2019-02-27 59 浏览
旺角不乏美食,可以講十步內必有可嘗之物。今日比這間初心冰室的招牌找著了眼球, 便走進嘗嘗依到既餐包都好食同出邊既唔同奉送忌廉湯+$10轉左酥皮忌廉湯酥皮配上忌廉湯是完美配搭, 酥香脆皮沾上忌廉湯可說是一流👍🏻烤美國穀鉰西冷牛扒配黑松露野菌汁 配意粉$88例牌Menu有牛扒必點, 以石板般的碟子上菜, 牛排肉汁顯得更亮麗,牛排叫了七成熟肉汁濃郁, 配上黑松露野菌汁非常有風味。伴以小量蔬菜, 可以清清口腔又帶點健康。 香煎挪威三文魚扒配香草忌廉汁 配意粉$88三文魚煎得外表香脆, 大大塊有足夠的分量配上意粉剛剛好。 黑牛+$10朱古力雪糕加可樂,雪糕可以食到一粒粒的朱古力碎在內, 特別喜歡。 加上可樂, 飲起黎味道有點小時的情懷。咸檸七+$10咸檸檬醃得夠時間, 使檸檬透析了那種咸檸檬獨特的味道。 當然與七喜更是絕配。

依到既餐包都好食同出邊既唔同

奉送忌廉湯+$10轉左酥皮忌廉湯

烤美國穀鉰西冷牛扒配黑松露野菌汁 配意粉$88

烤美國穀鉰西冷牛扒配黑松露野菌汁

香煎挪威三文魚扒配香草忌廉汁 配意粉$88
三文魚煎得外表香脆, 大大塊有足夠的分量配上意粉剛剛好。

香煎挪威三文魚扒配香草忌廉汁

黑牛
咸檸七
  • 酥皮忌廉湯
2019-02-27 41 浏览
今晚同媽媽過咗嚟旺角行街,晚餐要醫肚嘅時間諗起之前食過一間冰室唔錯,就決定帶媽媽去試吓!我要咗個香煎三文魚扒配薯菜($88)媽媽就要咗個蟹肉蜆肉忌廉汁天使麵($72)套餐可以加$25要一份小食,三選二要咗芝士焗西蘭花同蜜糖單骨雞翼。雞翼嘅粉漿較厚,但係屬於細隻雞翼,肉質好嫩!西蘭花就偏淋,用左白汁焗,芝士唔多,但奶香味濃。我嗰份香煎三文魚扒,薯角嘅份量都多,但嗰隻薯仔就唔係好粉!三文魚扒比較薄身,食落有啲dry,但淋上忌廉汁後剛好,而且多左份奶香!三文魚皮煎得香脆,好似食緊炸魚皮咁,我自己鍾意食嫩滑肉質,所以就唔太啱口味!反而媽媽個天使麵做得幾出色!忌廉汁唔會太杰身,食落滿滿奶香又唔膩,食到底都仲有醬汁,一D都唔會dry!蜆肉雖然細細隻,但好鮮甜,份量都唔少!啖啖麵都會食到鮮蟹肉絲,唔係蟹柳😛面層仲鋪左少少芝士,搞到我忍唔住偷食咗媽媽嗰份><!!!後尾仲帶多咗個葡汁炒蔬菜($48),但呢個應該唔係炒嘅,似係焗蔬菜比較多。蔬菜有椰菜花、西蘭花、洋蔥、青紅椒、蘑菇同蘆筍,種類都算多。但上次食花生味重啲,今次就比較淡!套餐呢個價錢包餐湯餐包都算合理,麵包同湯都係水準之上。蔬菜
我要咗個香煎三文魚扒配薯菜($88)
媽媽就要咗個蟹肉蜆肉忌廉汁天使麵($72)

