2024-04-22 48 浏览
餐廳佈置真係別有心事,梵高嘅主題,亦都有啲精品!好欣賞音樂背景音量適中,可以好好咁傾偈,成個環境好舒適~午餐感受有驚喜!—————————————————————-前菜 +38🥗 青蘋果沙律沙律淋上黑醋,味道少少酸~加上青蘋果嘅清新,好開胃!🍄 98%野菌忌廉湯好鍾意飲野菌湯!好足料味道香濃!啖啖都有碎菇菇,好有口感,值得推介~🍞 蒜蓉餐包 x 3好爽脆,有蒜蓉牛油香味!好好食!真係好有誠意~主菜🦐 意式輕煎虎蝦蒜片 意大利粉 $98有兩大隻虎蝦,肉十分鮮嫩多汁~而手工意大利粉,口感煙靭,蒜味濃郁香味十足!🦑 香煎魷魚茄汁千層麵 $148千層麵分量多,魷魚新鮮爽脆,足料~千層麵夾層有不少豬肉碎,加上調教過的番茄醬汁,很好~🦪 跟午餐+ $58 有下列海鮮!好抵!!時令活生蠔 x 1 - 新鮮牙~新鮮太平洋虎蝦 x3 - 肉質爽實加拿大翡翠螺 x 1 - 味道鮮甜,好味煮澳洲青口仔 x 2 - 水準正常發揮!🍈 青提子牛奶凍下面嗰層係青提子慕絲,上面係有少少奶香。唔會好甜有鮮青提子嘅甜酸味!☕️ 咖啡同奶茶都有一定既水準~———————————————————-食物好食,餐廳氣氛好!特別要
—————————————————————-
前菜 +38
🥗 青蘋果沙律
沙律淋上黑醋,味道少少酸~加上青蘋果嘅清新,好開胃!

🍄 98%野菌忌廉湯

🍞 蒜蓉餐包 x 3
好爽脆,有蒜蓉牛油香味!好好食!真係好有誠意~

主菜
🦐 意式輕煎虎蝦蒜片 意大利粉 $98

🦑 香煎魷魚茄汁千層麵 $148

🦪 跟午餐+ $58 有下列海鮮!好抵!!
時令活生蠔 x 1 - 新鮮牙~
新鮮太平洋虎蝦 x3 - 肉質爽實
加拿大翡翠螺 x 1 - 味道鮮甜,好味
煮澳洲青口仔 x 2 - 水準正常發揮!

🍈 青提子牛奶凍

☕️ 咖啡同奶茶都有一定既水準~

———————————————————-
食物好食,餐廳氣氛好!特別要欣賞服務真係好好,侍應先生好細心,好感受到佢哋嘅誠意!真心推介再encore~~!可以申請做會員,仲送優惠券添!🩷🩷
2024-04-21 48 浏览
出去銅鑼灣打卡,俾個餐廳名吸引到,果然餐廳環境優雅,佈置好有藝術氣息,周圍放滿油畫,吊燈,韆鞦,仲有好多乾花擺設,非常有心思!好多打卡位📸我哋分別叫咗凡高頂級羊架餐同Set Dinner燒美國豬肋骨頭盤有歐陸式小食:煙三文魚配芝士夾餅🧀新鮮蝦三文魚沙律🥗餐湯:98%野菌忌廉湯🥣菇,全部都係菇...野菌味道極濃,而且食到好多菇粒,材料十足!主菜:炭燒紐西蘭寶雲酥香草羊架 配蒜香草醬🐑肉質細嫩,脂肪分布平均,香而不羶,入口充滿羊肉香!燒美國豬肋骨配燒烤汁伴蒜蓉香草醬薯條🐖豬肋骨肉質軟淋,醬料惹味,酸酸甜甜,份量都足夠,有兩大塊!是日甜品:我個人比較欣賞牛奶布甸,口感軟滑,配上士多啤梨汁🤤新鮮士多啤梨迷你泡芙,甜而不膩😋配埋飲品為呢一餐畫上完美句號。可以喺充滿藝術風嘅餐廳品嚐美食,的確令人特別有氣質🖼️🎨

我哋分別叫咗凡高頂級羊架餐

餐湯:
98%野菌忌廉湯🥣

主菜:
炭燒紐西蘭寶雲酥香草羊架 配蒜香草醬🐑
肉質細嫩,脂肪分布平均,香而不羶,入口充滿羊肉香!

