2017-12-10 715 浏览
今日放工番大埔食飯,去拎完taobao經過8號花園附近, 咁就係間試一試這間餐廳,住左咁耐大埔都未食過呢間餐廳入到去餐廳都很寬闊,裝潢都比較舊式,我們 大約7點都唔洗等位,好快就坐下來睇睇餐牌睇完餐牌,分別點左2個餐套餐都包含有餐包,餐湯,主菜和飲品(凍飲+$2)餐包: 普通餐包沒有什麼特別餐湯: 雜菜湯味道尚可, 都很濃郁主菜: 紐西蘭肉眼扒配薯菜優惠晚餐質素都唔錯啊,又不會太過難咀嚼, 肉質剛剛好主菜:炭燒紐西蘭牛柳而呢個餐俾優惠餐貴少少, 反而都不及肉眼扒美味,令我有點失望最後,上埋2杯飲品熱咖啡完結美滿的晚餐

睇完餐牌,分別點左2個餐

套餐都包含有
餐包,餐湯,主菜和飲品(凍飲+$2)
餐包

餐包: 普通餐包沒有什麼特別

雜菜湯

餐湯: 雜菜湯味道尚可, 都很濃郁

紐西蘭肉眼扒配薯菜

主菜: 紐西蘭肉眼扒配薯菜
優惠晚餐質素都唔錯啊,又不會太過難咀嚼, 肉質剛剛好

炭燒紐西蘭牛柳

主菜:炭燒紐西蘭牛柳

最後,上埋2杯飲品熱咖啡
完結美滿的晚餐
紐西蘭肉眼扒配薯菜
2017-11-11 683 浏览
下午天氣轉暖,與其留在家中,不如外出享受陽光,吸收維他命D,強壯身體機能。二人在大埔區內悠悠蕩蕩後,便走入「八號餐廳」來一個下午茶。我們在精選茶餐中分別挑選了「吞拿魚三文治」和「法式吞拿魚牛角包」,並配上熱檸檬水和咖啡。三文治雖然不烘底,但白麵包鬆軟,吞拿魚則鹹淡適中,與其他配料夾起來相當滋味;加上一啖粗闊薯條,一口熱檸檬水,感覺開胃。牛角包烘燶得宜,非常香口,生菜、番茄片和吞拿魚置身熱包內,頓覺整份清甜、鬆化而不油。先呷一口未倒入牛奶的熱咖啡,啡體較重,可調和炸薯條的豐腴。繼而一口加了牛奶的熱啡,牛角包即有不同味道。兩份茶餐的價錢都合理;而餐廳環境不錯,開揚,落地玻璃,可望向公園,的確寫意。

二人在大埔區內悠悠蕩蕩後,便走入「八號餐廳」來一個下午茶。

2017-11-05 417 浏览
今天下午兩點幾去食咗個海鮮大什會同冬蔭公炒烏冬,侍應俾餐具時是大力拋在枱上,海鮮大什會係$124,但上枱簡直係垃圾,餐包焗燶到似石頭都上枱俾客人食,冬蔭公炒烏冬是凍的,真係太差了!
2017-11-05
2017-10-24 421 浏览
相信住大埔街坊都唔會唔知八號餐廳,已經經營多年,係唔少人既西餐首選,全因為呢到實在抵食同大件。保證一定有食到個肚就爆既感覺。今次叫左個2人套餐,有沙律,一份意粉,一份牛扒,甜品,2客餐湯同飲品。首先個沙律好大碗而且加了八爪魚刺身,估唔到個沙律會加埋八爪魚,有少驚喜。意粉是帶子白汁意粉,又係好大碟,2個人都唔會食得哂~出面餐廳的帶子意粉真係得意粉同帶子,但呢到會加埋三色椒切條去煮,所以多左D清新感覺。帶子大大粒,睇到都HAPPY。牛扒叫了5成熟,沒有OVER COOK. 塊扒好厚而且同隻碟相比下,差不多長度,你話點會唔飽!套餐的甜點係是日精選甜點,由於當日的甜點我唔LIKE,所以加左錢UPGRADE。叫左個心太軟~心太軟係小妹都幾鍾意食既甜點,而店內的心太軟不過不失。個人評價,如果自問喜歡D野食大大碟的,不防光顧下。2人套餐都夠3人食,所以係超值啊~不過我覺得店內的燈光好暗,加上街外的黃燈,成間店暗暗黃黃咁~

