2019-02-24 916 浏览
青衣📍難得不用等位就有飯食🙆滑嫩嫩#水煮魚 好辣食番粒清炒蝦仁岩岩好肴肉同醋係#perfectmatch海晢頭底佢地嘅#好朋友佢地全部都搬左去我個#肚腩 入面住呀 不過佢哋就唔係太close囉 因為冇#甜品 呀 哈哈哈哈哈哈..Overall scores 8/10🌟
青衣📍
難得不用等位就有飯食🙆
滑嫩嫩#水煮魚 好辣
食番粒清炒蝦仁岩岩好
肴肉同醋係#perfectmatch
海晢頭底佢地嘅#好朋友
Overall scores 8/10🌟
2019-02-22 641 浏览
酸辣湯其實一般情況下好少會唔好食,酸辣湯既料好足,有豆腐、筍絲、豬紅,酸味大過辣味,而且唔會太淡味。呢個好似係水煮魚。有薯粉做底,但完全食唔到辣味,而且魚唔夠入味。整體來說都係冇水煮魚既水準,唔建議點呢個菜。小籠包,皮唔會太薄,用筷子點夾都唔會穿,入面既肉餡係可以既,加少少醋!可以放咗湯再食以免燙到咀。松子魚汁係好既酸酸甜甜,好開胃!而且賣相唔錯,魚炸得夠脆!連同其他配菜,不錯!北京片皮鴨,用嚟包住鴨既皮好薄,鴨都片得好薄,肉同皮比例比較適中,加埋其他醬汁、青瓜一口咬落去,好正
2019-01-29 978 浏览
已經有幾個月冇嚟過呢度食飯,都係早兩個星期訂枱嘅時候先知已經改咗名!前菜多咗個之前冇嘅醉豬手,當然要叫嚟試下啦,豬手皮爽丶汁濃厚而不咸,除咗花雕酒,仲有另一種酒嘅味道,但講唔出 (玫瑰露??) 下次再返嚟食飯我都絕對會 encore!因為朋友第一次嚟呢度食飯,叫咗幾個平時同屋企人嚟食都會叫嘅餸, 叫咗侍應先上前菜丶點心,後上主食,全部都一一做到,呢個要讚一下!前菜除咗有值 8.5分嘅醉豬手,仲有北京肴肉丶小籠包丶 紅油抄手丶 酸辣湯, 北京肴肉嘅size比以前大件咗,味道差不多, 但紅油抄手好明顯轉咗烹調方法,冇以前咁咸,個汁開得唔錯,值8分!煮食方面有北京片皮鴨丶上湯豆苗丶 仲有個唔知乜嘢魚,(因為我覺得個魚唔好食,所以已經唔記得咗佢個名) 片皮鴨個皮好香脆,每一隻可以起到兩碟肉,6 - 8 個人食就最適合,每人大概可以有兩件,鴨皮配上京蔥丶醬汁,味道非常唔錯,加上唔使預訂,非常推介大家試食!甜品有擂沙湯圓丶高力芒果豆沙, 雖然兩個甜品都唔係一啲好甜嘅食物,但我可以好肯定咁講,小朋友都會鍾意食呢個高力芒果豆沙!P.S. 侍應問你開咩茶,推介大家飲12蚊一位嘅四寶茶
P.S. 侍應問你開咩茶,推介大家飲12蚊一位嘅四寶茶
醉豬手
北京肴肉
高力芒果豆沙
醉豬手
北京肴肉
高力芒果豆沙
2019-01-25 667 浏览
幸福地~今日有朋友接放工食飯同食飯,今次同行三人,總共order咗六道菜己經好耐都無响青衣城搵食,成個青衣城己經變咗好多,呢一間餐廳,開飯下,食評有人讚口不絕,又有人力數不是,既然今日有多一名同行,所以可以食多少少,所以我哋都叫咗好幾度菜。馬蘭頭腐皮卷第一次食馬蘭頭,友人仲介紹馬蘭頭由來上碟好簡潔,沒有過多伴碟,目測馬蘭頭切得好細刴得夠碎,入口好清新,用腐皮包著,一啖一件剛剛好。樟木鴨原本諗住食北京填鴨,不過前排都食左好幾次,不如試下啲未食過既啦,上碟試有4件包包配住入口皮好香同好脆,入口都覺得啲肉好鬆化,食落唔會太暇口。煎餃一碟5件,每隻都幾飽滿,預計會煎到好香口,反而佢地無。入口時餃子底都微脆口,咬開有肉汁同肉都幾好味,如果可以煎脆啲就更好蝦子_ _ 豆腐個人覺得呢碟野非常之貴…..上碟時醬汁看似好濃,但入口淡而無味…..$98一碟…我坦然真的吃不到蝦子的味道。酷愛豆付的我,更完全吃不到豆付味的…淡而無味….北京淆肉很出色,膠質部份唔會過多,入口亦唔會即時化水唔會有好膩既感覺,推薦灌湯小籠包 出餐時待應有連埋蒸籠一陣上打開個蓋個時感覺都仲出哂煙,食小籠包最忌上碟唔熱... 呢間都算
幸福地~今日有朋友接放工食飯同食飯,
今次同行三人,總共order咗六道菜

