2018-11-10 338 浏览
一早去左理工大學慶祝屋企人畢業,影完相就兩個人去搵野食喇行過呢間水餃店, 對於好鐘意餃子既我,就比佢吸引左喇一坐低就叫野,快呀涼拌土豆絲傳統韮菜餃羊肉餅豆漿兩杯羊肉餅有啲羶,份量都比較少韮菜餃一般,多汁但皮厚豆漿唔算甜,岩飲土豆絲係驚喜,酸酸地,撈左辣椒但唔辣,好味
一早去左理工大學慶祝屋企人畢業,影完相就兩個人去搵野食喇
行過呢間水餃店, 對於好鐘意餃子既我,就比佢吸引左喇
一坐低就叫野,快呀
涼拌土豆絲
傳統韮菜餃
羊肉餅
豆漿兩杯

羊肉餅有啲羶,份量都比較少
韮菜餃一般,多汁但皮厚
豆漿唔算甜,岩飲
土豆絲係驚喜,酸酸地,撈左辣椒但唔辣,好味
2018-10-28 363 浏览
行過幾次都多人,今日終於可以入去試下吓啦。 個menu都幾多款式選擇,不過第一次食黎,所以食左最基本嘅水餃先。叫咗京芹豬肉水餃🥟($52,例牌7粒一客),同埋韭菜煎餃($23,4粒),兩樣都唔錯京芹豬肉因為即叫即整,所以要耐少少,10-15分鐘左右。水餃皮稍微有點厚,所以...會好飽座位少少窄,不過咁樣就係小店嘅特色,光線夠,白色牆身,所以空間感都OK嘅。如果再去一定會再食韭菜煎餃。 熱豆漿都好味,$8,幾好。 可以安可
行過幾次都多人,今日終於可以入去試下吓啦
韭菜煎餃
韭菜煎餃
2018-10-02 525 浏览
對餃子相當有要求的小弟一直在找尋一家具水準的小店,為什麼強調"小店"?皆因好吃的餃子一定要人手包製,做到皮薄、餡靚、多汁,而放湯時間要準確,不能過老或過生,上枱時餃子外皮仍然挺身擔擔水餃麵@今次試水餃擔擔麵,拉麵仍然彈牙,擔擔醬唔似上海果種擔擔醬,微辣有蝦米味,撈埋湯就好似花生醬味至於水餃隻隻都差不多乒乓波咁大,一啖咬落去,發覺水餃皮好軟熟,內裡嘅韮菜同豬肉亦十分香濃,絕對係高水準的水餃加$8有杯凍豆漿

加$8有杯凍豆漿
2018-09-29
2018-09-13 447 浏览
之前行過見多人食想試,又見貼晒明星相咁,期望本來幾高。不過期望愈大,失望愈大🙈睇左一陣餐牌,本人鍾意食辣,就試下佢個酸辣水餃麵啦👀我係叫外賣的~其實幾足料,水餃有4大隻皮煙un料足但太咸。有dd豬紅口感還好,有d豆腐、肉絲(鞋口的)、蛋花、荀絲同木耳咁...酸辣湯味道偏咸,唔太feel到辣味,而且唔夠熱(一拎已經回去立即食)。🤔麵質就ok,但湯唔熱差dd咁。不過老實覺得酸辣湯同水餃撈埋食真心唔夾,怪怪地咁。

睇左一陣餐牌,本人鍾意食辣,就試下佢個酸辣水餃麵啦👀
酸辣水餃麵

不過老實覺得酸辣湯同水餃撈埋食真心唔夾,怪怪地咁。
2018-09-12
5 分钟 (外卖自取)
今次咁arm 途經依度,個餃子個樣好像幾吸引咁,就要一試喇如餐牌咁,價錢不算便宜,不過見到姐姐們現場包餃子,新鮮既,所以我地分別叫左湯同煎餃try try 餃子係可以同價錢叫1半既味,所以我地就揀左菜肉雲吞mix 北京水餃喇,煎方面我地叫左煎羊肉餃,另外仲叫左個餅豆槳普通,無咩特別姐姐現場包的好多料,有湯汁,調味適中,好食2個餃都好足料,大粒既,總共10粒煎餃,個羊好蘇,鐘意食羊酥味既人要try try 同樣,個餃好多汁,不錯個餅好鬆化,不過係手掌心大細,18元嚟講,ok ah 價錢嚟講,5平5貴,ok ge
今次咁arm 途經依度,個餃子個樣好像幾吸引咁,就要一試喇