燒美國豬肋骨配燒烤汁伴蒜蓉香草醬薯條🐖
豬肋骨肉質軟淋,醬料惹味,酸酸甜甜,份量都足夠,有兩大塊!

是日甜品

配埋飲品為呢一餐畫上完美句號。

可以喺充滿藝術風嘅餐廳品嚐美食,的確令人特別有氣質🖼️🎨
2024-04-15
庆祝纪念
纪念日
  • 是日甜品
  • 燒美國豬肋骨配燒烤汁伴蒜蓉香草醬薯角
  • 招牌炭燒澳洲新鮮羊架
2024-04-20 47 浏览
銅鑼灣梵高主題西餐廳餐廳的位置比較隱蔽,門口有隻可愛小雀在叫🤣,我忍不住望多兩眼。一打開門就是一個充滿藝術氣息的餐廳。餐廳的布置非常有心思🥰。不論是掛畫、枱布、等等都是以梵高為主題。我們選了晚餐套餐,包了主菜+前菜+餐湯+餐包+飲品+甜品。🔸️前菜 pamaham 蘆荀卷👍🏻👍🏻精緻前菜,令我覺得物超所值Pamaham包清爽的蘆荀,配上酸酸地檸檬芝士醬,幾開胃。🔸️是日餐湯 +$38 轉98%野菌忌廉湯👍🏻這個湯值得推介。用了8種的野菌打磨成湯。湯味道好濃,還食到粒粒菇菌,絕對是真材實料。餐包熱辣辣,甜甜地,還有少少脆。🔸️鮮墨魚汁意大利粉一食鮮墨魚汁,滿嘴黑色🤣。墨魚汁幫意粉調色和調味,帶有點海鮮的味道。意粉軟硬適中,配搭新鮮日本帶子、青口及虎蝦。🔸️美國豬肋骨配燒烤汁👍🏻侍應推介我們食,這道佳餚曾獲獎。豬肋骨已經好大份,碟上還有香脆的蒜香草醬薯條。小胃的朋友可能吃不完。肋骨肉扎實多汁,啖啖肉都食到燒烤汁。🔸️甜品士多啤梨奶凍,還手畫了些櫻花非常精美。
銅鑼灣梵高主題西餐廳

我們選了晚餐套餐,包了主菜+前菜+餐湯+餐包+飲品+甜品

🔸️前菜 pamaham 蘆荀卷👍🏻👍🏻
精緻前菜,令我覺得物超所值
Pamaham包清爽的蘆荀,
配上酸酸地檸檬芝士醬,幾開胃。

🔸️是日餐湯 +$38 轉98%野菌忌廉湯👍🏻
這個湯值得推介。用了8種的野菌打磨成湯。
湯味道好濃,還食到粒粒菇菌,絕對是真材實料。
餐包熱辣辣,甜甜地,還有少少脆。

🔸️鮮墨魚汁意大利粉
一食鮮墨魚汁,滿嘴黑色🤣。
墨魚汁幫意粉調色和調味,帶有點海鮮的味道。
意粉軟硬適中,配搭新鮮日本帶子、青口及虎蝦。

🔸️美國豬肋骨配燒烤汁👍🏻
侍應推介我們食,這道佳餚曾獲獎。
豬肋骨已經好大份,碟上還有香脆的蒜香草醬薯條。
小胃的朋友可能吃不完。
肋骨肉扎實多汁,啖啖肉都食到燒烤汁。

