2018-04-13 370 浏览
東大街出名食好西, 南駅是已經幫襯幾次。每次都沒令我失望,保準到食物質素的平水同服務質素。每次黎親都必食既就係海南雞飯, 而東張西望早前亦有介紹過此店的海南雞飯。海南雞飯有兩款 龍崗雞及貴一點的清遠雞。今次叫左龍崗雞。食落口好嫩滑, 即使不點醬沐都好夠味。湯是用小茶壺盛裝除了可保溫亦帶來雅致的感覺。如果食油飯的話就要再加錢。餃子雞翼表皮炸得香脆可口, 無骨可以大口大口咁咬落去。咬落去好JUICE , 之而重有少許芝士起入面,好好味。黑松露忌廉汁什菌意大利粉好香的的黑松露味, 意粉煮得岩岩好 唔會太硬又唔會末軟。味道岩岩好唔會太重味。籠仔蒜香海鮮糯米飯 - 同MENU張相一模一樣 有大蝦、帶子同珊瑚蚌,真材實料。賣相仲好吸引加埋D蔥花真係好鬼香又惹味, 一流!

海南雞飯有兩款 龍崗雞及貴一點的清遠雞。
如果食油飯的話就要再加錢。

餃子雞翼
表皮炸得香脆可口, 無骨可以大口大口咁咬落去。
咬落去好JUICE , 之而重有少許芝士起入面,好好味。

黑松露忌廉汁什菌意大利粉

賣相仲好吸引加埋D蔥花真係好鬼香又惹味, 一流!
题外话/补充资料: 平日晚上六點半前來 等候時間較短
2018-04-07
  • 餃子雞翼
  • 籠仔蒜香海鮮糯米飯
  • 黑松露忌廉汁什菌意大利粉
  • 龍崗海南雞飯
2018-04-09 360 浏览
早前因爲練行山嘅關係,經常約朋友行完山就食餐好嘅獎勵自己,今次去完紫羅蘭山同大潭水塘就坐車去到筲箕灣開餐,搵搵下見到呢間餐廳唔錯又唔使等位,就即刻入去醫下肚先我地見海南雞飯嘅人氣好似比較高,梗係要試下,揀左清遠麻雞海南雞飯,同我每次見親餐牌有都會點嘅饅魚系列,呢間餐廳特別在係饅魚籠仔糯米飯。其實另外仲叫左個pizza,不過當日冇影到相海南雞飯好快送到,原來除左飯同雞仲有一壺蔬菜湯,一set用透明玻璃碟盛放住好靚,雞肉肉質滑嫩,而且有三種醬料,分別係白醋汁、甜醬油同日本麵豉醬,大家可自己選擇用來沾雞肉,而油飯好香,可以食幾碗都得。另外壺中嘅蔬菜湯都好清甜,可以襯托出海南雞飯嘅鮮味而饅魚籠仔糯米飯亦好出色,上菜時熱辣辣,蒸得香噴噴,饅魚配上有荷葉香嘅糯米飯真係令人食指大動餐廳環境都算舒適,我地可以悠閒地傾計同品嚐美食,食完呢餐我地仲去左附近出名食燒賣同其他地道小食嘅鋪頭幫襯,東大街果然有好多正嘢食

