2018-11-17
今早我們一行二人去了一間我哋經常光顧嘅一個食肆吃早餐。它就是沙田中心內的北海道牧場。這間鋪頭面積比較細,但它的食物又受到一般食客的垂青,所以經常滿座,侍應生應接不暇。我們一早也要搭枱呢!我今早就點左一個較健康的雪菜肉絲米粉配煎蛋,意想不到的是我將餐牌上的牛乳炒蛋改成煎蛋之後,居然有兩個煎蛋。這$26的早餐還配了一杯飲品,真是便宜呢!至於我嘅屋企人就叫咗另一款早餐,包括午餐肉公仔麵、一份牛乳炒蛋和多士。其實這間北海道牧場食品嘅特色就是它的豐富香濃雞湯底。還有那厚切午餐肉差唔多有四分之三個cm咁厚,所以咬落去嘅時候的口感係相當之唔錯架!而那個麵軟硬程度適中,所以食落都係好爽嘅!那滑滑的牛乳炒蛋是一層一層的,夾有3.6牛乳的香味,可放在多士上吃。這裡的早餐是一律配了餐飲的,我們最欣賞的就是熱朱古力,入口香濃、味道相當之好,所以我們經常來光顧早餐!價錢絕對公道!