2017-06-29 203 浏览
I decided to wait until June to try this restaurant because the queue was insane when it first opened. Within a week, I actually visited twice, which goes to show how much I absolutely love it. The interior decoration of the restaurant is quite retro, but it's quite cramped and the tables are very close to each other. Often times, you have to wait about 5-10 minutes for a table, and it can get quite hot in the summer, so I recommend coming earlier if you don't want to wait.The menu isn't too ext
The menu isn't too extensive, and sometimes the sets run out if you arrive in the late afternoon. However, if you want to get certain desserts, you need to go after 4pm. I ended up ordering the 'Deluxe Set', for $53 + $3 for Iced Drinks. Although it's a little pricey for a local lunch set, I do think that considering its location on High Street, it's fairly reasonable. The set consists of a Macaroni in Tomato Ox-Tail Soup, Black Truffle Scrambled Eggs and Buttered Bread, and a drink.
Deluxe Set

The macaroni is absolutely delicious. The soup is very flavourful, though the plate is a bit small, so there's not a lot of soup. The ox-tail is very generous too, and infused with tomato flavour. The scrambled eggs were fragrant with black truffle mixed into it and the bread was better than your average 'cha charn teng' bread.

The only downside I felt was the iced milo that I ordered, which unfortunately didn't taste much like milo at all. They didn't add enough milo powder and it ended up tasting a little like diluted milk.

All in all, I really enjoyed it and I think I'd go after 4pm next time so I can try their milk pudding!
2017-06-16
Deluxe Set
2017-06-21 175 浏览
前果排得知西環有間新既冰室開張,而且係以十字牌牛奶做主題既十字冰室,一路都好想試下,奈何每次LUNCH時間經過都見到好多人排隊,好冇耐性既我每一次都放棄去排隊。誰不知琴日下午大約3點幾4點經過,見到唔洗排隊,當然唔放過呢個機會即刻走入去試試佢。因為較早時間都已經食左個LUNCH,都仲有少少飽,所以諗住叫D輕便D份量少D既野食當係下午茶。佢個MENU入面主要都係麵食呀、三文治呀、多士呢類港式茶餐廳野,仲有燉奶、朱古力奶昔呢類特色飲品甜品等等。最後叫左個火腿扒牛奶炒滑蛋三文治食,另外仲叫左一枝充滿回憶,用玻璃樽裝住既十字牌鮮奶飲。呢到師傅做野都幾快手,我落左單大約5分鐘咁上下三文治就到左。碟三文治一放到落檯已經聞到好香既炒蛋味,而且仲係出緊煙,果然係新鮮滾熱辣。件三文治塊麵包都切得幾厚,所以其實食落都飽飽地。另外塊包都幾柔軟,夾埋入面熱辣辣既炒蛋同火腿扒,食落下口感好舒服。炒蛋炒得十分之唔錯,有好香好重既牛奶味!而且佢炒得好滑好嫩,份量又多,十分抵讚!火腿扒相較之下就相對普通,不過不失。整體黎講呢到食物水準唔錯,而且環境都幾理想,乾淨又整潔,係個價錢稍為貴左少少,都係都可以接受,下次有機會

火腿扒牛奶炒滑蛋三文治

火腿扒相較之下就相對普通,不過不失。

整體黎講呢到食物水準唔錯,而且環境都幾理想,乾淨又整潔,係個價錢稍為貴左少少,都係都可以接受,下次有機會都會黎試下其他野食。
2017-06-20
火腿扒牛奶炒滑蛋三文治
2017-06-13 155 浏览
最近很火的茶餐廳,又在家附近,便走來一試!坐位有限,四人枱三張,兩張卡位(私隱極高),其他是高椅八張,大堂中間大概十二個位。地方雖小但佈置加分!沒有飯吃的,只有意粉,通粉之類的餐,點了一個英式早餐 $59 + 凍飲$3,算正常價。等候時間比其他餐長,賣相尚可!多士算脆,茄豆只有半小杯,腸仔、煙肉過份咸,雞扒死實兼無味,而且雞扒邊好硬,有翻炸之類!不過,炒蛋好滑,杯奶茶不錯。總括,不用排隊就不妨試試。如果專程來會有點失望。
最近很火的茶餐廳,又在家附近,便走來一試!

