2008-02-10 34 浏览
2人套餐極差, 6:00pm 到, 首先來過茶, 要等十分鐘, 冷盤已到, 仲要催先得, 但未飲茶豆漿已到, 都唔知飲邊杯先, 定一起飲. 跟住再飲湯, 竹笙雞湯=豉油湯, 竹笙三小塊, 雞連骨一小塊(似茶樓飲茶的排骨大小). 冷盤:四季豆又是油膩, 再上不停, 跟本2人桌沒有空間再放其他食物. (現在香港很多食肆的慣性). 小籠包食之無味, 上海粗炒=齋麵加菜, 很難有肉絲見到.d油肥到... 再食桂花拉糕, 桂花乾哂, 無味年糕. 又是油糕. 埋單二百幾蚊, 咁既質素點值??? 無一可取! 去街邊小店吃, 好過佢十倍.
晚上約6點15分, 入到去仍很少客, 我們好彩地仍有近窗的卡位. 晚上6點後, 客人必需付8蚊的茶位, 但也很值的, 因為是各人自選花茶or 各式中茶.我就選了淨菊花, 桂花烏龍.由於太早唔想吃咁多因10點後約左其他朋友宵夜, 就只叫了小籠包1籠, 醬爆蟹黃炸蝦丸, 上海炒年糕.小籠包都唔錯, 多汁....上海炒年糕亦很好味, 因為個汁很濃, 但就嫌師傅切年糕太粗糙, 很大塊, 變得炒得部份太厚唔入味. 整體味道賣相都ok.醬爆蟹黃炸蝦丸, 呢個就反而最唔好吃, 我係上海吃個款雖則無蟹黃, 但好味同口感好食好多, 今次這個就落了蟹黃可能蟹黃唔靚關係就算滾熱辣都好腥, 超難食. 其實如果叫個2人餐都幾抵食, 210.00 很豐富, 但因晚上還要宵夜就小吃這些算了, 下次會再來試試.伙記就很欣勤, 但人手就開始踏入7點後就忙得很, 埋單or 沖茶都要吼人即遞手..唔係就唔知又要等幾耐了.

小籠包都唔錯, 多汁....

2008-02-06 16 浏览
為免等位食飯等到自己煩躁,入到餐廳後係咁挑人骨頭,所以今次都係選擇可以用VIP咭訂位的南翔。除咗人手好似緊拙咗d,要睇準時機叫人落單,其他都好ok。負責我哋張枱個waitress雖然好忙,但依然好好笑容又有禮貌,仲識自動幫我CHECK單睇有冇食物未嚟。食到差不多個經理仲幫我哋清理張枱上甜品,肯落手落腳同員工一齊努力的主管真係唔多,最睇唔過眼d經理淨係識點人做扮到高高在上‧‧‧食物味道都keep到,不過就好快凍,真係要趁熱食。6個人食到飽飽先5百蚊,中菜嚟講真係好抵!
食物味道都keep到,不過就好快凍,真係要趁熱食。
6個人食到飽飽先5百蚊,中菜嚟講真係好抵!
2008-01-21 4 浏览
  下午二時抵達,人潮已散去,可惜未能安排坐在窗旁卡座,二人位位置也頗擠逼,幸好鄰座無客。  下午優惠時段,一客主食加一客點心只需四十元,二人叫了炒年糕,鹹肉蝦仁炒飯,小籠包,另加一客高力豆沙。先來鹹肉蝦仁炒飯,份量相當小,大概分得每人一飯碗(不是大的飯碗),鹹肉的確似是正宗鹹肉(老爸是上海人,經常從上海帶回土產鹹肉),蝦仁都只是一般急凍貨色,但份量都算多,味道不過不失。  跟小籠包出場,由於下午茶關係,只得三隻,皮不太薄,但我反而喜歡,實在厭倦了港式小籠包標榜的薄皮,往往一挾即爛。內裏的湯汁依然燙口,肉味也算濃郁,在香港來說,這質素的小籠包我覺得算OK,當然比起上海老店,不論味道,還是氣勢(每張的小籠包閒閒地十幾籠,放在上比人還高,仲要每人最少喫一籠{十幾隻}),都有很大差距吧!  再來我的摯愛炒年糕,份量一般,味道也不太濃,不過年糕煙煙,通常不太差的話,我都照單全收的了。  最後登場的高力豆沙,我覺得是此餐最美味的,起碼吃來還是熱騰騰的,豆沙不太多,正好,不太甜。比起很多冷冰冰的高力豆沙,這個最抵讚!  兩個人埋單連加一八十八元,OK!
  兩個人埋單連加一八十八元,OK!
ok
2008-01-14 9 浏览
我是10點過後才到, last order 10:30 食到11:30左右兩旁的臺都幾密腰果酥幾好味(最好一到就食)東坡肉都不錯叫了蟹肉小龍包, 不是蟹粉, 有些失敗三絲炒年糕, 不過不失

