2018-05-07 800 浏览
星期日嘅青衣城都唔算多人,係幾間酒樓相對多人排隊我地就揀左依間上海菜食見到寫住 main menu 食滿 $400 減 $100橫掂都叫,就叫多少少,試多幾樣香糟醉雞 ($85)醉雞味適中,雞肉係脾肉,唔鞋,但可以再滑少少手撕雞絲粉皮 ($62) 熱愛麻醬嘅我地,遇上雞絲粉皮,真係抵擋不了!蟹肉粟米羹 ($45)一般一般,無乜蟹肉味,但有好多粟米上湯白菜 ($78)揀左上湯整,無咁油膩之餘,又清甜啲灌湯小籠包 ($55)小籠包入面有好多湯,味道OK,可惜皮偏厚大排骨湯麵 ($58)好大碗,可以分到 4 小碗麵,排骨亦非常大塊少少油,肉有少少偏咸,飲啖茶,消消滯銀絲卷 ($25)依個就真係不了,原以為正常普通野個包癡住個底張紙,一撕開就成個包散哂
星期日嘅青衣城都唔算多人,係幾間酒樓相對多人排隊
我地就揀左依間上海菜食

見到寫住 main menu 食滿 $400 減 $100
橫掂都叫,就叫多少少,試多幾樣

香糟醉雞 ($85)
醉雞味適中,雞肉係脾肉,唔鞋,但可以再滑少少
香糟醉雞

手撕雞絲粉皮 ($62)

熱愛麻醬嘅我地,遇上雞絲粉皮,真係抵擋不了!
手撕雞絲粉皮

蟹肉粟米羹 ($45)
一般一般,無乜蟹肉味,但有好多粟米
蟹肉粟米羹

上湯白菜 ($78)
揀左上湯整,無咁油膩之餘,又清甜啲
上湯白菜

灌湯小籠包 ($55)
小籠包入面有好多湯,味道OK,可惜皮偏厚
灌湯小籠包

大排骨湯麵 ($58)
好大碗,可以分到 4 小碗麵,排骨亦非常大塊
少少油,肉有少少偏咸,飲啖茶,消消滯
大排骨湯麵

銀絲卷 ($25)
依個就真係不了,原以為正常普通野
個包癡住個底張紙,一撕開就成個包散哂
銀絲卷

2018-05-06
香糟醉雞
手撕雞絲粉皮
上湯白菜
大排骨湯麵
  • 雞絲粉皮
2018-05-06 432 浏览
呢間餐廳係青衣城都好耐而且一路以黎都好多人排隊特別係星期五 星期六隨時要等一個鐘以上自從有左攞飛程式之後就可以慳返唔少等候時間所以今次黎到 等左一陣就有位喇店內裝修簡約之餘都帶有中國色彩如果有朋友生日仲可以播中式既生日歌添!呢到既選擇都好多有前菜 麵飯 湯 點心等等 已經分好類賣相都非常吸引不過本餐牌就重左少少中式餐廳當然唔少得有茶呢到除左一啲基本既茶款之外仲有四寶茶甜甜地咁幾得意架 不過我地今次就叫左鐵觀音好欣賞呢到啲茶葉永遠都好夠味我地今次叫左小籠湯包一碗擔擔麵一個鍋貼呢到既擔擔麵係我食過咁多間好最好味大家都知擔擔麵本身係有啲辣呢到可以選擇辣既程度甚至走辣湯底好有花生味而面頭既蝦米仔同四川芽菜都非常有咬口剪鍋貼入面既肉都好有肉汁 份量唔少小籠包既皮十分次薄 一個唔留神 夾爛左個皮的話小籠包入面既湯就會沈哂出黎依加餐廳做緊渣打信用卡優惠如果係持卡人記得用個優惠喇!
呢間餐廳係青衣城都好耐

所以今次黎到 等左一陣就有位喇

店內裝修簡約之餘
都帶有中國色彩
如果有朋友生日
仲可以播中式既生日歌添!

