2024-05-25 202 浏览
呢間主打川菜既中菜館係全香港已經有二十間分店, 而奧海城呢間因為新開, 裝修光鮮新淨, 所以就去試下. 秘製醬香鍋 $38鍾意食辣既朋友仔可以點經典香辣鍋, 見都有好多人推薦, 而我今次就選擇試佢唔辣既醬香鍋, 鍋底有京蔥、芝麻、芫茜、脆黃豆等做配襯, 醬香味十足, 調得非常惹味. 另外店舖亦提供數十款自選配料比你做配搭, 有肉類、丸類、鮮蝦、蔬菜等. 今次我地就揀左9樣配料, 包括肥牛、五花腩、雞翼、墨魚丸、年糕、娃娃菜等. 當中雞翼同肥牛都非常出色, 雞翼有先拎先炸再放入鍋中, 所以入口更加香脆, 肥牛亦都吸引哂鍋底既醬香汁, 非常惹味.而且我眼見店舖所有料理都非常足料, 每碟份量都好多, 好大碟, 所以絕對係高性價比餐廳!

秘製醬香鍋 $38

2024-05-23 162 浏览
今次呢間餐廳係老公想試,本身我見係川菜有少少擔心,因為食唔到好辣,但最後都有驚喜:川香回鍋肉回鍋肉一直俾我感覺都係好辣,但呢度照顧到唔食得辣嘅客人們(即係我😂),估唔到唔辣嘅回鍋肉係預料之外嘅好食,就算唔辣都好惹味😍,肉片唔鞋口仲好入味,而且一碟入面有好多肉,抵食😆清炒萵筍絲因為叫咗啲辣嘢同肉,想叫返個清少少嘅菜中和吓。萵筍好鮮甜爽脆,就算冇配菜一齊煮都好好食,感覺更健康,成碟好快清晒👍🏻蔥油拌麵我好鍾意拌麵炒麵之類,所以一見到就叫佢。麵質煙靭,又唔會太鹹,撈埋乾蔥好香口。燒椒皮蛋我哋揀咗小辣,雖然佢係麻辣,但小辣對我嚟講啱啱好,麻麻辣辣好過癮,仲好好送飯👍🏻慾望酸梅好大杯嘅酸梅湯,配重口味食物啱啱好,即刻減膩。地點方便,一出地鐵站🚉就係,餐廳亦好整齊乾淨,我哋會再去👍🏻

川香回鍋肉

清炒萵筍絲

慾望酸梅
好大杯嘅酸梅湯,配重口味食物啱啱好,即刻減膩。

牛媽今日同一班朋友仔去左位於奧海城既十二味!必點菜式一定係佢哋嘅經典香辣鍋,自選配料非常豐富!牛媽今次就點咗牛柏葉、金錢肚、美國肥牛、牛舌、豆皮、寬粉,鍋內嘅辣椒非常之香,辣度仲可以任君選擇,仲有加入咗不同香菜等等嘅調味料,更令整體嘅味道非常之獨特美味 !🌶️😋除此之外,仲點少得牛媽最愛嘅清炒萵筍絲同埋酸辣土豆絲呢!每道小菜都十分有鑊氣!飲品方面,配搭埋桂花冰讓,真係一絕啊👍其蔥油拌麵亦都非常好吃!Yummy! 甜品方面,紅糖糍粑係一定要叫嘅!糍粑配搭紅糖醬料,香脆可口👍快啲約埋家人朋友仔一齊嚟十二味品嚐唔同風味嘅小炒菜式啦!

飲品方面,配搭埋桂花冰讓,真係一絕啊👍
其蔥油拌麵亦都非常好吃!Yummy!