雞翼嘅粉漿較厚,但係屬於細隻雞翼,肉質好嫩!
西蘭花就偏淋,用左白汁焗,芝士唔多,但奶香味濃。

套餐呢個價錢包餐湯餐包都算合理,麵包同湯都係水準之上。
蔬菜湯酸甜味濃,又唔油👍🏻
如果塊三文魚扒唔好煎到太over,我會更喜歡😊
2019-02-26 23 浏览
We arrived this restaurant at 7:30 today and we had to wait to be seated. It shows the popularity of it is apparent. we ordered two dinner sets and they also have some promotion going on which makes it more affordable for its quality of food both sets came with bread and soup, which we can pick mushroom cream or vegetable soup. We both liked the vegetable soup more but the mushroom soup wasn’t bad. We also added an additional snack of chicken wings and cheese 🧀 with broccoli 🥦! It was super deli
both sets came with bread and soup, which we can pick mushroom cream or vegetable soup. We both liked the vegetable soup more but the mushroom soup wasn’t bad. We also added an additional snack of chicken wings and cheese 🧀 with broccoli 🥦! It was super delicious and I would definitely recommend it for an extra touch in the meal.
first dish was ordered was the steak with rice/pasta. The steak was juicy and big, perfect for a hungry man.
second we ordered the angel hair pasta in cream sauce. It was the most delicious pasta I’ve ever had in this price range.
overall quality was good and I can tell why they’re always filled with people now. Recommend!
  • 奇尊炸雞中翼
  • 煙三文魚蜆肉忌廉天使麵
2019-02-25 21 浏览
呢間餐廳收藏左好耐,一直都好想試,今日喺旺角拎完野終於下定決心入咗去😂⭐️鵝肝牛柳 $138鵝肝一直係我至愛,所以一見到就即刻叫咗,$138有鵝肝牛柳係超抵,但係性價比估唔到係咁高。鵝肝外脆內軟,油脂香遍布成個口腔,但如果切厚啲更加正。牛柳叫左五成熟,火候煎得啱啱好,皮香,入邊好嫩,仲keep到粉紅色,又保存到肉汁。完全係out of expectation⭐️香煎肉眼扒配蘆筍 $158雖然唔厚,但肉汁好多,牛味好香濃,雖然唔算好生,但都唔會好鞋口或者硬,配菜既西蘭花都好香 但唔油膩。

⭐️鵝肝牛柳 $138

⭐️香煎肉眼扒配蘆筍 $158
2019-02-21 54 浏览
同個friend行完金魚街,夜晚嚟咗依間西餐廳到食,又幾好喎。好在嗰日比較早食飯,如果唔係要等位嘅就係我哋。同朋友都帶咗dinner set,包左嘢飲,麵包,餐湯,主菜同埋小甜品。凍檸茶唔記得咗嗌少甜,好在呢度正常嘅凍檸茶都唔會太甜,剩係得糖水咁樣。個杯都幾特別,好少見用依種杯。麵包個麵包有幾盞鬼,本來以為係牛油餐包,點知唔係。本身又以為咁嘅樣,係啲西餅,點知又唔係。特別嘅係依塊麵包上邊嘅紅色,細細塊,原來係類似煙肉嘅東西,第一次係典型西式茶餐廳食到。雜菜湯典型嘅羅宋湯,正正常常。烤美國穀飼西冷扒配黑松露野菌汁我揀咗配意粉,五成熟。個扒都整得幾好,亦都符合五成熟。睇相嘅話就知道塊扒都幾靚仔,切開佢,見到有少少紅色但冇血水。旁邊都有啲椰菜花同西蘭花做伴碟,仲有一粒車厘咖。無論點汁食或者唔點汁食,都好味。甜品總結:喺太子地段來講,呢個價錢都算合理,仲要齊晒咁多嘢食,一定夠飽,其實本身仲想加蒜蓉田螺,但sold out,希望下次黎會有啦。

