2019-09-27 875 浏览
與舊同事聚餐,由六月約到七月,結果到八月才成事。由於大家都哈韓,飯局地點往往都是韓式烤肉店或炸雞店,到這次聚會,舊同事提議不如食清淡點,最後決定食齋😆星期五的夜晚,「同德素食」不算太多食客,或許是前一天是齋期的關係,第二天大家都回復日常飲食。相比傳統的齋鋪,這算是新派素食店,如果只看餐牌,會以為是一般粵菜店。餐牌註明食物有否蛋、奶類成份,方便茹素人士選擇。🔶 台式掛包一份有3件,掛包內夾了酸青瓜、番茄及素叉燒。🔶 酥炸雲吞賣相似錦滷雲吞,食的時候可沾甜酸醬汁,新鮮炸起,很香口。🔶 上湯浸時蔬?!唔記得餸名😅 只記得材料有紫山藥、蟲草花、黃芽白... 清甜的紫山藥配上湯,味道不錯。🔶 菠蘿咕嚕肉單從外貌,真的會以為是豬肉做的咕嚕肉,內裡其實是菇類(猴頭菇?!),外層酥脆,配上酸咪咪的醬汁,很惹味。🔶 海鮮炒韓式粉絲?!同樣唔記得餸名😅 素海鮮份量很足,但不太覺得有泡菜,故味道不算辣,只是粉絲很碎,很難用筷子夾。🔶 黑松露菜脯煎蛋角口感有點似白飯魚煎蛋,煎香的蛋角內有爽脆的菜脯,很美味。🔶 瑤柱福建炒飯蠻多材料的福建炒飯,味道正常。🔶 日式海鮮薄餅見網上食評,大部份人都點這個薄餅,應該唔會

台式掛包

🔶 台式掛包
一份有3件,掛包內夾了酸青瓜、番茄及素叉燒。

酥炸雲吞

🔶 酥炸雲吞
賣相似錦滷雲吞,食的時候可沾甜酸醬汁,新鮮炸起,很香口。

🔶 上湯浸時蔬?!

菠蘿咕嚕肉

🔶 菠蘿咕嚕肉

🔶 海鮮炒韓式粉絲?!

黑松露菜脯煎蛋角

🔶 黑松露菜脯煎蛋角
口感有點似白飯魚煎蛋,煎香的蛋角內有爽脆的菜脯,很美味。

瑤柱福建炒飯

🔶 瑤柱福建炒飯
蠻多材料的福建炒飯,味道正常。

日式海鮮薄餅

🔶 日式海鮮薄餅
見網上食評,大部份人都點這個薄餅,應該唔會伏,而這個薄餅亦真的是色香味俱全,很脆的批底,不知是酥皮,還是腐皮做的,很香口。

薑汁菊花豆腐

🔶 薑汁菊花豆腐
切到一絲絲的豆腐,外型很像菊花,配很濃的薑汁糖水,朋友說糖水有點辣(但我又接受),是賣相很美的甜品
2019-09-17 625 浏览
之前在這裡食過晚飯,都覺得幾好食,今日專登過來試吓個set lunch ,叫咗個麻婆豆腐和沙嗲鰻魚炒烏冬,份量都幾多,味道都唔錯,還有例湯又有一杯凍凍地的蔗汁,真係好扺食,仲要讚吓兩位侍應哥哥,服務態度非常好👍🏻
2019-09-17
午餐
  • 咕嚕肉
2019-08-26 731 浏览
此店除了提供以中式為主的新派素食之外,另外還提供壽司啊,聽說還有Pizza呢,不過只限晚市供應。金湯蟹皇翅(盅)以南瓜打成略為稠杰的湯底,素蟹柳及素翅作為配料,南瓜的香甜欠奉,幸好在相機食先過後,湯的熱度仍然非常足夠。冬陰功海鮮湯先飄來香茅及香料等氣味,幸好素蝦素魚丸份量不多,青紅椒椰菜洋蔥等為主,湯汁滑入口腔後,辣勁在喉頭間爆發的同時,酸味也隨之而來,只能吃微辣的在下,尚且還可招架呢!菠蘿咕嚕肉素排骨鬆化,以蕃茄三色椒及菠蘿為配菜,甜味比酸味更重,這麼開胃,真想來碗白飯佐吃之。黑松露芝士焗豬扒飯(蛋奶)黑松露的氣味非常霸道,芝士做到拉扯的效果,素豬扒無論外觀與質感也與真實的豬扒差不多,另外還加了中芹增加味道,飯的份量非常多,如果是一人前的話,應該要少飯吧?軟殼蟹卷(蛋)紫菜包飯中有酥脆的炸物,爽脆的青瓜,咬下時咯滋咯滋地響起來,有點吵耳呢,哈!牛油果鰻魚卷牛油果又名酪梨,是因為她的滑溜質地如牛油,所以這樣取名嗎?很多人也不太喜歡她的質感,在下卻不然,切片後蘸豉油及wasabi一起吃,質感有點像刺身呢,嘻!不妨先以這款卷物上的牛油果片來試試這個吃法,或許你會對她改觀啊!牛油果下的飯包著

