2023-06-12 69 浏览
難得平日放假,諗住去上環區慢活吓歎杯啡,經過依間蠔吧,生蠔可以話係男朋友最愛,而且聽聞林俊傑JJ都係喺依間餐廳慶祝生日,咁有信心保證,就入咗去試吓~Oyster of the day - Saldanha Bay是日生蠔有6款揀,今次就試咗來自南非嘅Saldanha Bay生蠔,味道鮮甜,蠔味偏淡,肉質非常軟滑,配埋酒一流享受!西班牙伊比利亞豬扒經香煎過嘅伊比利亞豬扒大塊又厚身,入口油潤甘香,肉嫩多汁,加埋炸薯係同燒汁好有水準!虎蝦 帶子意大利麵配龍蝦汁大虎蝦蝦肉彈牙啖啖肉,帶子肉身腍滑厚肉,龍蝦汁鮮味濃郁!RIVALUCE TREVISIO BRUT意大利嘅氣泡酒好易入口,果味好香,啱晒女士們!

西班牙伊比利亞豬扒

虎蝦 帶子意大利麵配龍蝦汁
大虎蝦蝦肉彈牙啖啖肉,帶子肉身腍滑厚肉,龍蝦汁鮮味濃郁!

RIVALUCE TREVISIO BRUT
意大利嘅氣泡酒好易入口,果味好香,啱晒女士們!

🦪六款生蠔SanrikuSaldanha BayKYSRoland LambertAncelinOstra Regal🥩美國頂級肉眼扒🐟傳統西式炸魚🦞原條龍蝦尾芝士通粉🍝黑松露蘑菇意粉🍰季節甜品 🔸一間好多朋友推介嘅上環隱世西餐,個店名就有個蠔字都知佢地主打係生蠔🤓佢地係用英式開蠔方式,撬開蠔殼之後會切斷帶子位,再翻一翻😙咁樣有兩個好處,第一係檢查到衛生情況,第二係帶子位起得好乾淨🤤🔸上面列出嘅六款蠔就係由淡味排到濃味,全部水準都係一流,肥美😍第一款係日本岩手縣嘅蠔,然後係南非,之後四隻都係法國。由於我本身都係鍾意濃味同海水味嘅蠔,所以都係最鍾意最後兩款👍🏻~Ancelin清甜,帶海水鹹鮮味及礦物味;Ostra Regal入口先有海水鹹味,再嚟係澎湃鮮甜🌊🔸同埋最後呢款Ostra Regal有個特別食法好正!就係先飲一啖Talisker Whisky🥃再食蠔,再倒另一半威士忌落蠔殼度,混合佢嘅海水去飲🤤比海水中和咗嘅Talisker比較淡味,但層次非常特別👍🏻🔸主菜方面肉眼扒大約五成熟,牛味好強,做到外脆內嫩,肉質鮮美,加上燒醬汁更加提味❤️🔸龍蝦尾芝士通粉嘅龍蝦肉好豐富鮮甜,而芝士同通
🦪六款生蠔