不過,炒蛋好滑,杯奶茶不錯。

總括,不用排隊就不妨試試。如果專程來會有點失望。

2017-06-13 2388 浏览
近年人年紀越來越大, 總是喜歡懷緬過去常陶醉. 還記得小時候, 每天早上6時多就會起床極速穿好校服去等校車, 但無論有多趕急, 老媽都一定會煮好一份份早餐放在桌上, 旁邊亦總會有一瓶或一盒牛奶, 雖然有時也會是牛奶公司的出現, 但十字牌牛奶就一定陪伴著宅女渡過了小學時期的不少美好時光. 這個本地品牌至今巳有五十多年算是老字號, 不過步伐仍沒有落後, 繼早前推出了不少新口味配搭的牛奶後, 最新攪作就有這家十字冰室, 內裡當然就是用上十字牌牛奶來做主題了! 這家十字冰室剛於4月底才開業, 店子位於西營盤高街那邊, 老實說地點並非在鬧市區亦非商業區, 平常逛街的話基本上很少會走過來這邊. 如果坐地鐵來的話只要在西營盤站B2出口, 再轉上斜走多一條街, 徒步大約3-4分鐘便會到. 宅女來過好幾次, 最初來的時候人潮還滿多的, 可能是新開的關係大家都想嘗新, 要等個大約5-6分鐘才有位. 不過最近再來時, 中午時份基本上都可以直接入座不用等位. 說起這個十字牌牛奶, 先簡單說一下這個品牌的背景吧. 其實早於1960年他們是聖母神樂院在香港大嶼山經營, 最初以只小型規模供應牛奶給當地居民為主.
[自費] 近年人年紀越來越大, 總是喜歡懷緬過去常陶醉. 還記得小時候, 每天早上6時多就會起床極速穿好校服去等校車, 但無論有多趕急, 老媽都一定會煮好一份份早餐放在桌上, 旁邊亦總會有一瓶或一盒牛奶, 雖然有時也會是牛奶公司的出現, 但十字牌牛奶就一定陪伴著宅女渡過了小學時期的不少美好時光. 這個本地品牌至今巳有五十多年算是老字號, 不過步伐仍沒有落後, 繼早前推出了不少新口味配搭的牛奶後, 最新攪作就有這家十字冰室, 內裡當然就是用上十字牌牛奶來做主題了!
說起這個十字牌牛奶, 先簡單說一下這個品牌的背景吧. 其實早於1960年他們是聖母神樂院在香港大嶼山經營, 最初以只小型規模供應牛奶給當地居民為主. 但正所謂品質好的東西總會有人欣賞. 及後需求量越來越大時, 於八十年代便成立了牛奶廠, 而且廠房更由大嶼山搬到元朗, 開始以集團式管理. 長久以來香港人接觸十字牌這個名字, 最多應該只在便利店可以買到的牛奶飲品, 不過這次以冰室形式示人還是第一次.
走進店子內, 發現地方其實不算很大, 最初以為冰室就一定會裝修到非常懷舊的感覺, 但這裡的裝潢原來又沒有太懷舊, 格調簡約得來帶點年輕玩味, 一邊牆上掛滿了茶餐廳常現的長條餐牌, 另一邊則畫上抽象式塗鴉. 不過當中仍擺放了不少經典傳統的細節, 如店後方的仿五,六十年唐樓的門窗及街招, 兒時在街上看到大紅色的十字牌奶盤. 當然少不了的一個個透明的十字牌玻璃牛奶樽, 此刻童年回憶頓時湧上心頭.

看看桌子上的餐紙, 店子提供的食物多以麵類為主, 當中有多士, 三文治, 菠蘿包及西多等等, 亦有幾款麵類及通粉. 小食方面就有炒蛋, 雞脾, 豬扒等等, 另外亦有甜品及軟雪糕. 如果不想煩的話, 店內長期都有幾個套餐可以揀, 例如有三文治餐, 營養餐 (即有麥皮配包), 常餐, 皇牌餐等等. 價位方面, 常餐一份要HK$49, 皇牌餐更要HK$53. 有些朋友說收費好貴呀!! 不過其實現在香港不少茶餐廳都是這個價位了, 還要找回二十多三十元的常餐? 我想在香港地有做的店應該十隻手指數得盡.