快啲約埋家人朋友仔一齊嚟十二味品嚐唔同風味嘅小炒菜式啦!
2024-05-22
  • 經典香辣鍋
  • 清炒萵筍絲
  • 酸辣土豆絲
  • 桂花冰讓
  • 紅糖糍粑
2024-05-21 53 浏览
這間餐廳,由於味道口感都很接近國內口味,所以最初開張的時候,很多人以為“它”也是國內過江龍,其實“它”係來自香港餐廳環境:主打簡單的裝修,實而不華!最有印象應該是隻吉祥物 - 熊貓食物方面:水煮牛肉 $158 水煮牛肉的牛肉肉質細嫩,鮮香可口,加上麻辣,香味濃烈,配菜亦很足夠,是伴飯的最佳拍檔川式口水雞 $73川式口水雞是一道經典的四川菜,雞肉鮮嫩,加了辣椒紅油的醬料,口感鮮香麻辣、香氣四溢!梅菜虎皮扣肉 $68梅菜加上扣肉,扣肉肉爛味香,重點是肥而不膩,吃起來咸中略帶甜味!同樣是伴飯的最佳拍檔慾望酸梅 $28超巨型酸梅汁,吃了这么多辣的东西,喝一口酸梅汁,既解渴又解辣整體來說:相信很多香港人對餐廳不會陌生,餐廳在香港建立當年,雖然以川味聞名,但仍為了香港人調配適合的味道!加上現在分店已經遍布港九新界,最近亦進駐奧海城,無辣不歡的朋友,一定要試試

餐廳環境:
主打簡單的裝修,實而不華!最有印象應該是隻吉祥物 - 熊貓

食物方面:
水煮牛肉 $158

川式口水雞 $73

梅菜虎皮扣肉 $68

慾望酸梅 $28

2024-05-10
2024-05-17 88 浏览
川菜風味滋味‼️😋同屋企人去咗大角咀🏠奧海城二期新開的十二味🌶古典與現代的新裝修😀精緻的餐具到舒適的座椅🫶🏻餐廳場地非常大古典風格🔥視覺與味覺的盛宴😃水煮牛肉 🐮不僅辣而不燥,肉質鮮嫩,每一口都能感受到牛肉的鮮美與辣椒的醇厚。乾煸肥腸則是另一道令人讚不絕口的佳餚,肥而不膩,腸壁外酥內軟,配上秘製醬料 🫶🏻乾煸肥腸🐷一股辣味迅速襲來,辣椒與花椒的結合,讓這道菜的風味更加豐富。肥腸的油脂在高溫下炸至微脆,卻不失其鮮嫩。每一口都能感受到辣椒的火辣,肥腸的鮮香🥳蔥油拌麵🍜麵條彈牙,蔥香撲鼻,每一絲麵條都均勻地裹上了蔥油,簡單卻不失精緻😋整體總的來說,「十二味」不僅僅是一家餐廳,它是一個川菜的藝術殿堂。無論是對於川菜的愛好者🫶🏻
川菜風味滋味‼️😋
視覺與味覺的盛宴😃

水煮牛肉 🐮

乾煸肥腸🐷

蔥油拌麵🍜

今日係奧海城收工,同朋友行下搵食!有時中午都會食十二味,奧海城新開就諗住去試下!位置都唔難搵,係奧海城2期好多食肆嘅1樓!座位都幾寬敞,不過十二味一向都係大熱餐廳,所以晚市都比較多人!坐低店員就會比個QR code你自己落單!🌶️招牌自選香鍋🌶️我哋今次就想食經典香辣鍋(其實我好鍾意食香鍋嘅味道),個鍋都只係$38蚊,當然配料全部都係自己揀,咁先好,鍾意食乜就點乜!我哋就點咗田雞、午餐肉🐽、滷水肥腸、牛百葉🐮、魚腐、豆皮同萵荀,揀辣度我哋就揀少辣!嚟到係勁大鍋🤣🤣🤣啲配菜勁多勁入味,由其係田雞同牛百葉,好香好爽!佢哋炒嘅香鍋啲味道真係啱啱好啱唔會太咸,好愛❤️‍🔥🌶️🥚燒椒皮蛋&🍜 蔥油拌麵我哋仲有點咗十二味好特色嘅燒椒皮蛋同蔥油拌麵!燒椒皮蛋我就只係食呢間,因為佢用嘅皮蛋係個皮晶瑩剔透,個多黃係流心黃,配埋佢哋自家製嘅辣汁,少酸少辣好開胃!蔥油拌麵個味道都幾濃,份量適中,2個人食啱啱好!我好鍾意食十二味嘅原因係佢真係好方便,我去好多地方都會有呢間食肆,啱曬我成日都好想食辣嘢嘅人!📌十二味(奧海城二期)📍大角咀海庭道18號奧海城2期1樓146B舖#十二味 #招牌香鍋 #經典香辣鍋 #燒椒皮蛋

