招聘中
薪金面议
4天前
薪金面议
4天前
餐厅: 千両 (國際金融中心商場)
资讯:

2022-06-11 947 浏览
又係中環搵食艱難系列。夏天食日本野仲要外賣,真係要小心謹慎。萬一有乜事,感覺會好麻煩。所以都係近近地,又係office樓下買外賣。中環的所有千兩堂食都無lunch set, 我諗外賣應該無分別(無證實過)。佢有便當,即係魚生飯和壽司,不過唔會跟味噌湯同茶碗蒸。餐廳有一個門口專門處理外賣。同職員講完個單號,雖然未攞得但會記得我係出面等緊。當我個餐準備好就會攞出嚟比我,而其他打包好的外賣就仲係餐廳入面等人認領。因為好耐無食日本野,就叫個勁的特級刺身飯,有一件中吞拿魚腩,一件吞拿魚,兩件三文魚,兩件油甘魚,一件珍寶帶子和蝦虎,以及松葉蟹同三文魚籽配壽司飯。全部都好新鮮,外賣都可以食到,真係開心仔。價錢:$168 (價錢同質素成正比)食物:好味道 (刺身新鮮同足料)服務:好 (職員好好記性,貼心)

價錢:$168 (價錢同質素成正比)
食物:好味道 (刺身新鮮同足料)
服務:好 (職員好好記性,貼心)
特級刺身飯便當
1953 浏览
外卖自取
特級刺身飯便當
這一間千両, 明顯比其他分店有質素, 雖然一向人多要等位都係值得. 會員生日有半價 , 今日再encore同老公食生日飯, 食咗龍蝦刺身同埋龍蝦湯, 真係不得了, 龍蝦其實唔算好大, 但係真係鮮甜無比, 特別係嗰個龍蝦湯, 龍蝦頭超多龍蝦膏, 濃郁及鮮甜, 係我飲過龍蝦湯之最! 細問之下原來龍蝦係日本野生嘅, 唔怪得咁好食! 仲食咗好多嘢, 刺身新鮮高質素, 鵝肝壽司係必食嘅, 香脆鵝肝和壽司飯在口中融化, 簡直超開心, 總之樣樣嘢都好好食, 而家仲飽到頂住🤣🤣
  • 龍蝦湯
  • 龍蝦刺身
  • 鵝肝壽司
2022-05-08 452 浏览
生活回復正常,沒有Work from Home之日常,又嚟到中環搵食艱難。見到千兩係openrice 外賣自取做緊95折,就決定要食千兩。師奶仔性格的我就比較了不同的外賣平台,只有openrice 有折,就試一試用佢個app 落單。整個落單體驗跟其他平台一樣,冇什麼大嘅分別,所以成個流程都好順暢。係個app度,會睇到進度,可便預時間到餐廳取餐。好user friendly.另外,千兩個外賣包裝,有提供乾冰保持壽司的温度,又有酸薑,很貼心。

雜錦刺身漬丼
2022-05-05
外卖自取
雜錦刺身漬丼
2022-04-10 2081 浏览
一排冇黎千両食,見到有新嘅千両限定餐目又黎試吓先。時令活蠔風雅 $58 另加一時令活蠔一客一大隻,每隻蠔殼都釘住張紙仔寫明岩手縣,好震撼。隻蠔肉質非常實在,食落啖啖肉,非常新鮮。不過蠔味略為唔夠重,都冇乜海水味,我就鍾意佢唔會太鹹。配有蘿蔔蓉蔥花柚子醋調味。不過第二轉再叫有隻蠔就細隻左好多。活象拔蚌刺身 一份 $118 另加一活象拔蚌刺身寫明係愛知縣,係期間限定。呢碟已經係兩份,份量超少,一共有3條,每條切開2份。不過質素緊正,又爽脆又鮮甜又實在,好似食緊新鮮蟶子,不過當然好貴。炙燒皮剝配鮟鱇魚肝 $32 另加一炙燒皮剝配鮟鱇魚肝一客一件,餐牌寫明係岩手縣皮剝,質素正常,不過完全冇炙燒味。片魚上面有一小塊鮟鱇魚肝,味道唔太突出,上面再加左少少蔥花。螢光魷魚軍艦 $28 另加一螢光魷魚軍艦一客兩件,魷魚上面加左少少滑溜芥末醬,所以味道帶少少酸,不過完全蓋過魷魚嘅味道。雖然話係兵庫縣魷魚,都係普通料啫。士多啤梨焦糖奶凍 $48 另加一北海道士多啤梨焦糖奶凍一客兩件,明顯未融哂雪就俾客,唔多掂。味道方面,奶凍好滑溜,似雪糕,唔太甜,冇乜焦糖味,上面一層薄薄士多啤梨果醬,主要食到冰,冇乜味,仲
一排冇黎千両食,見到有新嘅千両限定餐目又黎試吓先。

