餐厅: 北京樓 (太古廣場)
资讯:

餐厅: 北京樓 (太古廣場)
资讯:

2009-03-15 161 浏览
有個美國朋友想食點心, 我記得以前去過PP間北京樓飲茶, D點心都OK好味, 所以就打電話去訂位打算去飲午茶.點知... 北京樓已經不再北京, 變到我以為我去錯咗地方.從客觀角度出發, 嘢食水準提高咗, service好咗. 我幾鍾意碟炒翡翠苗同素鵝.但個人嚟睇... 我都係鍾意以前間北京樓多D.

點知... 北京樓已經不再北京, 變到我以為我去錯咗地方.

但個人嚟睇... 我都係鍾意以前間北京樓多D.
2009-02-22
2009-01-07 140 浏览
味覺其實和身體感覺一樣,嘗嘗錦衣玉食,打坐參禪,身體就比較能够體會美好事物和食物的細微差別。如天天麻辣到像上刑,把自己的味蕾折磨光光,是不能奢求有美食的體驗的。北京樓的中菜,就是屬於雅淡清麗的品質,喫貫多數北方菜加鹽不要錢的拉洋車便當,是不可能體會的。冷菜的齋鴨非常驚艷,是香菇丁和諸多蔬菜丁作的陷料,喫在嘴裏清香無比。小桂子燒鶏的老嫩正好,配上特製醬料,出奇可口。蔬菜當然是好的,大陸提供香港蔬菜都有供應控制,好的才運香港,俺們大陸每天喫運剩的。特別推薦上海糖醋桂魚。糖醋做法,是個江浙人,都會作。正因爲普通,所以才見功夫。就像直拳,平淡無奇,人人會打。但一拳打倒一堵牆的郭雲深的程度,就是奇迹。北京樓的上海糖醋桂魚,就是這樣的奇迹。魚炸得剛好,就片幾片最好得側面背部魚肉。糖醋超級美妙,糖和醋比例的超級協調,就像當官得先生,做生意得兒子,那麽樣的相配。正真的美食,是做家常菜,但是絕世獨立。北京樓,做到暸。美食,是用心,誠實努力才可以有所成就。所以,大陸,沒有
小桂子燒鶏的老嫩正好,配上特製醬料,出奇可口。
正真的美食,是做家常菜,但是絕世獨立。
北京樓,做到暸。
美食,是用心,誠實努力才可以有所成就。
所以,大陸,沒有
  • 上海糖醋桂魚
1K
2009-01-05 129 浏览
話咁快, 老豆又要走了, 上船前, 今日和他來飲個茶先.12點到, 不太多人; 地方都好靚, 連檯布都靚過人.妹拍板, 叫了:宮保蝦仁, 齋鵝卷, 小籠包, 咕嚕肉, 炒飯, 牛肉包碟小食 我都食了成碟, 小許辣好醒胃.宮保蝦仁得5隻, 蝦好大隻, 皮炸得好脆, 勁熱. 醬係咕嚕肉味咁. 送飯正.可惜一人得一隻.齋鵝卷有成8舊, 好細吓, size 像壽司卷咁大, 一啖一舊, 清清地.小籠包一般, 係妹愛食才叫, 我自己倒不會在北京餐館叫上海野.咕嚕肉也是, 略為太肥... 只食了一塊.炒飯ok. 唔油, 但不夠多料... 煎牛肉包係我切了才影的, 都ok 足料, 略油, 預左.但都素到成紙油呀.叫了兩支diet coke, 但成10分鐘才到, 又要remind 佢兩次, 扣分.其他服務ok.今日都係第一次來pp 飲茶, 只可惜老豆又走了, 不知何時才再有機會呢...
話咁快, 老豆又要走了, 上船前, 今日和他來飲個茶先.
12點到, 不太多人; 地方都好靚, 連檯布都靚過人.

碟小食 我都食了成碟, 小許辣好醒胃.

送飯正.
可惜一人得一隻.

咕嚕肉也是, 略為太肥... 只食了一塊.

炒飯ok. 唔油, 但不夠多料...
煎牛肉包係我切了才影的, 都ok 足料, 略油, 預左.
但都素到成紙油呀.