🌶️招牌自選香鍋🌶️
招牌香辣鍋

🌶️🥚燒椒皮蛋&🍜 蔥油拌麵
蔥油拌麵

📌十二味(奧海城二期)
📍大角咀海庭道18號奧海城2期1樓146B舖

#十二味 #招牌香鍋 #經典香辣鍋 #燒椒皮蛋 #食辣必吃 #香港美食 #奧海城美食 #香港美食攻略 #美食推薦 #欣賞美食 #我愛美食 #hkfood #hkfoodie #hkig #foodie #foodstagram
2024-05-14
招牌香辣鍋
  • 經典香辣鍋
2024-05-16 78 浏览
這家連鎖餐廳分店遍佈港九新界,能做到成行成市都並非偶爾😏食物大份,價錢親民,大部分開在人流多的地方,夠方便😜餐廳點評:位置寬闊,員工服務親切,問是什麼食材都耐心回應和介紹🥰食物普遍都是辣,吃下去不太辣,但辣味停在口內一段時間🌶️🐟黑豆花鮮椒魚 $138新出的菜式,出乎意料之外地喜歡💕湯底比較清,帶有花椒的麻香😤下了豆腐、貢菜,很拌飯🍚魚當然不用多說,又大塊又滑😍🐓川式口水雞 $73平常午餐也會點,大部分都是雞肉,少量雞骨😄不太辣,但辣油很香,是老X媽的味道🤣✨鹵水拼盤 $88裡面有豬耳、牛𦟌、牛肚,滷水味不太出😗反而蘸了旁邊的調味粉,好像燒烤的味道😆白飯 $12總價錢- $342評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)食物:🍀🍀🍀🍀環境:🍀🍀🍀🍀服務:🍀🍀🍀🍀

🐟黑豆花鮮椒魚 $138

🐓川式口水雞 $73

✨鹵水拼盤 $88

白飯 $12

總價錢- $342

評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)
食物:🍀🍀🍀🍀
環境:🍀🍀🍀🍀
服務:🍀🍀🍀🍀

2024-05-14 46 浏览
呢排可能因為想得內地多,成日都會想食啲辣嘢,早幾日就已經上網預訂咗位,嚟呢間奧海城嘅十二味!其實呢間餐廳都嚟過好多次,唔同分店都食過,覺得佢哋嘅食物都有品質保證! 今次一坐低就已經覺得成間舖頭感覺都係好乾淨,唔會黐黐立立,員工嘅態度亦都好好,仲要我好鍾意佢碗碟嘅顏色,好特別!首先叫咗個極品麻婆豆腐要小辣 $73,呢樣係我每次嚟都必點嘅,因為豆腐真係好滑身,好好味,直接滑落喉嚨嗰度!之後要左個人見人愛酸菜魚,門口都有賣廣告話一年賣出咗190,000份,超級厲害!做到咁嘅銷售,就梗係有原因啦,比起一般香港好多食酸菜魚嘅地方,呢度魚嘅份量特別多,而且酸菜好好食,連個湯都可以直接飲埋,真係覺得好正,大家一定要點!

