2018-07-20 271 浏览
每次嚟都係叫海南雞飯連湯連餐飲,例湯冇特別,海南雞飯雞夠嫩滑有雞土香味,而每碟也很公平有翼位或肶位,油飯也剛剛好唔會太油或太淡,餐飲熱薏米水亦不會太甜,好食好飲,值錢推介比朋友 ^ ^ 😋😀👍👍
每次嚟都係叫海南雞飯連湯連餐飲,
例湯冇特別,海南雞飯雞夠嫩滑有雞土香味,
值錢推介比朋友 ^ ^ 😋😀👍👍
2018-07-19
  • 海南雞飯
2018-06-03 359 浏览
同元朗小朋友搞回証件…咁難得到美食天地的機會…邊去邊已在Google有咩好食!早前見fb人地講叻沙睇完便好想食…跟住便搵到呢道叻沙…好食到震…裏面有豬皮,獅蛤,豆卜等d獅蛤充斥着海水味,食著在閉上眼睛和烈日下好像真的好似到左沙灘一樣😍😍😍要挑掦的…就系爭半隻雞蛋!海南雞飯…和叻沙都系見到黎食的人必叫的…雞是嫩滑的,但我自己覺得味道淡了一點,味飯也是淡了一點…可能是新加玻式吧!檳城蝦面…和叻沙一樣都系…用一半米粉一半油面…有鮮蝦一隻…湯鮮微棘,好食噢。咖央多有兩種…蛋椰味和班蘭味…跟餐加十五蚊就有得食…我兩種都食哂…正到爆三色咖啡三色奶茶…最底系黑糖糖漿跟住系黑咖啡和白咖啡混搭…用心製作還有自家制薏米水…好消暑囉!總結佢地應該自家的小店食物一流…招呼有人情味,值得推薦和回味再三。p.s小朋友原先拎証件的地方就在西菁街…但近來搬了…如果吾系真系fit到爆;就像我覺得店內的叻沙欠了半隻蛋…否则我覺得就系完美了!…
早前見fb人地講叻沙睇完便好想食…跟住便搵到呢道
還有自家制薏米水…好消暑囉!

檳城蝦面
檳城蝦面
叻沙
海南雞飯
三色咖啡/奶茶/薏米水
星期日通常都很貪睡,醒來已經下午一時,稍為整理一下便和老公到元朗吃飯。原本已有心儀的餐廳,但經過這店時看到餐牌,食物好像不錯,人又不多,就進店試一下。我點了咖哩喇沙,老公點了海南雞飯,另加錢配了三色咖啡及三色奶茶。飲品很快送上,奶茶和咖啡看上去都很深色,店內介紹這咖啡是用上馬拉的咖啡,應該是非常香濃的吧。咖啡明顯的分了三層,最底應是黑糖漿,中間是奶,最頂才是咖啡。好不容易才能打三種材料拌勻,糖漿非常的稠身,冰塊也多。未拌勻時喝了一口糖漿,非常非常的甜。拌勻後與濃味的咖啡感覺挺配,奶味反而不強,跟一般的港式及西式咖啡很不同,很特別!咖哩喇沙也很快送到,先試一口湯,椰奶味不算太重,有一點辣,咖哩味不算太強。這個喇沙最特別是有兩款麵底,米粉和油麵,一粗一幼吃起來口感挺特別。配料方面,大蝦非常爽口,另有數粒獅蚶 (店內介紹說是泰國獅蚶),算是比教正宗的做法,質感及味道都不錯。豬皮及魚片都很彈牙好味,還有粗粗又爽口的泰國芽菜,豆卜吸收了美味的湯汁,很好吃~ 總括來說,食物和飲品都不錯,很有小店風味及特色,值得一試!
海南雞飯, 咖哩喇沙, 三色咖啡, 三色奶茶
好不容易才能打三種材料拌勻,糖漿非常的稠身,冰塊也多。
未拌勻時喝了一口糖漿,非常非常的甜。