金湯蟹皇翅(盅)

冬陰功海鮮湯

菠蘿咕嚕肉

黑松露芝士焗豬扒飯(蛋奶)

軟殼蟹卷(蛋)

牛油果鰻魚卷
牛油果又名酪梨,是因為她的滑溜質地如牛油,所以這樣取名嗎?很多人也不太喜歡她的質感,在下卻不然,切片後蘸豉油及wasabi一起吃,質感有點像刺身呢,嘻!不妨先以這款卷物上的牛油果片來試試這個吃法,或許你會對她改觀啊!牛油果下的飯包著青瓜素鰻魚等食材,軟綿綿中又帶點點脆口。

意式香草芝士焗蘑菇
在其專頁看到的廚師推介,初問時說有,後期遲遲未上,再查詢時說沒有,過了一會,店小二又跑回來說還有一客,很有趣的過程。只餘一客當然不能錯過啦!即焗的蘑菇非常熱燙,小小的菇菇內有拉扯芝士,綿滑的牛油果醬,應該是兩者的味道太強了,所以香草味道不太感覺到。

三色刺身
較有質感的素鮑魚味道較濃,以蒟蒻為主的三文魚及吞拿魚,外觀像真度極高,質感彈牙,味道略淡。
下午茶
2019-07-04 1421 浏览
同德素食店舖位於係尖沙咀寶勒巷,商業大廈1樓。地方骨子。2個人食素只叫了兩碟餸-蓮藕餅及素pizza。炸蓮藕餅一碟8件。呢個蓮藕夾餅,中間夾住的餡應該似芋頭蓉。藕餅粉醬有少少似椒鹽魷魚個隻。可惜係有d油,應該係翻炸迫油做得不足。而素海鮮pizza,係因為人人讚,所以都貪得意試下。原來pizza係酥皮底,焗得香脆,唔會食到成口油。芝士做到『拉芝』效果。難得係攤凍左酥皮都keep到脆脆,一d都唔淋。因為自己的選擇,這是一餐相對熱氣的素菜。下次都係叫返菇菌類蔬菜類的。
同德素食

店舖位於係尖沙咀寶勒巷,商業大廈1樓。地方骨子。

2個人食素只叫了兩碟餸-蓮藕餅及素pizza。

2019-05-31 1537 浏览
朋友忽然話要食齋,揀左尖沙咀寶勒巷的同德素食。 由於朋友未到,主要都係按自己喜好點餐。雖然係食素,但身為肉食獸既我會儘量點d 有肉名既素菜。沙薑雞,豆乾既形狀有埋雞髀雞翼各部位,好似食緊真既沙薑雞咁,而且好有口感。 送飯一流。呢個係侍應推介既白露筍,唔係成日有得食。白露筍鮮甜爽口,冇一般綠色露筍既青草澀味。枝竹羊腩煲,「羊腩」略嫌少左dd, 全部都在底。 但整個鍋既腐乳味好香。 朋友追加左個pizza,十分驚喜。好食到不得了!無諗過素食pizza 可以咁好食,咁似真pizza。 好香既菠蘿味同芝士味。 黑糖豆腐花,好厲害既刀工👍🏻 切到好似一朵菊花咁,作為甜品,真係賞心悅目,又感受到廚師細心用心既心意。
朋友忽然話要食齋,揀左尖沙咀寶勒巷的同德素食。

