2018-06-05 2032 浏览
老婆話呢間素食店成日都大排長龍,如果午飯時間去都唔使旨意搵到位。 今日恰巧經過銅鑼灣,時間尚早,老婆提議不如上去試下運氣。上到去,其實很多位都已經畀人訂咗。 但啱啱又有幾張細枱,就坐低食。呢度素食嘅款式都幾多,有日式壽司,泰式串燒 同埋傳統嘅中式。叫咗牛油果壽司、泰式串燒 同"芝士焗豬扒飯"。牛油果壽司同沙嗲牛食落都完全唔覺得似在食素。最欣賞嘅就係個沙嗲汁入面嗰幾件青瓜。最驚喜嘅就係焗豬扒飯太大碟。由於想試多一個餸,於是我們就將半碟飯放進食物盒內,留返做明天午飯。最後叫多咗個砂鍋雲吞雞,這個又有點失望,因湯底充斥著雲吞皮嗰陣味。 叫呢個餸都係想食多啲菜。甜品仲有紅豆沙送,正!另外呢度有個特別之處,就係如果啲"肉名"有別字嘅話,大會嘅餐牌都會係特登寫嗰別字出嚟。如下圖,“洋”腩。常食素身體好,希望有機會再幫襯多啲。

叫咗牛油果壽司、泰式串燒 同"芝士焗豬扒飯"。

甜品仲有紅豆沙送,正!

常食素身體好,希望有機會再幫襯多啲。
2018-05-30
所謂齋口不齋心就係咁啦!叫晒成枱似肉又非肉的齋菜每碟都煮出水準,唔似食緊齋,最欣賞個羊腩煲,好嘢味。奇味豆腐,外脆內軟滑。齋菜其實都真係可以千變萬化的。好滿足喔
2018-02-12
  • 羊腩煲
  • 菠蘿咕嚕肉
上星期同三個朋友慶祝生日,因他們都很喜歡吃齋的, 所以他們便選擇了“三和素食“, 雖然本人不是太喜歡吃齋, 但因生日三位朋友都喜歡吃齋所以由他們話事。我們進入了餐廳, 原來是主打新派創意素食, 現代化的裝修,氣氛雅緻寧靜。坐下後看看餐牌, 很多菜式都很特別, 有用冬瓜做成梅菜扣肉和猴頭菇製成的菠蘿咕嚕肉, 又有多款壽司和手捲, 做得十分相似, 像真度甚高。我們點了六和粟米粥, 香芒吉列卷, 牛油果天香卷,豉油王炒麵, 牛油果焗法包, 鳳蛋松露菜脯角, 青芥末日式燒茄子, 台式燒肉刈包, 紅棗糕和 桂花煨雪梨。牛油果焗法包, 味道一流值得推介丿香芒吉列卷,咬落的芒果好甜,又有口感另外這個係牛油果天香卷,本人不大喜歡入面的菜苗呢?青芥末日式燒茄子,估不到面上面的芥未那麽濃豉油王炒麵略嫌太油紅棗糕口感煙韌,賣相,味道都非常吸引外型已經吸引,食落清甜, 滋潤估不到齋都有一定的吸引力,果然新一派素食係有捧場客噃

牛油果法包

牛油果焗法包, 味道一流值得推介
丿
香芒吉列卷

香芒吉列卷,咬落的芒果好甜,又有口感

牛油果天香卷

另外這個係牛油果天香卷,本人不大喜歡入面的菜苗呢?

青芥末日式燒茄子

青芥末日式燒茄子,估不到面上面的芥未那麽濃

豉油王炒麵

豉油王炒麵略嫌太油

紅棗糕

紅棗糕口感煙韌,賣相,味道都非常吸引

桂花煨雪梨

外型已經吸引,食落清甜, 滋潤

估不到齋都有一定的吸引力,果然新一派素食係有捧場客噃
六和粟米粥
香芒吉列卷
青芥末日式燒茄子
桂花煨雪梨
2017-10-08 3916 浏览
勁失望的一餐!兩個人點左一個麻香素雞絲粉皮,一個避風塘茄子,一個竹笙海皇羹,以及一個梅菜扣肉,買單460蚊,唔算抵食,而且味道真係好麻麻⋯⋯首先最大伏係個避風塘茄子,一咬落去成口都係油,發現d粉同茄子一樣厚,而且完全入唔到味,為左唔浪費沾海皇羹的醋先勉強食完⋯⋯雞絲粉皮味道一般般,麻醬唔算香,偏甜,絕對算唔上好味海皇羹更係完全無鮮甜味,有幾粒冬瓜竹笙之外,就係各種素海鮮,其中有一款素蝦唔知點解勁腥!!!最後問伺應拿左胡椒粉先勉強飲完⋯⋯最後的梅菜扣肉普普通通,叫做可以送碗飯食,但冬瓜處理到偏甘,勉強可以接受啦⋯⋯總之食完之後,都無開心滿足的感覺,滿滿都係伏啊
勁失望的一餐!