總括來說,食物和飲品都不錯,很有小店風味及特色,值得一試!
2018-04-15
海南雞飯, 咖哩喇沙, 三色咖啡, 三色奶茶
  • 咖哩喇沙
  • 三色咖啡
2018-01-26 1114 浏览
寫開雞飯,不差也介紹一下西菁街10號地下、靠近千色廣場的南香雞飯,同行的當然又是大食仔! 吉隆坡的南香雞飯是非常馳名的老字號,元朗這店與它應該無關,不過店內仿馬拉舊牆的大幅海報,以及甚有懷念風味的摺凳、醬油碟,的確勾起了遊馬拉的舊回憶~ 這裡午餐$48-56奉送熱薏米水,正中下懷就來了一杯,微甜幾可口;如果轉其他熱飲加$3,轉其他熱飲加$5,轉特飲半價~ 突然咖哩癮起,在咖哩雞配白飯 ($50) 及 馬來椰香飯配咖哩雞 ($48) 中選了後者,賣相及味道都一樣豐富,咖哩雞用了整隻大雞腿,咖哩味與香甜的椰香飯異常匹配,不錯!由於雞飯較遲上檯,肚餓的Matthew忍不住搶了我一半飯,拌上脆魚仔來吃! 豬仔的飲品先上,是 熱美祿 (+$10),這裡沖得很濃,一放久了就會有沉澱,我覺得不錯,但就不合他的意,只喝了一半不夠。 期待已久的 海南雞飯 ($48) 終於來到,層層疊的雞肉份量可不少呢,而且這兩間小店都是雞肉全去骨,十分方便小孩吃用,雞肉也算嫩滑,我只嫌那油飯較軟身沒甚質感,不過他喜歡吃就好~同行的老火湯,反而是我最喜歡的一環。 大食仔非常強,吃了我一半椰香飯,又把自己的油飯吃光了!

大食仔非常強,吃了我一半椰香飯,又把自己的油飯吃光了!反而剩了不少雞肉給我,差點讓本來就不算太愛吃雞的我,患起雞肉恐懼症來....

最後是自己貪心又為食,記得劉總的推介,又加點了一份鮮油咖央多士 (跟午餐加$15),口味可選班蘭味/蛋椰味,我要了前者,又香又脆非常美味,飽極也將之完成了!

所以說,來這裡可以不點雞、不吃飯,但一定要來一客鮮油咖央多士啊!
2018-01-19
2017-12-28 703 浏览
跟母親大人經過「南香雞飯」時,她突然對這餐廳甚為有興趣,所以我們便停下來看看他們門面的餐牌,剛巧他們有母親大人喜歡的肉骨茶,所以我們不說二話便到此吃晚飯。餐廳的空間不算大,內裏只有幾張枱,座位不算特別舒適,但也是可以的。肉骨茶既然母親大人特別喜歡吃肉骨茶,那當然我們點的一定是肉骨茶。肉骨茶來到的時候還是熱騰騰的,絕對值得一讚! 肉骨茶內除了排骨外,還有少許腩肉、支竹和豆卜。除此之外,肉骨茶裡還附有油炸鬼和白飯。肉骨茶的味道不算是濃郁,味道普普通通,所以吃起豆卜和支竹時都不是特別滋味,而排骨和腩肉的肉香味都相當淡。至於油炸鬼不夠脆身之餘,還有點靭。老實說,整個肉骨茶都真的頗為失望!咖喱喇沙摻摻麵這碗喇沙的配料跟平時吃到的有點不一樣,喇沙裏面除了蝦和豆卜外,還有豬皮、魚片、豆角和淡菜。配料方面都頗為豐富,大蝦口感爽口又彈牙,還非常鮮甜,但其他的配料只是普普通通,沒有什麼特別。而麵方面,他們用上油麵和米粉,所以吃上去更為有口感。油麵和米粉完完全全地吸收了湯底的精華,不過喇沙湯底沒有我想像中那麼香濃,咖喱味和椰香味可以再濃郁多一點。這裏的服務都算是不錯,環境亦可以,不過食物絕對有待改善。