2019-05-14
2019-05-18 1227 浏览
之前有外國同事嚟香港,盡真地主之誼帶佢哋食香港美食😝鬼佬同事對海鮮敏感,知道呢間有素食刺身,決定同佢開個玩笑😂【素食刺身】鬼佬見到刺身,耍手擰頭話唔要食!解釋完其實呢啲全部係偽刺身,佢都唔敢相信😂食完之後,仲好得戚咁自拍, send返俾老婆睇! 好搞笑~唔同嘅素食刺身,其實味道都一樣😂點少少Wasabi同埋豉油,都有少少相似! 係一個好特別的體驗~

【素食刺身

閱讀提示:前部分的隨想有少許誇張🤣,後半部的食後感是正經一些的。👦:🎶🎤只知道是時候拿着菊花🤔:乜唔係「只知道是時候拿着鮮花」嗎?做乜改左歌詞的?👦:今期流行拎菊花🌻呀,菊花正嘛。嗱,你睇下,一講菊花,菊花就到啦🤵:客人,你要既「我不是菊花」到啦,請慢慢品嚐。🤔:一個話拎住菊花,另一個又話唔係菊花,即係乜野?😮媽我好亂呀其實,版主係講緊同德的新產品「薑汁菊花豆腐」,一看糖水的外貌,就知道絕係對師傅刀功🔪的考驗。就好似廣告話齋:「 行走江湖,最忌心浮氣燥,沉住氣,使出真功夫,方為大師傅」;預備這糖水,師傅👨‍🍳同樣要凝神屏氣,氣聚丹田,抱元守一,人刀合一,方能發揮「化豆腐為菊花」的功力,為大家呈獻這道新食品。說回糖水入口的感覺👅,因為豆腐已化成條狀的「花瓣」,吃時把相連的「花瓣」分開,就仿如吃着一條條的「麵條」,滑溜溜的,感覺和平日吃豆腐時十分不同。至於在辣度和甜味上,薑汁喝下去時只是微辣,對於不太好「薑辣」感覺的版主來說是不錯的。而甜味方面,也只是有點點的甜,版主即使最終把整碗糖水都喝掉,也不會有像是吃了幾羹糖的感覺。所以即使已吃了豐富的午飯,胃部也仍有空間去容納這糖水。

👦:🎶🎤只知道是時候拿着菊花
🤔:乜唔係「只知道是時候拿着鮮花」嗎?做乜改左歌詞的?
🤵:客人,你要既「我不是菊花」到啦,請慢慢品嚐。

2019-03-28 1292 浏览
茹素都有壹星期了,今晚朋友特別介紹尖沙咀 「同德素食」。店內沒有豪華裝修,但簡樸清恬寧靜環境,讓你放下煩惱安靜食頓飯。「同德素食」有幾款菜式同某二間極之相似,不同的是多了份心,食得出廚師的用心。🥢台式掛包 $52炸香素扒口感香脆,青瓜酸瓜配上千島汁加添層次非常好食,不過觀其外表真有點不想食掉的感覺!🥢日式海鮮薄餅 $138令我欲罷不能的邪惡薄餅,香軟芝士香氣配以青椒磨菇滋味難忘,值得再試!🥢極上素刺身拼盤 $168實在栩栩如生,像真度90%🥢菜膽雲吞素翅鍋 $98粒粒飽滿的雲吞包著雲耳同菇菌,湯底是胡椒豆乳濃香直教我要好好細膩一翻。菜牌「同德素食」有幾款菜式同某二間極之相似,不同的是多了份心,食得出廚師的用心。👍重點是店員態度同熱誠值得再次光臨!
茹素都有壹星期了,今晚朋友特別介紹尖沙咀 「同德素食」。

