2024-04-14 117 浏览
午餐時間入去食 當時候都未坐滿人 叫咗個椒鹽豬扒飯 豬扒唔多 得6塊 幾舊都係骨 飯份量少🥲 但望下隔離檯 同自己個餐 份量差好多 好失望 服務態度係唔差的 但希望餐廳可以注意下 食物份量 確保一致
2024-03-25 179 浏览
元朗這家冰室平時都很旺人,😘週末下午來吃午飯,員工還是很熱情,非常貼心。乾炒牛河本地人很喜歡!😚牛肉又嫩又有嚼勁,河粉都加了醬汁,挺入味的。超好吃,味道太有小時候跟著家裡人吃大排檔的感覺了!!😋魚香茄子,炒得很香,🍆加了一些辣椒碎,吃起來口感鮮甜,🌶而且肉碎濃郁,伴上長條的茄子,好有口感。粟米龍脷魚柳,🐟魚柳份量挺多的,清清淡淡,不會太濃味,不錯。又能吃到粟米的爽脆,🌽用來撈飯好正。

今日無啦啦嘅食慾嚟攻擊,所以就行咗入呢間茶餐廳,內裏環境乾淨哂又舒服,係咁啱食飯時間,所以就點咗幾樣classic嘅港式美食嚟填飽肚子😋。首先,啲香煎雞扒又香又滑,擺喺前一丁之上咬落去啲芝士拉絲拉到滿天星,滋味一流!加個炒蛋,滑溜溜嘅口感豐富咗成個組合,真係滿足。再嚟個迷你咖喱龍脷柳飯,咖喱味道啱啱好,唔會太勁令人反感,咖喱湯汁浸住啲飯粒,一啖啖都係驚喜,龍脷柳又鮮美得嚟唔會過火,真係無得輸。西多士呢,外皮脆卜卜,咬落去個花生醬心太軟,真係正!當然最後嘅例湯都係必須品嚐,滿滿嘅豬骨香氣,喝落去真心暖笠笠。總括嚟講,呢度喺大街小巷都搵得到嘅茶餐廳,提供嘅嘢食真係一流,飲品亦都贊,下次上街又知道邊度可以搵到好東西食啦!🍽️👍🧋
2024-01-10 240 浏览
揚州炒飯🍚炒飯好吃,每次來都會點,飯粒炒的有鑊氣,也有蛋仁,🍤蝦仁等各種配料,口感豐富。而且炒的乾身,不會很油膩,口感好,香噴噴的,我們都忍唔住全部食清😆北菇蒸雞🐤蒸雞的份量足,而且很滑,吃起來口感鮮嫩,祇有大塊的骨頭,🥢方便吃。調味入味,配上蔥花同🍄北菇,味道好香,是傳統養生的搭配。價格實惠,🥰關鍵是上菜速度都好快,環境的話,卡位空間是挺大,整體冰室風格的裝修,港式的感覺好熟悉😙

2024-01-07 135 浏览
今晚想食煲仔小菜,於是到訪呢間冰室~🍆 魚香茄子煲 $80茄子香軟好咬,鹹香味十足,惹味但唔辣,仲有好多肉粒,好好送飯😋🐂 沙嗲肥牛煲 $86肥牛份量足又唔會好多肥膏,粉絲索曬沙嗲汁好入味,同樣配白飯一流🤤轉套餐 +$6 (熱飲、例湯、白飯一碗)☕️ 熱阿華田、熱好立克正常發揮~🥣 例湯見到落足料,有好多豬肉同蘿蔔💯 湯唔會太鹹~🍚 白飯大大碗一定夠飽,飯粒圓潤飽滿👍🏻員工態度幾好,見到成晚嘅堂食同外賣生意都好好,確實唔錯👍🏻
今晚想食煲仔小菜,於是到訪呢間冰室~

🍆 魚香茄子煲 $80

🐂 沙嗲肥牛煲 $86

轉套餐 +$6 (熱飲、例湯、白飯一碗)

