏冬;
我地是是但但咁叫左D小食..有汁煮牛肉同天婦羅南瓜
個汁煮牛肉我覺得好味過吉家果D
真係估佢唔到.
平時去吉家唔食洋蔥;佢呢度以金菇代替...
我欣賞佢呢樣野!
呢間野我會再食架.!又唔係好貴...
加上我地2個坐左好耐傾左好耐個WAITRESS都冇黑面.

仲要唔加一.!!
明太子冷烏冬
  • 汁煮牛肉;明太子冷烏冬
2008-07-31
前幾晚同男朋友去旺角諗住搵野食啦,,,點知就俾我見到呢一間鋪頭,,,,,感覺個裝橫同D食物都好吸引,,,,,跟住入到去見左個燒汁豬扖烏冬+一杯青蘋果綠茶,,,,,,,食物一上黎就覺得舍賣相OK!!!!!食落去之後,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,仲OK........好好食,,....我男朋友都話好食....,而且佢同我都認杯野飯好好飯,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,不過唯一美中不足GE地方就係,,,,,,,份量........感覺.................如果大食GE想食野GE話....呢間唔會係你GE CHOSE ,,,,,,連我食都唔係好飽!!!!!!!!!!!
  • 燒汁豬扖烏冬
  • 青蘋果綠茶
2008-07-26 3 浏览
1)我叫 牛肉雞扖飯+綠茶+中華沙律+細烏冬 $50 先講牛雞飯,第一啖真係幾好味,但食多幾啖已經覺得好膩 慢慢開始將牛肉,雞,飯既味道都分唔清 食物太濃,不佳2)細烏冬,麵質幾好,但味精太多太多3) 綠茶味幾得!4)中華沙律,好硬,唔新鮮另外,叫左個餐先發現,原來散叫仲平飯30~32 加杯特色飲品8蚊都係38~40埋單唔洗食中華沙律,細烏冬依d"行"貨野
1)我叫 牛肉雞扖飯+綠茶+中華沙律+細烏冬 $50
先講牛雞飯,第一啖真係幾好味,但食多幾啖已經覺得好膩
慢慢開始將牛肉,雞,飯既味道都分唔清
食物太濃,不佳
2)細烏冬,麵質幾好,但味精太多太多
3) 綠茶味幾得!
4)中華沙律,好硬,唔新鮮
另外,叫左個餐先發現,原來散叫仲平
飯30~32 加杯特色飲品8蚊
都係38~40埋單
唔洗食中華沙律,細烏冬依d"行"貨野

2008-07-18 13 浏览
病到五顏六色, 醫生送我2日病假, 嘻嘻 男朋友好好, 怕我悶親, 又唔怕我病病到好呆, 叫左我出街拍拖, 諗緊食咩做晚餐的時候, 男朋友就話不如食烏冬喇, 清淡d, 原來佢前排行過經過見到呢間野所以想帶我黎試下好啦就食呢間啦!!入到去岩岩有位, 好開心唔使等位~~ yeah望住餐牌的時候覺得好似去左x丸咁, 唔知有無人同我一樣有咁既諗法呢 點左1) 滑蛋吉列豬扒撈烏冬($36): 男朋友點的, 有唔少蛋, 洋蔥, 豬扒, 不過食落味道好似淡左少少(2) 燒汁雞扒湯烏冬($28): 我點的, 感覺普普通通, 如果唔係因為係手打烏冬呢碗野其實真係唔特別~(3) 大冷烏冬($17): 因為怕唔夠飽所以點的, 份量都幾大喎, 冷烏冬似乎比湯烏冬好味, 呢度d烏冬切得比x丸幼身, 味道差唔多, 都算係幾有口感既, 可以一試 服務都幾好丫, 食飽飽我要食藥, 我先後2次想要熱水佢都好快就俾到我! 不過其實位與位之間都幾窄架, 我男朋友試過俾離開去埋單既人撞到.. 相信如果好多野拎o個陣要行出行入應該都幾狼狽
病到五顏六色, 醫生送我2日病假, 嘻嘻

好啦就食呢間啦!!

入到去岩岩有位, 好開心唔使等位~~ yeah

點左:
(1) 滑蛋吉列豬扒撈烏冬($36): 男朋友點的, 有唔少蛋, 洋蔥, 豬扒, 不過食落味道好似淡左少少

2008-06-25 12 浏览
看見雜誌說這裏的手打烏冬不錯,又見新開所以要入內幫襯一下。第一次吃了兩個午餐,有一碗烏冬、和一個定食,如想吃撈烏冬和凍烏冬,但不設SET 供應。烏冬味道不錯,但欠缺口感,定食較普通,未有如雜誌般吸引,但還未食招牌食物不死心。第二次再吃,要試試其他招牌食物,撈烏冬~滑蛋豬扒撈烏冬,嘩﹗不食又自可,一食扣分扣到暈,撈烏冬太乾身,欠缺蛋汁,未知是否怕家禽流感,蛋全熟烏冬撈不起,好失望,完全不能作招牌菜。第三次要食埋凍烏冬,叫了一個大的凍烏冬和WASABI雞翼,冷烏冬的口感比湯烏冬佳,可能無湯浸著的關係,雞翼味道有趣,但很嚡口,明顯雪藏貨。如再有下一次幫襯,只會吃凍烏冬,夏天是一個不錯的選擇
看見雜誌說這裏的手打烏冬不錯,又見新開所以要入內幫襯一下。
如再有下一次幫襯,只會吃凍烏冬,夏天是一個不錯的選擇
  • 凍烏冬
2008-06-17 6 浏览
之前試過呢間o既手打烏冬午餐.點了金粟玉子豆腐烏冬午餐, 附炸茄子和飲品.烏冬入口都算滑, 不彈牙而且很淋, 湯底多油, 也太鹹 炸茄子很油, 炸粉很厚, 但茄子很細, 唔掂最唔好係午餐o既小食係唔可以轉另一款, 本來想試鴨胸烏冬午餐, 但係配炸南瓜. 我本身唔食南瓜, 所以落單時問侍應可唔可以轉另一款, 點知佢話唔可以! 所以局住要點金粟玉子豆腐烏冬午餐. 而且, 呢間自稱自家手打烏冬的店, d手打烏冬居然咁o既水準, d野食又超多油, 都唔會有下次!
之前試過呢間o既手打烏冬午餐.

