2017-06-03 836 浏览
北角雞蛋仔有數間分店,吾敢話每一間質素都會一樣,但肯定既系有幾間都有好多明星幫襯過,以香港人既心態黎講,多人去潮聖既自己點都要試埋一份。灣仔戈間我都食過,質素吾比呢間差,但當然介紹既緊系介紹番本店。一開始去戈陣已見到條人龍,見到前面有幾個女人話想要膠袋裝住,我又想用膠袋裝埋一份,廢事跌出黎搞到好狼狽,但店員細心咁提醒佢地同我要膠袋既會變得吾新鮮同埋好快林,所以最尾都冇要到。由於太熱所以決定外賣,拎去附近個商場嘆住冷氣食主角雞蛋仔出場喇!超脆卜卜蛋味亦好濃,但雞蛋仔身偏薄,吾好期望佢帶太實在既口感,不過整體黎講系正架

由於太熱所以決定外賣,拎去附近個商場嘆住冷氣食

雞蛋仔
2017-06-03
10 分钟 (外卖自取)
雞蛋仔
2017-05-20 565 浏览
Caution.. the employees here are scammers. I only had 100 dollars on me and I gave them 100 but after they put the money into the bucket, then they put an 20 dollars on top of the bucket ... good thing there were people behind me and saw me took out 100....
2017-05-20
  • 雞蛋仔
2017-05-08 567 浏览
If you're a fan of light waffle-like desserts, you'll really enjoy this. There's normally a line of some sort to get the egg waffle dessert, but it goes by very quickly. Just hand them 17HKD and they'll give back to you a really tasty dessert.
2017-05-03
3K
2017-04-01 687 浏览
值唔值排咁耐真係見仁見智,香港人就係咁啦,邊度有人排隊邊度就會有好嘢的心態。我都係凡人,見城中話題的雞蛋仔咁熾熱,無理由唔去試吓囉!可能夜了,排隊的人明顯減少,只等了五分鐘,熱辣辣的雞蛋仔在手上了。論外型不錯,飽滿挻身。內裡軟綿有韌性。 味道又如何呢!蛋味不夠濃厚,質感脆脆。講真好味説不上,考慮到只十多元,可果腹,試下何嘗不可。真的不知為何傳媒追奉得像神的一樣。本人的結論是可吃可不吃,可有可無。

我都係凡人,見城中話題的雞蛋仔咁熾熱,無理由唔去試吓囉!

講真好味説不上,考慮到只十多元,可果腹,試下何嘗不可。

2017-04-01
$17 (宵夜)
2017-02-24 868 浏览
食完lunch唔飽,食多個雞蛋仔頂頂肚。呢個鋪位貼滿左報章雜誌既報道,多得好誇張!呢道有夾餅同雞蛋仔,兩者都好受歡迎好好賣。有時人多真係要等十分鐘左右。雞蛋仔用一個紅白細紙袋裝住。 買親都係剛剛出爐熱辣辣。雞蛋仔外皮十分脆口,所以係袋入面都比較堅挺。蛋味就好一般,不過勝在脆。總覺得以前好食好多。咬開雞蛋仔,就見到蛋漿其實用得好少,"肉"就比較少。個人黎講都係喜歡多肉既雞蛋仔,外脆內軟既感覺暫時都未追求得到。
食完lunch唔飽,食多個雞蛋仔頂頂肚。
呢個鋪位貼滿左報章雜誌既報道,多得好誇張!

呢道有夾餅同雞蛋仔,兩者都好受歡迎好好賣。
有時人多真係要等十分鐘左右。
雞蛋仔用一個紅白細紙袋裝住。 買親都係剛剛出爐熱辣辣。
雞蛋仔外皮十分脆口,所以係袋入面都比較堅挺。

蛋味就好一般,不過勝在脆。總覺得以前好食好多。

咬開雞蛋仔,就見到蛋漿其實用得好少,"肉"就比較少。

2017-01-22 892 浏览
沽名釣譽的一間店舖,唔理解點解咁多人排隊格仔餅餡料足,餅底有口感,但花生醬非常淡,可能溝稀左搞到好似食緊個好似無花生醬既格仔餅,失望
沽名釣譽的一間店舖,唔理解點解咁多人排隊

