2024-05-03 328 浏览
荃灣有間爆紅會噴汁嘅生煎包,最後係上環開佐分店,咁緊係即約埋同事一齊去試吓店面比較細,只有大約十一二個吧枱位同兩張四人枱,中午放飯時間坐滿哂要等一陣,好彩佢上菜速度都好快,等佐10幾分鐘就有位我哋叫兩個人氣熱賣皇牌套餐:招牌上海排骨湯麵+生煎包1隻 $54麻醬手撕雞絲粉皮+生煎包2隻 $54套餐奉送豆漿一杯生煎包超新鮮熱辣辣,因為佢係一盤接一盤即煎即買,除咗堂食都有好多外賣4粒6粒咁買,根本做到停唔到手生煎包一咬開,啲汁就流哂出黎,可以好似飲湯咁吸一啖湯汁同肉都唔會話好油膩,皮薄,包底會比較厚但會煎得脆脆,好香口。枱面有醋,可以根據個人口味加醋上海麵彈牙有咬口,炸豬扒外面炸得香脆,肉質緊實但唔會太硬雞絲粉皮上面嘅青瓜絲份量好多,鋪滿哂,麻醬淋面,濃稠同落得超足,可以拌勻每條粉皮都掛到汁。粉皮口感滑嫩煙韌

我哋叫兩個人氣熱賣皇牌套餐:
招牌上海排骨湯麵+生煎包1隻 $54
麻醬手撕雞絲粉皮+生煎包2隻 $54
套餐奉送豆漿一杯

生煎包一咬開,啲汁就流哂出黎,可以好似飲湯咁吸一啖

上海麵彈牙有咬口,炸豬扒外面炸得香脆,肉質緊實但唔會太硬

2024-05-03 182 浏览
公司附近開了一間最近很紅的生煎包店,發哥也是熟客,我當然要去試試。店鋪只收現金,午餐繁忙時間在門口排隊,等了十多分鐘,先點菜後入座,雖然店鋪細小,但上菜速度都很快,招牌生煎包有不同數量可供選擇,來的時候的確熱辣辣又多汁,小心燙口,另外亦點了碗上海蔥油拌麵,份量頗多,蔥味很香,隨餐附送豆漿,甜味適中。除了拌麵,還有酸辣湯麵、小雲吞湯麵、排骨湯麵等選擇,即使是點套餐,價錢亦非常親民,可以一試。🥂生煎包🥂上海蔥油拌麵🥂豆漿

🥂生煎包

🥂上海蔥油拌麵

🥂豆漿
午餐
2024-05-02 117 浏览
近排劉興記生煎包專門店開咗好多間新舖,專賣生煎包,見到門面咁地道就吸引咗入去試試人氣熱賣王牌套餐($54)有以下🥟招牌上海排骨菜飯或湯麵+生煎包1隻🥟麻醬雞絲粉皮+生煎包2隻🥟鮮雞湯雲吞+生煎包1隻🥟迷你雞絲酸辣湯+生煎包6隻全部王牌套餐都會包一杯豆漿天氣咁炎熱就試吓呢個凍上的麻醬雞絲粉皮,加上呢個都有2隻生煎包食吓。份量適中,適合啲小食的人😆麻醬好多,啱晒啲超級重口味嘅人食。至於重點的生煎包,熱辣辣咁新鮮上,入邊會爆汁😛中午時間去就要預咗要排少少隊,畢竟都係小店,人手相對比較少,但係店員都已經好積極咁去為大家服務,喺繁忙之中都有啲人情味🙈

人氣熱賣王牌套餐($54)有以下
🥟招牌上海排骨菜飯或湯麵+生煎包1隻
🥟麻醬雞絲粉皮+生煎包2隻
🥟鮮雞湯雲吞+生煎包1隻
🥟迷你雞絲酸辣湯+生煎包6隻
全部王牌套餐都會包一杯豆漿

