2019-05-17 92 浏览
今日適逢放假,約妹妹去銅鑼灣崇光感謝日, 由於人太多,索性先食午餐再繼續血拼 。 我們沿著百德新街行, 經過一小巷, 探頭一望,原來勝手日本餐廳就在此,之前聽朋友食過話唔錯,我們就入去一試。午餐選擇多,每款定食均配送前菜,水果沙律, 麵豉湯,白飯,甜品😋 我地選了兩款中價定食。前菜是青瓜脆絲 ~ 酸尾尾,非常醒胃👍水果沙律~大大盤配柚子沙律醋,好味😋麵豉湯~內有豆腐粒粒和海帶👍銀鱈西京燒定食~ 銀雪魚經燒汁醃製後再煎香,非常惹味👍😋安格斯牛扒照燒定食 ~ 牛肉煎至半熟, 非常嫩滑, 配照燒汁一絕。我和妹妹不知不覺食晒成碗飯😆甜品是綠茶麻薯餐廳職員態度殷勤而友善,知道這裡的和牛海鮮火鍋很有名,搵晚要嚟試試至得。

我地選了兩款中價定食。

前菜是青瓜脆絲 ~ 酸尾尾,非常醒胃👍
水果沙律~大大盤配柚子沙律醋,好味😋
麵豉湯~內有豆腐粒粒和海帶👍

銀鱈西京燒定食~ 銀雪魚經燒汁醃製後再煎香,非常惹味👍😋

我和妹妹不知不覺食晒成碗飯😆

甜品是綠茶麻薯

2019-05-16
午餐
  • 安格斯牛扒照燒定食
2019-05-15 135 浏览
銅鑼灣大把日本野, 不過講到真係高質好味而又唔係連鎖既, 又真係無乜點試過好多間, 咁啱今日黎銅鑼灣交收, 順便行吓街, 就揾到呢間 "勝手", 唔知有幾 聖手呢? (好易搞錯佢個名做聖手 hahaa), 同埋呢度好靚!好彩我有friend係呢邊返工, 可以即時約到佢一齊食lunch, 我地早到, 唔係太多人, 大約未12點我地就黎到, 但係12:30已經開始好旺! 所以早啲黎有早啲黎既好處, 食完仲可以去百德新街行下街添!Lunch set menu有大約十款選擇, 我要左一個安格斯牛扒照燒定食set, 個價錢好ok, 都唔洗200蚊, 我friend女仔食唔到好多野, 佢食左個鱈魚西京燒set lunch, 個set好似好正, 又係唔洗200蚊落到樓, 但係有勁多野食, 包括左沙律, actually有2個salad, 1個係沙律菜加橙, 另一個係細細碗既茄子沙律, 個茄子津係用左日式日汁, 好香麻香味, 除左沙律仲有個面豉湯, 清清地, 有豆付、金菇、仲見到有少少蕃茄粒, 無平時飲開果啲咁咸, 反而佢呢個湯係甜甜地, 好開胃。我地個牛扒黎左, 見到好大份, 好juicy, 粉嫩既

菜沙律、茄子燙律、金菇面豉湯

沙律

我地個牛扒黎左, 見到好大份, 好juicy, 粉嫩既牛扒配上薄薄既一層照燒汁, 更加可以帶出牛既香味同鮮甜! PERFECT!!!! 個牛扒除左大份, 出面燒到有少少焦香, 內裡係極度juicy, 而薄切就更加啱用黎餸飯, 我覺得仲好味過我以之前去神戶食成千蚊塊既和牛!
安格斯牛扒照燒

個鱈魚本身我以為會無乜特別啦,我平時出面食唔多會叫魚, 不過受友叫到我又試下, 勁鮮甜!同埋係一啲魚腥味都無, 更加重要既係完全無魚骨, 唔怕會梗到魚骨, 不過佢係鱈魚扒, 話明係扒正常應該無骨既!個魚好厚肉, 不過當然無安格斯牛咁大塊, 但食完其實我地都好滿足!

