2020-07-06 21 浏览
經過千色,見到媽咪雞蛋仔對面新開咗 古味坊,來自台灣古早味嘅蛋糕 ,香噴噴吸引咗 過去😀😀全部百分百新鮮出爐 🤤🤤唔怪得知咁香啦😆款式都有六款咁多! 分別有原味、流心鹹蛋芝士、黑糖 、抹茶 、朱古力&原味、抹茶&原味,一定揀到啱自己口味😍😍我就最想試 流心鹹蛋芝士味,雖然夠邪惡 ,但係芝士味濃郁 ,流沙嘅鹹蛋 口感真係一流 👍👍另外抹茶配原味都不失為一個唔錯嘅選擇🥰🥰抹茶味夠濃原味夠清香一齊食口感真係唔錯 口感非常鬆軟,攞嚟做早餐或者宵夜,都不失為一個好選擇👍店員好細心講解 ,擺喺雪櫃三日都得呀😬

2020-07-02
2020-07-06 6 浏览
今日小編放假,去左元朗同朋友食brunch。之後就圍行下,發現元朗變咗好多,仲多左好多蛋糕店。經過聞到真係好香,買左兩個翻屋企同屋企人一齊開心share💕💕🍰雙色配蛋糕 - $65依款係抹茶加原味,拎上手都覺得好重手,好大件。翻到屋企打開香氣撲鼻。食落仲十分鬆軟。正呀!🥚 流心咸蛋芝士蛋糕 - $75依個口味好特別,平時好少見。依個味真係推薦,入口即溶!咸蛋味香而濃,芝士味又吾會太重,蛋糕味十足。真係好夾,令小編食完一片又一片。💕💕屋企即刀吾鋒利,雖然切得吾靚,但都無損其口感!
今日小編放假,去左元朗同朋友食brunch。

🍰雙色配蛋糕 - $65

🥚 流心咸蛋芝士蛋糕 - $75
依個口味好特別,平時好少見。
依個味真係推薦,入口即溶!
咸蛋味香而濃,芝士味又吾會太重,蛋糕味十足。
真係好夾,令小編食完一片又一片。💕💕
屋企即刀吾鋒利,雖然切得吾靚,但都無損其口感!
2020-07-06 5 浏览
嘩,終於比我等到啦,幾次路過都冇流心鹹蛋黃芝士味,今日遇到剛剛出爐,仲有原味同雙色原味加綠茶,即刻忍唔住買咗三舊返屋企,同班細路仔一齊食🤤🤤流心鹹蛋黃芝士味真係冇令我失望,返到屋企班小朋友一下就食晒,另外嗰兩款就唔俾佢哋食留返做早餐啦。真係好抵買,$50-70大大件,成家人做早餐都夠哂😂唯獨要睇彩數有邊樣味道出爐,我前幾次都淨係買到原味同埋黑糖味👍🏻今次食埋鹹蛋黃芝士,就所有味都試過晒啦!我自己最鍾意原味古早味蛋糕同埋抹茶古早味蛋糕,因為抹茶味唔甜同埋有濃濃嘅茶香,另外佢嘅古早味蛋糕非常鬆軟,每次買親小朋友都非常開心,成日都等唔到去第二日早餐都已經俾人食晒🤣🤣
2020-07-02
2020-07-05 14 浏览
嚟到元朗,見到有古法蛋糕,於是乎過去八卦吓。嘩,行近啲間舖,蛋香味已經飄緊出嚟😋😋於是乎即刻排隊去買了今次我買咗三款口味🌟原味蛋糕,蛋香味濃,小朋友好鍾意食🌟雙色蛋糕,原味加抹茶,茶香味十足,點點甘甜好好味,而且顏色紋路非常好看🌟黑糖蛋糕,黑糖味好香,但不會過甜
嚟到元朗,見到有古法蛋糕,於是乎過去八卦吓。
嘩,行近啲間舖,蛋香味已經飄緊出嚟😋😋於是乎即刻排隊去買了
今次我買咗三款口味
🌟原味蛋糕,蛋香味濃,小朋友好鍾意食
🌟黑糖蛋糕,黑糖味好香,但不會過甜
2020-07-05 544 浏览
最近興起古早味蛋糕熱潮,我當然都要去湊熱鬧啦!今日經過,元朗看到有一家古早味蛋糕,而且不用在指定時間排隊買指定味道,方便我們即慶買蛋糕的人。一件古早味蛋糕,大概可以厚切到七片,兩個人食應該要兩三日先可以食完。因為新鮮製造,沒有加防腐劑,所以保質期比較短。室溫只能放一天,放雪櫃可以保存到三天。餐廳很細心地在每件蛋糕相放上牛油紙,好好保護蛋糕表面。*原味蛋糕($50)最吃到師傅的功力,一定要先試原味蛋糕!新鮮焗起的蛋糕結構非常綿密,而且很濕潤,蛋味不過不失,不會太甜;本身有少少擔心,在雪櫃放了幾天,蛋糕的質感會差很遠,但擔心是多餘的。如果可以的話,轉一個保鮮放蛋糕,應該可以多放幾天。*流心鹹蛋芝士蛋糕($75)原來一底流心鹹蛋芝士蛋糕需要焗四個鐘!所以一天產量不多,而且是熱賣款式,真的要有緣份才能吃到;鹹蛋芝士味較適合喜歡濃味的人士;個人認為新鮮焗起時即食口感最好;因為最近太懶,所以沒有試過放入焗爐翻熱。*雙色配蛋糕($65)如果喜歡茶味,一定要試雙色配蛋糕!可以一次過品嚐到兩個味道,最適合貪心的朋友;個人認為雙色吃起來沒有悶的感覺;而且是茶味,所以口味不會太膩。
最近興起古早味蛋糕熱潮,我當然都要去湊熱鬧啦!

