2022-12-05 37 浏览
今日返咗去九龍灣探舊同事,順便同佢一齊去德福廣場搵嘢食。見到5樓有food court,又好乾淨企理,環境舒服,就入咗去坐低。突然心血來潮想食台灣嘢,就揀咗呢間台灣菜。紅燒豬軟骨麵 $53豬軟骨炆到好冧,湯底好有牛肉味好濃。碗麵仲有紅蘿蔔、半隻滷蛋、白蘿蔔做配菜好健康。粗身嘅麵條,煮到啱啱好,唔會煮過龍碎開。一口鹽酥雞肉燥飯 $49鹽酥雞炸到外脆內軟,食落嘅雞翼都好彈牙,好有雞肉味。 肉燥方面吸收晒滷水汁嘅精華,豬肉碎唔會過肥剛剛好。超好食嘅台式肉燥飯。青蘋果綠茶 套餐加$12好重青蘋果味,另外都飲到有綠茶嘅香味。唔會過甜,適合食完好多炸嘢,又唔想濟住來飲。大甲芋泥鮮奶 套餐加$17外觀超似大理石,打卡一流。飲落去有芋泥味同鮮奶味,非常match。唔會太甜幾好飲。
突然心血來潮想食台灣嘢,就揀咗呢間台灣菜。

紅燒豬軟骨麵 $53

• 紅燒豬軟骨麵
  • 大甲芋泥鮮奶
  • 一口鹽酥雞肉燥飯
2022-12-04 26 浏览
原來德福food court都有間價廉物美嘅台灣餐廳,實在太耐冇去台灣啦,食一食解吓我嘅相思之苦先🙈台灣士林香腸面:牛肉麵湯底,勁濃郁勁入味!面係較為粗身,沾滿晒啲湯汁👍🏻士林香腸外皮非常香脆,真係有台灣嘅風味☺️鹽酥雞扒肉燥飯:鹽酥雞扒勁大塊,出面外皮炸到脆卜卜,而且啲椒鹽粉好香,入邊嘅雞肉依然都係好滑嫩😚肉燥都好足料,又有冬菇又有細細一舊嘅肥豬肉,正😄我哋再嗌咗兩杯台式飲品🤘🏻芋泥鮮奶:超濃郁😳芋泥勁香甜!溝埋啲鮮奶一齊飲,剛剛好🥰青蘋果綠茶:椰果增加口感,解渴一流🤗

我哋再嗌咗兩杯台式飲品🤘🏻

芋泥鮮奶:超濃郁😳芋泥勁香甜!溝埋啲鮮奶一齊飲,剛剛好🥰

青蘋果綠茶:椰果增加口感,解渴一流🤗

2022-12-03
2022-11-27 70 浏览
今日喺附近行街跟住見到一個新開嘅food court 就帶咗兩個餐試吓 -1. 鹽酥雞肉燥飯 $49呢個飯嘅外觀相當豐富,有好大舊時雞、漬物、好多嘅肉燥。炸雞嘅味道剛剛好,帶小鹽,又香脆可口,唔算太肥膩!肉燥亦煮得好入味~😍2. 鹽酥魷魚台灣麵 $51 呢個組合都幾得意,平時好少食魷魚配面,其實都幾好;魷魚鬚都幾好,大大條好煙un。台灣麵湯底清甜,而麵條都有少少粗,好有滿足感;另外台灣麵都有配料例如蘿蔔雞蛋😁3. 點左兩杯嘢飲,一杯係手作紫薯鮮奶 +$18,好驚喜,這杯飲品既紫薯味都好濃郁,下面仲有啲珍珠好有口感4. 另一杯係經典原味果茶+$12,好大杯,+10幾蚊真係好抵!飲落都
今日喺附近行街跟住見到一個新開嘅food court