☕️ 熱阿華田、熱好立克
正常發揮~

🥣 例湯
見到落足料,有好多豬肉同蘿蔔💯 湯唔會太鹹~

🍚 白飯
大大碗一定夠飽,飯粒圓潤飽滿👍🏻

員工態度幾好,見到成晚嘅堂食同外賣生意都好好,確實唔錯👍🏻
2024-01-03 138 浏览
吾算系古色古香今日由元朗去福田,搭巴士前食個早餐,系行人天橋行過睇到哩間系天橋邊,好方便眯去食囉,其實哩間系target list其中一間,因為話裝修特別。附近環境眯舊區,旁邊是賣菜,門面都睇到系老店,裡面座位吾多,燈飾座位有舊,除了有幾張瓦櫈和檯面的調味料,整體無復古感覺,早餐價錢和其他茶餐廳差不多,叫了豬扒米- 豬扒煎得幾靚,金黃色,但如果同前兩日同取榮冰室下午茶同樣價錢比較,薄同細好多,也煎得比較乾。- 米粉好滑,交埋美味的湯底,攞返D 分。

吾算系古色古香

早餐價錢和其他茶餐廳差不多,叫了豬扒米

- 米粉好滑,交埋美味的湯底,攞返D 分。
2024-01-03
2023-12-22 101 浏览
小編鍾意食炒飯,就人人都知。🥱呢間茶記小編久唔久都會過去食嗰便飯,佢其中一個特色就係有避風塘嘅炒粉麵飯。🤤避風塘豬扒炒公仔麵($58)避風塘楊州炒飯($62)其實呢兩樣嘢嘅做法都大同小異,主要係炒好個公仔麵同炒飯,然後再將啲炸乾蔥、蒜、辣椒放上面。🤩值得一讚嘅係佢兩樣炒野都整得好乾身,又唔會過分油膩,而且味道夠濃。😚至於上面嘅避風塘料都好惹味,主要以蒜味同辣味為主。撈埋落飯同麵到,提升咗一個層次。🥰不過兩個相較之下個人會比較推薦楊州炒飯,因為炒公仔麵本身已經好濃味加埋避風塘就略嫌太鹹,楊州炒飯就啱啱好啦。😉

避風塘豬扒炒公仔麵($58)
避風塘楊州炒飯($62)

2023-12-12 93 浏览
位置好顯眼,一落天橋就見到,🙌🏻星期六下午到,都有好多街坊喺度食,環境親切😍黑椒牛肉,🐮牛肉掛汁,好嫩滑,黑椒嘅調味,可以更加突顯牛肉嘅香濃。🥔配上薯仔粒同三色椒,酸甜可口。梅菜扣肉,梅菜入味,🐷扣肉肥而不膩,中意一層肥一層瘦的口感,不會太油又夠滑,用來配飯超正。佢哋個例湯都幾好飲,😙係屋企嘅味道,清清地,而且會有食材天然嘅甜味。🥕紅蘿蔔,豬骨,配上老黃瓜,✨仲可以清熱,非常養生。

2023-10-07 317 浏览
香氣濃郁,🔥翻炒過程中,米飯會吸收其他配料的香味,散髮出濃郁的香氣。雞蛋、🐷火腿、蝦仁等食材,鮮嫩爽口,為炒飯增添了豐富的口味層次。🧄炸蒜同醬油等調味,使得炒飯味道咸鮮可口。避風塘揚州炒飯真係第一次見,佢兼具米飯的軟糯🍚和各種配料的鮮美。咕嚕肉香甜醬香,🍅有番茄醬、糖和醋等調味,使得咕嚕肉具有濃郁的香甜味道。🥢外層炸得酥脆,內部嫩滑。🔥這種酥脆同醬汁的融合,使得咕嚕肉的口感更加豐富。

2023-08-06 427 浏览
要在元朗選擇餐廳的話吉祥冰室是其中一間優質茶餐廳🍴和一般茶餐廳一樣選擇很多而且亦都有每日精選大約50至$60就可以😌食到每日精選嘅套餐每星期的其某一日都會有10多項選擇包保選擇到自己心儀之選像今天我就選擇了其中一個$52的芝士海鮮焗飯50多塊錢可以吃到一個焗飯新鮮熱辣出爐而且海鮮份量足夠還有飲品以及湯 附送實在性價比高同行嘅朋友叫了避風塘炒河梅菜扣肉飯也說是好味道大家也快來試試吧!好味的茶餐廳🍴
要在元朗選擇餐廳的話

