2019-08-02 483 浏览
同媽媽食梗係要食中菜啦 !飲下茶慢慢傾 ,講真!出咗嚟做嘢又有幾可得閒同媽媽認真食吓飯傾下計!之前媽媽聽收音機嘅時候都有聽到阿蘇介紹呢間餐廳,咁近近哋咪去試下大角咀呢間囉 !平日$278/1位首先每位都有一客爆膏野生時令奄仔蟹 真係有膏冇厄你,隻蟹肉唔多,但都幾好食!原隻鮑魚花菇正! 冬菇鮑魚都入味 ,而且仲係爽口嘅 !花膠響螺雞湯超濃郁嘅雞湯 ,因為啲雞點煲到出曬未有啲乾 ,就冇食啦 !個湯真係精華,仲有入面係會有花膠添 !其他嘢食就任點任食 香辣蒜香蝦 雖然佢畫點紙嗰度寫住幾多隻 ,但係唔係以幾多隻咁上,喺一碟碟咁上!係真係有啲辣嘅 ,但係因為個醬汁好重口味所以喺蝦殼入面嘅蝦肉都會夠味,肉質尚可。 片皮鴨真係見住佢一隻一隻拎出嚟,冇咗都會好快添 !我自己拎咗嘅只有皮嘅部份,加埋包皮食!其實佢隻鴨燒得唔錯,個皮好脆 !豬腳薑 想講佢嘅醋,底真係勁薑,超鐘意!胡麻醬肉崧山水豆腐 可能冇咩人喺放題食呢啲 ,但我真係想講我真係好鍾意 ,豆腐豆香濃,配芝麻醬一絕 !另外仲有食石岐燒乳鴿 ,細隻外面有啲乾 ; 紅油抄手,同出面有少少唔同但我鍾意食;流心醉蛋 ,酒味勁重;鹹菜胡椒豬肚 ,偏重口味

平日$278/1位

首先每位都有一客
爆膏野生時令奄仔蟹

真係有膏冇厄你,隻蟹肉唔多,但都幾好食!

原隻鮑魚花菇

正! 冬菇鮑魚都入味 ,而且仲係爽口嘅 !

花膠響螺雞湯

其他嘢食就任點任食

香辣蒜香蝦

片皮鴨

豬腳薑

想講佢嘅醋,底真係勁薑,超鐘意!
胡麻醬肉崧山水豆腐

另外仲有食石岐燒乳鴿 ,細隻外面有啲乾 ; 紅油抄手,同出面有少少唔同但我鍾意食;流心醉蛋 ,酒味勁重;鹹菜胡椒豬肚 ,偏重口味!

十勝紅豆冰

打卡一流,偏甜。

十勝紅豆脆麻花雪糕

個十勝紅豆係幾好食嘅 ,呢個配搭真係有啲得意
2019-08-02 1526 浏览
利寶閣新推出的中式放題最岩屋企一家大細,大家見到個宣傳單張即約埋去食,的確又真系好抵,星期五,六,日,夜晚298,平日278,每人都有一份奄仔蟹,鮑魚花菇,花膠響螺雞湯,另外超過五十幾種小菜,都系任食!一坐低就可以在放題紙上落單,另外片皮鴨就要去專櫃排隊拎,也都系任食。除左片皮鴨,其他菜式都系寫在落單紙等人拎過來。會有侍應幫手片下鴨肉,我地就可以排隊拎,按照喜歡加配各種料,佢地提供左蜜瓜,蒜,黃瓜,醬,面皮,品質同出面酒樓單點相似,更有略為勝出。我地覺得相當不錯!我好鐘意佢地既豬腳姜,十分上色,豬腳入味夠冧,蛋都好好食。乳鴿也都系任食,用料不俗,酒樓燒味一流,肉質鮮嫩,實在糸抵食。奄仔蟹有三種料理方法,我揀左花雕蛋白蒸,蟹新鮮,爆膏。order 左既蘿蔔金錢腩也有侍應拎左過來,滿滿一碗,一d都唔小氣,好入味,送飯一流。梗糸要order黯然叉燒煎蛋飯了,叉燒一極棒,肥瘦均勻,蜜汁令人回味!我地order左香辣蒜香蝦,大大隻蝦又十分入味,現叫現炒,夠晒鍋氣!超級抵食!

