2023-07-01
#搞串個pantry如果你問我哋,喺香港🇭🇰有咩一定要食嘅話,其中一樣一定會係#燒味 🍖。燒味喺香港隨處可見👀,街市又有,茶餐廳又有,酒樓又有。今次就同大家去到#沙田 🚣♀️一間餐廳,去試吓佢哋嘅嘅燒味💕!!今次我哋分別嗌咗碗燒味雙拼河粉、米線($58)🍜。一碗係油雞🍗、燒鴨,一碗係叉燒、燒腩仔🔥。燒味可以另上,咁就唔洗浸住啲湯啦。同埋燒味嘅份量都好多😍!!試完四款燒味,按最好食咁排,會係1️⃣叉燒、2️⃣油雞、3️⃣燒鴨、4️⃣燒腩仔。 叉燒偏肥,食落去油脂感豐富😝,味道偏甜,口感非常腍,非常出色🤤!!油雞嘅雞肉非常嫩滑,唔會有雞嘅腥味,有淡淡嘅豉油香味🫗。而燒鴨就一般般🧐,幾件燒鴨嘅皮都唔脆,食落口仲有啲乾爭爭。最後,個燒腩仔就真係麻麻啦😕,雖然外皮夠脆,但肉質比較老柴,食唔出有豬腩嘅油脂感,而且同時食到有豬嘅腥味🐽。