餐廳很細心地在每件蛋糕相放上牛油紙,好好保護蛋糕表面。

*原味蛋糕($50)
最吃到師傅的功力,一定要先試原味蛋糕!
如果可以的話,轉一個保鮮放蛋糕,應該可以多放幾天。
原味蛋糕

*流心鹹蛋芝士蛋糕($75)
原來一底流心鹹蛋芝士蛋糕需要焗四個鐘!
所以一天產量不多,而且是熱賣款式,真的要有緣份才能吃到;
鹹蛋芝士味較適合喜歡濃味的人士;
個人認為新鮮焗起時即食口感最好;
因為最近太懶,所以沒有試過放入焗爐翻熱。

流心鹹蛋芝士蛋糕

*雙色配蛋糕($65)
如果喜歡茶味,一定要試雙色配蛋糕!
可以一次過品嚐到兩個味道,最適合貪心的朋友;
個人認為雙色吃起來沒有悶的感覺;
而且是茶味,所以口味不會太膩。
2020-06-28
2020-07-04 7 浏览
同班朋友仔食完晚餐,行行吓經過見到呢間古早味蛋糕,都多人買喎,睇嚟今晚個宵夜有着落。不過我哋黎得遲咗,本來想試吓流心鹹蛋芝士蛋糕,但就賣晒。買咗另外三款試吓好唔好味先。原味蛋糕,一打開個盒,面頭有張保鮮紙遮住,保持乾淨新鮮,蛋糕食落軟綿綿,而且夠綿密,鬆軟得來唔會有空氣感。黑糖蛋糕,淡淡黑糖香味,唔會太甜。抹茶配原味蛋糕,有茶香得來又有蛋香味,一啖可以試到兩個味道,唔錯。放落雪櫃可以保存三日,可以慢慢食。

不過我哋黎得遲咗,本來想試吓流心鹹蛋芝士蛋糕,但就賣晒。

買咗另外三款試吓好唔好味先。

黑糖蛋糕,淡淡黑糖香味,唔會太甜。

放落雪櫃可以保存三日,可以慢慢食。
2020-07-04 50 浏览
台灣古早味蛋糕曾經風靡香港一時,每間都大排長龍,🙈雖然我一直都好想試下,但我咁懶既人真係唔想為左個蛋糕排咁耐隊。最近開始見唔洗排隊,就可以試下啦!🤤果日路過千色,見到隔離新開左一間,蛋糕望落超鬆軟,就買左三個同家人分享!兩件係雙色既,(抹茶配原味)、(黑糖配原味)、(黑糖味)。其中抹茶味最香醇,真係有日本抹茶粉既濃郁感。而黑糖味都冇我想像中甜,不錯!三款蛋糕咬落都好鬆軟,而且同時有彈性,蛋香味都濃郁,幾推薦👍🏻👍🏻👍🏻🤤