左右兩旁的臺都幾密

腰果酥幾好味(最好一到就食)
東坡肉都不錯
叫了蟹肉小龍包, 不是蟹粉, 有些失敗
三絲炒年糕, 不過不失
2007-12-01 13 浏览
綠楊坊新開張,去試試,服務態度極度差,那個黑衫所謂經理,塊面仲黑過件衫,好似唔駛錢咁,想不到會咁的。去到十點幾,內裡只有三,四枱人,個侍應帶我地去一張小型枱,半隻手距離就觸摸到隔離枱,於是我們要求另一張,那個黑衫所謂經理在我們隔離講緊手電,就勁啤住我們。只不過想食得舒服d,都要換來這樣的服務。

2007-11-12 13 浏览
南翔開張時, 吃過一次, 印象模糊得很。日前, 妹妹從美國回來, 一行七人南翔吃洗塵飯。看過餐牌, 由於套餐選擇限制大, 最後決定散叫:1 賽螃蟹---- 算是最理想的一個, 但僅記必須下醋2 鮮肉小籠---- 肉太實, 湯汁亦不算多3 蟹黃小籠---- 比鮮肉軟熟, 但不覺有好多蟹黃4 回鍋肉---- 普普通通5 鹹肉青菜炒飯---- 飯是炒得不錯, 一粒粒的, 但幾油6 王炒鱔糊---- 上一會, 醬油便「瓊」成一PAT7 火腿津白---- 火腿過鹹8 高力豆沙---- 夠晒甜9 豆沙鍋餅---- 不夠脆環境都過得去, 不過非會員就冇得訂位, 搞到我一個人要預早半個鐘去霸七個人的.....
南翔開張時, 吃過一次, 印象模糊得很。

1 賽螃蟹---- 算是最理想的一個, 但僅記必須下醋
7 火腿津白---- 火腿過鹹
8 高力豆沙---- 夠晒甜
9 豆沙鍋餅---- 不夠脆

2007-09-20 7 浏览
20070919坊間滬揚風味、乃至京川滬風味的食店何止百間,吃得到馬蘭頭的卻沒有多少。論出身也不過是一介野菜,只不過時下原始純樸的菜蔬遠比魚翅鮑魚更有市場,加上產量不多,馬蘭頭也就矜貴起來。剁得碎碎的,混著豆腐沫,一點麻油,拌起來,很是清新,叫一籠蒸饅頭來搭配,很有些返璞歸真的風味:)同桌的還有半打野菜小籠包與一碟糟溜魚片,都是清清淡淡,就算有芡汁,也是薄薄的,雖然比不上鮮肉小籠包那股濃香,偶爾轉轉口味也還不錯:)喜歡這裏上茶的方式,一人一個晶瑩的有蓋茶杯,有茶隔很是方便,而且味道也比大壺沖出來的好,只收8元茶錢,是超值了。如果多一兩個人,就可以早點預訂,坐到窗邊的私人卡位,更添意趣:)
20070919