呢到既選擇都好多

小籠包既皮十分次薄
一個唔留神 夾爛左個皮的話
小籠包入面既湯就會沈哂出黎
依加餐廳做緊渣打信用卡優惠
如果係持卡人記得用個優惠喇!
2018-04-27 517 浏览
忙了許久許久,主要的工作終於完滿結束,趁新工作還未開展,當然先要好好地犒賞自己。每次到訪青衣城,經過這家時總會想:下次定必要嚐嚐。結果每次選擇吃滬菜,只想起八色小籠飽的品牌,沒能想起這家。這家品牌背景絕對不能小譃,是 King Parrot 集團旗下的餐廳。光看名字,總給我京菜的感覺,或許是想起四合院的關係,其實這家是以滬菜為主。先喝口鐵觀音,比想像中上乘,不俗。點選了三絲花膠羹,味道咸淡適中,稀稠也剛好,只是花膠的味道沒有融合其中,好像只是燙熟後放進肉羹一樣。因為不太愛醋食,選擇香油海蜇蘿蔔絲,兩種爽口的食材相當配合,加上香蔥的調味,是非常不錯的冷食小吃。因為嘴饞,點選了香口的素鵝,沒有太油膩的感覺,不過不失,可是配搭的醋醬味道太濃烈,淺嚐一口便足夠。吃滬菜,沒可能不選蛋白賽螃蟹。酒香四溢但沒有太濃烈,也沒有像普遍的餐館一樣,吃著吃著會變得很稀,絕對勝過八色小籠飽品牌的賽螃蟹。整體來說,菜式、味道、價錢都很合宜,可惜二人餐桌與旁邊的太靠近。剛好有一對夫婦在旁邊,吃東西和說話的聲音如同在耳邊,那女士更不停評論我餐桌上的菜式,確實令人反感。除此,盡量避免於用膳高峰時間到訪,因為服務確實有

先喝口鐵觀音,比想像中上乘,不俗。

整體來說,菜式、味道、價錢都很合宜,可惜二人餐桌與旁邊的太靠近。剛好有一對夫婦在旁邊,吃東西和說話的聲音如同在耳邊,那女士更不停評論我餐桌上的菜式,確實令人反感。除此,盡量避免於用膳高峰時間到訪,因為服務確實有怠慢,除去這些,這家值得光顧。

環境:4
2018-04-27
香油蘿蔔絲海蜇
蛋白賽螃蟹
2018-04-20 485 浏览
食物還不錯,keep到水準,但職員勁黑面,一個係咁,第二個行埋黎嘅短髮大叔就真係經典!包公一樣,第三個姐姐,都係黑面,唔通入透呢度工作條件,係要夠黑面!?最得意嘅係,佢地同事與同事之間傾計,係笑容滿面唔會話唔再黎嘅,因為始終係食野,但唔係咁想感覺係開封府食飯囉

最得意嘅係,佢地同事與同事之間傾計,係笑容滿面

2018-04-16 611 浏览
家人生日,想吃北京菜,二話不說就訂了枱,訂枱時段分為下午六點及下午八點兩個時段。由於訂了枱,所以不用等位就可以入坐。店內環境清雅,坐位闊落,但美中不足就是有時間限制。頭盤叫了馬蘭頭腐皮卷,馬頭蘭有清熱解毒的功效,但帶有少許草腥,不是人人接受。四川水煮河鰻,河鰻份量也多,麻辣味不錯,配上少許薯粉,值得推介。樟茶鴨,炸過的鴨身略乾,也比較粗鞋。山東燒雞全隻,初初上枱我們以為是待應攪錯,名為燒雞以為是乾身,但卻帶有茨汁,但尋回餐牌上的圖片又真的是一樣。山東燒雞,上枱前已微微起骨,雞肉滑溜,配上類似蒜泥汁,沒有違和感,令人一試再試。火腿扒津菜,火腿份量充足,配上津菜,穩打穩扎的菜式。賽螃蟹,蟹量亦算充足,配上蛋白及蛋黃,也不過不失。灌湯小籠包,皮雖然不薄,但也不是太厚,每隻小籠包入面均有熱辣辣的湯汁,都算不錯。最後叫了蔥排麵及四川擔擔麵。蔥排麵內的排骨份量非常多,湯底類似紅燒汁配上幼麵非常冶味。四川擔擔麵充滿麻香,亦是不錯的選擇。