豆槳普通,無咩特別

姐姐現場包的

好多料,有湯汁,調味適中,好食

2個餃都好足料,大粒既,總共10粒

個餅好鬆化,不過係手掌心大細,18元嚟講,ok ah
價錢嚟講,5平5貴,ok ge
2018-06-02 526 浏览
오늘은 침사추이 오스틴 로드에 위치한 북경 스타일 만두집을 소개 해볼까 합니다. 제가 홍콩에서 지낸지 6년 정도 되어가는데 처음 홍콩 왔을때부터 많은사람들이 찾던 음식점 입니다. 특히 점심땐 많은 사람들이 줄을 서서 먹을정도였지만 가게 안에 환풍이 잘 안되서 만두를 먹고나면 온몸에 기름냄세가 배겨서 쫌 그런.. 느낌을 가지면서 이용했던 음식점 이었지만 지금은 50m 정도 떨어진 곳에 새로운 인테리어로 오픈하여 옛날 느낌은 안나지만 환풍은 잘되서 쾌적한 환경 에서 만두를 먹을수 있어 많이 좋아 졌습니다.이 음식점 의 대표적인 메뉴는 만두 인데 특히 베이징 스타일 만두 입니다. 홍콩의 만두는 얇은 만두피에 속은 육류와 해산물을 적당히 섞은 만두소를 이용하는 방면 베이징 스타일은 두꺼운 만두피와 속은 육류로 사용하여 하나만 먹어도 배가 든든해지는 느낌을 들수있습니다. 그리고 육즙이 가득 베어있어 첫 한입을 베어물면 만두 소 와 육즙이 입안 가득히 퍼지는 느낌을 가질수있어 좋은 기분을 느

이 음식점 의 대표적인 메뉴는 만두 인데 특히 베이징 스타일 만두 입니다. 홍콩의 만두는 얇은 만두피에 속은 육류와 해산물을 적당히 섞은 만두소를 이용하는 방면 베이징 스타일은 두꺼운 만두피와 속은 육류로 사용하여 하나만 먹어도 배가 든든해지는 느낌을 들수있습니다. 그리고 육즙이 가득 베어있어 첫 한입을 베어물면 만두 소 와 육즙이 입안 가득히 퍼지는 느낌을 가질수있어 좋은 기분을 느낄수있습니다.

특히 바로 그자리 에서 만두를 만드는것을 볼수있어서 특히 믿음이 가는 음식점입니다
사이드 메뉴로 만두국 에 면을 추가한 메뉴도 나름 괜찮다고 생각이 듭니다. 면의 종류는 한국의 소면 보단 굵기가 굵은 중면 정도 되는 면 인데 식감이 쫌 투박하지만 나름 괜찮다고 생각이 듭니다.

그리고 이 음식점 에서 꼭 마셔야 하는 음료는 두부정 이라는 두유입니다. 한국의 두유에 비하면 많이 묽은느낌이지만 간단히 마시기엔 별 부담없이 마실수있습니다.
군만두
두유
군만두
2018-05-09 426 浏览
lunch hour 成日經過 見佢門口迫滿人, 好多是學生,諗住應該幾好味 唔差掛。今日專登早10分鐘走行快兩步。 去到都係排晒隊 等咗十多分鐘 有位了。 叫了茴香餃$52, 清湯加$6轉担担湯, 加多杯豆漿$8。豆漿不錯唔太甜。 餃子終於到喇, 第一口, 依。。冇咩茴香味既 明明眼見咬開入面係茴香喎。試埋個担担湯。 嘩 未撈混啲担担醬已好咸。 唯有唔敢再撈 小心咁夾餃子吃算吧。食食下隔離位女子同身旁朋友講。。嘩頭髮呀 佢連續兩隻餃入面都有長髮。好彩我果碗只咸冇加頭髮啫。食完最後隻餃 試下將啲担担醬撈混飲啖湯 結果係 咸到覺得頭痛。 返到公司要灌水 因喉好乾 應該味精好重。總括: 唔會再光顧
豆漿不錯唔太甜。

