2017-06-27 783 浏览
Lunch 響Element搵食, 心思思想飲酸辣湯蒸銀絲卷, 滿足吓上次好失望嘅嗰餐上海菜。先試風味麻醬拌麵及葱油開洋拌麵, 前者有d好似麻醬的物體不過冇麻醬香味, 後者好似食緊豉油皇炒麵咁。期待的老上海酸辣湯配銀絲卷終於到了, 個湯又酸又鹹, 就是不辣, 味道有點怪。餡料很多但真的不是那回事, 對上海菜有要求的千萬不要試。 銀絲卷....算是合格的一道菜。接著到享用上海炸豬排, 很香薯片味(卡樂B 隻BBQ味薯片), 亦很有薯片包豬排食的口感, 感覺很新奇! 豬排很乾、很硬、很鞋,、鹹了少許。在吃無錫小籠包前, 特地禱告祈求小籠包會好吃‼ 幸好上帝聽禱告~~個小籠包很正常‼ Thanks god ‼只是麵粉味重了點點

銀絲卷....算是合格的一道菜。

接著到享用上海炸豬排, 很香薯片味(卡樂B 隻BBQ味薯片

Thanks god ‼
只是麵粉味重了點點
2017-06-27
午餐
2017-05-30 578 浏览
今天在圓方附近開會因地理位置所限,附近的中餐也不多.和同事就到了這間南小館食飯,午飯的時候比較多人都需要等位,內部裝修簡約,因為是開放式廚房都有些嘈吵,員工服務普通,點了九款食物味道都是很普通,前菜味道一般,薑絲蓉雞肉說是推介菜式,十分難吃小黃魚炸得乾身有鮮味,但係細條.豆漿勝瓜味道完全唔夾小籠包,相對其他食品,味道很好.回鍋肉只有鹹味和肉質都好乾,不似平時食的味道生煎包味道不錯,有肉汁有鮮味鹹肉菜飯,飯很乾身鹹香,味道配合.上海炸豬扒很乾很瘦不好吃上海粗炒,淡而無味.整體黎講性格比不高,不值得再去.
前菜味道一般,
薑絲蓉雞肉說是推介菜式,十分難吃

小黃魚炸得乾身有鮮味,但係細條.
豆漿勝瓜味道完全唔夾
小籠包,相對其他食品,味道很好.
回鍋肉只有鹹味和肉質都好乾,不似平時食的味道
生煎包味道不錯,有肉汁有鮮味
鹹肉菜飯,飯很乾身鹹香,味道配合.
上海炸豬扒很乾很瘦不好吃
上海粗炒,淡而無味.
整體黎講性格比不高,不值得再去.
2017-05-23
2017-05-03 595 浏览
睇過好多食評話哩度店員態度差,但今日約咗朋友在附近,又得哩度有位,所以即管一試。發現他們的確唔太友善,但未至於差…… 服務都算快夾準,但態度就真麻麻。食物味道ok, 價錢亦合理。可一試

食物味道ok, 價錢亦合理。

可一試
2017-04-27 669 浏览
南小館位於九龍港鐵站的圓方,交通很方便。裝潢很現代化和舒服,侍應招待也不錯,只是桌子擺放比較密集。所以較為嘈吵。餐館提供的蕎麥茶很清香和特別,不禁令我們喝完一杯又一杯。冷盤拼盤 花雕白雞:雞不會太熟,肉質很嫩滑,花雕酒味濃郁,做得不錯。糖醋排骨:味道酸酸甜甜,排骨不會太硬,可以一試。四喜烤麩:軟硬度適中,味道偏向甜,正合我口味。馬蘭豆乾:很清新而不油膩,很重豆味而且鹹甜道適中,做得很好。鮮肉小籠包湯汁很好味而且也算多,鮮肉也很滑,但小籠包頂部的皮比較厚,略為美中不足。老重慶擔擔麵 湯底味道很濃很不錯,有些麻辣味頗為特別,但我覺得它的麵煮得太過軟身,吃起來口感不夠。酒醸小丸子 小丸子軟硬度適中,甜度也㓮剛好,而且桂花味很香,只可惜份量少了些。
冷盤拼盤
花雕白雞:雞不會太熟,肉質很嫩滑,花雕酒味濃郁,做得不錯。
糖醋排骨:味道酸酸甜甜,排骨不會太硬,可以一試。
四喜烤麩:軟硬度適中,味道偏向甜,正合我口味。
老重慶擔擔麵