時令活蠔風雅 $58 另加一

活象拔蚌刺身 一份 $118 另加一

活象拔蚌刺身

螢光魷魚軍艦 ,炙燒皮剝配鮟鱇魚肝

炙燒皮剝配鮟鱇魚肝 $32 另加一

螢光魷魚軍艦

螢光魷魚軍艦 $28 另加一

士多啤梨焦糖奶凍

士多啤梨焦糖奶凍 $48 另加一

士多啤梨焦糖奶凍

北海道士多啤梨焦糖奶凍一客兩件,明顯未融哂雪就俾客,唔多掂。味道方面,奶凍好滑溜,似雪糕,唔太甜,冇乜焦糖味,上面一層薄薄士多啤梨果醬,主要食到冰,冇乜味,仲有半粒冰左嘅士多啤梨。

一如既往,主餐牌有好多野食揀,有刺身,多款壽司,軍艦,卷物,手卷,壽司拼盤,前菜,一品料理,燒物,炸物,煮物,汁物,串燒,同甜品。當然我地都叫左大量主餐牌食品。
牡丹蝦刺身

牡丹蝦刺身 $135 另加一

牡丹蝦刺身一客3隻連頭,蝦身已去殼,食落啖啖肉,連頭都有好多肉同汁食,都算鮮甜,不過價錢都好貴。

鵝肝壽司 $38 另加一

鵝肝壽司一客一件,鵝肝煎得外脆內滑,入口即化,加左少少黑醋甜甜哋幫手減膩,上面再加左少少蔥花。正。

原條海鰻 $70 另加一

原條海鰻

原條海鰻長到條尾部份要卷埋,燒得暖暖哋上枱,食落少少脆皮而肉質肥美,唔錯。配壽司飯一件同包裝鰻魚汁一包。

千両手卷 $68 另加一

千両手卷

千両手卷係紫菜包住壽司飯,饀料有吞拿魚蓉,三文魚籽,一片海膽,上面灑上蔥花同白芝麻粒。紫菜超脆,海膽厚身不過有少少腥,饀料份量質素正常,食到底都仲有料。之後再叫多兩客,紫菜就冇咁脆,真隨機。

牛油果軟殼蟹卷 $98 另加一

牛油果軟殼蟹卷

牛油果軟殼蟹卷一客八件,頭尾有兩件,身各3件共兩款。其實係飯卷包住炸軟殼蟹同生菜,上面鋪有牛油果薄片,再上面加有少少黑魚子或蟹籽蟹柳沙律共兩款。食落有脆口炸軟殼蟹配滑溜清新牛油果,都唔錯。

炙燒明太子三文魚卷

炙燒明太子三文魚卷 $58 另加一

炙燒明太子三文魚卷

炙燒明太子三文魚卷一客4件,飯卷包住蟹柳同水菜,外面鋪左一片炙燒三文魚,上面加左少少明太子同三文魚籽,再加上少少蔥花。味道普通,冇乜明太子味,唔太特別。

三文魚籽

三文魚籽 $46 另加一

三文魚籽一客兩件。

燒羊架配柚子胡椒

燒羊架配柚子胡椒 $68 另加一

餐牌寫明羊架係紐西蘭,我哋叫左兩客。羊架肉質嫩口,易咬開又唔羶,調味都唔錯,師傅仲貼心喺骨位用錫紙包好,等你可以方便用手拎住食。伴有一件檸檬同柚子胡椒。

串燒牛舌

串燒牛舌 $32 另加一

串燒牛舌一客一串,一串3片大大片,算彈牙。今次叫左走鹽,我覺得好味好多,否則太鹹。同羊架一樣,配左一件檸檬同柚子胡椒,不過本身味道已夠。
帶子冰菜沙律伴黑松露汁

帶子冰菜沙律伴黑松露汁 $78 另加一

帶子冰菜沙律伴黑松露汁

帶子冰菜沙律伴黑松露汁係冰菜加沙律雜菜做底,上面加左兩粒車厘茄切半同四片帶子刺身,帶子上面鋪左蟹籽。帶子夠厚,又滑又鮮味,正。蔬菜份量少左好多,冰菜好爽口,可惜份量好似少過沙律雜菜,有啲貨不對辦喎。黑松露汁味道就唔錯。
野菜雪見鍋