🔸️甜品
士多啤梨奶凍,還手畫了些櫻花非常精美。

2024-04-12 54 浏览
午市套餐很豐富,主菜加$38就可以享用沙律、招牌惹菌忌廉湯、甜品、餐飲。🍏青蘋果沙律沙律菜好新鮮,用的黑醋醬夠甜夠酸,好夾。🥣招牌惹菌忌廉湯呢個湯很不錯。好香好足料。裏面仲有D蘑菇粒。食落去好有口感。🦑魷魚千層麵有不少魷魚,新鮮好爽脆,每層都有好多豬肉碎,而番茄醬汁調教都適中。呢個千層麵好大份,兩個人都食唔曬。🐟香煎鱸魚配中東沙律非常推薦呢個菜式,鱸魚非常鮮甜,而且有兩大塊,配菜酸酸甜甜好好咬。🍮芒果布丁芒果布丁好有楊枝甘露的感覺,不錯。由於兩個主菜都需要焗時間較長,需要預留時間等待。餐廳環境富有文藝氣息,在這裏用餐感覺心曠神怡。門口仲養左隻鸚鵡,好得意,難怪不斷聽到雀的叫聲。
🍏青蘋果沙律
沙律菜好新鮮,用的黑醋醬夠甜夠酸,好夾。
🥣招牌惹菌忌廉湯
🦑魷魚千層麵
🐟香煎鱸魚配中東沙律
🍮芒果布丁
芒果布丁好有楊枝甘露的感覺,不錯。
由於兩個主菜都需要焗時間較長,需要預留時間等待。
2024-04-10
  • 香煎鱸魚配中東沙律
前菜:青蘋果沙拉有一絲清新嘅口感,蘋果酸甜與其他配料搭配相得益彰~98%野菌忌廉湯則散發著濃郁的香氣,口感豐潤,每一口都能飲到粒粒分明嘅碎野菌塊。主菜:意式輕煎虎蝦蒜片意大利粉,蝦肉鮮嫩多汁,手工意大利粉搭配著蒜味濃郁嘅虎蝦,帶來了超級大嘅滿足感~香煎虎蝦仁墨汁義大利飯,蝦仁配上墨魚汁嘅獨特風味,口感豐富多層次,令人回味無窮!甜品:草莓藍莓牛奶凍,草莓的鮮甜和同埋牛奶凍真是絕配!仲有一顆藍莓作點綴~外觀好可愛

98%野菌忌廉湯
意式輕煎虎蝦蒜片意大利粉
2024-03-12
98%野菌忌廉湯
意式輕煎虎蝦蒜片意大利粉
2024-04-04 47 浏览
‭天下無不散之筵席 期待未來再見的那份喜悅呢位朋👫係長期飯腳 不過食埋今餐應該要告別一段時間🥲 今日特別揀左呢間充滿👩🏻‍🎨藝術氣息餐廳🍽️ 好好歡眾點左貴族👫人餐 頭盤有鮮🦐 三文魚+cream 🧀 巴馬火腿卷哈密瓜 最好食係三文魚🧀 夠創新 魚新鮮 最驚喜係火腿🍈卷 🍈清新 火腿濃郁 夾埋💯📸鵝肝多士 擺盤超靚🤩 旁邊有啲醃咗嘅梨 鵝肝味唔算重 但好滑 多士香脆 巴馬火腿🍕 薄批 十分香脆 拎起唔小心都會斷😝 🧀底 少少火腿 成件事簡表 好味主菜1 🐑羊架 處理得好好 冇乜臊味 羊肉我地要求9成熟都嫩口 保留到肉汁 另外🍟超好食🤣 熱+外脆 有啲牛油汁 一上台即食同時感受到牛油香+薯條脆主菜2 🐮牛柳 上碟7成熟 外表少燶入面粉紅冇血水 好腍 多肉汁 中間夾雜🔴🟡🟢椒 好好睇📸甜品cheese cake 🍰 + cream泡芙 2樣都比出面隨便買既好食😋 有個有趣位 就係佢隻碟都係凍既 完餐後送上咖啡 奶茶 檸茶 檸水任你揀💯整體用餐體驗良好 滿意 侍應會成日幫你換碟 但上餐時間略長 由頭盤到最

天下無不散之筵席 期待未來再見的那份喜悅

完餐後送上咖啡 奶茶 檸茶 檸水任你揀💯
整體用餐體驗良好 滿意 侍應會成日幫你換碟 但上餐時間略長 由頭盤到最後啡茶要90分鐘 但唔知係佢上得慢定我地食得慢 所以佢地唔上住先
2024-03-29 58 浏览
一向都中意去主題特色餐廳,依間用左凡高名畫做題材既餐廳,佈置裝飾都好有心思👍🏻掛畫、餐牌、餐具同枱布等都係名畫,最正係有個Swing同佈景牆供食客打卡用😍等我同老公可以盡情享受依餐藝術午宴🖼️✦ 青蘋果沙律我地叫左兩個set lunch, 其中一set加$38有埋野飲、甜品、頭盤就係青蘋果沙律,好fresh感覺酸酸甜甜又開胃👍🏻✦ 招牌98%惹菌忌廉湯依個湯真係值得推介,d菇連同黑松露係用人手打爛熬出來既,一上枱已經聞到好香!最勁係佢唔會打得太碎你仲咬到粒粒口感,配埋餐包食簡直一流👍🏻✦ 海鮮拼盤 +💰58老公就加錢食海鮮拼盤,包一隻生蠔、3隻太平洋虎蝦、1隻加拿大翡翠螺、2隻澳洲青口。跟餐只係加$58就食到咁多,性價比好高阿😍✦ 香煎虎蝦仁龍蝦汁意大利飯 💰148終於到Main course! 依個risotto飯既口感做到恰到好處,唔太冧又有咬口👍🏻龍蝦汁味道好濃郁,蝦仁數量都多,做到啖啖飯都配隻蝦入口!✦意式輕煎虎蝦蒜片意大利粉 💰98中意濃厚香草蒜味既朋友就要試下依個意粉啦!粉條硬度適中,再配左2隻特大虎蝦仲有沙律菜拌碟,都係一個性價比高既選擇👍🏻✦ Yellow H