2007-08-28 7 浏览
鮮肉小籠包$30(四隻) - 皮算薄得唔易穿, 肉味濃, 好味. 已經係近排食過比較好小籠包! 還記得以前小籠包剛剛流行時, 有得賣地方唔多, 每次食到都覺得製作精美兼好食. 但隨著潮流過去, 現在係茶樓都可以食到, 但品質就差好多啦. 就連掛著小籠包名義舖頭, 味道都比以前遜色了. 這兒一樣差了, 但還可以吧.三鮮湯年糕- 清清地, 年糕都幾煙, 算ok啦.高力豆沙- 唔夠熱, 唔似即叫即做, 但味道都唔錯, 大粒餡足.桂花酒釀丸子- 都唔錯wo, 有酒香味又夠甜.裝修新潮. 茶錢$8/位, 款款茶名都好似好靚咁, 其實咪又係茶樓d普洱香片鐵觀音. 服務一般啦, 都係收碟收得太快, 成日係我夾起最後一隻小籠包時候, 就即刻收碟醋...

三鮮湯年糕- 清清地, 年糕都幾煙, 算ok啦.

桂花酒釀丸子- 都唔錯wo, 有酒香味又夠甜.

2007-07-13 8 浏览
前晚去了此處.這陣子吃了不且地方的小籠包今次再試.入到去入知,原來要叫茶,還要8元一位,可真有大陸風格.叫了桂花烏龍,比平時免費的質素是好了一點點,不過不值8元.食物方面小籠包:不叫其他創作款式,只要最普通的.味道是中上的,皮較厚,有肉汁,突然想起超巿急凍的南翔小籠包,還可以找更好的.鎮江肴肉:普普通通,ok既.醉雞(糟雞):肉好梅,吃不完.非常失望火腿津白:津白過腍.總括:如果想食小籠包,可以有更好的選擇,價錢太貴.不會回頭.
前晚去了此處.

這陣子吃了不且地方的小籠包
今次再試.

入到去入知,原來要叫茶,還要8元一位,可真有大陸風格.
叫了桂花烏龍,比平時免費的質素是好了一點點,不過不值8元.

食物方面
鎮江肴肉:普普通通,ok既.
醉雞(糟雞):肉好梅,吃不完.非常失望
火腿津白:津白過腍.

總括:如果想食小籠包,可以有更好的選擇,價錢太貴.
不會回頭.
2007-05-11 11 浏览
好難先做到會員, 但打親電話都book唔到枱, 職員態度又差, 一次話"我地每日booking都有quota", 一次又話"最快都要九點先有枱, 你早幾日打來訂", 如果我九點先食飯, 都唔駛book枱啦! 本人覺得會員優惠有欺騙成份, 請大家留意

本人覺得會員優惠有欺騙成份, 請大家留意
2007-04-27 7 浏览
與中同老友兼波友食飯,對於觀塘的食肆,大家都心裡有數。加上各位也是港島人,銅鑼灣是較好選擇。時屆九點,很多店子也要排隊。只有這裡空位多多。1)貢品杭菊茶錢收$8,是酒樓價,不過貨色好啎同。各人點自己的一杯茶。貢品杭菊這個名有點誇張,認真在可見的一朵朵菊花,味清淡。2)鮮肉小籠包現在好多地方的小籠包也做得相當有水準,不容南翔老店獨大。不過既然是招牌菜,一定有其可食之處。四人點了兩籠,一人三件。粉皮不算特別的薄,也不易爛;肉質相當鮮嫩,湯汁處理得很好,有豐富的肉味。3)京蔥三洋拌麵材料主要為蔥,不好蔥者勿試。京蔥的蔥味不大,醬汁卻濃,一淡一濃與軟身得來又不粘口的拌麵一起吃,效果相當滿意。4)酸辣湯麵重點在於酸辣湯底上,酸辣度各適中,用料頗多,所以味道也豐厚。採用了幼麵,質地軟滑易入口,賣相也討好。5)京蔥牛柳絲炒粗麵牛柳絲少,蔥多,主角是粗麵,好有彈性,味道調配得得宜,不會過重又不會過淡,油多了一點。6)蝦仁雞火炒飯飯炒得乾身,油不算很多。蝦仁爽口,飯爽身不粘,清脆利落,有雞火粒的鹹吊味,又有蛋絲,不算寡。7)三鮮炒年糕喜歡吃年糕煙煙韌韌的口感,質地第一,味道次要。黃芽白、木耳、蝦與豬肉已