2024-05-14 107 浏览
我好耐都冇來過奧海城,今日因為有朋友係附近返工,咁岩我哋兩個都夜收工,就決定不如食啲刺激啲嘅辣嘢,講吓講吓就決定嚟奧海城呢間十二味度食晚餐。今日大概八點嚟到,門口竟然仲有人排隊,不過好快都有得入座,坐低都係用QR code落單,十分之方便,加上呢度有提供冰檸檬水,所以食辣都唔怕!今日要左人見人愛酸菜魚,叫咗寬粉同小辣 ,價錢$276但係超大碗,好多塊魚,完全冇腥味,好新鮮,辣度剛剛好,加埋有少少麻辣,真係越食越過癮,不過最鍾意都係啲酸菜好好食,萵筍片亦都好多!干鍋要左小辣少油,另外要咗排骨仔,豬頸肉,牛片,土豆同油菜,咁樣加埋先$206,抵食啦!最後都要讚吓呢度嘅服務員個個都好好禮貌,同埋個個都笑面迎人,真係食得好開心!

2024-05-13 72 浏览
今日放工同朋友一齊去食十二味,聽講黑豆花鮮椒魚蠻不錯,就一齊黎試吓~🙌🏻黑豆花鮮椒魚🐟魚片嘅量好足 食材新鮮 魚肉柔軟嫩滑 🫶🏻 我地揀小辣 辣度啱啱好~ 加上藤椒嘅麻香味 真係好食😋黑豆花第一次試 無豆腥味 味道唔錯 吸滿濃郁嘅湯汁 一口爆汁嘅感覺😌 貢菜嘅脆爽搭配軟滑嘅魚肉 增加左豐富嘅層次感👍🏻武隆尖椒雞🐓雞肉肉質較為緊實,搭配藕丁、青椒、麻椒等爆炒之後鍋氣十足,炫飯好搭配👍🏻蔥油拌面🍜看起黎平平無奇,但面條都掛滿蔥油香味,勁道順滑,體會嗦面嘅快樂🤩熱情果蘇打🥤好大一杯,看著蘇打不斷冒出嘅上升氣泡🫧好療愈嘅過程😂 就係有少少偏甜了 幺妹冰粉🥰四川甜品必點~ 熱辣辣之後冰粉黎緩解一下~ 🥳

黑豆花鮮椒魚🐟

幺妹冰粉🥰
四川甜品必點~ 熱辣辣之後冰粉黎緩解一下~ 🥳

2024-05-10
2024-05-13 42 浏览
唔知大家知唔知,奧海城二期1️⃣樓打通咗去戲院📽條路之後多咗幾間食肆,除咗有我至愛嘅拉麵店外🍜,仲有間壽司店🍣,點知未夠6點🕕已經大排長龍🚶‍♂️,唯有打退堂鼓🙈。望望下發現原來隔離開咗間 十二味,見仲有少量座位,即刻同阿仔衝咗入去😆。十二味一向係我至愛店舖之一,由於今次只有D兩父子,所以只點了個香辣鍋。經典香辣鍋小辣 $38(跟最少5️⃣款配料,總共$218) 鮮腐竹 $28肥牛 $48蓮藕片 $28土豆 $28鮮蝦 $48香辣鍋🥘用上大量切碎嘅青椒、辣椒、薑、蒜、蔥及芫茜,再加上調味料一齊炒,味道非常惹味香辣🌶,小辣對我嚟講就啱啱好,鮮腐竹口感柔韌,但一啲都唔乾身🥰、蓮藕片和土豆🥔吸收哂香辣鍋啲味,勁好食🤤、肥牛🐂肉質軟腍帶牛香味、大蝦🦐肉質彈牙。材料份量勁多☺️,兩個人都差啲食唔哂。白飯 $12食香辣鍋,真係一定要叫碗白飯食🍚,呢度白飯又真係唔錯,粒粒分明,又有飯香味😋。熱情果梳打 $28檸檬梳打 $28食完香辣鍋,飲返杯冰冰涼涼嘅梳打🥤,解膩解辣一流😋。

