2019-05-28 271 浏览
突然間好想食餃子,所以我就約了我朋友一起去這間北方餃子源。地址尚算容易找,佐敦地鐵站A出口行大概5分鐘便到。我們去的時候大概下午四時,剛剛好還可以吃下午茶餐,所以我們便點了兩份雙拼。我點的是白菜豬肉餃和鮮蝦韮王豬肉餃雙拼,每款有四隻,再加一杯熱豆漿才$38!餃子等了大概10分鐘便到,咬落去啖啖肉同埋好多汁,餃子皮是比較厚的那一種,可是食得出材料是10分新鮮,特別是鮮蝦和豬肉,咬落去彈牙又多汁。我覺得性價比超級高的一個選擇,難怪蔡瀾也推薦呢。

餃子雙拼
餃子雙拼
  • 餃子雙拼下午茶餐
2019-04-18 411 浏览
蔡瀾又做生招牌。砵蘭街一路落去都好多好嘢食, 揀咗北方餃子源,原因咪係名人食我食lo,不過其實好多餐館都係佢介紹,又唔係咁好食喎 🤣🤣酸辣麵 (朋友叫)$40評分:3/5酸辣湯底好鹹,但酸辣程度都ok,麵質都Q又幾大碗!西洋菜豬肉餃 $46(10隻)評分:4/5價錢算貴,餃子皮偏厚 ,但勝在佢嘅餡充實,比起之前食嘅餃子店都大隻,兩啖先食得曬一隻。自己本身鍾意食西洋菜餃,西洋菜味都幾出,都唔會太鹹 ,菜同肉比例都岩岩好,所以覺得幾夾 。可惜唔可以雙拼!

酸辣麵 (朋友叫)$40
評分:3/5
酸辣湯底好鹹,但酸辣程度都ok,麵質都Q又幾大碗!

西洋菜豬肉餃 $46(10隻)

西洋菜豬肉餃

評分:4/5
可惜唔可以雙拼!
2019-03-28 295 浏览
今日介紹既係一間位於旺角既手工水餃店,店員每日都新鮮製作,佢有好多分店,鐘意食水餃既你,不妨試一試。白菜豬肉餃(附送湯) $57美味指數 : ⭐️⭐️⭐️⭐️每碗10隻,每日新鮮手工製作,皮薄餡靚,真係勁多餡, 每隻都超級大隻,一口真係食唔到一隻,白菜同豬肉都好新鮮,抵食夾大件,讚讚,但附送既湯就好似味精湯。芝麻醬拌麵 $50美味指數 : ⭐️⭐️⭐️芝麻醬似係自家製,用上黑白芝麻,都幾多醬,但唔夠香,拌起麵黎食,竟然無乜味,有d失望,有一隻滷水蛋,重有青瓜絲,d麵同平時食既既拌麵不一樣,應該都係自家製。五花茶 $11美味指數 : ⭐️⭐️⭐️⭐️涼茶又係自家製,飲落唔會好甜,重有d苦苦地甘甘地,咁樣證明係真材實料,清熱又解毒。環境 : (外送)服務 : (外送)價錢 : ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️美味 : ⭐️⭐️⭐️⭐️北方餃子源 (旺角)旺角砵蘭街134號地舖

白菜豬肉餃(附送湯) $57
美味指數 : ⭐️⭐️⭐️⭐️

芝麻醬拌麵 $50
美味指數 : ⭐️⭐️⭐️

五花茶 $11
美味指數 : ⭐️⭐️⭐️⭐️

環境 : (外送)
服務 : (外送)
價錢 : ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
美味 : ⭐️⭐️⭐️⭐️
北方餃子源 (旺角)
旺角砵蘭街134號地舖
白菜豬肉餃
芝麻醬拌麵
外卖送餐
白菜豬肉餃
2019-02-04 574 浏览
🍝芝麻醬冷拌麵(🤤6.5/10)芝麻醬同平時超級市場買既味道一樣,個麵就幾彈牙 質感幾好。個冷既麵再mix個麻醬其實幾夾,而且仲有啲青瓜絲可以青一青個口 啲個麻醬無咁漏。不過呢碗麵俾既麻醬真係太多 又令個麵變到淋左。🔽🍖蒜泥白肉(🤤7/10)白肉既份量都幾適中,個醬係偏辣既 而且蒜味就唔係話好重好濃既,而個蒜泥醬有辣椒 蔥 蒜等既材料香味都唔錯既,不過啲蒜泥就唔夠撈晒啲肉。白肉都係無咩肉味既,不過mix埋味道都ok 。📍北方餃子源📍旺角砵蘭街134號地鋪