鱈魚西京燒

呢度個環境都好靚, 有個勁大既酒櫃, 放滿晒日本既酒, 大吟嚷果類, 好似日本啲居酒屋既風格, 非常值得一試!
甜品
菜沙律、茄子燙律、金菇面豉湯
安格斯牛扒照燒
鱈魚西京燒
甜品
  • 安格斯牛扒照燒定食
  • 鱈魚西京燒定食
小編同友人係銅記食Lunch食到麻木,就去呢間位於銅鑼灣Fashion Walk 附近既日本居酒屋,一打開門侍應已經好有禮,同埋主動安排一個近窗口既位置。如果仔細望仲可以見到銅鑼灣避風塘。間舖裝修風格十分日式,主要用木頭為其主調配上暗暗黃燈,卑人一種溫暖又放鬆既情調。/1)安格斯牛扒照燒定食 (配水果沙拉,麵豉湯,飯以及甜品)💰168 8⃣小編我係香港已經好耐無食到咁高質既牛扒照燒!佢地無將牛扒煮到全熟反而係五成熟,放落口已經食到勁重既牛肉味,肉質係幾咁嫩滑但又有些些嚼勁。配上提前炒過既芝麻同埋好鮮甜既醬汁,呢個配搭係痴痴地線,小編日後必定會再Encore!/2)銀鱈西京燒定食 (配水果沙拉,麵豉湯,飯以及甜品)💰168 8⃣其實好多人都唔明點解西京燒咩意思,其實佢係其中一樣日本醬料,主要係用白味增做成醃料。燒煮後既銀鱈魚表面會係金黃色。佢地呢到銀鱈西京燒做得真係好出色,令銀鱈魚有種淡淡既味增甘甜味道,肉質超級CREAMY同埋魚骨又唔會話好多, 小編覺得送幾碗白飯都唔係咩問題。每一個午市定食套餐都會付跟水果沙拉,麵豉湯,飯以及甜品,超級窩心兼完整既一個配搭。小編好歡喜水果沙拉,好稀罕地用了

每一個午市定食套餐都會付跟水果沙拉,麵豉湯,飯以及甜品,超級窩心兼完整既一個配搭。小編好歡喜水果沙拉,好稀罕地用了辣椒粉同埋醋做dressing,令到成個沙律都超級惹味!麵豉湯用左超級多料熬製,每一啖都飲到蔬菜既鮮甜,一定唔係單用麵豉醬沖水既湯。日本飯筆嬲都係出色,唔洗小編多講啦講經咩!飯後甜品為涼浸浸的蕨餅,黃豆粉份量控制得啱啱好,係夏日炎炎既消暑良品
今日難得day off,同呀爸過黎銅鑼灣買野。買咩? 嘛就係黎緊母親節既野囉! 中午就響附近食,想食日本野,黎左呢間叫勝手既餐廳,都幾有feel,有啲西餐廳bar枱feel,但更加係好日系風格,唔算好大間,但絕對係好靚好有情調。佢地 set lunch都幾多選擇,我地揀左個 安格斯牛扒照燒定食 同埋 銀鱈魚西京燒定食。跟餐有面豉湯、沙律、甜品等,好似都幾抵。首先黎既沙律,好清新,有生菜、蕃茄、仲有橙,好開胃,左上去既汁紅紅地,甜甜酸酸,啱晒今日咁熱既天氣食。一齊上枱既仲有一細碗漬茄子粒,好好食! 加左啲芝麻,好香好惹味。細細粒既茄子做前菜,我唔捨得一口氣食晒佢,留左啲黎送飯。面豉湯入面有豆腐、少少蕃茄同埋金菇,好少飲面豉湯會有咁多湯料,加左蕃茄又清新左,成碗湯好香甜,好鍾意,唔太咸。食完個沙律好快個飯同主菜都上埋,嘩,百幾蚊一塊安格斯牛扒咁大塊?! 嚇左一嚇,份量好大! 牛扒一睇就知燒得好好,好靚,外層微微焦香,入面係勁juicy勁tender! 而個汁做到夠薄身,唔會好似平時見到啲照燒汁咁濃咁杰咁甜,啱啱好夠味! 一啖牛肉一啖飯,超正。個牛扒係啖啖香甜既牛肉味,配個飯食係一流。個

個銀鱈魚西京燒,係我嗌架,但係我爸係咁食我碟銀鱈魚,佢話好好味! 我都覺。魚肉極嫩滑,唔講以為係蒸架添! 不過出面係燒到好香,我最喜歡個魚皮,好大塊,微脆,所以成個combination 係魚皮脆,魚肉嫩。執邊既mayonnaise 唔會好甜,而因為當中既油份配埋個魚係更加嫩滑,魚肉本身係勁鮮甜!