總括: 唔會再光顧

担担茴香餃
2018-05-04
2018-04-25 307 浏览
This is my most favourite dumpling place in hk. Have been their customers for a long time. Even we moved to another area we would still come back for their dumplings! The side dishes and appetisers are very nice too the authentic potato appetiser is our usual go to dish and the lamb pie is very juicy. They have renovated the restaurant recently making it more comfy. Dumplings are freshly made to order. I also buy raw dumplings to bring home. The quality is the best! Keep it up!
2018-04-25 267 浏览
呢間老牌北京水餃,最近搬到新店, 長期都滿客。 呢次試下酸辣水餃米線, 如果鍾意食酸辣湯嘅,一定鍾意,好好味, 呢間店舖有菜飯,豬扒菜飯都好出名。 價錢 四十幾蚊, 可以接受。

外卖自取
2018-04-23 233 浏览
平時都好少黎呢邊食飯行街但先從有次誤打誤撞食過呢間既水餃就一直好想再試店內既水餃你可以睇到包既過程呢樣野係現時既餐廳都比較難見白菜豬肉水餃幾乎係我每次黎都必食水餃入面既料非常多都唔會得好多菜好少肉雖然睇落好似得好少粒但係食完D碗就剛剛好夠飽呢到既餃子皮唔厚但非常足料湯餃的話 個湯都唔會太重味精搶走左餃子既味道而且飲好多啖都唔會口渴架店內位置唔算好多有次撞岩繁忙時間都要等位架不過都值得既仲記得第一次黎既時候咩都唔識 老闆仲特登過黎教我地點食仲介紹左佢自己整既醬油比我地自家制的醬油加強自家制的水餃就好似如虎添翼咁喜歡呢到係一間有人情味既餐廳職員之間都會傾下計笑下作為食客 係呢D環境都食得特別開心
平時都好少黎呢邊食飯行街

自家制的醬油加強自家制的水餃就好似如虎添翼咁

喜歡呢到係一間有人情味既餐廳
職員之間都會傾下計笑下
作為食客 係呢D環境都食得特別開心
以前喺尖沙咀返工,成日都會走來柯士甸路間北京水餃店度食水餃。但係自從離開咗尖沙咀就好少黎食囉,咁啱今日夜晚經過尖沙咀梗係要重拾返以前嘅回憶啦!不過聽聞呢間鋪頭已經轉左手,不過同樣都係轉左比北方人,一入到去聽到佢哋嘅對話都係北方口音,我諗應該啲食物質素都應該keep到啦掛?唔理啦,即刻嗌咗個炸醬撈麵同埋韭菜水餃先。要記住呢度係北方人開嘅水餃店,所以佢哋啲水餃唔會係好薄皮既。啲韭菜水餃keep到水準,係以前嘅味道呀!可能每個北方人整嘅水餃都係同一種味道
2018-02-09 517 浏览
喺公司嗌個咗個外賣,點咗羊肉大葱餡餅同紅油抄手。先講外賣服務,鋪路打番嚟比我問多次個地址,答完佢就話送外賣嗰位同佢講到咗我公司門口但我公司閂咗門叫我開門比佢,我公司一直都開緊門。我出去走廊睇一個人都冇,咁究竟去咗邊到呢?寫字樓每個室都係數字冇分abc單位。羊肉餡餅,幾脆,不過冇羊肉味。紅油炒手,溝稀啲辣油同撈勁多豉油,鹹到離哂譜,我本身唔係好食得辣,只食到小辣,都覺得冇味,唯一嘅味覺就係覺得好鹹,啲餃個底浸豉油嘅位黑哂,我未食過咁嘅款嘅紅油抄手。我老闆阿媽話有次去堂食,見到啲服務員收完錢手都唔抹唔洗就包餃,佢話如果知我嗌哩間嘢會叫我唔好嗌。
喺公司嗌個咗個外賣,點咗羊肉大葱餡餅同紅油抄手。