第一次來先點個皇牌餐試試. 飲品可以選擇咖啡或茶, 亦可以加錢轉可樂或紅豆冰.
宅女最後加了HK$3要來個冰鎮奶茶 (單點 HK$19)
其實現在巳很少會用玻璃樽喝牛奶, 最起碼在便利店巳經很少見吧. 不過這天來的十字玻璃瓶內裡不是盛著牛奶, 而是奶茶, 底下還要用一大碗冰來冰鎮著, 這個真是新鮮感十足!! 奶茶當中的奶應該就是用上十字牌牛奶吧, 喝一口, 感覺茶味都算幾香, 但當中奶味更加強一點, 質地絲滑順喉, 甜度亦算適中. 雖然宅女自己覺得茶味強一點比較好, 但這個喝起來也算不錯.

皇牌餐 (HK$53 + 烘底HK$2)
黑松露炒滑蛋及牛油方包
先上來的就是炒蛋配麵包, 下單時沒注意原來配的麵包不是烘底, 幸好店員都會提醒一下, 問要不要烘底, 但烘底是要另外加HK$2, 反正不貴, 宅女就來個烘底吧. 來的黑松露炒蛋份量比想像中多, 而且看得到內裡的黑松露碎都幾多, 聞起來是帶著陣陣松露香, 但不會十分強烈. 炒蛋入口質地嫩滑, 都算幾有CREAMY的感覺, 不過蛋香就不太突出. 感覺雖然仍比不上澳牛, 但這個起碼巳比起華星那些好得多.
烘底的方包其實只有半塊, 不過仍算是較厚身那種. 烘出來的不會太焦, 剛剛好. 牛油早巳塗了在麵包上, 不過主要只有中央的部份. 咬下去幾香脆, 但略嫌牛油不夠, 其實可否提供一小盒裝讓食客自己塗比較好?

蕃茄牛尾湯通粉
接下來的是蕃茄牛尾湯通粉. 上來的份量真的有點嚇著, 因為實在是非常的小!! 老實說宅女超討厭現在流行那種超大碗邊但其實中央只能放丁點食物的碗, 那個碗邊真的非常阻地方啊!! 而中央放著的通粉, 個人目測其實只有平常飯碗的大半碗而巳. 幸好這個蕃茄湯做得還算不錯, 味道很夠, 蕃茄味亦夠突出, 當中能找到不少蕃茄蓉. 通粉煮出來的是剛熟的程度, 入口不會一PAT PAT, 吃起來滿有彈性, 配著蕃茄湯來吃都幾入味的. 而主角牛尾就有一大顆, 不過不要以為會有很多肉, 牛尾其實只有外圍的一層薄薄的肉而已, 中間全是一大舊的骨. 但這裡的牛尾肉質煮得算幾軟淋, 亦夠入味.

十字牌朱古力奶 (單點HK$16)
都說是時勢迫人, 從前上學時只是幾塊錢一瓶的十字牌奶, 現在來到冰室喝就要花上十多元! 不過想想當中大半部份也去了鋪租也是難怪的. 這是另一天再來, 這次點了個常餐, 改喝十字牌朱古力奶, 另加HK$5. 當店員把冰凍的玻璃瓶拿上來時, 手握著這個瓶子, 突然百般滋味在心頭. 兒時覺得這個玻璃瓶好大, 常常怕手滑會掉下, 但今天握在手中, 發現瓶子好像變小了 (其實是自己的手變大了) 喝一口, 朱古力奶質地依然夠滑, 而且朱古力味香甜. 當然, 現時有不少朱古力專門店都出了很多超濃郁的朱古力奶, 如果以這個相比的話就肯定會遜色, 但這就是小時候喝到的味道, 是哪一家店都難以比得上的.