✦ 青蘋果沙律

✦ 招牌98%惹菌忌廉湯

✦ 海鮮拼盤 +💰58

✦ 香煎虎蝦仁龍蝦汁意大利飯 💰148

✦意式輕煎虎蝦蒜片意大利粉 💰98

✦ Yellow House& Hot Mocha +💰18&💰25
本身跟餐有咖啡/茶既,但我地中意試新野😂老公見comment 社交平台就可以跟餐+$18叫杯 Yellow House Mocktail好似幾抵喎😍賣相同味道都唔錯,主要係菠蘿同檸檬Mix!而我就叫左杯熱mocha, 係杯有水準既coffee, 最欣賞係佢個杯都係starry night畫🖼️

✦ 士多啤梨奶凍& 雜果慕絲拿破崙 💰78
甜品我地都額外叫多個黎試😋前者係跟餐既所以細細杯,後者有4舊。有d唔同出面既拿破崙,依隻係特別鬆脆,最頂層有🍓同🫐,然後夾住mousse🤩非常有層次,推介!
午餐
  • 海鮮拼盤
2024-03-29 111 浏览
一直都好想來凡高廚房,今日專程約朋友來銅鑼灣午餐同打過靚卡📸一出電梯已經有幾幅特色畫,餐廳以梵高名畫做主題,入到去四周都有梵高作品,仲有好多打卡靚位添,另一邊仲有座鋼琴,店員話平時都有包場活動,有live band表演添🎶🎹🎻🎤枱上連餐墊都係印畫作品👍我地點了2份 Set Lunch 🔸️餐湯一定要選餐廳出名招牌98%惹菌忌廉湯,未飲已經聞到好香,飲落非常濃郁,仲有黑松露味道添🔸️香煎比目魚配洋蔥牛油汁賣相唔錯,比目魚外皮煎到很薄脆,肉質很嫩滑,底層薯蓉超級多,吃哂真係好飽🤭🔸️香煎虎蝦仁龍蝦汁意大利飯蝦仁有6隻算多,米飯軟硬適中,吸收濃郁龍蝦汁很美味😋🔸️甜品士多啤梨奶凍,好滑唔算好甜好啱我🔸️餐飲可點咖啡,茶及花茶選擇整體很喜歡哩度環境,一邊品嚐美食一邊欣賞名畫,食物又唔錯👍 值得再來😍