己經好耐都無响青衣城搵食,成個青衣城己經變咗好多,
呢一間餐廳,開飯下,食評有人讚口不絕,又有人力數不是,

馬蘭頭腐皮卷

第一次食馬蘭頭,友人仲介紹馬蘭頭由來

上碟好簡潔,沒有過多伴碟,
目測馬蘭頭切得好細刴得夠碎,入口好清新,
用腐皮包著,一啖一件剛剛好。

樟木鴨

原本諗住食北京填鴨,不過前排都食左好幾次,

不如試下啲未食過既啦,上碟試有4件包包配住

入口皮好香同好脆,入口都覺得啲肉好鬆化,食落唔會太暇口。

煎餃

一碟5件,每隻都幾飽滿,預計會煎到好香口,反而佢地無。

蝦子_ _ 豆腐

個人覺得呢碟野非常之貴…..

上碟時醬汁看似好濃,但入口淡而無味…..
$98一碟…我坦然真的吃不到蝦子的味道。

酷愛豆付的我,更完全吃不到豆付味的…淡而無味….

北京淆肉

很出色,膠質部份唔會過多,入口亦唔會即時化水

唔會有好膩既感覺,推薦

出餐時待應有連埋蒸籠一陣上

打開個蓋個時感覺都仲出哂煙,

食小籠包最忌上碟唔熱...

呢間都算唔錯一籠入面有五隻
小籠包個皮都唔算太厚,湯汁都好多

回鍋肉

最後一碟我,我地嗌咗回鍋肉,因為其中一位覺得好似唔夠飽

回鍋肉上碟望落去色水都可以,入口都好惹味,食到好香豆瓣醬既味.
肉切得好薄,肉味同醬汁都可以,但因為自己不是回鍋肉big fans,

同埋今晚食得太多肉了,所以都係淺嘗幾口好了。

總結:
全單食左六百幾,味道還可以,服務都好熱心,CP值一般
2019-01-23
  • 灌湯小籠包
  • 北京淆肉
2018-11-27 1179 浏览
與家人一起到來吃飯,共6人,在門口等了接近45分鐘才有位,服務員態度有待改善,好像非常趕時時間一樣,感覺冷氣不足夠,一直在流汗,食物非常鹹。下次不會再來吃飯了!真的令我感到失望了。

真的令我感到失望了。
2018-11-27
庆祝纪念
纪念日
用餐优惠
信用卡優惠
2018-11-18 1008 浏览
見到好多人話食物失色了,我又覺得還好。三人同行,叫了四道菜,甜酸魚,素蛋白炒飯,上海炒年糕和豆腐皮蛋。整體我覺得味道合格的,四道菜式最出色的是上海炒年糕,這道菜基本上我去食上海菜都必點的,呢間餐廳算是評分高的。另一道豆腐皮蛋也不錯,很開胃。其餘兩道就不過不失。
2018-11-14 676 浏览
好耐都冇黎過呢到食飯~就連裝修過都唔知~餐牌方面就冇咩大變擔擔麵以前好有花生香味甚至個豌底會見到有花生醬添可惜今次既花生味好似冇咩咁變左只係一碗好普通既擔擔麵小籠包個皮感覺上比以前厚但味道冇咩大變~生煎包不過不失唔會包多過肉好多個底都煎得好脆口希望下次可以食返以前個水準啦~
好耐都冇黎過呢到食飯~
就連裝修過都唔知~
餐牌方面就冇咩大變

