2021-10-22 316 浏览
叫左外賣~3份蛋餅3杯飲品,然後可以等左個半鐘頭都未整起!外賣人員話佢地外面排左兩架巴士咁長的人龍!好生意你可以唔好做外賣,可以按暫時停止營業!你根本應付唔到咁多人!講普通話的員工仲要大條道理話佢地好忙!然後掛我線!這是合理的嗎?
90 分钟 (外卖送餐)
2021-10-13 3040 浏览
雲咸街有間台式黃店叫做吃什麼就星期日休息既之前staycation check out完想過都食唔到所以就特登揀左個星期六過黎左呢頭吃什甚前身叫做請坐本身已經必比登推介餐廳後來好似因為股東意見不合執左其中兩位台灣媽媽就係中環重新開過就變成左呢間吃什麼重開之後亦都一直都米芝蓮名單入面而全香港既米芝蓮台灣菜就只係得吃什麼同阿元來了仲要兩間都黃餐廳門口比較鬼化只有what to eat三個英文字可能因為係下午四點所以餐廳無乜人而且好似慶祝緊員工生日咁餐廳入面有d特色既牆畫始終係中環都要有番d裝修同埋見到兩位台灣老闆都係度而且餐廳入面好似都唔少台灣侍應好多時都要用國語溝通餐牌有兩頁一頁食物一頁飲品如果有叫食物既飲品會有優惠價仲有另外一張獨立既小菜咁其實食完鰻魚飯都唔算太肚餓最主要都係天氣太熱叫左兩杯野飲荔枝烏龍加珍珠同埋泡沫紅茶加芋圓都算係大杯既呢度環境都算OK地方同檯唔算細但唔知係咪台灣特色黎佢地既餐具係咁樣包住就真係好奇怪芝士蛋餅都拉到絲小火雞肉飯呢個就真係麻麻地都幾乾下滷肉乾麵同雞肉飯相比就完全係兩個世界滷肉好食麵條仲好彈牙坐到五點都係無乜人唔知係時間問題定點啦埋單果時老闆娘走左出黎收錢
雲咸街有間台式黃店叫做吃什麼

就真係好奇怪

芝士蛋餅
都拉到絲

小火雞肉飯
火雞肉飯(小碗)

呢個就真係麻麻地

係有時要用國語黎溝通比較麻煩
下次應該試下其他小食或者牛肉麵
2021-07-03
滷肉乾伴麵
The food is definitely great and the servers are kind and attentive. What’s worrying is the amount of single use plastic that is used in this restaurant. No reusable chopsticks and each customer is given a shrink wrapped single use plastic spoon and chopsticks. Management need to move with the times and become more environmentally conscious by getting rid of single use plastics.
2021-09-29 321 浏览
第二次番黎食了,兩次都係晚巿黎食。原來佢星期日會唔開!想食的人要注意了。仲記得第一次食時,芝士蛋餅帶畀我嘅震撼!於是今次同朋友相約在中環做事,事後也一定要再來重溫這股台灣味道。今次除了芝士蛋餅我還點了九層塔蛋餅。但就沒有芝士蛋餅出色,建議不用點,只嘗試芝士即可。朋友第一次點了蔥油面,不太合她的口味。我就還點了椒鹽四季豆,味道不錯,但可惜店裡的風扇開得太大,菜式涼得很快(坐住食仲凍過開行冷氣嘅鋪頭!)飲品方面真的很台式,點了烘焙烏龍茶,又和香港的明顯有差別。結帳人均才一百多,以中環來說性價比真的很高(而且我還是單點了好幾個小菜而沒有點面/飯!)味道也不錯!但建議選擇入食湯面,個人會坐得舒服的。私心再讚下專門搵本地插畫家來製作的壁畫。