枱上連餐墊都係印畫作品👍

我地點了2份 Set Lunch
🔸️餐湯

🔸️香煎比目魚配洋蔥牛油汁

🔸️香煎虎蝦仁龍蝦汁意大利飯
蝦仁有6隻算多,米飯軟硬適中,吸收濃郁龍蝦汁很美味😋

🔸️甜品
士多啤梨奶凍,好滑唔算好甜好啱我

🔸️餐飲
可點咖啡,茶及花茶選擇

2024-03-27
  • 香煎比目魚配洋蔥牛油汁
  • 98%野菌忌廉湯
呢間係🚇銅鑼灣屹立多年嘅凡高🖼️藝術主題🎨餐廳,十分之適合大家打卡🤳,多款歐陸菜式質素唔錯,😎而且可以包場搞活動開 party 添!晚市套餐有多款🤩特式菜可以揀,而且包括🇪🇺歐陸式前菜、時日🥣餐湯、甜品🍮同埋餐飲。前菜賣相精緻,餐前包🥖外鬆脆內香軟,時日餐湯🥣係雜菜湯,清新開胃🤤,餐湯加$38可以轉98%野菌🍄忌廉湯。個98%野菌忌廉湯😍佢哋用咗八款不同嘅野菌手工磨💪碎製作而成,而且內含黑松露🥰,味道芳香好有層次!🇮🇹意式馬賽海鮮飯🥘原鍋上枱熱辣辣,而且用料十分豐富,入面有🦐大蝦、帶子、青口等,再用🌊海鮮汁去燴製,飯粒有🤏少少煙韌係傳統 risotto 嘅口感,😋而且好入味好好食!🔥火焰美國 Prime 護心肉🥩牛柳串上枱時再用🥃烈酒點火燒🔥一下佢,好吸引眼球🤩又增添一份酒香。護心肉😍牛柳牛肉味好濃郁,咬落去👍十分之嫩,配埋牛肉燒汁🤤味道更加有層次。伴嘅🧄蒜蓉香草醬薯條🍟亦都好驚艷,蒜香味幾突出又有少少🌿香草同蜜糖嘅香甜,😋啱晒我口味!甜品有🍮奶凍拼柚子卷蛋,個奶凍好濃🥛牛乳香,又滑又甜又好味,柚子卷蛋☺️好清新,香甜得來有少少酸🤤,十分之有驚喜!最後叫埋🍹餐飲,感覺大滿足,佢仲有唔少☺️特

最後叫埋🍹餐飲,感覺大滿足,佢仲有唔少☺️特式菜式都幾吸引,👍絕對可以再來試埋佢哋!
2024-03-22 41 浏览
👨🏻‍🎨凡高廚房 Van Gogh Kitchen由門口裝飾就已經好有feel,餐廳入面掛左好多梵高名畫,次次帶朋友黎都會係咁傾返見過邊d畫。入面重有一個area放左張桌球,係仿照《夜店》呢幅畫既埸境。入面重有好多打卡位。🟡巴馬火腿芝士墨西哥卷 HK$128本身朋友唔係太肚餓,就打算食個墨西哥卷🌯算啦~點知黎到勁大卷🤣卷皮有燒過,入口係碳香味,包左勁多菜菜🥬🥬parma ham🥓🐷幾香,唔hea❣️入面重加左幾種芝士🧀mix埋一齊,呢個時候就知點解要多菜夾埋食🤤Balance得好好唔會太漏💛🧡🟡香煎比目魚配洋蔥牛油汁 HK$168比目魚魚肉處理得唔錯,魚皮煎香,魚肉🐟實得黎係滑的,唔會散曬又有雪味咁👍🏻底下面重有好多好滑的薯蓉😋🥔,唔起薯蓉粒個洋蔥牛油汁就可以令到d薯蓉冇咁heavy,唔覺唔覺就食曬😳🟡+$58/person海鮮冷盤(3隻蝦 2隻青口 1隻生蠔 1隻翡翠螺)🦐🦐🦐夠大隻易起殼新鮮,蝦肉彈牙gdgd,蝦膏鮮味唔腥❣️生蠔🦪鮮甜無金屬味,唔會用鹽水去洗蠔,唔死咸❣️翡翠螺肉🐚都大粒。青​口就普普。
👨🏻‍🎨凡高廚房 Van Gogh Kitchen