就帶咗兩個餐試吓 -
1. 鹽酥雞肉燥飯 $49
2022-11-20 96 浏览
今次響德福廣場嘅food court 食咗呢間性價比算高嘅台灣野,唔怪之得見佢keep住都多人排隊。餐牌入面有唔少選擇,有魯肉飯、麵食同台式飲品。叫套餐嘅話,就可以半價加購飲品,好抵呀。鹽酥雞肉燥飯($49)- 鹽酥雞份量多,炸得鬆脆入味。鹽酥魷魚鬚麵($51)- 呢個份量亦都算多,魷魚鬚炸得好香口,麵係闊身嘅手工麵,入口都幾滑身。宇治抹茶鮮奶(套餐+$17)- 抹茶味香濃,配鮮奶,好滑好好味,唔會太甜太漏。百香果紅茶(套餐+$12)- 水果味好香甜,大大杯,勁抵飲。餐廳定價好抵食,性價比高,鍾意食台灣野嘅朋友可以試吓。

鹽酥雞肉燥飯($49)- 鹽酥雞份量多,炸得鬆脆入味。

餐廳定價好抵食,性價比高,鍾意食台灣野嘅朋友可以試吓。
2022-11-19 62 浏览
肉燥雞排飯。今天和朋友一起來九龍灣這邊的德福廣場逛街逛來了之後我們就發現了在這邊有一間美食廣場,於是衝進了美食廣場,發現了一間我們都非常喜歡的銷售台灣美食的專賣店,於是近來品嚐一番。點了許多特色佳餚,看看這邊的師傅手藝如何。首先就是我最喜歡吃的肉燥雞排飯了,雞排炸得非常酥脆,入口即化,外香裡嫩。米飯也顆顆晶瑩剔透,浸潤了肉燥的醬汁,吃到嘴裡真的是非常滿足的感受。而豬軟骨麵也是我非常喜歡的一道菜,豬軟骨搭配醬汁,燉煮得非常入味,麵條也很筋道,吃到嘴裡讓人忍不住想吃下一口。最後我要為這兩杯飲品點個讚,新鮮手作紫薯鮮奶和青蘋果綠茶,因為這兩杯飲品的質量都非常高,不會過分甜,而是非常的爽口,搭配主食一起吃,真的是絕美的享受,總的來說,這是一間非常不錯的美食餐廳,真的希望下次再來九龍灣品嚐這裡的獨特台灣美食。
肉燥雞排飯。

2022-11-18 56 浏览
德福廣場真係好耐冇嚟過,二期有個food court,入面咩款式都有,今日就嚟試咗一間叫台早古屋嘅台灣餐廳,台灣菜不外乎肉燥,牛肉麵等,佢哋呢度嘅所有美食都係台灣嘅特色菜,今日我哋就嗌左兩款主食同兩杯嘢飲🐔香酥大雞扒飯 $51: 超大塊嘅香酥雞扒,炸到金黃色,外脆內軟,肉質非常嫩,肉汁慢慢滲出,另外配有肉燥,肉燥嘅份量都算多,醬汁非常濃郁,令到整個飯既配料非常豐富,都只係$51👍🏻👍🏻🐷紅燒豬軟骨麵 $51:配菜都幾多,有生菜紅蘿蔔,白蘿蔔,滷水蛋等,湯底非常濃郁,好重牛肉湯底味,到主角豬軟骨,佢總共有三大件,其中有啲軟骨喺裏面,無論係肉或者軟骨,都炆到酥軟,好入味,性價比亦高😍😍🍓草莓綠茶 $24:野飲方面,若果你叫主食的話可以以半價購買台式飲品,我今次就嗌咗杯草莓綠茶,平時都比較少飲呢個味道嘅飲品,今次就即管叫嚟試吓,我叫咗少甜少冰,出奇地佢個味道幾特別,又唔錯,甜度方面啱啱好,士多啤梨味同綠茶味,各佔一半,飲落都幾清新😆🥛黑糖珍珠抹茶鮮奶 $38:另外呢一杯係黑糖珍珠抹茶鮮奶,賣相唔錯,分為兩層,係飲嘅時候搖一搖就可以,黑糖比例剛好,而抹茶鮮奶味道都香濃,所以整體都唔錯,而且都大

🥛黑糖珍珠抹茶鮮奶 $38:另外呢一杯係黑糖珍珠抹茶鮮奶,賣相唔錯,分為兩層,係飲嘅時候搖一搖就可以,黑糖比例剛好,而抹茶鮮奶味道都香濃,所以整體都唔錯,而且都大杯🤤