🐟傳統西式炸魚
🦞原條龍蝦尾芝士通粉
🍝黑松露蘑菇意粉
🍰季節甜品

🔸龍蝦尾芝士通粉嘅龍蝦肉好豐富鮮甜,而芝士同通心粉混合得好好,味道濃郁,口感彈牙😎

🔸炸魚薯條係驚喜之作,平時食到嘅炸魚薯條條魚好易無咩味,但呢度調味啱啱好,炸得好酥脆,唔會太油膩,魚肉嫩滑😙

🔸黑松露蘑菇意粉都幾好味!意粉煮得恰到好處,有嚼勁,配上香氣濃郁嘅黑松露好Creamy
  • 生蠔
難得朋友生日當然要食好啲啦!因為朋友本身好鍾意食生蠔,所以我哋就搵咗一間主打食蠔嘅西餐廳同佢慶祝。我地叫咗6款生蠔、4個主菜同埋甜品。-生蠔拼盤一共有六款生蠔,分別源自日本岩手縣、南非同埋法國,生蠔上面仲有三文魚籽,食落更加鮮味,仲可以配埋檸檬汁同醋令鮮味更出。生蠔真係好驚喜,完全冇令我哋失望,個個都食唔停口😋 每隻生蠔都好新鮮大隻肥美,清洗得好乾淨,食落一啲都唔會腥。佢哋特地用特別嘅英式開蠔技巧,保留原粒生蠔肉包括帶子位,口感非常豐富,我暫時喺香港其他地方都食唔到。-美國頂級肉眼扒配季節蔬菜及燒汁牛排份量十足好大份,四個人share都夠。牛肉肉質好靚,咬落肉汁好juicy,好有牛味👍🏻-原隻龍蝦尾芝士通粉龍蝦配mac and cheese我都係第一次食,估唔到非常驚喜❣️龍蝦好大隻勁多肉🦞 肉質爽口彈牙,一啲都唔會韌。Mac and cheese 芝士味超級濃郁,每一啖都有拉絲效果,非常滿足🧀-傅統英式炸魚&薯條炸魚炸得好靚,出面脆皮好薄,炸得好香口,裡面魚肉好juicy一啲都唔腥,份量亦都幾大😋-黑松露蘑菇意粉黑松露味好出,奶油味好香濃,但唔會覺得好膩。-檸檬芝士餅芝士餅食落好cre
生蠔拼盤
美國頂級肉眼扒配季節蔬菜及燒汁
原隻龍蝦尾芝士通粉
傅統英式炸魚&薯條
黑松露蘑菇意粉
黑松露味好出,奶油味好香濃,但唔會覺得好膩。
檸檬芝士餅
芝士餅食落好creamy香滑,檸檬味好清新,非常滿足👍🏻
2023-06-07 32 浏览
喺公司附近亂咁行,發現海味舖附近有間隱世西餐八蠔吧,入到去裝修幾好。見到啲相原來好多明星幫襯過,JJ都係度慶祝生日🎂同同事叫咗兩個lunch set + dessert✨🧄牛肝菌汁雜菌risotto Risotto 口感煙靭,入面有洋蔥增加咬口,少少蒜味,夾埋好食。🍖西班牙伊比利亞豬扒配炸薯條睇落好似好厚,食落有驚喜👍🏻豬肉厚得嚟唔靱又勁juicy,薯條好脆,想再去食🤣🍰Dessert of the day 係芝士蛋糕,原本諗住係嗰啲普通無乜味嘅芝士蛋糕,但估唔到都芝士味好rich又唔膩🧡

同同事叫咗兩個lunch set + dessert✨

🧄牛肝菌汁雜菌risotto

🍖西班牙伊比利亞豬扒配炸薯條

🍰Dessert of the day
2023-06-06 28 浏览
今日去上環附近接Honey收工,聽聞有間明星必到嘅生蠔🦪酒吧係附近,仲要係我偶像成日去😍,所以都想去試吓😊😊行到餐廳門口,竟然有海味裝飾😳,開頭仲以為去錯地方。🤭🤭原來海味係呢區嘅特色,所以餐廳附近全部都係海味批發公司。餐廳入面樓底好高,環境氣氛高級,私隱度高,適合情侶、閨蜜聚會、生日party、包場開私人party一流。(JJ Lin 都係度開生日會)嚟到蠔吧,點少得order生蠔🦪。是日生蠔有六款:(次序由淡味到濃味)1. 日本Sanriku 2. 南非Saldanha Bay 3. 法國 KYS4. 法國Roland Lambert5. 法國Ancelin6. 法國Ostra Regal我地order 每樣一個,$388/半打,比較喜歡日本、南非蠔😬,味道較甜。另外亦order 兩款主食,西班牙伊比利亞豬扒🐖配 季節蔬菜 🥔及燒汁 $238 ~ 厚切豬扒,正👍🏻傳統英式炸魚🐟&薯條🍟 $168~ 抵食👍🏻

(JJ Lin 都係度開生日會)

嚟到蠔吧,點少得order生蠔🦪。
是日生蠔有六款:(次序由淡味到濃味)
1. 日本Sanriku
2. 南非Saldanha Bay
3. 法國 KYS
4. 法國Roland Lambert
5. 法國Ancelin
6. 法國Ostra Regal