老重慶擔擔麵
2017-04-17 648 浏览
不用等一行四人入座,第一次吃,招牌菜點鮮肉小籠包,肉質實咗少少,湯的味道適中,但不夠熱。花鵰白雞,睇落好細碗,但是花鵰酒味香濃,鷄的肉質嫩滑有鮮鷄味。😋薺菜肉絲炒年糕,夠熱,年糕煙煙靭靭,好有召口。手抓餅又脆又熱,不太油膩用來夾炒回鍋肉(雖然好鹹)連椰菜原來係咁好食,出乎似以料之外,我們也點了炸銀絲卷,金黃色外表熱辣辣放入回鍋肉都一樣咁好味,口感豐富。👍🏻😋鷄絲粉皮份量很少,味道淡而無味。風味春卷夠脆又夠熱金黃色好吸引,內有一粒鮮蝦爽口。😋👍🏻最後酸辣湯不夠酸和辣,味道不夠濃郁。環境乾淨企理,燈光色調柔和,冷氣空調適中,給我們覺得吃得好舒適。不過價錢就覺得貴咗少少。下次試吓另一間分店吃其他食物。
鷄絲粉皮
炸銀絲卷
花鵰白鷄
  • 銀絲卷
2017-04-02 580 浏览
光顧時已對食品没有大期望,但求飽肚。上菜的哥哥仔態度惡劣,不斷把餸和麪亂堆桌上,最後竟把放了生煎包的熱盤突然放在我拿着筷子的右手旁,幸好縮手縮得快,否則一定起水泡。被他嚇了一下,自然反應望他一眼,他之後竟然全程直至我埋單都向我怒目而視,不知所謂。其他店員也不見得正常服務,不肯加茶,未食完就收碟,簡直趕客,全餐飯唯一可取是埋單速度超快,唔怪得晚上8點都無客排隊等枱啦!
光顧時已對食品没有大期望,但求飽肚。
2017-03-28
2017-03-07 679 浏览
店員態度極之差!客人求助時店員就算得閑都好似當佢哋透明,很遲才以極差嘅態度回應。全店員工黑面,散慢!食品也只是平平,老重慶擔擔麵超鹹上枱時D麵已經痴埋一舊,其他食品也只是緊緊合格,極之失望!

2017-02-26 655 浏览
同女朋友冇見六秋,今日再見,終於知道乜野係小別勝新婚。睇黎我真係好鐘意佢,見少一秒都唔得今晚佢終於有時間同我去圓方睇格雷,時間尚早,就去左南小館食晚飯。先講咸肉菜飯,其實好普通,只係咸咸地既菜飯,不過d 飯係幾好咬口,唔知係咪用d 米比較好?之後就係紅燒牛肉麵,牛肉煮得夠腍,唔會咬唔開,而且幾入味,麵條都算彈牙,值得一讚。最好味就係小龍包,汁甜用鮮,入口一咬開,d 湯汁鮮味即刻爆哂出黎,超級好味。黑芝麻豆漿都幾普通,雖然冇咩甜味,但係都冇咩豆味,唔抵飲。環境同服務態度很好,即使催單都冇比侍應黑面,仲笑面相待。空間光猛,衛生。可惜食既時間太趕太短促,味道試得唔夠真。我發覺同自己鐘意既人一齊果時,分秒都如流星般閃逝,每次都覺得才則見面就要分別,又唔係日日都有得見相見難時別亦難...
menu
先講咸肉菜飯
咸肉菜炒飯

