2018-01-25 203 浏览
其實今次係我第二次食北海道居酒屋(沙田中心分店)的滑蛋吉列豬扒定食。由於上一次我覺得太鹹,我當日就當是一次的失手,怎知⋯我今次更失望🤦🏻‍♀️他的滑蛋吉列豬扒定食,除了吉列豬扒外,還有白飯、前菜、沙律、味增湯和日本滑蛋。其實佢個賣相唔錯不過佢最大問題就係吉列豬扒竟然係「林晒」食吉列豬扒就梗係想佢外脆內軟,點知全部欠奉!吉列豬扒望下都仲好啲,一夾起,竟然係林嘅,仲要一夾起豬扒同炸粉自動分開。其實個沙律OK ,啲沙律菜都幾新鮮。前菜就酸酸地都開胃㗎日本蒸蛋都幾滑雖然佢嘅滑蛋吉列豬扒真係唔係太好食,不過餐廳嘅裝修同環境都幾舒服啊!

滑蛋吉列豬扒定食

其實佢個賣相唔錯

不過佢最大問題就係吉列豬扒竟然係「林晒」

食吉列豬扒就梗係想佢外脆內軟,點知全部欠奉!

吉列豬扒望下都仲好啲,
一夾起,竟然係林嘅,仲要一夾起豬扒同炸粉自動分開。

其實個沙律OK ,啲沙律菜都幾新鮮。

前菜就酸酸地都開胃㗎

日本蒸蛋都幾滑

2018-01-23
午餐
星期六Lunchtime沙田到處人山人海,買了戲飛剩1小時15分鐘用餐,所以隨便找一間不用等位的餐廳Hea食。路過見到有大半空位就選擇依間,點知中伏了。餐廳唔算大,粗略目測場內職員5個,人手充足,舉手示意兩位,每個職員行過都講句「等陣」,講完企係自己既服務區域,手頭上沒有工作我心諗 貴餐廳可能分工好清楚,要由負責帶位既同事先可以出黎帶位,無聊地開始計時,企左係門口大概15分鐘,終於有人來了,但竟然比張飛我,明明冇人等位,入面大把空位,都派張飛比我等下,但比完就入座,真係浪費地球資源。入座後即刻落埋單,企門口既15分鐘已經足夠我地揀好野食,開放式廚房望入去,4個廚師喎,心諗一定好快食完啦?坐左十分鐘,一碟煎餃子($38)上枱了,唔記得影相,但我記得係凍既,求其食唔打緊啦,最緊要快。3分鐘兩個人每人兩隻已經食完,等多廿分鐘,個拉麵先上,但竟然是一個未散開的麵餅?味道當然是差啦,男友已經吃完碗難吃的麵,鰻魚炒飯都仲未上,再等多差不多十分鐘終於上了,果然一樣咁難食。仲有一舊舊白飯,未炒均匀,又鹹又濕,口感介乎飯和粥之間,完全是失敗之作👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻唔怪得繁忙既時段都有咁多空位,等帶入座要
星期六Lunchtime沙田到處人山人海,
買了戲飛剩1小時15分鐘用餐,
所以隨便找一間不用等位的餐廳Hea食。
路過見到有大半空位就選擇依間,
點知中伏了。

餐廳唔算大,粗略目測場內職員5個,
人手充足,舉手示意兩位,
每個職員行過都講句「等陣」,
講完企係自己既服務區域,手頭上沒有工作
我心諗 貴餐廳可能分工好清楚,
要由負責帶位既同事先可以出黎帶位,
無聊地開始計時,企左係門口大概15分鐘,
終於有人來了,但竟然比張飛我,
明明冇人等位,入面大把空位,
都派張飛比我等下,但比完就入座,
真係浪費地球資源。

入座後即刻落埋單,
企門口既15分鐘已經足夠我地揀好野食,
開放式廚房望入去,4個廚師喎,
心諗一定好快食完啦?