2017-05-31 932 浏览
一入門口,已經見到個自助飲品吧~真係好欣賞餐廳會大大方方咁為食客帶來既貼心,而旁邊仲放咗個雜誌架,彷彿老闆同您講咗一句:「歡迎您慢慢坐,睇住雜誌飲吓嘢放鬆吓喇~」呢吓真心就真係打動到人嘅~唔似得啲連鎖食肆,完全感覺到佢地係想您食完快d走,唔好阻住張枱做生意,極度商業化。入座後,第一時間睇吓有咩好食,令我眼前一亮既係佢既健康簡便套餐,對於晚上喜歡輕食既女士們真係煩少好多!equal代糖都有,的確為有需要既人士準備好呀吓~抵讚!餐具擺得整整齊齊,乾乾淨淨咁~留意吓個籃,其實係膠嚟架!比起傳統既藤籃衛生好多,而且個包包有烘過,外脆內軟哩!飲品既糖同奶自己落,要幾多,自己話事!西柚汁,細細地一杯,都夠飲嘅~卡邦尼意粉,用料,份量同味道都不俗~焗芝士肉醬意粉,大家唔好以為佢落漏咗芝士,其實係我叫佢走既,第一次上枱竟然比咗個有芝士既我,同侍應講返,佢都好客氣同樂意咁幫我換返。

equal代糖都有,的確為有需要既人士準備好呀吓~抵讚!

餐具擺得整整齊齊,乾乾淨淨咁~

飲品既糖同奶自己落,要幾多,自己話事!

西柚汁,細細地一杯,都夠飲嘅~

卡邦尼意粉,用料,份量同味道都不俗~

2017-05-29
2017-05-21 498 浏览
這間餐廳,食過幾次,每次都保持水準,今次行完山,再去食過,因為這間餐廳環境舒適,坐得舒服,人流唔多,適合一班朋友慢慢坐,傾下偈。今次叫左個煙三文魚香草意大利幼麵,等左一陣,好快有得食,芝士味同香草味都好濃郁,煙三文魚份量都幾多,有口感,可以再試!
2017-04-02 920 浏览
Weekend同親戚去到大埔,思來想去都不知道食甚麼好,有提議來8號。我就未食過,佢地話這間早餐唔錯,抵食又好味,不知晚餐如何。奔波咗成日,個肚早已唱空城計,見炭燒餐好抵咁,98蚊有餐湯有野飲,可以自選三樣。餐湯其實幾好飲,雖然無影到。永遠飲紅湯的我,覺得唔錯,羅宋湯陣酸不是茄膏帶出來的,而是真材實料的蕃茄。餓了一日的我,選了牛扒,羊扒,豬頸肉三大肉類,配蒜萁汁。端上來的時候被份量驚呆,女仔一定食唔晒!我數咗下,起碼四塊肉,一次過食到够。揀豬頸肉食好難出錯,爽口係必須的,其他就中規中矩,但都心滿意足。黑椒汁也可以,依然huge size,味道與價格都合乎預期,唔會話特別好食,但絕對不差。跟餐沙律,良心份量~配上烘焙芝麻醬一如我最愛,在這麼多肉的襯托下,清爽又解膩。Btw,餐廳茶水有自助,有花茶、紅茶之類,沖咗好多轉,有色無味,餐未上之前都可以解下渴。