之後就係紅燒牛肉麵
紅燒牛肉麵

最好味就係小龍包

黑芝麻豆漿都幾普通
黑豆漿
,雖然冇咩甜味,但係都冇咩豆味,唔抵飲。

相見難時別亦難...
2017-02-25 480 浏览
呢度環境裝修時尚,地方乾淨,枱與枱之間唔會太迫,進餐亦無限時,值得一讚,一坐低,侍應幫我用衣套蓋住我件褸,又經常加茶,到我埋咗單都仍為我加茶,我認為呢種連鎖小店子嘅服務係無得彈👍🏻👍🏻前菜樣子普通,尚算好味金網黃魚生煎鍋貼賣相特別,個網底令到入口感覺好脆,而且好夠熱,濃厚鮮味,充滿肉汁,不過皮稍嫌厚,而且非常油膩。老干媽炒年糕好煙韌,值得一讚,微辣,味道唔錯,佢用上豆豉去煮,味道更濃香,仲加咗啲茶樹菇,有心思,呢個菜雖然看上去好黑,但唔會太鹹,但都幾油膩,而且份量太少。阿娘雪菜黃魚麵魚肉滑,不過幾腥下,怕腥嘅朋友可能唔會接受,湯底相當好味,直情係飲魚湯一樣👍🏻,麵質軟硬適足,入口夠滑,整個麵做得頂瓜瓜👍🏻紅油抄手上枱好夠熱,皮薄,蝦肉夠鮮味,麻辣味足,呢個抄手反而唔油膩,做得好好👍🏻環境,服務,食物整體俾我嘅感覺舒服好味,價錢唔算太貴,會再幫襯👻。
前菜
  • 紅油抄手
  • 金網黃魚煎鍋貼
  • 老干媽炒年糕
2017-02-14 5327 浏览
我地既9點開始.. 第1PART 係10點15分左右完而第2PART 要係2點鐘開始.. 係西九文化區呢個地方... 唔知去邊到食野好.... 唯有近近地去Elements 搵食而今日新春第一個JOB.. 我決定同班師父們食好D...我地10點8左加行到過去...發覺好多食市都未開..而師父們想食上海野...最終我地就簡左南小館由於南小館11點先開店..我地都係出面行左幾個字等佢開始我地係第一台客人...HAHHAA一坐底...就送左小食花生及豆腐2者都好入味而呢個場...對國內客真係體貼有2部電視機SHOW 住來回國內及香港既車程時間HA..-0-點完菜後, 師父們即時打機...我就呆等野食花雕雞..呢味真係我最鍾慕既一道每件雞都啖落去每一啖都係好香既花雕味而食既肉質好滑超讚酸辣湯酸及辣味唔係好重...小龍包味道還算可以... 粒粒都好JUICY雲吞雞湯雲吞大大粒... 入面滿湖既豬肉..而雞湯味道濃郁炸豬扒...呢個失望...炸耐左...太硬...唔係太好食干偏四季豆夠火喉.. 惹味既上海粗炒..呢個真係好差..無味道... 同店員講.. 佢再換左一碟比我地..但都係無咩味...-
我地既9點開始.. 第1PART 係10點15分左右完

而今日新春第一個JOB.. 我決定同班師父們食好D...

我地10點8左加行到過去...

發覺好多食市都未開..

而師父們想食上海野...最終我地就簡左南小館

由於南小館11點先開店..

我地都係出面行左幾個字等佢開始

我地係第一台客人...HAHHAA
一坐底...就送左小食

花生及豆腐

2者都好入味
而呢個場...對國內客真係體貼

有2部電視機SHOW 住來回國內及香港既車程時間

HA..-0-
點完菜後, 師父們即時打機...

我就呆等野食
花雕雞..

呢味真係我最鍾慕既一道

每件雞都啖落去每一啖都係好香既花雕味

而食既肉質好滑

超讚
酸辣湯

酸及辣味唔係好重...

味道還算可以... 粒粒都好JUICY
雲吞雞湯

雲吞大大粒... 入面滿湖既豬肉..

而雞湯味道濃郁
炸豬扒...

呢個失望...

炸耐左...太硬...唔係太好食
干偏四季豆

夠火喉.. 惹味既
上海粗炒..

呢個真係好差..

無味道... 同店員講.. 佢再換左一碟比我地..

但都係無咩味...-0-
今次黎食.. 味道比之前好似差左..

唯一無變既係花雕雞..

食完都幾失望
2017-02-06
午餐
2017-01-31 571 浏览
食店內的員工工作態度真的太懶散, 明明見他店內有6人枱, 但又把它擦散給2人, 我有兩位行動不便的老人家, 所以就即刻同店員講, 相信他忘記了我們的單了......我個人認為要揾一下較為有經驗的人去管理他們, 服務相信會更好。
2016-12-29 600 浏览
一盅湯食完成餐飯再等左3個字都冇出現過。舉手叫人來又冇人理過。食物一般絕對冇佢自己在榮耀自己得過什麼什麼必吃大獎咁巴閉。之後冇要到個湯埋單叫去減返個湯錢點知價錢仲俾未減湯個價錢貴左!亂咁俾單客人、呢d係咩服務來架?
2016-12-29
2016-12-25 526 浏览
一個字「掂」,今年聖誕節我honey去食咗晚飯,個🐂好好味,羊肉ok啦!,雞類有手工製作過程是如何處理呢,但還是希望能夠快點回來我也很服務員很细心,一家四口都不用$2000,
2016-12-25
2016-12-23 491 浏览
冬至將到, 今日就痴餐..同大伯娘一家先做冬佢地選左去圓方既南小館到晚餐大大細細一行9人, 7點左右到達..已經爆場我地等左半個鐘頭就有位喇是日由我家姐發板...坐下有得食.. 實在好開心黑松露炒蝦仁黑松露味道唔係好濃加埋爽口蝦仁清清地...幾好生煎包,我覺得麻麻地.. 個飽太厚, 唔夠JUICY小龍包皮薄好JUICY, 湯味好濃郁味道唔錯花雕雞呢個我好喜歡花雕味香雞肉亦吸收哂花雕精華肉質亦好滑推薦~~~炒年糕年糕"ININ" "UPUP" 好好口感再帶點辣.. 好惹味咕嚕肉肥瘦比例平均炸得外脆內腍酸酸甜甜幾好~~樣樣野都唔係好大碟..可以叫多幾款一試下
冬至將到, 今日就痴餐..同大伯娘一家先做冬

