2021-10-17
幫襯呢間日本餐廳超過8年,一直係我哋首選嘅日本飯堂。昨晚跟2位朋友食晚飯,一坐低就先點咗幾個我哋喜歡嘅小食,同平時一樣我哋叫待應比一點wasabi我哋,過咗一陣之前上枱wasabi 食完,我哋再要求待應加多一點wasabi。當待應再拿wasabi就話廚房師父話之前已比咗一次wasabi今次係第二次,係最後一蝶wasabi。我哋都唔係好明佢嘅意思,不過因為食物已經上枱無理佢。到之後wasabi 再食完再問待應攞,5分鐘之後就之前一個待應過來講我哋3個人已經要咗兩次wasabi,第三次我哋要收錢。我哋3個嘅反應係-乜話?食日本餐要wasabi要收錢?之前比嘅wasabi都係一細夠,份量唔多,而且我哋都係食囇先要無浪費,我哋就話我哋食咗咁多年都唔洗收錢,唔明食日本餐要wasabi要比錢係乜道理,最終無要到,唔係因為錢係呢間舖頭嘅服務態度。之後再細心留意,發覺佢哋以以班待應全部唔同哂,以前待應好多係日本人,企bar枱都係日本師父,琴晚就見全部都係新,大部份係香港人,有一兩個識講日文,其中一個女待應係舊人。我哋覺得似換咗老細,可能係香港人所以要多啲wasabi要收錢。😠😠😠食飯過程中發覺佢哋嘅服
食飯過程中發覺佢哋嘅服務水平變差,似平價放題全一嗰種,上菜會係你邊後面而唔係走去側面失坐嗰邊,執嘢嗰時又會幾次整跌你嘅筷子,又唔會同你執返,出嘢又淨係收一啲,另一邊又唔收。呢啲好明顯係港式服務水準。
朋友對呢間餐廳已經無食嘅意欲,亦從favour list no.1改到blacklist,呢間都算係中價日本餐不過估唔到一個wasabi要收錢,呢個真係令好反感。以後都唔會幫襯。