2016-09-26 1740 浏览
呢個餐係全日供應,每日會更新,好抵食!叫左個夏威夷菠蘿汁焗龍脷飯,份量好大,仲要好多芝士正,應該係即焗,都幾好食。個汁係少少酸甜,仲有少少菠蘿肉,幾開胃。可惜個溫度係暖,而唔係熱辣辣,大為失色,可能焗得唔夠耐。每次黎呢度都會飲佢既菠蘿汁,覺得好好飲。甚至為左個菠蘿汁黎食飯,仲為左呢個菠蘿汁去超市買左好多款菠蘿汁黎試,終於俾我試到係某牌子既味道(兩個英文字母既牌子,九成九似既味道),所以都減少左黎下午茶時段都幫襯左好多次,次次都要o係人地食緊野既時候掃地,仲要喺你隻腳度撩撩撩,又冇禮貎又唔衛生。咁多年都冇改善過,可唔可以注意下呢?!
呢個餐係全日供應,每日會更新,好抵食!
2016-09-22
2016-09-04 1280 浏览
第一次帶老公到八號餐廳晚飯點了2人套餐另加生蠔忌廉湯很滑,,很香鮮忌廉味~不會粉粉的!北寄貝刺身沙律~份量多,,北寄貝新鮮,,醬汁微酸很開胃白汁海鮮焗飯,,海鮮份量多,,飯質夠乾身!配上芝士,,很好吃!只是略嫌牛扒有點over-cooked..變得較韌~甜品是奶凍~普普通通整頓飯的亮點是加$60的兩隻生蠔size有手掌那麼大好鮮甜好creamy吃完後,,整個口腔都充滿蠔的甜味
第一次帶老公到八號餐廳晚飯
點了2人套餐另加生蠔
忌廉湯
忌廉湯很滑,,很香鮮忌廉味~不會粉粉的!
北寄貝沙律
北寄貝刺身沙律~份量多,,北寄貝新鮮,,醬汁微酸很開胃
白汁海鮮焗飯
牛扒
只是略嫌牛扒有點over-cooked..變得較韌~
奶凍
甜品是奶凍~普普通通
生蠔
整頓飯的亮點是加$60的兩隻生蠔
2016-05-14
2016-08-03 1278 浏览
俾多左錢事小, 無喇喇受氣就唔值。件事大約係咁,我指住餐牌, 指到明係邊個餐, 就問老闆:「1號牛柳 定 2號牛扒好食?」老闆:「牛柳就棯D, 牛扒就有咬口。」我指住個 1號餐話:「咁牛柳喇。」...好喇到埋單個時, 我地幾個人分開俾錢。老闆問:「你叫左咩呀?」我拎左錢:「牛柳」佢一睇我D錢就話:「唔夠喎, 邊個牛柳呀?」我指住個餐牌上嘅1號牛柳。老闆即刻大大聲話:「下! 落單個時唔係呢個『串燒』牛柳喎, 係另一個牛柳喎。」我忍住:「我指住 1號牛柳落單, 你自己睇住, 咁你都可以俾第個餐我?」老闆:「咁你食個時都知喇, D牛柳都無串埋俾你, 你見到佢無串就知落錯左喇, 你個時又唔出聲?」我:「你都幾神奇嫁喎, 自己落錯單, 仲賴個客?」「你期望個客會比你更熟個餐牌?」老闆:「你都食左喇, 你仲想點?」我都費事同個無賴曬時間,總之係呢度提提朋友, 歡迎廣傳
俾多左錢事小, 無喇喇受氣就唔值。

件事大約係咁,
老闆:「牛柳就棯D, 牛扒就有咬口。」
我指住個 1號餐話:「咁牛柳喇。」
好喇到埋單個時, 我地幾個人分開俾錢。
老闆問:「你叫左咩呀?」
我拎左錢:「牛柳」
佢一睇我D錢就話:「唔夠喎, 邊個牛柳呀?」
我指住個餐牌上嘅1號牛柳。
老闆:「你都食左喇, 你仲想點?」

我都費事同個無賴曬時間,
總之係呢度提提朋友, 歡迎廣傳
2016-07-31
2016-05-30 1366 浏览
久唔久會同朋友返教會,教會係大埔,都幾遠所以聚會完食埋飯先走之前去過一次依間8號餐廳,裝修幾雅致,唔錯食左個晚餐,個餐湯唔錯,點上熱辣辣餐包仲好味個咖哩飯真係好好食,辣辣地咖哩又好味D飯又軟,撈埋一齊食幾正