個飯唔記得講,係加左飯素架! 雖然飯素唔多但咁先唔會搶左主角牛扒同西京燒既風頭吖嘛! 好有誠意。

之後仲有甜品,係黑糖黃豆粉蕨餅,好香黑糖味,面頭係烤焗黃豆整既黃豆粉,有陣陣既焦香黃豆味,而黃豆粉又中和左蕨餅既甜味! 用呢個蕨餅做呢餐既總結,正。下次黎銅鑼灣,要試埋佢地既晚餐先!

白飯
安格斯牛扒照燒定食
茄子漬
黑糖黃豆粉蕨餅
  • 銀鱈魚西京燒定食
早幾日,三個人喺銅鑼灣。發現咗一間人世日本居酒屋,裝修格局好靚。到去服務員好有禮貌安排座位,由於我哋三個人佢俾咗一個角位我哋,令到我哋傾計方便啲。店主好有心每食一道都會好詳細介紹,又會講下一道菜我地會食D 咩,令我地每次都好期待,同出面既居酒居既服務好唔同。👍🏼👍🏼食料好新鮮,係香港第一次食到好味既海膽,真係同係日本食一似,好香又唔散,每人食左一D ,決定要成板上,食到夠。😂😂😂😂 串燒又係一絕,好多心機慢慢燒,叫左清酒飲一串一串甘秒清,爽呀😊😊😊突然間,當燒聖子同燒鮑魚既時間,我地都無講野,因為太好的食,個聖子用牛油燒,一D 都唔乾好香。嘩,鮑魚真係一絕,真係好冧又香,師傅係上𠝹左花,用左D 汁。真係一定要食,好推薦。真係好回味。毛蟹和牛火鍋,店主佢專登拎左隻新鮮仲識郁嘅毛蟹過嚟俾我哋睇,之後就清場幫我地set up火鍋。毛蟹同和牛都好好食,佢哋嘅蔬菜都係日本嚟,所以特別鮮甜。到最後仲一個好好好好食嘅烏冬係乾烏冬,喺出邊真係未見過,但係真係超級好味。結論一下,三個老友今晚食左好多又飲左清酒,一個好好環境食料又好正,絕對真係香港最出色的日本居酒屋。值得推薦。
早幾日,三個人喺銅鑼灣。

日式頭盤
活生生毛蟹和牛火鍋
  • 稻庭烏冬
  • 海膽
  • 燒鮑魚
偶爾找到暗行這家小店,十分驚喜。食物賣相精緻,串燒惹味,海膽鮮甜,新鮮毛蟹配上入口即溶A5和牛,每道菜都好正。有時候就是要有這樣的小店,食物氣氛到位,跟朋友小酌幾杯,談天說地,過一個愉快的晚上。食品:總括食材非常新鮮,所以無論串燒火鍋都好好食。另外毛蟹一定要試,由日本直接空運到港,店長說可以在訂位時先確認當日有沒有毛蟹特色:每個人設有獨立火鍋,有4種湯底,我當日試的是𩶘魚湯底,味道鮮甜,不可不試

活生生的毛蟹,樣子也挺可愛
買相精緻👍🏻
海膽一食就知是否新鮮,這個真的~非常鮮甜!!
毛蟹配A5和牛,是幸福的味道✨
燒聖子👍🏻
燒雞泡魚乾,佐酒一流😋
燒飽魚😋
買相精緻👍🏻
海膽一食就知是否新鮮,這個真的~非常鮮甜!!
毛蟹配A5和牛,是幸福的味道✨
燒聖子👍🏻
燒雞泡魚乾,佐酒一流😋
燒飽魚😋
  • 毛蟹配A5和牛
  • 海膽
  • 燒鮑魚
You can go to ANY other fancy hotpot place and still save a ton of money.For starters, if you want to hotpot everyone must spend HKD$230 on a shabu shabu base for themselves which is just regular veggies and broth. Absolutely nothing special about it.Then throw in another HKD$200-450 for five slices of meat. It’s subpar.What’s that you say? You want other food? Sure, the a la carte food price is also ridiculous.Note that for $230 per head just for soup base that your bill is already about a gran

Note that for $230 per head just for soup base that your bill is already about a grand for four people, meaning at this point I have already dropped a grand on SOUP.