其他服務ok.
又真的幾靚噃
齋鵝卷, ok
煎牛肉包, 唔算油了.
宮保蝦仁, 正
2007-06-19 107 浏览
試了北京樓無錫紫米糉,有二人份量,本身成份已有豆沙和糖,所以不用再加糖。
2007-06-19 90 浏览
昨天中午十二時前來到,不用排隊便可入座。都是吃平時喜歡的三文魚、蟹柳、海鰻魚、火炙三文魚、火炙鰻魚、火炙帶子……。下次記得不要一次過落單,送來的軟殼蟹手卷放久了,紫菜變得不脆,其他都保持水準。
昨天中午十二時前來到,不用排隊便可入座。

2007-06-17 81 浏览
9/6(六) 2pm週六的下午可以偷得浮生,是無上的幸福!我倆約兩時抵步,北京樓跟潮江春原是相連,安坐於北京樓,可點潮江春之菜色,反之亦然.訂座時已要求被安頓於較寧靜的位置,結果亦如願地得到角落的二人座.環境方面非富麗堂皇,換上的是簡約的裝潢及格局,一洗傳統的俗套.先來餐前小食$25,繼而埋首於餐牌中.此等高級中菜館不提供大中小點的點心乃意料中事.我倆散點了蒸素餃$36,小籠包$28,火腿油卷$36,蔥油拌麵$38,酒糟小丸子$20.餐前小食--涼拌青瓜花生,爽脆青瓜粒及欠脆度的花生混入麻油提升香味.蒸素餃--餃皮厚身帶煙韌質感,淺咬一口已吃得白菜冬菇餡的爽甜清香,應記一功!小籠包--一籠四隻,包皮雖薄但不算滑身富彈牙;至於湯汁及肉餡稍膩,肉質方面反挺鮮味及具口感!火腿油卷--花卷變奏版,外型袖珍的油卷除混入蔥花,顧名思義亦加入了腿茸,水準平實.蔥油拌麵--質地略有咬口的白幼麵上面撤上適量蔥花,伴以甜醬油同吃,簡單樸實的一味!酒糟小丸子--酒味不重,芝麻餡小丸子顆顆煙煙韌韌,芝麻餡甜度份量皆恰好.服務水平方面,服務生的招呼屬一般;若然其面口寬容些,相信食客吃得更開懷;索價$240的午茶
9/6(六) 2pm

服務水平方面,服務生的招呼屬一般;若然其面口寬容些,相信食客吃得更開懷;索價$240的午茶,食品及服務素質皆非卓越,應沒回頭之理!
2K
2007-06-05 75 浏览
就快大學畢業的朋友搵到training contract, 請食飯慶祝, 4 個人"流落" 金鐘, 有良心0既我0地又唔想食到佢破產, 0黎0左呢度飲茶. 叫了2 條蒸銀絲卷, 一客4 個小籠包, 賽螃蟹, 蝦籽鍋鎉豆腐, 仲有一個唔知乜0野小棠菜.小籠包非常一般, 湯汁一般多, 最弊係唔夠熱, 失望.蒸銀絲卷一般, 入面唔係一條條絲...小棠菜都係一般, d 白色汁太杰太鹹了.鍋鎉豆腐就好d, 入面好滑, 蝦籽"皮" 幾好味, 不過好似唔多夠熱, 唔多夠鑊氣."開放式" 環境嘈都係意料之內, 好在同場食客全部係斯文的上班一族. Service 都一般, 無乜好講.非常一般0既一個lunch, 搵唔到理由再0黎喇. 其實呢度真係認真唔抵食, 不過多謝晒朋友"慷慨解囊" -- 祝開工大吉!

小籠包非常一般, 湯汁一般多, 最弊係唔夠熱, 失望.
蒸銀絲卷一般, 入面唔係一條條絲...
小棠菜都係一般, d 白色汁太杰太鹹了.