饅魚籠仔糯米飯

2018-03-03
下午茶
饅魚籠仔糯米飯
2018-03-31 515 浏览
肥妹仔我今日去完柴灣拜山落番筲箕灣已經1:40pm, 雖然肥妹仔今朝啪咗兩個三角飯團, 果下真係未肚餓,但係肥妹仔既親戚一行4人都仲未食午餐,所以決定去東大街果邊食飯!肥妹仔阿哥推薦呢間野食, 好!一於就試下佢啦!肥妹仔一入到去,見到差唔多枱枱都叫海南雞飯, 所以肥妹仔就估海南雞飯應該係呢度既signature,唔駛諗其他, 就海南雞飯啦!!!清遠海南雞油飯 $80睇過樣係咪好靚呢????睇落去D雞係咪好滑呢??? Nope Nope Nope!!!!凡事淨係睇表面就唔得啦!!!肥妹仔我用筷子了開上面兩舊雞,嘩!!!!!下面全部都係雞胸肉黎, WTH????算, 如果佢既雞胸肉係整得好食,咁肥妹仔我都算數,但係佢又唔係bor!!!先講個雞胸肉先, 肉質好柴, 而且一食就知係雪藏貨色,無味!!!!一定要靠點佢提供既甜醬油/面豉醬(日式果隻)/白醋汁去調味, 真係好fail!!!!因為肥妹仔我係講緊佢既海南雞飯係賣緊$80一份!!!!咁既價錢但俾D咁質數俾肥妹仔我?!雞油飯老實講, 佢既雞飯真係高水過佢既海南雞N倍!!!最起碼個雞飯係有陣雞油味, 唔會太油或太乾, 肥妹仔我係扒晒成碗飯!!
清遠海南雞油飯 $80
雞油飯
老實講, 佢既雞飯真係高水過佢既海南雞N倍!!!最起碼個雞飯係有陣雞油味, 唔會太油或太乾, 肥妹仔我係扒晒成碗飯!!!!
跟餐既湯
個湯肥妹仔我幾鐘意,因為佢好清, 咸味都無,真係飲得出有陣西芹味, 呢個湯好好飲!!!
熱奶茶
Unexpectedly tasty!!!!肥妹仔我係估唔到呢間野既熱奶茶水準係咁高!杯熱奶茶一D都唔澀, 茶味同奶味係balance得好好, very nice!!!
2018-03-31
2018-01-30 773 浏览
原本上網Search鰻魚飯~搵到呢間叫南駅既店係10大~所以就專登嚟會一會佢~去到啱啱好有兩個位~唔洗排隊~但係由門口入去同坐底呢個短短時間裏面...我哋已經改變咗主意~見到人哋叫海南雞飯~所以我哋叫咗原本嚟食鰻魚飯~點知叫咗 蒜香海鮮籠仔糯米飯如果佢唔係糯米飯的話~可能會好食啲~因為佢哋糯米飯原全都吸唔到佢啲蒜香同海鮮味~最後我哋仲叫咗個 鵝肚多士~呢個真係好味~下次再返嚟食返個鰻魚返啦~
原本上網Search鰻魚飯~
搵到呢間叫南駅既店係10大~
所以就專登嚟會一會佢~

去到啱啱好有兩個位~唔洗排隊~

但係由門口入去同坐底呢個短短時間裏面...
我哋已經改變咗主意~

見到人哋叫海南雞飯~所以我哋叫咗

原本嚟食鰻魚飯~點知叫咗 蒜香海鮮籠仔糯米飯

如果佢唔係糯米飯的話~
可能會好食啲~
因為佢哋糯米飯原全都吸唔到佢啲蒜香同海鮮味~

最後我哋仲叫咗個 鵝肚多士~
呢個真係好味~

下次再返嚟食返個鰻魚返啦~
2018-01-21
  • 鵝肝多士
2018-01-24 708 浏览
同朋友放假去大潭行山,行完後搭巴士去筲箕灣醫肚,一向都知東大街有好多好嘢食,行下行下見到呢間舖頭仲好旺場,接近三點都居然仲要等位,應該係好嘢嚟嘅,所以就決定試下呢間Menu賣相好吸引,搞到好多嘢都想試,好彩我哋一行幾人,可以樣樣叫嚟試下,正!估唔到實物嘅賣相同menu好似,特別係籠仔蒜香海鮮糯米飯,好吸引,至於味道就樣樣都好味,夠哂真材實料,有機會一定再嚟食其他嘢!