黑糖蛋糕
黑白配蛋糕
Spongy & Yummy ❤️ 100% Handmade Traditional Cake🍰🍴💫..呢日去大埔食飯,順路經過隔離既元朗,知道呢邊新開左間蛋糕店。見呢排都食開古祖味蛋糕有鋪癮,就心思思 又想試下其他既出品。.係大街新裝修既店舖,遠處都見到好光猛,從玻璃窗外,已經見到一個個好整齊、脹卜卜,熱騰騰,百分百新鮮出爐既蛋糕啦😍 好吸引啊。.買完仲暖烘烘,聞見蛋糕香💛 已經忍唔住想吃了。這家蛋糕店出品既蛋糕🍰 好綿密油潤,味道跟甜度亦剛好,吃下口感好moisture,真的滿滿驚喜,不枉我入元朗到他家呢。.ll:充滿香濃雞蛋糕的傳統原味道;ll:淡淡黑糖獨有的香氣味道 甜而不膩;ll:做到流沙咸香效果與味道。..熱食口感綿密香甜、鬆軟油潤,又Q又彈;雪凍食味道同樣相當出色💕,濕潤度保持到,口感跟莎利蛋糕差不多呢,還要是新鮮 香港製造🇭🇰 現烤手工的蛋糕,成份天然健康 更好味道。.款款都好吃,最愛咸蛋黃💛 下次入元朗要再吃他家別的味道啊啊啊。..×××××ש元朗西菁街9號富盛大廈地下45號舖..

l[原味]l:充滿香濃雞蛋糕的傳統原味道;

l[黑糖]l:淡淡黑糖獨有的香氣味道 甜而不膩;

l[咸蛋芝士]l:做到流沙咸香效果與味道。

×××[古味坊 -Castella Cake]×××
©元朗西菁街9號富盛大廈地下45號舖
2020-07-03 3 浏览
第一次幫襯古早味蛋糕,經過見到有幾款口味,又有人幫襯緊,就買黎試吓。價錢同平時見開既古早味蛋糕差唔多,仲有幾款特別口味:抹茶,朱古力,芝士......1.芝士味 就係原味底,中間加咗層芝士,岩岩出爐熱辣辣時可以有小小拉絲! 味道咸咸地既芝士味唔錯,又唔似原味咁dry,食落味道口感都豐富好多!2.抹茶味抹茶味比我想像中濃,偏向茶味重過奶味,比較不會膩。而且口感鬆軟,就算放咗雪櫃都唔會變硬,又唔會抽乾口中水分,所以依隻味可以食好多。
第一次幫襯古早味蛋糕,
經過見到有幾款口味,
又有人幫襯緊,就買黎試吓。

價錢同平時見開既古早味蛋糕差唔多,
仲有幾款特別口味:抹茶,朱古力,芝士......

1.芝士味

2.抹茶味
2020-07-01
2020-07-01 11 浏览
去朋友屋企聚一聚, 又未到晚飯時間, 經過呢間古法蛋糕, 買2個上去當下午茶先. 味道專注, 所以款式唔多, 有雙色選擇, 可以一次過食到兩款味道, 所以就買左黑白配(原味+黑糖)同雙色配(原味+抹茶), 因為朋友唔食芝士, 所以無買流心咸蛋芝士, 下次可以買黎試下.味道有呢幾種可以揀: 原味, 黑糖, 抹茶, 黑白配, 雙色配, 流心咸蛋芝士蛋糕.成個蛋糕裡面好鬆軟, 軟綿綿, 原味嗰邊好香蛋味, 黑糖同抹茶味道啱啱好, 同原味好夾, 份量足夠, 超抵食! 好彩早一步, 買完之後見到十幾人排隊.

2020-06-30
下午茶
2020-06-30 17 浏览
古法蛋糕每天新鮮製作, 現烤 的手工蛋糕, 成分無添加天然食材, 購買後必需在三天內吃完, 及冷藏在雪櫃, 蛋糕質感鬆軟 、濕潤,輕盈似海綿蛋糕 ,甜度適中, 蛋香十分誘人。芝士口味$75 芝士蛋糕, 芝士呈現半溶狀態 , 金黃色流心芝士夾在蛋糕中間, 入口帶陣陣芝士和 流沙鹹蛋的鹹香味, 十分邪惡 和滋味, 同蛋糕出奇地搭配。黑糖口味$60黑糖蛋糕, 外觀是黑糖的色澤 , 蛋糕甜味來自黑糖,淡淡的黑糖味,唔會好甜, 十分健康。雙色配蛋糕(抹茶口味)$65雙色蛋糕 , 入口既有啖啖抹香味, 清香四溢, 又有迷人蛋香, 味覺雙重享受, 抹茶控不可錯過。