In most hotpot places you can get very decent, nice, all you can eat for much cheaper and if you’re at a FANCY place you will spend half of what I spent tonight and be full.

My bill was outrageous. We chose this place at random from openrice and it was a HUGE mistake. Also, there are no tables in this restaurant, only bar seats. I wonder why anyone would ever spend this kind of money on HOTPOT!!!!!!!

I usually spent a lot for my meals and freely pay for omakase here and there, but in my four years in Hong Kong this was the worst money I ever spent. I will never recommend anyone eat here for hotpot - it’s a ripoff.
2019-03-24 337 浏览
呢間餐廳係一個好隱蔽嘅角落入邊如果唔係有朋友介紹都幾難搵到😂喺銅鑼灣返工嘅我午餐嘅時候就去咗一試點知一人一鍋 115 加一仲有前菜同甜品 食物仲吾錯! 有驚喜阿! 同埋呢度食午餐比較抵 晚餐會有一點點貴
呢間餐廳係一個好隱蔽嘅角落入邊
如果唔係有朋友介紹都幾難搵到😂
喺銅鑼灣返工嘅我午餐嘅時候就去咗一試
2019-03-06 421 浏览
位置隱密的日式一人一鍋店,環境舒適。價格午餐比較化算,晚餐看著都有點小貴。前菜牛粒配青瓜和蘿蔔粒,微辣帶甜的汁,開一開胃。我點了鰹魚醬油湯底,味道甜。吃豚片有配香濃麻醬和醋汁,兩大絕配。朋友的牛片套餐,選了配飯,米飯上還有些咸甜的飯素,就這樣已經可以把飯清除掉。汁醬不明白為什麼和豬的一樣呢?我的即選了烏冬,薄身,煮完還帶點煙韌的。豚片的豬香挺重的,煮完很順滑,不會鞋。原本豚片下面還藏了不同的菇菌和滑溜溜的豆腐,再加旁邊的蔬菜,吃著也飽了。冰凍的啤酒。一般般的雞皮和鱔魚串燒

前菜牛粒配青瓜和蘿蔔粒,微辣帶甜的汁,開一開胃。

冰凍的啤酒。

一般般的雞皮和鱔魚串燒

2019-03-03 242 浏览
I have been with Katte for many years... with their hotpot lunch less than HK$70 to now HK$115. Went there recently, I wasn’t too fuss with the price increase... However, I was a little disappointed to find the beef had gotten so much thinner. Before, after having the hotpot lunch, my tummy would feel satisfied. The soup base didn’t taste as good as before too. I missed their egg plant appetizer. Also their sesame sauce - the one they serve now wasn’t as good. Hope they can maintain the food quality while increasing in price. It’s a very nice restaurant - just hate seeing the quality going down.
2019-01-26 594 浏览
自從有左都好耐冇來食,今日行開呢邊,突然好想食有質素既火鍋🥘就諗起勝手啦!經理好細心見到我大肚,都唔洗講就俾左杯水我,抵贊。老公叫左個行政套餐,我點左個火鍋套餐!行政套餐跟2個串燒,我點左牛舌同免治雞捧。牛舌一直都係我至愛,同出面唔同,佢唔係薄切切,而係有厚度架!原本免治雞捧係跟生雞蛋,經理又好醒目咁問我,生雞蛋喎,你食唔食得?然後幫我轉左個有汁,都一樣咁好食!一上野食就好肚餓,以至於食食下先記得影相!一如往常,環境安靜,服務質素好,食物有質素,係呢區收呢個價其實真係唔貴,舒舒服服聽住音樂咁享受一個滿足既午餐,就係一個大肚婆現在既要求啦!