另外亦order 兩款主食,

傳統英式炸魚🐟&薯條🍟 $168
~ 抵食👍🏻

2023-06-01
  • 生蠔
🌟今次介紹呢間絕對係星級⭐️隱世餐廳!🌟門面其實都真係有少少隱蔽,喺文咸西街,門面凹咗入去,有短樓梯上去嘅,真係要留心一下,如果唔係好易行過左都唔覺。✨️一入到嚟嘅感覺好chill好放鬆,播住jazz style music🎙️🎶如果喺附近返工嚟食個lunch真係recharge refresh嘅好地方!lunch set價錢都係一般中上環格價,唔算特別貴。最正係星期一至日12-2pm都有lunch set提供!而且特別在可以加隻oyster of the day🤩始終呢度主打生蠔,生蠔高質素!平時一隻蠔都$65up,lunch set +48蚊就可以嘆!🦪staff好耐性講解,是日oyster係來自South africa Saldanha Bay,肉質肥美緊實,微咸新鮮帶青瓜甜品😋淨係一個蠔都提供半個檸檬,仲好細心包喺個細紗網袋入面,可以隔開啲檸檬核。非一般嘅source,醋加洋蔥,完全發揮提昇生蠔嘅清新鮮味,恰到好處!必食!👍👍⭐️⭐️⭐️🥗沙律上面仲有啲蜜桃、小蘿蔔套餐既沙律都質量高🐟🍟Fish and chips炸漿封實魚既表面,一切開入面熱氣騰騰飄煙,入面魚肉超級鮮嫩!檸檬都gril
🌟今次介紹呢間絕對係星級⭐️隱世餐廳!🌟

門面其實都真係有少少隱蔽,
喺文咸西街,
門面凹咗入去,有短樓梯上去嘅,
真係要留心一下,如果唔係好易行過左都唔覺。

✨️一入到嚟嘅感覺好chill好放鬆,
播住jazz style music🎙️🎶

lunch set價錢都係一般中上環格價,
唔算特別貴。
最正係星期一至日12-2pm都有lunch set提供!
而且特別在可以加隻oyster of the day🤩
始終呢度主打生蠔,生蠔高質素!
平時一隻蠔都$65up,
lunch set +48蚊就可以嘆!

🦪staff好耐性講解,
淨係一個蠔都提供半個檸檬,
仲好細心包喺個細紗網袋入面,
可以隔開啲檸檬核。
非一般嘅source,醋加洋蔥,
完全發揮提昇生蠔嘅清新鮮味,
恰到好處!必食!👍👍⭐️⭐️⭐️

🥗沙律上面仲有啲蜜桃、小蘿蔔
套餐既沙律都質量高

🐟🍟Fish and chips
炸漿封實魚既表面,
一切開入面熱氣騰騰飄煙,
入面魚肉超級鮮嫩!
檸檬都grill過,所有野so perfect池!👍⭐️

🍰是日甜品係lemon cheesecake,
大大件,
口感唔係硬掘掘嗰種,
軟綿creamy !

☕️最後配埋咖啡。

每一樣嘢食都好高質素好好食!
無可挑剔!✨️✨️👍👍👍

開頭講過呢間係星級隱世餐廳!
無呃大家!
店入面都有啲明星合照,
原來最近JJ都係喺八蠔吧慶祝生日!!

絕對大推介!!✨️👍
2023-06-01 49 浏览
餐廳處於上環海味舖附近,門口低調不顯眼,但內裏高樓底簡約裝修,微黃燈光,環境舒適.餐廳生蠔新鮮到港,每日均供應不同種款,亦採用英式開蠔技術,更能保持蠔肉完整及新鮮口感.並有龍蝦包及各種西式餐點,整體價錢合理.當晚平日都見不少客人主攻生蠔🦪✨🔸Oyster 生蠔拼盤有六隻,由淡味到濃味.包括日本岩手縣Sanriku,南非Saldanha Bay及四種來自法國KYS, Roland-Lambert,Ancelin同Oyster Regal.前兩款日本及南非蠔比較creamy肉質肥美,淡淡海水蠔味濃,後四款法國種類海水味重,甜味/蠔味/海水鹹味及肉質爽身各有不同口感同味道.愛蠔朋友🦪必試拼盤!! 🔸Carbonara傳統做法以蛋汁製成,濃郁醬汁.加上煙肉粒鹹鹹香香增添口感.但非常建議上枱後要即食!因為蛋汁凍咗比較容易黏稠🔸French Garlic Butter Baked Escargots田螺份量非常多,田螺邊皮脆身肉質軟熟,微微蒜香牛油味.混和滑身芝士打成嘅薯蓉🔸One Pound Whole Lobster & Shrimp Roll With Fries 塗滿蒜蓉牛油軟熟麵包包裹滿

