2011-09-22 49 浏览
魚生: 間間日本放題都一樣, 魚生無魚生味, 依間買相叫OK炸物同串燒 - OK啦叫咗好多次"一口和牛", 當然唔係和牛啦, 但幾好味清酒蜆又係番叫完再番叫, 好味最衰雪糕只可叫一次
炸物同串燒 - OK啦

叫咗好多次"一口和牛", 當然唔係和牛啦, 但幾好味

清酒蜆又係番叫完再番叫, 好味

最衰雪糕只可叫一次

2011-09-04
  • 一口和牛
2011-08-17 4 浏览
日本放題當時要多選擇啦~~ 但食唔食得哂係另一回事, 咪理我食得多定少, 但比客人一定要選擇多, 尤其是香港人咁尖.............講真, 呢度選擇真係唔多, 無論食物或飲品, 甜品亦都係常被忽略的..................既然食物選擇唔多, 我地都差不多樣樣叫齊, 但大部份都唔係太掂............... 刺身 溶雪溶得太耐, 食落唔凍, 仲開始暖暖地, 所以都係叫咗一轉, 唔敢再encore~~刺身切得又薄又細塊, 我要夾埋幾塊一齊放入口先覺得食緊嘢lor~~~ 炸物好多油, 炸粉又唔靚, 但叫做係熱辣辣, 都可以入口~ 串燒燒得幾好, 唔會太乾 飲品有橙汁、蘋果汁。一部可沖朱古力/咖啡/檸茶的多合一機、汽水、啤酒 甜品出面雪櫃有奶凍、啫喱、西瓜任拎, 但雪糕就只限每人一杯仔, 係牛奶公司的 其他食物一般, 記憶之中最差係翅同水蟹粥, 個翅杰到一pat嘢, 好似BB糊仔咁, 個水蟹粥仲衰, 未食已經嗅到腥味...........以百幾差不多二百蚊的價錢食呢d嘢真係唔抵..............仲要限食2個鐘, 但如果係公司annual din就ok,

刺身

炸物
好多油, 炸粉又唔靚, 但叫做係熱辣辣, 都可以入口~

串燒
燒得幾好, 唔會太乾

飲品

甜品

以百幾差不多二百蚊的價錢食呢d嘢真係唔抵..............仲要限食2個鐘, 但如果係公司annual din就ok, 係公司buget ok............haha~~~

2011-03-19
(非会员)
2011-05-09
之前其實已經食過,第一次去食真係覺得佢好抵食ga,d野又新鮮.點知個日同老公行搵唔到野食,咪去試下law~等左45分鐘,真係一肚氣.1) 一座低就劃order form,點知等20分鐘都未見d魚生,反而個d要炸,要煮個d就尼晒,最終係我地座低左30分鐘先尼.(但佢限時2小時咋),仲要尼唔齊.2 ) 我地7:45分入場,8:15分先尼第一次魚生,9:00個經理就尼同我地講,話冇晒三交魚魚生wo~但係就有三交魚壽司.大佬呀~佢做日本放題wo~咁熱門嘅三文魚魚生,點可以冇呀??你點做生意呀?30分鐘一次order,2小時得4次咋wo~仲要尼唔齊wo~講真我寧可比貴d,食得開心d,大家明買明賣,又要扮平,又要唔比野人食,咁又何必呢?P.S.>唔係只係得我一個講,我後面個台d亞叔仲嘈過我地~
30分鐘先尼.(但佢限時2小時咋),仲要尼唔齊.
仲要尼唔齊wo~