🥢台式掛包 $52

🥢日式海鮮薄餅 $138

🥢極上素刺身拼盤 $168
實在栩栩如生,像真度90%

🥢菜膽雲吞素翅鍋 $98

菜牌

重點是店員態度同熱誠值得再次光臨!
  • 台式掛飽
  • 薄餅
2019-03-08 1146 浏览
今晚同朋友食飯,其中一人要食素食,於是就揀左尖沙咀同德素食。同德素食環境舒適,座位間距不是太逼,都可以同朋友傾下計,重要係唔限時,要知道而家好多食肆都有限時,所以同朋友聚會呢點係好重要。講返食物方面,屬於新派素食,味道易入口又唔會太油膩,好精緻同實際,不太花巧但可口。Pizza 完全好似食緊真pizza 一樣,另外牛油果軟殼蟹卷好好食,烤羊肉串味道味道夠但唔咸。南瓜芝士海鮮飯就份量好大 4個人都食唔哂。淮山浸豆苗及咕嚕肉都係水準之作。埋單4人共656元

南瓜芝士海鮮飯就份量好大 4個人都食唔哂。
淮山浸豆苗及咕嚕肉都係水準之作。

埋單4人共656元
牛油果軟殼蟹卷
牛油果軟殼蟹卷
2019-02-18 1109 浏览
又係Green monday的時候, 今次又試新餐廳。第一次來,都算易搵,但餐廳整體格局是一個非常窄的長方形,雖然面積不大,但大部份位置只夠擺一張枱,感覺有點焗促。食物方面,走新派路線,有很多壽司和刺身的選擇中式小菜方面也力求加入新元素,好像這個柚子猴頭菇,其實做法與一般的素咕嚕骨差不多,但換成了柚子蜜和柚子肉感覺都清新,不過好像份量有點小羊腩煲,用石鍋上,size偏細,汁似腐乳醬多於平時食的羊腩煲醬,羊用牛蒡揚代替,都好食,但太多筍,我唔鍾意,好筍者可喜歡。南乳野菌粉絲煲,正正常常南乳齋蟹粉炒蛋白,其實就係蛋汁撈炒蛋白整體食物感覺中規中矩,基本上所有食物都沒有太深的印象,最好味是炒蛋白可能其中一件令我對此餐廳的印象不太好,是第一道菜的上菜時間等了很久,點菜之後約半小時才上,等到沒心機。而其他菜的上菜速度也偏慢, 雖然碟不算細,但吃著份量總是差點點的,沒有很滿足的那種感覺。
又係Green monday的時候, 今次又試新餐廳。

食物方面,走新派路線,有很多壽司刺身的選擇

感覺都清新,不過好像份量有點小

南乳野菌粉絲煲,正正常常南乳齋

蟹粉炒蛋白,其實就係蛋汁撈炒蛋白

2019-02-04
2019-02-13 898 浏览
今次想介紹的素食店位於尖沙咀樓上鋪, 沒有熟人大腦根本不知道 在酒吧街竟然有間素食。其實素食來說,還有什麼是不能做的?我見到連刺身,壽司都可以做得有板有眼, 栩栩如生。 而且味道方面一點也不回遜色。
2019-01-23 911 浏览
前幾天在同德吃午飯時,輝哥突然「歌神」上身,對住我係度唱<足腹>🎤:"不要焗🎼,不要炒🎶,一切盡在腸粉中🎵”。佢話:「你唔好成日食焗飯啦,下次試下我地今期午餐既腸粉煲,好正架」。既然輝哥誠意推介,版主就決定改變通常吃焗飯和炒飯的習慣,來會一會這個「非一般的腸粉」了。這些個「非一般的腸粉」名為「啫啫火鴨絲腸粉煲」🥘。其實,寫素食貼文,也是一個認識飲食🍽文化、用詞的機會。「啫啫」的意思,原來是指把食物放入熱燙♨️的瓦煲,使食物發出「啫啫」聲音和噴出香氣的情況。「腸粉煲」出現時,的確是熱氣騰騰地發出聲響的(其實,真係都幾難分辨出係「啫啫」聲定其他「XX」聲的🤣),腸粉的香味也是冉冉地從煲內飄出,這個「腸粉煲」真是挺「啫啫」的。以下介紹「腸粉煲」的一眾「角色」主角🙋‍♂️:腸粉副主角🤷‍♂️:火鴨絲重要的配角🕺:椰菜絲、芽菜「保濕兵團」💃:豆瓣醬、沙茶醬當大家準備開口迎接「主角」時,記得不要把它一口吞掉,因為可能會燙傷口腔喔🙊。「主角」和「配角」都是屬於滑口的食品,但因為後者較為細小,所以入口時也不會搶掉「主角」的鋒頭。「配角」的作用,在於令食物的口感更豐富😋,增添了爽口的感覺。而「保濕兵團」的作用