越南虎蝦蟹皇粥
籠仔鰻魚糯米飯
籠仔蒜香海鮮糯米飯
Grapetiser
2018-01-10 390 浏览
平時落東大街都係食泰國菜同魚蛋粉多,咁岩同事推介我試南駅嘅海南雞飯,終是今晚特登帶老公同奶奶去筲箕灣覓食。打開餐牌,真係有選擇困難症,睇圖就好多都好想試,同事話除左海南雞之外,炸物都好好食,但最衰老公喉嚨發炎未清,無緣試炸物。前菜試個黑松露海膽豆腐,雖然豆腐冇豆味,但夠滑,配埋又滑又甜嘅海膽,仲有黑松露醬,一啖食落去,滿意!海南雞飯就一定要試啦,可以選擇海南雞飯、半隻雞同全隻雞,雞亦可以選擇龍崗雞同清遠麻雞。我細食d,就食海南雞飯,老公試半隻雞。上菜之後好後悔,半隻雞份量多好多之餘,仲有雞脾位⋯平時唔食雞皮嘅我都忍唔到口,又滑又嫩,連雞胸嘅肉質都係嫩嫁!海南雞飯半隻雞再試埋蒜蓉海鮮籠仔糯米飯,有蝦仁、帶子同珊瑚蚌,蒜蓉好香口。以後落東大街又多一個選擇喇!

半隻雞

以後落東大街又多一個選擇喇!
2018-01-10
  • 海南雞
  • 黑松露海膽凍豆腐
  • 蒜香海鮮籠仔糯米飯
2018-01-04 178 浏览
南瓜汁海鮮伴翡翠苗 $88菜苗堆得像一個綠色圓柱體,內裡有蝦、帶子,爽口彈牙。金黃的南瓜汁,香香甜甜之餘帶忌廉味,配上幼嫩的菜苗,入口除了有幼滑香濃外,更添一股清新菜香。
2017-12-28 222 浏览
揾食中,好彩冇猶疑有位即入座,遲一分鐘的話,就要等位。我之後果兩位起碼等廿分鐘。聽聞APM分店,就仲多人排隊。坐位唔多,款式亦唔太多。出名海南雞,必然試啦。冬天,食糯米飯好正常,但呢樹唔係臘味糯米飯,係海鮮,梅菜扣肉同鰻魚飯。選擇了海鮮,此終扣肉邪惡左少少。追加一客,避風塘炸雞腿。賣相精美。選擇了清遠雞,嫰滑d.冇咁肥。三個醬汁,我個人鍾意甜豆豉醬。糯米飯,唔好以為好多,一層約半下多d的飯。但糯米係好飽肚的。豉油味ok,唔油膩,唔夠的話,可用海南雞飯的“黑油“添味。避風塘雞膇,老實話就冇乜特別。小食一道。如果,下次有機會,又唔駛排隊,會再幫襯。環境舒適,服務好。
坐位唔多,款式亦唔太多。
出名海南雞,必然試啦。
選擇了海鮮,此終扣肉邪惡左少少。追加一客,避風塘炸雞腿。
賣相精美。選擇了清遠雞,嫰滑d.冇咁肥。
三個醬汁,我個人鍾意甜豆豉醬。
避風塘雞膇,老實話就冇乜特別。小食一道。
如果,下次有機會,又唔駛排隊,會再幫襯。
環境舒適,服務好。
2017-12-21 213 浏览
為了攞聖誕禮物,約了朋友仔聚餐,我好少去筲箕灣,朋友推介左這間,整條東大街,最有人氣就這間店龍崗雞,好滑好爽,有雞味,有三種醬汁可以調味,配菜有脆肉瓜,紅蘿蔔飯不油但好香,有一小小湯壺,倒入一隻碗內浸泡朋友試過龍崗雞,今次她試下青遠雞,都是爽嫩滑溜,一樣好味好香奶菜

飯不油但好香,有一小小湯壺,倒入一隻碗內浸泡

龍崗雞~海南雞飯

朋友試過龍崗雞,今次她試下青遠雞,都是爽嫩滑溜,一樣好味

清遠麻雞~海南雞飯

好香奶菜
2017-12-19
龍崗雞~海南雞飯
清遠麻雞~海南雞飯
熱奶茶
你去過都知催三催四,似快餐,因為根本係快餐!門口/門內餐牌無一頁寫住+10% service  charge,見佢完全唔會比客人坐多一陣,密密收碗筷、門口字條又寫住「餐廳繁忙,限食一個鐘.....」嘅warning, 貪佢快趣先入去食佢有比水、麥當勞都一樣有比水、佢送餐、麥當勞一樣有送餐、唯一唔同嘅係麥記唔會催客人走,但佢會!無服務唔梗要,做街坊生意姐!點知埋單先見收據寫住加一服務費,O 曬,真係唔知邊度有服務囉⋯⋯咁樣黎藉故收多人幾十蚊,厚顏無恥
你去過都知催三催四,似快餐,因為根本係快餐!