雞絲粉皮味道一般般,麻醬唔算香,偏甜,絕對算唔上好味

總之食完之後,都無開心滿足的感覺,滿滿都係伏啊
2017-09-23 3032 浏览
大人朋友約埋一齊食飯, 兩位小姐都鐘意食素, 所以專登搵呢間未去過既去試下, 又估唔到有驚喜叫左四餸兩甜品, 再加本身送既糖水, 份量剛剛好牛油果天香卷 - 面用牛油果代替魚生, 裡面就塞滿菜苗, 應該係蘿蔔苗, 味道好草青, 不過感覺係幾清新既梅菜扣肉 - 個樣真係好呃得吓人, 夾到碗留心睇先見到少少分別, 口感唔錯, 雖然用冬瓜造, 不過醬汁做得好好, 梅菜又多, 撈飯食一流, 所以食起黎都好滿足濃湯沙窩雲吞雞 - 材料好豐富, 有白果, 素肉, 菜同埋齋雲吞, 味道好香好濃, 估唔到素既雲吞雞會咁好食, 冇諗過麵根可以做到咁既口感片皮鴨 - 一睇張相就一直叫呢味餸做片皮鴨, 其實應該係乳珠拼掛包; 佢既素肉口感又同雲吞雞既有少少唔同, 當然佢煎香左都有好大分別, 煎香左加埋個醬料, 又真係幾好食, 尤其是個包,  望落去以為好實, 入面原來好軟綿綿, 尤其熱食更好味甜品就叫左紅棗糕同桂花燉雪梨,桂花好香, 自己一向唔鐘意食熱既生果, 好在呢個既甜味唔算過份, 食落去都有一陣清香; 個紅棗糕既紅棗味就唔太夠, 不過素食朋友就會啱哂, 清新D; 另外仲有送既西米紅豆沙, 粒粒紅豆咬口

叫左四餸兩甜品, 再加本身送既糖水, 份量剛剛好

甜品就叫左紅棗糕同桂花燉雪梨,桂花好香, 自己一向唔鐘意食熱既生果, 好在呢個既甜味唔算過份, 食落去都有一陣清香; 個紅棗糕既紅棗味就唔太夠, 不過素食朋友就會啱哂, 清新D; 另外仲有送既西米紅豆沙, 粒粒紅豆咬口仲有少少起沙, 真係有驚喜

• 梅菜扣肉
  • 牛油果天香卷
2017-09-13 2534 浏览
第一次來呢度食,真係都幾有驚喜喎。打電話來book位嘅時候都覺得聽電話嗰位應該經理好有禮貌。來到嘅時候服務都好好,所以食得幾開心。覺得樣樣野都幾好食!芒果壽司,口感不錯!如果芒果厚少少仲好!芋頭魚。花之戀壽司,三文魚真係好神似!五味人生!呢個炒得好香!好味道!古法羊腩煲,最鍾意枝竹!「羊肉」個質感都好似。色香味俱全!不過呢個咕嚕肉既「肉」就唔係太似。但係新鮮菠蘿好味!「軟殼蟹手卷」軟殼蟹原來係炸紫菜!真係好搞笑!原來紅棗糕配紫蘇葉味都係咁清新!呢個必食!!整體來講都好滿意!隔一排會再來。星期三晚都full,原來都有原因嘅!滿足的一餐。

芒果壽司,口感不錯!如果芒果厚少少仲好!

芋頭魚。

花之戀壽司,三文魚真係好神似!

五味人生!呢個炒得好香!好味道!

古法羊腩煲,最鍾意枝竹!「羊肉」個質感都好似。

「軟殼蟹手卷」軟殼蟹原來係炸紫菜!
真係好搞笑!

原來紅棗糕配紫蘇葉味都係咁清新!呢個必食!!

