2019-10-26 518 浏览
朋友仔住沙田,約食飯又想近近地又唔想去多人地方上網搵吓"沙田區"啦比我搵到石門站,當時唔係好多食店見到有間食上海野朋友又唔食得辣野又好似好耐冇食過呢類型嘅菜式,咁就決定試下啦見到d 人野食評都冇咩負評,就一於試下晚上大約19:30 啦。去到見到得小貓幾隻同朋友都諗入唔入好呢?如果唔入又唔知想食咩好喎最後決定死就死啦,最多唔叫咁多野者唔夠去食甜品囉見佢餐牌都唔係話好多野選擇基本野👉🏻雲吞🐔(一般)至於小籠包👍🏻好彩冇拆招牌另外再叫雞絲粉皮👎🏻唔少得嘅甜品(高力豆沙)完全唔掂😑忘記影小籠包相😑
朋友仔住沙田,約食飯又想近近地
又唔想去多人地方
上網搵吓"沙田區"啦
比我搵到石門站,當時唔係好多食店
見到有間食上海野
朋友又唔食得辣野
又好似好耐冇食過呢類型嘅菜式,咁就決定試下啦
見到d 人野食評都冇咩負評,就一於試下
晚上大約19:30 啦。去到見到得小貓幾隻
同朋友都諗入唔入好呢?
如果唔入又唔知想食咩好喎
最後決定死就死啦,最多唔叫咁多野者
唔夠去食甜品
見佢餐牌都唔係話好多野選擇
基本野👉🏻雲吞🐔(一般)
至於小籠包👍🏻好彩冇拆招牌
另外再叫雞絲粉皮👎🏻
唔少得嘅甜品(高力豆沙)完全唔掂😑
忘記影小籠包相😑
2019-05-30
我想大概2至3年前吧 石門區多了這個京瑞商場而這湯包店在很初期的時候已經進駐了 一直想試試看 但卻沒有機會 今晚專程乘馬鐵過來 餐廳就在馬鐵站的出口沒多久 是地鋪而餐廳的入口在商場內 裡面有十分多座位 基本上不用排隊點了好幾款食物 相片中是招牌菜 金陵湯包說到底就是小籠包 味道中等 不過不失 可以再好的 但也不算太差另外左下角是一個很特別的菜式 胡麻茄子起初以為是辣的 但原來吃下去 是類似沙律醬涼拌白茄子 有點像前菜 我也是第一次吃相比招牌的小籠包這個嫩雞餵麵 是全餐最出色的一道菜湯的味道 麵的粗幼 以及雞柳的質素 都是上品 十分推介除此以外也有各式常見的麵食至於這碟上海粗炒則十分一般 可説是只能飽肚 但沒有吃後很滿足的感覺下次再光顧相信也不會點了要稱讚的是餐廳有提供咖啡奶茶 儘管是原價收費 但在上海菜館來說是相對少有的不忘拍了好幾頁餐牌 其實這餐廳的食物種類也不少 也不止相片中包含的菜式總括來說 這餐廳不是太差 沙田區來講 我會想起第一城那邊有一間同類餐廳 所以偶爾過來吃吃還是可以的
我想大概2至3年前吧

總括來說 這餐廳不是太差
2019-08-04
嫩雞煨麵
2019-06-07 620 浏览
又係兩老推介鍋貼熱辣辣 充滿湯 味道尚可西糊牛肉杰度適中有微胡椒味豆腐滑 牛肉就好似na得勁得滯小籠包正常上海粗炒太油膩味道偏鹹略有燶味肉絲炒年糕年糕偏稔伴著肉絲吃味道剛好肉絲偏鹹咸肉津白津白稍稔牛肉餅皮脆爆汁 味道不錯 小心燙口所以菜色味道正常偏鹹還可以
又係兩老推介

皮脆爆汁 味道不錯 小心燙口

所以菜色味道正常偏鹹
還可以
2019-05-29 423 浏览
行到攰攰地,見呢間上海野有下午茶,就一於一試!上海粗炒:都幾大碟味道就不過不失,唔會太鹹。不過有點油膩,菜同肉絲份量唔多。金陵湯包:小寵包夠熱,一咬落去勁多汁,皮薄肉靚,算係幾好食下午茶餐加6蚊有杯凍豆漿。豆漿不過不失,略嫌淡味。
行到攰攰地,見呢間上海野有下午茶,就一於一試!