🍝芝麻醬冷拌麵(🤤6.5/10)

🔽
🍖蒜泥白肉(🤤7/10)

📍北方餃子源
📍旺角砵蘭街134號地鋪
2019-01-18 396 浏览
好出色!平時只系食韭菜餃嘅我 今次竟然會食京蔥羊肉餃!一咬落去直情別汁出嚟!未食過咁好食嘅羊肉餃!一啲都唔蘇淨係香!有皮薄喊靚!喺香港好難搵架啲咁嘅水準!我以後都淨係會嚟呢間
喺香港好難搵架啲咁嘅水準!我以後都淨係會嚟呢間
2018-12-15 475 浏览
附近搵食以有著數為首,食$49午餐有49miles賺!外賣個飯,豬打扒肉燥餐跟酸辣湯同豆漿$49, 大件抵食,豬扒醃得唔錯,都香口又夠味!肉燥當汁撈飯,鹵旦不過不失!細心地加多二件西蘭花又有豆漿飮!必然encore之選!
附近搵食以有著數為首,食$49午餐有49miles賺!
必然encore之選!

2018-12-09 407 浏览
餃子係我最愛的食物之一,朋友介紹呢間餃子好得,今天去開附近,值管試試,叫了一客露筍鮑魚餃子,朋友食素的, 想不到有位素食者而設的素餃子,再加一碗店員推介的雞絲粉皮,味道非常正!飽魚餃肉汁鮮美,配上店上特有的醬汁,非常有風味。 雞絲粉皮的粉皮非常彈牙, 少量的辣醬汁加芝麻醬, 跟青瓜撈在一起,前菜來說非常開胃。最後跟朋友食到飽飽離場,建議有朋友想試,一定要煎餃一半,蒸餃一半,這樣一種餃就兩種食法,我最後才想到的,但沒機會實行,還是等下次吧。鮑魚蘆筍餃碧綠素菜餃雞絲粉皮兩位食完飽飽埋單走人

鮑魚蘆筍餃

碧綠素菜餃

雞絲粉皮

兩位食完飽飽埋單走人

2018-12-09
  • 雞絲粉皮
2018-11-24 328 浏览
一直想去灣仔藍屋附近光顧北方餃子園剛好有一次發覺原來公司附近有(旺角分店)所以去試試!午市餐牌 價錢親民!送前菜及指定飲品我點了韭菜豬肉餃麵+$10 西蘭花+$6轉菠菜麵 餃子好好食!有驚喜 薄皮 餡料有汁 不乾身口感豐富不過麵線很軟身 冇咬口下一次只會點餃子!
一直想去灣仔藍屋附近光顧北方餃子園
剛好有一次發覺原來公司附近有
(旺角分店)所以去試試!

午市餐牌 價錢親民!送前菜及指定飲品

我點了韭菜豬肉餃麵+$10 西蘭花+$6轉菠菜麵

餃子好好食!有驚喜 薄皮 餡料有汁 不乾身
口感豐富
不過麵線很軟身 冇咬口
下一次只會點餃子!
2018-11-04 308 浏览
一入去都幾好禮貌,安排坐位,送上餐牌。好多選擇,想食撈嘅麵,就問手撕雞麵係湯定撈的,係湯的。除咗炸醬麵,成個餐牌就只係淨返麻醬伴麵啱我今日嘅口味。我都猶豫左一陣,因為佢麻醬伴麵,真係得青瓜,麻醬同麵。收45元,有包一杯嘢飲,有張還好嘅滷蛋咩餸都無,覺得有啲唔底,但最後都係點了。熱豆漿上枱暖和,小甜,滑滑的都唔錯。不過呀姐五分鐘內問咗我四次係咪熱豆漿,肯定啲柯打係好,擾人咗啲啫。碗麵嘅麻醬好和麻味,質地好濃厚,但作為伴麵嘅醬汁就層次單調咗啲,咸味又唔夠。麵身煮得淋過頭。

2018-10-15 356 浏览
喺旺角行街行到咁上下就去左搵野食,一行二人去左呢間餃子店叫左四樣野:拍青瓜、擔擔麵、手撕雞飯同推介的煎餃(鮮蝦韭黃豬肉餃)先講講拍青瓜,除左一般都會有既醋、辣椒、蒜之外,重有芝麻醬,味道正常~唔會話加左特別好食另外,有擔擔麵,個麵都幾辣差咁啲花生香,不過唔油膩,幾好味個手撕雞飯就差左啲,雞有點老,一般般最後到重中之重嘅鮮蝦韭黃豬肉煎餃超級正!啱啱炸起😝係熱氣左啲~佢係成隻蝦🍤,食落啖啖肉😋超級好味👍🏻真係值得推介
另外,有擔擔麵,個麵都幾辣差咁啲花生香,不過唔油膩,幾好味