除左片皮鴨,其他菜式都系寫在落單紙等人拎過來。

我好鐘意佢地既豬腳姜,十分上色,豬腳入味夠冧,蛋都好好食。

奄仔蟹有三種料理方法,我揀左花雕蛋白蒸,蟹新鮮,爆膏。

2019-07-28
  • 黯然叉燒煎蛋飯
  • 北京片皮鴨
  • 豬腳姜
2019-06-29 1236 浏览
前一晚明明已經打去訂位,仲要寫低晒所有資料,去到之後話無記錄,成家人12個人食野好難搵位,建議唔好再去,免得一家人開心飲茶變到無mood如果前線做唔到booking ,就唔好浪費客人時間成日酒樓痴線,完全無一個系統,😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡
如果前線做唔到booking ,就唔好浪費客人時間
2019-05-07 1914 浏览
最近團購有推出優惠,品嚐龍躉鲍魚虎蝦餐,屬於市場上比較少見,於是便購買了。想避開假日晚市人潮,選了星期三跑馬日的晚上。跟我同時段來到的有另外兩枱客,大家都在門口等了七至八分鐘,因為門前知客不知所踪,要深入酒樓內部通知職員已經到了,侍應才不慌不忙地慢慢走出來,並開啟了大廳的燈,預示著晚市正式開始。這種服務水準似乎有可以改進的空間。八道菜式,聽似十分豪華,但其實又有點虎頭蛇尾。頭威頭勢,首先來頭盤 - 义焼青瓜拼海蜇。份量足,好味道。 緊接著出場的就是蟹肉冬茸燴燕窩,足料、滋潤養顏,吃完立時覺得皮膚都光亮白滑起來。然後就是牛油大虎蝦, 吃得出夠新鮮,牛油汁美味而不肥膩,可惜就是只得一隻。 之後就是原隻鮑魚伴金錢。份量很少,放在碟上顯得很寒酸,但無可否認的是味道濃郁,有嚼勁,尢其是那個鮑魚汁,盡顯師傅深厚的功力。來到尾段,燒汁龍躉扒份量簡直只可用大縮水來形容,但是食材確實新鮮,外脆內軟,師傅處理的功夫一流。整晚我唯一不喜歡的就是高原白木耳泡菜苗。木耳尚算爽口,但菜苗吃著就有草腥味。最後是金絲脆麻花及紅豆沙,總算沒有讓人失望,麻花鬆脆,紅豆沙軟綿綿,為整個晚餐劃上句點。

八道菜式,聽似十分豪華,但其實又有點虎頭蛇尾。

頭威頭勢,首先來頭盤 - 义焼青瓜拼海蜇。份量足,好味道。

2019-04-10
用餐优惠
團購
2019-03-12 1653 浏览
三月初約左一家7個下午去奧海城利寶閣飲茶, 之前成個禮拜前訂左位,結果未飲已經一肚氣. 去到前台侍應服務態度很差, 明明酒樓內大把桌, 竟然訂左位都要等, 仲表示訂左位係要等的, 已經叫緊同事執桌喎. 結果等左成20分鐘. 入到去加水又冇人做, 明顯成間酒樓缺乏人手. 個炒飯炒得好油同唔熱, 食剩了大半. 價錢又唔係平, 比其他酒樓價錢已經貴很多,服務,環境同食物又差, 食左埋單成八百蚊左右,上市集團這樣質素,下次唔會再去.