咖喱喇沙摻摻麵

這裏的服務都算是不錯,環境亦可以,不過食物絕對有待改善。
用餐时段
2017-10-20 753 浏览
剛巧路過見到間食海南雞飯,於是就試試,店內位置唔太多 ,但店外都有幾張枱能坐 。地方都OK , 乾淨整潔 環境都算舒適。既然咁招牌係海南雞,點都要試下呢度嘅海南雞飯 ,雞總算肥美香滑,黑豉油和辣椒醬等醬汁係枱自已放,而雞油飯清爽,唔太油膩 總算爽口。個人就唔太喜歡食太軟的飯,所以都OK. 配上濃郁的例湯。餐飲 叫左個 凍拉茶 ,比一般洗式奶茶較甜,沒咁香茶味。椰香汁飯配咖喱雞 ,飯係室溫,即微暖,但都想試試點樣椰汁法 ,味道清淡,唔太覺有椰香味,配咖啡雞唔覺有咩特別,可以叫返普通白飯都OK。咖啡汁唔夠,味道就可以,唔會有辣味,所以唔太食得辣的人都可以叫,雞 有3件,大概係肶位,肉質普通。 薯仔夠淋。椰香喇沙 ,望落去份量十足,有油麵同米粉, 熱辣辣香噴噴 ,一個成年男人都應該可以食飽, 材料都算豐富,有蝦豬皮魚片豆粕等等,奶香味濃。三色奶茶,比較特別,係 茶淡奶黑糖混合而成,比拉奶好飲。但個人覺得最好食的, 還是這個蛋椰咖央多士 ,大大件牛油, 十分好口感,外脆內軟。總括: 係 海南雞飯 咖央多士,比較吸引 ,下次有機會經過或者會試試肉骨茶。
地方都OK , 乾淨整潔 環境都算舒適。

餐飲 叫左個 凍拉茶 ,比一般洗式奶茶較甜,沒咁香茶味。

三色奶茶,比較特別,係 茶淡奶黑糖混合而成,比拉奶好飲。

• 蛋椰咖央多士
2017-08-14 715 浏览
假日就是要來發掘未食過的本身有收藏這間食店 但見到最近的負評未免卻步 今天還是想來試試虛實!跟餐熱薏米水 味道正常海南雞飯(跟油飯)$48飯香 雞也嫩滑 算不錯例湯 中規中矩馬來椰漿飯 $48 OK汁料香 配著的魚仔等好好味 但飯凍了 扣了不少分數班蘭咖胦/ 蛋椰咖胦多士 每$15 多士香脆熱辣 配著牛油及內餡 罪惡好味呀(我和相公都較偏好班蘭 更能帶出咖胦香味)會再黎試試其他的
假日就是要來發掘未食過的

熱薏米水
跟餐熱薏米水 味道正常
海南雞飯(跟油飯)
海南雞飯(跟油飯)$48
汁料香 配著的魚仔等好好味 但飯凍了 扣了不少分數
班蘭咖胦/  蛋椰咖胦多士
班蘭咖胦/ 蛋椰咖胦多士 每$15

多士香脆熱辣 配著牛油及內餡 罪惡好味呀
(我和相公都較偏好班蘭 更能帶出咖胦香味)

會再黎試試其他的
2017-08-06
用餐时段
下午茶
海南雞飯(跟油飯)
班蘭咖胦/  蛋椰咖胦多士
2017-07-27 626 浏览
今日無聊到元朗閒逛,忽然想起在open rice 收藏左d食店,發現呢間食海南雞飯嘅,我點左個海南雞飯,先嚟一碗淡而無味嘅湯,算!反正湯唔係主角,到鷄嚟嘞!份量尚算可以,油飯到,個飯完全無香味,汁醬就更是垃圾,薑茸無,豉油都係無味嘅,丁點誠意都無,食完後結論係:未食過咁難食嘅海南雞飯!唯獨係個阿姐幾有禮貌,其他就一d可取都無,真係垃圾!奉勸老闆應該從新去學師!收六十蚊比咁嘅嘢人食,唔係咁好囉!!真垃圾。
2017-07-27
2017-07-09 506 浏览
第一道菜上牛腩,碗都冇隻。叫人點食呢?可能一心想人地一人叫一碗飯,有碗之餘又賺多一浸。點完菜可能知道自己d嘢味精重,主動問人飲唔飲嘢,又想賺多一浸,但d嘢飲一d都唔吸引,叫唔落食下食下隔離台有人想要杯水,話呢度得一支支既水要$6支。連水都要賺埋你錢,認真係賺到盡。以上兩點已經睇得出呢間嘢非常小家。炒麵係求其炒上黎,有蛋芽菜臘腸和魚片呢d港式嘢。乾爭爭咁好難食。羊肉串燒其實就係得4串每串得兩啖咁多$58,掠水。肉骨茶d肉唔入味。埋單$500左右,呢個環境同出品俾呢個價錢真係只可以用唔順氣去形容。