凍檸茶

麵包

雜菜湯

典型嘅羅宋湯,正正常常。

烤美國穀飼西冷扒配黑松露野菌汁配意粉

甜品
甜品

烤美國穀飼西冷扒配黑松露野菌汁配意粉
2019-02-19 57 浏览
旺中附近好多人食既冰室😳午餐時間都坐滿曬人!午餐L2.豬扒拼司華力腸 ($49)配意粉!多醬汁系列。豬扒都大塊!重有半條司華力腸tim !係抵食之選! 配燒汁甜甜地!意粉都唔會太硬岩岩好🤝午餐L8.古法藥膳雞湯米($62)有杞子,木耳,紅棗同冬蟲草!米粉夠林,雞件都有好多件👍🏻👍🏻👍🏻 個湯底都唔錯既藥材味😆好似好補身咁!布紅棗岩曬女士為每個月準備🤝☺️黑牛(+$10) 可樂+朱古力雪糕雪朱古力咖啡(+$12) 款朱古力雪糕入面都朱古力碎粒粒😎👍🏻驚喜位!都算幾濃既朱古力味😆😆😆奇尊炸雞中翼🤤🤤🤤($68)無骨雞翼入面係磨蘑加芝士🥳外脆既雞皮!雞肉多汁又夠滑☺️重點重點重點入面爆多軟心芝士!味道一流🥳 層次豐富🤤
旺中附近好多人食既冰室😳

午餐時間都坐滿曬人!

午餐L2.豬扒拼司華力腸 ($49)

午餐L8.古法藥膳雞湯米($62)

有杞子,木耳,紅棗同冬蟲草!
米粉夠林,雞件都有好多件👍🏻👍🏻👍🏻

黑牛(+$10) 可樂+朱古力雪糕
雪朱古力咖啡(+$12)

奇尊炸雞中翼🤤🤤🤤($68)
無骨雞翼入面係磨蘑加芝士🥳外脆既雞皮!

2019-02-18 48 浏览
一朝早做完運動,午餐都想食得豐富啲。於是諗起之前嚟過呢間初心冰室,佢嘅鵝肝拼牛柳,比起好多食牛扒嘅餐廳都仲要出色,於是乎心思思又再嚟食。今日有啲肚餓,於是乎同女朋友兩個人叫咗兩個午餐,再加多一個鵝肝拼牛柳。自己好鍾意食酸野,飲親通常都係羅宋湯,貪佢有啲菜又有少少酸味係一個開胃嘅選擇。鵝肝拼牛柳好快就上枱,見到個鵝肝煎到脆卜卜咁,一切落去就覺得外脆內軟,好想一啖放入口度食。果然冇令人失望,鵝肝嘅油脂浸透整個口腔,油香久久不散。而牛柳亦都係煎到外面脆,而裏面係粉紅色嘅肉,五成熟剛剛好,完全唔會太生或者太老。呢個咁美味嘅鵝肝拼牛柳都只係$138 ,真係好抵食架。另外個午餐雞扒拼薯菜都好好味,個雞皮煎到脆卜卜,一向都唔食海南雞雞皮的我都忍唔住食咗三份一塊皮。最後飲咗個雪糕朱古力咖啡,雪糕裏面有朱古力碎配合咖啡嘅香味,又係一令人滿足嘅午餐。

鵝肝拼牛柳

黑椒雞扒意粉
雪糕朱古力咖啡
龍利柳意粉
2019-02-17 19 浏览
平時經過呢間初心冰室都要排隊~今日搵嘢食時咁啱見到唔洗排~所以就衝咗入咗去食~原本諗住佢只係裝修得比普通茶餐廳靚少少味道應該都係茶餐廳質素咁~點知又唔係喎~食物味道又唔錯喎~我叫咗 香煎帶子露荀闊麵~賣相吸引,帶子煎到好靚仔~意粉汁帶有露荀味~味道不錯~香煎鵝肝牛肉芝士漢堡好大份,牛肉好厚,上面放咗鵝肝,可惜咸咗啲,小咗片蕃茄同生菜中和薯菜夠脆,唔會好快林咗~西冷扒配黑松露汁~朋友話好好味,好快就K.O.咗蟹肉拼蜆肉配忌廉汁天使麵試咗小小天使麵好正~好creamy好滑~套餐加25蚊可要2款小食~芝士焗西蘭花,超多芝士,熱辣辣食一流蜜汁炸單骨雞翼,甜甜哋,炸得剛好單骨易食整體上都幾好食~係有水準嘅冰室~
平時經過呢間初心冰室都要排隊~
今日搵嘢食時咁啱見到唔洗排~
所以就衝咗入咗去食~