🔸Oyster

🔸Carbonara

塗滿蒜蓉牛油軟熟麵包包裹滿滿餡料,由龍蝦身,尾到龍蝦鉗整隻啖啖肉,彈牙鮮甜,而蝦肉亦同樣鮮嫩.而調味適中🤤上面更放滿新鮮魚子,旁邊薯條熱辣辣脆卜卜
喺上環,肚仔餓,路過呢度,見到有Set Lunch, 好似幾啱胃口,咁於是就決定入去開餐😆呢度有幾款午餐可以選擇,揀咗 $188 嘅「西班牙🇪🇸伊比利亞豬扒 配 炸薯係及 燒汁IBERICO PORK CHOP WITH FRENCH FRIES & GRAVY」🤩Oyster 🦪 of the Day +$48 :嚟自法國🇫🇷嘅 Roland Lambert:非常新鮮,肉質爽身,有淡淡嘅海水味🌊午餐包沙律或餐湯,要咗沙律🥗,沙律菜🥗新鮮爽脆,仲加有幾片桃,整體簡單好食😋「西班牙🇪🇸伊比利亞豬扒」:豬扒🥩厚切🔪,肉質較 lean,有啲咬頭,好豬味😋,沾燒汁食幾好味🤩$38 Coffee ☕️ 濃郁香滑😋

$38 Coffee ☕️ 濃郁香滑😋
2023-05-23 65 浏览
.✨上環除咗好出名嘅海味街之外,其實仲有好多好嘢食。😋今次我哋就試咗一間非常之高質嘅西餐廳,佢哋嘅豬扒牛扒都非常好食,超有驚喜。💕.🐷 西班牙伊比利亞豬扒 配炸薯條及燒汁 👅9/10 $188🙌🏻肉質非常非常之軟嫩,🤣係冇牙都食到嗰隻!👍🏻豬味好香,肥瘦比例啱啱好,調味唔會太重,有淡淡的香料味。✨薯條都非常之好食,超級脆口。.🐷 美國頂級肉眼扒配 季飾蔬菜及焼汁 👅9/10 $328💕牛扒叫咗五成熟,生熟程度啱啱好。🙌🏻咬落去勁juicy ,超香牛味。👍🏻上碟嘅時候完全冇諗過咁大塊,呢個價錢來講真係超級滿意!.📍 八蠔吧 (上環)上環文咸西街52號地舖

🐷 美國頂級肉眼扒配 季飾蔬菜及焼汁 👅9/10 $328

📍 八蠔吧 (上環)
上環文咸西街52號地舖
2023-05-22 43 浏览
一入門口就覺得餐廳裝修好時尚,仲要JJ都係到慶祝過生日,就知一定唔錯😍🔸生蠔一隻比較creamy,一隻比較重海水味,兩隻生蠔都好新鮮,好貼心咁切埋帶子位先上~ 一啖就可以食曬成隻生蠔😆🔸美國頂級肉眼扒配炸薯條及燒汁牛扒幾大塊,揀左三成熟,火候控制得唔錯😛 薯條炸得好酥脆,燒汁唔會太鹹,唔怕點得太多🙈🔸傳統英式炸魚 & 薯條食過最酥脆既炸魚,睇落以為個炸衣好厚,原來係外脆內軟,仲好大份🤤 薯條同樣炸得咁出色,知道好熱氣都忍唔住食曬🫣