飲品方面真的很台式,點了烘焙烏龍茶,又和香港的明顯有差別。

私心再讚下專門搵本地插畫家來製作的壁畫。

2021-09-22 275 浏览
由2位台灣媽媽開設既台式小店 溫情滿滿既小店風味牛肉麵、蛋餅,同各式台灣小菜小食都應有盡有外省牛肉麵(牛腱)($85)湯頭香料味道濃郁,口感滑而帶少少厚秘訣就係用台灣嚟嘅滷包,再加現磨花椒醬油、蔥、薑、米酒同最重要既牛孖筋!咁就可以避免一般用牛骨熬湯會油膩嘅缺點又帶出濃厚嘅味道。湯底帶辣,怕辣嘅話可以揀紅燒湯底牛腱非常入味,肉同筋比例亦啱啱好,兼具膠質同牛肉嘅咬口保持經典嘅台灣風味之餘,兩位媽媽都有繼續嘗試改良好似菜脯就比之前嘅乾身,口感更好賣相亦更吸引調味得宜而且即叫即炸,香味吸引,外皮香脆又惹味!鹹酥雞飯,配3種小菜  中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈地下A號舖消費$155
由2位台灣媽媽開設既台式小店 溫情滿滿既小店風味
牛肉麵、蛋餅,同各式台灣小菜小食都應有盡有
外省牛肉麵(牛腱)($85)
湯頭香料味道濃郁,口感滑而帶少少厚
秘訣就係用台灣嚟嘅滷包,再加現磨花椒
醬油、蔥、薑、米酒同最重要既牛孖筋!
咁就可以避免一般用牛骨熬湯會油膩嘅缺點
又帶出濃厚嘅味道。湯底帶辣,怕辣嘅話可以揀紅燒湯底
牛腱非常入味,肉同筋比例亦啱啱好,兼具膠質同牛肉嘅咬口
保持經典嘅台灣風味之餘,兩位媽媽都有繼續嘗試改良
好似菜脯就比之前嘅乾身,口感更好賣相亦更吸引
調味得宜而且即叫即炸,香味吸引,外皮香脆又惹味!
鹹酥雞飯,配3種小菜

中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈地下A號舖
消費$155
2021-09-13 388 浏览
位於中環雲咸街嘅台灣餐廳What To Eat 由2位台灣媽媽主理,2019-2020年度得到米芝蓮推薦👍推介嘅係牛肉麵、滷肉飯同蛋卷😍 外省牛肉麵 - 牛腱 ($88)牛肉麵湯底唔係平時食嘅紅燒牛肉麵,所謂外省,其實就係四川口味,由四川老兵帶到台灣,再發揚光大。所以湯底帶有花椒味,呢個味都係第一次食。 滷肉飯 - 小 ($38)滷肉飯係肥肉瘦肉平均分佈,有台灣嘅味道,一碗飯都好夠飽 原味蛋餅 ($35)長長一條蛋餅,蛋餅軟孰,加上調味醬汁,熱辣辣,好滿足👍 鹽酥雞 ($49)用鳳梨形狀嘅碟裝住嘅鹽酥雞,更添加一份台灣味。鹽酥雞粒唔會太咸,味道香口 好味指數 🌕🌕🌕🌕🌑抵食指數 🌕🌕🌕🌗🌑打卡指數 🌕🌕🌕🌗🌑推介指數 🌕🌕🌕🌕🌑

外省牛肉麵 - 牛腱 ($88)

滷肉飯 - 小 ($38)
滷肉飯係肥肉瘦肉平均分佈,有台灣嘅味道,一碗飯都好夠飽

原味蛋餅 ($35)
長長一條蛋餅,蛋餅軟孰,加上調味醬汁,熱辣辣,好滿足👍

鹽酥雞 ($49)