馬蘭頭腐皮卷

四川水煮河鰻

樟茶鴨,炸過的鴨身略乾,也比較粗鞋。
樟茶鴨

山東燒雞全隻

火腿扒津菜,火腿份量充足,配上津菜,穩打穩扎的菜式。
火腿扒津菜

賽螃蟹,蟹量亦算充足,配上蛋白及蛋黃,也不過不失。
賽螃蟹

山東燒雞全隻
火腿扒津菜
賽螃蟹
2018-04-08 465 浏览
今晚係細妹生日 一家人帶埋公公婆婆去呢度食中菜慶祝前菜叫左兩樣 分別係海蜇蘿蔔絲同涼拌雞絲粉皮海蜇蘿蔔絲同我想像中有啲唔同 冇咩味 唔酸唔辣 但係海蜇夠爽口 配蘿蔔絲好清新涼拌雞絲粉皮就唔同 配上好多麻醬好惹味 但係雞絲份量再多啲就好主菜我地叫左好多樣 我記得影相既就只有兩樣因為我同阿妹都好鐘意食辣 所以我地叫左水煮魚佢唔止得魚 仲有加左好多秀珍菇同埋寬薯粉 味道好唔錯 愈食愈辣好過癮糖醋桂花魚都做得好好 有得俾我揀要半條定全條 炸得好香脆 上面佈滿菠蘿粒 酸酸甜甜係我最愛
今晚係細妹生日 一家人帶埋公公婆婆去呢度食中菜慶祝

涼拌雞絲粉皮
水煮魚
甜酸桂花魚
2018-04-06 327 浏览
餐廳環境挺舒適,座位不會太擠迫, 亦唔會覺得嘈。食物方面:小籠包,有d失望,唔算juicy...可以skip.仲好唔好彩咬到骨.....差d咬崩牙...片皮鴨都係普通,因為佢切得好盡,有好多肉,所以就無話好香口。但好處就係,起碼佢無扼你,隻鴨真係好多肉都比返晒你。另外個鴨湯又係好多鴨肉,好嫩,湯同白菜都好甜上海粗炒,值得一讚既係唔會好油,但係食落有陣鹼水味叫了高力豆沙做甜品。麻麻地,太實淨了,又厚肉(麵粉),似比人充飢多過似甜品。6人同行,剛好1000埋單,價錢都ok,唔算貴,普通食飯都ok既。
餐廳環境挺舒適,座位不會太擠迫, 亦唔會覺得嘈。

食物方面:
小籠包,有d失望,唔算juicy...可以skip.
仲好唔好彩咬到骨.....差d咬崩牙...

另外個鴨湯又係好多鴨肉,好嫩,湯同白菜都好甜

上海粗炒,值得一讚既係唔會好油,但係食落有陣鹼水味

6人同行,剛好1000埋單,
價錢都ok,唔算貴,普通食飯都ok既。
小籠包有骨
2018-03-21 550 浏览
前排同朋友去食二人餐 見到無飯無粗炒 以為會唔飽😂點知份量飽到食唔哂wooo🤥主菜2碟既味道好似 甜甜地 成個套餐都好甜 由熏魚 到甜品😂😂麻麻地 散點仲好!!!🙅🏼‍♀️
  • 小籠包
  • 灌湯小籠包
2018-02-04 827 浏览
一嚟到就先由前菜入手啦,叫咗個醉豬手,酒味唔會太濃唔會食落有苦味,而且個豬手相當之入味得來十分之爽口彈牙豬皮嘅位置唔會太肥好好食亦都好多骨膠原,好適合女士補身。再黎左個羹 唔記得左個名 本身我唔食莞莤 但食落又唔會太大味 而且入面有好多一片片好厚既黃魚片 都叫抵食 飲落清清地 暖胃啊 不錯最後為咗送飯就叫咗個蟹粉豆腐,豆腐十分香呀又10分滑溜好好味,佢個汁有蟹味好多蟹肉蟹膏喺裏面,覺得呢間野都做得唔錯值得再返嚟再試嘅。