原本諗住佢只係裝修得比普通茶餐廳靚少少

味道應該都係茶餐廳質素咁~

點知又唔係喎~食物味道又唔錯喎~
我叫咗 香煎帶子露荀闊麵~

賣相吸引,帶子煎到好靚仔~
意粉汁帶有露荀味~味道不錯~

香煎鵝肝牛肉芝士漢堡
好大份,牛肉好厚,上面放咗鵝肝,
可惜咸咗啲,小咗片蕃茄同生菜中和
薯菜夠脆,唔會好快林咗~

西冷扒配黑松露汁~
朋友話好好味,好快就K.O.咗

蟹肉拼蜆肉配忌廉汁天使麵
試咗小小天使麵好正~好creamy好滑~

套餐加25蚊可要2款小食~
芝士焗西蘭花,超多芝士,熱辣辣食一流
蜜汁炸單骨雞翼,甜甜哋,炸得剛好單骨易食

整體上都幾好食~係有水準嘅冰室~
  • 香煎帶子露荀闊麵
  • 蟹肉拼蜆肉配忌廉汁天使麵
Happy Friday就梗要出街食飯抖一抖,揀間"冰室",諗住實惠價格地享受晚餐,見門面幾懷舊,在旺角的食街注場,再加晚市8折,是吸引原因之一裝修用上很多懷舊元素,令冰室增添懷舊氣氛食物以西式為主,價錢實惠,亦有追加小食優惠,仲有8折,可惜當晚沒有田螺焗薯蓉,稍稍有點失望烤美國榖飼西冷牛扒配黑松露野菌汁,配薯菜,7成熟啱啱好,西冷整得𣺉身帶牛香,㸃埋個汁好滿足蟹肉蜆肉忌廉天使麵,說是冰室出品,但做成西餐廳水準,外觀、擺盤同味道也是超水準級,有蟹肉及蜆肉外,配菜也毫不吝嗇,三色椒、翡翠苗丶薄片芝士🍄類都豐富於一碟中,天使麵煮得爽身,就我個人十分喜歡~香煎帶子蘆筍寬條麵,帶子煎得啱啱好,配上蘆筍味道清新,係廚師推介鵝肝芝士牛肉漢堡,牛肉漢堡煎得肉嫩多汁,而且厚厚一塊牛堡,配上一大片鵝肝,同時食到兩種好西,而且貼心配上酸瓜,以作中和其油膩感,配菜薯仔角同個包都焗得夠香脆,整個吃完的話,都非常飽餐湯有紅湯同白湯選擇,而個餐包就比較特別,係堤子加紅莓嘅四方包,相信熱食會更好味晚餐係包餐飲同埋甜品㗎,而甜品就係黑芝麻雪米糍叫晚餐或特定主菜可以追加$25兩款小食,但當晚田螺焗薯蓉已經賣晒,所以我哋
裝修用上很多懷舊元素,令冰室增添懷舊氣氛
晚餐係包餐飲同埋甜品㗎,而甜品就係黑芝麻雪米糍
叫晚餐或特定主菜可以追加$25兩款小食,但當晚田螺焗薯蓉已經賣晒,所以我哋追加左單骨蜜糖雞翼同埋白汁焗西蘭花,雞亦有水準,好脆同好香蜜糖甜,西蘭花配百汁好食又夠爽,火候控制得宜。今晚食咗一間冰室價錢,扒房質素嘅西式晚餐。絕對可以在encore~
  • 蟹肉蜆肉忌廉天使麵
  • 鵝肝芝士牛肉漢堡
  • 香煎帶子蘆筍闊麵
  • 蜜糖單骨雞翼
2019-02-15 18 浏览
撞正情人節,就算一早BOOK定,都預咗要等,因為一去到就FULL HOUSE,店外亦已有一條WALK-IN人龍喺門口等位時,好在可以睇吓電視上播嘅宣傳片段,知定有乜嘢食 等位時間比預期中短,都好快有得入座裡面裝修都唔錯,幾有特色,連餐枱都好獨特,有啲好似瓷磚嘅花紋如果啲位可以闊落啲有多少少空間就更好雖然係情人節,不過同男友無叫節日餐,都係order返一般set dinner我點咗羊扒跟薯菜先嚟餐湯+一口餐包,味道比較尋常,不過雜菜湯勝在酸味夠夠醒胃 主菜上枱,擺盤賣相唔錯薯角份量多,但如果可以多啲蔬菜會好啲有好少食嘅黃茄子,不過食落同普通紫皮茄子無咩分別羊扒肉質幾嫩,好易切,生熟度啱晒我心意,羶味比較重,不過我鍾意點埋跟碟醬汁,又係另一種食法,不過味道都OK 雖然當晚餐廳好FULL,但職員都好有效率,亦KEEP到一定服務質素,餐廳位置方便,有興趣嘅朋友可以去試吓~