佢地選左去圓方既南小館到晚餐

大大細細一行9人, 7點左右到達..已經爆場

我地等左半個鐘頭就有位喇

是日由我家姐發板...

坐下有得食.. 實在好開心

黑松露炒蝦仁

黑松露味道唔係好濃

加埋爽口蝦仁

清清地...幾好
生煎包,

我覺得麻麻地..

個飽太厚, 唔夠JUICY
小龍包

皮薄好JUICY, 湯味好濃郁

味道唔錯

肥瘦比例平均

炸得外脆內腍

酸酸甜甜

幾好~~
樣樣野都唔係好大碟..

可以叫多幾款一試下
2016-12-18
2016-12-14 1653 浏览
今日趁weekend梗係陪下屋企人,因為好多個鐘免費泊車優惠下,所以去左圓方食晏,其實圓方真係唔岩我地呢d普通打工仔,因為連超市都貴過人(好似叫360),仲要shopping到既真係冇幾多間(好似有h&m)同埋地方真係幾唔就腳,佐敦行過去又遠,地鐵都唔知點轉先去到,揸車由於係咁改道關係,永遠塞到痴線,所以有得揀都唔好去。佢餐廳有好多,但是價錢相對合理就冇邊幾間,間間都比較高檔,冇幾百蚊都落唔到樓,個到有間pizza都唔錯幾好食,但係同屋企人梗係佢地揀,最後揀左南小館。由於係周未下午,都要等位,不過等左十分鐘就有,一入到去映入眼簾就係呢部機,正正就係今日主題因地制宜!由於個到有大巴直接由九龍站去深圳機場,好似半個鐘一班,因為好多內地細d城市,深圳飛多機d又平d,所以好多人都揀深圳飛。咁個到有個board就話畀你知幾時有車,睇住時候食。清燉牛展面 55元一上枱個刻畀佢嚇親,有兩大支辣椒係個湯到,心諗應該會好辣,不過好彩都唔係好辣,係小辣only。牛肉就細細粒咁,都好淋好入味,但是略小。面就係平時外面粉面檔既面,冇咩特色,但是都唔會好un,湯就幾唔錯,好重牛肉味,都整到好淋,但是嫌貴d,同埋

清燉牛展面 55元
一上枱個刻畀佢嚇親,有兩大支辣椒係個湯到,心諗應該會好辣,不過好彩都唔係好辣,係小辣only。牛肉就細細粒咁,都好淋好入味,但是略小。面就係平時外面粉面檔既面,冇咩特色,但是都唔會好un,湯就幾唔錯,好重牛肉味,都整到好淋,但是嫌貴d,同埋似紅燒多過清燉。
清燉牛展面
招牌生煎包 38元
話係佢地招牌之一,佢個用煲物體上台,只係得四個 有蔥花同芝麻係面,全部即叫即整,粒粒都真係熱辣辣,面包都唔會太厚。一咬落去,d汁都滋晒出黎,口感一流,肉汁咸配埋包既甜,但是嫌舊豬肉可以多料d。
鮮肉小籠包 38元
黎到食上海野,一定要試下小籠包,真係正小籠包有幾個重點:皮薄得黎唔會一夾就散 湯夠熱 肉好味。我覺得呢個小籠包個皮就差d 嫌佢有d厚同埋湯唔夠,但是以連鎖店既水平都算中上。
水果茶
真係唔好試,只係加左水果既芒果汁。
水果茶
我覺得係圓方呢個咁高級地方,想搵到又好味又抵既唔易,但是要揀既話,南小館都係唔錯選擇,雖然樣樣都細細份,但係勝在樣樣都幾有水準,所以都可以黎試下。

2016-12-10
清燉牛展面