2017-11-12 234 浏览
無聊去深水埗餐廳眾多地被一間冰室吸引🤣兩層的位置不算多 少食多滋味試吓叫了推介的主打 豬扒包10分滿意比6分汁液四濺😂全手都係包不太熱,豬扒不太大塊但尚算美味可以一試😎😎
無聊去深水埗
餐廳眾多地被一間冰室吸引🤣
兩層的
位置不算多
少食多滋味
試吓叫了推介的主打 豬扒包
10分滿意比6分
汁液四濺😂全手都係
包不太熱,豬扒不太大塊
但尚算美味
可以一試
😎😎
2017-09-29 387 浏览
行開深水埗,見新開咗間冰室就入去坐低醫肚。裝飾幾 modern,應該係D後生仔開嘅,有D industrial 感覺。嗌咗個醒晨早餐,餐蛋米加熱奶茶,$30.00有找,心諗咁抵嘅!食得多中環嘢,有時真係唔記得自己有幾離地......熱奶茶幾香滑,唔洗落糖,齋飲茶味都幾好,過關!到個主角啦,有雙蛋雙肉,味道偏淡,差D想嗌D辣醬,不過食食吓又覺得食物本身嘅味道唔錯,好過食咁多味精粉,唔錯。今餐有貼地 + 反璞歸真 feel!

食得多中環嘢,有時真係唔記得自己有幾離地......
熱奶茶幾香滑,唔洗落糖,齋飲茶味都幾好,過關!

今餐有貼地 + 反璞歸真 feel!
2017-09-16 283 浏览
叫左常餐,香草鮮茄生滾牛肉通 : 只得配半塊厚多士,又無乜牛油,通粉就隻碗就大,但份量真係唔多,盛惠$ 40 另外叫個豬軟骨通粉 : 都係得多士配,$ 42 , 豬軟骨好多,大大件,有D陳皮係到,個湯底好鹹,通粉好少。飲品方面,叫左冰條奶茶: um...真係麻麻地,唔算好飲。另外杯維他奶雪糕紅豆冰 : 好多紅豆,D冰又多,我飲幾啖,都無晒D維他奶,真係一般😂😂😂😂得維他奶味,唔係紅豆冰既味道。下次去試,都係叫砵仔飯,應該會好D !
叫左常餐,
飲品方面,叫左冰條奶茶: um...真係麻麻地,唔算好飲。
下次去試,都係叫砵仔飯,應該會好D !
食品好一般!茶餐室only !今次主要係服務問題!坐低搵人order 5分鐘 !之後等餸足足等了接近半小時 ! 眼見我隔離位客人一入黎 3分鐘吾駛例湯 餸 飯 送齊哂😡😡😡我一樣嘢都未比!簡直人都癲,馬上發🔥⋯⋯才送2碗例湯比我!一句講哂⋯⋯呢間嘢吾駛指意我會再幫襯! P.S. 原來果位3分鐘有飯開客人是熟客😒😒
食品好一般!茶餐室only !

冇服務,no service, black list 佢,好差,D 服務人員凈係識執枱,比水,落完單,又溜單,D 枱又抹得唔乾淨,叫完你坐低又唔理,叫親落單就等等先,等完又唔記得返來.....差.....勁差
2017-03-18 1679 浏览
在午餐時間沒有時間吃飯,故在下課後,來到深水埗逛一逛,順道在同區來一個遲來的午餐。在深水埗的食店,大多以平民餐廳為主,消費不會太高。而近期曾經到訪過同區兩間冰室,今天又到另一冰室,作為午餐地點,其中南昌冰室是最近經過發現的冰室,故進入一嚐。餐桌上的餐牌已列出了食物名稱,故沒有多餘的餐牌可以手報呢!甚少會喝例湯的,有時候會覺得例湯的湯料很少,甚至沒有,故例湯不是在下常點的,而這例湯的湯料同樣是很少,不過這湯並不是太多味精吧。雖然在冰室或茶記不喝例湯,但間中喝一碗也無妨的。點來一個咖哩豬扒飯,咖哩辛辣度不高,但是卻又幾香口的,豬扒煎得柔軟不靱,不錯吧。當中米飯以一個碗砵盛載,有別於其他,都幾特別的。在港式咖哩中,往往都會加上了薯仔,這個咖哩也不例外呢!在茶記或冰室,多以點來奶茶,可能是較為穩妥,至少會有蘑香和有著原來的味覺。或者在冰室或茶記喝杯奶茶,感覺上是不喝不得的,始終是香港自創的港式奶茶吧。一個人食飯,永遠都是這麼簡單的。

