2020-01-04 152 浏览
過開元朗拎車,順手幫襯一直在list的餐廳。門口可泊車食物美味正宗。 服務正常店員有禮貌。有機會一定要一試。這餐點了多士,喇沙及串燒,消費114,下午3點人流不算多。
2020-01-02 176 浏览
元朗馬來餐廳本身已經唔多,除左水門雞飯之外,南香雞飯同樣得到米豬連認證,當然要支持同路人!💛午餐:巴東牛肉飯($56)🔸牛肉煲得林,而且份量都好足夠,加埋兩大舊薯仔,正🔸辣汁香濃,唔會嗆喉,用黎撈飯最好👍🏻印度薄餅($20)🔸兩塊大薄餅呢個價錢都好合理,仲要熱辣辣的🔸跟一碟咖哩汁,可以多啲,覺得有啲唔夠點🥺班蘭咖央多士($18)🔸呢個係我暫時食過最正嘅咖央多🔸多士烘到好似餅乾咁脆,唔係得個面脆,係全塊都脆!🤪🔸仲有牛油,好邪惡!!-希望多啲良心食店肯表態,創造香港獨有嘅經濟圈!

午餐:巴東牛肉飯($56)
🔸牛肉煲得林,而且份量都好足夠,加埋兩大舊薯仔,正
🔸辣汁香濃,唔會嗆喉,用黎撈飯最好👍🏻

印度薄餅($20)
🔸兩塊大薄餅呢個價錢都好合理,仲要熱辣辣的
🔸跟一碟咖哩汁,可以多啲,覺得有啲唔夠點🥺

班蘭咖央多士($18)
🔸呢個係我暫時食過最正嘅咖央多
🔸多士烘到好似餅乾咁脆,唔係得個面脆,係全塊都脆!🤪
🔸仲有牛油,好邪惡!!
希望多啲良心食店肯表態,創造香港獨有嘅經濟圈!
2019-12-03
2019-12-17 141 浏览
假日lunch同屋企人唔知食乜好,就試下西菁街一旁既南香飯店。門口係沉實既木啡色,入到去係數張大圓枱一眼睇哂。menu好細但都算多選擇。今日mami嗌左海南雞飯,自己諗住嗌肉骨茶,賣哂唯有嗌喇沙海鮮摻摻麵,餐牌本身係米粉混合油麵配搭,個人口味就轉哂做米粉。飲品送埋薏米水,性價比幾高。加錢仲可追加串燒、咖咉多士或印度薄餅tim☺️海南雞飯🐔$51無骨雞肉幾滑,室温,點紅色醬汁幾清新,雞油飯有淡淡油香👍🏿唔會太鹹。加兩塊青瓜就更好🤤熱薏米水 (跟餐)🥛中意佢唔太甜,暖暖地,正常發揮。咖哩喇沙摻摻麵🦐$56睇圖都見到好足料,有蝦、豬皮、魚片,呢個價好少地方食到。喇沙湯底濃厚,椰奶同香料辣度恰到好處,加埋d配菜可以解膩。米粉份量好多,成碗滿哂,嚇左嚇,覺得係兩人份量。

海南雞飯🐔

熱薏米水 (跟餐)🥛
中意佢唔太甜,暖暖地,正常發揮。

喇沙摻摻麵🦐
咖哩喇沙摻摻麵🦐
喇沙摻摻麵🦐
2019-12-07 139 浏览
今日諗住試下啲新嘢食先再返工,咁行行下見到依間南香雞飯,朋友話過唔錯,所以就入去試下。一坐低就發覺佢都幾多選擇我就叫咗佢個蝦麵($54)試下碗麵有啲辣,然後佢個麵係油麵溝粉絲咁個口感幾好推薦大家嚟試下