常餐 (HK$49)
吉列豬扒, 牛奶炒蛋及牛油方包 (烘底 + HK$2)
這次的套餐內沒有了黑松露炒蛋, 改而用上較簡單的牛奶炒蛋. 炒蛋份量依然都算幾多, 看看出來的色澤相當鮮明, 當中亦有不少蛋汁流出來. 入口炒蛋都夠軟滑, 不過感覺這次的CREAMY度不夠上次高, 吃起來較結實了一點, 當中蛋香一般, 不算十分濃郁.
方包也是只有半塊, 但是厚切來的. 烘過底出來不太焦黑, 牛油主要塗在中央部份. 咬下去麵包仍有點溫暖, 微微帶脆. 不過牛油依然不是很夠.
最後的吉列豬扒一份切開來都有5-6件, 厚度都算適中, 看看炸漿好得很薄身, 但豬扒沒半點脂肪, 入口偏鞋而且好乾呀.....雖然外層仍帶點脆度, 不過內裡的肉真的好乾, 試過浸了湯後再食會比一點, 但這個豬扒真的比較弱勢.
牛奶豬骨湯意粉
看到名字其實是比較期待的, 皆因很喜歡加有奶的湯底. 上來的份量又是跟通粉一樣少得可憐, 目測應該4-5口巳經可以吃完. 意粉本身沒什麼配料, 奶白色的湯底內就是長長的意粉, 上方只放了一顆白菜. 先來試試湯底, 味道又不錯呢, 質地雖然未算十分濃稠, 但喝起來帶點奶的豐厚口感, 夠味之餘不會過咸. 而意粉就煮得比較偏淋身, 不過伴著湯吃也算是不錯的. 最後的大顆白菜仔也夠爽甜. 雖然份量真的太少, 但味道都算OK的.

十字雲尼拿焦糖奶昔 (HK$34)
試過加了十字奶的湯底, 又試過奶茶, 看到他們也有推奶昔, 沒理由不再試試吧. 點了這個焦糖奶昔, 上來都幾大杯, 還是用上五, 六十年代懷舊的那種高身奶昔杯, 看起來好有味道. 上方放了一塊椒鹽餅. 喝一口, 質地都幾豐厚, 奶香突出, 不過焦糖味相對不強, 而且當中有吃到很多像燕麥片的碎碎. 宅女自己喜好來說的話, 如果點了焦糖味, 就預計甜度會比較高, 但這個焦糖味真的很弱, 唯一好處是甜度不高, 喝完一整杯都不覺膩.

火腿爆蛋菠蘿包 (HK$24)
再來試試他們另一招牌的火腿爆蛋菠蘿包. 很想知道什麼是爆蛋啊~上來時就是一大個菠蘿包, 打開內裡看看, 原來中間夾著兩片火腿, 再加一隻太陽蛋. 拿上手整個包都有點油份的, 但仍可接受, 熱度不錯. 咬下去菠蘿皮略帶微脆, 包身本身十分鬆軟, 口感不錯, 這時才發現原來中間的太陽蛋黃爆開了, 蛋黃正慢慢的溢出來, 原來這就是爆蛋了. 菠蘿包多了幾分蛋香, 整個包頓時更添美味. 而當中的兩片火腿亦能點綴出咸香的作用. 整個包吃起來其實不錯的, 只是個人覺得就是煎蛋火腿這種配搭的話, 定價就稍高了.

芒果木瓜牛奶麥皮 (HK$38)
說起麥皮這個是老媽在宅女小時候超喜歡煮的一道算是甜品或小吃. 不過就是小時候吃得太多, 長大後反而很少會點來吃. 不過這天看到店家是用他們的芒果木瓜奶來做麥皮, 聽起來好有趣, 便點來試試. 上來依然是超細碗, 大口一點真的可以3-4口巳經吃完. 不過看看內裡的芒果粒都幾多, 賣相老實說真的不敢恭維, 不過入口味道又不差. 麥皮煮得比想像中要杰, 當中的麥皮超多. 芒果不算很甜, 吃起來只帶有點點輕甜味, 不會過於甜膩. 只是個人覺得真的煮得過杰了, 如果水份多回一點的話會更好.
想不到原來這麼細碗的麥皮, 吃完會超滯的.