餐桌上的餐牌已列出了食物名稱,故沒有多餘的餐牌可以手報呢!

一個人食飯,永遠都是這麼簡單的。
2017-02-22
2017-03-08 691 浏览
今日下午我們喺深水埗做完嘢之後,去咗上次食過覺得都幾好,喺汝州街嘅「南昌冰室」食下午茶!同上次一樣我們叫咗他們嘅招牌蛋三文治,我們亦都係將午餐肉換為火腿,三文治嘅包質相當軟熟,炒蛋炒得極之嫩滑,有好香濃嘅蛋味,而且都幾厚身,真係好正呀!係我們最鍾意同必食推介!秘製豬扒包嘅包烘得都幾鬆脆,豬扒嘅肉質相當鬆化,外層嘅炸粉超薄身,唔會有一層厚厚嘅炸粉,所以食落唔會有好油膩嘅感覺!
有好香濃嘅蛋味,
而且都幾厚身,真係好正呀!係我們最鍾意同必食推介!
秘製豬扒包嘅包烘得都幾鬆脆,
豬扒嘅肉質相當鬆化,
外層嘅炸粉超薄身,唔會有一層厚厚嘅炸粉,
所以食落唔會有好油膩嘅感覺!
火腿蛋三文治
熱杏仁露
2017-03-07
火腿蛋三文治
熱杏仁露
2017-02-25 443 浏览
唔夠員工做野,就唔好叫人坐樓上閣樓,又無人執枱,水又無杯,之後走去樓下2次搵員工幫手落單,又話等陣,等左15分鐘最後都係無員工上來,諗起都好嬲,強烈建議大家最好唔好去,如果去都唔好坐閣樓
行過深水埗見餐廳乾乾淨淨靚靚哋就入咗去食個Brunch呢間茶記普普通通, 但係設有樓上雅座, 感覺都帶點懷舊叫咗個免治牛肉飯, 估唔到係砵仔上, 感覺加哂分, 飯唔會硬(因為好多時食親砵仔上的白飯近邊邊的飯都好硬好乾) 味道正常合格, 太肚餓關係10分鐘就同呀仔KO咗鮮茄牛湯意粉就賣相核突, 但係食落都好味! 牛肉唔un, 冇根好林!最後補多個豬扒飽, 豬扒冇骨, 放心咬! 麵飽就叮過,皮脆脆地好好食!當佢普通茶記嚟講質素都唔錯!
行過深水埗見餐廳乾乾淨淨靚靚哋就入咗去食個Brunch
呢間茶記普普通通, 但係設有樓上雅座, 感覺都帶點懷舊
當佢普通茶記嚟講質素都唔錯!
2017-01-29
2017-02-07 483 浏览
今日跟好友試呢間開咗未夠半年的南昌冰室,沒想到呢間冰室旺到叫人上樓上雅座,不過上去要小心碰頭,因為有些橫樑比較底😂😂😂睇餐牌係有星期一至日的快餐,今日星期二有雲耳蒸雞,咕嚕肉,肉醬意粉和唔記得乜嘢飯,四個餐裡面最吸引我係肉醬意粉好友叫的咕嚕肉連砵仔飯先上,反而飲品還未出現當湯和飲品來到後,我的肉醬意粉終於到咗,今日例湯係花生雞腳湯,飲落跟我煲的一樣都好湯,肉醬意粉幾好食,將來有機會可以再幫襯~~~不過樓上雅座的侍應阿姐會儘量迫人選擇用細枱或搭枱,因為用餐的人太多了😂😂😂兩個人埋單$88,新年見到咁好意頭的數,感覺開心d