撞正情人節,就算一早BOOK定,
都預咗要等,因為一去到就FULL HOUSE,
店外亦已有一條WALK-IN人龍

喺門口等位時,好在可以睇吓電視上播嘅宣傳片段,
知定有乜嘢食

等位時間比預期中短,都好快有得入座

裡面裝修都唔錯,幾有特色,
連餐枱都好獨特,有啲好似瓷磚嘅花紋
如果啲位可以闊落啲有多少少空間就更好

雖然係情人節,不過同男友無叫節日餐,
都係order返一般set dinner
我點咗羊扒跟薯菜
先嚟餐湯+一口餐包,
味道比較尋常,不過雜菜湯勝在酸味夠夠醒胃
雜菜湯

主菜上枱,擺盤賣相唔錯

薯角份量多,但如果可以多啲蔬菜會好啲
有好少食嘅黃茄子,不過食落同普通紫皮茄子無咩分別

羊扒肉質幾嫩,好易切,生熟度啱晒我心意,
羶味比較重,不過我鍾意
點埋跟碟醬汁,又係另一種食法,不過味道都OK

雖然當晚餐廳好FULL,但職員都好有效率,
2019-02-14
2019-02-14 39 浏览
啱啱行完金魚街諗住搵嘢食,見到間嘢個名幾得意,又咁啱想食西餐,就二話不說拉咗我朋友入去食。餐廳嘅裝修都幾特別,牆身都掛上同交通有關係嘅裝飾。分別嗌咗兩份晚餐,有餐湯、主菜同埋飲品。首先上枱嘅係酥皮餐湯。 見餐湯加十蚊就有得升級做酥皮,就當然要試下。酥皮係啱啱焗好嘅,所以上枱嘅時候都仲好暖。酥皮嘅牛油比例好好,上枱已經聞到好香嘅酥皮味,而且仲好脆。芝士焗西蘭花+蜜汁炸單骨雞翼只係需要加25蚊就可以換購小食,所以就嗌咗一份當係餐前小食。單骨雞翼食落真係好方便。香草芥末籽燒紐西蘭羊扒配燒汁估唔到呢度都食到咁精緻嘅羊扒,羊扒嘅表面煎得好香脆,既唔會有燶,而且食落亦都好脆口同唔會有好大羶味。烤美國穀飼西冷扒配黑松露野菌汁西冷扒揀咗三成熟。餐廳亦都處理得好好,既唔會太生,又保留到西冷扒嘅肉汁,食落肉質亦都好鮮嫩,完全唔會有太老嘅感覺。白牛同行朋友嗌咗杯白牛,恕我孤陋寡聞,原來白牛就係七喜配雲呢拿雪糕。 都比較少見有餐廳提供呢款嘢飲。食到最後,原來仲有雪糕糯米糍作甜品,為呢餐晚餐畫上完美句號。

餐廳嘅裝修都幾特別,牆身都掛上同交通有關係嘅裝飾。

分別嗌咗兩份晚餐,有餐湯、主菜同埋飲品。

芝士焗西蘭花+蜜汁炸單骨雞翼

香草芥末籽燒紐西蘭羊扒配燒汁

白牛

2019-02-13
  • 白牛
  • 酥皮忌廉湯
2019-02-14 17 浏览
話晒都仲係新年,今次長征吃點好的,去初心冰室。平時食完飯經過都會見到有人等位,今晚一到7點冰室就差不多坐滿了。還好我很早來,有卡位座。看見每枱都有人點羊扒、西冷扒。賣相相當吸引,份量對我來說很多。新年吃得太多,所以我忍囗點了個沙律。黑醋汁煙鴨胸沙律,$68。餐湯轉酥皮加$10。加$25/$10還有小吃,但獨食的我沒有要。酥皮忌廉湯比較清淡,但酥皮鬆脆可口,配合著湯吃,彌補了忌廉湯的不完美。而沙律就很合我口味。黑醋汁不會過多,剛好用來提升沙律菜的鮮美。煙鴨胸嫩滑,大大件厚切有口感。這個餐還有餐飲、餐包和甜品(一粒雪米糍)。已經吃得飽飽。
話晒都仲係新年,今次長征吃點好的,去初心冰室。