點了金粟玉子豆腐烏冬午餐, 附炸茄子和飲品.
烏冬入口都算滑, 不彈牙而且很淋, 湯底多油, 也太鹹

炸茄子很油, 炸粉很厚, 但茄子很細, 唔掂

2008-06-15 1 浏览
食品唔錯,d烏冬真係幾好食彈牙,食物又同烏冬分開幾細心,至於價錢,係而家呢個食乜都咁貴時勢下...呢間嘢都算平今晚兩個人去食都係$70-80 烏冬x2 小食x1 飲品x2...!!環境都幾好坐地方唔舊新,下次都可以食多次
$35-40 (其他)
  • 烏冬
2008-06-11 4 浏览
琴晚收工,同同事一齊去左八福食試左個燒汁吉烈魚柳烏冬、交子同埋柚子茶,都覺得吾錯燒汁吉烈魚柳烏冬,佢ge魚柳同烏冬係分開擺做法幾好,吾會浸到d吉烈魚柳「林」哂同埋手打烏冬正,真係幾彈牙交子十幾蚊有四隻,吾係好貴,加上好味最後,柚子茶都吾差得閒一定會再幫襯
琴晚收工,同同事一齊去左八福食
試左個燒汁吉烈魚柳烏冬、交子同埋柚子茶,都覺得吾錯

燒汁吉烈魚柳烏冬,佢ge魚柳同烏冬係分開擺
做法幾好,吾會浸到d吉烈魚柳「林」哂
同埋手打烏冬正,真係幾彈牙

交子十幾蚊有四隻,吾係好貴,加上好味
最後,柚子茶都吾差
得閒一定會再幫襯
  • 燒汁吉烈魚柳烏冬,交子,柚子茶
2008-06-11 16 浏览
今天去了八福,試了一個冷烏冬、七味雞翼和西柚白玉這裏衛環裝修不錯,且坐得舒適而在三款小食中,我認為冷烏冬最好首先,烏冬十分彈牙,而且烏冬汁鮮甜不過,七味雞翼和西柚白玉亦不俗七味雞翼十分入味,而西柚白玉味道不錯,不會太甜
今天去了八福,試了一個冷烏冬、七味雞翼和西柚白玉

這裏衛環裝修不錯,且坐得舒適

而在三款小食中,我認為冷烏冬最好

首先,烏冬十分彈牙,而且烏冬汁鮮甜

不過,七味雞翼和西柚白玉亦不俗

七味雞翼十分入味,而西柚白玉味道不錯,不會太甜

• 冷烏冬,七味雞翼,西柚白玉
2008-06-10 9 浏览
---之前未做會員POST既食評N咁耐都未出,E+重POST---下午,我跟家人在旺角行街的時侯,路過此店,看到他表示是讚岐烏冬,在餐牌上看到下午茶價錢不太貴,便內進試一試.當我入到店子時,員工很有禮地問我 "先生,幾多位?"小小的店子內十分清潔,出菜位中可以看到烏冬師傅在煮面我點了個炸大蝦和一個大的冷烏冬和珍珠奶茶,我的家人就點了鴨胸烏冬,墨魚餅,玉子豆腐烏冬,燒汁茄子和飲品share來吃.第一樣上菜的是奶茶,這樣的奶茶是台灣風味的珍珠奶茶,入口茶味很香.接著的是冷烏冬(大),我本來心想,這樣的價錢,都不會很大的,結果的是,烏冬的份量令我吃了一驚,我估大約有一湯碗的份量,這樣的烏冬是幼切的,那店的老板很親切地教我先原條吃,不加任何調味,烏冬入口很滑而彈牙,麥的香味在我口中回盪.我也吃了一點湯烏冬,湯底是天然的鏗魚和昆布熬出來的,入口很清,味道適中,并不會太鹹.墨魚餅是新鮮的八爪魚做成,還可以看到八爪魚粒.茄子做成爪子的形狀,加上燒汁煮成,沒有失去原來的口感,入口很好吃比起我昨天到過一家名為Yummy的讚岐烏冬店有些分別,最初以為烏冬一定要是粗的才夠彈牙,但是這家的幼切烏冬,更彈牙而且

當我入到店子時,員工很有禮地問我 "先生,幾多位?"
小小的店子內十分清潔,出菜位中可以看到烏冬師傅在煮面
比起我昨天到過一家名為Yummy的讚岐烏冬店有些分別,最初以為烏冬一定要是粗的才夠彈牙,但是這家的幼切烏冬,更彈牙而且價錢還更抵食.

2008-06-08 10 浏览
上次同3個朋友去食, 經過見新開就試下佢d 野食真係幾平, 份量okd 湯烏冬唔夠熱, 唔多彈口, 一般啦叫左個餃子,好差, 可以講難食唔熱, lum 曬, 未食過咁差
上次同3個朋友去食, 經過見新開就試下
佢d 野食真係幾平, 份量ok
d 湯烏冬唔夠熱, 唔多彈口, 一般啦
叫左個餃子,好差, 可以講難食
唔熱, lum 曬, 未食過咁差