擔擔麵
以前好有花生香味
甚至個豌底會見到有花生醬添
可惜今次既花生味好似冇咩咁
變左只係一碗好普通既擔擔麵

小籠包
個皮感覺上比以前厚
但味道冇咩大變~

生煎包
不過不失
唔會包多過肉好多
個底都煎得好脆口

希望下次可以食返以前個水準啦~
2018-11-04 703 浏览
好耐冇係度食飯呀!以前黎呢度食飯,次次都要等好耐位。 今日用apps攞飛,等咗一陣啦!都可以接受的。入到去其實都有幾多吉枱,唔明白點解要人係門口等。四川擔擔麵冇乜辣味,冇乜花生味,好平凡。新菜式淮山炒豚肉都幾特別,淮山爽口多汁,不過所謂的豚肉只係一啲豬肉碎,有啲取巧。松子魚要黑醋唔要咕嚕汁,味道唔錯,炸得好香, 不過有幾粒松子有"益"味。好失望的高力豆沙,個皮過份厚,豆汁餡係夠,但係唔夠均勻,只可以一邊食皮,一邊食豆沙,感覺差勁

入到去其實都有幾多吉枱,唔明白點解要人係門口等。
四川擔擔麵冇乜辣味,冇乜花生味,好平凡。
2018-10-05 825 浏览
被填鴨吸引,跟家人來光顧這家食店。六個人點了一隻北京填鴨、一個四人套餐。北京填鴨賣相不錯,皮脆,但薄餅不夠薄,但算是最好吃的一道菜。四人套餐有三式冷盆:醉雞、海蜇和酸青瓜。比較爽口的海蜇味道較好。三道冷盆比想像中份量少。松子菊花魚,還以為抵食夾大件,但原來只有半條。魚炸得太乾,醬油太甜,沒有鮮魚味。黃金蝦,賣相麻麻,鹹蛋味比較淡。醬油雞也是沒什麼雞味,醬油又甜又鹹,個人覺得不太搭。海皇羹就比較好吃用料足,有魚、魷魚的味道。總結來說,單點比較好,套餐質素有待改善。

黃金蝦,賣相麻麻,鹹蛋味比較淡。
醬油雞也是沒什麼雞味,醬油又甜又鹹,個人覺得不太搭。
海皇羹就比較好吃
用料足,有魚、魷魚的味道。
總結來說,單點比較好,套餐質素有待改善。
2018-09-11 610 浏览
今晚OT收工經過時間就嚟9:30pm,見佢收11點,諗住入去晚饍,點知企係門口企咗一陣,都無人係門口,探頭入去,起碼有2個樓面阿姐,見到我卻扮見我唔到。唉,自己唯有識趣過主,去同層另一家上海食堂樂天皇朝,係第二間店即刻有人招呼。待客之道真係天壤之別。
2018-07-14 1140 浏览
媽媽同細佬就生日,媽媽鍾意食中菜,於是就近近地揀左青衣地嘅前門飯莊。大約7點去到青衣城,拎飛等大約15-20分鐘就可以入座,限時90分鐘。侍應生個個都好趕好忙咁,態度都算唔錯。我地4個人叫左8樣野,落單後唔夠5分鐘,野食就開始陸續黎,第一樣係薑米蛋白炒飯,個樣望落麻麻,但食落有驚喜,薑米切得超細,但仍然有爽口嘅感覺,每啖飯帶有微辣薑味。雪菜肉絲炒年糕,年糕夠淋身,連同爽脆雪菜一齊食超夾超好味,肉絲份量亦唔少,而且亦十分入味。大排骨湯麵,見餐牌有廚師推介標誌,於是試試,排骨好淡,好似除左肉味就無咩其他味,而且表而唔夠脆,麻麻,反而個麵比較好食,湯底比排骨更有味,啲麵放左一陣食都幾爽口,唔會糊口,挽回返個分數。黑醋生炒排骨,超級驚喜,一上枱香味已經撲鼻而黎,食落卜卜脆,係新鮮炸好,黑醋味超香濃,酸中帶甜,惹味又開胃!灌湯小籠包,皮簿餡多,湯亦多,好味。紅油抄手,係食親上海菜會必點嘅,呢度嘅紅油炒手好大粒,餡多皮簿,但如果個皮再滑啲會更好食,另外係略嫌唔夠辣,辣返少少係該會好味好多。招牌生煎包,開頭以為個餡同小籠包會一樣味,點知食落唔同,味道比小籠包濃味,雖然唔係灌湯,但肉餡亦非常juicy