2018-02-04 634 浏览
基本上每次去完迪士尼/迪欣湖~~都會來呢間食~~之前青衣城有間翡翠拉麵小籠包~~~都不敵呢間野~跟住就算宜家有樂天皇朝~~~~~我都係覺得呢間前門飯莊好食又抵食D~~~~話說5點幾係迪迪尼食完DUFFY餐~出到青衣都就黎10點鐘~食少少野算啦~~~叫左個雪菜米線~味道剛剛好~唔會太咸~米線都算多~招牌既小籠包~ JUICY唔會蒸到乾水~~~太眼訓既關係....就咁啦^^總結:青衣城上海野不二之選晚市一定要去排隊啦~
基本上每次去完迪士尼/迪欣湖~~

都會來呢間食~~

之前青衣城有間翡翠拉麵小籠包~~~

都不敵呢間野~

跟住就算宜家有樂天皇朝~~~~~

我都係覺得呢間前門飯莊好食又抵食D~~~~

話說5點幾係迪迪尼食完DUFFY餐~

出到青衣都就黎10點鐘~

食少少野算啦~~~

叫左個雪菜米線~
味道剛剛好~唔會太咸~米線都算多~

招牌既小籠包~ JUICY
唔會蒸到乾水~~~

太眼訓既關係....就咁啦^^

總結:
青衣城上海野不二之選

晚市一定要去排隊啦~
宵夜
2018-01-20 862 浏览
成日去到都聽到有人叫片皮鴨。今日終於一行五人可以食一隻鴨了❤️五個人都食唔曬啊!半隻已經切到咁多件!係遠距離已經嗅到香噴噴既味道,滴住口水咁望師傅即場切😂真係老師傅為你效勞的👏🏼啲餅皮仲係煎香過添咖!件件都好香口鴨肉仲可以揀二食煮法:煮湯、炒菜我哋揀左韮黃炒,仲有芽菜,鴨肉好似手撕既感覺,好夠味又夠火喉小籠包係我呢道既最愛❤️💋真係可以叫佢做湯包。啲湯多到一啖都飲唔曬咖👍🏼果仲肉鮮味係一試難尋,食過番尋味👏🏼酸辣湯都無得頂!足料又夠香滑,好少用滑黎形容酸辣湯,但唔知點解我真係覺得好滑既感覺😘味道岩岩好水煮牛肉,真係愈食愈辣,但野味得黎,牛肉又夠滑身,仲有寬條紅薯粉❤️

真係老師傅為你效勞的👏🏼

啲餅皮仲係煎香過添咖!件件都好香口

鴨肉仲可以揀二食煮法:煮湯、炒菜

2017-12-27 740 浏览
1️⃣) 🌶四川擔擔麵🍜💲4️⃣5️⃣比想像中辣 但都可以接受 花生味亦重 滋味👅👅-2️⃣) 灌湯小籠包 (5隻)💲5️⃣5️⃣外皮夠薄👍🏻👍🏻 湯既溫度岩岩好 入口夠暖 又唔會太燙口😘😘😘😘😘 肉涵味道幾好但份量較少-3️⃣)北京填鴨 (1隻) 💲3️⃣5️⃣0️⃣佢真係一隻大鴨 唔係普通鴨仔😰😰,我覺得如果可以有小鴨或者半隻鴨揀就最好啦😅😅我都唔敢同人講 我同我男朋友真係食晒一隻北京填鴨(片皮鴨) 😂😂😂😂 皮都夠香脆 真心不錯👍🏻如果想用剩低既少少肉同骨做鴨骨湯同炒鴨絲,就要另外收錢 計返其實同北京樓差不多🧐🧐
1️⃣) 🌶四川擔擔麵🍜💲4️⃣5️⃣
比想像中辣 但都可以接受 花生味亦重 滋味👅👅