2017-09-13
庆祝纪念
生日
2017-08-17 1484 浏览
幾位朋友是素食者,約他們食飯就要花點心機做功課。今次試銅鑼灣區上樓素食酒家,店內人很多,幸好三個人不用等。我們點了二人套餐,再加個避風塘茄子。我覺得套餐不太抵食;套餐包括:兩個南瓜素翅湯、炒上素、咕嚕肉、牛油果卷、魯水豆腐。南瓜湯沒有味道,炒上素(不過有我喜歡的淮山)和魯水豆腐普通;唯咕嚕肉最好味,醬汁酸甜味合到好處,不吃素的B先生都覺好味(其實他可吃的選擇不多😆)。茄子炸到剛剛好,薄炸漿包圍住每舊茄子)辣辣地好野味!牛油果卷有點奇怪....店內還有很多素菜選擇,份量亦很大,大顆兒share較好,適合一家大細既家庭聚會。

二人套餐
避風塘茄子
2017-07-22
避風塘茄子
2017-07-23 1741 浏览
心知罪孽心重,所以相約友人忽然食素,希望可以靜化身心!方便行動要去銅鑼灣,於是隨手打開openrice碌下,發現哩間素食店好似幾好口碑,啲賣相都幾得,就一於卜檯試試!金沙淮山 - 好好味!外層甘香,內層爽脆!堅好食!菠蘿咕嚕肉 -  簡值一吃愛上,俾我一個人食成半碟。咕嚕肉真係唔知用咩做,外層炸得鬆脆,裡頭又不會死實,口感帶點纖維又有點水份,有點似猴頭菇,但沒有菇菌味道。用新鮮菠蘿做配菜,醬汁方面亦做得剛剛好。最適合我哩種齋口唔齋心嘅掃食者!刈包 係服務員推介,有驚喜,裡頭夾住一片非常香脆口感似煙肉嘅物體!牛油果卷 友人不太喜歡裡頭的老外豆芽,頂唔順佢嘅草青味喎!我仲ok!冇影相嘅,仲有七彩冷麵,不過大失啦~ 棗蓉糕$28/3件,不是熱蒸上檯,口感似布甸,個人較喜歡吃慣個種軟糯款式。不過食得出真材實料,啖啖棗蓉!哩間餐廳值得推薦俾一眾想食多啲素但又忍唔到口嘅人!
金沙淮山 - 好好味!外層甘香,內層爽脆!堅好食!
冇影相嘅,仲有七彩冷麵,不過大失啦~
哩間餐廳值得推薦俾一眾想食多啲素但又忍唔到口嘅人!
金沙淮山
刈包 (3件)
菠蘿咕嚕肉
牛油果卷
2017-07-21
金沙淮山
菠蘿咕嚕肉
2017-07-11 1385 浏览
今日家庭聚會,哥哥係素食者,所以每次會揀唔同既素食食肆試試。今日家姐提議去六和素食,講真食物偏貴,食物質素一般。叫左一個炸素豬扒,佢將素肉切到好薄,然後炸,旁邊放左腰果,我地見到呆左,完全唔知係咩。老實所有食物都麻麻,咁既價錢真係無下次
今日家姐提議去六和素食,講真食物偏貴,食物質素一般。
老實所有食物都麻麻,咁既價錢真係無下次
2017-06-28 1081 浏览
不會再光顧。家人生日,今日在這間素食館食晚餐,先點茶,有普洱,香片,鐵觀音選擇,茶普通,十元一位,前菜有黑木耳,蕃茄選擇,要求待應不要前菜但被拒絕,她表示是員工福利,不可以唔要,而且已算在茶芥那裏,我們衹好接受,畢竟去其他食肆通常都有給食客選擇要不要前菜,這次居然被免強,大感失望。食物方面,餸菜味道普通。光顧的應該都是熟客,,飯後甜品木瓜雪耳糖水,有些送紅棗糕,詢問待應可否改送隔離桌一樣的紅棗糕,但待應表示不可以,因為他們會比較不同,埋單3人430元,發現前菜竟然另外收費15元,茶芥3位30元,與之前待應所說已算在茶芥有出入,總括而巳試一次就夠,服務態度冷淡,食物一般,是一次經驗吧。
2017-06-24 909 浏览
同事介紹黎呢度食飯,冇訂位,6點半去到仲有位,但之後陸續好多人來。一坐低侍應介紹冬瓜盅,四個人點咗兩個share,又點咗刺身、梅菜扣肉、牛油果多士、芋頭魚、紅棗糕、燉雪梨先來刺身,素鮑片唔錯、吞拿魚似普通蒟蒻、最驚喜係三文魚、咬落去真係有三文魚味,正。之後來嘅冬瓜盅剛燉好,裡面好多料,素翅最有𡁻頭。牛油果多士夠脆,好多芝士,如果多啲牛油果會好啲,淨係食到芝士味梅菜扣肉賣相好似,其實係冬瓜,但梅菜偏甜紅棗糕同燉雪梨都好食,特別後者,佈滿桂花香