坐左十分鐘,一碟煎餃子($38)上枱了,
唔記得影相,但我記得係凍既,
求其食唔打緊啦,最緊要快。
3分鐘兩個人每人兩隻已經食完,
等多廿分鐘,個拉麵先上,
但竟然是一個未散開的麵餅?

味道當然是差啦,
男友已經吃完碗難吃的麵,
鰻魚炒飯都仲未上,再等多差不多十分鐘
終於上了,果然一樣咁難食。

仲有一舊舊白飯,未炒均匀,
又鹹又濕,口感介乎飯和粥之間,
完全是失敗之作👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻

唔怪得繁忙既時段都有咁多空位,
等帶入座要成15分鐘,
落單起計成35分鐘有難食的拉麵加炒飯,
仲有一個凍的煎餃子,
咁做落去連淨低既少半數客都冇埋。
2017-12-30 399 浏览
知道沙田開咗一間新嘅居酒屋,都好想去試吓,今日有時間,終於可以去試喇!環境唔錯,頗光猛,又唔使等位,因為係新食肆,所以樣樣都想試吓,就叫咗北海道名物拉麵沙律、冷蕎麥麵、三文魚北海道牛乳味噌鍋 、天婦羅盛和加州反卷。拉麵沙律味道很特別,拉麵加上芝麻沙律醬, 粟米,雞蛋,味道非常調和可口,材料和顏色配搭有心思又好味。蕎麥麵非常彈牙,有陣陣麥香,除了傳統冷醬汁外,還附上一壺暖湯,可一次過享受兩種感覺,非常貼心。味噌鍋只有三件三文魚,牛乳亦太少,不夠煮熟蔬菜, 建議多加牛乳或提供一杯熱湯供客人添加。天婦羅炸得太油膩,炸漿亦做得不夠水準。壽司飯味道一般,青瓜太硬,影響口感。此居酒居最值得一讚的是員工服務水平高,有禮貌,會自動自覺添茶收碟,

環境唔錯,頗光猛,又唔使等位,

三文魚北海道牛乳味噌鍋

天婦羅炸得太油膩,炸漿亦做得不夠水準。
天婦羅盛

壽司飯味道一般,青瓜太硬,影響口感。

加州反捲

2017-12-27 359 浏览
是日冬至,無家庭飯局,咁啱又早放工,所以就同朋友出去食餐好架啦。由於怕人多無位,所以我地一早BOOK好檯,七點幾黎到就可以入座啦。北海道名物拉麵沙律一向鍾意食沙律既我,見到餐牌上既「拉麵沙律」,感到好新奇,所以就叫黎試啦。所謂既「拉麵沙律」,其實係拉麵加沙律菜,再配上麻醬,入口相當清新,好好味。三文魚北海道牛乳味噌鍋北海道牛乳出晒名香濃,好多日式餐廳都用佢黎做火鍋湯底,呢間餐廳都唔例外。呢個鍋三文魚同蔬菜係好多,但係牛乳就真係非常之少,最多都係兩杯,以$110黎講真係有D貴,唔多抵食。冷蕎麥麵呢個蕎麥麵配埋湯,所以除左冷食之外仲可以放入湯內熱食,可惜個人認為d麵煮得唔夠稔,再煮稔d會更加好。加州反卷加州反卷雖然賣相吸引,味道都幾好,但係包得唔夠實,一夾落去就散,有改進空間。