2️⃣) 灌湯小籠包 (5隻)💲5️⃣5️⃣

3️⃣)北京填鴨 (1隻) 💲3️⃣5️⃣0️⃣

2017-12-24
圣诞节
2017-11-30 975 浏览
今日同大食男友約左人黎青衣城, 順道食lunch, 大食男友見到呢間酒家就話想試試, 其實我兩三年前食過一次, 由於當時質素係淨係記得每碟菜都好多油, 同味道極一般...所以呢段時間都無再食過, 咁大食男友話想試, 咁我就是但試下啦(扮小鳥依人mode😝);一開餐牌都幾開心, 佢地午市套餐價錢真的算抵, 一個餐(包湯+一個小食+主菜+飯/麵), 唔怪得平日lunch時間都7-8成滿, 在純住宅區算是唔錯, 我地哪左兩個餐 (蒸素菜餃、炸雲吞、黑醋排骨、白菜炒肉片), 蒸素菜餃皮夠Q且薄, 內裡的菜份量同味道剛剛好;炸雲吞炸得鬆脆, 餡料打成膠狀幾得意👍🏻;黑醋排骨炸得夠脆身, 而且咬落沒有成口油既感覺, 汁既酸甜調得剛剛好(本人愛較濃味的😋);至於白菜炒肉片呢道家常菜就油左少少;漏影左菜飯, 菜飯飯身軟硬適中, 味道都好, 只是菜切得較大粒😅
素菜蒸餃
炸雲吞
黑醋骨
2017-11-30
素菜蒸餃
炸雲吞
2017-11-17 4443 浏览
今日去迪士尼睇完煙花都差不多九點,午餐、下午茶都在園內消費,選擇少又貴又味道麻麻地,晚餐真的想跳出迪士尼。最後快快坐車到青衣城,擇左中式的「前門飯莊」室內設計結合新舊北京風格, 白色主調配搭同色系的布藝燈飾尚,白牆上將中國詩詞化成浮雕式毛筆字體,時尚而典雅。餐廳名字源自老北京的前門大街,餐牌內新派、傳統兼備,豐富多元化。菜式多是老北京味道,由前門大街地道北京鮮肉水餃、韮黃鍋貼……等點心,到馳名北京填鴨及飽參翅肚等菜式一應俱全。 新派、傳統兼備, 豐富多元化。【醉豬手 $72】豬手表面光滑,賣相不錯。酒味醇香容易入口,豬手即豬前腿上部連骨帶肉的部份,皮厚含豐富膠質,因此口感比較豐富。【灌湯小籠包 $55】1客5只,每隻都看似飽滿。夾起來感到包內勁多湯, 小籠包皮厚度剛好,不太厚又不太薄容易弄穿。裡面的饀肉有多汁有鬆化,味道不錯!上個月到上海出差食過「夜上海」的小黃魚,一食難忘!因此在標榜老北京風味的 「前門飯莊」當然點了份【椒鹽小黃魚 $84】1客2條小黃色放在精緻的碟子上,賣相應該是吸引的……可是小黃魚炸得過火,魚的表面呈深灰色。魚肉味道淡淡沒有鮮味,肉質不爽甜就像不新鮮的感覺。【鐵板

【醉豬手 $72】豬手表面光滑,賣相不錯。

【灌湯小籠包 $55】1客5只,每隻都看似飽滿。

裡面的饀肉有多汁有鬆化,味道不錯!
椒鹽小黄魚
【鐵板京葱羊肉 $98】平常筆者都喜歡食羊肉,但是這個羊肉勁酥,真的接受不到。
點這個京葱羊肉因為跟份薄餅,可惜這個薄餅冇熱度而且又粉又硬。