2019-03-02
2019-01-02 1375 浏览
等了二十分鐘,終於有位可以享受午餐。點了5個點心,過了好一陣,眼見隔離兩枱比我們遲來並比我們遲下單的都有點心,四周望了望,問服務員我的點遲遲沒有到,她去查了機,回頭對我說一句:「都只不過過左十五分鐘啫,再等陣。」接著就走開了,不久終於上了一籠叉燒包,味道是可以的。 望向四周都陸續上點心,已是滿滿一桌。十分鐘後,總算上了我們點的鮮竹牛肉球和北菇棉花雞,牛肉球尚算嫩滑,北菇只有小小的一塊,爽口的,雞肉也嫩,就是略鹹了一些。 吃完這兩樣點心,也過了半小時,我們也無意再不知時間地等待,就直接跟黑衣服務人員說結帳並取消未上的粥和水餃🥟。 有趣的是她說:「再等多陣,水餃一分鐘就可以上的了。」聽了後,我也不客氣地回她一句:「既然一分鐘可以上到的,點解我們等了三十幾分鐘都上唔到?我們唔需要了。」她見理虧,也只好給我們埋單。 坦白說,這間利寶閣的食物味道還是可以的,作為一個食客,自己早下單早,但比別人上菜慢,我也可以忍受,然而他們的服務態度和處事手法是我討厭的,所以我也明白為何有的評價批評他們服務質素。 雖然現在酒樓員工難請,但也需要正視問題。

雖然現在酒樓員工難請,但也需要正視問題。
2018-12-20 1085 浏览
今日走去門口諗住問下做冬餐牌有咩揀,門口個月staff一下就指門口個餐牌「呢個套餐囉!」我跟住講我得3個人,唔食到咁多野,有冇餐牌其他餸睇睇?跟住個staff剩係話「咁咪散叫囉」「咁有冇散叫個list睇下?」,「咪一張散叫紙囉」我feel 到佢係好唔耐煩所以唔再問落去,我係你隔離返工,大家都係服務性行業,諗住過節幫襯下,都未入去食已經咁既態度,呢間野個老細都唔知識唔識請人,竟然請d咁既人倒自己米,第日就算幾平都唔會去食!
同姊妹去奧海城shopping,不知不覺行到巳經係時候要食晚餐,經過利寶閣酒家,見門面好企理又光鮮。地方寬敞,天花頂燈飾高貴典雅;套裝茶杯碟有歐陸風情色彩。侍應介紹酒家出名嘅套餐,豚肉叉燒飯加一燉盅佛跳牆;义燒肉嫩脂香、太陽蛋伴碟熟度剛剛好,有滑溜口感,飯粒粒輭棉得嚟有爵勁,確係與別不同👍。加一盅熱辣辣嘅佛跳牆,湯料豐富又矜貴;有魚翅、冬菇、鮑魚、老雞同廋肉等燉製而成,令我滋味忘不了😋。竹笙珍菌燴上素,當然唔少得爽口嘅竹笙;仲有雲耳,多種菇類同鮮嫩菜心。碧綠炒班球有紅、黃椒同西芹襯托;色香味齊全好夠鑊氣。今餐確係佳餚饗宴。

地方寬敞,天花頂燈飾高貴典雅;套裝茶杯碟有歐陸風情色彩。

碧綠炒班球有紅、黃椒同西芹襯托;色香味齊全好夠鑊氣。

今餐確係佳餚饗宴

.🎏谷飼豚肉义燒飯 配 🎏原盅佛跳牆 原價$256 優惠價($188)一定要免切 因為义燒淋滑鬆化燒得焦香蜜味 厚厚一啖咬下去才感受到師父用心製作的真功夫還有一隻煎得邊脆流黃的太陽蛋和一小碟祕製醬油把太陽蛋和醬油撈混 包裹著粒粒米飯簡直冇得輸佛跳牆足料 裏面有鮑魚、遼參、魚翅、花膠、瑤柱、花菰、蹄根此等食材都需心機餚製咁嘅價就食到 性價比很高還叫了.🎏薑蔥花膠滑雞煲 ($88)🎏籠仔荷香蒸斑片 ($90)🎏椰汁紅豆糕 ($24)整體都很有水準.利寶閣 (奧海城)📍大角咀海庭道 18號奧海城二期商場 UG01號鋪
🎏谷飼豚肉义燒飯 配 🎏原盅佛跳牆
原價$256 優惠價($188)
一定要免切 因為义燒淋滑鬆化
燒得焦香蜜味 厚厚一啖咬下去
才感受到師父用心製作的真功夫
還有一隻煎得邊脆流黃的太陽蛋
和一小碟祕製醬油
把太陽蛋和醬油撈混 包裹著粒粒米飯
簡直冇得輸
佛跳牆足料 裏面有鮑魚、遼參、魚翅、花膠、瑤柱、花菰、蹄根
此等食材都需心機餚製
咁嘅價就食到 性價比很高
還叫了
🎏薑蔥花膠滑雞煲 ($88)
🎏籠仔荷香蒸斑片 ($90)
🎏椰汁紅豆糕 ($24)
整體都很有水準
利寶閣 (奧海城)
📍大角咀海庭道 18號
奧海城二期商場 UG01號鋪
2018-12-07
爸爸生日到利寶閣用餐, 價錢有所調整是意料中事。但收$138 一碟咕嚕肉, 只有十粒左右,少到令人非常失望。龍躉二食收$468 ,但魚肉卻是鯹的,而且很咸。不知道是大角咀分店差 ,還是近冬至質素就變得粗製濫造。對是次用餐十分失望,全家吐槽。