P.S.>唔係只係得我一個講,我後面個台d亞叔仲嘈過我地~
2011-05-02
2011-04-25 25 浏览
之後有同事食完, 表示呢間野味道唔錯,襯復活假期最後一日,同bf一行二人去食呢間一直想試嘅放題一坐得, order紙只有兩大張, 手卷果d通通都冇,冇所謂, 黎得食放題冇理由比堆飯塞飽自己所以個人覺得選擇唔算少,起碼刺身比之前旺角食過嘅放題都要多講下今日食過咩啦~三文魚刺身--正常魷魚刺身--爽口, 唔靭, 最憎靭, 抵讚北寄貝刺身--正常鱆紅魚刺身--正常"魚立"魚刺身--好乾, 唔好食櫻花魷魚刺身--呢個放題好少見, 好好食, 要不停encore蝦天婦羅--好食, 如果可以再炸得金黃d會靚d, 不過唔影響味道芝士腸天婦羅--呢味係邊個諗, 見騎呢試下, 口感好怪蟹皇翅--好好食麵鼓湯--好味清酒煮蜆--呢個不得了, 又係一停encore, total order左5次蟹棒烏冬--以後好細兜, 原來都唔小野, 起碼4個人先叫牛奶公司雪糕每人限叫一杯, 有朱古力、芝蔴、紅豆其實仲食左好多其他野, 未能盡錄呢間野, 有甜品櫃任食, 有蘋果汁、橙汁, 仲有其他罐裝飲品任飲, 都唔啱可以飲返茶總括黎講, 我對呢間野非常滿意, 服務生好勤力清理枱面多餘嘅碗碟,不過一人多出菜就會慢我一定會再幫襯
之後有同事食完, 表示呢間野味道唔錯,
襯復活假期最後一日,同bf一行二人去食呢間一直想試嘅放題

一坐得, order紙只有兩大張,
手卷果d通通都冇,
冇所謂, 黎得食放題冇理由比堆飯塞飽自己
所以個人覺得選擇唔算少,
起碼刺身比之前旺角食過嘅放題都要多

講下今日食過咩啦~

三文魚刺身--正常
魷魚刺身--爽口, 唔靭, 最憎靭, 抵讚

北寄貝刺身--正常
鱆紅魚刺身--正常
"魚立"魚刺身--好乾, 唔好食

芝士腸天婦羅--呢味係邊個諗, 見騎呢試下, 口感好怪
蟹皇翅--好好食

麵鼓湯--好味

蟹棒烏冬--以後好細兜, 原來都唔小野, 起碼4個人先叫

牛奶公司雪糕每人限叫一杯, 有朱古力、芝蔴、紅豆

其實仲食左好多其他野, 未能盡錄

總括黎講, 我對呢間野非常滿意,
服務生好勤力清理枱面多餘嘅碗碟,
不過一人多出菜就會慢
我一定會再幫襯~~~
2011-04-25
  • 櫻花魷魚刺身
2011-03-07 11 浏览
食放題除咗多選擇, 最好就係無限時間. 不過好少地方有既. 因為人哋要做生意嘛! 但呢度朋友話無限時間, 原來係因為要每位加多$20. 眼見得2張order 紙, 心諗"中招", 因為真係唔多選擇. 咁揀d 我覺得好味嘅同大家分享啦!馬刀貝剌身 - 鮮甜而且爽口. 係比較少食到嘅剌身.迷你日式蟹粥 - 粥底好棉, 重有蟹添, 味道唔錯.和風蟹皇翅 - 少許素翅加金菇, 蟹肉, 蛋白, 清清地.鐵板和牛粒 - 好入味, 好腍.牛油雞肉炒什菌 - 牛油味清香, 炒得剛好.木魚湯煮大根 - 大根即是蘿蔔, 好清甜.迷你冷手打烏冬 - 好煙韌, 唔錯.泡沫咖啡 - 咖啡機沖既, 幾滑又唔會太甜.**以呢個價錢同區有唔少選擇, 呢度真係一試無妨.

眼見得2張order 紙, 心諗"中招",
因為真係唔多選擇. 咁揀d 我覺得好味嘅同大家分享啦!

馬刀貝剌身 - 鮮甜而且爽口. 係比較少食到嘅剌身.

迷你日式蟹粥 - 粥底好棉, 重有蟹添, 味道唔錯.

和風蟹皇翅 - 少許素翅加金菇, 蟹肉, 蛋白, 清清地.

鐵板和牛粒 - 好入味, 好腍.

牛油雞肉炒什菌 - 牛油味清香, 炒得剛好.

木魚湯煮大根 - 大根即是蘿蔔, 好清甜.

迷你冷手打烏冬 - 好煙韌, 唔錯.

泡沫咖啡 - 咖啡機沖既, 幾滑又唔會太甜.