經典香辣鍋小辣 $38(跟最少5️⃣款配料,總共$218)
鮮腐竹 $28
肥牛 $48
蓮藕片 $28
土豆 $28
鮮蝦 $48

白飯 $12

熱情果梳打 $28
檸檬梳打 $28

食完香辣鍋,飲返杯冰冰涼涼嘅梳打🥤,解膩解辣一流😋。

2024-05-04
2024-05-12 42 浏览
依間川菜都出名唔錯, 因為係同事午餐外賣常店之一~ 今次同同事去佢屋企附近個間食~晏晝會叫佢地既酸菜魚米線~魚肉爽口份量又多,個日夜晚收工到店食質素再好d~ 當晚分別叫左三樣野食~✅經典香辣鍋:小辣,加點左雞軟骨,肥腸,肥牛,萵筍,椰菜花~佢地既辣都幾惹味,小辣程度我仲可以接受到😂✅乾熓四季豆:有大量肉粒,送飯一流👍👍搞工我自己可以KO一個飯✅紅糖糍粑:比較貼近國內做法,外層鬆軟,同事推介必叫😆

✅紅糖糍粑:比較貼近國內做法,外層鬆軟,同事推介必叫😆
2024-05-10 43 浏览
今日同朋友突然之間想食川菜,咁岩佢住係大角咀附近,所以同佢去奧海城睇吓有咩川菜餐廳好食,朋友揀咗呢間餐廳所以一齊去食川式口水雞 ❤️❤️❤️❤️❤️我覺得呢個口水雞口感幾夠麻辣,而且個雞配埋個口水汁都好夠味,同埋好滑,味道好濃郁。配飯一流。👍🏻👍🏻酸辣鳳爪 ❤️❤️❤️❤️❤️呢個菜式係我個人嚟講最鍾意食嘅一款小菜,呢個嘅汁酸酸辣辣整得啱啱好好夠入味,而且鳳爪冇骨👍🏻啱晒我呢啲懶人食,再加上配搭青瓜好夠爽脆。梅菜扣肉 ❤️❤️❤️❤️食得太多開始有小小漏,佢份量都好夠👍🏻而且佢啲肥肉同瘦肉配搭得好好👍🏻 不過有小小可惜係佢唔係甜甜地啲肉😂我食開可能甜甜地既梅菜🤓但都幾好食🤤乾煸四季豆 ❤️❤️❤️❤️❤️呢個解制一流😂😂菜式試咗咁多菜式個口都有啲油膩,食返啲蔬菜解吓油膩🤓🤓呢個炒到啱啱好唔會過火候,清甜爽脆🤩🤩好推介👍🏻👍🏻👍🏻加埋欖菜一齊炒味道10分濃味🤤冰粉 ❤️❤️❤️❤️❤️夏天配上一碗涼浸浸嘅冰粉,作為今餐嘅完美ending🤩🤩加咗少少提子乾甜甜酸酸好解制🤩朋友都覺得呢間幾好食👍🏻同埋員工啲服務態度都好好五個心心為最高分十二味 (奧海城2期) (大角咀)大角咀海庭道18號奧海城2期1樓146B號舖
川式口水雞 ❤️❤️❤️❤️❤️
酸辣鳳爪 ❤️❤️❤️❤️❤️
梅菜扣肉 ❤️❤️❤️❤️
乾煸四季豆 ❤️❤️❤️❤️❤️
冰粉 ❤️❤️❤️❤️❤️