侍應生個個都好趕好忙咁,態度都算唔錯。

灌湯小籠包,皮簿餡多,湯亦多,好味。

招牌生煎包,開頭以為個餡同小籠包會一樣味,點知食落唔同,味道比小籠包濃味,雖然唔係灌湯,但肉餡亦非常juicy,唔錯。

砂窩雲吞雞,好彩叫左半隻份量,半隻已經有5碗湯同5粒雲吞,湯都算清,唔會成個面都係油,飲落除左雞味,仲有超濃金華火腿味,一向唔好雞湯嘅我都覺得好好味,雲吞其實同炒手一樣 ,只係煮法唔同唔特別講啦。

整體黎講,好味,價錢真係唔貴,而且份量超多,性價比之選,仲有好多野食想試 下次再黎要試埋佢地!
薑米蛋白炒飯
雪菜肉絲炒年糕
黑醋生炒排骨
招牌生煎包
2018-07-09 668 浏览
雖然農家菜賣相未算精緻,但自有一種不經意的自然美,往往能吃得出農民對食材的運用,匠心獨運,但畢竟市場須要,部份菜色近年在賣相上都已經作出改善,較為易於接受。 月前放工,就相約了一班好友齊齊開餐,地點位於青衣城的前門飯莊,相當就腳,而且又有廂房,十個八個朋友啱啱好。 今次餐廳推出了農家菜,都算有新意,就試試吧。 冷菜 燻蛋($32/兩隻) 淡淡的煙燻香氣好吸引,蛋黃呈流心,賣相好對辦,軟綿綿的說不出的滋味。 馬蘭頭腐皮卷($68) 可說是精緻版,馬蘭頭刴得夠碎,用腐皮包裹,一口一件好方便。 杭州手剝筍($52) 師傅指定要杭州天幕山筍,果然絕不平凡,只取中間最嫩的部位,爽口脆嫩,好少機會食到。 文思豆腐羹 完全是刀功的表現, 豆腐切得幼細如絲,入口輕如無物,卻又滑溜可口,水準極高。 農家紅燒豬肉($88) 完全展現出濃油赤醬的吸引力,豬肉選用了五花腩,邪惡到一個點,扣得入味,咬落油香四溢,又夠軟稔,絕不比名店遜色。 豬油渣炒紅頭小菠菜($88) 又是一道邪惡美食,豬油渣的

今次餐廳推出了農家菜,都算有新意,就試試吧。

冷菜

燻蛋($32/兩隻)

馬蘭頭腐皮卷($68)

可說是精緻版,馬蘭頭刴得夠碎,用腐皮包裹,一口一件好方便。

杭州手剝筍($52)

文思豆腐羹

農家紅燒豬肉($88)

豬油渣炒紅頭小菠菜($88)

又是一道邪惡美食,豬油渣的油份及香氣,都給菠菜吸收了,難怪轉眼間都給清碟。

香辣大魚頭($238)

紅、黃及青椒刴得細碎,辣度卻又比預期中輕盈,吃起來絲毫不帶泥味,肉質細嫩幼滑,喜歡的朋友一定不會失望。

香辣農家炒豬雜($98)

整晚最愛的,大概就是這道菜,爆炒中加入泡椒,令豬雜帶有陣陣辛辣,非常惹味,而且不同部位有不同的口感,好味。

花雕蒸蟹($350)

略嫌花雕味未夠突山,蟹選得好,肉質甜美,同一碟菜,係大班樓要過千,但家陣無須$400就可以品嚐到。

雪菜肉絲麵($45)

出加2地好食,麵條柔韌,不會煮得過稔,雪菜肉絲熱辣辣,並非預先煮好再淋上面,值得一試。

灌湯小籠包($55/5件)

夾起小籠包,包皮薄但又沒有穿破,內裡清是肉汁,好味。

甜品是高力豆沙($68/6件)、豆沙窩餅($46)及酒釀芝麻湯丸($42),個人始終喜歡柔韌芳香的高力豆沙,而且已經好飽,其他甜品就由朋友消滅好了!