2007-03-20 76 浏览
在金鐘要找好食的地方真不易北京樓更加係失望到極知客安排的座位竟然有件雞骨她辯稱是之前客人的小孩不小心掉下真的可笑點了三道菜炒豆苗風沙雞半隻芳香骨賣相奇差而且芳香骨偏咸價錢與服務不成正比
在金鐘要找好食的地方真不易

點了三道菜炒豆苗風沙雞半隻芳香骨
賣相奇差而且芳香骨偏咸
價錢與服務不成正比
2007-02-15 67 浏览
我們二人走到中茶餐館吃飯雖然都有二人套餐,但也可散叫...好處一美心集團服務佳,水準保證...好處二環境舒服...好處三其實我們二人當晚都病倒了,大家都沒什麼胃口想吃小點...燻魚肉松津白陽春麵九不理桂花酒釀丸子
我們二人走到中茶餐館吃飯
雖然都有二人套餐,但也可散叫...好處一
美心集團服務佳,水準保證...好處二
環境舒服...好處三
其實我們二人當晚都病倒了,大家都沒什麼胃口
想吃小點...

燻魚
肉松津白
陽春麵
九不理
桂花酒釀丸子

2007-02-08 36 浏览
20070207有同事last day,因為是老臣子,所以整個team大張聲勢來這裏為她餞行,兩張圓桌拼在一起,好不熱鬧。午市果然人多,我們點菜又慢了些,可巧背後就是準備片皮鴨的桌子,所以大家都流著口水看了不少次表演,每開一隻新的都以為輪到我們了:)主角之前,先有些小菜點心什麼的墊墊。因為沒有參與點菜,而這裏的菜名又花巧非常,所以完全無法提供真正的名字,只能就菜式的本來面目點評一二:開始是幾籠素菜餃、菜肉包、小籠包什麼的,僧多粥少,根本就沒有碰到已經一掃而空:)鍋巴:還不錯,鍋巴小小薄薄,雪白精緻,在菇菌湯裏浸一會,盡吸湯味,口感趣致。就是湯太少不夠分。豆腐羹:碎碎的豆腐粒混著些菜,比較清淡,也自有味道。雞油豆苗:雞油之故,比較入味,惜略油了些。瑤柱絲炒飯:料極少,看上去像白飯一樣,分量也少,中中淺淺的一碟,實在看不出有什麼過人之處,竟然收110元……咕嚕肉:不過不失。吃到這裏都好像還沒什麼感覺,不過最後一道片皮鴨,一下子就把大家都填飽了。連肉片皮,肥瘦相間,卷上青瓜甜醬,嗯,很久沒吃到這種味道了:)其中一個鬼佬同事,不堪卷餅之繁瑣而難以入口,取過一個菜肉包,掏空裏面的餡,轉而塞滿鴨肉
20070207

豆腐羹:碎碎的豆腐粒混著些菜,比較清淡,也自有味道。
雞油豆苗:雞油之故,比較入味,惜略油了些。
咕嚕肉:不過不失。

吃到這裏都好像還沒什麼感覺,不過最後一道片皮鴨,一下子就把大家都填飽了。連肉片皮,肥瘦相間,卷上青瓜甜醬,嗯,很久沒吃到這種味道了:)其中一個鬼佬同事,不堪卷餅之繁瑣而難以入口,取過一個菜肉包,掏空裏面的餡,轉而塞滿鴨肉、青瓜等物,滿到溢出來,然後大口咬下去,狀甚滿足,看得我們大笑不已:)

整體感覺中等,又嘈雜擠逼,兼昂貴非常。而且據資深食家同事說,片皮鴨的水準已有所下降……猜想自己應該是不會來的……

(非会员)
2006-12-04 58 浏览
周日中午同友人黎食,兩個女仔,吾食得太多,少少地叫左:海蜇五香牛肉面小籠包(4只)酒釀丸子海蜇本身無咩特別,不過作為前菜,兩個人都食吾晒. 最精采係個醮汁,味道似麻醬加芥辣,好醒神,同海蜇又出奇地夾. 牛肉面係粗面, 不過不失,牛肉吾係牛展,少少似牛腩,都幾林. 小籠包皮薄多汁,水準理想. 甜品本來叫高力豆沙,但個經理好遲先話今日無高力豆沙,改叫合桃糊, 佢又黎錯左個酒釀丸子, 因為趕時間,唯有照吃, 個經理又好識做咁話吾收呢個錢,抵讚. 呢個酒釀丸子其實亦好正,好清甜,黃色丸子入面係芝麻餡. 都算係錯有錯著.
周日中午同友人黎食,兩個女仔,吾食得太多,
少少地叫左:

