2024-09-01 1502 浏览
本身自己都係薄荷朱古力嘅愛好者咁前幾日呢就有朋友介紹呢間舖頭有新出嘅薄荷,朱古力蛋捲同薄荷朱古力曲奇佢個薄荷朱古力蛋捲薄荷味好出蛋味亦都好濃加埋一齊意想不到嘅夾但係薄荷朱古力嘅曲奇就一般般我覺得就正常發揮但係屋企人食完就覺得味道好奇怪唔夾
本身自己都係薄荷朱古力嘅愛好者
咁前幾日呢就有朋友介紹
呢間舖頭有新出嘅薄荷,朱古力蛋捲同薄荷朱古力曲奇
佢個薄荷朱古力蛋捲薄荷味好出蛋味亦都好濃
加埋一齊意想不到嘅夾
但係薄荷朱古力嘅曲奇就一般般
我覺得就正常發揮
但係屋企人食完就覺得味道好奇怪唔夾
2024-09-01 2099 浏览
聽聞👂華爾登餅店好出名,今日終於試到🫶🏻啦!只係見到佢哋嘅包裝,就知與眾不同!睇鋪面設計,花左好多心思💖落去,十分切合香港🇭🇰文化。如果大家一樣都咁鐘意香港,請大家都去支持一下❗️💛📝1. 咖啡曲奇🍪食落好鬆軟 好香咖啡☕️味!而且唔會好膩,岩岩好👍🏻 而且放耐左都唔會走味! 2. 牛油曲奇🍪一開始睇佢個樣,以為係偏硬身個種,點知一咬落去一樣係好鬆脆! 佢有淡淡嘅牛油🧈香~😜

[食後感]📝
1. 咖啡曲奇🍪
2. 牛油曲奇🍪
2024-08-25 2342 浏览
華爾登麵包餅店 📍西環西營盤第二街120-126號仁福大廈地舖本身係想買薄荷朱古力蛋捲,點知冇晒🥹一場嚟到決定,點都要買啲嘢走😂⭐️開心果花生碎曲奇 $55🍪個人覺得係完全冇開心果味的,🙈 反而花生嘅味道好出。食落非常酥脆,睇返先發現原來佢有30%都係牛油,果然係牛油曲奇😂 面頭有好多花生碎🥜,增加咗啲口感,煲劇嘅時候食都唔錯。#fookdie開心果 #fookdie西營盤#開心果 #開心果關注組 #又比開心果搶錢#hongkong #hkig #foodie #hkfoodie #香港美食 #香港大學開心果 #西營盤開心果 #fookdie試伏
華爾登麵包餅店
📍西環西營盤第二街120-126號仁福大廈地舖

本身係想買薄荷朱古力蛋捲,點知冇晒🥹
一場嚟到決定,點都要買啲嘢走😂

⭐️開心果花生碎曲奇 $55🍪

2024-08-24 2499 浏览
有無人鐘意食薄荷朱古力味既野?今次介紹既係華爾登既薄荷朱古力蛋卷😍.蛋卷6條 $40成日聽過呢間餅店,但有點遠,所以一直都無去過買😂早幾日見有人介紹薄荷朱古力蛋卷已經好想食!!咁岩見到有開團立即買~~~好彩比我買到haha,蛋卷係人手製作,蛋卷比較粗身,表面有朱古力🍫,口感鬆脆,薄荷味幾濃 ,有啲似薄荷雪糕個隻味😍

蛋卷6條 $40
2024-08-23 1868 浏览
原味牛油曲奇入口鬆化唔會好甜,唔會好油淋淋牛油味亦唔會好重見網民話低糖及健康d食多都唔會滯人手製造香港製造支持小店 /老店職員友善、有人情味、有耐性解笞、唔 hard sell
原味牛油曲奇

