2018-12-11
近呢幾年香港開始多咗好多懷舊冰室,而十字冰室就係以十字牌牛奶為題。喺西營盤高街沿路望過去,就比十字冰室霓虹燈管吸引住,門外散發住濃厚香港懷舊情懷,同鄰近西餐廳形成強烈對比。店內裝潢都有心思,一邊有黑色塗鴉牆,另一邊就掛滿懷舊餐牌。🔹常餐 $58 加$6 轉十字牌朱古力奶常餐包括咗十字牛奶豬骨湯意粉,配上香煎豬扒,牛奶炒滑蛋及牛油方包。起初見到塊豬扒放上湯意粉上面,心諗一定會浸到淋哂啦,反而無事!而且皮都仲keep到有少少脆身,肉質唔嚡口。牛奶炒滑蛋當然加入返冰室主打十字牌鮮奶,所以做到幾香滑效果。因為係十字冰室關係,點都要飲返樽牛奶嘅!好耐無飲過玻璃樽凍朱古力奶啦,飲管紅白間條好有聖誕感覺,重點係紙飲管,環保!不過朱古力奶再凍多少少會好啲。🔹砵酒燴牛尾飯 $68牛尾好大件,醬汁調較得尚算ok,不過骨頭部份偏多,比較難去食,整體一般。🔹花生醬厚多士 $32多士控嘅我最鍾意就係食花生醬西多士,炸得金黃色無燶邊👍而且入面係粗粒花生醬呀!出面多數係幼滑花生醬,但呢到就食到粗粒,係驚喜!🔹懷舊薯條配松露蛋黃醬 $38薯條炸得好香口,幾鍾意食有間炆嘅懷舊薯條,薯條點松露蛋黃醬都幾特別。📍
店內裝潢都有心思,一邊有黑色塗鴉牆,另一邊就掛滿懷舊餐牌。
🔹常餐 $58 加$6 轉十字牌朱古力奶
🔹砵酒燴牛尾飯 $68