2024-05-06 40 浏览
本身超級鍾意食酸菜魚,十二味係我酸菜魚嘅首選😋平時返工已經成日食佢嘅lunch set外賣,知道喺奧運站新開咗十二味嘅分店,即刻同朋友嚟食!新店裝潢設計光亮,有唔少嘅卡位,坐得好舒適!▫️ 川式口水雞 每次嚟都必食!口水雞雞肉肉質嫩滑,食落唔會太多肥膏,而且佢嘅辣度係可以選擇,鍾意食辣嘅可以選擇辣,而我就選擇小辣,辣得來仲帶點麻,食得好滋味,好過癮!▫️ 人見人愛酸菜魚(寬粉) - 小辣 世一酸菜魚👍🏻一上枱大大盆,兩個人食份量啱啱好!酸菜魚嘅數量都唔少,仲有萵筍、菇、酸菜及寬粉嘅配料!萵筍好爽脆,寬粉就好煙靭,好好食!酸菜魚嘅酸菜湯汁酸辣平衡得好均勻,辣得來帶點酸,食落好開胃,唔怕辣嘅可以飲兩啖湯,好滋味!而主角酸菜魚肉質好新鮮,用筷子一夾時唔會好容易斷開,肉質食落好嫩滑👍🏻味道好新鮮!▫️ 柚子茶(凍)▫️ 熱情果蘇打(凍)餐廳嘅飲品主打大大杯,啱晒食辣👍🏻有助解辣!柚子茶飲落清新可口,熱情果梳打就酸酸地,好開胃清新!

▫️ 川式口水雞

▫️ 人見人愛酸菜魚(寬粉) - 小辣

▫️ 柚子茶(凍)

▫️ 熱情果蘇打(凍)

2024-05-03 40 浏览
十二味位於奧海城2期1樓146B號舖餐廳類近裝修完既food court同壽司郎四川菜以麻,辣,鮮,香等為基礎麻辣豆腐$78以麻辣做特點以滑嫰的豆腐炒香的肉碎 加入辣味豆瓣醬以麻既感覺花椒做成的四川菜辣度選擇左小辣辣度接受到送晒成碗飯$12大盤花菜$88有少炒腩肉炒到出晒油非常香花菜即係椰菜花炒到非常乾脆食唔停口回鍋肉$98腩肉片經油炸變得脆口要快食如果唔係會變硬身有蔥蒜做配菜非常爽口可以叫中辣更加惹味冰粉$28用清新既桂花糖醬甜甜的提子乾配上Q彈冰粉是碗解辣的甜品
十二味位於奧海城2期1樓146B號舖

餐廳類近裝修完既food court同壽司

四川菜以麻,辣,鮮,香等為基礎

麻辣豆腐$78

配上Q彈冰粉
是碗解辣的甜品

2024-05-02
  • 回鍋肉
真的不誇張‼️很多本地人都來排隊吃的川菜每道菜都很下飯!!!🥹✅川式口水雞辣起來很過癮的一道菜一邊吃雞一邊流口水👍嘶哈嘶哈~口水雞特別入味✅泡椒牛肉份量好的的一份菜素菜和肉菜都很多!吃起來很下飯!!!✅紅糖糍粑這個我可愛了!!!😍軟糯Q彈的糍粑條配上濃香甜蜜的紅糖醬簡直一口甜到心底里了✅荔枝甘露冰涼清爽~特別港風的地方飲品其實更推薦它家的熱情果梳打🍹好大一杯喝到撐!!特別解辣好吃到隨便吃上三碗飯~不愧是hk連鎖的川菜館子!香辣吃起來巨香巨好吃!!
真的不誇張‼️

一邊吃雞一邊流口水👍
嘶哈嘶哈~口水雞特別入味

✅泡椒牛肉
份量好的的一份菜
素菜和肉菜都很多!
吃起來很下飯!!!

✅紅糖糍粑

✅荔枝甘露
冰涼清爽~特別港風的地方飲品
其實更推薦它家的熱情果梳打🍹
好大一杯喝到撐!!特別解辣

好吃到隨便吃上三碗飯~
不愧是hk連鎖的川菜館子!
香辣吃起來巨香巨好吃!!