🔸生蠔

🔸美國頂級肉眼扒配炸薯條及燒汁

🔸傳統英式炸魚 & 薯條
2023-05-17 54 浏览
一開始發現呢間餐廳,係因為JJ Lin 揀左呢度慶祝生日😌咁梗係要試試佢啦生蠔:gillardeau, 入口爽脆,食落鮮甜,少許creamy同礦物味,必叫~另外配咗酸汁同埋檸檬,但真係落少少就夠,唔好搶咗蠔嘅鮮味肉眼扒:大大既一塊,唔厚,所以個口感係好好,咬落軟淋又帶少許油脂,充滿肉味,亦可以配燒汁一齊食,配菜有炒蔬菜同薯蓉,薯蓉有調味,略帶蒜香龍蝦配龍蝦汁意大利飯:用既係USDA 龍蝦,極鮮爽彈,略微用咗少少調味突出個鮮味,rissoto係用龍蝦高湯煮出嚟嘅,坊間比較少用呢個做法,啖啖龍蝦味,亦落咗蘑菇增加口感

2023-05-17 57 浏览
食佐我最鍾意嘅炸魚薯條,猴猴味,如果炸魚再夠味滴滴就更perfect了店舖主打法國每日新鮮到港數量有限的生蠔,時令推出不同品種的蠔。小黑板上有手寫當日多款的生蠔品種。今日食得生蠔很新鮮很甜,心水。環境都幾舒服,期待下一次繼續在哥哥店裡享用美食
環境都幾舒服,期待下一次繼續在哥哥店裡享用美食
炸魚薯條
生蠔
炸魚薯條
生蠔
2023-05-11 44 浏览
呢一間西餐廳之前食過好高質🤩,今日去開上環附近就再黎食個lunch啦🥳美國頂級肉眼扒配炸薯條及燒汁 $328牛扒揀左五成熟😋,肉質鮮嫩而且唔會好多筋,而且肉眼扒油脂分布好平均,牛肉味夠晒濃郁😛傳統英式炸魚&薯條 $168第一次係呢度食炸魚薯條都好有驚喜😎,魚肉好滑而且唔會好容易散開,炸皮亦都夠薄同埋外皮好香脆😻Oyster of the Day $48呢度嘅生蠔一向好出色🔥,超級大隻,仲係我鍾意比較creamy嘅一種😍Apple juice$38

美國頂級肉眼扒配炸薯條及燒汁 $328

傳統英式炸魚&薯條 $168

Oyster of the Day $48

Apple juice$38
2023-05-10 25 浏览
餐廳距離地鐵站大概行5分鐘路程,附近都是海味舖,餐廳門口都擺了幾樽海味。裝修風格是燈光昏暗有情調的那種,門口有些壁畫,帶點fusion。首先是牛扒配薯條,一道經典的美式餐點。當你切開那嫩嫩的紅肉,配上香脆的薯條。一口口品嚐,還能感受到那份獨特的牛肉香氣,讓你口舌留香。接下來是帶子虎蝦意粉,帶子和虎蝦都是鮮美的海鮮,配上意粉,讓你享受到那份柔軟的口感,更加突出海鮮的鮮美風味。最後是兩隻南非生蠔,生蠔鮮美又爽滑,讓你享受到無憂無慮的美好時光。

2023-04-25 35 浏览
位於上環海味街附近有一間隱世西餐廳, 餐廳位於人流唔多嘅街道上位置唔易搵。好喜歡呢間餐廳嘅vibe, 燈光帶點昏暗好有情調, 牆上讀有充滿藝術感嘅壁畫同相片畫, 十分有心思, 加上音量適中嘅英文歌, 增添左一份西式感覺。Lunch set跟一款西式湯或沙律🥗 今日提供南瓜湯, 味道濃郁口感細滑; 沙律菜加左凱撒沙律醬去拌再加入糊椒粉, 另有少量黃桃, 清新又開胃😋美國頂級肉眼扒$328揀左Medium 5成熟, 牛肉肥瘦適中, 牛扒煎到表面帶輕微焦香, 烹調時間剛好肉質軟腍牛肉味超香濃, gravy汁調得好好味點左之後更能帶出牛肉嘅鮮味。伴碟嘅炸薯條都炸得好好食!又脆又香口👍🏻 西班牙伊比利亞豬排$188豬排連骨一齊煎賣相十分吸引, 豬肉煎得岩岩好, 肉質呈粉紅色咬落有少少肉汁, 配上海鹽調味簡單又美味😇

美國頂級肉眼扒$328

西班牙伊比利亞豬排$188