以上兩點已經睇得出呢間嘢非常小家。

羊肉串燒其實就係得4串每串得兩啖咁多$58,掠水。

肉骨茶d肉唔入味。

2017-06-30 417 浏览
食過新加坡既雞飯,就會明白香港既雞飯大多都又貴又唔好食今日行過俾啲相吸引左,就決定入去食無骨海南雞飯幾香滑,份量同味道同新加坡差不多,當然啦,新加坡平好多,新加坡係廿幾蚊港紙佢有送湯,但望落好深色,唔似東瓜湯,所以冇影相肉骨茶我本身好怕藥材味,所以新加坡我食過松發,松發係新加坡一間連鎖式專食肉骨茶店如果味道相比,依間係藥材味濃好多,肉亦都唔痴骨,我怕藥材味,所以撈唔到飯價錢呢就平過我係新加坡食飲品叫左2杯美綠幾濃,好好飲3色奶茶我冇飲,不過友人就話好飲斑蘭咖央多士食唔到斑蘭味,不過好食總括來講 ,食物同價錢都ok,如果飲品方便有埋恐龍美綠同三色檸茶就更好啦
食過新加坡既雞飯,就會明白香港既雞飯大多都又貴又唔好食

今日行過俾啲相吸引左,就決定入去食

無骨海南雞飯

佢有送湯,但望落好深色,唔似東瓜湯,所以冇影相

價錢呢就平過我係新加坡食

飲品叫左2杯

美綠
幾濃,好好飲

3色奶茶

我冇飲,不過友人就話好飲

斑蘭咖央多士

食唔到斑蘭味,不過好食

2017-06-28 282 浏览
元朗一向好多小店,唔問地膽都唔識食。今次試下呢間新加坡海南雞。黎得呢啲新加坡餐廳,識食一定試佢個海南雞啦!見到佢個drink menu,揀左好一陣子,因為有好多野飲都好特別架! 例如黑白咖啡、鴛鴦美碌、荳蒄水,都好特別,又唔係好common間間都有得飲。揀左一輪,跟餐有薏米水,如果飲特飲半價,難得黎到就試下新野啦!叫左個鴛鴦美碌,因為嗌左少冰嘅關係,黎到都仲暖暖地,不過美碌味好濃,唔係好飲到鴛鴦味。海南雞飯轉左白飯,佢啲雞唔錯幾滑大大舊啖啖肉,台上有汁可以自己落。不過鋪就細啲要坐得逼少少。
[元朗小店新加坡海南雞]
2017-06-25 219 浏览
突然心血來潮想食海南雞飯...所以行在黎呢度啦⋯⋯呢間之前只係得4張圓枱,但今次去到見到已經係門外加在幾張枱,減少在等位時間😃😃海南雞係去在骨既....同埋都好嫩滑肉骨茶本身是有油條跟,但因已售罄,所以唯有配飯啦,而排骨軟稔又鮮美,喝了幾口肉骨茶,茶則較有重胡椒味....拉茶...味道有香茶味,好滑😋😋
半隻海南雞