2022-11-15 42 浏览
早幾日喺九龍灣返工,要食個快飯,所以就去food court睇吓,結果就見到一間台式餐廳,所以就去咗試吓☺️今次我哋就叫咗鹽酥雞湯麵,湯底係牛肉湯配刀削麵,鹽酥雞都炸得好鬆脆,分量超多,成座山咁樣😆,之後就叫咗個香芋珍珠奶茶,唔會太甜味道都係正常,珍珠煙煙韌韌朋友呢就叫咗個台式肉燥飯配豬軟骨,豬軟骨都有三大塊,炆得好淋好入味😊,朋友就叫咗杯綠茶紅豆奶茶,淡淡的綠茶配上軟綿綿嘅紅豆🫘,感覺好清新😉

呢間喺呢度最多人排嘅食肆見到就算台式嘢飲嘅選擇都有好多 上到去food court嗰層都唔難搵一直入就到休閒下午茶到5:30 唔使 $50就有嘢食嘢飲幾豐富份量都好足 ♥︎紅燒豬軟骨肉燥飯 $51好香好林 撈飯一流 真係好台灣食肆嘅感覺♥︎鹽酥雞麵 $48個面係台灣手工麵粗粗地嘅 我鍾意呢一隻健康得來有口感 鹽酥雞粒每粒炸得趣卜卜呢度啲飲品大杯 喺台灣手搖飲品 相當之有質素♥︎荔枝綠茶 $12 跟餐價甜甜地 充滿香香嘅荔枝味 ♥︎宇治抹茶鮮奶 $17 跟餐價比我想像之中好飲 香香嘅綠茶味 加埋一啲奶紅豆
呢間喺呢度最多人排嘅食肆

甜甜地 充滿香香嘅荔枝味

♥︎宇治抹茶鮮奶 $17 跟餐價
比我想像之中好飲 香香嘅綠茶味 加埋一啲奶紅豆
2022-11-14 20 浏览
lunch hour 係九龍灣食個快餐又趕住同客開會啦😂今日想食台式嘢添😁😁紅燒豬軟骨麵配蕎麥保健茶再加個鹽酥魷魚鬚,快👍好快有得拿“正”,紅燒豬軟骨好軟淋淋好入味連d軟骨全部食晒,台灣嘅麵一向都彈牙爽口仲好煙韌添💯鹽酥魷魚鬚細細碟但好酥脆惹味👍大大碗嘅酥炸豬排肉燥飯配手作紫薯鮮奶,香脆嘅酥炸豬排外脆內juicy,肉燥好多汁送飯一流😋😋手作紫薯鮮奶💯好香紫薯味👍👍好飲😋古早台居 地址: 九龍灣偉業街33號德福廣場二期5樓501B號舖 Foodeli S7號舖

古早台居

上次去E-Max BBQ經過德福見到新開左個Food court好似幾吸引咁,放假一於約埋朋友過黎一齊食台灣菜🌟紅燒豬軟骨麵 ($51)麵條爽口彈牙,湯底好香濃牛肉味,用上大量牛骨熬製,飲碗熱湯暖胃就最正,豬軟骨好腍好入味,好正😍🌟鹽酥雞肉燥飯 ($49)台灣菜必點既肉燥飯,肉燥唔會好鹹,而且肥瘦適中,配埋新鮮炸起既鹽酥雞一齊食,好想去台灣呀😎🌟黑糖珍珠抹茶鮮奶 & 百香果綠茶 套餐可以用半價加配台式飲品,我就揀左杯黑糖珍珠抹茶鮮奶,珍珠口感煙韌軟糯,朋友叫既百香果綠茶都好出色,解膩一流💯

🌟紅燒豬軟骨麵 ($51)

🌟鹽酥雞肉燥飯 ($49)