對是次用餐十分失望,全家吐槽。

什菜煲
龍躉二食的蒸頭腩
咕嚕肉
2018-12-11 362 浏览
好耐無來過奧海城,最近有多啦A夢既function,就同屋企人來左奧海城行,然後就去左利寶閣飲茶。係地鐵站出來到左奧海城中間向右行過一大堆店舖一直行到盡頭,就到左呢間店。門面都幾靚裡面都幾大,餐牌都幾多野選擇我同屋企人 5個人,叫左幾個小菜,首先係蔥花青瓜海蜇頭唔係幾大碟 但係好味既~仲想叫多碟 不過都係試下其他野啦然後就係彩塘安格斯牛柳粒呢個勁好食!推薦! 牛柳粒個味好夠 而且咬落去口感唔錯~然後叫左原盅佛跳牆! 呢個好正!好好飲 而且好足料,仲有鮑魚,正!仲有谷飼豚肉叉燒飯呢個叉燒飯係用谷飼豚肉,好似好特別,食落個叉燒又真係幾好味,呢個飯唔錯ga啦啦啦~我覺得最特別就係呢個,千葉豆腐。呢個真係整得好好,賣相靚,食落又好味,d豆腐一片片好薄好滑!呢個脆雞又係好好食,好脆 好香!最後就係食埋呢個脆皮香芒蝦球。甜甜地,唔錯唔錯,我連個盤都食埋最後就係,呢間店d伙計都幾熱心,唔錯唔錯!
好耐無來過奧海城,最近有多啦A夢既function,
就同屋企人來左奧海城行,然後就去左利寶閣飲茶。

門面都幾靚

裡面都幾大,餐牌都幾多野選擇

我同屋企人 5個人,叫左幾個小菜,首先係蔥花青瓜海蜇頭

唔係幾大碟 但係好味既~仲想叫多碟 不過都係試下其他野啦

然後就係彩塘安格斯牛柳粒
呢個勁好食!

推薦! 牛柳粒個味好夠 而且咬落去口感唔錯~

然後叫左原盅佛跳牆! 呢個好正!

好好飲 而且好足料,仲有鮑魚,正!

仲有谷飼豚肉叉燒飯

啦啦啦~

呢個脆雞又係好好食,好脆 好香!