實在性價比高

同行嘅朋友叫了避風塘炒河
梅菜扣肉飯
也說是好味道
大家也快來試試吧!
好味的茶餐廳🍴

2023-06-18 502 浏览
喺附近行完,諗住求其食個晚餐~見到門口好特色下就入去試下~入到去真係估佢唔到咁特別~周圍都有古董味嘅野打卡~啲餐牌都好靚下~🔹避風塘豬肘骨🔹 擺碟好吸睛~ 好避風塘味,即係好蒜香有鑊氣~有成5大隻豬肘,食落去好入味,無羶味~通常食完呢啲避風塘野會好頸渴,不過呢個完全無!真係稱得上色香味俱全!👍🏻🔹馬拉盞炒菜心🔹由得餐廳俾咩時菜就食咩,黎左菜心,食落去唔會老,軟硬剛剛好,比起平時食馬拉盞通菜好有驚喜~配白飯食超一流,搞到我食哂碗飯……🙈🔹阿華田雪山🔹 呢個真心推介!完全顛覆對阿華田嘅印象!加左五穀麥芽落去超好飲!五穀有小麥胚芽,薏仁,大豆,黑白芝麻~好香又有口感,感覺唔會太甜~飲完唔太夠喉…..😝
[元朗 - 特色冰室]

喺附近行完,諗住求其食個晚餐~
見到門口好特色下就入去試下~

入到去真係估佢唔到咁特別~
周圍都有古董味嘅野打卡~
啲餐牌都好靚下~

🔹避風塘豬肘骨🔹
擺碟好吸睛~
好避風塘味,即係好蒜香有鑊氣~
有成5大隻豬肘,食落去好入味,無羶味~
通常食完呢啲避風塘野會好頸渴,
不過呢個完全無!
真係稱得上色香味俱全!👍🏻

🔹馬拉盞炒菜心🔹
由得餐廳俾咩時菜就食咩,
黎左菜心,食落去唔會老,
軟硬剛剛好,比起平時食馬拉盞通菜好有驚喜~
配白飯食超一流,搞到我食哂碗飯……🙈

🔹阿華田雪山🔹
呢個真心推介!
完全顛覆對阿華田嘅印象!
加左五穀麥芽落去超好飲!
五穀有小麥胚芽,薏仁,大豆,黑白芝麻~
好香又有口感,感覺唔會太甜~
飲完唔太夠喉…..😝