2024-05-02 278 浏览
最近行街見到依間上海菜開左好多分店今日行過上環分店 就心血來潮走入去試吓叫左三款食品當然要試一試餐廳嘅招牌生煎包生煎包外皮好薄 包底煎到好香脆 脆卜卜咁咬落去包入邊嘅肉汁鮮甜爭啲噴到周圍都係 真係好多汁包入邊嘅肉餡肥瘦均勻生煎包上面仲加咗好多黑芝麻咬落去陣陣芝麻香味再加埋香蔥 真係幾好食麻醬手撕雞絲粉皮份量幾大麻醬味好香濃 醬料好多有好多好清新嘅青瓜絲粉皮晶凝通透店員話啲雞肉係用新鮮的三黃雞用人手撕肉製成 特別有口感另外再叫咗個鮮雞湯小雲吞湯底係用左十多隻三黃雞熬煮唔怪得知咁鮮味 小雲吞嘅份量都幾多好有咬口小雲吞嘅肉餡調味都調得幾好少少的空間坐滿左食客 有堂食客人 有外賣客人咁好食 唔怪之得咁好生意
最近行街見到依間上海菜開左好多分店

少少的空間坐滿左食客
有堂食客人 有外賣客人
咁好食 唔怪之得咁好生意

鮮雞湯小雲吞
放工時間在上環看到這間新間的生煎包小店,不要吃Heavy的Dinner,不如來點生煎包填飽肚子。除了招牌生煎包外,還有上海排骨菜飯、酸辣湯、豆沙窩餅等上海料理。套餐附送冰凍豆漿,即時倍感涼快!- 麻醬手撕雞絲粉皮 + 生煎包2pcs $54- 鮮雞湯小雲吞12pcs + 生煎包2pcs $54每桌必點的招牌生煎包,熱辣辣出爐,Size比One Bite Size略大,包底煎得香脆,上面灑滿黑芝麻,皮薄多湯汁,裡面的鮮肉餡也頗紮實。即使已刻意小心噴汁,也差點難逃一劫。 麻醬雞絲粉皮份量頗多,足夠當一個正餐。麻醬下得大方,拌著青瓜絲、雞絲和滑溜溜的粉皮,每一口都是麻醬的香味。在又濕又熱的天氣下,不想吃熱騰騰的晚飯,這個涼拌菜來得正合時!小雲吞迷你Size一口一粒無難度,加上清爽的雞湯底,口味簡單又健康。

- 麻醬手撕雞絲粉皮 + 生煎包2pcs $54
- 鮮雞湯小雲吞12pcs + 生煎包2pcs $54
招牌生煎包
前幾排喺IG見到好多Foodie都推介呢間新嘅生煎包店,之前bookmark咗,有日咁岩喺上環附近就特登行過咗去試。嗰日係入去堂食,叫咗個生煎包set有1隻生煎包同埋豬扒菜飯,另外再叫咗個蟹粉生煎包試吓。原味生煎包 完全唔熱,個底係淋嘅,可以見到張相個底係冇乜點煎過,完全冇金黃色(啲顏色係醋嘅色)。肉質可以,但完全零湯汁。蟹粉生煎包都係唔熱,都係淋嘅同冇湯汁。我唔係好明點解,一間主打生煎包嘅餐廳,會係咁樣嘅出品?係咪老細未教好個廚師就開舖?上環個廚應該對嘢食冇乜要求,先至可以捧得呢盤生煎包出嚟? 真心唔得,好難食!豬扒菜飯飯係凍嘅,我本來以為係上海嗰種嘅炸豬扒個豬扒,但原來係吉列豬扒,豬扒都正常嘅,但炸得好乾,食到個口都損埋。當場真係好想同個侍應反映,但係朋友話算數,以後唔再嚟,無謂為嗰百幾蚊而嬲。食完之後我特登睇返我bookmark咗嗰個reel,睇吓有冇人都中咗伏,之後先發現原來喺留言上面好多人都話煎燶咗唔好食,如果嗰時有睇留言一定唔會嚟!

原味生煎包

蟹粉生煎包

豬扒菜飯

2024-04-30 60 浏览
生煎包滾水煎法嘅生煎包,先蒸熟上半部分再煎香包底咬一口滿滿既湯爆黎不過生煎包皮比較厚身同未至於做到完全脆皮不過老闆有解釋話厚底才會脆不穿Pan-fried Steamed Buns (Sheng Jian Bao)Using the boiling water pan-frying method. The top half is steamed and then the bottom is pan-fried until it becomes fragrant. When you take a bite, t_he buns burst with soup. However, the bun skin is relatively thick and hasn‘t achieved a fully crispy texture.
生煎包
滾水煎法嘅生煎包,先蒸熟上半部分再煎香包底
咬一口滿滿既湯爆黎
不過生煎包皮比較厚身同未至於做到完全脆皮
不過老闆有解釋話厚底才會脆不穿

