2019-04-06 1026 浏览
京蔥羊肉餃 (5隻) $29是晚諗住唔食咁heavy 就揀左間餃子專門店試下餃子選擇有好多 分煎餃定水餃 個人喜羊肉 本來諗住叫返煎 店員話廚房忙緊建議我地叫水餃 唯有轉軚對呢份餃子我都叫做ok既 咬落似食緊蔥爆羊肉 幾入味 唔鍾意羊騷既都無有怕 反正我只係食到蔥爆而無點騷 餃子皮唔會好似小籠包皮咁薄 呢份既皮都過關 望落去啲餡既色都透埋出黎 間接睇得出叫足餡雖然話水餃 其實就幾乾身無乜汁 唔知係咪蔥爆口味先係咁 另一樣就係溫度唔夠 我相信如果叫煎餃係即叫即煎實夠熱 如果唔急大家叫煎餃可能高質啲酸辣湯麵 $39雞絲粉皮 $41餃子店貴極有限 落單無咩望價 碟雞絲粉皮一上枱 見到份量咁多我就望返單 果然同碗麵差唔多價除左雞絲粉皮同青瓜既份量都比較多之外 有啲位同市面食開既略有不同 譬如雞絲幾粗大下 我就鍾意切幼身啲既 花生醬偏流質 近乎湯汁狀 唔似見開果啲"結結"地咁 另外有好少辣既元素加左口味上要注意一點 成份粉皮食落係酸酸地 我覺得可能同青瓜落得多有關係 花生醬又似湯咁 令青瓜味酸融入粉皮當中 咁好多人食雞絲粉皮都係連青瓜食既 但係唔鍾意酸味既朋友建議唔好叫綜合價錢同口味 我覺得叫份
京蔥羊肉餃 (5隻) $29
是晚諗住唔食咁heavy 就揀左間餃子專門店試下

酸辣湯麵 $39

雞絲粉皮 $41
綜合價錢同口味 我覺得叫份煎餃再叫份水餃好似抵玩啲 反正餃子有得揀五隻十隻甚至一打 彈性好多

四川擔擔麵 $44
餃子店都唔係淨係賣餃子既 都有唔少款水餃麵 我就叫返平日食京川滬菜必叫既擔擔麵
碗擔擔麵好好食! 碗麵既湯底整得唔錯 花生味相當出 望落去已經覺花生肉醬都夠足料 麵質就正路 反正我係完全俾濃厚既湯底吸引左注意 啜麵果陣有幾分齒頰留香既感覺
仲有一點 餐牌畫左兩隻辣椒 實情應該可以自選辣度 因為落單有問我係咪正常辣 呢份辣辣地配落擔擔麵岩岩好 始終濃湯可能有人會覺得膩 加啲辣係會開胃啲 而且都唔使擔心太辣 湯既主調都係花生味
除左質素抵讚 價錢都唔貴 性價比一流 如果唔係黎一味食餃 都可以作為選擇之一
2019-02-27 406 浏览
呢間餃子真係幾好食啊,叫左個白菜豬肉餃,炸豬扒面,豆沙餅,開頭看餐牌覺得有點貴,但黎到食又超好味,好多肉,大大舊,都幾正,個皮都煎到超脆,岩晒我鍾意食炸野!另外,豆沙短都好好味,廿零蚊又幾抵食。炸豬扒面唔記得影相,面身唔林,岩晒我食。同埋果日超忙,老闆娘一路收order一路係一邊包餃子,真係非常之新鮮啊!店面大致上都多座位,但去到臨收工都可以坐滿晒人,你就知佢唔簡單眼見距離收工時間仲有15分鐘佢都繼續接單,好野