2017-10-27
2017-11-06 1100 浏览
很久沒去青衣城了,星期天便約了家人在這吃午飯,順道行街購物,原本打算飲茶,但樓上那間酒樓竟然要等上一佰多號籌,明白的,假期嘛,接着到地庫的酒樓看看,門日也是人頭湧湧,算吧,太餓的關係,隨便找家不多人的,行了幾間食肆,找到「前門飯莊」門口只有小貓三四只,而門前亦看到餐廳跟某銀行合作的推廣優惠,如午餐計,四佰二十元可享有一套餐或食滿四佰元可減一佰,我們有這信用咭,那就試這間了。餐廳環境尚算寛敞,怖置簡潔,桌與桌之間有適當距離,因全滿座關係不便拍照了。我們五大一小坐在四人卡位也不算太擠。看看餐牌,上海菜應有的菜肴他亦有不少,茶錢五蚊位,較酒樓平。前菜我們點了手撕雞絲粉皮$58以前菜來說份量不少,粉皮幼滑,雞絲不算太嚡,青瓜絲爽口,加上芝麻醬,没有不好吃的理由。四川口水雞$78口水雞是一度涼菜, 用上多種調味料混和而成, 集麻辣鮮香嫩爽于一身才好吃,面前這碟口水雞麻不夠辣不夠,香亦差丁點,幸而雞肉肥美滑嫩。灌湯小籠包 $52一客五件小籠包,觀其賣相,件件尚算飽滿般整齊排列於 蒸籠內,但外皮皺褶不算工整。一口吃下,嘗到豬肉鮮味,質感鬆化有咬口,不錯。湯汁有肉味不太油膩,可惜汁量較少。其實小籠包只

前菜我們點了手撕雞絲粉皮$58
四川口水雞$78
灌湯小籠包 $52
一客五件小籠包,觀其賣相,件件尚算飽滿般整齊排列於 蒸籠內,但外皮皺褶不算工整。一口吃下,嘗到豬肉鮮味,質感鬆化有咬口,不錯。湯汁有肉味不太油膩,可惜汁量較少。其實小籠包只要餡鮮,汁多不膩,皮薄但能承托湯汁便好吃,這裏的小籠包皮算薄,而頂位亦不算厚。但若然改善湯汁多少問題就好了。
嫩雞煨麵 $45
雞cut粒狀,份量不少,味道不錯,小棠菜更加落得慷慨,麵用上上海幼麵,有少許麵粉香,湯頭清甜,食後不覺有味精,好味。說起麵粉香,不是每家上海店做的麵或小點類如豆沙窩餅,䓤油餅,上海煎餅等等。。。。都一定有麵粉的香氣的,吃過多間上海店的麵是没有這味道的。
上海炒年糕 $62
有廋肉絲,大白菜,香菇,醬油,年糕一起炒,我想這是個不難做得不好吃的一碟菜,只要下油份量不多就可以了,年糕有咬口,愛吃年糕的我吃了不少呢。
排骨兩麵黃 $72
上海及潮州地區均有各自特色的兩麵黃,製法和賣相都略有不同,但兩者同樣都會將麵餅兩面煎至金黃香脆而不焦。不過,是次吃到的就有點失望,首先麵餅未煎至香脆,吃時還有點靱及硬,勾汁味道不錯,麵條 吸收了勾汁後,豐富了麵條的層次及軟化了點,這理應及更易於嘴嚼,但奈何仍有點靱,失敗之作。幸好排骨炸得酥脆可口為這挽回不少分數。
其實我們還吃了銀絲卷,但忘了拍照,所以在此不作評述了。

總括這餐廳環境不錯,食物質素部分有進步空間,但服務真的要一讚,話說我們飯後行完街回家,才發覺遺留了一袋物品在餐廳,我們立即致電問清楚,對方說有發現這袋物品並代為收好,二天後當我們坐車過去取時,職員還幫忙拿到青衣站閘口,我們不用出閘,太好了。服務要給滿分呢!!

(其實已經是五個月前的一餐,只是很想讚揚他們的服務員, 所以仍把這篇食評遞交.)
2017-06-11