🌟黑糖珍珠抹茶鮮奶 & 百香果綠茶
✿╮❤╭✿✿雜感女生   好味日記✿˚*•✰。古早台居.food court中的台灣滋味。✰•*˚✿✿小資女的Dolce Vita✿✿❤餓底飯聚.食勻全世界❤❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤  ❤未能出去旅行最好就是去吃美食以解相思而台灣的美食記憶也可在德福Foodeli找到 這裡的food court有一個「古早台居」店好多好食的台灣味道可以在此找到店員會看客人口味,細心推薦食品和飲品想不到food court亦有此服務質素    鹽酥魷魚湯麵一大碗濃濃的肉湯濃厚得來沒有多一分的油膩湯色深邃,味道香濃是時間提供的內涵 那寬厚的麵條有著台式麵館的風情來吮一口湯麵感受到爽快淋漓的口感 鹽酥魷魚非常充實鹽的味道激出了魷魚的鮮英脆炸的口感,叫人口水直流  鹽酥雞肉燥飯肉燥飯是無可挑剔的台灣必食的味道,再多一點肉燥就更好了鹽酥雞炸炸滋的香脆鹽粒的刺激,一口咬去,就是卜卜的香脆鹽得夠香,酥得到位,脆而不油入口仍是熱騰騰,脆卜卜,是上佳之炸! 2份套餐都有半粒鐵鐵實實的蛋!濃汁已收入,精華縮成結實的味道那厚實感,令人滿足  套餐加配特飲半價!怎能少一杯台式

雜感女生   好味日記

而台灣的美食記憶

也可在德福Foodeli找到

這裡的food court有一個「古早台居」店

好多好食的台灣味道可以在此找到

店員會看客人口味,細心推薦食品和飲品

想不到food court亦有此服務質素

來吮一口湯麵

感受到爽快淋漓的口感

鹽酥魷魚非常充實

鹽的味道激出了魷魚的鮮英

脆炸的口感,叫人口水直流

鹽酥雞肉燥飯

肉燥飯是無可挑剔的

台灣必食的味道,再多一點肉燥就更好了
鹽酥雞炸炸滋的香脆

鹽粒的刺激,一口咬去,就是卜卜的香脆

鹽得夠香,酥得到位,脆而不油

入口仍是熱騰騰,脆卜卜,是上佳之炸!

2份套餐都有半粒鐵鐵實實的蛋!

濃汁已收入,精華縮成結實的味道

那厚實感,令人滿足

套餐加配特飲半價!

怎能少一杯台式風情?

黑糖珍珠奶茶

店員細心,推薦黑糖更好飲

朋友最愛的珍奶說有一流水準

特別是軟糯的珍珠,口感極佳

宇治抹茶鮮奶

宇治抹茶是好飲的質素

配以香滑牛奶

味道簡直100分!

小評:

味道:★★★★☆

環境:★★★★☆

服務:★★★★☆

衛生:★★★★☆

抵食:★★★★☆

2022-11-12 31 浏览
又係時候去九龍灣德福Foodeli zone 尋寶啦,最近登陸左一間主打台灣古早味的新店: 古早台居價錢幾親民,晚市套餐價錢大約介乎$60蚊左右,點餐後店員好快就製作出餐,岩哂趕時間嘅打工仔幫襯。Foodeli zone 座位空間感都算闊落,晚市唔想太迫係開飯嘅唔錯選擇。鹽酥雞肉燥飯 $49鹽酥雞金黃酥脆值得推介,雞肉火喉理想,做到外脆內嫩滑,份量又幾多,加埋肉燥送飯一流,係難得Food Court 都食到呢個台灣菜需要有的水準👍🏼紅燒豬軟骨麵 $51豬軟骨大件多汁,酸甜入味水準合格,肉骨之間幾有咬口。湯底表現算唔錯,食完都幾有飽肚感,湯底算幾濃郁,最抵死係隻雞蛋用返包裝台式的滷水蛋,係本港式半台式的mix and match 組合。加購$12 有杯台式飲品。大甲芋泥鮮奶 &青蘋果綠茶兩款台灣特飲有特色,未算係台式飲品專門店嘅特飲水準,但跟餐係必點嘅高CP 餐飲,大杯又有唔少款式選擇,經開九龍灣Foodeli zone 又想食台灣風味菜可以一試。