經理好細心見到我大肚,都唔洗講就俾左杯水我,抵贊

老公叫左個行政套餐,我點左個火鍋套餐!
行政套餐跟2個串燒,我點左牛舌同免治雞捧。

一上野食就好肚餓,以至於食食下先記得影相

2019-01-26
  • 牛舌
2019-01-02 707 浏览
除夕夜凍冰冰真係要打邊爐先夠開心♥️ 最後一日先決定又book到位就決定試試佢😝!! 其實一開始我係打算散叫 想shabu shabu又想食吓串燒呀嘛 點知最後被店員成功游說叫咗二人餐😂. 二人餐($1580)包括:九格前菜拼盤+蟹(可揀毛蟹or雪場蟹)+肉(可揀A5和牛/A4和牛/鹿兒島黑豚肉)(留意翻A5和牛會貴$100) +烏冬/葛粉/白飯+水果 整體嚟講都算幾豐富🥰.一開始先食前菜拼盤 有沙律/粉絲/醃茄子/八爪魚/螺肉等等 一般都唔食前菜嘅我都幾驚喜😜 每格嘅味道同口感都唔一樣 但又保留到食物原先嘅樣貌 起碼我知道自己食緊啲咩😌.呢到嘅shabu shabu係一人一鍋 有四款湯底選擇 我同男朋友就試咗壽喜燒同昆布鰹魚湯 越煲越入味真係好正 啲牛肉有成十五六塊都算多 蟹腳啖啖肉 但我估計係雪藏貨 味道唔算好鮮味 但份量就絕對夠食!!.餐廳環境舒服 氣氛同服務都無可挑剔👍🏻 唯一覺得雖然食物質素唔差 但確實有啲overpriced😕
除夕夜凍冰冰真係要打邊爐先夠開心♥️
最後一日先決定又book到位就決定試試佢😝!!
其實一開始我係打算散叫
想shabu shabu又想食吓串燒呀嘛
點知最後被店員成功游說叫咗二人餐😂
二人餐($1580)包括:
九格前菜拼盤
+蟹(可揀毛蟹or雪場蟹)
+肉(可揀A5和牛/A4和牛/鹿兒島黑豚肉)
(留意翻A5和牛會貴$100)
+烏冬/葛粉/白飯

越煲越入味真係好正
啲牛肉有成十五六塊都算多
蟹腳啖啖肉
但我估計係雪藏貨 味道唔算好鮮味
但份量就絕對夠食!!
餐廳環境舒服 氣氛同服務都無可挑剔👍🏻
唯一覺得雖然食物質素唔差
但確實有啲overpriced😕
2018-10-17 1211 浏览
Evening dinner meat choices are superb but pricey; wonderful variety of yakitori to supplement. Soup base is excellent. If on a budget, best to try their set lunch. One gripe: service is perfunctory at best, curt and sulky most other times.

2018-06-13 1841 浏览
雖然今晚落住滂沱大雨,但係完全無阻我地去食慶生大餐既興致,一家四口,8 點鐘準時去到, 首先更係食呢度招牌串燒,雞泡魚乾-超惹味,厚燒牛舌-好爽口, 煙肉露荀勁juicy(我既至愛之一),免治雞肉捧啖啖肉,岩曬我呢d食肉獸, 預先訂左兩條日本時令魚,大廚精心炮製了兩種色香味俱全既菜餚(值得俾個like大廚),日式汁煮日本笠子-賣相已經好吸睛, 口感好特別,好有魚味,特式金䤼錭天婦羅-外脆內軟,粉漿厚薄適中,連出名嘴刁既老婆都話好好味,然後係壓軸登場既A5和牛shabushabu,老闆娘叫我先飲一下魚湯,好鮮味,好足料,跟住係大大片既A5和牛,入口即溶,牛味十足,真係好正,食左咁多肉,梗要食返個雜錦菜盤中和下先, 最後仲有甜品-抹茶紅豆布甸,抹茶同紅豆味好夾,食完之後真係好滿足。
賣相已經好吸睛, 口感好特別,好有魚味,特式金䤼錭天婦羅-
雞泡魚乾
  • 煙肉露筍卷
  • 特式金䤼錭天婦羅
  • 日式汁煮日本笠子魚
2018-04-28 1698 浏览
勝手這家shabu shabu,我打從它在大坑時代便已經光顧,它搬到銅鑼灣現址亦已吃過好幾次。是日週未約了友人到這裡午餐。一路以來,這家小店給我的感覺都是食物質素好而且值得推介,但最近幾次去的感覺好像不如以往。服務員的態度亦一次比一次敷衍...實在有點令人卻步。Lunch set其實好抵食,可惜最近兩次去都有點將貨就價的感覺。牛肉是新鮮但肥的部份佔太多,菜的份量好似一次比一次少。唯一不變的是湯底,依舊的濃郁鮮甜,越煲越好味。順道一提,靜靜的吃著shabu shabu,但背景播放着很大聲的台灣/廣東流行曲其實真的有點怪....