餐厅: 北京樓 (太古廣場)
资讯:

餐厅: 北京樓 (太古廣場)
资讯:

2022-11-13 4790 浏览
在商場看完電影近近地入咗北京樓飲吓嘢食下嘢,四人晚餐共點了2支紅酒,前菜係蔥油餅、花素蒸餃、素食的小籠包。蔥油餅好食,推介!餃子及小籠包水凖正常,不過俾蔥油餅搶咗風頭了。主菜點了黃金蝦球、炸蟹鉗4件,都是下酒菜式,這2個菜式非常有驚喜,黃金蝦球是大蝦蝦球,好大粒好彈牙,還有一些黃金蔬菜伴碟,夾著一起吃口感更豐富。炸蟹鉗跟外面的酒家有點不一樣,厚厚的蝦膠包住蟹鉗再上脆漿炸,一舊已飽飽,好有滿足感!埋單時發覺用Alipay消費券更可以享有大概八折優惠(酒水沒有折),原來的二千三百多元折扣後一千八百左右,人均$450,有美酒又吃得飽,坐得舒適服務又好,商場裏面都算係平價之選☺️
  • 黃金蝦球
  • 蔥油餅
2022-11-07 3988 浏览
開完會lunch time喺金鐘,成個pacific place 塞爆人,於是去間唔洗等位嘅餐廳。再一次證明,lunch time 或繁忙時間都大把位嘅餐廳,一係非常之貴,一係就會係唔好食嘅餐廳。上去open rice食評睇睇,都見到其他人嘅評語有講到上菜慢,人手唔夠。我嚟金鐘呢間諗住情況會好啲啲,但都係一樣,上菜真係超慢,個北京填鴨等咗成45分鐘有多都未嚟,催促三次到最後差啲想取消佢先上菜。拼盤,味道唔太差。砵砵雞係類似口水雞嘅麻煩雞,但超油膩上湯小豆苗最後先上嘅北京填鴨,都算正常質素兩個人共$1,026.30,每人$500度。菜介成$85蚊,但食物水準係同一般酒樓咁上下。

拼盤,味道唔太差。

砵砵雞係類似口水雞嘅麻煩雞,但超油膩

上湯小豆苗

最後先上嘅北京填鴨,都算正常質素

2022-11-01
2022-10-18 2322 浏览
只是炸蘋果, 仲要炸皮和生果一夾就分離, 頂加一堆糖絲, 完全不是傳統的拔絲做法, 以前的是在顧客面前把生果沾滿糖獎, 再放入忌廉汔水中冷郤, 食用時像冰山的糖凝固在生果表面, 那才是好吃的拔絲。人手也不夠, 吃完的上菜碟子要自己搬來搬去, 不像以往的殷勤, 會時刻留意顧客每道菜食用完畢立即收碟子。晚上七時, 已不是 peak hour, 在門口竟然無職員長註, 做完晒安心出行和針咭處理也不見人, 也沒有鐘仔可以按來call 人。
2022-10-17
用餐优惠
信用卡優惠
2022-08-15 3363 浏览
午市時間的金鐘,周圍的食肆排長龍,眼見這間北京樓不算說要等太多張枱,於是決定來午膳,已經很久沒有到金鐘這間的北京樓用膳。環境尚可,尚算乾淨,以往是鋪藍色的枱布,感覺比較優雅,現時不知是否人手的問題,連枱布都沒有鋪了。又是點了我至愛的片皮鴨,今次叫了半隻,味道保持水準。不知是不是因為點了半隻,上枱時片皮鴨已不是熱騰騰的。黃金蝦球,賣相一般,蝦球略少,蝦本身不算大。小籠包,皮薄鮮甜,不知為何中間的一粒是另一隻顏色,但味道是和其他一樣的。

黃金蝦球,賣相一般,蝦球略少,蝦本身不算大。

2022-07-12 3154 浏览
金鐘區返工既我,又點會無食過北京樓丫公司食飯最中意訂北京樓,靜靜地,食物有保證每次去都必食片皮鴨但一隻鴨片到呢個份量真係少左啲,之前食開好肯定唔止咁少,之後叫多個水煮牛,又係必食既,牛肉好滑,無令我失望成餐飯味道質素都keep到,唯獨是服務爭啲,價錢有返咁上下,服務應該都唔會太差,但係好明顯人手不足,一個人服務半個場咁滯,每次叫野或者想加下水拎牙簽,都要等人行過先叫到
金鐘區返工既我,又點會無食過北京樓丫

公司食飯最中意訂北京樓,靜靜地,食物有保證

每次去都必食片皮鴨

2022-06-24 2292 浏览
午膳和同事吃北京樓,餐廳的裝潢雅緻,坐得舒適。🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆散叫試了不同款式小菜,各食物味道鮮香,值得一讚。招牌片皮鴨鴨皮很香脆,鴨肉味佳,有京蔥鴨醬相伴,很配合和好吃。吃的時候還是熱騰騰的。🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆回顧整頓午餐,餐廳用餐環境好,菜餚都美味,甜品也很別緻。🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆
午膳和同事吃北京樓,餐廳的裝潢雅緻,坐得舒適。

🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆
散叫試了不同款式小菜,各食物味道鮮香,值得一讚。

🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆
回顧整頓午餐,餐廳用餐環境好,菜餚都美味,甜品也很別緻。

2022-06-10
成日路過太古廣場北京樓,今日終於見識到呢間餐廳綜合素質之差!!!無論是服務,菜品,環境的質素都非常令人大跌眼鏡!!首先,空碟充滿水漬和油層,和服務員反應後他們說機洗很正常。OK,Fine。上菜速度簡直把自己當成了法國12 道 course ,上完一個再一個。大佬,中菜來的,最後一碟你叫我齋對住一盤青菜?而且!!明明是雞毛菜,居然拿長大的雞毛菜(上海青)來扮野????最後,個杏仁露,我嚴重懷疑他參考佐消毒水做法,用1:99 的杏仁露加水合成。救命,實在太差了!非常少寫食評,太差了讓我特地註冊個帳號話俾大家知唔好中伏!最後買單,居然想加泡菜,根本沒有給我上過!幸好俾我地及時發現!

救命,實在太差了!

非常少寫食評,太差了讓我特地註冊個帳號話俾大家知唔好中伏!

2022-06-10
2022-05-23 2068 浏览
我地點咗一隻片皮鴨,蔥爆牛肉,黃金蝦,叉燒酥,小籠包,炒四季豆,招牌炒飯,豆沙鍋餅,高力香蕉豆沙。 只係覺得片皮鴨比較好食,其他都係一般,價錢又貴,下次都唔會再食。
2022-02-06 2908 浏览
因為太鍾意食北京填鴨,所以見到北京樓有填鴨外賣,決定訂來試試。套餐包括北京填鴨、黃金蝦、雞絲粉皮、粟米羹、菜。北京填鴨北京填鴨維持一般水準,皮脆肉嫩,好多肉汁,啖啖肉,肉又唔會太鞋,配料醬汁亦足夠,食完再想食。黃金蝦黃金蝦,只有數隻,外賣拎回家已經凍凍地,與堂食差天共地。粟米羹粟米羹大大碗,味道正常,仲有少少暖暖地。雞絲粉皮碟頭好細。

北京填鴨

黃金蝦

黃金蝦,只有數隻,外賣拎回家已經凍凍地,與堂食差天共地。

粟米羹

粟米羹大大碗,味道正常,仲有少少暖暖地。

雞絲粉皮

碟頭好細。

外卖自取
  • 北京填鴨
2022-01-31 1411 浏览
Dear Peking Garden Managerlease kindly plan ahead the CNY takeaway logistics as all customers have to queue up and wait for 1.5 hours in order to get the takeaway home. Ours is ordered few days ahead and marked to pick up at 6pm. It’s now 7:23pm and we are still waiting for the Peking Duck. This is an upsetting experience.We used to dine at Peking Garden sometimes. But this takeaway experience drives customers away.
Dear Peking Garden Manager:
Please kindly plan ahead the CNY takeaway logistics as all customers have to queue up and wait for 1.5 hours in order to get the takeaway home. Ours is ordered few days ahead and marked to pick up at 6pm. It’s now 7:23pm and we are still waiting for the Peking Duck. This is an upsetting experience.
2021-12-15 2089 浏览
同個女部長話埋單,原全無回應就行開左。錄卡既時候又係完全無話語。黑口黑面,黑口黑面黑口黑面,。上菜又係一野放上黎就走左,完全唔會雇及你用餐狀況。屋邨茶樓服務仲好過佢。
同個女部長話埋單,原全無回應就行開左。
錄卡既時候又係完全無話語。黑口黑面,
黑口黑面黑口黑面,。
上菜又係一野放上黎就走左,完全唔會雇及你用餐狀況。
屋邨茶樓服務仲好過佢。
2021-11-28 2135 浏览
來北京樓吃飯。本來都無乜期望值,出品質數一向不過不失,請客格調OK,但自己食,食物不算特別出色,性價比麻麻。無想到今次特别失望前菜例如海蜇頭、口水雞OK,海鮮主菜宮爆蝦仁、蔥爆海參、帶子質素上乘,色香味俱全。但核心菜式片皮鴨超級難吃。面皮明顯不是手工製作,勾左好多膠係入面,口感近蝦餃皮😂 非常黏,完全不正宗。不正宗但如果好吃就算,但因為非常黏,連餅都包唔埋一起,口感又差,非常之失敗!尤其依家香港又不少片皮鴨店整的好過佢好多。肉就勉強過關。總之就不合格,更加對不住價錢和嘗試營造的格調,令人非常失望。 綜合來講,前菜海鮮質素OK,但係片皮鴨之差完全不可想像,不推薦。