好友叫的咕嚕肉連砵仔飯先上,反而飲品還未出現

兩個人埋單$88,新年見到咁好意頭的數,感覺開心d
2017-02-07
2017-02-03 328 浏览
今日公司未開工 ,去完運輸署續牌之後,肚仔有啲肚餓,打開openrice搵嘢食, 排名高嗰啲 豬潤麵呀,又食過曬啦。 合益泰有未開工。 行嚟行去來來回回畀我發現咗呢間門面寬敞嘅茶餐廳, 南昌茶記?! 叫得南昌 , 即係打正旗號地頭蟲啦! 所以決定行入去試一試佢, 入到去每張枱都坐滿人, 我就被安排搭枱,喺未睇餐牌嘅時候左望望右望望 ,決定使下個常餐 。 呢間嘢應該裝修咗唔耐 成間野有兩層 咁仲有上面一層直望就望到水吧啦 夾雜咗少少懷舊嘅感覺 不過由於我隔離有一班疑似 江湖人士喺度討論江湖大事唔方便周圍拎住機周圍影 好等咗大概十分鐘我嗰份常餐終於到啦 。 一杯熱鴛鴦一份火腿奄列加一份超厚牛油多士,再加一碗沙嗲牛麵。首先講下杯鴛鴦我本人飲開齋啡,所以奶略嫌多,但係呢杯嘢茶味香 溝埋啲咖啡成杯嘢balance得好好一啲都唔酸。 嗰份火腿奄列 加埋 冇兩隻蛋都有三隻蛋,仲係 日本蛋有橙黃色嘅。成份嘢食到,又睇到 仲有濃香嘅蛋味。總之好過荃灣嗰啲乜乜茶餐廳或者 九龍澳洲嗰隻牛 !!!沙爹牛麵就中規中矩啦,牛肉夠新鮮, 但係個湯底就 略嫌味精太多 面都係用大光麵 成份餐 有視覺味覺嗅覺嘅享受
略嫌味精太多 面都係用大光麵 成份餐 有視覺味覺嗅覺嘅享受 仲偷偷地聽到一啲 江湖事 都係38蚊嘅消費 性價比高值得推介值得翻卓。
常餐
常餐
2017-01-10 335 浏览
係茶記模式~! 多選擇‧夠地道而且坐位鬆動D, 空間感大D, 坐得舒服D價錢大眾化, LUNCH 大約$50左右是日點餐: 焗豬扒飯 豬扒鬆軟,份量亦足飯係幾干身的,炒底都夠香黑松露干燒E麵 (影都好迷幻, 矇矇矇)一上枱就有陣陣既黑松露香味份量亦足,略微多了點油(同行者說黑松露好似石油味~~ 哈哈)咖哩牛腩+砵仔飯味道最好,惹味濃郁牛腩入味腍滑飯係綽頭,亦做到粒粒米~!例湯: 係粉葛湯,冇乜味精,讚~!番食指數:***
係茶記模式~! 多選擇‧夠地道

而且坐位鬆動D, 空間感大D, 坐得舒服D

價錢大眾化, LUNCH 大約$50左右

是日點餐:
焗豬扒飯
焗豬扒飯

豬扒鬆軟,份量亦足

一上枱就有陣陣既黑松露香味

份量亦足,略微多了點油

(同行者說黑松露好似石油味~~ 哈哈)

味道最好,惹味濃郁
牛腩入味腍滑

飯係綽頭,亦做到粒粒米~!

例湯: 係粉葛湯,冇乜味精,讚~!