招牌生煎包
<劉慶記生煎包> 📍上環🔸爭咩丫~ 溝埋一齊做瀨尿生煎包丫~笨!!!🔸上環新店 🤩 生煎包爆汁肉味濃窮系女子為求中上環放Lunch唔過$100 🤓 簡直係出盡法寶 🧿🔮🪬 咁都又比我搵到間新店,生煎包套餐唔過$60 💰💰💰 而且性價比極高。同事Share兩皇牌餐食,兩條友埋單都係$131 🤯🤯🤯 ,除餐附送豆漿,抵食到難以置信。蟹黃生煎包 ($18) — 社交平台食評講到呢個包咁正 🥴 梗係加錢都要試一試啦~ 食落超爆汁🥟💦💦💦 肉汁同蟹粉鮮味湧出嚟!!!推薦,加錢都一定要食返一個。麻醬手撕雞絲粉皮 — 夏日炎炎 🌞🌞🌞 正好食涼皮,粉皮好食過翡翠小籠包,價錢仲要平一段 🧡生煎包 — 爆汁注意 ⚠️⚠️⚠️ 真係要小心進食 ♨️ 包底脆口,肉質鮮嫩,湯汁飛濺 🤪 我真係純粹講緊個包。迷你雞絲酸辣湯 — 味道唔錯而且足料,不過第大熱天時真係唔建議 🥵 食完會更熱。餐廳現階段只收現金 💴 大家千祈唔好盲中中入左去然後冇錢俾,要留喺度洗碗㗎 😆
<劉慶記生煎包> 📍上環
🔸爭咩丫~ 溝埋一齊做瀨尿生煎包丫~笨!!!
🔸上環新店 🤩 生煎包爆汁肉味濃

2024-04-29 100 浏览
-今日lunch係上環附近 見到新開左間生煎包專門店😳心思思好耐冇食過上海嘢 一於去試下先🤩一去到門口就見到發哥既相🤣可能因為係食晏嘅時段 間店都好full 好多打工仔食緊 所以都要等一等位先食到😉叫左個S2套餐💰$54果然係專門店🥟生煎包真係好正啊!😍外皮煎到金黃酥脆 一口咬落去 噴出嚟嘅湯汁真係夠鮮甜🥰內裡嘅肉餡又彈牙多汁勁好滋味嘅😝食個時記得要留意唔好咬破皮,唔然就會流失咗啲好味嘅湯汁啦!好正呀,一定要試下!😋👍麻醬手撕雞粉皮❤️咁樣嘅菜式真係好開胃啊😋🥒青瓜絲爽脆新鮮 撒上大量麻醬芝麻🤩增加咗個香氣同埋口感as粉皮好掛汁🤣手撕雞肉質鮮嫩多汁 配埋啲醬汁 真係好滋味😎總覺得食上海嘢就一定要配豆漿黎飲🥛佢嘅味道濃郁香滑 真係好開胃☺️一杯熱辣辣嘅豆漿 配埋生煎包食 真係絕配🥳劉興記生煎包專門店 📍上環文咸東街2號地舖
今日lunch係上環附近 見到新開左間生煎包專門店😳

一杯熱辣辣嘅豆漿 配埋生煎包食 真係絕配🥳

劉興記生煎包專門店
📍上環文咸東街2號地舖
2024-04-27 180 浏览
今日咁啱個朋友喺上環放工,就去咗佢公司附近搵嘢食。唔想太Heavy所以行過見到生煎包就行咗入去。入到去發現雖然鋪仔細細,食物選擇種類都幾多。叫得生煎包專門店,當然唔可以唔叫佢嘅招牌生煎包啦。我哋仲額外加咗雞絲粉皮同上海排骨菜飯。唔使幾分鐘,個排骨菜飯已經到咗。個排骨嘅味道唔會太鹹,個炸皮亦都冇同舊肉分離,咬落去係好鬆軟,完全唔韌,都算係食過之中,數一數二嘅炸排骨。個菜飯就正常發揮,個菜同同個飯嘅比例唔會差太遠。食到一半個雞絲粉皮就到啦。佢比嘅麻醬完全唔孤寒,配上青瓜絲嘅爽脆,真係好好食。佢嘅雞絲亦都好夠份量,如果佢個粉皮份量再多啲都可以清晒!跟住就係期待已久嘅生煎包。佢嘅包皮唔會太厚,而個包底係煎到好香脆。佢嘅肉餡亦都好多汁,完全想像到點解佢係招牌賣生煎包。一路食一路聽到有好多人嚟買,賣到個蟹黃生煎包斷晒市!下次真係要叫個蟹王試一試。食食吓都忍唔住叫咗兩杯豆漿飲,都係普通豆漿冇乜特別,不過嘢食嚟講就真係一流。我朋友食完之後都話以後lunch多咗個新蒲點,可以返去再食!