入口鬆化
唔會好甜,唔會好油淋淋
牛油味亦唔會好重
見網民話低糖及健康d
食多都唔會滯

人手製造
香港製造
支持小店 /老店

職員友善、有人情味、有耐性解笞、唔 hard sell
2023-06-28 4862 浏览
話說🦖勁鍾意食荷蘭撻,華爾登呢個有個大心心,未食落肚已經心心眼 😍荷蘭撻(又名煙囪餅)一次過可以品嚐到撻皮,牛油蛋糕,忌廉同埋黃梅果醬多種既口感,係一款傳統懷舊西餅,因為製作過程繁複所以依家已經唔係度度都有得賣~嚟呢度可以食番呢個滿滿回憶中既味道~呢度仲有懷舊既黃莓醬蛋糕(花籃蛋糕)同埋細個最鍾意食既三角朱古力蛋糕,拿破崙蛋糕等等~緊有一款可以滿足你既童年回憶~而當然仲有佢哋印左好多特色公仔既紙包蛋糕~華爾登整體既食物都係偏向實而不華路線,但食得安心~
2023-04-30
  • 荷蘭撻
  • 紙包蛋糕
2023-06-15 3900 浏览
西環街道寧靜得來又可以發掘美食走到第二街就被懷舊招牌及非常隨意的裝修吸引走進店舖有多款舊式麵包西餅入面的店員不在前鋪而在後居鋪頭中央擺放了一盤剛焗好的曲奇上面寫上「感謝」「唔L撈」「做啦PK」應該係訂造散水餅掛但咁樣都幾有風味無諗過舊式餅店都會提供tailor made到唔撈時都可以考慮試下
西環街道
寧靜得來又可以發掘美食
走到第二街
就被懷舊招牌及非常隨意的裝修吸引
走進店舖有多款舊式麵包西餅
入面的店員不在前鋪而在後居
鋪頭中央擺放了一盤剛焗好的曲奇
上面寫上「感謝」「唔L撈」「做啦PK」
應該係訂造散水餅掛
但咁樣都幾有風味
無諗過舊式餅店都會提供tailor made
到唔撈時都可以考慮試下

2023-04-29 3507 浏览
之前係Ig見到「華爾登餅店」有賣懷舊荷蘭撻,雖然係香港土生土長咁耐,但我都未聽過亦未食過荷蘭撻。因為係Ig見咁多人like咗,經過西環嘅時候就順便買一個試吓。一去到就俾佢嘅外型吸引,成個蛋糕好有懷舊feel,有啲似自己鍾意食嘅椰撻。中間嘅黃梅醬蛋糕突登整做心型,好靚好啱打卡。食落嘅口感覺得同一般西餅冇咩分別,但多咗黃梅醬就令食落冇咁乾。食落偏甜,驚食唔哂可以買一個同朋友share除咗荷蘭撻,亦推薦曲奇,全蛋白製造而且低糖,健康之選

荷蘭撻

除咗荷蘭撻,亦推薦曲奇,全蛋白製造而且低糖,健康之選
  • 伯爵茶曲奇
  • 荷蘭撻
呢間位於西營盤嘅餅店主打懷舊食物,除咗鋪頭門口嘅月餅卷、鮑魚酥,仲有三角形朱古力蛋糕、菠蘿蛋糕等等🤩今次我就揀咗荷蘭撻($13)同花籃蛋糕($13),靚靚嘅外表同滿滿嘅忌廉吸引咗我😝荷蘭撻喺70年代興起,以牛油蛋糕同酥皮撻為主體,灑上糖霜再唧少少黃梅醬,呢間鋪頭仲特登將”煙囪”整成心形😍初頭以為好似磅蛋糕咁厚實,但食落好鬆散同乾,好彩煙囪底下有啲忌廉🙈撻皮就做得比較出色,層次分明而且牛油味香濃,稍為薄少少就更好😉花籃蛋糕又名果jam籃,海棉蛋糕嘅表面灑滿椰絲,再加啲忌廉同黃梅醬,所以味道上應該好似前者🤣但呢款蛋糕做得好好多,輕盈得嚟又濕潤,如果可以自己加多啲忌廉就更正😛此終冇得同以前嘅餅店比較,好難話好定唔好,所以都係個人口味🤓既然有舖頭肯繼續做,都不妨去試吓👍🏻
花籃蛋糕
2023-04-09 2925 浏览
Wah Yee Tang Cake Shop is a shop I've seen all over social media. Not really knowing where it was,  I suddenly walke by it. It was in a location I've been by several times and just not noticed it. It seems like your every day Hong Kong style bakery. They sell all the basics from bread to cookies.But it was this that caught my eye. Hong Kong style  steamed chiffon sponge cakes that are wrapped in paper. And they had comic characters of them. Only $6 each we got two.The print was well done. But th