一坐低就發覺佢都幾多選擇

我就叫咗佢個蝦麵($54)試下
碗麵有啲辣,然後佢個麵係油麵溝粉絲咁
個口感幾好

推薦大家嚟試下
2019-11-24 203 浏览
有薏米水飲既海南雞飯,支匙羹仲要係心心。啲雞好食,有好多地方都整到變左白切雞,而且唔熟又有雞,佢呢度就舊舊都都熟唔使𦧲骨,枱頭點雞個辣醫好食,唔知係咪自製?反而個飯一般,如果再油啲或者遲啲有椰香飯揀就好喇~店內都好乾淨衛生,好多做東南亞食品既舖頭都好污糟、周圍濕轆轆,呢個要讚。店主/職員音樂品味好好,竟然播宋岳庭!!!有冇谷友識宋岳庭?好可惜既天才rapper😢生命無常,但要緊記好好關心身邊既人,唔好為時已晚先發現自己乜野都唔知。之後有《願榮光歸於香港》(驚喜)😳再黎《葡萄成熟時》、《Fly me to the moon》,如果你係個八十後應該幾感觸,會諗返唔同階段既自己。
有薏米水飲既海南雞飯,支匙羹仲要係心心。
反而個飯一般,如果再油啲或者遲啲有椰香飯揀就好喇~

店主/職員音樂品味好好,竟然播宋岳庭!!!

之後有《願榮光歸於香港》(驚喜)😳
  • 海南雞飯
2019-11-21 274 浏览
此食肆主打星馬美食,我相信元朗區內冇乜類似嘅食店,而且仲係良心小店,不過座位比較迫,同埋太多人食就等得比較耐,唔太適合活潑好動小朋友或年邁嘅食客。招牌海南雞飯,望望雞皮同雞肉之間嘅透明啫喱,就知道皮爽肉嫩,配埋辣醬同黑豉油,再加油飯,整碟飯都非常香濃。招牌喇沙,呢一份比較失望,椰香味唔夠重,米粉完全唔索味,非常奇怪。印度薄餅,新鮮滾熱辣,配上咖哩汁,香脆可口,餅身唔會好厚,值得一試。鮮油咖央多配斑蘭,多士夠脆但唔夠熱,斑蘭味唔算太突出。整體質素唔差,下次會試埋其餘咖哩飯,因為望到其他食客食得幾滋味,賣相亦唔錯。

鮮油咖央多配斑蘭,多士夠脆但唔夠熱,斑蘭味唔算太突出。

2019-11-21 195 浏览
【咖哩喇沙滲滲麵】滲滲麵其實係米粉加埋油麵一粗一幼嘅配搭,湯頭微辣有些少咖哩味,不過味道比較單調唔夠惹味。配料方面,豆卜魚片芽菜同埋蝦都夠新鮮,炸過嘅豬皮雖然大塊但無乜味又索唔到湯底,食完有點失望... 浪費咗咁靚嘅賣相【斑蘭咖吔多士】味道唔錯,鐘意食咖吔又或者大胃王可以叫份試下【美碌恐龍】係表面灑上大量美碌粉,就算冰融咗都仲係好夠濃。【三色咖啡】係咖啡加淡奶同埋黑糖,味道出奇地搭,黑糖味突出,入口順滑減低咗咖啡嘅苦澀,望落似dirty 果種漸層效果,值得一試【怡保芽菜雞飯】我想講佢嘅雞真係做得出色,原因係皮滑,夠肥美而且重點係濃雞味,連皮食都唔覺膩,豉油汁散發陣陣麻油香味,同隻雞同埋芽菜都好夾,不枉我等咗40分鐘先有得食,係值得嘅🤤 至於油飯就還好,略嫌油香不足,整體黎講係唔錯,下次去開元朗可以試試😋