**以呢個價錢同區有唔少選擇, 呢度真係一試無妨.

燒及炸物
  • 馬刀貝剌身
  • 迷你日式蟹粥
  • 和風蟹皇翅
  • 鐵板和牛粒
見到這個紅面公仔可想而知食得有幾不快.我走的時候是想著去找小吃,去一間任食的地方還要找地方"醫肚", 有幾差你自己可以衡量十幾個人, book了一間房, 四個男, 十個女仔以上, 作為老板的, 一定滿心歡喜,女仔可以食得幾多?! 我真摸不著頭腦, 竟然連數都不懂去計...就算四男真的搏命去食, 十個女仔的數點都可以填補.就是不懂計數的他們, 換來這裡第十七個不快臉的食評.我們十個女仔, 食了兩轉已經停手, 得四個男的繼續叫蠔食,沒有叫魚生, 叫了幾轉連蠔都沒有再出.十幾個人, 全晚來了30隻蠔, 每人只得兩隻.如果真的要慳的話, 我想作為老板的你, 應該好像你們定了牛奶公司雪糕杯那樣, "一人一杯" 那麼"慳"...一杯牛奶公司雪糕一人一杯,這個構思真是....出面街買都只是2-3元一杯, 何況你大量入的話, 不會這個數.要慳的不慳, 不慳的你要慳. 所以正如標題一樣, 超錯!整件事雖然錯晒, 但我不會一概而論.食物整體味道不是太差的, 魚生由第一輪至第五輪,由塊體變片體, 又慳!!!焗蠔是推介食品, 所以男仕們都不停的叫.十幾人來了30多隻, 每人得兩隻, 餘後叫極都沒有出比我地

見到這個紅面公仔可想而知食得有幾不快.
我走的時候是想著去找小吃,
去一間任食的地方還要找地方"醫肚", 有幾差你自己可以衡量
十幾個人, book了一間房,
四個男, 十個女仔以上, 作為老板的, 一定滿心歡喜,
女仔可以食得幾多?!
我真摸不著頭腦, 竟然連數都不懂去計...
就算四男真的搏命去食, 十個女仔的數點都可以填補.
就是不懂計數的他們, 換來這裡第十七個不快臉的食評.
我們十個女仔, 食了兩轉已經停手,
得四個男的繼續叫蠔食,沒有叫魚生,
叫了幾轉連蠔都沒有再出.
十幾個人, 全晚來了30隻蠔, 每人只得兩隻.
如果真的要慳的話, 我想作為老板的你, 應該好像你們定了
牛奶公司雪糕杯那樣, "一人一杯" 那麼"慳"...
一杯牛奶公司雪糕一人一杯,這個構思真是....
要慳的不慳, 不慳的你要慳.
所以正如標題一樣, 超錯!
整件事雖然錯晒, 但我不會一概而論.
食物整體味道不是太差的, 魚生由第一輪至第五輪,
由塊體變片體, 又慳!!!
焗蠔是推介食品, 所以男仕們都不停的叫.
十幾人來了30多隻, 每人得兩隻, 餘後叫極都沒有出比我地...
又慳!!!
天婦羅炸到啱啱好, 抵讚.
花之戀比較出色,可惜一夾三文魚就鬆晒.. 可惜!
味道所以我會比四分. 蠔都魚生都真係有水準的
環境:四分, 沒有可批評的地方
服務:一分, 其實服務生好盡責, 可惜,出菜的策略太差, 所以扣晒分.
衛生: 三分.房裡地下有食物
抵食:一分, 220一位, 食唔得飽仲要受氣, 一份都嫌多.

2010-11-20
  • 焗蠔
2010-11-12
我本身係個好鐘意食日本料理ge人,所以會周圍去搜索好味ge日本料理咁岩有一次行街,無意中發現左呢間鋪"個場真係幾大,環境都唔錯!!有好多食客,而價錢都算ok,特別係有燒蠔;焗帆立貝;燒羊架等賣相同味道都唔錯...有得諗...最值得讚ge係...三文魚剌身真係好新鮮!!!d款都好多下佢呢度平日收$188(一位)係食剌身,唔食剌身就$148...我梗係揀食剌身啦!!!四個人去食冇諗過仲有海鮮火鍋送添呀!!d食物仲係自助式...有唔同種類ge海鮮,仲要好新鮮添例如有生蠔;海蝦;帶子;蟹等等...肥牛都係任食,真係好抵呀!!!.仲有甜品bar...有蛋糕同生果任食,不過蛋糕得二款初初入到去都唔知咩係A款同B款...問左侍應好多問題,個侍應都好有耐性咁講解俾我聽"總之一句講哂,又抵又正!!!"真係值得再去回哂本啦,下次再分享過~~~~