🟡巴馬火腿芝士墨西哥卷 HK$128
卷皮有燒過,入口係碳香味,包左勁多菜菜🥬🥬
parma ham🥓🐷幾香,唔hea❣️
Balance得好好唔會太漏💛🧡

🟡香煎比目魚配洋蔥牛油汁 HK$168
底下面重有好多好滑的薯蓉😋🥔,唔起薯蓉粒

🦐🦐🦐夠大隻易起殼新鮮,蝦肉彈牙gdgd,蝦膏鮮味唔腥❣️
以前在荷蘭旅遊的時候曾經到訪梵高藝術館🎨個人挺喜歡他的畫作的最近得知香港具有一家以梵高的畫為主題的餐廳走進餐廳一瞬間帶我回到荷蘭🇳🇱回想當時看過的名畫講遠了~這間餐廳的佈置挺有特色除了有梵高最有名的畫作例如夜空、向日葵等,裝修也很有古典特色一進門還有很大張桌球桌,適合與三五知己過來吃完飯再玩一玩‣ 海鮮酥皮盒 中間是黑魚子、蛋黃醬、蝦和洋蔥口感豐富,挺特別的‣ 餐包‣ 98%野菌忌廉湯(+38)|俄羅斯雜菜湯兩者會相比比較喜歡野菌忌廉湯每一口都能吃出菇,口感豐富~‣ 意式馬賽海鮮飯🥘 ($278)海鮮飯有很多隻青口,還有虎蝦和帶子米飯是比較掛汁的rissotto海鮮汁很濃郁令我回想當年在威尼斯吃飯的感覺😝‣ 燒美國豬肋骨配燒烤汁伴薯角 ($288)豬肋骨的肉夠軟身,份量也挺多的薯條是配蒜蓉香草醬屬於比較濕潤型的薯條,以前未試過的口感,有新鮮感🫶🏻‣ 梳乎厘 (+$48)梳乎厘份量很大,中間非常鬆軟鬆軟到口感像泡泡‣ 心太軟|朱古力雪糕 (+$48)一打開就有濃郁的朱古力醬流出來蛋糕本身外脆內軟,濕度適中,好吃😋‣ 玫瑰茶|檸檬茶餐茶除了可以選擇常見的咖啡或檸檬茶也可以選擇茉莉花茶或者玫
以前在荷蘭旅遊的時候曾經到訪梵高藝術館🎨
個人挺喜歡他的畫作的

最近得知香港具有一家以梵高的畫為主題的餐廳
走進餐廳一瞬間帶我回到荷蘭🇳🇱
回想當時看過的名畫

講遠了~
這間餐廳的佈置挺有特色
除了有梵高最有名的畫作
例如夜空、向日葵等,裝修也很有古典特色
一進門還有很大張桌球桌,
適合與三五知己過來吃完飯再玩一玩

‣ 海鮮酥皮盒
中間是黑魚子、蛋黃醬、蝦和洋蔥
口感豐富,挺特別的

‣ 餐包

‣ 98%野菌忌廉湯(+38)|俄羅斯雜菜湯
兩者會相比比較喜歡野菌忌廉湯
每一口都能吃出菇,口感豐富~

‣ 意式馬賽海鮮飯🥘 ($278)
海鮮飯有很多隻青口,還有虎蝦和帶子
米飯是比較掛汁的rissotto
海鮮汁很濃郁
令我回想當年在威尼斯吃飯的感覺😝

‣ 燒美國豬肋骨配燒烤汁伴薯角 ($288)
豬肋骨的肉夠軟身,份量也挺多的
薯條是配蒜蓉香草醬
屬於比較濕潤型的薯條,
以前未試過的口感,有新鮮感🫶🏻

‣ 梳乎厘 (+$48)
梳乎厘份量很大,中間非常鬆軟
鬆軟到口感像泡泡

‣ 心太軟|朱古力雪糕 (+$48)
一打開就有濃郁的朱古力醬流出來
蛋糕本身外脆內軟,濕度適中,好吃😋

‣ 玫瑰茶|檸檬茶
餐茶除了可以選擇常見的咖啡或檸檬茶
也可以選擇茉莉花茶或者玫瑰花茶🌹

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
餐廳裝修很有特色,真的跟外面是兩個世界☺️
餐廳播放著英文歌,看著梵高的畫,吃著意大利菜
一秒就進入了歐洲的世界了🌍