2024-05-03 30 浏览
今天和老公到了奧海城逛街,發現最近這個商場開了不少新的餐廳,其中一間就是我很喜歡吃的十二味!遠遠已經嗅到那香辣的味道😋😋😋餐廳裝修乾淨整潔,座位都是梳化椅子,坐得十分舒適!每次都會必點的招牌自選香鍋,每個鍋底都是$ 38/鍋,然後再選不同的配菜,可以選擇肉類或者是素菜,至少要選五個配菜。另外還可以有特別要求例如加麻辣、走芝麻、走黃豆、走芫茜等等,鍋底有辣有不辣,而且有三個辣度可以選擇,適合不同口味。嫩牛肉($51)肉質鮮嫩,能吃得出是新鮮牛肉,不會有鬆肉粉的味道,每塊都很大片,沒有筋!牛舌($48)是比較軟糯的那一款,不會很老煮得軟很容易咬開,牛肉味濃,平時的乾鍋比較少見但是挺好味的一款配菜!寬粉($28)是每款川菜的常見配菜,這個十分煙韌有𡁻勁,吸滿了乾鍋中辣的辣汁,十分惹味刺激😋😋😋午餐肉($48)配搭香辣是不會錯的組合,配著白飯真的超美味🤤!五花腩肉($48)份量很多,肥瘦相隔,每口是一片真是太滿足了!

2024-05-02 34 浏览
今日我去咗十二味食館,我想講佢哋嘅川菜好正,辣得好舒服。我叫咗佢哋嘅極品麻婆豆腐。呢個菜色好辣好香,麻辣醬汁濃郁,配上嫩滑嘅豆腐,味道絕對係一流。我仲試咗佢哋嘅蔥油拌麵。拌麵入味,麵條彈牙有嚼勁,蔥油嘅香氣襯托出麵嘅鮮味。不過要留意返,呢款拌麵嘅醬油味道相對較重。我仲試咗佢哋嘅鄉村小炒肉。小炒肉炒得香口,肉質嫩滑多汁,配上蔬菜同調味料,味道豐富。飲品方面,佢哋嘅熱情果蘇打真係好好飲,熱情果味道鮮甜,加埋蘇打水嘅氣泡,清涼解渴。而且佢哋嘅杯裝超級大,真係超值!我仲叫咗佢哋嘅100%純椰青水。呢杯椰青水清爽宜人,飲落去非常解渴。
今日我去咗十二味食館,我想講佢哋嘅川菜好正,辣得好舒服。

2024-05-01 17 浏览
今日5月1勞動節放假,就同媽媽去行街食下野,咁啱屋企人比較中意食中餐,所以我地就揀左呢間中式餐廳食川菜😎🩵主食:鮮菌爆牛肉$98因為自己都比較中意食牛,就點左鮮菌爆牛肉,上菜後牛肉好足料,仲要好大塊,食落好嫩口,有入口即溶嘅感覺,仲有雞髀菇同小小配菜,全部都爆得好香,超級入味😍🩵主食:極品麻婆豆腐$73媽媽想食清淡小小,所以佢點左麻婆豆腐,我地揀左小辣,但食落吾算辣,豆腐好嫩滑,肉粒爽口入味,配上特製醬汁,令味道層次變得好豐富🩷🩵主食:黯然銷魂炒飯$78叫左佢地既招牌黯然銷魂飯,炒飯炒得好有鑊氣,飯粒分明,裡面有蝦粒、叉燒粒、蛋絲、蔬菜粒,食落好香口😌🩵飲品:熱柚子茶$28媽媽叫左熱柚子茶,飲落酸酸甜甜,好啱潤喉同暖胃用😚🩵飲品:檸檬蘇打$28我就叫左檸檬蘇打,估佢吾到咁大杯,尼到都好驚喜,如果同朋友坐低傾計食辣野,十分建議要點,非常解渴🤭