上海粗炒:都幾大碟
味道就不過不失,唔會太鹹。不過有點油膩,菜同肉絲份量唔多。

金陵湯包:小寵包夠熱,一咬落去勁多汁,皮薄肉靚,算係幾好食

下午茶餐加6蚊有杯凍豆漿。豆漿不過不失,略嫌淡味。

2019-05-05 430 浏览
雖然這種餐廳不會太好,但我喜歡吃這餐廳的小籠包,小籠包裏的湯一咬下去它的湯汁如瀑布般流下我推介。千煸四季豆微辣,我個人認為不適合不吃辣的小朋友或大人。上海粗炒它很淡,很適合喜歡吃淡的人香蕉高力豆沙,它裏有豆沙和香蕉,它給我的第一個感覺是豆沙包住香蕉,我推薦
雖然這種餐廳不會太好
我推介。

千煸四季豆微辣,我個人認為不適合不吃辣的小朋友或大人。

上海粗炒它很淡,很適合喜歡吃淡的人

2019-05-05
  • 金陵湯包
2019-05-02 358 浏览
晏晝三點幾,lunch食得唔多夠飽,但過多幾粒鐘又食晚飯,一於去high個tea。金陵湯包啲小籠包不嬲都唔錯,份量又唔算多,下午茶首選。去到唔太多人,唔使等位,坐低諗都唔使諗就落單啦,叫左個金陵湯包,回鍋肉,紅燒獅子頭。金陵湯包保持到正常水準,咬開湯汁好多,肉鮮,出色。紅燒獅子頭正宗做法係肉粒,呢個獅子頭切得太碎,口感無咁好,不過紅燒汁搭夠,味道不錯,都ok啦。最正就係呢個回鍋肉啦,麻辣鮮香樣樣齊,五花腩又唔會太肥,次次黎都必點。

金陵湯包啲小籠包不嬲都唔錯,份量又唔算多,下午茶首選。

金陵湯包保持到正常水準,咬開湯汁好多,肉鮮,出色。

2019-03-03 646 浏览
石門多食肆,很多家也排隊之際,唯有前往這間人不算多的餐廳。為免選擇困難,點了二人餐。金陵湯包:唯一美味的食品,招牌菜, 皮薄餡靚。白菜:夠大碟但勁油膩,有沙,很一般甜酸魚塊:魚乾,唔新鮮,汁料一patpat....完全無胃口食炒牛肉:辣嘅,但又唔係炒得好食,又係勁油膩。 雞絲粉皮:青瓜絲多,汁少又乾,雞又乾.........燉湯:唔會失手之作,都係偏油。成餐油膩餐,真心令人無胃口。二人檯好細,放唔落二人餐的。上菜不分先後一湧而出,都唔知食咩先好,全部都勁快就凍哂。快餐劣食上海菜,可一不可再。
石門多食肆,很多家也排隊之際,唯有前往這間人不算多的餐廳。
為免選擇困難,點了二人餐。
金陵湯包:唯一美味的食品,招牌菜, 皮薄餡靚。
白菜:夠大碟但勁油膩,有沙,很一般

甜酸魚塊:魚乾,唔新鮮,汁料一patpat....
完全無胃口食
炒牛肉:辣嘅,但又唔係炒得好食,又係勁油膩。
雞絲粉皮:青瓜絲多,汁少又乾,雞又乾.........
燉湯:唔會失手之作,都係偏油。
成餐油膩餐,真心令人無胃口。
快餐劣食上海菜,可一不可再。
2019-02-14
庆祝纪念
情人节
2019-02-27 420 浏览
下午兩點到石門,一出馬鐵,見京瑞廣場一、二期有很多不同款式的食肆,於是四圍逛,慢慢揀下有咩美食!港式茶記已不感興趣,還是喜歡上海菜!它的下午茶,菜單設計得有心思,有點心配搭,就算叫一個餐也不單調,於是試試!店舖位於商場入口處,都幾寬敞,設有卡位,坐得舒適。侍應落單後,很快送餐來。蝦仁炒飯,材料足,味道中矩中規!紅油抄手(三隻),皮薄饀靚,少少辣!金陵湯包(兩隻),同樣皮薄饀靚,仲好多汁!三鮮燴麵,送上枱時,以為一般,出乎意料,這個麵煮得不錯,配料用了小唐菜、磨菇、火腿和雞肉,湯底無味精。下午茶還有熱飲,點了熱奶茶,不過好澀!

蝦仁炒飯
蝦仁炒飯,材料足,味道中矩中規!

紅油抄手
紅油抄手(三隻),皮薄饀靚,少少辣!

金陵湯包
金陵湯包(兩隻),同樣皮薄饀靚,仲好多汁!

