2007-08-30 20 浏览
星期日和幾個很久沒見的朋友聚會共四人,我想吃日本菜其中一人推薦來這裡,第一次來地方不太大,但環境蠻舒適。我們點了數個當天的是日推介︰鮑魚~ 正正正…,很好味……又大隻。抵食!平目魚刺身~ 口感很好,點那個沖繩海塩特別鮮味及它的魚邊很肥美。的鯛魚刺身~ 侍應說師傅用一種方法(忘了叫什麼)令表面有點熟內裡還是生的,好像用火燒過似的(但吃時是凍的),只是表面輕輕燒過,口感很爽及鮮甜。汁煮生蠔壽司(半生熟) ~ 非常正,愛蠔者必食其他的都很好吃。侍應說他們會於下星期往日本取貨(原來他們平均每兩三個月就會前住日本取貨)到時會帶很多特別的食物回來。去之前記得訂座,因好爆!

鮑魚~ 正正正…,很好味……又大隻。抵食!
汁煮生蠔壽司(半生熟) ~ 非常正,愛蠔者必食
其他的都很好吃。

去之前記得訂座,因好爆!

2007-08-20 26 浏览
我係8月18日上星期六晚上去食的,啲價錢都唔係平,但諗住會好食,就叫多小小個劍魚腩很大件,但不新鮮...難吃鰻魚亦不好吃...松板牛肉汁飯食落似係supermarket買一包即食的,啲飯痴埋一舊,又爛...總之難食...拉面也超普通,啲面唔彈牙,叉燒勁甜!我係個好鐘意食拉面既人,以40幾呢個價錢食,超唔抵!!連味千都好味過佢十倍!較好入口的是帶子,鹽燒雞軟骨同火燒三文魚腩.但聽到微波爐叮野聲!之後就出左碟鰻魚,好懷疑係叮熱啲鰻魚囉...乜食日本野唔係要新鮮加咩?可能小店,服務很好,笑容很多有加一的2人埋單$295
個劍魚腩很大件,但不新鮮...難吃
鰻魚亦不好吃...

較好入口的是帶子,鹽燒雞軟骨同火燒三文魚腩.

可能小店,服務很好,笑容很多
有加一的
2人埋單$295
2007-08-03 12 浏览
由於男友在西環往所以一週總有數天到此一遊……上網見到此店有如手掌般大的鮑魚,都只是$630元,我當然決心一試啦!嘩!!超正!入口果然如其他網友所講一放入口眼睛會不期然閉緊,然很進入另一境界,無誇張。刺身我們點了平目魚,原條的,很鮮味。壽司點了仙台汁蠔,必吃之選。去前要訂枱,因很多人。心滿意足的一餐!
由於男友在西環往所以一週總有數天到此一遊……

心滿意足的一餐!
2007-07-10 11 浏览
食物ok, 但佢最大問題係成日無情情關門唔開, 話日本工幹,有時想去但諗諗下都唔好, 分分鐘唔開約晒人都唔知點。
2007-07-02 8 浏览
隔咗一日,上星期四嚟完,星期六又同另外一位朋友幫趁。今次想介紹一下今次想介紹汁燒北寄貝,好鮮甜,好好味,本人平時對北寄貝壽司提不起半點興趣,但係,今次汁燒北寄貝真係令我對鮮北寄貝改觀。鮮海膽同青森活鮑魚(熟)壽司都好好味!不過食壽司最好由淡味到濃味,否則就試唔出部份鮮味前幾次同這位友人食日本嘢都唔滿意,眼見搵食太郎之名就要拆招牌,最後好彩吉利不負所托,最後搵到間令這位友人滿意嘅日本食店。