【美碌恐龍】係表面灑上大量美碌粉,就算冰融咗都仲係好夠濃。

2019-11-05 1605 浏览
耐不耐回到元朗區附近遊玩一下,看一看這兒附近,好像很多食肆也已經改頭換面,成為了另一間餐廳,不知為何,這兒附近的舖位,好像變得非常快的。但是,看一看這間,好像馬來西亞式的擺設,還有那一張一名孩子踏單車盛載另一名孩子的壁畫,都非常有馬拉風味。現在經濟低迷,即使我在街上看到有海南雞,都未必會叫,因為如果海南雞沒有加錢要雞脾,它給你整碟雞胸的話,其實沒仇報。🤔因為我看見店內環境不算太大,內裏的椅子也沒有靠背,勉強搭枱坐冷氣位,倒不如坐在露天位置,反正沒有人在吸煙。😄友人點了個檳城蝦摻摻麵,好像油麵一份不算太多,相反米粉的份量比較多,份量來說它也算是極之大碗;有一隻大蝦,肉絲的份量亦都不少,但湯底的味道,我就覺得比較淡,麵味的味道很淡,輕微辣,不算特別出色。我就點了一個人們說近來馬來西亞最美味的菜式——怡保芽菜雞飯。它也配一個例湯以及油飯,例湯味道淡淡的,輕微雞味不算非常濃郁;而油飯,亦都吃不出有濃郁的雞油味,只是比普通的白飯稍為濕潤少許,有輕微油香。芽菜雞,拿來的時候也賣相不錯,好像一碟小菜一般,底下鋪滿了大大粒的芽菜,比起港式的芽菜,即是家中媽媽煮的那些芽菜,豐滿的很多。雞也算不少,大概都

友人點了個

我就點了一個人們說近來馬來西亞最美味的菜式——
怡保芽菜雞飯。

它也配一個

雞也算不少,大概都有兩層,面頭的就是雞腿,不算太過肥膩,
但也有輕微脂肪以及啫喱,保持非常嫩滑,雖然不算雞味非常之香濃。下邊亦都有另一層就是雞胸肉,即使雞胸肉比較鞋一點,但還不算又乾又鞋的雞胸肉。

畢竟這是
芽菜雞,而不是海南雞,因此沒有姜荵或者辣醬,也不算特別奇怪;如果嫌空口吃雞有點兒太過寡,可以將芽菜夾著雞一起吃,或是點一下底下的醬油,又或是使用店方製的黑豉油。

黑豉油的質地,非常厚身,因此顯得非常杰,用來沾雞,就會增添少許甜味,
因此可能用來拌飯,就會令到味道昇華。

飲品,如果叫普通港式凍檸茶也要加$5,倒不如試一試它的特色飲料。

看了一杯熱的
白咖啡,味道比起即沖的可能濃少許,但有點兒像那個什麼「老鄉鎮」白咖啡,味道有九成相像,但味道應該比起之前在蘇媽蘇媽喝過的白咖啡,味道香濃得多。

走廊中兩張大桌,一張小桌子,在外邊已經可以容納10多名食客,而且中間的環境,看着內裏有點兒滴水,有點兒好像板間房的裝修,感覺做更像內地或是東南亞特色。

總括來說不算特別便宜或是很具特色,但礙於他是新開又未試過,而且份量算多,因此也算可以接受。至少不會是我推介給其他朋友專程來元朗試的餐廳。
下午茶
身為海南雞飯愛好者 對海南雞同油飯既標準非常高呢間做到合格水準 有機會會回頭再幫襯雞肉滑 無骨 食起上黎啖啖肉好正 但可以再濃味啲 雞皮亦都無乜肥膏 連皮食更加正油飯出色 香口 好好食 甚至覺得比雞出色跟餐可選例湯及熱薏米水 薏米水好飲不會太甜 加$5可轉凍薏米水唯一爭啲既係醬汁 醬油比教杰身 味道一般 辣汁太辣 可酸小小 間唔中會食到一塊塊細細塊既辣椒皮 要飲翻凍飲舒緩下 個汁可以水小小 咁就唔會咁易食中椒皮見到隔離食客飲例湯 好似都唔錯 有啲雞肉食下總括黎講可以一試 但未到好好既食海南雞飯
身為海南雞飯愛好者 對海南雞同油飯既標準非常高
見到隔離食客飲例湯 好似都唔錯 有啲雞肉食下
總括黎講可以一試 但未到好好既食海南雞飯