2024-04-26 98 浏览
店名: 劉興記生煎包專門店 地址: 上環文咸東街2號地舖上環站A2出口,行2分鐘環境: 4/5價錢: 4/5味道: 4/5最近呢間生煎包大熱,今次經過就黎試下,佢上環呢間分店新開業,啱啱裝修好,午飯時間都好多人🙈招牌生煎包(4隻)❤️❤️❤️❤️$30唔太貴,大大隻,入面爆汁,餡料都算多,外表香脆😛葱油拌麵❤️❤️❤️❤️$30CP值好高,大大碗,葱油好香,麵身彈牙,整體好惹味😆上海排骨菜飯❤️❤️❤️❤️$42同樣CP值好高,排骨外脆內軟,炸粉唔會太厚🥰好抵食‼️低糖豆漿❤️❤️❤️❤️$10夠凍,食上海野必有🫡
店名: 劉興記生煎包專門店

地址: 上環文咸東街2號地舖
上環站A2出口,行2分鐘

環境: 4/5
價錢: 4/5
味道: 4/5

招牌生煎包(4隻)❤️❤️❤️❤️
唔太貴,大大隻,入面爆汁,餡料都算多,外表香脆😛

葱油拌麵❤️❤️❤️❤️
CP值好高,大大碗,葱油好香,麵身彈牙,整體好惹味😆

上海排骨菜飯❤️❤️❤️❤️
同樣CP值好高,排骨外脆內軟,炸粉唔會太厚🥰好抵食‼️

低糖豆漿❤️❤️❤️❤️
夠凍,食上海野必有🫡

餐廳:劉興記生煎包專門店地點:上環文咸東街菜式:上海菜餐牌:皇牌推介、健康菜飯類、湯麵類、小食類、涼拌類、餅類、都有套餐。招牌生煎包 4隻 $30招牌生煎包剛賣完,等左好耐先出,絕對熱辣辣上枱!一咬入去就爆汁,而個湯唔會太油。個底好脆,面頭灑上蔥花同黑芝麻粒。麻醬手撕雞絲粉皮 $35麻醬手撕雞絲粉皮好大碗。粉皮厚身大塊,加有幼條青瓜絲同粗雞絲,灑上白芝麻粒。麻醬超多,好重口味。上海排骨菜飯 $42上海排骨菜飯有排骨一開四件,炸得外脆內嫩,下底一碗白飯加菜心同蔥花。蔥油拌麵蔥油拌麵伴有炸脆脆同炸昆布。麪條幼身,醬油味濃,好香口。皇牌套餐奉送豆漿一杯。豆漿用茶杯裝,係凍嘅,都幾好飲。平日午餐時間好多人,好多外賣單,有堂食位十幾個。
餐廳:劉興記生煎包專門店
上海排骨菜飯