🩵主食:鮮菌爆牛肉$98

🩵主食:極品麻婆豆腐$73

🩵主食:黯然銷魂炒飯$78

🩵飲品:熱柚子茶$28
媽媽叫左熱柚子茶,飲落酸酸甜甜,好啱潤喉同暖胃用😚

🩵飲品:檸檬蘇打$28
2024-04-28 69 浏览
我今天去咗奧海城睇電影,離開影院就看到十二味這家特色川菜館的巨大廣告牌。我們毫不猶豫地走進了這家餐廳。我們點了一個自選鍋。鍋底有辣和不辣兩種口味可供選擇,而配菜的種類非常豐富。店家建議選擇五種配菜,而每種配菜的價格各不相同,客人可以根據自己的口味自由搭配。我們選擇了小棠菜、肥牛、豬腩肉、鮮蝦和寬粉作為配菜。醬香鍋一上枱香氣撲鼻,豬腩肉肥瘦均勻的肉質,口感爽口。經過油炸的鮮蝦非常香口,而寬粉則充分吸收了所有配料的美味,非常入味。幸好友善嘅店員響我哋點菜時已經提示自選鍋嘅份量,估唔到真系咁大份。口水雞是這裡其中一道受歡迎的美食。雞皮爽脆,雞肉鮮嫩,我們揀咗小辣,微辣加點麻,非常惹味。川菜怎麼能少了凍飲呢?這杯檸檬梳份量巨大,單手拎唔起隻杯,味道不會太甜,採用新鮮的檸檬製作,口味非常清新。

自選醬香鍋
川味口水雞
檸檬梳打
2024-04-27
自選醬香鍋
川味口水雞
檸檬梳打
  • 秘製醬香鍋
性價比超高川菜,麻辣香鍋毛血旺水煮牛肉辣到超上癮😍🔻麻辣香鍋 💰231 (晚市) 🌟晚市食麻辣香鍋至少需要選擇5款配菜,我就揀左嫩牛肉、雞軟骨、豬大腸、萵筍同土豆,辣度選擇小辣,好耐冇食,發覺竟然有少油呢個選項😍特別鍾意豬大腸,炸完外皮好香脆,內裏又保留左啲肥油😋見到大家都係兩個人嗌一份麻辣香鍋,再加兩碗白飯,都真係好夠食🙈🔻毛血旺 💰158 (晚市)🌟配菜有豬紅、肥腸,牛肚、魷魚、豬皮、午餐肉同芽菜,分量超級多,全部都係餸😍而幾款配菜都非常索味,勁惹味,底下辣油好香,又辣又上癮😋🔻麻辣香鍋 (雞翼)💰63 (午市)雞翼會預先煎過,再加入其他配菜,如薯仔、蓮藕、雲耳、芽菜等配菜一齊炒,超級香辣惹味😍份量太多,我成日都食唔曬🙈🔻酸菜魚米線 💰81 (午市)魚肉好大塊,肉質彈滑,魚肉冇骨,湯底除左有酸菜外,仲有辣椒芝麻,而米線索曬酸菜魚嘅湯底,好夠味,麻香十足👍🏻🔻川式口水雞 💰68 (午市)口水雞係凍食,非常入味,雞肉肉質嫩滑,口水雞汁麻香十足,雞肉上仲灑滿芝麻,真係好香☺️🔻水煮牛肉 💰76 (午市) 🌟分量都幾多,有大大塊嫩牛肉,其他配菜仲有萵筍同芽菜,不過水煮牛肉相對麻辣香鍋比較辣,
性價比超高川菜,麻辣香鍋毛血旺水煮牛肉辣到超上癮😍

🔻麻辣香鍋 💰231 (晚市) 🌟

🔻毛血旺 💰158 (晚市)🌟

🔻麻辣香鍋 (雞翼)💰63 (午市)

🔻酸菜魚米線 💰81 (午市)

🔻川式口水雞 💰68 (午市)