賣相同味道都唔錯...有得諗...
最值得讚ge係...三文魚剌身真係好新鮮!!!d款都好多下
四個人去食冇諗過仲有海鮮火鍋送添呀!!

d食物仲係自助式...有唔同種類ge海鮮,仲要好新鮮添
.仲有甜品bar...有蛋糕同生果任食,不過蛋糕得二款
"總之一句講哂,又抵又正!!!"真係值得再去
回哂本啦,下次再分享過

~~~~

• 燒蠔
  • 刺身
  • 羊架
  • 火鍋等
卜位時因為知道佢你係任食不限時,方便閒日朋友放工唔駛趕喉趕命,快速食用,及有生日優惠,(滿8位有一位免費),卜位時已經問好長詳情,說明有一位生日只要是果個月便何............,,到結賑時竟收8 位價錢,,問果位黑色西裝廋的,相信是部長,他說我們無說有人生日,(口下有無溝通嫁)話比左免費海鮮餐,要比8 位錢,因費是攪寸晒,我們話會比全數,但同佢講係咪應該問下呢佢理直氣壯話無理由每張枱都問嘩服務行業講埋d 貢既野,問多都得掛",佢還說係貢嫁啦...............真係氣上心頭,即比說話佢聽,,趕收工牙,咩態度呀,,佢貢博,咩先,比佢攪到咩心情都無晒,大家想試下貢有個性服務態度,去試下啦.謝

佢理直氣壯話無理由每張枱都問
嘩服務行業講埋d 貢既野,問多都得掛"
,佢還說係貢嫁啦...............

大家想試下貢有個性服務態度,去試下啦.謝

正,好食過好多西餐廳,但無西式芥末
2010-10-19
正,好食過好多西餐廳,但無西式芥末
2010-08-11
之前試過一次都覺得ok, 今日mom生日, 同埋家姐一行7人再去試試, 但睇咗食評冷咗一截, 不過巳經約晒人, 為有博一博. 好彩大家都覺得ok, 1)魚生新鮮, 特別係劍魚; 2)炸物真係差咗D, 粉厚咗3)飲品, 最好飲橙汁, 蘋果綠茶味怪怪哋, 4)甜品種類少, 有待改善5)清酒煮蜆/牛舌串真幾好味, 必試6)服務一流7)價錢貴了點8)我們只有7人, 享受唔到8送一優惠, 真可惜!

1)魚生新鮮, 特別係劍魚;

2)炸物真係差咗D, 粉厚咗

3)飲品, 最好飲橙汁, 蘋果綠茶味怪怪哋,

4)甜品種類少, 有待改善

5)清酒煮蜆/牛舌串真幾好味, 必試

6)服務一流

7)價錢貴了點

8)我們只有7人, 享受唔到8送一優惠, 真可惜!

2010-08-11
  • 汁燒牛舌串
近排荃灣開左好幾間日本式放題,大家價錢都差不多,上個月已經想試下.....等下等下,今日終於有機會啦!一家三口,七點半到,冇訂檯,walk in 行去,即刻有位,仲俾左張6人檯我地,唔係生意咁冷淡呀?????不過,唔緊要啦,檯大d,放食物方便d~佢地放題分兩款:A. HKD 138加一 (不包刺身)B. HKD 178加一 (包刺身任叫)黎到食,當然要食刺身回下本啦,選了B,不過星期六日、公眾假期要再額外加多10元。雖然得三個人,但都差不多點哂order 紙上的食物,只是每個份量點1/2/3 份,小小地,每樣都試下!上菜速度快,沒有漏單,好快成檯都係野食,服務態度都幾好,特別d經理絕對唔係果d "經過唔理" 果種!不過食物方面就真係麻麻地....刺身,唔夠新鮮,冇本身果種鮮味和甜。炸物,好麻麻,炸蝦食落似食緊炸薯條,好多粉漿和d蝦肉已經散哂><,炸蕃薯,是中國蕃薯的,而不是日本種,沒有甜味。串燒肉串、雞軟骨.....似係超市急凍一包包果d,燒返熱咁。但其他燒牛舌、獅子狗、腸仔、菇類又係自家製成品,好奇怪。(從他們的竹簽得出此結論。)壽司,點左佢d廚師推介黎試試,ok l