💰Total: $792 ($396pp 已包括10%服務費)
📍凡高廚房|@vangoghkitchen
銅鑼灣軒尼詩道451-457號勝華樓2樓B室

🚩更多同類餐廳 #foodstep_西餐
🚩更多同區餐廳 #foodstep_銅鑼灣

⊂ 喜歡我的分享就收藏、點讚、關注吧❤️⊃
📣想看更多美食推介 ☞ Follow @ourfoodstephk_

2024-03-01 1108 浏览
今日朋友帶左我去一間係銅鑼灣開左17年嘅樓上舖西餐廳凡高廚房🎨一行入餐廳已經見到好多凡高嘅作品,連枱上餐墊都係畫作,好靚💯仲有啲打卡位我地點左兩個set lunch🥗 餐前沙律,青蘋果片🍏好清甜,沙律菜新鮮,黑醋汁帶啲酸甜好開胃餐湯係店內岀名嘅招牌98%惹菌忌廉湯,忌廉湯飲落好濃香菌味道,好smooth,仲有啲黑松露香味,十分好飲🥩美國頂級西冷沙律配柚子醋沙律汁西冷扒上菜望落好豐富,份量好多,已經切好哂,西冷食落好有牛香味道,肉質軟腍,黑椒味道唔會太辣,成數廚師控制得好好💯🐟 香煎鱸魚配中東米沙律鱸魚present得好靚,兩大邊鱸魚煎得好香脆,魚肉好厚又好嫩滑冇魚腥味,有dill草嘅清香,旁邊有小小忌廉汁,帶小小鹹味增加左鱸魚嘅香味,中東米沙律口感煙韌,食落唔乾,有小小酸味,喜歡旁邊有小小紅椒粉令到層次更豐富💯甜品🍓士多啤梨慕絲,味道唔太甜,奶香味同士多啤梨醬配搭得剛好👍🏻我同朋友清哂所有食物,都大讚環境、食物同服務都好好,一個食得好愜意嘅午餐

我地點左兩個set lunch

• 士多啤梨慕絲
  • 美國頂級西冷沙律配柚子醋沙律汁
  • 香煎鱸魚配中東米沙律
2024-02-28 154 浏览
2月14 嘅慶祝想去間特色啲嘅餐廳,話說係open rice 訂檯,落訂之後whatsapp通知餐廳,當時無人講過當晚只有情人節套餐,沒有a la cart menu🥲但指定的套餐基本上都冇乜得選擇,主菜只得三款。好彩我同男友都冇對個啲食物敏感,樣樣都食到 。當晚都8 成滿,所以都坐得幾逼下…. 可能係節日關係啦… 啲野有啲唔統一 。一開始送champagne,原來係可以揀紅/白酒,不過都係冇人同我哋講過,直接送上 。只係我見到第二個Staff serve隔籬枱就知道有得揀😅頭盤&湯都ok,有鵝肝多士😁煎得幾香 。不過個主菜出哂事,牛扒本來想要五成熟,但係一切開已經係well done ….😭為免破壞氣氛,都係食完就算啦 。相比起另一份意粉係唔錯,幾有嘰勁 。最後甜品係雪糕,都係正常嘅 。
當晚都8 成滿,所以都坐得幾逼下….
頭盤&湯都ok,有鵝肝多士😁煎得幾香 。
最後甜品係雪糕,都係正常嘅 。
-估唔到鬧市中都有一個梵高廚房,門口已經有好多擺設,仲有可愛嘅鸚鵡🦜。入面店舖雖然細細,但裝修超華麗,優雅嘅古典玫瑰燈飾,配合梵高最出名嘅名作,例如向日葵、星夜.....完全投入梵高的夢幻世界。🆅🅰🅽 🅶🅾🅶🅷'🆂 🅻🆄🅽🅲🅷凡高廚房午宴sᴇᴛ ʟᴜɴᴄʜ加$18套餐:可享有一款(沙律/餐湯/餐飲/甜品)加$38套餐:可享有以下全部(沙律 + 招牌 98%惹菌忌廉湯+餐飲+甜品)sᴀʟᴀᴅ沙律以🥗黑醋配搭,增加少少酸味,沙律菜都算新鮮,仲加上爽口嘅青蘋果。sᴏᴜᴘ98%惹菌忌廉湯超級惹味的野菌湯,超級濃郁入面充滿野菌碎碎,入口creamy,幾好飲!ᴍᴀɪɴ海鮮龍蝦汁意大利飯 $148
ʀɪsᴏᴛᴛᴏ ᴡɪᴛʜ sᴇᴀғᴏᴏᴅ ɪɴ ʟᴏʙsᴛᴇʀ超級濃郁嘅龍蝦湯味,意大利飯偏硬身但好有咬口,入面都好多海鮮,有八爪魚、墨魚......配合本身充滿鮮味嘅龍蝦湯,整體味道好配合,調味亦都恰當。🥩美國頂級西冷沙律配柚子醋沙律汁 $188
 ᴜsᴀ ᴘʀɪᴍᴇ sɪʀʟᴏɪɴ ᴡɪᴛʜ ʏᴜᴢᴜ sᴀᴜᴄᴇ sᴀʟᴀᴅ 西冷肉味香濃,以簡單黑椒和鹽調味,呢個係sᴇᴛ ʟᴜɴᴄʜ所以厚切西冷配搭非