久唔久會同朋友返教會,教會係大埔,都幾遠

所以聚會完食埋飯先走
之前去過一次依間8號餐廳,裝修幾雅致,唔錯

食左個晚餐,個餐湯唔錯,點上熱辣辣餐包仲好味

個咖哩飯真係好好食,辣辣地咖哩又好味

D飯又軟,撈埋一齊食幾正

2016-05-09 1021 浏览
環境:落地玻璃,又陣陣冷氣。曬到太陽又吹到冷氣,正。服務:親切有禮,難得。食物:辣汁半熟牛肉沙律。又辣又有少少酸,夠醒胃。薄西冷岩岩medium ,沙律菜夠爽脆。$48,但份量略細。不過餐牌講明係簡便套餐,份量小都正常。( 星期六日公眾假期要加一,平時唔洗)飲品配果汁,但我更喜歡熱咖啡,唔係話特別好,但貪佢無限添飲,坐足二個鐘都唔趕你走。
環境:
落地玻璃,又陣陣冷氣。曬到太陽又吹到冷氣,正。

服務:
親切有禮,難得。

食物:
辣汁半熟牛肉沙律。
$48,但份量略細。不過餐牌講明係簡便套餐,份量小都正常。
( 星期六日公眾假期要加一,平時唔洗)

2016-05-08
  • 辣汁半熟牛肉沙律
2016-04-02 817 浏览
愚人節我點了蕃茄忌廉汁龍脷柳拼薯菜,餐湯點了雜菜湯,餐飲方面點了凍炭啡。媽媽點了卡邦尼意粉,跟一杯菠蘿汁。上菜時間頗快,只要大約7分鐘便上齊所有食物,令人不禁懷疑食物質素哦!先上的是餐湯和飲料,湯的味道比以前更濃更香,炭啡上枱時是沒有奶和糖,花奶和糖漿都是分別另上,味道可以由自己調較,雖然這樣更貼合個人口味,但剩下的就未免造成點兒浪費。入正題,龍脷柳口感不錯,份量亦足夠,蕃茄汁有水準,薯角夠脆又夠香,整體來說也挺好!媽媽所點的意粉則稍遜,比以前淡味了,就是賣相不變。另外,餐廳有提供免費咖啡和紅茶添飲服務,一些書本雜誌讓食客外借等,而且我還是覺得一切都是有質素,彷彿用餐於英國的餐廳,絕對不是那些中國會爆炸的國貨款式!是次用餐物有所值,這個價錢似乎都相當合理,值得想一嚐西餐的大家一試!

2016-04-01
2015-10-30 868 浏览
8號餐廳早餐算係好多晨運客,太太們的聚腳地,相信最吸引的地方可以無限添飲美式早餐,煎蛋一隻,2邊都有煎,岩岩好熟,煙肉,有2大片, 邊位都煎得幾香口,仲有法腸一條配牛角包,餐牌及落單時轉牛角包無講加$4,加埋即係$36,到後期送餐待應先講要加錢,呢方面需要改善,呢啲基本野唔會太難食,而牛角包偏乾熱咖啡, 偏酸, 配上花奶添飲區除咖啡茶,仲有橙汁,玫瑰花茶,都幾特別
美式早餐
熱咖啡, 偏酸, 配上花奶
添飲區除咖啡茶,仲有橙汁,玫瑰花茶,都幾特別
2015-10-24
$36 (早餐)
2015-07-15 982 浏览
由中學食到依家,八號都算係滿載住唔少大埔友 ge 中學回憶,坐得耐又好食,最重要係抵食,大把捧場客同,難怪可以做到依家依舊不倒!> 厨師沙律用料方面除咗例牌ge 蔬菜,仲有cheese ,鴨胸肉,豬,牛同火腿絲,配千島醬,味道ok, 最重要係足料!> 自選炭燒燒鐵板(揀咗雞扒,牛扒同龍利柳,配意粉and紅酒汁)等得有d 耐,不過咁就證明真係即整,一d 都唔馬虎!dry 睇賣想都係嗰句-足料,雞扒大大塊,個厚度都有返咁上下(base on 呢個price 計啦當然) ,媽咪讚塊魚好夠料,唔會話食切開得d 炸粉~不過我就覺得個魚味有d 雪藏味~牛扒亦唔係茶餐廳果d 過份醃or 落太多鬆肉粉ge 貨仔,牛味幾濃!P.s. 個包媽咪大讚焗得好香好有包味至於個餐湯,個人認為比較淡,冇乜忌廉味,不過就足料,食到好多蘑菇~所有餐(唔計輕便餐) 呢個價有餐湯有包同餐飲,算係咁啦

> 厨師沙律