好味指數 🌕🌕🌕🌕🌑
抵食指數 🌕🌕🌕🌗🌑
打卡指數 🌕🌕🌕🌗🌑
推介指數 🌕🌕🌕🌕🌑
午餐
1K
2021-09-13 3958 浏览
放工約了Yan到中環食飯,最近仍然愛上食台灣野,今次到了出名的吃什麼,兩位台灣媽媽開設的台式店子,曾獲米芝蓮推介,講起吃什麼,除了「請坐」業權風波事件外(支持小店),就會想起當年在西環的外賣便當店,果陣係果頭返工,有時會去幫襯,回起想都差唔多8年前了...。黑色的門面,感覺型格,內堂的深藍色牆配銀色字招牌,好型又搶眼,牆上掛有店子的介紹及歷史,巨型的壁畫,據聞畫上是幫助過店子的恩人,甚有意義,另一邊是湖水綠的牆身,木系枱椅,感覺柔和。大約7:00去到,時間尚早,唔洗位即有兩位。餐牌,食物都幾多選擇,必食牛肉麵及蛋餅,同要了幾款小食。點餐紙見到:繁忙時段用餐時間控制45分鐘內,不過果日唔太多人,職員冇叫我地限時,如果太多人大家都識做既www。珍珠奶茶,$35,奶茶甜度適中,珍珠煙韌。黑糖奶茶,$34,Yan的。外省牛肉麵(半筋半肉),$89,湯底味道濃郁,麵條煙韌,牛肉口感鬆化,牛筋入味爽彈,美味。肉鬆蛋餅,$45,必食蛋餅,要了肉鬆餡,蛋餅口感香軟,配上肉鬆餡鹹鹹甜甜幾好味呢。滷大腸,$48,口感有嚼勁好,咸香入味。鹹酥雞,$49,入口酥脆,香口美味又多汁。冇收加一,太抵了~食物味道不
大約7:00去到,時間尚早,唔洗位即有兩位。
餐牌,食物都幾多選擇,必食牛肉麵及蛋餅,同要了幾款小食。
珍珠奶茶
珍珠奶茶,$35,奶茶甜度適中,珍珠煙韌。
黑糖奶茶,$34,Yan的。
外省牛肉麵(半筋半肉)
肉鬆蛋餅
滷大腸
滷大腸,$48,口感有嚼勁好,咸香入味。
鹹酥雞
鹹酥雞,$49,入口酥脆,香口美味又多汁。

冇收加一,太抵了~食物味道不俗,價格合理,坐得幾舒服,服務態度有禮貌,開飯之選。
2021-09-10 240 浏览
👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻喺中環想搵間唔使排長龍而且平民價啲嘅嘢食?🤩可以試下What to Eat!呢到限咗每枱嘅用餐時間為45分鐘,咁就唔怕等到熱死都未有枱啦🥰✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧ 1)起司蛋餅 HK$39起司蛋餅賣相簡直係💯見到好多嘅起司溶晒係蛋餅入面,仲多到係兩側到流晒出黎添呀😍溫度唔會太熱辣辣,一上枱即食都唔會怕辣親!成件擺入口,成個口腔都充斥住香濃嘅超司🤤啱晒一眾嘅起司迷呀😚😍賣相:🌕🌕🌕🌗🌑😋味道:🌕🌕🌕🌕🌗2)外省牛肉麵(牛腱)HK$88牛肉麵賣相都唔錯,仲聞到好香嘅香辣湯底味🤪麵條硬度適中,頗有口感😚牛腱唔會太淋身,亦唔會好多筋👍🏼個香辣湯底十分之惹味,又唔會太辣令到成件事唔過癮,啱晒鍾意小辣嘅大家😍😍賣相:🌕🌕🌕🌑🌑😋味道:🌕🌕🌕🌕🌑總括黎講,吃甚麼嘅上菜速度十分之快!嘢食賣相同味道都唔錯🤤大家去開中環,要食餐便飯,可以過黎一戰㗎💪🏼✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧ ✨整體評分✨(5分滿分!)🏠環境:🌕🌕🌕🌑🌑🤵🏻服務:🌕🌕🌕🌑🌑💲抵食:🌕🌕🌕🌕🌑💯總分:🌕🌕🌕🌗🌑➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🍽 吃甚麼 🍽📍 中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈地下A號舖☎️
👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻

2)外省牛肉麵(牛腱)HK$88

😍賣相:🌕🌕🌕🌑🌑
😋味道:🌕🌕🌕🌕🌑

✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧

✨整體評分✨(5分滿分!)
🏠環境:🌕🌕🌕🌑🌑

🍽 吃甚麼 🍽
📍 中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈地下A號舖
☎️ 2810 9278
2021-09-05 368 浏览
✨起司蛋餅 $39搵到好岩我口味嘅蛋餅啊!!!好多時喺出面食嘅蛋餅好薄,餡料又少,食落好空虛但呢間嘅真係食得出好實在、好足料!入面有滿滿嘅蛋同芝士,仲有拉絲嘅效果~真係要趁熱食!✨外省牛肉麵 (牛肋) $85台灣老闆娘見到我影耐咗相,提我個麵要快啲食果然真係要趁熱起筷,牛肋太好食了……牛味超級濃郁!而且口感好好!滿滿膠質嘅感覺~~~湯底都頗濃,少少辣幾惹味!麵條軟硬度適中,幾有咬口同幾彈✨墨魚香腸 $48呢個香腸幾surprise地好食!甜甜哋,外脆內軟~✨脆皮大腸 (唔記得咗價錢~)好食啊!!豬大腸愛好者要食!!雖然佢個皮唔太脆,但比港式嘅豬大腸會更煙韌~中間夾住啲蔥一齊食,又幾夾喎~🔹皮蛋豆腐 $45個汁太過杰撻撻太重口味唔小心浸太多一食好鹹好甜皮蛋同豆腐係分開嘅,個人比較鍾意剪好mix埋一齊多啲咁樣就可以好平均地一啖皮蛋加一啖豆腐~🔹鹹酥雞 $49非常之咁普通,唔建議叫嚟食覺得豪大大會好食啲(可能因為唔係太新鮮熱辣出爐🔹荔枝烏龍 (飯、麵類+$18)呢個配搭比我想像中夾同好飲!烏龍茶中和咗荔枝嘅甜,所以飲落都幾fresh~🔹茉香奶綠茶 $30叫咗微糖,茶味奶味balance得幾好
✨起司蛋餅 $39
搵到好岩我口味嘅蛋餅啊!!!
好多時喺出面食嘅蛋餅好薄,餡料又少,食落好空虛
但呢間嘅真係食得出好實在、好足料!
入面有滿滿嘅蛋同芝士,仲有拉絲嘅效果~
真係要趁熱食!
外省牛肉麵(牛肋)

✨外省牛肉麵 (牛肋) $85
台灣老闆娘見到我影耐咗相,提我個麵要快啲食
果然真係要趁熱起筷,牛肋太好食了……
牛味超級濃郁!而且口感好好!
滿滿膠質嘅感覺~~~
湯底都頗濃,少少辣幾惹味!
麵條軟硬度適中,幾有咬口同幾彈

✨墨魚香腸 $48
呢個香腸幾surprise地好食!
甜甜哋,外脆內軟~
脆皮大腸
✨脆皮大腸 (唔記得咗價錢~)
好食啊!!豬大腸愛好者要食!!
雖然佢個皮唔太脆,但比港式嘅豬大腸會更煙韌~
中間夾住啲蔥一齊食,又幾夾喎~

🔹皮蛋豆腐 $45
個汁太過杰撻撻太重口味
唔小心浸太多一食好鹹好甜
皮蛋同豆腐係分開嘅,個人比較鍾意剪好mix埋一齊多啲
咁樣就可以好平均地一啖皮蛋加一啖豆腐~

🔹鹹酥雞 $49
非常之咁普通,唔建議叫嚟食
覺得豪大大會好食啲(可能因為唔係太新鮮熱辣出爐

🔹荔枝烏龍 (飯、麵類+$18)
呢個配搭比我想像中夾同好飲!
烏龍茶中和咗荔枝嘅甜,所以飲落都幾fresh~

🔹茉香奶綠茶 $30
叫咗微糖,茶味奶味balance得幾好~
加埋茉莉花味,整體幾好飲~
起司蛋餅
外省牛肉麵(牛肋)
脆皮大腸
  • 墨魚香腸
2021-08-29 263 浏览
同朋友一齊去食晚餐 叫咗鹽酥雞 排骨拌麵 滷肉飯炒四季豆 同埋九層塔蛋餅 全部都好味😋另外個珍珠奶茶茶底非常純正 完全有驚喜朋友叫嘅梳打水同埋熱黑豆茶都聽聞好好飲下次想去再試吓其他
另外個珍珠奶茶茶底非常純正 完全有驚喜
朋友叫嘅梳打水同埋熱黑豆茶都聽聞好好飲
下次想去再試吓其他
_中環米芝蓮推介🐷台灣人開嘅正宗台灣菜❣️半斤牛肉麵滷肉飯🥰甜不辣炸四季豆全部都好食😋冬瓜茶好好飲👍🏻好香又唔太甜暫時喺香港飲過最好飲嘅一間_但不幸嘅係就食完嘅時候見到有小強出現😖😖😖喺舖頭入邊,唔係喺食物入邊_經常都有人排隊建議預留時間而且限時45分鐘,有啲趕
中環米芝蓮推介🐷
暫時喺香港飲過最好飲嘅一間
但不幸嘅係
就食完嘅時候
見到有小強出現😖😖😖
喺舖頭入邊,唔係喺食物入邊
經常都有人排隊
建議預留時間
而且限時45分鐘,有啲趕