十字牛奶軟雪糕筒 (HK$28) + 朱古力脆皮 (HK$5)
最後還是不罷休, 離開前再嘗多一個軟雪糕才夠滿足吧. 雪糕定位是有點貴, 不過看他們是用十字牌牛奶來做成的, 始終在坊間少有吧. 軟雪糕本身都幾大杯的, 加了錢要來朱古力脆皮, 但見店員淋脆皮時有點雞手鴨腳, 最終脆皮能覆蓋著雪糕的範圍不多. 入口軟雪糕奶味幾香, 而且夠滑, 口感豐厚. 不過雪糕溶得超快, 未吃到一半巳經全溶出來.

其實如果來單吃一個常餐, 一般五十多元巳經可以落樓了.
整體來說食物還可以吧, 不過有些食物的份量真的過份的少, 感覺例如通粉或意粉起碼可以下多一小撮吧. 當中個人覺得比較好吃的是他們的牛尾湯通粉, 以及冰鎮奶茶也不錯, 反正是他們的奶就不會差到哪裡去. 但其他某些食物就還有改善空間的.
始終這個位置比較偏一點, 如果想人流再多一點, 還是要加把勁吧.
不過老實說宅女來幾次的主要原因, 還不是就是想來懷緬一下過去嘛. 食物有時候都巳經是其次了 (當然如果有改善會更好).
如果閣下是想來懷緬一下小時候的回憶, 宅女覺得也是可以來一次試試的.
不過如果自問沒太多十字童年回憶的話, 就不用特登山長水遠走過來吃了.

**此乃自費食評, 單據巳有展示出來. 如需查証, 歡迎向餐廳/店鋪查証. 如仍不相信, 建議閣下不用參考本人食評.**
  • 冰鎮奶茶
2017-06-12 264 浏览
今日特登同男友去西環試,其實都預左要排隊,不過咁熱天氣排隊,真係好辛苦,但食完後覺得唔值得排隊。我地各要左一個餐,吉列豬扒濃豬骨湯意粉,配炒蛋方包。另一個係牛尾蕃茄湯通粉,配黑松露炒蛋方包。意粉份量少到嚇親,完全覺得係人地食剩俾我。如果要俾四十幾蚊,但得到既係呢個份量,一啲都唔值。吉列豬扒好“鞋”,根本唔想放入口。唯一讚賞既係咖啡同鴛鴦,可能用十字牌沖既關係,所以奶味好香!未食之前都有啲期望,點知比想像中仲要差。另外,成間餐廳完全唔夠冷氣,一路食,一路流汗,好似條街仲涼過間舖入面。

意粉份量少到嚇親
。吉列豬扒好“鞋”,根本唔想放入口。

未食之前都有啲期望,點知比想像中仲要差
2017-06-10
2017-06-10 139 浏览
最近開左一陣子 以十字牌牛奶加入懷舊既元素 擺滿左牛奶箱同牛奶樽🍼 又有茶餐廳既手寫餐牌📝 可能係假日既緣故 排隊排左十分鐘🕛-french toast with nutella hkd$34熱愛nutella既我 特登為哩個西多士而走過黎食🍞 當然都無令我失望 好match😍-all day breakfast hkd$59冰室都有英式早餐 當然要試下😏 順便加多樽十字版牛奶一齊食 唔單只有原味 仲有朱古力味同士多啤梨味揀 正啊!
all day breakfast hkd$59
2017-06-08 266 浏览
今日中午同幾位同事去食午餐,聽講開左間冰室想去試下睇下有乜食。入到去睇下裡面環境裝修都唔錯,點知中左計得幾個套餐,咁大家都不約而同叫左個49蚊嘅常餐試下,等左一陣個意粉送黎,真係俾佢嚇死細碟到呢幾啖就食完,又冇乜味道得一條白菜,我身邊個同事仲搞笑,食左幾啖可以起咁細碟意粉到揾到隻🕸烏蠅😂😂,就算侍應換個碟食埋都唔夠飽啦,不過好彩個多士同吉列豬扒炒蛋味道都唔錯好滑。不過意粉份量真係太少,現時我就覺得我無下次囉
現時我就覺得我無下次囉
2017-06-08 152 浏览
今日中午咁岩行開呢頭,醒起前排係附近開左間十字冰室,係同十字奶合作既,夠晒特別,正好可以去試下。因為早餐食得少少野,見MENU上面個all day breakfast好似幾足料,就嗌左黎試試。入面有雞扒、腸仔、牛奶炒滑蛋、茄汁豆、煙肉、多士,仲有塊好JUICY既蓄茄扒TIM!塊雞扒煎得好香好好味,厚度都唔薄,唔錯!另外不得不提既係佢既牛奶炒滑蛋。平時食炒蛋最怕佢炒得太熟太老,但呢個炒蛋佢炒得岩岩好,唔會話太生或太熟,入面仲有少少蛋汁係入面,好香好滑,而且個炒蛋有好香既牛奶味,夾埋D蛋香,認真唔錯。成個全日餐個份量都唔細,一個成人當係LUNCH食都完全夠飽,係唯獨是個價錢有少少偏貴,但係個質素都幾好。有機會下次一定會再試下呢度其他野食,特別係個燉奶!