羊肉餡餅,幾脆,不過冇羊肉味。

2018-02-09
外卖送餐
2018-02-05 296 浏览
自從離開北京搬來香港住,最思念的就是北京菜。水餃是我們北京人最家常的食物,特別是懷念茴香餃子。無意中發現這家小店,老闆也是北京人,水餃皮夠勁道,而且很大餡,十足北京味。老公是香港人口味和我不太一樣,他覺得最好吃的是羊肉大蔥水餃和餡餅(豬肉韭菜和羊肉都好味)。最重要這裡有北京味魚香茄子(沒有鹹魚),真是一解我思鄉的情緒,每次想吃家鄉菜的時候,就會走來這家地道的小店每次吃都忘記拍照,吃水餃記得加他們的自製炸辣椒油,好好味!
每次吃都忘記拍照,吃水餃記得加他們的自製炸辣椒油,好好味!
2018-02-04
  • 茴香豬肉水餃
  • 羊肉大蔥水餃
  • 北京餡餅
好耐以前(真的很耐,有10年多)在那附近工作,所以是這水餃店的常客。當時還在舊舖,座位不多,幸好我公司是彈性午餐時間,很多時都可座在舖內吃最新鮮,剛煮好水餃和上海麵。他們包的水餃不會太咸,沒加味精,會吃到食材的味道。餃子皮不是薄薄的,看到餃子餡那隻,而是有咬口,能夠鎖著肉汁的厚餃子皮,所以吃時要小心餃子內燙呼呼的肉汁。雖說是厚,但吃時不會覺得厚,而且餃子皮的彈性更大大增加了進食時的口感。而這店的湯底亦是偏淡,比市面上的水餃店都要淡,那正好可以吃到水餃的味道。有些款式的餃子是即叫即包的,1碗8隻不算多,但可以看著老板即場包餃子,那種等吃的心情是一種享受。最近經過,看到拉上鐵閘以為已經不敵租金,關門了。再行前幾步驚喜發現只旦搬了舖,新舖大些少,座位多些少。舖頭前仍然貼滿少老板與明星的合照,老板夫婦依舊,味道依舊好吃。這店的水餃是我吃過最美味的,更重要的是價錢合理。

這店的水餃是我吃過最美味的,更重要的是價錢合理。
2018-01-16
2017-11-23 610 浏览
平時返工經常經過呢間水餃店見到有個女伙計係度包水餃,幾吸引今晚放工一支公嚟到門口睇咗一陣餐牌, 有幾樣想食,不過又唔餓, 所以只叫左呢度嘅正宗北京水餃(韭菜)同埋東玻肉擔擔麵 擔擔麵就好香,醬汁同肉碎配合得唔錯😋麵質爽口,不過有小小辣。怕辣的都不用太擔心,可能迎合港人口味吧,真的不太辣,但肉碎的香、麻醬的甜,令到這碗麵非常有層次感😜👍🏻水餃汁多肉滑夠新鮮👍🏻👍🏻 價錢亦相當便宜,$44/8隻上枱時見到每隻餃子都非常飽滿、晶瑩剔透,賣相不錯!吃第一口真的驚為天人,足料多到一口只能食到半隻,餡料比例很好,韭菜、豬肉連同肉汁剛剛好,外皮仍然煙韌,配上微酸的香醋,口感非常好!真的做到皮薄餡靚食飽埋單都係$100。好抵食,下次會再來試埋其他水餃同麵
平時返工經常經過呢間水餃店見到有個女伙計係度包水餃,幾吸引

水餃汁多肉滑夠新鮮👍🏻👍🏻 價錢亦相當便宜,$44/8隻

食飽埋單都係$100。好抵食,下次會再來試埋其他水餃同麵