以下介紹「腸粉煲」的一眾「角色」
主角🙋‍♂️:腸粉
副主角🤷‍♂️:火鴨絲
重要的配角🕺:椰菜絲、芽菜
「保濕兵團」💃:豆瓣醬、沙茶醬

當大家準備開口迎接「主角」時,記得不要把它一口吞掉,因為可能會燙傷口腔喔🙊。「主角」和「配角」都是屬於滑口的食品,但因為後者較為細小,所以入口時也不會搶掉「主角」的鋒頭。「配角」的作用,在於令食物的口感更豐富😋,增添了爽口的感覺。而「保濕兵團」的作用,則令食物不會太「乾爭爭」,而且這兩款醬汁,亦令食物入口時更為美味🤤,所以也是很重要的。在一眾角色的完美配合下,這個腸粉煲是絕對「足腹」(足以飽腹的簡寫)的,值得推介。

最後,澄清一下,其實輝哥並冇歌神上身係度唱歌,歌詞也是版主手痕改編的。不過,輝哥係真的有叫我不要食焗飯,叫我食「腸粉煲」的喔。

2019-01-21 743 浏览
今日又係初一十五要食素嘅日子,約咗朋友尖沙咀,咁所以搵一間附近既素食店來食個午餐,因為唔熟呢頭, 所以打開openrice搜尋素食,就搵到最近嘅哩間同德素食。店面裝修係一般嘅中式餐廳,但比較乾淨同埋衛生,食具潔白唔會有油漬或食物殘渣,清潔得好乾淨。點咗個福建炒飯,上菜速度都幾快,點咗約十分鐘就已經到左,仲以為佢係一早炒定 但佢上枱嘅時候仲係出煙的,入口嘅時候仲有啲辣嘴添 顏色和味道一啲都唔差,材料有青豆,粟米粒,蘿蔔和菇類等...總結:店舖要上樓1樓比較唔顯眼,但店員服務十分之有效率, 環境衛生亦都好好,食物水準唔差,但90元一個午餐價錢較貴,下午茶時段比較低食,平1/3度

2018-11-24 1444 浏览
而家搵素食比以前越嚟越容易。最近嚟咗兩次,一次坐出邊一次坐房,我同不同的朋友都表示滿意長話短說,想推介以下嘅菜式:牛油果軟殻蟹壽司,嗌咗兩次砂薑雞同樣encore左兩次但係我覺得口感最特別就係咕嚕肉,有啲芝士拉絲嘅感覺唔配飯都唔覺得滯或重口味服務都幾好呀又多一個新聚腳點
而家搵素食比以前越嚟越容易。
最近嚟咗兩次,一次坐出邊一次坐房,我同不同的朋友都表示滿意

長話短說,想推介以下嘅菜式:

牛油果軟殻蟹壽司,嗌咗兩次

砂薑雞
同樣encore左兩次

但係我覺得口感最特別就係咕嚕肉,有啲芝士拉絲嘅感覺
唔配飯都唔覺得滯或重口味

服務都幾好呀

又多一個新聚腳點
2018-08-26 2766 浏览
不嬲對素食嘅印象唔太好,但同德素食好有驚喜,今次嗌左個午市套餐,有一個前菜同小食,仲有2個主菜可以揀,仲會送老火湯同蔗汁之前見上網講過芒果豆腐酥係必試,就另外嗌左一碟,份量好多,亦都好好食,即叫即炸,所以會得耐少少。嗌左個黑松露蛋白炒飯,好有鑊氣,而且唔太油但今餐最有驚喜嘅係軟殻蟹壽司,唔單止賣相好,味道同食真壽司無分別,真心一讚,完全令我對素食改觀唯一美中不足嘅係碟沙嗲螺肉,味道一般,但螺肉夠爽口

嗌左個黑松露蛋白炒飯,好有鑊氣,而且唔太油

唯一美中不足嘅係碟沙嗲螺肉,味道一般,但螺肉夠爽口
軟殻蟹壽司
沙嗲螺肉