全日早餐

塊雞扒煎得好香好好味,厚度都唔薄,唔錯!

有機會下次一定會再試下呢度其他野食,特別係個燉奶!
2017-06-08
全日早餐
2017-06-01 292 浏览
十字冰室🏥入面除左有十字牛奶飲之外 我已經諗唔到同十字牌有咩大關係😂.常餐 $49比平常食既大份 有炒滑蛋 吉列豬排 牛油多士(+$3)同牛乳豬骨意粉炒蛋🍳🍳感覺真係加左好多牛奶 唔會炒到水汪汪但入口滑身吉列豬排🐖另外問左佢拎沙律醬黎點 佢炸粉唔會過厚 脆得黎入面唔乾 食完好飽肚🤤牛乳豬骨意粉💕呢個湯底大愛啊❣️豬骨味超清甜再加上少少牛奶味 會唔覺唔覺飲晒架😍推薦指數:4/5.📍十字冰室 西環西營盤高街48-78號恆陞大樓地下12號舖
十字冰室🏥

推薦指數:4/5

📍十字冰室
西環西營盤高街48-78號恆陞大樓地下12號舖
2017-05-25 427 浏览
近期見有咁多介紹,鍾意幫襯冰室既我點可以唔去試吓呢。 假期預左人多, 安排入座既速度比預期中快。 由於食左午餐先嚟, 所以都係以輕食為主,見咁多人都食喱個爆蛋火腿菠蘿包,自己都唔執輸試返個, 加埋杯凍檸檬茶, 絕配! 至於我媽對奶茶紅豆冰更加讚不絕口, 縱橫奶茶界多年既佢都俾咁高分數, 喱杯飲品真係非同小可。冰室設計幾新穎, 高枱位置又有“USB補給站”,手機想打卡, 無電都靠哂佢今次自己食唔到太多野, 下次再幫襯要留定個肚先得!

今次自己食唔到太多野, 下次再幫襯要留定個肚先得!
2017-05-25 445 浏览
下午茶時段去左高街試新開既十字冰室,我見假日都大排長龍,所以就揀閒日嚟試,吾使排隊,太好了 !叫左個常餐,有牛奶豬骨湯意粉 配吉列豬扒及炒滑蛋,整體嚟講覺得不錯,好飽。牛奶豬骨湯夠特別,有少少既牛奶香味,我自己都鍾意飲牛奶,所以覺得不錯,本身會以為牛奶搭豬骨湯會不太夾,但出嚟既效果又幾好另外個吉列豬扒好脆,個炸粉夠薄,個人不太喜歡食到厚厚既炸粉,唯略嫌醃得吾夠入味。牛奶炒滑蛋好味,好滑,有少少既牛奶香。常餐$49 再有熱飲一杯,吾太貴,值得一試