佢地放題分兩款:
A. HKD 138加一 (不包刺身)
B. HKD 178加一 (包刺身任叫)

不過食物方面就真係麻麻地....

刺身,唔夠新鮮,冇本身果種鮮味和甜。
壽司,點左佢d廚師推介黎試試,ok la,可以接受,難得的是...舊飯團佔的比例不多,食多
幾夠都仲得!
熱食,點了碗龍蝦粥和翅一碗,味道怪怪的,但最搞笑係碗龍蝦粥真的有龍蝦在內,不過是半隻超小迷你龍蝦仔,已熟透了,為血紅色,沒細看的話,以為有隻巨型昆蟲係碗粥裡面

好味的有
芝士焗青口和酒煮蜆....要再數的話.....真的確實沒有了。

如果呢間鋪頭想繼續生存,睇怕真係要再執執d野食先得,門面都靚都好,食物質素太差,好快又要易手架啦!
2010-06-12
2010-05-26 8 浏览
自從中國染廠翻新後都知道有好多新嘅食肆,第一間嘗試的便選擇呢一間<友勢日本料亭>.我哋便選了日式放題(HK$168/每位)+火鍋(HK$22包晒)+指定飲品放題(HK$10包晒)總括:地方寬敞,不過要小心一啲梯級嘅小陷阱,孕婦硬加要小心.當日刺身尚算新鮮, 天婦羅粉較厚.壽司飯較硬.而任飲只不過得幾種選擇,而且有啲係好難飲!!!!博士評語: 唔去唔會可惜譔寫日期:2010-05-26
2010-01-03
正 - 刺身都算新鮮
正 - 火鍋料
埋單8舊
2010-05-16 2 浏览
選擇唔多,炸物做得好差,粉好厚好難食,入面啲料好少, 串燒都唔得,刺身同焗野就幾好,環境不錯,坐得都舒服, 任飲只有兩款但比只得茶任飲嘅好,服務亦一般呢個價錢有好多好選擇,,我就唔會再去啦

呢個價錢有好多好選擇,,我就唔會再去啦
2010-04-27 30 浏览
早幾日過去荃灣見舊同事. 諗住去愉景新城食飯, 但最後都係去左隔離個中個染廠.中染返新左好多. 有幾個餐廳, 一個小商場的格局. 最後我地選擇左食日本野, 因為健康d, 少肥d.可能始終係荃灣, 價錢同出面相差都幾多. 因為我地唔太食生野, 所以佢分開 sushi 價同刺身價我覺得好岩我^^" $138 都真係幾抵. 有燒野食, 有湯, 飯, 麵, 沙律, 雪糕. 同食個日式西餐咁既價位. 值得推薦的有薯仔沙律, 野菜沙律, 燒牛舌, 燒牛肉, 燒銀雪魚, 天婦羅, 炸蠔. 我仲食左個拉麵, 朋友叫左個白飯 朋友話食咁多野無啖飯始終唔係咁習慣喎. 我就笑佢個胃無咩大志啦…………佢地服務都好好呀, 叫佢俾個白飯時都有少少唔好意思… 但個經理好細心, 仲問我地要幾大碗 #^_^#野菜沙律都係 menu 無既. 因為想食多d菜, 所以問佢可唔可以鴨胸沙律走鴨胸… (我地都幾麻煩架) 個經理話: 咁不如做個野菜沙律俾你丫. ((*o*))我個人覺得算抵食. 但而家想要咁貼心的服務真係唔止呢個價. 值得讚.如果以後再入荃灣都會再去試下.

如果以後再入荃灣都會再去試下.
2010-04-13
  • 燒銀雪魚
  • 天婦羅
  • 炸蠔
(非会员)