2019-11-03
2019-11-01 159 浏览
元朗食肆林立, 尤其是街坊小廚, 天色早已昏暗, 今晚放工食馬來菜🏃貪得意點了$20斑蘭味鮮油咖央多士😳一改我對咖央一味死甜的印象👉白麵包烘得焦香鬆脆, 鮮牛油口感順滑, 兼中和咖央醬的甜耶耶。 雖然斑蘭和牛油香味並不突出, 口感完勝🎊餐廳招牌菜🐔海南雞飯$63, 配細碗足料中湯👈時近八點油飯已售罄, 一對夫婦點兩個海南雞飯, 聽見無油飯轉身就走, 看來招牌菜並非浪得虛名🧐油飯表面無油光, 味道似鹽焗雞的雞汁🍗雞肉統一上雞脾位, 份量不多, 但勝於雞皮咬下去時才滲出濃郁雞油香, 和油飯一樣味道內斂🌷🍜咖哩喇沙摻摻麵$58, 摻摻麵指米粉油麵兩溝, 又一口感完勝❕湯頭一般喇沙, 不算辣🤔材料不及檳城蝦喇沙堆得滿, 豬皮、豆腐、螄蚶各二或以上(除了蝦碌係伶伶仃仃一隻浸過時🙈)。食材吸湯汁平平, 唯一有看頭的是怡保芽菜😳被遇見的很意外❗一道地方名菜很快會被模仿得遮天蓋日, 但食材本身特別是植物類, 限於產地水土、運輸保鮮等因素往往難於聲名大噪🎉怡保芽菜肥嘟嘟, 比普通芽菜清甜, 即使泡湯時間長爽脆度絲毫無損🐵完勝後記: 雖然餐廳無標榜正宗, 但螄蚶、摻摻麵、怡保等菜名都令人望向遠方的馬來亞,

🐵完勝後記: 雖然餐廳無標榜正宗, 但螄蚶、摻摻麵、怡保等菜名都令人望向遠方的馬來亞, 結果顯然不是賣正宗, 但又不全然香港茶餐廳口味, 有自己的一套
2019-10-29
2019-10-30 144 浏览
已經第三次去南香雞飯,一來支持小店,二來食物質素真的值得再去!更已經推介比其他區的朋友!今次仍然點海南雞飯,另一半就點芽菜雞飯!雞真的嫩滑,個油飯啱啱好!但可以熱d!會繼續支持!
更已經推介比其他區的朋友!

今次仍然點海南雞飯,另一半就點芽菜雞飯!

雞真的嫩滑,個油飯啱啱好!
但可以熱d!

會繼續支持!
  • 海南雞飯
2019-10-12 313 浏览
見黎間咁多人排隊,就試左個肉骨茶同喇沙個肉骨茶聞落有香味,但無一般的藥材味,飲落直頭淡而無味,同清水差唔多. 入面腐竹同豆卜一樣無味,完全唔知有冇一齊煲過,亦唔知有冇落到藥材. 排骨煮得係淋嘅,都叫有肉味,但完全好似用水煮咁,又係一啲藥材味都無. 食左十幾年肉骨茶,都係第一次見,極度 極度 失望拉茶亦無拉茶味道,只係一杯普通凍奶茶喇沙麵 不過不失,叫有味,但唔叫出色. 分量係多,不過麵多過料,材料亦唔係好好食,總之十分普通可能黎間野主打係海南雞飯,但個餐牌上面有嘅食物,都好應該俾少少誠意煮出黎掛. 都成 $5x 蚊,咁貨色真係好失望其實如果煮唔掂,不如正正經經 淨係做海南雞飯啦
見黎間咁多人排隊,就試左個肉骨茶同喇沙