The print was well done. But the cakes were ok. Not great. Just tasted like fluffy clouds of sugar. I've some bakeries where you can taste egg but this one didn't. At least it was cheap.
2023-04-03
$6 (早餐)
🍴菠蘿蛋糕 $10 (4/10)都幾大件,食落好乾,口感比較硬,淡淡哋,上面有一層菠薯果醬同勁薄嘅菠蘿乾,酸酸甜甜,真心冇乜特別,好普通但未到難食,但絕對唔會再買,蛋糕冇咁硬冇咁乾同有蛋香會好好多😂🍴雜錦曲奇 $70 (6/10)曲奇反而有驚喜,食落好鬆化,原味牛油未算香濃但贏在個口感好鬆化唔油膩,抹茶比想像中有茶味,微香回甘,幾脆口ok喎,而果仁朱古力,有炭香嘅味,香而不甜,整體嚟講曲奇鬆化,唔甜唔油膩,比較健康!推薦指數: 5/10唔會再買,冇咩特別,網上啲人吹得太勁😂
🍴菠蘿蛋糕 $10 (4/10)

🍴雜錦曲奇 $70 (6/10)

推薦指數: 5/10
唔會再買,冇咩特別,網上啲人吹得太勁😂
2023-03-01 2253 浏览
想買啲餅請同事食,近近地係西環去咗華爾登買。💛 🍪 有好多口味可以選擇價錢係超級相宜,佢連茶味曲奇都有好多種口味,我自己最鍾意食焙茶,但其實隻隻味都勁好食。良心小店,路過係要支持吓。💛
2023-02-25 2028 浏览
第一次聽見呢間舖頭係在Zxxxx網見到。上網一search原來係一間開咗好耐嘅餅店。今次過去西環就等去買啲嘢當手信啦。鋪仔細細但好多打卡位買咗2件西餅一個紙包蛋糕。紙包蛋糕,我覺得乾身左啲唔夠軟熟,但係上面隻貓貓就搞笑。心形嗰個好似叫做荷蘭撻,其實唔知點解係呢個名,但係個心形上面有少少果jam,個餅底係曲奇皮,入邊有蛋糕。右下角嗰隻係黃妹將西餅,好多傳統懷舊餅店都有得賣,識落個味道其實都冇乜特別,都係覺得個蛋糕唔夠濕潤。反而對佢嘅低糖蛋白曲奇有興趣,佢有好多款味,而且好特別。(今次買咗焙茶同埋綠茶)$50一盒,份量都幾多嘅,識落都好鬆脆,但係我就覺得佢味道比較淡。兩款曲奇我都唔係好食得出嗰種茶味,但係就真係冇傳統曲奇咁甜。

鋪仔細細但好多打卡位

2023-02-22 1875 浏览
巧克力曲奇 🍫 $40 (9/10)牛油曲奇口感很鬆軟 甚至還有一點入口即溶的感覺 不過牛油香沒有很重 因為店家主打低糖配方所以相對比較健康抹茶曲奇 🍵 $40 (8.5/10)跟巧克力口味的口感大同小異 口感也很鬆軟 抹茶的味道沒有很濃郁 荷蘭撻 🍰 (7.5/10)第一次嘗試荷蘭撻 現在在餅店已經很少見到了 除非是像店家這種傳統餅店 中間有一塊心型的鳳梨 味道很甜 應該是罐裝醃製的那一種 口感也是很鬆化 裡面還擠滿忌廉 但吃完一整個也不會很膩 班蘭蛋糕 🍰$30 (6/10)斑蘭蛋糕在普通餅店也是比較少見的 這款甚至有可愛的蓋章呢 班蘭的味道蠻重的 個人甚至覺得太濃郁了 有點難接受 OVERALL: 推薦😆 (8/10)他們家的曲奇絕對值得一試 而且是一盒獨立包裝出售的 相對容易儲存 而且有多種口味 包括莓果 咖啡 榛子
巧克力曲奇 🍫 $40 (9/10)

抹茶曲奇 🍵 $40 (8.5/10)

荷蘭撻 🍰 (7.5/10)

班蘭蛋糕 🍰$30 (6/10)

OVERALL: 推薦😆 (8/10)
巧克力曲奇
抹茶曲奇
班蘭蛋糕
2023-02-15
巧克力曲奇
抹茶曲奇
  • 曲奇
2023-02-05 1335 浏览
買完早餐過嚟望望,比佢個蝴蝶酥吸引到,味道唔錯但偏淋身唔係一咬碎到成地都係果種。而黃梅蛋糕細個成日食,都走唔甩帶埋佢走,呢兩款好在都唔會死甜,應該係改良左想吸引多d年輕一輩支持下。其他曲奇之類的下次再試試