之後來嘅冬瓜盅剛燉好,裡面好多料,素翅最有𡁻頭。

梅菜扣肉賣相好似,其實係冬瓜,但梅菜偏甜

紅棗糕同燉雪梨都好食,特別後者,佈滿桂花香

2017-06-21
  • 刺身
  • 燉雪梨
  • 冬瓜盅
地點: 銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓A舖 交通指引: 港鐵銅鑼灣站 A 出口, 步行約5分鐘 電話: 2759 1368 六和餐廳是一家很不錯的素食餐廳,門面、菜色和服務都很足夠,很適合請客的時候帶朋友來這裡吃飯。唯,價格是香港本島素食餐廳中,屬於偏高的。這裡也有包廂,要很多人一起團聚吃飯也很適合。 芝士牛油果吉列捲(8件) (HKD 82) 這是我第一次在香港吃到素食壽司,非常非常感動。我超愛吃酪梨壽司,在香港酪梨叫做牛油果。香港的日本料理點,我還從沒看過牛油果壽司,頂多小黃瓜或蛋壽司,吃到酪梨壽司的時候,眼淚都快掉下來了。這壽司一口要TWD40,兩口壽司可以買一個台灣便當。這就是香港的物價。 美乃滋有點膩就是了。用筷子剔掉就好。後來還有在同德素食吃到好吃的壽司料理,很推薦。 沙嗲素牛肉串(四串) (HKD ??) 我超愛吃沙嗲味的料理,所以來素食餐廳通常必點。 波蘿咕魯肉 (HKD 85) 因為是猴頭菇,所以不錯吃。幾乎每家素食餐廳都有這道菜。一般帶吃葷的朋友來品嘗這道料理,通常不會失望,還有吃到肉的飽足感。 某水煮料理~ 這一道很推薦,忘了名字了,是菜單上少數有畫辣椒
地點: 銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓A
交通指引: 港鐵銅鑼灣站 A 出口, 步行約5分鐘
電話: 2759 1368

芝士牛油果吉列捲(8) (HKD 82)

沙嗲素牛肉串(四串) (HKD ??)
我超愛吃沙嗲味的料理,所以來素食餐廳通常必點。

波蘿咕魯肉 (HKD 85)

某水煮料理~
這一道很推薦,忘了名字了,是菜單上少數有畫辣椒的料理。這道料理非常非常好吃,香香的麻辣,唇齒留香。非常推薦。可惜上面是用加工料理鋪排。

像東方素有水煮猴頭菇和水煮百靈菇,是新鮮食材,就好很多。

• 芝士牛油果吉列捲,
  • 沙嗲素牛肉串
2017-06-05 618 浏览
我昨天完咗教會崇拜同阿媽去咗銅鑼灣 今日六四 維園方向超多人 所以行咗去教協那邊食 最終決定食素 我們的老地方今日叫咗一個下午茶套餐 2:30-5:00叫了叉燒包同蕃茄水餃湯麵 都幾好食 包好軟 蕃茄麵酸酸地幾開胃 一碗都夠2個人食 價錢58元 同叫了個芒果吉列卷芒果卷好食 4件不是太多 剛剛好 半價21元有得坐 環境都幾好 幾舒服
今日叫咗一個下午茶套餐 2:30-5:00
同叫了個芒果吉列卷
芒果卷好食 4件不是太多 剛剛好 半價21元
有得坐 環境都幾好 幾舒服
2017-06-04
  • 芒果吉列卷
2017-05-30 710 浏览
今日端午節同阿媽游完水食,下午茶由2:30開始 有唔同的套餐及半價小菜小食我們叫了一個套餐,包2件點心及一個主菜;我們選擇了一個南瓜海皇餃同雪菜素火鴨絲湯米。我覺得個南瓜海皇餃不是太好食 個皮厚了些;雪菜素火鴨湯米就好似啦 個火鴨係用面筋製 都大碗同幾好味 清清地我們仲叫咗2個半價野食,包括胡椒雲吞湯及素軟殻蟹卷,胡椒雲吞湯係一窩 不是太濃的胡椒味 雲吞好大隻好多料 個味道好好 不太咸同食完唔口渴。軟殻蟹卷最好味 有沙律醬內面脆脆的 好野味好好食
套餐  火鴨絲湯米  及  南瓜海皇餃
胡椒雲吞湯
胡椒雲吞湯  一窩
軟殻蟹卷
2017-05-27 538 浏览
Happy Friday, 今日約好一齊去食齋, 又咁啱原來係'初一', 講講哩間餐廳的食物質數~唔油膩/清淡, 當中<壽司>口感食落去, 都真係感覺自己食緊'三文魚'壽司. 員工服務態度~有禮貌/友善👍
2017-05-26