🆅🅰🅽 🅶🅾🅶🅷'🆂 🅻🆄🅽🅲🅷

98%惹菌忌廉湯

ᴍᴀɪɴ
海鮮龍蝦汁意大利飯 $148

🥩美國頂級西冷沙律配柚子醋沙律汁 $188

西冷肉味香濃,以簡單黑椒和鹽調味,呢個係sᴇᴛ ʟᴜɴᴄʜ所以厚切西冷配搭非常開胃嘅柚子醋沙律🥗,本身前菜已有沙律,如果可以改配薯菜就更ᴘᴇʀғᴇᴄᴛ。

甜品
草莓🍓奶🥛凍
小小士多啤梨同藍莓鋪面,奶凍好嫩滑,混合士多啤梨醬一齊食ʏᴜᴍᴍʏ!ლ(╹◡╹ლ)

⭐️呢度環境真係佈置得好優雅,完全配合返梵高嘅畫作,食物都好精緻,味道亦都不錯,份量對我來講啱啱好,如果比較大食嘅男生要點多一份餐點先夠飽。

服務方面都好好,當日得一個侍應,但係佢都好樂意幫客人影相留念。📸

呢度仲有好多精品可以選購,如果你都喜歡梵高嘅畫作,一定要過嚟呢間餐廳享受一下,呢度仲適合一大班朋友開party!
  • 美國冰鮮純天然頂級西冷沙律配柚子醋沙律汁
2024-02-21 43 浏览
凡高廚房位於銅鑼灣,是一家以凡高主題背景佈置的餐廳,帶給食客們一種別具一格的用餐體驗。在這裡不僅可以品嚐到精緻美味的菜餚,還能夠感受到濃厚的藝術氛圍。晚宴套餐是首選,價格合理且豐盛。在+$38的升級選項中,選擇了轉98%野菌忌廉湯作為開胃湯。這碗湯散發著濃郁的野菌香氣,質地綿密滑順,入口即化。每一口都能感受到野菌的鮮甜味道,給人一種溫暖的感覺!蕃茄牛油果多士沙拉色彩繽紛,新鮮的蕃茄和濃郁的牛油果完美融合,給人一種清新的口感。多士的酥脆口感與沙拉的鮮嫩口感形成了有趣的對比,讓人愛不釋手。主菜是香煎勺草格陵蘭比目魚柳伴白豆牛油檸檬忌廉汁。這道菜的魚柳經過精心煎烤,外酥內嫩,肉質鮮嫩多汁。伴隨著白豆牛油檸檬忌廉汁,這道菜的口感更加豐富。檸檬的酸爽與牛油的香濃相互融合,加上脆炸的薯條,帶來一種獨特的風味。甜品方面品嚐了檸檬蛋捲和草莓奶凍。檸檬蛋捲酸甜的檸檬味道令人陶醉。而草莓奶凍則帶來一絲清涼,口感滑順,完美收尾。除晚宴套餐,還點了健康套餐。挪威雪蟹田園沙拉是這道套餐的第一道菜,新鮮的雪蟹肉質鮮嫩,搭配蔬菜的清爽口感,令人心曠神怡。俄羅斯野菜湯,湯底鮮香濃郁,野菜的自然甜味彰顯出來,讓人回味無

俄羅斯野菜湯,湯底鮮香濃郁,野菜的自然甜味彰顯出來,讓人回味無窮。

意式輕煎虎蝦紐西蘭牛柳粒蒜片意大利粉是健康套餐的主菜。虎蝦鮮嫩彈牙,牛柳粒鮮嫩多汁,配上蒜片和意大利粉,帶來了濃郁的義式風味,讓人垂涎欲滴。

最後Natvia法式焦糖燉蛋作為健康套餐的甜點。這道甜點淡雅而不膩,焦糖的香甜與蛋黃的柔滑完美結合,帶來一種口感上的享受。

在用餐過程中,搭配了日本伯爵茶,並添加了一點薰衣草提升香氣。清香怡人,帶著淡淡的花香,使整個用餐體驗更加愜意。

除了菜品的精緻美味,凡高廚房的環境設計也值得一提。餐廳充滿了凡高的藝術元素,從牆上的畫作到桌上的裝飾品,處處都散發著藝術氛圍。這種獨特的背景佈置為用餐增添了一份特殊的情境感。無論是晚宴套餐還是健康套餐,每道菜品都展現了廚師們的精湛技藝和對食材的堅持。同時,餐廳的環境設計也讓用餐者能夠在藝術氛圍中享受美食。

仲有正餐包!