海蜇
五香牛肉面
小籠包(4只)
酒釀丸子

海蜇本身無咩特別,不過作為前菜,兩個人都食吾晒.
最精采係個醮汁,味道似麻醬加芥辣,好醒神,
同海蜇又出奇地夾.

牛肉面係粗面,
不過不失,牛肉吾係牛展,少少似牛腩,
都幾林.

小籠包皮薄多汁,水準理想.
甜品本來叫高力豆沙,但個經理好遲先話
今日無高力豆沙,改叫合桃糊,
佢又黎錯左個酒釀丸子,
因為趕時間,唯有照吃,
個經理又好識做咁話吾收呢個錢,抵讚.
呢個酒釀丸子其實亦好正,
好清甜,黃色丸子入面係芝麻餡.
都算係錯有錯著.

2006-09-27 60 浏览
星期一,有新同事上任,於是阿sir (senior manager) 請食飯。一行五人,叫了春卷+ 小籠包+ 風沙雞+ 水煮牛肉+ 雞油豆苗,後來仲加左一蒸一炸銀絲卷。我幾鍾意個春卷,凍左食都脆,個餡係菜黎o既,好好食。風沙雞都幾好,通常出去食飯我好怕食雞,因為驚食到d有血水的雞,呢度有冇呢個問題,d肉仲幾入味添。d炸蒜都唔錯,好乾身,唔會油淋淋咁。小籠包幾好食,皮都幾薄,都幾多汁,不過我d同事就經常地整穿左個皮。雞油豆苗真係正,我本身鍾意食豆苗o既,d豆苗好有菜味,唔會淡茂茂咁,好好食。由於我唔食牛的關係,水煮牛肉我淨係食左d瓜類物體。都幾夠辣,幾香,唔錯唔錯。不過我就唔係好鍾意個銀絲卷,可能係我個人問題啦,個炸銀絲卷面頭太油喇。

(非会员)
2006-08-16 57 浏览
尋晚我們一行三人,到北京樓吃晚飯,好多好多外籍人士,感覺似旅遊點。想說說魚羹,真的十分好味,魚羹好足料,每一口都有好多魚肉,一碢有三碗,大概30蚊碗,另外叫了小籠包、菜餃、芝麻蝦、銀絲卷、翠玉瓜炒雜菌等其他食物,味道也不錯,不過價錢略貴。
2006-07-06 57 浏览
六個人叫左醉雞, 拍黃瓜, 蛋+芽菜, 鍋巴, 奶油津白, 魚香茄子, 片皮鴨, 魚湯, 酒壤丸子個片皮鴨好味鍋巴都係好正其他好一般魚香茄子超級油酒壤丸子好失望o的丸裡面係有black sasame....
六個人叫左
醉雞, 拍黃瓜, 蛋+芽菜,
鍋巴, 奶油津白, 魚香茄子,
片皮鴨, 魚湯, 酒壤丸子
個片皮鴨好味
鍋巴都係好正
其他好一般
魚香茄子超級油
酒壤丸子好失望
o的丸裡面係有black sasame....
2006-05-16 48 浏览
有很多人說京菜膩,這是當然的.北方風高物燥,油膩是用以滋潤.你厭它的膩,就不要吃它!小籠包很好,汁多肉香,皮薄但不難用筷子夾起.填鴨要求連肉片,有口感,皮薄而脆,脂肪分佈適中.與朋友相聚,不喜歡太靜,這次的地點很好.商場半露天食市的好處是禁煙,但剛好有日本團訂了貴賓房用膳.門在一開一關之間,煙草味十分強烈.建議酒樓應自備多部空氣清新機置房中,可能會有幫助.洗手間很清潔,這個要加分!

洗手間很清潔,這個要加分!