芝士口味$75

黑糖口味$60

雙色配蛋糕(抹茶口味)$65

2020-06-30 290 浏览
近期爆紅的古早味蛋糕,用台灣人的話形容就是QQ彈彈,吃過之後的確會上癮。元朗市中心話大唔大,就有四、五間古早味蛋糕店,某啲係要定時定點出爐,搞到排晒長龍,上班一族邊有咁多時間又排隊又等出爐,好吾方便,近期發現呢間店位於千色店隔離,作為古早味蛋糕粉絲梗係要試試。透過玻璃看到QQ軟軟的蛋糕,大致上有四種口味,包括原味、黑糖、抹茶、鹹蛋芝士,另外有原味+黑糖的黑白配同原味+綠茶的雙色配。一個價錢有兩種口味,口感更加豐富。 聽講黑糖有補脾胃功效,尤其對女士有暖胃溫經之效,有助活血化瘀,蛋糕內加入黑糖取代白糖更加健康,甜度啱啱好,口感軟軟QQ,不會乾爭爭咁。原味配綠茶味嘅雙色配,以原味為底,上層係綠茶蛋糕,綠茶味堅濃香,順滑口感,味道好出色,一試難忘,加入原味中和味覺,層次又變得更加豐富,有相得益彰嘅效果。喺原味蛋糕裏面加入鹹蛋黃芝士,又係另一個新嘅嘗試,口味好特別,比原味更加層次豐富, 在這個端午佳節,令人諗起棕子里的咸蛋黎,喜歡吃鹹蛋又唔想吃糭子的你,可以試吓呢。

2020-06-29 7 浏览
難得入元朗去探下朋友,點可以兩手fing fing😂 經過間古祖蛋糕店,見到有幾個人等緊,應該有蛋糕新鮮出爐,即管買返幾件去朋友度試下~.間野標榜100%無添加天然食材,係既話價錢都唔算貴,份量都幾大!蛋糕有6款:原味$50/黑糖$60/抹茶$60/黑白配$65/雙色配$65/流心咸蛋芝士$75花多眼亂,決定揀晒幾個mix,樣樣都試啲🤣.蛋糕夠濕潤鬆軟,甜度適中,雙色配係抹茶味+原味,抹茶味夠濃,黑白配係黑糖+原味,唔太覺有黑糖味,流心咸蛋芝士,2種味道都幾夾,仲真係流心添!咸咸地幾好味~
花多眼亂,決定揀晒幾個mix,樣樣都試啲🤣
2020-06-29 19 浏览
今日 賣甩個老公, 同個仔拍拖 入咗元朗 同一班媽媽谷嘅小朋友一齊玩 去得人哋屋企玩梗係要買啲手信上去啦, 聽元朗啲媽媽group講開,有間古早味蛋糕好好食, 入到元朗梗係要買返一兩個 做手信🤣🤣,大人細路都啱食吖嘛😋行咗一輪終於到 嘩估唔到都幾多人排隊 不過都唔係等咗好耐啫佢有好多隻味㗎 我就揀咗 黑白配 雙色配 同埋呢個 流心鹹蛋芝士蛋糕 黑白配嘅黑糖味唔係好濃完全冇遮到 原味蛋糕嘅香味, 雙色配嘅抹茶味香, 口感 軟熟好有童年回憶嘅味道 最後輪到最貴嘅 流心鹹蛋芝士蛋糕 , 真係流心喇喎 淡淡嘅鹹蛋香加芝士配埋甜甜嘅蛋糕估唔到有幾夾喎 不過美中不足就係得一層 太少🤣🤣應該做多一層流心🤭🤭 呢個係我覺得三個中最好味嘅一個👍🏻👍🏻
行咗一輪終於到 嘩估唔到都幾多人排隊 不過都唔係等咗好耐啫
2020-06-29 2 浏览
最鍾意食古早味蛋糕,口感夠鬆軟,濕潤,蛋香夠重。今日去咗元朗玩,見到有間新開嘅古早味蛋糕店,仲有雙色蛋糕可以揀,諗住試多間睇下邊一間做得出色啲☺️ 最後因為揀咗好耐都揀唔到要邊款,所以就要咗一個原味 ($50),抹茶($60)同埋黑白配蛋糕($65)咁入邊就係原味同埋黑糖味蛋糕~ 買咗蛋糕之後,為咗可以一次過試晒啲味道,所以就當晚餐食🤣 蛋糕食落又真係幾鬆軟冇令我失望🤣但係個人係呢間都係鍾意原味多啲!