五個心心為最高分
十二味 (奧海城2期) (大角咀)
大角咀海庭道18號奧海城2期1樓146B號舖
2024-05-10 49 浏览
今次我地去食既一間川菜餐廳算係香港幾勁既一間連鎖店,好多分店,直頭可以話梗有一間係左近,而佢地依家奧海城都開新分店,黎開行街諗唔到食乜就梗左佢啦🤪夫妻肺片($68)我地揀左小辣,裡面有青瓜墊底,牛肚,牛𦟌,牛舌,面頭舖上芝麻花生,d辣油雖然浸滿d肉,但小辣唔算好辣,入口既香口🌶️人見人愛酸菜魚($248)今次黎食,就係想食個酸菜魚,佢地仲有個3-4人份量,或者配寬粉既揀,我就揀最基本既,已經夠2個人食,佢係用鱸魚做既,揀左小辣,唔太辣,如果食辣鍾意可嗌中辣,個辣度感覺夫妻肺片會辣d,花椒麻好過癮,酸菜夠多,個底有萵筍,酸蘿蔔,煎過嘅雞髀菇,個湯底都好正,我飲左3碗,佢地酸菜魚好旺場,8點15分就賣晒酸菜魚,好彩我地叫到🐟經典香辣鍋:(鍋底$38)午餐肉($48)田雞($48)嫩牛肉($51)鵪鶉蛋($38)花菜($28)呢個香鍋最少嗌五個餸,我揀左田雞,午餐肉,鵪鶉蛋,花菜,嫩牛肉,都係揀左小辣,唔算辣,咁多樣餸田雞係必嗌,醃得夠味,炸香,餐肉煎香煎透,好正👏🏻呢間川菜既食物都好食,可以揀辣度又幾好,食左3款唔度方式既辣野,小辣對我黎講係適中,辣度呢d因人而異,量力而為,咁先食到最好味既

夫妻肺片($68)

人見人愛酸菜魚($248)

經典香辣鍋:(鍋底$38)
午餐肉($48)
田雞($48)
嫩牛肉($51)
鵪鶉蛋($38)
花菜($28)

呢間川菜既食物都好食,可以揀辣度又幾好,食左3款唔度方式既辣野,小辣對我黎講係適中,辣度呢d因人而異,量力而為,咁先食到最好味既辣野食,佢夠曬多分店,去開邊區玩都食到😆
2024-05-03
全香港有二十多間分店的麻辣餐廳,主打香鍋有辣有唔辣,可自己揀多款蔬食配料。全線用手機點餐方便客製化,一大鍋重口味蔬菜吃得非常滿足。部分小菜亦可以轉做全素,喜歡吃辣的素食者必須收藏。這天來到奧海城二期新店,位置在美食廣場旁邊,要轉入條巷我也找了一陣子。卡位為主坐得幾舒服,環境都乾淨整齊唔會好逼夾。這個品牌主打麻辣香鍋,有辣有唔辣,我本來想叫唔辣,但來到專門吃辣的店,又第一次吃就試一試小辣。我覺得辣度可以接受,會微出汗但味蕾可以handle。除了香鍋也有小菜可以食,找到數款蔬菜,部分菜式也可以轉全素。午市套餐也有素食選擇,價錢也很漂亮。經典香辣鍋 HK$262香辣鍋最少要揀5個配料,蔬菜選擇也蠻多,全部都想食,結果我選了8樣,超大一鍋被嚇到,基本上夠兩個人食。配埋白飯的話一個人可以分三餐食。香鍋本身已然很多調味料,大量辣椒乾看起來很厲害,另外有青蔥和炸黃豆,整個非常豐盛。油都沉在碗底,食上面的料不會覺得太油膩,香氣十足,重口味人士必試。第一次吃這個品牌很有驚喜,一餐吃到多款蔬菜,懶得煮懶得洗菜的時候要再去食。
卡位為主坐得幾舒服,環境都乾淨整齊唔會好逼夾。
午市套餐也有素食選擇,價錢也很漂亮。
經典香辣鍋 HK$262

2024-05-06