上海排骨菜飯 $42

蔥油拌麵
蔥油拌麵
蔥油拌麵伴有炸脆脆同炸昆布。麪條幼身,醬油味濃,好香口。
豆漿
皇牌套餐奉送豆漿一杯。豆漿用茶杯裝,係凍嘅,都幾好飲。
平日午餐時間好多人,好多外賣單,有堂食位十幾個。
2024-04-26 262 浏览
初嚐網上熱門生煎包餐廳是晚光顧兩份套餐- 秘製上海排骨菜飯:菜飯份量只得一小碗,亦完全冇菜味!上海排骨份量只是坊間一小塊豬扒大小,味道強差人意,只是普通一塊炸豬扒,說不上「秘製」- 雞絲粉皮:麻醬鹹得誇張,粉皮口感不俗- 3隻生煎包:熱辣辣上碟,第一口脆身,第二口就韌- 附餐贈送豆漿2杯此餐廳是今晚我和太太唯一共同吃過的東西,結果兩人歸家路上腹部隱隱作痛。回家後,我倆更加上吐下瀉!完全不建議此餐廳!蘇杭街近上環街市亦有同店面、餐單、相片但招牌不同既店舖小心!Spent an evening at this restaurant for its well-known pan-fried bun all over online social media.Had 2 set menus- Shanghainese style pork rice with minced vegetable- Shredded chicken with rice noodle, served with sesame and peanut sauce- 3 pan-fried buns- Complimentar
初嚐網上熱門生煎包餐廳

是晚光顧兩份套餐
- 雞絲粉皮:麻醬鹹得誇張,粉皮口感不俗
- 3隻生煎包:熱辣辣上碟,第一口脆身,第二口就韌
- 附餐贈送豆漿2杯

完全不建議此餐廳!
蘇杭街近上環街市亦有同店面、餐單、相片但招牌不同既店舖
小心!

Had 2 set menus
- 3 pan-fried buns
- Complimentary soy milk

Here comes the comment for the dishes
- NO flavour in rice with minced vegetable and the pork tasted like Japanese frying style rather than rich flavoured Shanghainese style
- Sesame and peanut sauce is TOO SALTY
- Pan-fried buns, hot enough on plate. Texture comes crispy at first BUT turned chewy after

This restaurant is the ONLY thing I had in common with my wife whole day, and both of us got vomit and diarrhoea soon we got home.

I personally DO NOT recommend this restaurant, both for hygienic and satiety perspective.
2024-04-25 304 浏览
上環文咸東街新開咗一間食生煎包嘅小店😇呢間小店除咗生煎包之外仲有其他上海式嘅麵食同小食, 價錢全部都非常實惠, 難怪店外總是大排長龍超多食客捧場! 麻醬雞絲粉皮~呢個小食嘅份量大到可以做一個主食😂粉皮口感煙韌彈牙, 芝麻醬味道同質感都十分濃厚, 芝麻味好香, 食落非常開胃🤤上海排骨菜飯~菜飯採用左菜心而唔係傳統嘅小唐菜, 菜嘅份量非常之多, 每一啖都食到菜心, 排骨炸到外表酥脆內裡肉質鬆軟, 香口惹味! 濃雞湯小雲吞~一啖一粒細細粒剛剛好, 雲吞係簡單嘅純豬肉餡, 精華所在係碗雞湯, 飲落鮮甜又唔口渴👍🏻 招牌爆汁生煎包~老闆好細心地提醒我地小心爆汁😂因為一咬落去真係好多汁而且熱辣辣, 食嘅時候要先咬一個小洞再慢慢用口啜D汁出黎, 加埋鎮江香醋係絕配! 生煎包嘅底部煎到好香脆😊上海排骨蔥油撈麵~蔥油香口惹味, 調味剛剛好食落唔鹹而且唔油膩, 麵條嘅質感非常彈牙, 十分有水準👍🏻

2024-04-24
2024-04-25 186 浏览
新開張店內做緊優惠點餐會送一杯豆漿的今次點了S2 套餐再額外加多了一個蟹黃生煎包麻醬手撕雞粉皮+生煎包套餐 $54食上海菜當然要食粉皮,粉皮Q彈的口感配上店內特別調製的麻醬十分配合,配上青瓜絲令口感更清新。而且手撕雞的份量也不算少,午餐點這個真的很不錯生煎包上檯時仍熱呼呼的,食的時候一定要小心湯汁噴出來咬一口生煎包已經見到入面好多湯汁,配上煎得香脆的底部,令人食不停口 蟹黃生煎包 $18蟹黃生煎包入面真的很多蟹黃餡料,外皮依然是很香脆,而且不會太油膩

新開張店內做緊優惠點餐會送一杯豆漿的
今次點了S2 套餐再額外加多了一個蟹黃生煎包

麻醬手撕雞粉皮+生煎包套餐 $54

生煎包上檯時仍熱呼呼的,食的時候一定要小心湯汁噴出來

蟹黃生煎包 $18