1)貢品杭菊
2)鮮肉小籠包
3)京蔥三洋拌麵
4)酸辣湯麵
5)京蔥牛柳絲炒粗麵
6)蝦仁雞火炒飯
7)三鮮炒年糕
喜歡吃年糕煙煙韌韌的口感,質地第一,味道次要。黃芽白、木耳、蝦與豬肉已經不重要。

有水準的出品,價錢相宜,環境也算舒適,服務則一般。
2007-04-07 1 浏览
可能香港人多數鍾意皮薄既小籠包, 所以食唔慣呢度既. 但對於我個人黎講, 就覺得佢既皮係恰到好處, 入面既餡更加係我既至愛. 因為出面好多小籠包既餡都撈左薑蔥等材料, 同埋會帶有小小甜味, 呢樣野我好鬼憎. 所以南翔呢間野既小籠包就o岩晒我口味, 皆因佢齋肉味, 正! 哈哈, 我終於搵到我要既小籠包喇!! 之前去上海時食過, 果時要企係度食, 感覺好辛苦, 不過都覺得好好味(都係因為佢既純肉味餡). 反而可能因為而家有得坐係度食舒服d, 覺得香港仲好味過上海!我同男友二人叫左兩籠小籠包, 酸辣湯, 四喜烤夫, 酒釀丸子.小籠包: 之前提左, 好味!酸辣湯: 酸辣味都balance得唔錯.四喜烤夫: 冷盤, 食左好開胃. 烤夫撈左冬菇, 黃花菜, 筍.酒釀丸子: 好香既桂花味, 唔會太甜. 又係好好味!茶錢每位$8, 我地揀左貢品杭菊, 好清香同消滯.d staff既服務都好好, 好有禮貌.整體而言, 對呢餐都好滿意. 一定會再黎!

小籠包: 之前提左, 好味!
酸辣湯: 酸辣味都balance得唔錯.
酒釀丸子: 好香既桂花味, 唔會太甜. 又係好好味!

茶錢每位$8, 我地揀左貢品杭菊, 好清香同消滯.
d staff既服務都好好, 好有禮貌.

整體而言, 對呢餐都好滿意. 一定會再黎!
2007-03-30 2 浏览
前晚同男朋友去左食晚飯,可能時間尚早(7:00)所以唔使等位就入左去了我地叫了個鮮肉小籠包, 燻魚, 燻蛋同埋京蔥牛肉絲粗炒小籠包有水準,有好多肉汁, 但點都係上海食好食d, 但在香港就好難找到了, 所以佢己好好食燻魚同燻蛋, 一流好味, 燻魚d骨好林, 吞得下, 好味道, 燻蛋就真係無得頂, 半生熟的蛋黃真係好香好"迷人”!!抵得一試!!個粗炒就好正宗, 點解咁講, 因好甜囉,對唔食憤上海野的人嚟講就真係太甜呢, 但賣相唔差距!

我地叫了個鮮肉小籠包, 燻魚, 燻蛋同埋京蔥牛肉絲粗炒

個粗炒就好正宗, 點解咁講, 因好甜囉,
對唔食憤上海野的人嚟講就真係太甜呢, 但賣相唔差距!

2007-03-25 12 浏览
1行10人o黎食叫左好多o野ok la~價錢都抵ge海參好食鱔糊粗炒都做得唔錯,夠乾身,唔太油桂花拉糕比平時食到透明杞子o個d更好!碗豆包都ok~ 但我都係like 黃家沙o既碗豆湯圓埋單$1000
1行10人o黎食
叫左好多o野
ok la~價錢都抵ge

海參好食
鱔糊粗炒都做得唔錯,
夠乾身,唔太油

桂花拉糕比平時食到透明杞子o個d更好!

碗豆包都ok~ 但我都係like 黃家沙o既碗豆湯圓

埋單$1000