2021-06-22
  • 滷肉飯(小碗)
  • 甜不辣
2021-08-19 435 浏览
今日大約12點半左右去到門口大約有10個人排緊隊,我地都係等左10分鐘左右已經可以入去坐。排隊期間職員已經比左落單紙我地諗食咩,所以到有位既時候就即刻落埋單,D野食都好快速係10分鐘內送到你面前,非常有效率。有樣嘢需要注意係,呢度用餐時間係45分鐘。我地Order左鹹酥雞肉飯、滷肉乾拌麵、九層塔蛋餅同兩杯飲料。鹹酥雞肉飯,雖然鹹酥雞肉係炸,但食落冇油膩既感覺都有少少啖啖肉。賣相方面,我認為鹹酥雞肉可以放整齊少少。滷肉乾拌麵,滷肉夠味,拌麵既汁唔鹹。

鹹酥雞肉飯
滷肉乾拌麵
九層塔蛋餅
滷肉乾拌麵 $65肉鬆蛋餅 $45/喺蘭桂坊上面嘅台灣小店午飯時間去到 好多人呀 不過唔係等左好耐 上菜超快 好快食完台灣嘢黎講佢都幾貴 可能地區問題啦嘢食味道好local啲店員差唔多全部都係台灣人~個拌麵幾足料 個汁唔會太鹹 夠撈曬全部麵蛋餅啲肉鬆俾得好慷慨!!! 好食好食(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
滷肉乾拌麵 $65
肉鬆蛋餅 $45
喺蘭桂坊上面嘅台灣小店
台灣嘢黎講佢都幾貴 可能地區問題啦
嘢食味道好local
啲店員差唔多全部都係台灣人~
個拌麵幾足料 個汁唔會太鹹 夠撈曬全部麵
2021-07-29 525 浏览
Lunch同朋友黎食飯,撞正附近一眾打工仔既放飯時間,唯有排下隊,位唔係話好多,所以都等左一陣,不過等既時候服務好好,因為適逢個幾日都好熱,個姐姐會問大家要唔要雨遮擋太陽,又會拎啲凍水出黎比大家飲,好細心。入到去之後已經閘時落左單,所以都唔係等左好耐,上菜都快,叫左個鹽酥雞飯,配菜有好多菜,飲食均衡既重要性!鹽酥雞咬落都好鬆軟,不會話鞋,不過就略為覺得雞既份量有啲少,得6/7粒左右,同埋可能食開台灣野會撈啲肉燥,今次冇肉燥,食落就好似有啲Dry咁。不過整體都唔錯,下次再黎試其他款!

2021-07-29 400 浏览
Lunchtime去了吃「吃什麼」,午餐時間三個人只能坐一張二人檯再加一張摺凳,係會迫啲,但繁忙時間可以理解點了紅糟豬排飯($78),在中環這個價錢是合理的,也無須加一。豬排的酒味十足,味道也不錯,但配菜方面令人失望。炒菜全是油,便當飯居然搭配咖哩魚蛋?咖哩充滿味精,完全和豬排飯不搭,吃完真的十分口渴火腿蛋餅正常發揮,試過一次就算了但最不滿意的是服務員態度,餐牌上寫用餐45分鐘,等到食物到齊其實也只有二十多分鐘了,平常餐廳至少有一小時用餐時間。趕著吃服務員還催了三次,說我們太慢外面很多人排隊,我們還未離開已經幾個店員站在身後,我們食物一吃完,他們沒問就直接收走趕客,如果你們上菜快點,客人要吃得那麼趕嗎?而且環境十分狹窄、吵鬧,店員說話很大聲也沒有禮貌這裡的食物值得一試,不是差也沒有特別出色,但服務態度真的令人失望,米芝蓮餐廳服務水準有目共睹,不會再來了如果像試又不想被趕,最好別選繁忙時間
火腿蛋餅正常發揮,試過一次就算了

如果像試又不想被趕,最好別選繁忙時間
紅糟豬排飯
午餐