野菜雪見鍋 $58 另加一

野菜雪見鍋個鍋細細個,蔬菜有白蘿蔔兩件,豆腐兩件,花形紅蘿蔔兩件,大蔥,菇仔,娃娃菜,一隻冬菇,同少量水菜。蔬菜質素正常,個湯係雞白湯,好清不過冇雞味。

雪糕糯米糍 $38 另加一

雪糕糯米糍

雪糕糯米糍可揀抹茶或雲呢拿味,我哋揀左抹茶。雪糕糯米糍係一大塊煙韌糯米糍皮半包住個雪糕球。雪糕好滑,配煙韌糯米糍皮好正。parents shared it.

今餐叫左唔少貴野,所以都幾貴。
2022-04-10
活象拔蚌刺身
燒羊架配柚子胡椒
串燒牛舌
2022-04-03 352 浏览
今日到中環IFC食壽司。雖然只是12時許,已經座無虛席。和其他千両分別不一樣,這一家沒有午餐供應。壽司拼盤有這幾款,今日試一下極上壽司拼盤。極上壽司拼盤$278這壽司拼盤賣相不錯,有平政、中拖羅、大拖羅,帆立貝、左口魚裙邊、三文魚、牡丹蝦、三文魚籽、海膽、蟹柳和玉子等,用料新鮮。大拖羅十分油潤,魚肉幼柔軟滑,滿有魚脂、而帆立貝十分厚肉,十分鮮甜,沒有雪味;中拖羅軟滑油香,魚味濃郁,好味道;海膽是正常水平,海膽味唔算最濃,但幾鮮甜creamy;三文魚籽爆汁,鮮美,但紫菜太軟身,唔夠脆;牡丹蝦大大隻,十分鮮美;玉子味道香甜軟滑,正好為這午餐作一句號。

今日到中環IFC食壽司

雖然只是12時許,已經座無虛席。

今日試一下極上壽司拼盤。

極上壽司拼盤$278

大拖羅十分油潤,
魚肉幼柔軟滑,滿有魚脂、而帆立貝十分厚肉,
十分鮮甜,沒有雪味;中拖羅軟滑油香,
魚味濃郁,好味道;海膽是正常水平,
海膽味唔算最濃,但幾鮮甜creamy;三文魚籽爆汁,
鮮美,但紫菜太軟身,唔夠脆;牡丹蝦大大隻,
十分鮮美;玉子味道香甜軟滑,正好為這午餐作一句號。
2022-04-02
2022-02-07 452 浏览
多謝兩位好朋友,今日和老公預早慶祝生日,食物超級驚喜,食材很新鮮有質素, 魚生拼盤 : 帶子非常鮮甜,拖羅入口即溶,牡丹蝦肉質爽脆,鮮甜得不得了,鵝肝壽司 鵝肝外面酥脆裏面濃郁芬芳,忍唔住食咗兩嚿,想不到牛肉鍋都有驚喜,最好味係裏面的豆腐,豆味濃郁有嫩滑, 總之好味到停唔到口😋😋😋因為是假日,外面排隊等叫號,等了差不多一小時,但係咁高質素,等下都值得, 因為今次瘋狂掃食,四個人食咗千四蚊, 可以入會做會員,以後享有85折,仲可以網上攞位,超級興奮!
  • 鰻魚壽司
  • 鵝肝壽司
  • Sushi
2022-02-07 335 浏览
係中環附近想食日本🍣就近近地去IFC千両佢嘅海膽好正😃海膽正、魷魚🦑唔似擦子膠甜甜地隻隻蝦都有膏,好鮮味冬天除咗食壽司🍣,都要帶返個熱鍋食下其實仲有其他嘢,不過冇影到相
2022-01-27 984 浏览
餐廳裝修摩登而舒適,一邊是迴轉壽司吧,另一邊是枱座,各適其適。午餐時段客人很多,全店滿座。北海道馬糞海膽配松葉蟹$48/1件這壽司十分吸引!甜美的馬糞海膽完全沒有半點腥味,十分新鮮,配上充滿海洋氣息的松葉蟹,既有蟹味,又有少少咸味,整體十分鮮美又鮮甜,好吃!大拖羅鹽麴吞拿魚蓉$58/1件這大拖羅相當肥美,配上滑滑的吞拿魚蓉和那爆汁的三文魚籽,不單有濃濃的吞拿魚滋味,又有三文魚籽的油香,好味道!特選壽司三點$148特選壽司三點分別有三文魚籽、珍寳帶子和海膽。三文魚籽是正常水平,紫菜仍然脆口;而那珍寶帶子切得十分厚切,口感不錯,幾甜;而那海膽滿有海膽味,鮮甜又綿滑,十分滋味。吞拿魚壽司四點盛$120吞拿魚壽司四點盛有大拖羅、中拖羅、赤身和吞拿魚蓉等。大拖羅充滿雪花紋,口感油潤又甘香,魚脂豐腴;中拖羅相對無咁多油份,口感柔滑,略帶魚脂;赤身比較爽滑清新,魚味相對重一些;吞拿魚蓉十分軟滑,又有魚鮮風味,十分可口。板燒鹿兒島和牛鵝肝$282估唔到這和牛十分有驚喜!和牛相當肥美,又軟又滑,完全無脂,脂香豐腴,入口即化,滿滿的肉汁加燒汁,相當美味,再加上油潤甘香的鵝肝,好味道!這一天的午餐超滿足!