牛奶炒滑蛋好味,好滑,有少少既牛奶香。

常餐$49 再有熱飲一杯,吾太貴,值得一試

常餐
常餐
2017-05-24 329 浏览
一朝早黎搵個朋友,跟住想揾餐廳坐低食下早餐傾下偈,就費事走太遠揾野食,一上openrice就見到呢邊多左間食新舖頭,於是就去左簡下有邊間好食,行行下見到呢間舖個名叫十字冰室,作為十字牌發燒友嘅我地,就簡左呢度開飯喇。陽光早餐一開始就緊係要簡個早餐先喇,呢個早餐有腸有蛋有火腿扒,咩都有啲咁,個份量都算足,入口唔會太油膩同埋咸,真係令人對其他野有更深嘅期待。奶醬厚多士奶醬多好有口感,夠晒脆身,加埋佢本身果種濃濃嘅花生醬,已經好令人滿足。今次嘅體驗都算幾好,比起一般茶記所有野都做得好更到位,食材亦都算足料,有機會都要再黎先得
奶醬厚多士
$50 (早餐)
2017-05-23 199 浏览
估唔到十字奶會開冰室!而且仲有咁多野食!真係舊得嚟又夠新呀!見佢地有個皇牌餐,睇過介紹會有大大件牛尾喺上面,又真係無呃人wor!你睇個湯底幾深色!濃到呢!!食完真係連湯都飲埋!而佢件牛尾就大到成塊扒咁!連住少少肥膏食真係好香!正呀!個餐仲有份埋松露炒蛋同多士!炒蛋好大份而且又好滑,啲黑松露唔係是但放少少上去就算!而係好平均咁撈咗入蛋上面!所以成個滑蛋都食到好大嘅松露味!!多士就用咗厚麵包!成個餐真係好豐富,好夠飽!唔怪得係依到嘅皇牌!最後仲有支凍鮮奶!係凍鎮架!樽裝鮮奶一向都香啲好味啲!再加埋冰鎮!爽!
估唔到十字奶會開冰室!
而且仲有咁多野食!真係舊得嚟又夠新呀!
你睇個湯底幾深色!濃到呢!!
食完真係連湯都飲埋!

而佢件牛尾就大到成塊扒咁!
連住少少肥膏食真係好香!
正呀!

個餐仲有份埋松露炒蛋同多士!
炒蛋好大份而且又好滑,
啲黑松露唔係是但放少少上去就算!
而係好平均咁撈咗入蛋上面!
所以成個滑蛋都食到好大嘅松露味!!
多士就用咗厚麵包!
成個餐真係好豐富,好夠飽!
唔怪得係依到嘅皇牌!

最後仲有支凍鮮奶!
係凍鎮架!
樽裝鮮奶一向都香啲好味啲!
再加埋冰鎮!爽!
2017-05-23 276 浏览
同朋友慕名而嚟西營盤試十字冰室食個tea,門口個霓虹招牌好靚,入面既design 亦好有懷舊feel,環境真係幾舒服。我地order 左全日早餐,懷舊薯條 配松露醬 同燉奶。全日早餐好大份好抵食,個雞扒好厚好juicy, 牛奶炒滑蛋炒得幾滑,仲有腸仔,煙肉,扒蕃茄,茄汁豆同多士,整體不錯另外再order 左懷舊薯條,係懷舊波浪紋型個種,厚身又多脆,松露醬好味,好特別,如果吾想要松露醬,亦可配茄汁。最後食埋甜品,燉奶用左十字牌牛奶整,幾滑幾有牛奶香,不錯值得再嚟食

我地order 左全日早餐,懷舊薯條 配松露醬 同燉奶。

最後食埋甜品,燉奶用左十字牌牛奶整,幾滑幾有牛奶香,不錯

值得再嚟食

英式全日早餐
懷舊薯條 配松露蛋黃醬
燉奶
英式全日早餐
懷舊薯條 配松露蛋黃醬
燉奶
2017-05-22 203 浏览
今日見屋企附近開左間新既茶室,叫十字冰室,咪諗住去試下味道,點知竟然要排隊,心諗一定幾好食,如果唔係點會咁的人排隊!但其實食物種類唔多如果想食飯嗰啲就唔使諗,不過既然嚟到,就試吓囉!唔知係咪期望太高,有d失望用辛辣麵底加左芝士、午餐肉、腸仔,真係自己返屋企都煮到,腸仔仲有些煎窿左,但價錢成$44另一個係辛辣撈麵,又係冇特別,基本上自己屋企可以煮得到,而且價錢太貴Ice lemon tea, 完全冇茶既香味,唔合格熱奶茶,普普通通!
Ice lemon tea, 完全冇茶既香味,唔合格
熱奶茶,普普通通!
2017-05-21