格仔餅餡料足,餅底有口感,但花生醬非常淡,可能溝稀左

搞到好似食緊個好似無花生醬既格仔餅,失望
2017-01-21
15 分钟 (外卖自取)
2017-01-07 905 浏览
今天到北角路過利強記,見到好多人排隊,口痕想食雞蛋仔於是排埋一份。等左15分鐘左右,叫了一底雞蛋仔$17。由於即整所以都好熱,雞蛋仔好脆,不過冇乜特別,冇乜蛋香味。下次要等咁耐未必會食。
等左15分鐘左右,叫了一底雞蛋仔$17。
過海去,係北角站落車,唔係唔去北角雞蛋仔食野阿嘛就算個肚仔好飽都要食離遠睇已經見到人龍,但都無打消我既雅興雖然好多人排隊,但係每個人都耐心等候美食要係要等既,等幾耐都值得-今次食格仔餅一黎呢排鐘意食 好似未食過呢間既格仔餅二黎一諗起個餡好多醬料 一啖咬落去 個感覺好正見到前後既人都買雞蛋仔同店員講左之後 都要等3-4分鐘-終於到手啦 熱辣辣架因為太多人排隊 我地去左對面馬路食美食黎啦 塊餅既邊脆卜卜再食第二啖口感軟綿綿加埋花生醬煉奶同白砂糖 口感一流厚厚的調味料更多到瀉哂出黎-我地兩個人雖然只係買左一份一人一半對於吃飽的我倆也剛剛好吃完之後lamlam脷地離去lu
過海去,係北角站落車,唔係唔去北角雞蛋仔食野阿嘛
就算個肚仔好飽都要食
離遠睇已經見到人龍,但都無打消我既雅興
雖然好多人排隊,但係每個人都耐心等候
美食要係要等既,等幾耐都值得
今次食格仔餅
外卖自取
下午茶
格仔餅
2016-09-26 1478 浏览
喺附近放工,見又肚餓,就買個雞蛋仔嚟食下,都有幾個人喺度排緊隊㗎,好似幾受歡迎咁 ,不過一個都幾貴要成廿幾蚊 ,不過當試下啦, 買完之後佢即叫即整,真係好熱辣辣嘅, 同埋一咬落去係真係幾脆口, 不過入面嘅涵就好似唔係好夠,唔夠蛋漿,可以再改善下
2016-09-26 1010 浏览
第一次来北角 看到街头拐角有家鸡蛋仔的铺忍不住就买啦没想到是间很有历史的店铺啊鸡蛋仔和之前吃过的都不大一样外脆里嫩奶香味很足而且超快的速度给了钱马上就到手啦温热温热的17港币一个~还不错
第一次来北角
温热温热的
17港币一个~
还不错
2016-09-14 794 浏览
北角係我成長既其中一個地方,細細個就係呢度蒲開嫁啦!呢間雞蛋仔可以話係由細食到大!經過咁多年之後,加價幅度亦增長唔少。呢度既雞蛋仔依然可以keep住水準。外脆內軟,做到雙重咁極端既口感真係好犀利!外皮好似餅乾咁脆口,內裡好似蛋糕咁鬆軟。除此以外,仲有好香蛋味,包保係真材實料呀:)
10 分钟 (外卖自取)
下午茶
2016-08-27 704 浏览
落雨C濕,有D餓,又唔想食成個茶歺咁多,剛好經過見冇乜人排隊,買左底雞旦仔在港運成food court 食。出事,$17底其實唔平,烘得唔均雲好似鍾無豔咁都算,佢同我碎上都算,點解冇旦香味?仲要烘到一邊又乾又實,一邊又粉又un,我年紀唔細,唔想浪費D quota食D咁既垃圾囉!米芝蓮?唔係far!
2016-08-27
17 分钟 (外卖自取)
2016-08-10 693 浏览
米芝蓮推介等紅綠燈停時,見有人拿著這個紙袋有雞蛋仔,於是周圍望, 見到這間出名的米芝蓮推介店鋪了,見到無人排隊, 捻住辦完事才買; 近黃昏, 過完馬路,要等好幾個人才輪到我, 店中用上6個電夾餅用具,2位店員很純熟的反夾子用具熟練的挑起雞蛋仔, 終於有得食, 味道真的好香, (地鐵不可進食, 忍住不食) 脆到搭到出太古城港鐵出閘,仍可口呢!天氣熟,她們在內工作, 應該更熱。#promotion
米芝蓮推介

天氣熟,她們在內工作, 應該更熱。

#promotion
2016-08-09
15 分钟 (外卖自取)
  • 雞蛋仔
2016-08-08 441 浏览
由於剛剛食了令人心情低落的甜品,真的要再食一下其他作溝貨用途.....平衡一下!來到此店,棄雞蛋仔要了夾餅,當然是要它一點甜來平衡一下之前甜品的失落!基本上即叫即整,整好格仔餅之後,當然要加醬,牛油/煉奶/花生醬/沙糖,樣樣都要,缺一不可,我......當然要多醬啦!熱辣辣.....超好味!外有點脆脆的,內裏軟熟像蛋糕,加上超邪惡的醬,又有牛油花生醬的香,亦有煉奶沙糖的甜,一啖一啖的食上癮般......正!

2016-08-06
外卖自取
2016-08-02 348 浏览
HK Style Waffle | 格仔餅.今日特然心血來潮想食格仔餅😂 花生醬煉奶再加砂糖 好肥好好味😈 格仔餅外面微脆 內裏鬆軟 蛋香都算濃 而且好飽肚😌 不過人人都是買雞蛋仔 沒人買格仔餅 所以格仔餅不是新鮮做好 是擺了一陣子的 沒了熱騰騰的感覺始終差了點 而且覺得醬的份量少了點呢
HK Style Waffle | 格仔餅.