最後就係,呢間店d伙計都幾熱心,唔錯唔錯!
  • 原盅佛跳牆
  • 谷飼豚肉叉燒飯
  • 千葉豆腐
  • 彩塘安格斯牛柳粒
平時間唔中都會夜晚同屋企人出街食,今晚就同屋企人黎到呢度飲茶。平日既人流唔算多,所以好快就可以入座喇。打開餐牌,每款除左字之外都有圖片,非常貼心!除左散叫,都有套餐。不過因為係日常食下飯,所以我地都係散叫小菜喇。我地叫左普洱,茶味比起好多酒樓都更香。前菜係酸酸甜甜既醃菜,幾開胃。由於見做緊promo,就叫左 谷飼豚肉叉燒飯 加 原盅佛跳牆 ,$188 。因為係一人份量,所以一盅佛跳牆唔會好大,不過千祈唔好睇小佢,因為入面真係超足料架,有海參仔、雞、有鮑魚仔、有菇、有翅、有瑤柱等等。而且個湯好濃,好好飲。呢個係谷飼豚肉叉燒飯,比較懷舊既感覺,而且係用公雞碗添!而最想講係呢舊叉燒,鬆軟淋滑,而且燒汁好香,超好食。蔥花青瓜海蜇,好爽口開胃,用黎做第一碟主菜係一流。脆皮香芒蝦球,香芒夠晒甜而且大大粒,蝦係比夠淋身而唔係爽口,不過夠晒大隻,而且都有成六粒架!千葉豆腐味道清清地,豆腐好滑身。另外除左講緊好唔好食之外,都好考刀功,見佢一塊塊咁薄又整齊就知刀功一流喇!彩塘安格斯牛柳粒,呢個好鐘意食,牛肉既牛味重之餘淋身而且無筋,菇好彈牙。因為有分$108小同$168例,一開始我地叫左$108小,結果因

平日既人流唔算多,所以好快就可以入座喇。

打開餐牌,每款除左字之外都有圖片,非常貼心!

除左散叫,都有套餐。

不過因為係日常食下飯,所以我地都係散叫小菜喇。

我地叫左普洱,茶味比起好多酒樓都更香。
前菜

前菜係酸酸甜甜既醃菜,幾開胃。

由於見做緊promo,
就叫左 谷飼豚肉叉燒飯 加 原盅佛跳牆 ,$188 。
原盅佛跳牆

因為係一人份量,所以一盅佛跳牆唔會好大,
不過千祈唔好睇小佢,因為入面真係超足料架,
有海參仔、雞、有鮑魚仔、有菇、有翅、有瑤柱等等。
而且個湯好濃,好好飲。
豚肉煎蛋叉燒飯

呢個係谷飼豚肉叉燒飯,比較懷舊既感覺,而且係用公雞碗添!
而最想講係呢舊叉燒,鬆軟淋滑,而且燒汁好香,超好食。
蔥花青瓜海蜇

蔥花青瓜海蜇,好爽口開胃,用黎做第一碟主菜係一流。
脆皮香芒蝦球

脆皮香芒蝦球,香芒夠晒甜而且大大粒,
蝦係比夠淋身而唔係爽口,不過夠晒大隻,而且都有成六粒架!

千葉豆腐

千葉豆腐味道清清地,豆腐好滑身。
另外除左講緊好唔好食之外,
都好考刀功,見佢一塊塊咁薄又整齊就知刀功一流喇!

彩塘安格斯牛柳粒

彩塘安格斯牛柳粒,呢個好鐘意食,
牛肉既牛味重之餘淋身而且無筋,菇好彈牙。

因為有分$108小同$168例,一開始我地叫左$108小,
結果因為太好食所以忍唔住叫多碟$108小,
所以如果你本身就鐘意食牛柳粒既話,請一定要叫$168例!
欖仁蟹肉桂花瑤柱

欖仁蟹肉桂花瑤柱,呢個蟹肉同瑤柱會係芽菜之間,
所以第一眼就咁望會覺得芽菜太多。

不過食落去,芽菜唔會有草青味,
而且蟹既味道都幾濃,唔會覺得係食緊菜。
黑醋豚肉

黑醋豚肉,個汁幾特別,而且豚肉都好淋身唔痴牙。
都係值得推介既一道菜。

一邊傾計一邊食都差唔多食左個幾兩個鐘,
呢度每枱既位置唔會太近,好有空間感好舒服。

輕輕鬆鬆咁又一餐,真係好唔錯呢!
2018-12-04
千葉豆腐
彩塘安格斯牛柳粒
黑醋豚肉
2018-12-08 287 浏览
約咗朋友去海港城二期食野,今期有叮噹做主題,好多人係到影相。<set dinner>用匯豐銀行信用卡就即享有半價210hkd (2位起) 甜品< 蛋白杏仁霜 >好甜,但未夠滑,如果自家磨會更好。<蛋散>未食過咁好食,唔係爽,而係脆,唔會太甜,但又夠黏,必食。< 西蘭花海參鮑魚 ><西蘭花炒蝦>< 淮山螺肉鳳爪湯 >螺肉非常滑溜,推介< 香菇雞蒸飯 >< 炒雜菜><小食>海蜇屬於乾身海蜇, 叉燒肥瘦適中,青瓜夠酸餐廳服務幾好,一碟一碟慢慢上菜,仲有茶水都加得快