個手撕雞飯就差左啲,雞有點老,一般般
最後到重中之重嘅鮮蝦韭黃豬肉煎餃
2018-08-30 751 浏览
一睇個名就知呢間舖頭主要做餃子各式唔同嘅上海菜同埋餃子都應有盡有我同朋友叫咗個蒜泥白肉 同埋韭菜豬肉餃。我以為 蒜泥白肉 會同譚仔食嘅差唔多, 但我超鍾意佢勁多蒜 好香蒜味 有少少辣, 覺得佢好消毒殺菌同埋佢個醬汁有少少甜吊起左咗個辣味, 同事蓋過咗豬嘅腥味, 我係咁用啲豬肉夾住啲 蒜蓉黎食, 直頭可以就咁配一碗飯。韭菜同豬肉嘅比例啱啱好, 唔會有一樣搶咗個份量同味道, 韭菜味好新鮮好香, 點解個醋好正食唔停 一碟五粒 覺得唔夠飽可以嗌多啲

一睇個名就知呢間舖頭主要做餃子
各式唔同嘅上海菜同埋餃子都應有盡有
我同朋友叫咗個蒜泥白肉 同埋韭菜豬肉餃。

一碟五粒 覺得唔夠飽可以嗌多啲
2018-08-11 441 浏览
味道又淡又難食,手撕雞係急涷雪雞肶切出黎,冇味,湯底完全冇傳統擔擔麵d味道,非常失望,嚴重中伏,絕對不會再有下一次。下次應該穩陣少少,睇左食評先決定去唔去幫襯。
手撕雞擔擔麵
2018-08-11
2018-06-08 498 浏览
今日唸食晏唔知食乜好行行下就黎到呢間餃子店點左5粒冬菇香菜豬肉餃33蚊有點貴。。。但味道係唔錯!已經好夠味而且餃子皮質地帶點煙糯厚薄適中質感唔錯!下次試埋d煎餃先
今日唸食晏
唔知食乜好
行行下就黎到呢間餃子店

點左5粒冬菇香菜豬肉餃
33蚊有點貴。。。

但味道係唔錯!
已經好夠味
而且餃子皮質地帶點煙糯
厚薄適中
質感唔錯!

下次試埋d煎餃先
2018-05-06 500 浏览
食過咁多間餃子店,呢間都算係數一數二難食又貴到離哂普。首先,呢間店既煎餃子其實係炸餃子😑😑 煎同炸係好吾同,咁樣慳時間? 浪費哂d 餃子。 $46 先得果8隻,真係好貴呀, 雖然係大大隻,但其實呢面d 料都係好普通, 根本吾值呢個價。另外既手撕雞旦旦麵,d 手撕雞擺到明係雞髀拆出黎,又吾入味仲好硬。旦旦麵冇花生味,入面d 花生仲係軟既,一食就知係擺耐左。
食過咁多間餃子店,呢間都算係數一數二難食又貴到離哂普。
下午茶
2018-04-19 481 浏览
依間之前係灣仔返工嘅時候食過,覺得啲嘢食都整得幾好,不過對打工仔嚟講佢單點唔算平,所以之前食都係食佢嘅lunch set多,價錢平民化啲。前幾日係旺角行行下又見到佢,原來旺角都有分店,最好嘅係果個時段啱啱有 tea set,我當然係咩都冇諗,直接衝左入去試下依間又得唔得啦!下午茶選擇好多,價錢仍然keep到大眾化,原本諗住食佢嘅招牌餃子,不過見到人地叫嘅豬扒担担麵果樣都幾得吓,所以臨時轉左軚!未食先睇賣相,炸豬扒同麵係分開上嘅,咁豬扒就唔會咁容易林哂。豬扒屬薄身,並且已經切好,比較容易食啲,特別嘅地方係面頭加左一堆蔥爆香蒜,用嚟送豬扒特別惹味! 至於麵就用左幼身果隻,容易吸湯。湯底睇色就知係好濃果隻,上面放左肉碎,豆腐粒同花生,撈埋一齊食fit哂!跟餐可以揀豆漿,汽水同山楂茶,我就揀左山楂茶,因為其他地方比較少見有,飲落都好清新吓,用嚟解辣一流!希望下次嚟嘅時候可以多啲人嚟試多啲嘢啦!

凍山渣茶
担担麵