2008-07-29 31 浏览
今日食完蕃茄麵再去食格仔餅本來吾算係肚餓,但係越食越好味~佢既格仔餅係外皮勁脆,中間又軟軟地~~超級好味~但係我覺得佢d雞蛋仔又好,格仔餅又好,都好似有d蕉味(?)
今日食完蕃茄麵再去食格仔餅
本來吾算係肚餓,但係越食越好味~

佢既格仔餅係外皮勁脆,中間又軟軟地~~超級好味~
但係我覺得佢d雞蛋仔又好,格仔餅又好,都好似有d蕉味(?)
格仔餅
格仔餅
2008-07-22 11 浏览
此前在北角的總店吃過,新鮮熱辣,非常難忘。在尖沙咀的這間分店,可能人流少了點,雞蛋仔依舊脆,但就沒有新鮮熱辣之感,但已經是高水準了。$11貴不貴見人見智,但我覺得值得,因為高水準的雞蛋仔難求呢。
此前在北角的總店吃過,新鮮熱辣,非常難忘。

2008-06-20 6 浏览
聽朋友介紹過"北角雞蛋仔"好味...後來知佢講既唔係呢間食落外脆內軟....唔似出面咁"空心"最正既係,佢d甜味啱啱好而且有好濃既雞蛋香....不過$ 11又真係偏貴,有時覺得$ 8個d都差唔幾
聽朋友介紹過"北角雞蛋仔"好味...後來知佢講既唔係呢間

食落外脆內軟....唔似出面咁"空心"
最正既係,佢d甜味啱啱好
而且有好濃既雞蛋香....
不過$ 11又真係偏貴,有時覺得$ 8個d都差唔幾
2008-05-15 13 浏览
之前食過雞蛋仔, 因為我鍾意食實心所以覺得麻麻地.今次就食格餅, 外脆內軟, 加埋條邊脆卜卜好好食.同樓下幾位一樣, 可能個餅本身夠甜, 所以食唔出加左奶同花生漿, 剩係食到有沙糖, 下次試下剩加花生漿.
之前食過雞蛋仔, 因為我鍾意食實心所以覺得麻麻地.
今次就食格餅, 外脆內軟, 加埋條邊脆卜卜好好食.
同樓下幾位一樣, 可能個餅本身夠甜, 所以食唔出加左奶
同花生漿, 剩係食到有沙糖, 下次試下剩加花生漿.

2008-05-10 20 浏览
五月九日(五)食完麥文記去Nokia專門店,竟然已經執左,但官網寫仲有....真係無奈,於是早d沿彌敦道行去尖沙咀,沿途經過尼檔北角雞蛋仔想食夾餅就買左底黎食~夾餅($11)有條邊圍住舊夾餅,幾得意,條邊非常脆身及有蛋香,很好味!但吃中間部份時發覺味道與邊相差不大,只是沒邊那麼香脆。明明看到夾餅製作時唧了不小花生醬、牛油及落了砂糖,但食落竟不太感覺得到!初時以為原因是有部份饀已流到袋底部,但倒回饀後亦不見得有太大分別....得出結論味道應該是被夾餅本身蛋香所掩蓋,有點喧賓奪主感覺。夾餅和雞蛋仔最大的分別就是夾餅有香濃的花生醬砂糖饀,現在這種味道竟然給掩蓋,我和老婆都覺得要回雞蛋仔會比較好~ 味道唔差但唔似夾餅....似一塊雞蛋仔多d另整雞蛋仔阿姐可能太忙唔多理客人,企到埋去都可以眼尾唔望你一下,不過佢六個爐不停整都供不應求又真係唔休做~ 而個阿姐整雞蛋仔時倒蛋漿真係好不羈,亂咁倒倒到瀉出晒個夾,如果叫佢用炭爐整真係死得~下次一定要番雞蛋仔!
五月九日(五)

夾餅($11)

下次一定要番雞蛋仔!
2008-03-14 32 浏览
今日行開友人提議買一抵雞蛋仔其實之前已經試食過北角那間的個人覺得不太特別但今日一試新鮮熱辣,蛋味十足真係好足料真係好好食
今日行開
新鮮熱辣,蛋味十足
真係好足料
真係好好食
2008-02-27 27 浏览
相信大家無可能未食過雞蛋仔,由幾年前$5蚊一底到現在多數$10蚊一底.但唔係檔檔都好味嘅,"北角雞蛋仔"在年前開咗間分店在佐敦道後,就成為必排隊之店,尤其食過"北角雞蛋仔"後,你路過此地時,必定會停下來,買番一底食.此店在彌敦道同山林道口,對面係尖沙咀警署.經常都排大隊,原因係佢地用嘅蛋液全用足料,不會狂加水,所以好遠巳經嗅到雞蛋仔味.唔似旺地果D得個粉字.佢地整得好脆,全部即order即整.而近排加咗價$11一份,$20兩份.平均要等5~~10分鐘左右,但最唔鍾意係有時派number牌仔就好好,但唔人多時,條龍都唔知點排,所以大家要有內性,唔係一定發皮四.

此店在彌敦道同山林道口,對面係尖沙咀警署.

2008-02-24 17 浏览
星期六晚八點幾,落住雨,行過見到無人排隊,心諗發逹啦,平時起碼十個八個排隊,十一蚊一底,可惜中計!不知是否無人排隊的關係,雞蛋仔不是熱的,脆就非常脆,但是有點濃,亦無蛋味,非常失望.下次都是等多人排隊時再試過,起碼一定係即叫即製.