<set dinner>
用匯豐銀行信用卡就即享有半價210hkd (2位起)

甜品< 蛋白杏仁霜 >
好甜,但未夠滑,如果自家磨會更好。

<蛋散>
未食過咁好食,唔係爽,而係脆,唔會太甜,但又夠黏,必食。

< 西蘭花海參鮑魚 >

<西蘭花炒蝦>

< 淮山螺肉鳳爪湯 >
螺肉非常滑溜,推介

< 香菇雞蒸飯 >

< 炒雜菜>

<小食>
海蜇屬於乾身海蜇, 叉燒肥瘦適中,青瓜夠酸

餐廳服務幾好,一碟一碟慢慢上菜,仲有茶水都加得快
  • 蛋散
  • 淮山螺肉鳳爪湯
2018-12-06 226 浏览
爸爸媽媽始終鍾情於中餐,所以今次就帶佢哋去試吓呢間叉燒出晒名嘅利寶閣。一坐低就見到隔離枱切緊一隻片皮鴨,睇到就即刻order左一份,跟住就叫左一碟芥蘭好鮮嫩,非常難得。當然有試到叉燒飯啦,一大舊叉燒原舊上,保證鎖住肉汁加上滑蛋撈埋個飯一齊食,唔怪得知有黯然銷魂之稱。另外佛跳牆又係令人好回味,有魚翅,鮑魚仔、海參仔同埋一隻雞腳,個湯清清地飲落好舒服。最後仲食咗海參鵝掌,海參好入味,分量夠晒四個人食,性價比都幾高。
爸爸媽媽始終鍾情於中餐,
跟住就叫左一碟芥蘭好鮮嫩,非常難得。當然有試到叉燒飯啦,
2018-12-05 209 浏览
係奧海城呢頭探完朋友,就一齊落下面商場食晚飯,見到唔少人推薦利寶閣既佛跳牆,一於試下好吸引既食物相,我地三個人唔經唔覺都叫左唔少野重點當然係佛跳牆好足料 鮑魚 冬菇 海參等等,加上濃郁湯頭,平時唔太中意飲中湯既我都得好好飲,飲清光冷盤 海蜇青瓜爽口惹味,我地好快就搶曬我地叫左個細既 黑醋豚肉,豚肉炸得幾脆口,味道唔錯,但有點偏乾,如果再多汁d 口感應該會更好有驚喜既安格斯牛柳粒多汁惹味,調味正中心水牛肉好軟同嫩,feel唔到有筋,估唔到咁高質仲有配菜既菇都好入味,正好推薦朋友好鐘意食叉燒,話要叫個叉燒飯本來都覺得佢好搞笑, 但我哋試咗啖又真係幾正喎d 蜜汁燒得好味,肉質嫩滑軟腍得黎又feel到脆口既皮,有口感!最後一碟 千葉豆腐,真係貌如其名,好似好多片葉咁既豆腐!切得又薄又靚,用匙羹盛幾塊加上豉油正呀喂!!好滑既豆腐而且好有豆味,同豉油完美配搭好鐘意呢碟又飽又有驚喜嘅一餐

好吸引既食物相,我地三個人唔經唔覺都叫左唔少野

重點當然係佛跳牆

冷盤 海蜇青瓜
爽口惹味,我地好快就搶曬

有驚喜既安格斯牛柳粒

多汁惹味,調味正中心水
牛肉好軟同嫩,feel唔到有筋,估唔到咁高質
仲有配菜既菇都好入味,正
好推薦

朋友好鐘意食叉燒,話要叫個叉燒飯
本來都覺得佢好搞笑, 但我哋試咗啖又真係幾正喎

正呀喂!!好滑既豆腐
而且好有豆味,同豉油完美配搭
好鐘意呢碟

又飽又有驚喜嘅一餐