🔻水煮牛肉 💰76 (午市) 🌟
分量都幾多,有大大塊嫩牛肉,其他配菜仲有萵筍同芽菜,不過水煮牛肉相對麻辣香鍋比較辣,超級香,令到我忍唔住食曬成碗飯😋

🔻熱情果梳打 💰28 (午市+💰8)
真係超級大杯!可能有一升咁多😱食辣飲咁大杯真係好爽,酸酸甜甜幾好飲,仲有一粒粒熱情果☺️
  • 麻辣香鍋
  • 毛血旺
  • 水煮牛肉
  • 熱情果梳打
2024-04-27 27 浏览
今日行過奧海城先發現原來開咗一間十二味😍😍十二味既酸菜魚係我食咁多間酸菜魚最愛嘅店舖之一真心好耐冇食過所以都忍唔住要入嚟食😚入到嚟當然必叫酸菜魚🫢🫢酸菜魚配飯係常識吧😚😚酸菜魚份量非常多 酸菜同其他配料都好多而佢哋嘅飯煮得一粒粒 襯酸菜魚嘅湯真心正一啖飯加一啖湯,再配上魚肉口感非常豐富魚肉完全冇雪味 而且都幾彈牙🥰平時我都唔食酸菜 但呢度既酸菜我又覺得幾好味🤤店內環境都幾舒服,闊落又乾淨🤪今日兩個人$300內食飽飽😎
今日行過奧海城先發現
入到嚟當然必叫酸菜魚🫢🫢
酸菜魚配飯係常識吧😚😚
酸菜魚份量非常多 酸菜同其他配料都好多
而佢哋嘅飯煮得一粒粒 襯酸菜魚嘅湯真心正
一啖飯加一啖湯,再配上魚肉
口感非常豐富
魚肉完全冇雪味 而且都幾彈牙🥰
平時我都唔食酸菜 但呢度既酸菜我又覺得幾好味🤤
店內環境都幾舒服,闊落又乾淨🤪
今日兩個人$300內食飽飽😎
2024-04-26 30 浏览
這個就是來自香港的正宗川味 🔥!!港漂建議在這邊覓食的一定要試試他們家! 進門富有質感的店鋪佈局以及熟悉的中國紅,邀請朋友一塊來休閒還挺歡鬧的幹煸肥腸 🌶️分量超超超超超大 🥰🥰🥰 肥嫩的大腸飽滿又焦酥,外皮的硬朗包裹著柔嫩的內裡,配合著的幹紅辣椒真的很懂在香港的川味愛好者。 視覺與味覺都衝擊著我鮮菌爆牛肉 🐮是最推薦的!! 比我之前嘗過的任何一家港餐都香濃熱烈,分量還是一如既往的超級足!, 滿屏的牛肉蛋白質裹挾著葱香菌菇爆濃。 離店以後還和朋友討論了很久! 🥰川香回鍋肉 🥩油汁包裹了每一片肉,葱香爆濃,下飯又清愈,四川人都懂啦,沒有奇奇怪怪的港式加料。 非常推薦 🎉🎉, 很喜歡那種肥瘦相間的感覺。
這個就是來自香港的正宗川味 🔥!!
幹煸肥腸 🌶️
鮮菌爆牛肉 🐮
川香回鍋肉 🥩
2024-04-26 34 浏览
今日去左十二味食, 晚市都好多選擇,而且位置算闊落, 係奧海城行過, 見到係新開的, 於是去試吓, 見到好多人叫酸菜魚或炒牛, 不過朋友唔食辣, 但佢都有其他選擇, 可以照顧到唔食辣嘅人士都幾好! 今次叫左杏仁檸檬蝦球, 檸檬醬酸酸甜甜好fresh , 蝦球炸得好香口, 蝦球好爽口, 搭配埋杏仁味道好夾 。 另外叫左黯然銷魂炒飯, 哩個飯好有鑊氣, 飯粒粒分明, 又唔油, 炒蛋白都炒得好出色, 配料同飯均衡, 個炒飯好好食。 甜品方面, 叫左個紅糖糍粑, 伊伊銀銀炸得岩岩好, 配埋紅糖幾好食! 成件事都幾開胃。
2024-04-24 40 浏览
香港地方小小,出去吃餐飯都想有一間寬敞的餐廳坐下輕鬆品嘗食物,這間十二味環境真不錯,在地鐵站上蓋地理位置好方便,吃完可以逛逛奧海城大型商場消消食,我們兩個小女生叫了一個經典香辣鍋和蔥油拌麵還有紅糖糍粑,有主食主菜甜品吃得很開心👉經典香辣鍋:集合了川菜辣、鮮、香、油的特點。因為我不能吃辣容易上火,叫了小辣,配料加上鮮蝦、豬頸肉、鮮腐竹、年糕、寬粉,所以這一鍋是香味更甚辣味,香辣口感與鮮嫩爽彈的蝦肉一齊提香增鮮,鮮蝦份量足夠,豬頸肉爽滑,清香怡人~ 不用特地北上也能吃到好吃的川菜👉蔥油拌麵蔥香濃郁油而不膩👉紅糖糍粑香脆軟糯煙煙韌韌💜餐廳服務態度都很耐心溫柔
👉蔥油拌麵蔥香濃郁油而不膩
👉紅糖糍粑香脆軟糯煙煙韌韌