海南雞係去在骨既....同埋都好嫩滑

馬來拉茶

拉茶...味道有香茶味,好滑😋😋

半隻海南雞
馬來拉茶
2017-06-04 184 浏览
今日遇然行到元朗一條小街,發現咗呢間小店,呢度午餐時間由12:00至5:00,啱哂我呢d一放假就瞓到自然醒既為食一族店內位置唔多,不過大家都唔介意搭枱,食客要自己行近收銀機落單,然後等野食送上來,我叫咗海南雞飯+沙爹雞肉串燒+鴛鴦美祿,朋友叫咗叻沙+三色奶茶海南雞份量比想像多,肉質好滑,仲有任加既鼓油放响枱面,串燒似係即叫即制 ,所以都要等一陣先送上來,沙爹汁非常出色我仲發現餐牌上有豆蔻水,好少見到其他地方有得飲,下次一定要來試下

2017-06-04
  • 串燒
  • 海南雞
2017-05-05 514 浏览
最近行經西菁街見到一間南香雞飯飯店,了解之後原來係食,新加坡馬來西亞菜嘅餐廳,這兩種菜主要出名肉骨茶、海南雞飯丶喇沙丶椰漿飯丶沙爹等等,其實元朗比較少馬來西亞菜餐廳!所以行經都比佢門口啲相吸引左🤣 所以今日午飯餐都要選擇佢,雖然地方細小,但裝修整潔齊整!海南雞飯(跟油飯)$48這個飯,雞肉入口嫩滑😋,不過D飯不算油飯😅檳城蝦麵$52講到呢個檳城蝦麵,味道非常出色,大蝦新鮮,湯底微辣香濃再配上鴛鴦面底(油麵/米粉)再加肉絲,簡直👍🏻😋咖喱喇沙麵$52這個湯麵材料尚可有大蝦丶豆卜、豬皮丶魚片等,不過湯底不夠咖喱及喇沙,味道比較重椰漿味!沙嗲雞肉串套食加$20肉質燒得不會過火,沙嗲醬👍🏻👍🏻
最近行經西菁街見到一間南香雞飯飯店

,了解之後原來係食,新加坡馬來西亞菜嘅

餐廳,這兩種菜主要出名肉骨茶、海南雞飯

丶喇沙丶椰漿飯丶沙爹等等,其實元朗比較

少馬來西亞菜餐廳!
所以行經都比佢門口啲相吸引左🤣
所以今日午飯餐都要選擇佢,雖然地方

細小,但裝修整潔齊整!
海南雞飯(跟油飯)$48
這個飯,雞肉入口嫩滑😋,不過D飯不算油飯😅
檳城蝦麵$52
咖喱喇沙麵$52
沙嗲雞肉串套食加$20
肉質燒得不會過火,沙嗲醬👍🏻👍🏻
2017-04-18
2017-04-14 425 浏览
近年衣食住行都非常昂貴,三年前一個午餐HK$35至HK$40蚊,今時今日食個午餐HK$50至HK$65蚊都不包括飲品,通脹太利害!今日元朗見到海南雞飯午餐HK$48蚊包湯,包飲品,值得一試!食海南雞飯最緊要雞皮爽口 , 肉質嫩滑, 帶有鮮雞味,油飯香而不油膩! 其實我要求都唔係好高啫. 海南雞飯午餐-HK$48蚊包湯包飲, 雞湯有雞味, 海南雞皮爽口, 肉質嫩滑, 油飯香而不油膩, 不過雞味不夠鮮, 但HK$48超值 , 還有自家製意米水, 勝價比高! ! 平時海南雞飯醬汁有濃稠的黑豉油、辣椒蓉和薑蓉, 今次見到有紅啡色醬汁, 感覺好奇! 深紅啡色醬汁帶有蝦的鮮味,而且食落開始慢慢變辣, 好特別! 另外橙色應該係燈籠椒的辣椒醬! 自家製薏米水-呷一口清甜薏米水, 帶有濃郁的薏米味道, 感覺真材實料! 評分:(以5個*為滿分)食物:***1/2服務:***環境:***1/2衛生:***1/2抵食:****1/2南香雞飯元朗西菁街10號地下6號舖

評分:(以5個*為滿分)

食物:***1/2

服務:***