三文魚北海道牛乳味噌鍋

加州反卷
  • 北海道名物拉麵沙律
沙田新開的平價日本餐廳北海道居酒屋就位於板長旁邊,因有比較所以食物質素理應不錯,所以今天有空便來吃個午餐。Lunch set 的選擇也有不少,包括味噌湯、前菜、沙律和蒸蛋。沙律最好味,沙律菜很新鮮爽口,加上沙律醬很開胃。前菜也很可笑,只是兩小片醃黃蘿蔔。。。蒸蛋也算嫩滑,但太水狀了,可能溝了過多水。蒸蛋下的雞肉就有雪味。我和爸也點了滑蛋雞肉定食 ($58),食物也來得很快,但熱度不足,更忘記把青葱放在我的滑蛋雞肉上 😣。雖然是滑蛋,但汁比蛋更多,看起來像湯似的。而滑蛋也做得不香滑。雞肉也不覺得有醃,雞無雞味,只有雪味。而在爸爸的那碟竟發現未煮熟、仍帶血絲的雞肉。在要求下,店員也同意換個新的。整體來説真的頗差,但勝在價錢平。但這個價錢倒不如到旁邊的板長,起碼質素更有保証。

沙律最好味,沙律菜很新鮮爽口,加上沙律醬很開胃。

2017-12-07
2017-12-01 479 浏览
偶然在報章見沙田新開日本食店 決定一試可能新餐廳 不用等候便即時入座 點了好幾樣食物 天婦羅盛 壽司 生蠔 清酒煮蜆等等 上菜快 侍應有禮 到重點 想講下 「松葉蟹蟹肉蟹膏甲羅燒」上菜時配上數塊薯片伴著食 口感很好 蟹肉蟹膏香味濃郁份量很多 (叫碗白飯都可以)另外 「鹽燒三文魚腩邊」份量五件左右 好肥美 好好食最後點了「燒雞軟骨串」「鹽燒牛舌串」份量同一般餐廳差不多 價錢也可以 餐牌上也有很多酒類選擇 唯一缺點舖面間格太開揚 不似居酒屋那種較私隱 失去飲酒談天的感覺
偶然在報章見沙田新開日本食店 決定一試

清酒煮蜆
鹽燒三文魚腩邊
松葉蟹蟹肉蟹膏甲羅燒
厚岸產生蠔(三隻)
天婦羅盛
串燒
2017-11-29
鹽燒三文魚腩邊
松葉蟹蟹肉蟹膏甲羅燒
2017-11-30 333 浏览
在沙田中心新開的店。裝修很光猛,很乾淨。服務很勤快,不過沒有日式賓至於歸的感覺。午市有多個套餐,很多人叫牛肉飯餐,我則要了冷蕎麥面餐。每個餐都有一碗很滑很香的蒸水蛋,很甜美。還有麻醬沙拉,很新鮮。怕我們不飽還包括一個蟹子飯團,不錯。主角蕎麥面聽雜誌介紹是新鮮人手做的,用日本材料,我覺得很煙韌,但不夠香,給的蔥花也不夠多,但湯汁很美味。最大的驚喜是漬物不是一般的黃色的蘿蔔片,而是兩片小小的鯖魚片,鹹鮮的,剛好用來送清淡的蕎麥面。這個價錢有點貴。
2017-11-30
2017-11-28 468 浏览
見沙田新開左間主打北海道美食既居酒屋,諗住隻身試試個Lunch Set先,好味既話就再試晩市,不過試完就有少少保留。本來想食西京燒,不過話暫時無。壽司Set價錢中上。估唔到佢地都有做Omakase,價錢$250有13件可以接受。最後叫左豚肉生姜燒,食完有少少失望。套餐有沙津,湯,蒸蛋,免加一盛惠$58其實幾抵,不過質素就有大大改善空間,單憑抵食未必吸引到回頭客。白飯實左啲,豬肉有少少老,汁都唔夠,坦白講只係同吉野家差唔多水準,勝在夠大份。雖然我今次唔係食北海道海產,但係都對佢地既lunch有多少期望。不得不提就係店員態度都好友善,主動加茶又有禮貌,所以都可以考慮一下比多次機會北海道居酒屋,希望下次黎可以試到新鮮好味既北海美食。

本來想食西京燒,不過話暫時無。

壽司Set價錢中上。

豚肉生姜燒

最後叫左豚肉生姜燒,食完有少少失望。