💜餐廳服務態度都很耐心溫柔
2024-04-22 57 浏览
超高人氣嘅川菜終於開到去奧海城啦,真係勁多人勁旺場,睇嚟都有幾多人鍾意食川菜😽座位都叫寬敞~ 好彩早少少入咗座,如果唔係都真係要等下位🥹 咁多人嚟幫襯唔係冇原因🫶🏻1️⃣ 經典香辣鍋🌶️極大個碗好誇張,完全唔怕唔夠食🤣 有成30款以上嘅配菜可以揀,我哋就揀咗娃娃菜、金針菇、年糕、寬粉同埋五花腩,另外仲嗌咗一個飯🤤 認真夠哂鑊氣,寬粉同年糕好吸辣味,煙煙韌韌好有咬口🤭 而娃娃菜、金針菇同埋五花腩就配飯一流,超有食慾😋2️⃣ 酸辣土豆絲🥔呢到土豆絲一樣係大大碟🤩 可能因為酸辣嘅關係,所以同平時食開嘅土豆絲唔同,會較為濕潤啲~ 但都一樣係夠哂爽口🫣3️⃣ 熱情果梳打🍹好耐未見過咁大杯嘅梳打,以呢個價錢嚟講抵飲啦😌 除咗可以飲到熱情果嘅味道之外,仲有小青檸嘅鮮爽味,夠哂ꜰʀᴇꜱʜ~————————————附上佢哋嘅ᴍᴇɴᴜ✨

1️⃣ 經典香辣鍋🌶️

經典香辣鍋
酸辣土豆絲
熱情果梳打
2024-04-20 69 浏览
平時同老公都有食開十二味🌶️ 今日去奧運站行街🚶‍♀️見到開咗新分店,入去試下先👅餐廳有多款小菜及小食, 其中有招牌酸菜魚、辣子雞、牛肉香鍋、 毛血旺、辣椒黃金皮蛋、口水雞等,款款都辣得惹味🫦🐔武隆尖椒雞 🌶️🫑食材新鮮,以雞肉、青椒、花椒、蓮藕, 味道鮮味純正鹵水拼盤 鹵水汁濃郁鮮香,提升味道層次。牛肚,牛𦟌,豬耳,青瓜,花生送酒一絕🐔川味口水雞🌶️雞肉嫩滑,口水雞味道層次豐富,有麻辣鮮香嫩爽等味

🐔武隆尖椒雞 🌶️🫑
食材新鮮,以雞肉、青椒、花椒、蓮藕, 味道鮮味純正

鹵水拼盤

🐔川味口水雞🌶️
雞肉嫩滑,口水雞味道層次豐富,有麻辣鮮香嫩爽等味

2024-04-17 70 浏览
之前有食過十二味午市,個人覺得幾抵食。所以今次帶埋朋友一齊去試下個晚餐🫶🏻今次去左奧海城分店,環境都好中國風,都好多人幫襯。晚市既話我會叫經典香鍋系列🥰秘制醬香鍋(可選辣或唔辣) $252我同朋友都唔係好食得辣,所以我地揀左唔辣🤣餸就最少要揀5個餸,我地就揀左美國肥牛、台灣魚腐、豬頸肉、五花腩及寬粉配料方面都可以走架,我地就走芝麻、黃豆同芫茜,仲揀埋少油❤️成個鍋都幾大,配料都好足料,份量唔少架,都好多肉,所有肉都好軟熟🤓寬粉索哂啲汁好入味同好彈牙🤤熱情果梳打 $28依個大推‼️‼️大大杯又好多料,唔會好甜每次食十二味我都一定會叫依杯飲😌不過我都會揀午市先會去食酸菜魚,多啲野食揀😌十二味 (奧海城2期) (大角咀)📍大角咀海庭道18號奧海城2期1樓146B號舖
之前有食過十二味午市,個人覺得幾抵食。
所以今次帶埋朋友一齊去試下個晚餐🫶🏻

今次去左奧海城分店,環境都好中國風,都好多人幫襯。
晚市既話我會叫經典香鍋系列🥰

秘制醬香鍋(可選辣或唔辣) $252
我同朋友都唔係好食得辣,所以我地揀左唔辣🤣
寬粉索哂啲汁好入味同好彈牙🤤

熱情果梳打 $28
依個大推‼️‼️大大杯又好多料,唔會好甜
每次食十二味我都一定會叫依杯飲😌

不過我都會揀午市先會去食酸菜魚,多啲野食揀😌

十二味 (奧海城2期) (大角咀)
📍大角咀海庭道18號奧海城2期1樓146B號舖