下次都是等多人排隊時再試過,起碼一定係即叫即製.
2008-02-10 8 浏览
時常經過這裡也見有不少人在等雞蛋仔,總想一試看與北角店比較如何,是日在附近吃日本料理,就來買兩底大家分吃。也要等了五分鐘,等的人雖然多,但幾部雞蛋仔機一起製作,流動量也很快。即叫即製,即買即吃,熱辣脆口,蛋香味不俗,唯吃下去有點喇喉,也是發粉的問題了。比起北角店,輸了個馬鼻。十一蚊一底,二十蚊兩底,以雞蛋仔來說,不便宜。但席上食友都同意,香港地有水準的雞蛋仔實在太少,所以這裡也有可吃之道的。

2008-01-31 4 浏览
晚上十點幾和朋友路經附近,加上小妹又未吃晚餐,看到一堆人圍住這雞蛋仔小店,心想一定是好味極了,加上除左我們香港人,還企滿幾位日本同國內遊客,也應該是很有名吧?先來點左一底雞蛋仔,等左都有10分鐘終於食得。味道真係十分之普通,唔覺有咩特別。如雞蛋仔來說小妹比較推薦加連威老道那邊的小店。其次它的格仔餅,唔香唔鬆脆,冇咩驚喜和特別,與雞蛋仔一樣試不試吃不吃都沒所謂。可能就是因為有名和多人擠滿、貼滿報導關係,才這麼多人而已。

2008-01-27 5 浏览
一月廿七日(星期日)同老公仔去完食AMC,諗住行番去~咁消粍d kcal!黠知經過呢間雞蛋仔,見到咁多人排隊!咁當然要試下啦!!等左一陣就好快有得食,佢有好多部機一齊整~幾efficient!佢d雞蛋仔外脆,內軟!好味!加上濃濃地!!!wa~~好食呀!食雞蛋仔先可以食出真功夫!!!!遲d會唔會有project 雞蛋仔呢老公仔!!!^^
一月廿七日(星期日)

咁當然要試下啦!!

遲d會唔會有project 雞蛋仔呢老公仔!!!^^
2008-01-07 21 浏览
吃完豐富的午餐2隻為食鬼竟然還未夠喉於是買了一底雞蛋仔作飯後甜品友人第一次吃大讚我則是第二次吃這次沒有第一次吃時那種滿足了也許是天氣又熱起來的關係吧!雞蛋仔是冷天氣的最佳朋友有了它雞蛋仔的身價才能狂升未吃過的朋友可以來試試而我呢?相信短期內不會再光顧了直至冷天氣到臨吧!
吃完豐富的午餐
2隻為食鬼竟然還未夠喉
於是買了一底雞蛋仔作飯後甜品

友人第一次吃大讚
我則是第二次吃
這次沒有第一次吃時那種滿足了
也許是天氣又熱起來的關係吧!
雞蛋仔是冷天氣的最佳朋友
有了它雞蛋仔的身價才能狂升

未吃過的朋友可以來試試
而我呢?
相信短期內不會再光顧了
直至冷天氣到臨吧!
大除夕又加價$15一底不過天氣這麼冷時手執一包熱騰騰的雞蛋仔窩心得很自問不是這款港式小吃的超級支持者不過這家街知巷聞又要排長龍才吃到的店果然名不虛傳!即叫即整又熱又脆又不會像一般雞蛋仔般得個甜字和太實(大概是太多蛋漿)吃這裡的雞蛋仔像吃薯片一樣咬起來脆卜卜以後只會吃這間的雞蛋仔
大除夕又加價
$15一底
不過天氣這麼冷時
手執一包熱騰騰的雞蛋仔
窩心得很

自問不是這款港式小吃的超級支持者
不過這家街知巷聞又要排長龍才吃到的店果然名不虛傳!
即叫即整又熱又脆
又不會像一般雞蛋仔般得個甜字和太實(大概是太多蛋漿)
吃這裡的雞蛋仔像吃薯片一樣
咬起來脆卜卜

以後只會吃這間的雞蛋仔
年多前因去附近補習社補習o既關係,每星期都總會經過呢間鋪頭,見咁多人排隊,心想佢水準都一定有返咁上下,就買左底雞蛋仔試下~的確係好好食!同惠康百佳果d差得遠!外面好脆內裡就軟捻捻,真係冇食過咁脆口o既雞蛋仔!唯一美中不足o既就係佢入面d饀太少, 得一半,一粒雞蛋仔未食就分開左兩邊...前一兩個星期又經過呢度,又口痕買左雞蛋仔食,等左10分鐘左右,熱辣辣o既雞蛋仔,望落好似較為燶左一點點。咬落覺得出面硬得滯同厚得滯,差d界親個口,不過好好o既地方係,入面d蛋漿比以前多,食完好滿足~overall黎講,我都會繼續幫襯o既~ 因為佢d雞蛋仔真係算好好食~! =]

2007-11-23 5 浏览
夜晚與男友行經看見是北角雞蛋仔,鋪面又貼了很多好評,便等了10分鐘買了一底,換來的竟是一塊焦糖色接近燶了的雞蛋仔.又話濃蛋味,點知一D蛋味都冇.個外殼又過了火,很"硬"脆...但內裡竟然是未全熟的粉醬,食左一半受不了便掉了.想起來也挺蠢, 等的時候看見舖內的垃圾桶有很多失敗了的雞蛋仔,便可想而知她的手勢有多好..-_-" 真的很失望!!!很懷念大澳阿伯的炭燒雞蛋仔, 用臂力不斷的轉動蛋夾,令蛋醬很均勻,出來的雞蛋仔不但香脆,也充滿炭香~~~~