又係時候去九龍灣德福Foodeli zone 尋寶啦,
最近登陸左一間主打台灣古早味的新店: 古早台居
價錢幾親民,晚市套餐價錢大約介乎$60蚊左右,
點餐後店員好快就製作出餐,岩哂趕時間嘅打工仔幫襯。

Foodeli zone 座位空間感都算闊落,
晚市唔想太迫係開飯嘅唔錯選擇。

鹽酥雞肉燥飯 $49
鹽酥雞金黃酥脆值得推介,
雞肉火喉理想,做到外脆內嫩滑,
份量又幾多,加埋肉燥送飯一流,

紅燒豬軟骨麵 $51
豬軟骨大件多汁,酸甜入味水準合格,
肉骨之間幾有咬口。湯底表現算唔錯,食完都幾有飽肚感,
湯底算幾濃郁,最抵死係隻雞蛋用返包裝台式的滷水蛋,
係本港式半台式的mix and match 組合。
加購$12 有杯台式飲品。

大甲芋泥鮮奶 &青蘋果綠茶
兩款台灣特飲有特色,
未算係台式飲品專門店嘅特飲水準,
但跟餐係必點嘅高CP 餐飲,
大杯又有唔少款式選擇,
2022-11-11 34 浏览
同朋友👫一齊喺德福商場,肚仔餓要醫肚,但係大家都趕時間,朋友話呢度有個food court,可以去睇吓有乜嘢簡單快趣可以嗱嗱聲搞掂😆,咁我梗係話好啦 …. 見到呢間台灣食店,好似幾啱呢日嘅胃口,咁就決定試吓啦😆我哋叫咗幾樣嘢share嚟食😆-「鹽酥雞肉燥飯」:鹽酥雞炸到脆脆哋幾香口😆;肉燥撈飯幾好食😆-「鹽酥魷魚鬚麵」:魷魚鬚🦑同湯麵分開上,咁用厚厚脆漿包住炸到脆卜卜嘅魷魚鬚就唔會比湯水浸腍👍-「黑糖珍珠厚鮮奶」:凍冰冰好滑😋;珍珠好煙靭😋-「百香果紅茶」:有淡淡嘅百香果香味,凍冰冰夠 refreshing 😆

我哋叫咗幾樣嘢share嚟食😆
-「黑糖珍珠厚鮮奶」:凍冰冰好滑😋;珍珠好煙靭😋
2022-11-10 36 浏览
呢個商場的美食廣場原來人流非常之多,可能有時因為這天是週末,因此很多人無論拍拖定還是帶着小孩子都想來美食廣場看看。這個甜不辣質地非常之煙韌,帶點甜的味道,不過好像沒有甜辣醬比你點。然之後那個牛肉麵的肉質也不算太差,看了上來亦都夠大份,那些牛肉是牛展,其後更與牛肉都有的那種,因此用一種不至於太瘦,不會吃到滿口黐牙珍珠奶茶應該是使用外賣杯,倒轉杯子放在托盤上面,都是是挺為精緻,就像外賣珍珠奶茶店那些賣相
這個
然之後那個
牛肉麵的肉質也不算太差
,看了上來亦都夠大份,那些
,就像外賣珍珠奶茶店那些賣相
2022-11-10 23 浏览
去開行街,估唔到德福Foodeli尼個food court咁新淨又咁多野食選擇。因為想飲手搖台飲,所以順便食埋飯,試下究竟。❣️香酥大雞扒配肉燥飯酥炸雞扒香脆入味仲大大塊,唔油膩又鮮嫩。肉燥香醇濃郁,鹹香之餘帶著甘甜氣息,肉燥口感細緻。只係飯太濕潤,個人喜歡粒粒分明。❣️鹽酥魷魚鬚肉燥拌麵魷魚鬚香口惹味,炸醬鬆脆可口,魷魚容易咬開。拌麵係粗身刀削麵,湯底配上台式五香牛肉湯,啖啖清甜。跟餐仲可以用半價加特色台飲🤩💚青蘋果綠茶~清新仲有椰果粒粒💜手作紫薯鮮奶~紫薯軟綿,甘甜,配上鮮奶淡淡薯香又唔會太甜。

❣️香酥大雞扒配肉燥飯
香酥大雞扒配肉燥飯