2023-06-08 336 浏览
兩口小家庭唔想煮飯求其嗌個外賣黎食,以為會好頹。叫左一個魚煲轉套餐有飯有野飲,一個皮蛋浸時菜同一個避風塘炒馬來貴刁。魚煲等左成個鐘先有得拎,叫左熱騰騰,浸時菜都夠淋甜,避風塘似幾有鑊氣但配馬來貴刁味道怪怪地。2個人 1xx 晚餐有飯有麵有野飲性價比ok,不過下次唔會嗌煲同轉過其他既炒野。
外卖自取
2023-05-27 301 浏览
元朗的 #吉祥冰室 是我常去的茶餐廳之一,原因是這裡的套餐總是快靚正,每個套餐大約60到80元跟一配湯同飲品,好平價好抵食。晚上有時夜了吃飯就會選擇到這裡吃,因為很多餐廳早早就last order了,這裡則9點仍能進場。這天點了一個翠玉瓜炒排骨,翠玉瓜煮得入味,夠軟不會花很多牙力。排骨份量好多,味道好好,汁夠多很好下飯。拌有大量洋蔥一起炒,香氣四溢。跟餐的熱檸檬水,水溫夠熱,檸檬新鮮夠酸甜,十分可口開胃。
元朗的 #吉祥冰室 是我常去的茶餐廳之一,
原因是這裡的套餐總是快靚正,
每個套餐大約60到80元跟一配湯同飲品,好平價好抵食。
晚上有時夜了吃飯就會選擇到這裡吃,
這天點了一個翠玉瓜炒排骨,
翠玉瓜煮得入味,夠軟不會花很多牙力。
排骨份量好多,味道好好,汁夠多很好下飯。
拌有大量洋蔥一起炒,香氣四溢。
跟餐的熱檸檬水,水溫夠熱,
檸檬新鮮夠酸甜,十分可口開胃。
2023-05-09 319 浏览
吉祥冰室 (元朗)地址 : 元朗俊賢坊15號權益大樓地鋪味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐⭐食物推介:美國肥牛出前一丁+豬骨湯底、生炸雞髀配烏冬、菠蘿油等候時間:0分鐘香港懷舊茶餐廳、古色古香、設計獨特圓櫈很有懷舊情懷、令店舖生色不少有利位置,鄰近港鐵朗屏站。常餐美國肥牛出前一丁美國肥牛配上出前一丁,非常合襯,出前一丁煮得恰到好處,肥牛份量十足,肥廋得宜,容易入口,正!🤤🤤腸仔+炒滑蛋炒蛋嫩滑細密、輕盈幼滑👍👍菠蘿油港式美食,必定要試😋😋😋凍朱古力朱古力味濃,好飲!芝士撈一撈生炸雞髀配烏冬份量充足、濃濃的芝士汁爆口而出,粗身烏冬,口感非常。💗💗生炸雞髀份量十足、爽彈鮮美、雞肉富有水份、濕潤可口,香味撲鼻!雞蛋芝士三文治+烘底麵包外脆內軟,雞蛋嫩滑可口,配上芝士,好味極了!😋😋😋凍朱古力🍫🍫🍫朱古力味濃度好,鍾意朱古力的人極力推介!紅豆冰紅豆份量是一般的茶餐廳三倍,性價比高!👍👍👍
吉祥冰室 (元朗)
地址 : 元朗俊賢坊15號權益大樓地鋪

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐
環境指數:⭐⭐⭐⭐⭐
服務指數:⭐⭐⭐⭐⭐

等候時間:0分鐘

香港懷舊茶餐廳、古色古香、設計獨特
圓櫈很有懷舊情懷、令店舖生色不少
有利位置,鄰近港鐵朗屏站。

常餐

美國肥牛出前一丁

腸仔+炒滑蛋
炒蛋嫩滑細密、輕盈幼滑👍👍

菠蘿油
港式美食,必定要試😋😋😋

凍朱古力
朱古力味濃,好飲!

芝士撈一撈

炸雞髀配烏冬

份量充足、濃濃的芝士汁爆口而出,粗身烏冬,口感非常。💗💗

雞蛋芝士三文治+烘底
麵包外脆內軟,雞蛋嫩滑可口,配上芝士,好味極了!😋😋😋

凍朱古力🍫🍫🍫
朱古力味濃度好,鍾意朱古力的人極力推介!

紅豆冰
紅豆份量是一般的茶餐廳三倍,性價比高!👍👍👍

2023-04-23 264 浏览
估唔到開咗間整靚靚懷舊冰室,既然入到嚟元朗,就試吓佢啦🤤我同女朋友叫咗兩個套餐,包兩杯嘢飲同埋兩碗湯😲蒸水蛋🥚唔好睇小一碟普普通通嘅蒸水蛋,佢可以試得出廚房嘅功力,佢個蒸水蛋滑得嚟,都有好多餡料同豬肉,令到個蒸水蛋好甜。表面再冧咗一浸熟油,絕對係一個精粹。🤤椒鹽鮮魷🦑椒鹽鮮魷佢地用咗新鮮嘅魷魚去做材料,用大火加多油去炸,過程之中逼出啲油出嚟,所以亦都唔會太過油膩。啲魷魚亦都夠爽又唔會靭得滯,亦都係一個功夫菜😋
估唔到開咗間整靚靚懷舊冰室,既然入到嚟元朗,就試吓佢啦🤤

我同女朋友叫咗兩個套餐,包兩杯嘢飲同埋兩碗湯😲

蒸水蛋🥚

椒鹽鮮魷🦑