我自小就住在荃灣,讀書也在荃灣,工作也在荃灣,可說是荃灣原居民,區內的新舊日式放題我都試勻,我覺得友勢日本料亭值得推介,不取巧 !!所以我也寫一篇來介紹給大家!!! 這次是我第四次幫襯,果然能夠保持,在食物、服務、環境及上菜速度,都令我滿意!唔會食到成肚氣!我真係試過有兩間食到嘈大交,差啲要報警咁滯,等咗成個鐘都冇得食,好離譜,營商手法好有問題!!,好似去咗謀人寺! 以下是我對友勢日本料亭的推介: 魚生有十幾款,雖然我唔係樣樣食勻,但我覺得已滿足我的個人要求;我會推介三文魚、鱆紅魚及魚。 串燒好多選擇, 我最鍾意食雞翼、汁燒牛舌串、汁燒黑豚肉串和汁燒和牛串,值得一試。 炸物,我較喜歡吉列炸蠔、大蝦天婦羅、蕃薯及脆皮海鮮卷。 燒蠔、和風蟹皇翅及日式龍蝦粥真的不錯。 上菜速度,有試過漏單,但好快補番,未試過等極都冇得食。 環境,算不太迫,比起其他餐廳好好多!

!!所以我也寫一篇來介紹給大家!!!

以下是我對友勢日本料亭的推介:

炸物,我較喜歡吉列炸蠔、大蝦天婦羅、蕃薯及脆皮海鮮卷。

燒蠔、和風蟹皇翅及日式龍蝦粥真的不錯。

上菜速度,有試過漏單,但好快補番,未試過等極都冇得食。

環境,算不太迫,比起其他餐廳好好多!

2010-04-15
生日
  • 汁燒牛舌串、和風蟹皇翅、鱆紅魚及魚
2010-03-28 12 浏览
今日我地一行四人諗住係荃灣搵日本放題,首先去左漁屋,點知唔book真係冇位,之後有諗過去金田,但因為之前食過,所以諗住試吓其他,後來就諗起有日搭車經過中染大廈,見到有個好大既廣告板,寫住日本放題$138,於是我地就搭的士過去,去到就見搵到個間係叫做"友勢"既日本餐廳,門口個牌寫住$138任食和食,火鍋所以咪上去囉,係RECEPTION已經見到有分A款放題同B款放題,一問之下原來B款放題$138唔包刺身,要食刺身要擇A款放題$178,心諗算啦都黎到囉,價錢同金田差唔多姐,所以咪入去坐低囉,結果坐低之後又有驚喜,原來星期五,六,日要再加多$10蚊,即係$188,條氣已經唔係好順,不過算啦,都坐低左....咁咪開始劃野食囉....劃劃吓...又有驚喜......原來火鍋又要加錢..........有冇搞錯丫!!!!結果火鍋就冇食啦,其他既野都麻麻地,尤其係D刺身,三文魚完全唔新鮮,帶子就更恐怖,又細又灰灰地色.......唉.....咁都攞得出黎見人既,其他既和食都算過得去啦,除左個青口之外,經過咁多重驚喜之後,都冇乜心機食啦,到最後就點個雪糕啦....張點菜紙上面寫住"免費甜品每位限1客

結果火鍋就冇食啦,其他既野都麻麻地,尤其係D刺身,三文魚完全唔新鮮,帶子就更恐怖,又細又灰灰地色.......唉.....咁都攞得出黎見人既,其他既和食都算過得去啦,除左個青口之外,經過咁多重驚喜之後,都冇乜心機食啦,到最後就點個雪糕啦....張點菜紙上面寫住"免費甜品每位限1客"...疑...唔通係d好貴既日本雪糕.....於是滿懷希望咁點左每人一客.........個侍應攞雪糕黎既時候,我地都呆左..........個d雪糕係有名既牌子..........牛奶公司!!!!!!!!!

我地終於放棄,埋單4個人共$827,即係每人$206.7,咁既價錢比d咁既野我食,仲要係同個廣告相差咁遠,我真係覺得好過份囉~!!
誤導人既傳單
仲要另外收錢既火鍋