另外,豆沙短都好好味,廿零蚊又幾抵食。

眼見距離收工時間仲有15分鐘佢都繼續接單,好野

2019-01-05 448 浏览
等媽咪收工後,走咗落街搵野食,一家人食咩好。近近地食附近啦,佢哋話食餃子,因為媽咪話想食咼🤪。4個人食左6樣野 share ,2個前菜,1個酸辣湯,1個素鵝,1個手絲雞飯,1個擔擔麵。個手絲雞飯個汁好正好食,下次屋企人唔煮飯又可以落街食喇😝,不過就收得比較早,收9點。
2018-12-30 281 浏览
放假日(星期日),揸車到北角,很多地方都泊滿車,見到呢間門口有位,就揀左呢間試下食,食物質素、味道都唔錯咼,而且每樣都熱辣辣的,最岩凍嘅天氣食。佢哋個香煎素鵝真係好味👍🏿👍🏿。
2018-07-20 908 浏览
We had a few different dumplings. Husband is allergic and they made sure he did not eat the wrong foods, I am vegetarian and had food that suited me, too. Red bean pancakes were super yummy. Very helpful staff given our lack of Cantonese and picky eating issues! Thanks 😊
2018-07-20
  • Red bean pancake
2017-01-04 2878 浏览
This is the best Dumpling restaurant in HK. The food is amazing, it tastes so fresh and delectable like Shanghainese Dumplings! They add no MSG or Lard to their dumplings and food, the restaurant is very clean and the staff are very friendly. Would definitely recommend!
  • Lamb  and  spring  onion  dumplings
2016-12-04 1962 浏览
尋日放左工悶悶地喺北角四圍轉搵嘢食,點知俾我撞到一間山東水餃店,坐低叫左羊肉餃同香辣牛肉麵,餃子食落極新鮮多汁,超好味,牛肉麵肉質軟腍,啱晒我口味,今日真是幸運的一天,最後要讚收銀姐姐好好笑容,令我對這店再加分。
  • 京葱羊肉餃
2016-11-03 1530 浏览
周末突然想食餃子,黎到北角堡壘街附近搵食其實我地成日都幫襯餃子源,因為以茴香、西洋菜、牛肉、羊肉等配料去做餃子,一般屋企都會嫌麻煩,或者未必買到靚嘅 次次黎都必食水煮茴香味嘅餃子,因為香味獨特,但係偏偏未試煎嘅.... 點知一試,就中伏了!煎完嘅餃子好油,完全蓋過哂茴香嘅香味(建議水煮會比較好)另外,叫左一客西洋菜豬肉,係上述嘅錯誤配搭之下,今次嘅西洋菜餃突顯左佢嘅清新爽甜感覺,Eat Fresh 「餃」後感就係... 以後呢餃子源食餃都一定食烚餃
周末突然想食餃子,黎到北角堡壘街附近搵食

煎完嘅餃子好油,完全蓋過哂茴香嘅香味
(建議水煮會比較好)
茴香羊肉蒸餃
西洋菜餃
「餃」後感就係... 以後呢餃子源食餃都一定食烚餃
茴香羊肉蒸餃
西洋菜餃
2016-08-09 1433 浏览
D麵難食到啊,湯底係滾水,一d味都冇,自己煮公仔麵都吸引過佢。餃子一般,睇得出唔新鮮,急凍好耐仲攞出人煎俾人食。 收銀阿姐好唔nice,問佢野係用眼尾睇人,仲有D野未上齊就問人收錢。
餃子一般,睇得出唔新鮮,急凍好耐仲攞出人煎俾人食。
2016-06-08 1456 浏览
平時食羊肉餃有羊肉味非常美味今次係外賣自己係屋企煮京式羊肉餃冇羊肉味真係好驚嚇乜野味都冇京式味羊肉味都冇真係唔知點解可以叫做京式羊肉餃上次好好食今次唔好食只可以話 皮薄餡唔靚韭菜豬肉餃反而好好食我只會俾多一次機會佢如果下次再係咁搞法只會嚇走曬啲客人
平時食羊肉餃有羊肉味非常美味
我只會俾多一次機會佢
如果下次再係咁搞法
只會嚇走曬啲客人
2016-04-29 1361 浏览
西環區大部份出名嘅食肆都係以西式為主,估唔到會有間傳統北方餃子店令人著迷!呢間《北方餃子源》原來係蔡瀾推介餐廳之一,門口掛上蔡瀾簽名嘅招牌,亦有好多明星名人到訪嘅相片。餐廳內環境十分企理,仲有電視睇,都算坐得幾舒服!先試一份鮮肉韭菜餃,$25/ 5隻個皮好煙韌,唔係薄皮嗰種,但一D都唔覺得好麵粉,完全唔會感覺飽滯!咬落去D肉汁慢慢滲出嚟,口感好豐富,而且仲可以加少少辣醬嚟食,更有風味!再試茴香牛肉餃麵 $36,餃子牛味出眾,帶有少少騷味,好有北方嘅感覺麵條亦都好有咬口,唔會過份軟腍~如果轉酸辣湯底只需加 $15,鍾意食辣嘅朋友可以試下!