拉茶亦無拉茶味道,只係一杯普通凍奶茶

其實如果煮唔掂,不如正正經經 淨係做海南雞飯啦

2019-10-12
只係揸車見到就試下既心態環境都乾淨 同埋9點左右時間唔算多人唔洗等位🙆🏻‍♀️叫左個海南雞飯配油飯同咖哩喇沙摻摻麵🤤海南雞飯有野飲跟既 可以選擇湯或者薏米水咖哩喇沙摻摻麵我就揀咗杯美綠🙈好小地方有得飲美綠😂雖然好格格不入 但美綠真係好飲😂海南雞好滑👍🏻好新鮮份量足夠配油飯非常出色!一定會食哂成個飯🙈而喇沙麵湯底麵好正宗 入面有油麵同米粉本人鐘意食油麵多d 如果可以淨係要油麵就好了😂入元朗食海南雞 可以考慮南香雞👏🏻
只係揸車見到就試下既心態
咖哩喇沙摻摻麵我就揀咗杯美綠🙈
好小地方有得飲美綠😂
雖然好格格不入 但美綠真係好飲😂
海南雞好滑👍🏻好新鮮
份量足夠配油飯非常出色!
一定會食哂成個飯🙈
而喇沙麵湯底麵好正宗 入面有油麵同米粉
本人鐘意食油麵多d 如果可以淨係要油麵就好了😂
入元朗食海南雞 可以考慮南香雞👏🏻
2019-09-01 322 浏览
呢排鍾情東南亞菜!尋日食左船麵!今日就食喇沙!南香雞飯大部份客人都係order海南雞飯,我就order我至愛的喇沙!因為我鍾意有湯底的麵食!講返喇沙,料都幾足,有蝦、魚片、嚎粒仔、豬皮、豆卜,佢呢個喇沙係摻摻,即有米粉同粗麵,一次食兩種麵,講返味道,送就冇咩特別,不過嚎仔有好大海水味,呢個要注意下,另外個辣度剛剛好,不過就唔夠椰香,另外係個米粉同粗麵各有各放冇撈埋一齊,如果做多下功夫撈埋一齊會更好!最後,馬來西亞好飲,有d似港式奶茶但個甜度更合我口味!總結,喇沙份量幾大,lunch性價比ok!不過仍有改善地方,暫時中評!
2019-07-15 539 浏览
行到攰一攰 又拎住一袋二袋東南亞野食就岩哂 夠惹味已經吳系第一次食希望距有保持水準內部裝潢有點懷舊feel 圓枱圓凳 位置不大鋪頭外面都有小量座位 真系得幾個正值我地去到既時候已經過左5點所以已經無左套餐嚕唯有散叫未到晚市 人流都吳多 一入去就有張吉枱我點了一客海南雞飯配薏米水($63+$5)加咖咉斑蘭多士海南雞飯, 雞已去骨又腍身,好好味油飯又夠香 keep到水準喎不過海南雞差左一碗湯 哈哈哈薏米水有足夠既料比我食到啲薏米咖咉多士很香一上碟既時候牛油仲掛系包入面隔左陣食既時候已經溶緊食到有啲"呢hea"哈哈哈不過呢就嫌距烘得太脆 脆口得濟塊多士好似脆到餅乾咁乾左少少麵包有時煙煙韌韌有少少脆就可以了(純綷個人口味)價錢就略嫌有啲貴既 不過就菜式方面系屬於少數既 所以想食有時都無得計 嘿海南雞飯足以留住我個胃了
行到攰一攰 又拎住一袋二袋

唯有散叫
未到晚市 人流都吳多 一入去就有張吉枱

我點了一客海南雞飯配薏米水($63+$5)加咖咉斑蘭多士
海南雞飯

海南雞飯, 雞已去骨又腍身,好好味

油飯又夠香 keep到水準喎

食到有啲"呢hea"哈哈哈
不過呢就嫌距烘得太脆 脆口得濟
塊多士好似脆到餅乾咁乾左少少
麵包有時煙煙韌韌有少少脆就可以了
(純綷個人口味)

海南雞飯足以留住我個胃了

咖咉斑蘭多士