這個餐還有餐飲、餐包和甜品(一粒雪米糍)。已經吃得飽飽。

2019-02-12
$85.8 (晚餐)
2019-02-14 16 浏览
今天在旺角做嘢,六點多左右的收工,一邊搵嘢食一邊睇到這間很型格的餐廳,看見他們晚餐在做全單八折。就入去試吓,發覺整個餐廳嘅環境同埋餐牌都很有心思。這個餐廳的食物一定很有質素。由於今日一個人有啲肚餓嘅關係。就點了好一點大一點的晚餐。最後揀咗波士頓龍蝦配牛柳。這個聽落去很豪華的晚餐都不用$200,還真的算是公道。牛扒來的時候放在一個精緻的石板上,裏面有薯菜整齊的排列起來。吃下去牛扒軟熟多汁,我點的是7成熟,生熟程度啱啱好,龍蝦也很好味,薯菜配埋醬汁真是一個很滿足的晚餐。

2019-02-14 20 浏览
去始創買完野, 西洋菜街一向多平靚正野食, 本想去食米線, 見對面呢間初心的裝修幾型, 晚餐多選擇又抵食, 就不自覺地入咗去坐張卡位晚餐$68起有交易的沙律,就萛係羊扒都係$98仲包湯及餐飲... 另一個牌show晚市全單八折, 又有得諗, 因為其他扒, 飯, 意粉, 小食都仲有好多選擇睇完個餐牌, 有幾樣都有鵝肝, 價錢仲好抵食, 最終我叫左a la cart 的鵝肝鴨肉焗特色飯同埋白酒香草忌廉煮青口先上白酒香草忌廉煮青口; 青口煮得剛好, 嫩滑唔老好緊要, 個白汁夠晒味, 其實如果配包都不錯...再來個熱辣辣剛焗好便上枱的鵝肝鴨肉焗特色飯; 好香又靚仔, 但點解唔見有鵝肝既? 哈哈, 原來好細心咁另碟上, 客人想點食都得~ 意外地個焗飯有驚喜! 個汁似葡汁但更濃更香, 帶出鴨肉特別的香味, d飯係實實地既, 我忌唔住清晒佢... 鵝肝係意料之內, 咁既價錢我覺得好抵食囉....最後叫左杯雪糕咖啡, 大大杯又好味, 增磅之好選擇~

白酒煮青口

鵝肝鴨肉焗特色飯
鵝肝  (鵝肝鴨肉特色飯)

最後叫左杯雪糕咖啡, 大大杯又好味, 增磅之好選擇~

小的係附近返工,閒時返工放工都會出街食午飯晚飯。之前經過見到佢地餐牌已經有興趣,今日本身食開個間收左爐就去呢間試下啦。我叫左個 $52 芝士焗蘑菇三文魚飯(本身想意粉既,點知落單個陣侍應無問,我又唔記得講就算啦)。送湯同野飲,呢啲都大同小異無咩特別唔講。個飯黎到我真係無晒食慾,其實賣相係無問題,但係啲三文魚得3-4粒(好似出面食小販和牛粒個隻size),蘑菇都係得3片,白汁面係有芝士可以拉絲既。啲飯有蛋碎但我覺得似撈唔似炒,因為啲飯完全無味。跟住啲侍應不停大聲傾計講今晚不如一齊去花市,其實傾計無咩問題不過我唔想知😂可唔可以細聲啲🤫總結:食物質質同服務都好一般,可以揀其他。
小的係附近返工,閒時返工放工都會出街食午飯晚飯。
送湯同野飲,呢啲都大同小異無咩特別唔講。

總結:食物質質同服務都好一般,可以揀其他。