餐廳裝修摩登而舒適,

北海道馬糞海膽配松葉蟹$48/1件

大拖羅鹽麴吞拿魚蓉$58/1件

特選壽司三點$148

吞拿魚壽司四點盛$120

板燒鹿兒島和牛鵝肝$282

估唔到這和牛十分有驚喜!和牛相當肥美,
又軟又滑,完全無脂,脂香豐腴,入口即化,滿滿的肉汁加燒汁,
相當美味,再加上油潤甘香的鵝肝,好味道!

這一天的午餐超滿足!

2021-11-23
2021-11-23 719 浏览
來一趟特別的下午茶,甜品蛋糕伴日本清洒,再配搭鮮海膽和生蠔。《千両》的食材水準和價格一直擁有良好評論,也定期更新時令菜單,使到我常常留心它的發展。本月以北海道的 馬糞海膽作招牌菜色,而當我睇到宣傳海報上之海膽表面似有雪花般的光點時,我就決定要滙一滙牠。贅沢壽司卷 : 性價比高,@$138。DIY 馬糞海膽 ( 日本直送 ),@$268。厚岸地區出產的生蠔在北海道是有名的,所以都係去北海道才食吧 ! 今次,只是慰藉相思吧 !以上係我今次的主題呀 !十勝粉紅薯卷蛋 : 十勝地區有多類名物,紅豆和牛奶多為人熟悉,所以一嚐此卷蛋吧 ! 而碟上的紅豆配丸子就係一貫的配搭了。花畑牧場焦糖奶凍 : 花畑牧場在北海道係有地位的甜品店,特色為採用生焦糖製造的甜點,它位於北海道中札內村設有生焦糖觀光工廠。奶凍帶着花香的芝士,焦糖入口有淡淡煙燻香,我一定會再食。溫馨提示 :酒類的價錢比較貴。而我是推崇北海道地區生產的清酒,所以選擇了 北海道 男山 特別純米酒 配搭上述菜餚。

贅沢壽司卷 : 性價比高,@$138。

DIY 馬糞海膽 ( 日本直送 ),@$268。

以上係我今次的主題呀 !