2018-05-12 705 浏览
肉既菜,一個字,鞋紅燒走油肉,d肉un到,唔係老人家既我都一食發覺要用10分鐘先咬哂,表面風光,真係風乾!其他,一樣難食三鮮兩面黃,d肉一陣雪藏味脆皮素鴨,d皮一d都唔脆真係唔明點解咁多好評。。。
肉既菜,一個字,鞋

其他,一樣難食
三鮮兩面黃,d肉一陣雪藏味
脆皮素鴨,d皮一d都唔脆
真係唔明點解咁多好評。。。
2018-05-09 3417 浏览
雖然很常寫西餐及自助餐,但人大了其實慢慢開始偏愛中菜,尤其越家常的菜式,越令人垂涎。最近得知 前門飯莊 推出了經典農家菜,並以「家鄉的味道」為招徠,成功吸引了甜魔兩口子及一班食友前往~ 好久沒到訪青衣城,原來前門飯莊位於三樓 MTR 出口不夠一分鐵,步行過來極快!地理位置便利,加上出品好吃又不貴,週一的晚上也有人等位/需要翻檯,好在一早訂了位~約了註定姍姍來遲的劉總,還是先吃著前菜等吧!從來都對 燻蛋 毫無抵抗力,就按人頭點了半打 ($32/兩隻),大大隻的燻蛋溏心度很理想,恰到好處的煙燻香迷人極了~~~ 吃筍的季節到了,老公又愛吃筍,又點了一客 杭州手剝筍 ($52),份量很足吃得令人滿意。 再分享了一客 馬蘭頭腐皮卷 ($68),品嚐了久違了的馬蘭頭香氣後,就進到湯羹及主菜環節。 這晚很幸福有師傅特別為我們製作的 文思豆腐羹,除了刀功令人佩服、心思令人動容,也很愛滾熱的湯頭,喝下去是無比的舒服好受。 接著一系列農家菜上場,首先是 香辣農家炒豬雜 ($98),我不吃豬雜,但就很愛吸引了百味的豆腐乾;而老公及食友則對中間的泡椒情有獨鍾,紛紛大呼好香好正,嚐辣的要留意一下! 結合筍件

結合筍件、冬菇、豬肉腐皮卷的 紅燒腐皮卷 ($88) 味道十分家常,很好送飯,也是我很喜歡的菜式,中間的嫩筍尤其得到大家一致稱許!

然後 農家紅燒豬肉 ($88) 也上檯了!濃油赤醬配肥美五花腩總是特別好吃,有種邪惡又吸引的難言魅力;真的太罪過的話,就改吃豆腐吧,都是一樣的美味哦!

也很愛接下來這 豬油渣炒紅頭小菠菜 ($88),我不吃豬油渣的,但本來就清嫩的菠菜吸收油香後,味道及層級昇華不少,美味滑溜等讓人吃不停口!

讓老公引頸以待的 香辣大魚頭 ($238) 也上檯了!口味經過調教,香口得來不算非常火辣,怕辣如我也可接受得來;愛辣的就浸多幾下辣汁再享用嫩滑的魚頭及魚雲吧~

始終愛嚐鮮,所以在農家菜以外又加點了 花雕蒸蟹 ($350);身量碩大的蒸蟹肉嫩鮮甜,吸收十年花雕的酒香後更加迷人,吃得好滿足的!

最後也分享了店內皮薄多摺、鮮甜多汁的 灌湯小籠包 ($45),才進入繽紛甜品環節。很喜歡這裡的甜品選擇,高力豆沙 ($68/6件)、豆沙窩餅 ($46)、酒釀芝麻湯圓 ($42),每款都很合胃,如非太飽甚至想將八寶飯也點下來!

