2021-05-17
難得嚟到西環當然要拜訪下久仰大名嘅「華爾登餅店」🙇🏻♀️!之前睇到果籽嘅訪問就好想支持吓,好欣賞佢哋堅持保留香港傳統西餅🧁,味道同花款也許比唔上現時流行嘅蛋糕,但多得有心人繼續保存落去💛,否則傳統西餅總有一日成為歷史遺物由訪問得知呢間1984年開幕嘅餅店,現時由第二代接手,嗰日幫我哋埋單嘅應該係老闆娘👩🏻,見我哋未搵到散子仲話唔使俾,真係超有人情味!如果你哋屋企都有長輩,買返去氹吓佢哋應該好開心🥳————————————————👅經典荷蘭撻($12)👍🏻 係我最靚最鐘意嘅西餅,平時中間凸起都係圓形,華爾登係獨家嘅心形🧡,外層似酥化撻皮,中間又似牛油蛋糕,內裡又有牛油忌廉,口感最豐富!👅經典jam cake($12)👍🏻聽過佢叫黃梅花籃,原來60年代叫游泳池🏊🏻♀️,中間鬆鬆軟軟嘅蛋糕,外圍沾滿椰絲,擠一圈牛油忌廉圍住黃梅醬👅三角朱古力蛋糕($10)👍🏻 呢款蛋糕應該係最多人見過,有無人都會攤平一層層咁食🤣?結實嘅朱古力味蛋糕,包覆住係童年嗰陣只有甜味嘅朱古力👅 菠蘿jam蛋糕($9)👍🏻口感結實嘅牛油蛋糕底,面頭放一片菠蘿,搽滿酸甜嘅黃梅醬,不得不說佢哋嘅西餅件件都好大件,差唔多係連鎖
————————————————
👅經典荷蘭撻($12)
👅經典jam cake($12)
👅三角朱古力蛋糕($10)
👅 菠蘿jam蛋糕($9)
👍🏻口感結實嘅牛油蛋糕底,面頭放一片菠蘿,搽滿酸甜嘅黃梅醬,不得不說佢哋嘅西餅件件都好大件,差唔多係連鎖店嘅兩倍✌🏻!
👅傳統奶香椰撻($8)
👍🏻交俾椰撻愛好者媽咪評價吓:無咁油膩之餘又幾有奶香味,比連鎖餅店用料更足🧉,所以口感實啲
🚩總結:富人情味嘅香港小店
————————————————
🌟注意:餅店喺第二街,唔好學我哋行上咗一條街啊
📍 華爾登麵包餅店
地址:西環西營盤第二街120-126號仁福大廈地舖