片皮鴨
2021-09-17 3778 浏览
本来没有打算吃北京楼,但是因为饭点时间只有这家还有位,和妈妈两个人点了三个菜还有花胶汤,汤刚喝了两口发现里面有头发,和服务生说了后,说重做一份给我,感觉胃口一下就没了,接着上了一道芒果虾球,我先吃了一个,突然听到妈妈说这是什么,然后就看到一只虾球上沾着一根很长的头发,接着在另一只虾下面又看到另一根长短差不多的头发,当时差点把吃进去的东西吐出来,叫来服务生后拿到后厨也没有给我们任何解释,一顿饭吃出三根头发,真的从来没有过这么糟糕和夸张的体验,绝不会再来。
Haven’t been to Peking Garden for years, of course the Peking duck is good, meaty & skin crispy but the pancake sheet is more gluey texture unlike the past & any other restaurant. The vegetarian bean curd sheet dish is very good, yummy with smoky taste.We were disapponted with the double fried meat (回鍋肉), big plate but very small portion. The stir fry vegetable with bean curd sheet is lack of taste. Xiao Lun Bao is decent but the vinegar is lack of ginger. Stir fried string bean (四季豆) is not fr
We were disapponted with the double fried meat (回鍋肉), big plate but very small portion. The stir fry vegetable with bean curd sheet is lack of taste. Xiao Lun Bao is decent but the vinegar is lack of ginger. Stir fried string bean (四季豆) is not fried enough & very little minced pork. Beijing noodle is also lack of taste.
All in all, disappointed experience on dishes except Peking duck and vegetarian bean curd sheet.
  • 烤北京填鴨
2021-08-20 2445 浏览
話說版主返新工👜豪爽老闆請全公司去北京樓食welcome lunch😋話唔入由自可一入大鄉里出城咁🤩哇啲間隔呀設計呀靚到你吖🤤連廁所都靚過人地嘅跟住去到食嘅野嘞圖一呢個就係佢地遠近馳名嘅北京烤鴨嘞先唔討論好唔好食,佢真係好手勢到得一塊好脆嘅鴨皮下面一丁點油脂都冇😲夾埋野之後脆口爽口有鴨香之餘又唔膩😍跟住係成個鼎咁款嘅紅趜(或陳醋)紅燒肉🐷🐖🐖佢又係走曬油然後又煮又燉咁令到佢入口即化而不覺膩仲帶一點酸酸甜甜一絕呀🤩🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑個撈起😂其實個綠豆粉皮都好爽口,啲菜都新鮮嘅,不過我諗唔到點讚佢好😂🤌🏻□個人幾欣賞嘅醉雞□佢呢個紹興酒嘅味其實唔算話係好濃好搶口🍶但係勝在個雞本身夠滑夠嫩夠鮮味🐓然後個調味本身唔會太咸呀盛咁咁我當係一個清新嘅開胃菜都唔錯🤌🏻☆出乎意料地唔錯嘅小籠包☆事關之前食過太好食嘅小籠包對小籠包個standard高到上天花板但呢個真係皮薄唔易穿得嚟啖湯都喺返度err不過我食過更鮮味嘅小籠包所以都係小可惜🤌🏻◇刀功燻蹄😂◇我平時基本上食燒味都唔會嗌燻蹄因為細塊唔飽但呢個認真犀9️⃣利切到薄到透曬光❗之餘又醃得幾入味仲要有個酸酸哋嘅佐汁去解膩大鄉里表示又開左個眼界😯原來食個燻
話說版主返新工👜
仲要有個酸酸哋嘅佐汁去解膩
大鄉里表示又開左個眼界😯
原來食個燻蹄都有得咁招積😯
🤌🏻♧上海style春卷♧
屋企祖籍上海,得閒新年都會包吓春卷
而個餡原則上係冇乜肉嘅
個湯鮮係基本啦
北京樓喎大佬🤫
但係個菜同埋個雲吞真係驚豔左
唔知係我太耐冇食呢味餸定係咩
個雲吞好滑好滑,個餡多肉又鮮味而唔會有任何鞋口
仲有疑似花膠嘅物體出現
一飲成個人暖曬精神曬🤩
🤌🏻■紅燒(?)豆腐■
呢個我印象中都幾得我心
個個豆腐冇記錯係玉子豆腐嚟
佢咁樣嘅形式雪好然後板燒我自己覺得好好
鮮味好多,又有蝦又有汁冇咁寡
然後個汁又唔會好咸好勁搶曬個味咁
🤌🏻○鴨鬆(?)生菜包○
冇記錯就好似應該或者係嘅
個人都幾喜歡
雖然佢冇話有啲咩好驚豔或者突出
但最少入口個味係鮮、齊而且清新
唔會食厭嘅

利申唔知黃藍紅