當中最愛當然是酒釀芝麻湯圓,這可是甜魔媽媽童年在重慶老鄉,最愛最愛的甜品;一盅內有六粒湯圓,也實在非常抵吃啊!

更多的農家菜選擇還有家鄉糟雞、老醋農家魚、水耕菜沙律的,據知在集團其他分店如 京饌、家傳滬曉等也有供應,那一天癮起了還要再吃!
2018-05-07
2018-05-09 1758 浏览
香港吃農家菜的館子不多!而景樂集團旗下的前門飯莊推出了季節限定的農家菜,現在不須老遠到北京也可享受家的道了!! 位於青衣成的前門飯莊對我來說超級方便,只須搭兩個港鐵站便到,真的沒理由不來吃這季節限定。 今天被安排坐於高高在上的廂房中,舒適地享用一頓晚餐! 人未到齊先點上三款前菜邊吃邊傾計! 杭州手剝筍$52,從來喜歡吃筍的我幫襯了不少,連皮的筍用手來吃別具滋味呢,筍件吃下清爽非常完全沒異味處理得相當不錯! 燻蛋$32/2隻,盪漾的蛋黃誘人得很,加上濃香的煙燻味道吃罷齒頰留香!! 最後的馬蘭頭腐皮卷$68,離離幽草自成叢、過眼兒童採擷空、不知馬蘭入晨俎、何似燕麥搖春風,清香撲鼻的馬蘭頭被腐皮包裹著,加上芝麻、松子的襯托吃得更加香口。 人齊了到農家出場喇!家鄉糟雞$80賣相跟農家很相襯沒多花巧!但雞肉充滿酒香很合我這酒鬼口胃。 到惹味的香辣農家炒豬雜$98,豬耳、豬膶都很爽口,微辣口味送酒一流! 紅燒腐皮卷$88很有嫲嫲的味道,腐皮卷內有豬肉碎和筍粒,吃下外層富豆香、內裡有肉香,但一點也不膩口我蠻喜歡呢! 到最期待的香辣大魚頭$238,新鮮的大魚頭鮮嫩沒腥味,大廚用上四款辣椒來祕製的汁

今天被安排坐於高高在上的廂房中,舒適地享用一頓晚餐!

人未到齊先點上三款前菜邊吃邊傾計!

到最期待的香辣大魚頭$238,新鮮的大魚頭鮮嫩沒腥味,大廚用上四款辣椒來祕製的汁醬蒸魚,味道微辣醒胃切合不太吃得辣又想吃惹味辣的客人!

這一刻麻煩要個靚仔(白飯),皆因農家紅燒豬肉$88要出場了!濃油赤醬的紅燒豬肉很濃香,富有咬口亦夠淋身,伴旁的豆干亦非池中物,充滿野性的味道不容錯過啊~

接下來是開胃的老醋農家魚$98,用上沒帶一絲泥味的鯇魚入饌,入口陳醋香氣滿溢不搶喉,加上魚的鮮都挺和味!

最後以豬油渣炒紅頭小菠菜$88來結束農家菜式!豬油渣炸至輕脆香口,但也不及嫩滑的紅頭小菠菜,菜頭位置更是濃香爽脆,入口滑溜非常最重要是一點也不油膩,還有那蒜子也是寶物來喔!

大家以為這一頓已結束!非也其實還有農家菜以外的師傅精湛手勢菜式,如這螃蟹用了10年的花雕來清蒸,用酒香吊出鮮味令人垂涎!!

食友叫來一碗雪菜肉絲湯麵$45,我也不客氣分來一杯羹,試上一口麵條爽滑有彈性,加上香甜的湯頭即成必吃推介,店子好似有下午茶時間,買了港鐵月票的我平日來吃個Late Lunch也不為過呢!

有劉總在灌湯小籠包$55當然少不了!湯汁不少而且頗鮮味,小籠包頂如可以再薄點更妙!

最後當然要吃埋甜品才完滿!有大大隻高力豆沙$68,和不油膩的豆沙窩餅$46,兩者中我喜歡後者多點,還有甜魔媽媽的酒釀芝麻湯圓$42,真係超級滿足矣!

吃罷一頓家的味道後能以最快的車程回到家感覺真係好幸福喔!
2018-05-07