三鮮燴麵

下午茶還有熱飲,點了熱奶茶,不過好澀!
紅油抄手
2019-02-09 407 浏览
金陵湯包喺馬鐵站隔離!京瑞廣場好方便!環境舒適,坐得舒服,嚟過幾次差不多試過晒啲餸!都係最鍾意食小籠包同擔擔麵!尤其是小籠包!皮薄餡靚好有水準!酸辣湯係我最愛!冷盤青瓜同矮瓜都好味!每次食完都好滿足!價錢又唔貴! 所以我哋食完再食!
2019-02-07 374 浏览
嚟呢度同屋企人食晚飯,因為聽講好似ok好食就入去試試。裏面嘅侍應有善有禮,地方也OK乾淨。招牌湯包,應該都係自己整,因為咬咬下有粒軟骨出咗嚟。湯包應該同小籠包有啲分別,雖然餡料差唔多,但係皮會厚一啲。總括來講都OK好食,但我個人比較鍾意皮薄小小啦。招牌擔擔麵,同我平時食開嘅擔擔麵有啲唔同,因為佢加咗少少花椒,所以食落有啲麻辣,比較南京嘅口味。我自己偏向鍾意多啲花生醬,少啲馬勒嘅味道,所以先比三粒星。招牌生煎包,其實食落口感OK,但係皮比較厚。呢個都唔係問題,問題係咬落裡面冇汁,食落比較乾,同我記憶中嘅生煎包好大分別。

招牌湯包

招牌擔擔麵

招牌生煎包

2019-01-04 449 浏览
今晚去咗附近石門站,近近地諗住去食陳根記,不過去到已經見到超多人,所以行返去一期睇吓有咩好食。南京金陵之前已經食過一次,見到冇乜人咁媽咪話都可以食上海菜所以就去再食。今次佢加多咗個$88套餐優惠有1個頭盤加一個主菜,都有幾多選擇。我哋頭盤叫咗金陵湯包同鍋貼,主菜叫咗水煮魚片同三鮮炒麵加送一個白飯兩個湯 。再叫咗個天津狗不理包同上海湯粗炒,不過待應好似有少少發夢,叫咗好耐都無人理,野飲叫咗啤酒等左勁耐又再叫待應先攞嚟。不過整體食物味道唔錯,$88個套餐算可以,水煮魚片幾大碗有好多魚塊算好抵食。今餐食咗$325叫咗兩個啤酒三個人食算價錢幾合理。
今餐食咗$325叫咗兩個啤酒三個人食算價錢幾合理。
2019-01-04
  • 金陵湯包
2018-12-13 320 浏览
一家人去沙田石門揾嘢食,上茶樓揾唔倒位,又要等,太肚餓!不如試下食上诲菜,唔駛等位,我地叫左三个套餐,有仁炒蛋,昧道不錯!上诲湯年糕,較為細碗,味道平平!另一碟京都骨,味道唔得又細碟,還有小龍包,皮厚一般啦!總括呢餐麻麻!
2018-12-10 257 浏览
石門京瑞廣場開幕後,食肆開咗唔少,也吸引咗唔少馬鐵沿線的居民週末過來食飯。這家餐廳位於地面,鋪面都幾大間,好易搵。我哋去到時啱啱有一張四人枱埋單,於是唔使等便有位,好彩。老闆好好態度上前招呼,有傾有講,令人感覺溫暖。點咗招牌湯包,擔擔麵,銀絲卷同胡椒豬肚雞。湯包皮薄但夾起時唔會穿底👍🏻,但size偏細。擔擔心麵身爽滑彈牙👍🏻,走辣後小朋友也食得好開心。銀絲卷“絲”唔多,但18蚊而已,不能要求過高。胡椒豬肚湯的豬肚有些腥,不過落足湯料,味道亦可。

2018-11-23 268 浏览
午市試了 蕃茄雞湯淮山麵:麵份量好少 雞肉唔多重點係蕃茄湯底好咸😰😰無蕃茄味 得味精味⋯⋯湯面有層油⋯⋯而呢碗野 係等左15分鐘先有的奶茶就係好好好一般既貨色呢個餐盛惠$56⋯⋯石門有更多好選擇!可能揀左樣唔係招牌菜啦不過唔會再幫襯了
午市試了 蕃茄雞湯淮山麵:

麵份量好少 雞肉唔多
重點係蕃茄湯底好咸😰😰無蕃茄味 得味精味⋯⋯
湯面有層油⋯⋯
而呢碗野 係等左15分鐘先有的

奶茶就係好好好一般既貨色
呢個餐盛惠$56⋯⋯
石門有更多好選擇!

可能揀左樣唔係招牌菜啦
不過唔會再幫襯了
2018-11-07 318 浏览
經過石門站見到小龍包好吸引又想試下,因是平日夜晚不是太多人,這店沒有加一服務費,另有一人套餐,二人,四人套餐和多款套餐,應該主力做街坊生意。點了小龍包皮略厚但肉汁鮮甜,酸辣湯夠酸和多材料味道好,上海粗炒不會太多油都ok的, 排骨擔擔麵的擔擔麵醬汁夠香和濃郁,塊豬扒好厚肉,表面炸得夠脆咬落肉質好軟,但有部份位置肉質還是粉紅色的未熟透...oh no...要扣點分,小龍包和酸辣湯比較好,其他食物都不過不失普通。