2017-11-15 245 浏览
等位等好耐,到我啦,又話要人齊先可以入,但眼見鋪頭裏面有好多張枱都未齊人,都可以係裏面等人,點解我唔可以,職員態度又唔好,狗眼看人低,今時今日咁既服務態度,我本人一定唔會再去,因為食一餐飯都係想開開心心咁食,點知遇到間咁既野,東大街唔係得一間餐廳,還有好多選擇

2017-11-15
2017-10-31 390 浏览
行完山搭巴士會經過筲箕灣, 於是大家一齊搵下呢度有咩好食, 見OPENRICE呢間 有好多評所以朋友揀左食呢間, 入到去發現都有好多不同國家既野食可以揀, 有沙律, 海南雞, PIZZA 等....我地叫左D 野食SHARE 食! 海南雞幾好味, 肉質鮮嫩, 雞味濃!點埋D 醬汁食, 好MATCH !五會過咸!怕d 油飯太油, 所以叫左白飯,飯粒粒分明,幾好咬口!咖喱炸豬飯, 塊豬扒都幾大份, 好香口, 咖哩汁好濃, 撈飯一流!辣肉腸薄餅,一上枱已經聞到濃濃既芝士味,pizza 好足料, 有好好多辣肉腸 !
海南雞

辣肉腸PIZZA
2017-10-28
2017-10-23 178 浏览
下午時段,見到餐廳環境不錯,叫了一杯 cappuccino 和 雞胸肉三文治、喝了一口咖啡、飲得出沖泡技術很好!美味的一頓下午茶、還有服務員非常细心、看見我怕冷、主動提出換位給我!坐久了、也沒有任何不悦態度、非常enjoy的下午茶!
2017-10-19 359 浏览
好耐都無黎東大街食野,今晚黎到試下新餐廳先~行左大半條街,呢間最多人等位。等左十五分鐘左右就可以入座。餐間環境簡單有格調,但面積不大,所以二人的多數要搭枱。負責帶我們入座的員工很有禮貌食物有星馬咖哩、籠仔飯、海南雞及西式意粉薄餅,選揀也不小。雞都有得揀,我揀左龍崗雞,下次要試埋另一款先知分別。飯可揀油飯或白飯,我揀左油飯,食落比我之前在第二間食既感覺無咁油,其實就咁食個飯都好好味,唔洗夾餸我鍾意食海南雞因為無骨又啖啖肉~有雞味,嫩滑唔點醬都好食,三個醬分別係辣、酸和甜,各有特色。仲有個好清既湯,有朵雪耳~爽口有益。此辣肉腸薄餅,咬一啖慢慢咀嚼,濃濃既芝士味慢慢走出來,超回味。配上薄脆餅底,令成件事唔會覺得heavy,辣肉腸完全被芝士搶晒鏡~新鮮熱辣,色澤不一,有啲濃左小小,入面係cream cheese, 雖然叫一口芝士,但千其唔好成粒放入口,因為好熱架~~

食物有星馬咖哩、籠仔飯、海南雞及西式意粉薄餅,選揀也不小。
龍崗雞海南雞飯餐

我鍾意食海南雞因為無骨又啖啖肉~有雞味,嫩滑
唔點醬都好食,三個醬分別係辣、酸和甜,各有特色。
海南雞飯-湯
仲有個好清既湯,有朵雪耳~爽口有益。

辣肉腸薄餅

一口炸芝士

一口炸芝士

龍崗雞海南雞飯餐
海南雞飯-湯
辣肉腸薄餅
2017-10-08 209 浏览
今次係次回食海南雞飯。不談食物,只是要點讚樓面工作人員的積極態度。細心觀察之下,可以看到,僱員們都是精心挑選,眼觀四面,耳聽八方,一心一意服務客人。他們隨時補上同事的縫隙,合作無間,高度的團隊精神,令客人讚嘆不已。