番食指數:***
咖哩牛腩+砵仔飯
飯中美意 the Good Faith behind the Rice 1) In a "domestic context", many may have heard or being noted of that: "今餐D餸好正, 飯都食多D". 2) Whereas, in most "commercial scenarios", ie most 茶餐厅 offer a customer a small bowl of rice mere for a 小菜套餐 no matter what the price for the combo is. 3) People perceiving the other way are likely "away" from the concept of "reasonable or legitimate expectation". 4) This shop, is one of the handful exceptions amongst over a hundred shops, offers more but not excessiv

4) This shop, is one of the handful exceptions amongst over a hundred shops, offers more but not excessive rice for most.

5) For the good faith behind alone, believing that the rice of this shop is deserving a single & distinct complimentary commentary.

6) One sidetrack point, the 小菜 coming along with the rice hereof normally is enriching the destined meaning of the rice. In a nutshell, the 小菜 & the respective rice are "accomplishing" each other indeed. (The author has 茄子斑腩 ^_^ dinner combo at $60 on 2017.1.9)

7) Photos of the aforesaid rice could well be found in some other commentaries of the same shop.
2017-01-09
2017-01-08 273 浏览
近年興起了很多地區冰室,如南昌冰室。其出現是飲食界值得探討課題。茶餐廳成行成市,盛極一時,更是本土文化象徵;然而,普遍衞生欠佳,坐得不稱意,不合年青人和愈來愈有要求的港人品味。太興集團價格偏貴,翠華集團食物格式化。地區冰室裝修有形格,坐得舒適,有特色食品,價格在集團食店和茶餐廳之間,正是市場所需。南昌冰室的熱奶茶十分好,凍的亦有特色,炒蛋亦好,有同區老鳳冰室影子。餸菜款式多,價格偏貴。特價午餐則十分廉宜,只賣43元。今日午餐選了苦瓜牛肉質素普通得很。飯全是砵仔蒸,誠意十足,但十分乾硬。再試燴牛舌飯,汁太咸而牛舌硬。其實已試了多間以地方名命名的冰室,共同點是在包點,蛋和飲品都有賣點,吸引我再來。如紅磡的奶油酥。飯類和炒粉麪則平平無奇。歷史發展上,冰室是沒有飯麪類供應,飲品和西式點心是主打,正是與茶餐廳不同之處。這類新派冰室應務正業。

再試燴牛舌飯,汁太咸而牛舌硬

這類新派冰室應務正業。
2016-12-21 468 浏览
今日下午我們去咗深水埗汝州街嘅「南昌冰室」食下午茶!我們叫咗南昌熱狗皇嘅熱狗包烘得色澤黑咗啲啲,但就唔會有苦澀嘅味道,熱狗腸都幾大條長身,腸嘅外皮相當爽脆,而且肉汁都幾多!北海道牛乳鮮茄火腿炒蛋三文治原本個餐牌係寫北海道牛乳鮮茄午餐肉炒蛋三文治,但因媽咪唔係好鍾意食午餐肉,覺得比較油膩,所以我們問店員可唔可以轉為火腿,店員用都幾親切嘅語氣答話:「好吖!無問題!」!北海道牛乳鮮茄火腿炒蛋三文治嘅包質相當香滑鬆軟,炒蛋都幾厚身,而且非常嫩滑,蛋味亦好香濃,再配上好清甜新鮮嘅鮮茄,令到層次感更加豐富!店內嘅環境裝修都幾別緻同特色!
今日下午我們去咗深水埗汝州街嘅「南昌冰室」食下午茶!
我們叫咗南昌熱狗皇嘅熱狗包烘得色澤黑咗啲啲,
但就唔會有苦澀嘅味道,熱狗腸都幾大條長身,
腸嘅外皮相當爽脆,而且肉汁都幾多!
店員用都幾親切嘅語氣答話:「好吖!無問題!」!
而且非常嫩滑,蛋味亦好香濃,
再配上好清甜新鮮嘅鮮茄,令到層次感更加豐富!
店內嘅環境裝修都幾別緻同特色!
南昌熱狗皇
熱杏仁霜