溫馨提示 :

2021-11-20
  • 海膽壽司
2021-09-28 976 浏览
IFC 高水準海膽好想大大力讚佢個海膽, 橙黃色嘅海膽, 一睇已經知道勁新鮮,真係好甘甜,係真係好甜,而且入口係超幼滑, 條脷會情不自禁不停攪動,去感受佢有幾creamy😂。 佢嗰種甘醇嘅味道,留喺個口內,久久都唔散去 ,除咗新鮮好食之外,佢嘅份量都好多。 一啲都唔孤寒核突。其他魚生都好好食,好新鮮好肥美。 但係我實在太沉醉於佢嘅海膽之中,其他嘢都無特別去留意,so far 我覺得係真係好高水準👍🏻oishi nei😜😜
IFC 高水準海膽

• 海膽壽司
2021-09-19 592 浏览
相約老友晚飯,選擇地區為大家回家的中間位置,一個月內食過兩次,服務態度良好,相隔兩星期,已有新款食材供應,第一次食沙甸魚壽司,真係同熟食的沙甸魚一樣味道,最愛炸蝦🍤壽司同茄子好好味,最後來個豆腐雪糕🍦很滿足。
2021-07-10 1295 浏览
見到他們介紹一些夏天的特別餸菜,所以便過來試吓。這個馬糞海膽配吞拿魚茸,海膽是我人生中食得最細一個,好似係未發育嘅海膽,一啖已經食晒,味道亦不是特別出,沒有感覺到是馬糞海膽的鮮味。這個墨魚海膽卷,都OK,份量都可以接受。這個沙律沒有多大特別,沒有想像中特別,同餐牌的相片亦差得遠。其他的壽司都可以,都好味。食完這個午餐勁飽。
見到他們介紹一些夏天的特別餸菜,所以便過來試吓。
馬糞海膽配吞拿魚茸

馬糞海膽墨魚卷

這個墨魚海膽卷,都OK,份量都可以接受。
縞鰺沙律伴北海道洋蔥柚子沙律汁

其他的壽司都可以,都好味。食完這個午餐勁飽。
吉列炸𧐢

三文魚子壽司
馬糞海膽墨魚卷
吉列炸𧐢
三文魚子壽司
2021-07-02 1243 浏览
原本對這間集團式的日料餐廳沒有什麼期望,但用餐後卻意外地發現食物的質素及服務也很好。服務員會主動添茶,而且還會詢問是否滿意食物質素。而服務員Van更是努力殷勤、非常好客👍🏻用餐當天剛巧有原隻海膽及來自五島列島的生蠔。原隻生蠔不但顏值高,而且味道鮮甜。而大大隻生蠔味道也是非常濃郁。其他食物例如和牛壽司及鵝肝壽司也是滿意之作。而迷你海膽三文魚籽壽司飯也非常可愛。小小一杯的份量非常適合一人食用。而且我很欣賞餐廳為此菜式而特製的迷你碗跟木碟,這使美味的食物增添高顏值的元素,非常適合拍照打卡。
原隻海膽
生蠔
海膽三文魚子壽司飯
三文魚腩刺身
2021-02-26 1920 浏览
比起普通迴轉壽司店,呢間既魚生新鮮度同埋肉質都高質素好多,d三文魚 同埋其它魚生 完全係不同level價錢雖然會比較貴少少,不過好值得食。食過一次之後,都想再返去食哈哈之後仲叫埋朋友去食添!
比起普通迴轉壽司店,呢間既魚生新鮮度同埋肉質都高質素好多,
d三文魚 同埋其它魚生 完全係不同level
價錢雖然會比較貴少少,不過好值得食。
食過一次之後,都想再返去食哈哈
之後仲叫埋朋友去食添!
2021-01-08 1336 浏览
用海膽包裹住個飯球, 一D都唔孤寒, 淨係個口感已經殺哂雖然好脆口但味道唔突出, 而且蟹子帶腥呢個原來真係要小食多滋味, 一起手就係到猛食, 食多幾舊真係好漏, 雖然係入口即溶, 但確實充滿油份, 要飲番杯熱茶先搞掂超肥美既吞拿魚腩, 淺粉紅色味道濃郁, 雪花般既脂肪, 正最愛既左口魚裙邊, 口感特別, 肉質亦富有彈性( 唔知有冇人同我一樣特別鍾意食裙邊?)最邪惡既鵝肝, 個人黎講比較喜歡配多士, 感覺好似冇咁飽,但其實可能係一樣

用海膽包裹住個飯球, 一D都唔孤寒, 淨係個口感已經殺哂

雖然好脆口但味道唔突出, 而且蟹子帶腥

超肥美既吞拿魚腩, 淺粉紅色味道濃郁, 雪花般既脂肪, 正

• 左口魚裙邊壽司