2007-07-02 3 浏览
一行六人去到吉利聚餐,今次叫咗好多嘢食,是日推介都叫咗四個,班舊同學都好滿意。壽司有:赤貝- 好鮮甜甜蝦- 一件有五隻嘅甜蝦壽司煮鮟鱇魚肝(熟)- 可以松葉蟹蟹膏(熟)- 必食,老闆娘話七八月無得食,因為要俾時間啲蟹繁殖玉子燒- 必食,我的最愛三文魚腩- 好味劍魚腩- 魚油好香鮮帶子- 必食,又大件又新鮮仙台汁煮生蠔(半生熟)- 好正,愛生蠔者不能錯過三文魚籽- 比較咸豬軟骨拉麵,叫咗豬骨湯底同地嶽湯底,唔食得辣唔好叫地嶽湯底,勁辣!本人較喜歡豬骨湯底是日推介項目:九洲針魚刺身- 鮮甜好味北海道喜目魚刺身(皮霜造)- 好味,同真鯛魚有啲相似香燒九洲福甲魚- 本人喜歡生物多一點,不過師傅功力好好,好香!日本紫蕃薯雪糕- 老闆娘話係直接由日本入口,有七成以上係紫蕃薯,所以食落唔太甜仲好有蕃薯味!正!除食物好,老闆娘一家人都好好,我地由十點半坐到十一點都無趕我地走,仲向我地介紹食法同食物特別之處,好好傾。

壽司有:
赤貝- 好鮮甜
甜蝦- 一件有五隻嘅甜蝦壽司
煮鮟鱇魚肝(熟)- 可以
玉子燒- 必食,我的最愛
三文魚腩- 好味
劍魚腩- 魚油好香
鮮帶子- 必食,又大件又新鮮
仙台汁煮生蠔(半生熟)- 好正,愛生蠔者不能錯過
三文魚籽- 比較咸