餐廳內環境十分企理,仲有電視睇,都算坐得幾舒服!
先試一份鮮肉韭菜餃$25/ 5隻
鮮肉韭菜餃

麵條亦都好有咬口,唔會過份軟腍~
如果轉酸辣湯底只需加 $15,鍾意食辣嘅朋友可以試下!
茴香牛肉餃麵
2016-04-15
$30 (宵夜)
鮮肉韭菜餃
茴香牛肉餃麵
2016-04-18 663 浏览
同事話尋日搭的士司機介紹呢頭有間餃子店好好食,於是就成棚人係office 行15min 過黎食喇!!黎到見到門口貼左d 名人都有黎食,有d 雜誌訪問咁,冇記錯好似有蔡瀾分。同同事嗌左一分羊肉餃子(10粒),同韮菜餃擔擔面share, 加埋98蚊都算係咁luu, 而家百物騰貴,佢d 餃子其實粒粒都好大粒好足料,食落其實都抵。講下d 餃,韮菜餃係蒸餃,d 皮厚到適中,一d 都唔厚,d餡好juicy, 好豐富,係我食既數一數二好食既餃😍京蔥羊肉煎餃亦都一樣,皮脆餡令,入面有d 辣汁,好野味,配埋佢d 醬料,又係好好味😝擔擔面就冇咩surprise, 但都係正常水準, 都唔錯架~整體而言,佢既餃子選擇夠多,而且口味特別,eg 羊肉餃真係冇食過,所以對於我黎講絕對係多左個返工lunch 好選擇😝

韮菜餃
京蔥羊肉煎餃
擔擔面
2016-04-08
韮菜餃
京蔥羊肉煎餃
擔擔面
2016-03-22 425 浏览
上次見到北京炸醬麵已經好想試唔係好多地方有得食呢個炸醬麵實在係好差麵條爛溶溶煮得太耐唔彈牙青瓜絲唔夠拌醬唔夠稀亦都唔可以算係北京嗰一回事只係麻麻嘅A貨肉粒好粗只能長嘆一聲伏伏伏反而擔擔麵有驚喜麻麻地辣辣地非常有麻辣feel湯底濃厚麵條彈牙雞絲粉皮亦都非常合格醬汁 唔錯 拌埋一齊 有化學作用令人想一食再食粉皮彈牙雞絲亦有咬口不過不失
上次見到北京炸醬麵已經好想試

拌埋一齊 有化學作用
令人想一食再食
粉皮彈牙雞絲亦有咬口不過不失

2016-02-20 287 浏览
年初四上到去以為未開 諗住打個電話上去 有人聽 跟住我問 你地有冇賣生餃子 跟著話我本來仲想問你地開左未呢 跟住個女人講話 未開點會有人聽電話~? 駛唔駛呀? 講下啫唔洗咁寸呀~? 羊肉餃子北方味濃 皮薄餡靚 如果唔係雪左咁多應該再好味d 真係好似返左北京咁 係寸得有道理嘅 可惜佢貴嘅韭王蝦肉餃就麻麻地 蝦肉好粗 韭王冇咩味 下次再去買羊肉就夠啦 仲有我最鍾意食既京式炸醬下次去食先!!
年初四上到去以為未開
諗住打個電話上去
有人聽
跟住我問
你地有冇賣生餃子
跟著話我本來仲想問你地開左未呢
跟住個女人講話
未開點會有人聽電話~?
駛唔駛呀?
講下啫唔洗咁寸呀~?
羊肉餃子北方味濃
可惜佢貴嘅韭王蝦肉餃就麻麻地
蝦肉好粗
韭王冇咩味
下次再去買羊肉就夠啦
仲有我最鍾意食既京式炸醬下次去食先!!
外卖自取
1K
2015-06-12 579 浏览
經同事引路,來到深入民居的食店。北方的食品自然要與北方的飲品配合,豆漿就是必然之選。清甜的味道,在夏天喝是不錯的選擇。食物方面是次點了芹菜肉餃湯麵。麵是經典的白拉麵,很易入口,很軟。雖然沒有一份彈牙的感覺,但就是正常的北家麵,不錯。而餃子的餡料也很足,味道也濃。謝謝同事的介紹。
經同事引路,來到深入民居的食店。
豆漿
餃子湯麵
芹菜豬肉餃
而餃子的餡料也很足,味道也濃。

謝謝同事的介紹。
2015-06-09