是日推介項目:
九洲針魚刺身- 鮮甜好味
北海道喜目魚刺身(皮霜造)- 好味,同真鯛魚有啲相似

2007-06-18 17 浏览
阿哥從新加坡返o黎,帶o左佢去試勁好味o既日本美食~~~~吉利, 我o地一行六人點o左好多好多o野食: 鮑魚,半個燒藍旗吞拿魚頭(之前預定),各種新鮮刺身.....鮑魚好味, 魚頭經師傅特別炭燒~~~勁正呀!!魚眼成個網球咁大~面珠肉滑到不得了~~~~仲有馬肉馬肝刺身~~入口甘香無比~~~就算去到cwb,tst 都未有如此大大大魚頭而仲要係用心之作囉!!!抵食~~~~好味~~物超所值!
2007-06-12 10 浏览
哈哈哈哈!我都有食漁師煮鮑魚啊!簡直係一生食過嘅東西中最好味嘅食物............真係真係好好好好食,鮮甜無比,口感好,味道一流!!上枱時看到原隻大鮑魚在碟上,心想無理由比刀义我地自已切來食架,原來師父刀法超高,將整隻手板大(係爸爸隻手板啊!)的鮑魚超薄橫切後再一片片砌回原狀!每一片放入口,你都會自動閉上眼睛,然後慢慢由心甜笑出來.....係真架!其實其他都好好食,不過個心已經比鮑魚緊緊鎖住左,暫時無法用文字形容其他食物.今次食Lee隻北海道漁師煮鮑魚價值$630,上次優惠價食$480咋!唔知幾時再有優惠呢?哈哈哈!如果你們見到有優惠單聲啊.
2007-06-10 7 浏览
今次已經係第N次嚟吉利,喜歡佢舖頭細,好家庭Feel,食物水準穩定,至愛佢既火灸玉子,即叫即整,好味!今次店員推介咗飽魚,佢話處理時間要九個鐘,果然好味!另外叫咗壽司、軟豬骨拉麵,喜愛豬骨湯底(我另一至愛),店員好好人,佢話俾我地知師父剛剛劏緊油金魚,所以即落單要兩客油金魚腩壽司,師父另外俾咗d味噌麥粒我地試,有麥香。三文魚籽壽司比較咸。埋單係貴d,不過都可以接受。
2007-04-29 17 浏览
以前食開都ok, 雖然成日唔開。今日再去食, 點知無o左lunch set, 仲要有每人最低消費。咁都fine o既~ 一睇個餐牌... d o野加晒價。都ok o既, 如果好食。叫o左個拉麵, 正常質素, 不過以呢個價錢就唔係好值。朋友話味千好食d 添...最令人期待o既壽司都係普通過唔普通。最令人氣結o既係佢o既咖哩牛肉飯, $48一碗, 竟然無牛肉!!成碗夾埋我食到三件一蚊雞咁大o既牛肉!只係得咖哩汁同薯仔... 真係好過份!其實成本好平, 駛唔駛做到咁呢?講真去完今次真係black list o左佢, 咁o既價錢咁o既質素, NOT WORTH!!!
以前食開都ok, 雖然成日唔開。
咁都fine o既~ 一睇個餐牌... d o野加晒價。
都ok o既, 如果好食。
最令人期待o既壽司都係普通過唔普通。
其實成本好平, 駛唔駛做到咁呢?
2007-04-21 14 浏览
This Jap restaurant is quiet small, but the food is really really nice! I live in Sheung Wan and I get addicted to this Jap rest, I will visit 2 -3 times a week, the suishi is fresh and they have a lot of new dishes from time to time. I asked them and they said they will go to Japan regularly to find some special dishes. Pls call and make booking before you go, this rest get fully book every single day! MUST TRY!!!
2007-04-13 13 浏览
今日契媽請食飯,嚟咗lee間「吉利」,氣氛唔錯。我咃一行6人,坐低後女侍應開始介紹佢哋餐廳的特別菜式和當日新鲜魚類。契媽最後決定由廚師發板。以下係我咃食咗比較特別的東西︰-真鯛魚刺身~ 好鮮甜,他們用皮霜降做法,口感好好,連從不食魚皮的媽媽試了一片也讚好。-北海道矢柄魚刺身~ 份量不多,每人約兩片。味道濃配合薑同蔥,將鮮味帶晒出嚟。-北海道蝦x螺(忘記了名稱) ~ 極爽和清甜。-漁師煮鮑魚~ 好大隻!師父還把鮑魚頂醋漬,而內臟就辣煮,爸爸讚不絕口!-沖繩海葡萄~ 起初聽個名以為是提子,原來是水中的海澡類,咸咸地,口感像蟹子,綠色的一串串好得意。原來佢係沖繩特產,侍應話好有益。-燒活北寄貝~ 我在日本都食過,嘩!一樣好味,我連汁都飲埋!^v^-燒劍魚骹~ 份量頗大,啖啖肉。如果唔係食廚師發板,都食唔到咁多種類的食物,佢哋仲有好多特別野原本都想試,好彩個侍應提我哋再加野會太多,如果唔係實浪費,今晚實在太飽唯有下次先試!今晚實在太滿足啦!*v*
-北海道蝦x螺(忘記了名稱) ~ 極爽和清甜。
-燒劍魚骹~ 份量頗大,啖啖肉。
2007-04-10 17 浏览
-北海道蝦x螺(忘記了名稱) ~ 極爽和清甜。
-燒劍魚骹~ 份量頗大,啖啖肉。
2006-11-26 19 浏览
本來想控制住自己EQ,但始終忍不住要到到流言,這店經常關門,試過一星期內有三次到此店都沒有開,試過問此店人員,還死撐說無理由,問是不是星期一,因星期一是休息,但我肯定另外兩天不是星期一,難道我撞邪嗎? 今星期已好幾天沒有開,留言話出外公幹,咁不如唔好做門市啦!又試過一次打電話叫外賣,15分鐘後去拿,店員竟然說已告訴我有兩個order做,我知所以我咪預先打來order law..但你沒說兩個order 15分鐘都未得ma...講真,又唔覺這裡的食物真的十分好吃,只是西環不是十分多選擇,距離好好食仲有很大距離...
今星期已好幾天沒有開,留言話出外公幹,咁不如唔好做門市啦!
2006-11-22 29 浏览
未食前係完全唔知道這日本餐廳係好食定好食,朋友叫到,實要捧場,星期日晚一行八人來到,我們只是等了一會就可入座,地方比我想象中細,要坐得親密些....haha,朋友之前訂了燒魚鮫,好好味....滑和香,試了蟹羔壽司.....正.....係口既感覺好滿足....每人食了2件,帶子好有口感和新鮮,半生熟三文魚好味...只係煎一邊,另一邊保侍新鮮...入口一樣好juicy....叫了地獄豬軟骨湯飯(這個唔係好辣係好咸)....和牛肉湯飯(這個普通)....冷麵不過失,鹽辛BB魷魚....比較濃味....但送酒就正....朋友叫了馬肉刺身....朋友話一般,自已就無食,赤貝刺身夠鮮甜....以我經驗食魚生就好正....湯飯一般....燒魚頭好味.....好快幫襯過.每人$250...(有叫酒)好抵...因為係銅鑼食過另一間要$1700(二人)